De mooiste kust van Turkije: de Lycische kust

De mooiste kust van Turkije: de Lycische kust

Als er één land is met prachtige stranden en een mooi achterland dan is het Turkije wel. Je moet alleen net even iets verder kijken dan je toeristische neus lang is. Behalve de bekende Turkse Rivièra en de Noord-Egeïsche kust is ook de net iets minder bekende Lycische kust namelijk schitterend.

Boek hier je vakantie naar de Lycische kust!

Lycische kust

De Lycische kust -ook wel de Zuid-Egeïsche kust of de Turkooizen kust genaamd- ligt in de provincie Muglia. Persoonlijk vind ik het de mooiste kust van Turkije. Ik ben er al vaak geweest, altijd net weer even op een andere plek. In augustus boekte ik een lastminute en was ik er weer even terug, samen met de kinderen.

Turkije is veel mooier dan je denkt!

Mensen die Turkije niet kennen hebben vaak geen idee hoe mooi het kan zijn. Integendeel, die denken vaak dat Turkije alleen maar megatoeristische plaatsen heeft en dat alles volgebouwd staat met grote resorts, opeengepakte all inclusive hotels en resorts met glijbanenparken. Dat is niet zo. Dat is er óók, maar niet overal. Wie iets verder kijkt ziet een heel ander stukje Turkije, aan de Lycische kust bijvoorbeeld.

Lees ook: Waarom je op vakantie naar Turkije moet gaan.

Mooie natuur en prachtige plaatsjes aan de Turkse kust

De natuur is schitterend en er zijn zoveel mooie plaatsjes aan de Lycische kust! Het nog redelijk authentieke Akyaka bijvoorbeeld, of het idyllisch aan een rivier en bij een natuurpark gelegen Dalyan.

Ook het meer van Köycegiz is een aanrader, of Fethiye en de Blue Lagoon bij Olüdeniz! Allemaal prachtige plekken waar ik geweest ben toen de kinderen nog baby, peuter en kleuter waren (en toen ik zwanger was!) en waar ik nog mooie foto’s van heb die ik graag ook nog eens met je deel.

Marmaris en omgeving

In augustus zat ik met de kinderen tussen de toeristenplaatsen Marmaris en Içmeler. Marmaris is inderdaad wel toeristisch, maar het ligt mooi en je hóeft niet middenin de toeristendrukte van Marmaris zelf te zitten. Ik verbleef er net een paar kilometer buiten. En dan nog, als je wilt ben je zo weg van de massa.

hotel-marmaris-icmeler
Mooi hotel tussen Marmaris en Içmeler

Blue Cruise Turkije

Je kunt een Blue Cruise boeken en er een echte vaarvakantie van maken. Corendon biedt vanuit Marmaris deze mooie Blue Cruises aan, langs de kust van Turkije of in combinatie met de Griekse eilanden.

Varen langs de kust van Turkije

Zelf ging ik vanuit Marmaris gewoon een dagje met de kinderen met een boot op pad, richting Turunç en nog iets verder. De kust vormt een grote landtong waardoor je het gevoel van noord, oost, zuid of west een beetje kwijt bent. Het is dan ook een beetje lastig uit te leggen waar je dan precies vaart, maar heel grofweg gezegd gaat het om het stuk kust een flink stuk ten zuidoosten van Bodrum en ten noordwesten van Fethiye en Olüdeniz.

Bekijk de foto’s. Zo krijg je alvast een beeld van dit mooie stukje Zuid-Egeïsche kust.

Langs de kust bij Icmeler
Langs de kust bij Içmeler
omgeving-marmaris-icmeler
De omgeving van Marmaris en Içmeler
Varen op de Egeische zee
Lekker varen op de Egeïsche zee
zwemmen bij strandje Turkije
Afgelegen strandje waar even gezwommen kon worden
helderblauwe zee Turkije
Zee, wat ben je mooi blauw!
wit strand turkooizen water
En wat een mooie strandjes!
Lycische-kust
De mooie Lycische kust

Provincie Muglia in Turkije

Eigenlijk is bijna de hele kust van de provincie Muglia mooi. Ook naar Kas (spreek uit Kasj), dat ik vooral nog ken uit mijn tijd dat ik reisadviseur bij NBBS-reizen was, wil ik nog graag. En naar nog een paar andere verafgelegen plaatsen met kleinschalige accommodaties van hout die ik al googelend een keer ontdekte aan weer een ander stukje bergachtige kust wil ik ook nog, maar waar dat was ga ik nog niet verklappen, omdat ik het eerst zelf eens verkennen wil.

