Het Henschotermeer is een uitzonderlijk mooi meer in Midden-Nederland, in de provincie Utrecht. Dit unieke meer op de Utrechtse Heuvelrug heeft prachtig wit zand omringd door dennenbomen en is een idyllische, romantische en fotogenieke plek om te wandelen, te relaxen, te zwemmen of te schaatsen.
Een prachtplek waar je je het ene moment in Scandinavië waant en het andere moment op een tropisch eiland of in een oase in de woestijn!
Henschotermeer
In dit blog vertel ik hoe ik het Henschotermeer ontdekte, hoe het is ontstaan, wat je moet weten als je er een keer naartoe wil en hoe het zit qua corona, horeca, toiletten en openingstijden. Ik vertel hoe je er komt, waar je kunt parkeren en waar je kunt overnachten bij het Henschotermeer als je dat wil. Natuurlijk laat ik ook de foto’s zien die ik er deze maand maakte.
Wat mij betreft is het Henschotermeer echt veruit het mooiste meer van Midden-Nederland en misschien wel de allermooiste plek van heel Nederland. Schitterend vond ik het!
Wat een betoverende plek!
Waar ligt het Henschotermeer?
Recreatiegebied Henschotermeer ligt middenin de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, in een prachtig natuurgebied bij Woudenberg, ten zuiden van Amersfoort, vlakbij Maarn en Maarsbergen, maar ook niet ver van Utrecht, Zeist, Leusden, Driebergen en Veenendaal.
Hier zie je de locatie van het Henschotermeer in Google Maps. Het meer maakt onderdeel uit van Landgoed Den Treek Henschoten wat je op deze kaart ziet.
Het Henschotermeer ligt in Midden-Nederland, in de provincie Utrecht.
Het Henschotermeer
Ook al ligt het Henschotermeer gewoon in Nederland, je waant je er werkelijk in een merengebied ergens in Scandinavië, zo uitzonderlijk mooi is het! Waanzinnig! Wat een unieke plek!
Het Henschotermeer is een waanzinnig mooi meer!
Dennenbomen en wit zand
De vele groene dennenbomen, het lichte zand en het water waar alles zo mooi in weerspiegelt. Het is werkelijk schitterend en alles ademt ‘buitenland’. Met de juiste lichtval lijken het zelfs wel Caribisch witte stranden.
Een uniek plek in Nederland die oogt als het buitenland!
Mooi meer met bruggetjes
Wandelend over het bruggetje is het -met een beetje fantasie- ineens alsof je een tropisch eilandje betreedt! Echt, wat een plaatje! De bruggetjes maken van het Henschotermeer dan ook een toffe plek voor foto’s. Menig stelletje zal elkaar gekust hebben op de brug.
Eiland in het Henschotermeer
In het midden van het Henschotermeer ligt een eilandje, of eigenlijk een schiereiland, dat aan twee kanten met bruggetjes aan het ‘vasteland’ vast zit. Het eiland is heuvelachtig en bebost en leuk om overheen te wandelen. Ook voor kinderen is dit een topplek om lekker te ravotten.
Voor kids is het heerlijk om lekker te ravotten op zo’n spannend ‘eiland’!
Toffe speelplek voor kids in de natuur.
Jeugdsentiment
Waar Het Hens of ’t Hens (zoals het Henschotermeer in de volksmond genoemd wordt) voor de één jeugdsentiment is en voor de ander in de zomer dé plek voor een dagje strand met de kids, is het voor velen van ons nog totaal onbekend, terwijl het één van de belangrijkste recreatiegebieden van Midden-Nederland is. Vooral mensen uit de regio kennen het.
‘Geheim’ meer
Ondanks de centrale ligging van het Henschotermeer is het op de een of andere manier altijd een beetje ‘geheim’ gebleven. Alleen wie er in de buurt woont weet er vanaf en heeft er delen van zijn of haar jeugd doorgebracht of gaat er nu met eigen kinderen naartoe.
Ondanks de schoonheid van het gebied is recreatiegebied Henschotermeer nog altijd niet bekend bij de massa en eigenlijk moet dat zo blijven.
Zwemvijvers en plassen
Waarom was ik er dan zelf eigenlijk nooit eerder geweest? Ik woonde immers ook van mijn achtste tot mijn achttiende in de provincie Utrecht! Waarschijnlijk omdat we genoeg andere strandjes dichterbij hadden, meer in Noord-Holland. Als het mooi weer was gingen we naar de Spiegelplas of de Gaasperplas. En ook naar Muiderberg, de Ankeveense Plassen en de Loosdrechtse Plassen.
Eerste keer Henschotermeer
Mijn eerste kennismaking met het Henschotermeer was pas een kleine 2 jaar geleden. Niet veel mensen in Nederland zullen kunnen zeggen dat hun eerste aanblik van het Henschotermeer vanaf zo’n 1000 meter hoogte was. Ik ontdekte het Henschotermeer namelijk vanuit het vliegtuig!
Verwonderlijk is dit niet. Het spotten van mooie plekjes vanuit het vliegtuig of gewoon via de satellietfunctie van Google Maps is één van mijn favoriete bezigheden. Van onbekende Griekse eilanden tot Marken. Van delta’s in Portugal tot India. En van bergachtige gebieden in Catalonië tot de Veluwe. Ik doe dit heel vaak. Nou ja, deed, want dit jaar vloog ik natuurlijk amper.
Henschotermeer vanuit de lucht
Vliegend boven Nederland, onderweg naar Milaan, voor een persreis naar Valle d’Aosta, zag ik ineens een gek meertje onder me. ‘Wat is dat?!’ dacht ik. ‘Waar is dit?!’ Met mijn neus tegen het raam geplakt probeerde ik de locatie te traceren. Het kon niet ver zijn, maar ik kende het niet. Snel maakte ik er een foto van. Het bleek het Henschotermeer te zijn, in de provincie Utrecht.
Luchtfoto Henschotermeer
Iedereen die wel eens een dronefoto van het Henschotermeer op Instagram heeft gezien zal net als ik direct betoverd zijn geweest, ook al kon ik het die eerste keer, van zo’n grote hoogte, nog niet eens zó mooi zien.
Tropisch paradijs in Nederland
Toen de campagne Welkom terug in NL van start ging, waar ik als blogger ook aan mee deed, kreeg ik het meer weer in the picture. Verhip, dacht ik toen ik deze foto op Instagram zag, dat was ‘mijn’ hoogstpersoonlijk vanuit het vliegtuig ontdekte meer! Weer was daar direct dat verlangen er naartoe te gaan, liefst nog voordat half Nederland het zou ontdekken.
Is dit echt Nederland?
Je mond valt open als je de foto’s ziet: wauw, is dit echt Nederland? Het lijkt wel een tropisch paradijs! Wat een prachtplek! Dit jaar zou het er eindelijk echt van komen: ik móest dit mooie meer een keer bezoeken!
Wauw, was dit echt Nederland? Het lijkt wel een tropisch eiland!
Bounty stranden in Nederland
Ik had onwijs veel zin om foto’s van het Henschotermeer te gaan maken. In de zomer, met een zonnetje erbij, zou het blauwe water extra blauw lijken en het zand bijna spierwit, als op een bounty eiland, stelde ik me zo voor. Maar echt, als je die dronefoto’s van het Henschotermeer ziet: dit is toch werkelijk bijna een tropisch paradijs in eigen land?!
Zoek je een bijzonder stukje natuur in Nederland, dan moet je hier zijn!
Reflectiefoto’s
Hou je van het maken van reflectiefoto’s dan kun je bij het Henschotermeer je hart ophalen. De bomen weerspiegeld in het water… prachtig! En ook het bruggetje is natuurlijk een interessant foto object. Zelfs met een smartphone kun je er supertoffe foto’s maken.
Foto’s Henschotermeer
De foto’s die je in dit blog ziet heb ik half december bij het Henschotermeer gemaakt met mijn iPhone. Ook al oogt het niet zo ‘tropisch’ als op de bewuste droneshots, het is wel echt een prachtplek voor fotografen. Ik genoot van het fotograferen en hoop dat je van mijn foto’s geniet. De foto’s van mij op het bruggetje zijn gemaakt door vriendin Josefien.
Alsof je in Scandinavië bent
Ook al was het aan het begin en aan het eind een beetje grijzig, grauwig en miezerig weer, gelukkig trok het tussendoor toch nog een beetje open en kwam er voorzichtig een beetje blauw tevoorschijn, maar met een knalblauwe lucht lijkt het water natuurlijk nog blauwer en het zand nog witter.
In dit seizoen waande ik me dan ook niet zo zeer in de tropen maar meer in een merengebied ergens in Scandinavië. De schoonheid van het meer betoverde me. Wat een prachtplek!
De schoonheid van het meer in deze mooie omgeving betoverde me!
Hoe is dit mooie gebied ontstaan?
Bij iets wat zó mooi is dat het bijna niet-Nederlands lijkt vraag je je waarschijnlijk net als ik af hoe het ontstaan is. Dat de Utrechtse Heuvelrug een stuwwal is die stamt uit de voorlaatste ijstijd wist ik al. De dikke ijsmassa uit Scandinavië drukte zand en klei omhoog waardoor het heuvelachtige landschap van de Heuvelrug is ontstaan. Maar hoe kwam dat mooie meer daar dan?
Het Henschotermeer ligt op de Utrechtse Heuvelrug, een stuwwal die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd.
Geschiedenis Henschotermeer
Het Henschotermeer bestond indertijd nog niet. Het meer zelf is geen natuurlijk meer, maar het is, lang geleden, uitgegraven. Van oorsprong was het gebied één grote zandverstuiving. Om het stuiven van het zand tegen te gaan werd heide geplant.
Hoe het Henschotermeer ontstond
Eind negentiende eeuw zijn de heidegronden en het vennetje dat er lag ontgonnen en is gestart met bosbouw. Ook werd hier, in de bossen bij Woudenberg, nog voor de Tweede Wereldoorlog zand gedolven voor de versterking van de Grebbelinie. Het gevolg was een waterplas waar mensen in de jaren 50 al naartoe gingen om pootje te baden.
Uitgegraven meer
Mede door de groei van het toerisme in de jaren 60 en de wens van steeds meer mensen een dagje uit te gaan, lekker naar het water, besloot de provincie Utrecht in 1969 om er een recreatiegebied van te maken en is in de jaren 70 begonnen met het uitgraven van het huidige meer tot de bijzondere vorm die het nu heeft.
Kunstmatig meer
Het Henschotermeer is een kunstmatig gevormd meer, maar dat maakt het zeker niet minder mooi. Omdat het er al zo lang ligt, lijkt het alsnog heel echt.
Onwerkelijk mooi!
Ondanks dat het dus met mensenhanden en machines gemaakt is oogt het Henschotermeer natuurlijk, zij het mooier dan van nature in Nederland voorkomt. Het is zo mooi dat het bijna lijkt alsof het heel ergens anders is, maar juist dát maakt het zo aantrekkelijk!
Het Henschotermeer oogt natuurlijk en mooier dan meren die van nature in Nederland voorkomen.
Instagrammable plek
Gekgenoeg hebben -op wat bruiden en hippe mama’s met knappe kindjes na- de Instagrammers met lange fladderende jurken het Henschotermeer nog niet en masse ontdekt, terwijl het misschien wel één van de meest instagrammable plekken van Nederland is. Een waanzinnig mooie plek waar je je in het buitenland waant!
Strand bij het Henschotermeer
Misschien heb je zelf niet zo die behoefte om het perfecte plaatje te schieten en wil je er gewoon relaxen. Ook dat kan natuurlijk. Vooral in de zomermaanden is het Henschotermeer een populaire plek om je handdoekje neer te leggen en lekker te gaan zwemmen in natuurwater.
Zeker op warme zomerse dagen is het een geliefd zwemmeer.
Mooi strand in de provincie Utrecht
Als je in de omgeving woont, of ergens in Midden-Nederland, is zo’n mooie zwemvijver in de buurt natuurlijk een stuk fijner dan als je helemaal naar Scheveningen, Zandvoort of Kijkduin moet voor een dagje strand. Er is zelfs een strandtent: het Oude Strandhuis.
Wandelen bij het Henschotermeer
Maar ook de rest van het jaar is een bezoek aan het Henschotermeer zeer de moeite waard zoals je ziet. Het is echt mooi om er rond te wandelen, door het zand, over het eilandje of over het verharde pad door het dennenbos rondom, of het nou zomer, winter, herfst of lente is.
Het Henschotermeer is het hele jaar door mooi om te bezoeken!
Uniek stukje natuur in Utrecht
Wil je dit bijzondere stukje natuur in Utrecht in alle rust ontdekken doe het dan nu, nu het er veel minder druk is dan in de zomer en er niet overal mensen op handdoekjes liggen te zonnebaden en er steeds mensen in lelijke felgekleurde zwemkleding door je beeld lopen.
Wanneer is het rustig bij het Henschotermeer?
Waar het hier in de zomer topdrukte kan zijn, spotte ik er 2 weken geleden, op een zondagmiddag in december, slechts enkele gezinnen, een paar stelletjes, een hardloper en wat kinderen die aan het lasergamen waren. Doordeweeks zal het er nog stiller zijn.
Henschotermeer in de herfst
Nadat het er in de zomer niet van gekomen was wilde ik eigenlijk op het mooiste moment van de herfst naar het Henschotermeer gaan, aangezien het me met de bomen in diverse herfsttinten gehuld ook prachtig leek.
Uiteindelijk ging ik toen de herfst al bijna voorbij was, een paar dagen voordat de winter officieel in ging, maar toch maakte ik nog wat herfstige foto’s aan het Henschotermeer, zoals deze:
Het Henschotermeer in de herfst…
Een magisch mooie plek
Niet alleen op dagen met een strakblauwe lucht, maar ook in de herfst of met een laagje mist boven het water is het natuurlijk magisch! Eigenlijk wil ik gewoon nóg een keer!
Het Henschotermeer is echt een heel fotogenieke plek, in welk seizoen dan ook!
Henschotermeer in de winter
Ga dus ook eens in de winter naar het Henschotermeer! In de herfst- en wintermaanden (van 1 oktober tot 1 april) betaal je geen entree, dus dat is ook een pre. Wel moet je parkeergeld betalen als je met de auto bent. Informatie daarover vind je hier: prijzen en tickets.
Henschotermeer en corona
Ik was er nog net voordat de tweede lockdown half december in ging, maar ook nu is het Henschotermeer nog open. Hou je alsjeblieft aan de regels, zodat dit mooie meer open kan blijven.
Hoe kom je er?
Je kunt zowel met de auto als met het openbaar vervoer of op de fiets naar het Henschotermeer. Met het OV is het wel ietwat omslachtig, maar het kan wel. Je moet uitstappen bij de halte Heijgraeff Woudenberg. Check wat voor jou de handigste route is op OV9292 of Google Maps.
Leuk in de buurt van het Henschotermeer
In de omgeving van het Henschotermeer is nog meer te zien en te doen. Hieronder enkele tips:
-Wandelen of fietsen op de Utrechtse Heuvelrug
–Uitkijktoren De Kaap beklimmen en genieten van het uitzicht over de boomtoppen!
-De Pyramide van Austerlitz is ook een wel heel bijzonder bouwwerk en uitkijkpunt! Momenteel is het helaas dicht ivm de tweede harde lockdown. Tevens is het een pretparkje voor kinderen, maar ook dat is vanwege de coronabeperkingen momenteel gesloten.
-Dagje Amersfoort (tip: blijf lekker slapen in een hotel in Amersfoort)
-Dagje Utrecht (tip: boek 1 of 2 overnachtingen en maak er lekker een weekendje Utrecht van)
-Nog meer recreatiegebieden in Midden-Nederland vind je op de website Recreatie Midden-Nederland.
-Overnachten op een vakantiepark of camping bij het Henschotermeer: boek een verblijf bij Europarcs vakantiepark De Utrechtse Heuvelrug of Vakantiepark de Heigraaf en ontdek het meer in alle rust en onbeperkt!
Let op: Omdat het blog te lang werd heb ik het in tweeën geknipt. Zodra het vervolg online staat zal ik de link naar dat blog hieronder plaatsen. Ik hoop dat snel af te hebben. (Update 2022: Dit kwam er niet meer van, maar wellicht doe ik het alsnog een keer. Je weet nu in elk geval dat je er naartoe kunt.)
Kende jij het Henschotermeer al? Hebben mijn foto’s je verrast?
Wauw, wat een geweldige foto’s! Echt heel mooi allemaal 🙂 En je had prachtig licht ook. Ik had het er net over dat ik wel eens deze kant op zou willen, ziet er heel mooi uit. Ik wil sowieso eens richting Utrecht en dan deze plek bezoeken in een korte vakantie. Want ook Utrecht, Amersfoort en kasteel de Haar staan hoog op het lijstje 🙂 Zijn er ook echte wandelroutes hier? Of meer gewoon even lekker rondlopen?
Ja, die zijn er wel. Er is één vrij lange wandeling (bijna 20km), waarbij je ook de Pyramide van Austerlitz nog aan doet, maar aangezien die nu dicht is zou ik dat een keer doen als dat ook weer open is, want dat is ook zeker de moeite waard. Ik had beloofd het vervolg van dit blog nog online te zetten en daar staat het in.
Als je langer die kant op gaat is het ook leuk te combineren met Uitkijktoren De Kaap, waarover ik eerder ook al schreef.
Wat een mooie foto’s (tekst lees ik later een keer). Ik ben 2 keer bij dit meer geweest maar die geweldige indruk heeft het toen niet op me gemaakt, al vond ik het er wel mooi.
Misschien niet de goede plek, maar weet je dat aan je Twitter account een vastgemaakt tweet vast zit over “vakantie geboekt voor 2020” staat. Deze zie ik elke keer als ik je Twitter bekijk (ik heb zelf geen Twitter account en zoek jouw account steeds op).
Ik wens je een goed 2021 en hopelijk kan je dat jaar weer veel buitenlandse reizen maken (al genoot ik ook van je blogs over Nederland)
Beste Maria, ik denk dat het moment ook uitmaakt. Het weer, het licht, de drukte. Ik was er op een rustig moment en dat maakte het echt bijzonder vond ik.
Dank je voor je andere opmerking over Twitter trouwens. Ik wist het hoor, maar het werd inderdaad wel eens tijd om het aan te passen, dus dat heb ik onlangs gedaan. Ik zal wat regelmatiger een nieuwe post ‘vastmaken’.
Ik hoop het ook, maar leuk te horen dat je ook van mijn Nederlandse blogs genoot. Lees dan ook zeker mijn jaaroverzicht nog, dat staat nu ook (eindelijk) online.
Hallo Denise, een paar jaar geleden kwam ik er dan toch ook een keertje voor het eerst. “Het Henschotermeer”. Ik ben ook maar import hier. Het is net een beetje te ver voor mij om geregeld heen en weer te fietsen. Ik hoorde er wel van en met de bus kan je er ook naar toe. Het moet er wel in goede handen blijven. Ik hou mijn hart erover vast. Was in 2018 met familie in Doorn, kwamen toen ook bij die door jouw genoemde uitzicht toren. Zo’n plek van vroeger nog onaangetast door foute handen, een beetje onwerkelijk en jammergenoeg weinig spectaculair.