Meer badplaatsen in Turkije

Behalve aan de Lycische kust ben ik ook in Bodrum, Bitez, Gümüslük, Kusadasi, Side en (must see!) Efese geweest. In die laatste drie plaatsen met de kinderen (met hun vader er nog bij), in de eerste drie op studiereis. In de toeristische badplaatsen Antalya en Alanya aan de Turkse Riviera ben ik nog niet geweest; het meest hou ik van de wat kleinere onbekendere, authentieke en vooral mooi gelegen plaatsjes.

haven-marmaris
De haven van Marmaris

All inclusive en toch nog veel zien

Hoe dan ook, waar je ook zit, je kunt altijd nog makkelijk zelf op ontdekking uit gaan. Een all inclusive hotel betekent niet per definitie dat je niets avontuurlijks meer doet of niet ook zelf eens een bus ergens naartoe neemt of een paar dagen een auto huurt. Het kan allemaal.

Als ik mocht kiezen waar ik in Turkije nog naartoe zo willen zou ik eerst voor Pamukkale en Cappadocië gaan, twee plekken die al heel lang op mijn lijstje staan. Vooral Cappadocië, dat lijkt me zó mooi!

Een vakantie boeken naar de Lycische kust

Wil je ook op vakantie naar de Lycische kust of naar een andere mooie kust in Turkije? Boeken kan o.a. bij Corendon, Eliza was here en de Vakantiediscounter. Corendon heeft bijvoorbeeld Ideal Panorama in Marmaris. Zelf zat ik daar niet maar wil jij een hotel met alles erop en eraan voor kinderen, dan zal dit hotel je niet teleurstellen. Het heeft vorig jaar de Hotel of the Year Award gewonnen en mensen die ik op de boot ontmoette waren er erg enthousiast over.

Bekijk ook de vakanties van TUI naar de Lycische kust.

All inclusive Turkije

Wil je toch graag een all inclusive vakantie boeken? Hier vind je mooie all inclusive vakanties van Corendon. Bekijk bijvoorbeeld deze luxe resorts in Turkije met goede reviews. Heerlijke hotels aan zee met alles erop en eraan. Ultiem genieten, aan de Lycische kust of een ander mooi stukje Turkse kust.

Voor blogs over de mooie plekjes waar ik zelf tijdens mijn reizen naar Turkije verbleef moeten jullie nog even geduld hebben.

mooi-kust-turkije
In Turkije vind je prachtige hotels aan zee

Meer lezen

8 gedachten over “De mooiste kust van Turkije: de Lycische kust”

  1. Leuk, mooie plaatjes! En inderdaad Cappadocia is zeker de moeite waard. Dank je voor je tips… en de extra moeite die dit blog kostte vanwege je kapotte computer 😉 

  2. Ja ik vond de Lycische kust ook geweldig mooi! Pamukkale en Cappadocië ben ik beide geweest en dat zijn zulke adembenemende plekken. In Cappadocië een ballonvaart gedaan met mijn dochter, een onvergetelijke ervaring. Heb genoten van je foto’s. Turkije is een erg mooi land, zou er graag binnenkort weer eens heen gaan!

  3. Turkije stond lang niet op mijn bucket,ist, net als bij Griekenland dacht ik alleen aan het massatoerisme. Ik hoorde eigenlijk alleen verhalen van mensen die van een totaal ander soort vakantie houden, nl strand, lekker veel Nederlanders, all inclusive etc. Sprak me niet aan. Maar na een ontdekkingstocht door ongebaand Noord Griekenland, wat zo goed beviel, ben ik ook best nieuwsgierig naar authentiek Turkije zonder massatoerisme! Dank voor je stuk 🙂

  4. Eerlijk gezegd stond Turkije nooit op mijn reisbucketlist. Na het lezen van dit prachtige artikel heb ik gelijk de computer aangezet en ben ik gaan zoeken voor leuke zomervakanties in Turkije! De prachtige foto’s maken mij nog nieuwsgieriger. Ik ben benieuwd naar je andere blogs over Turkije.

  5. Ik vind Turkije best leuk haha! Ik had ook altijd het beeld van massatoerisme en all inclusive hotels, maar dat is inderdaad helemaal niet waar. Mooie foto’s!

  6. Prachtige foto’s en volgens mij zijn er inderdaad zoveel plekken in Turkije te ontdekken die (nog) helemaal niet toeristisch zijn. Cappadocië lijkt me ook erg bijzonder, wie weet komt het er ooit een keer van…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven