Uitkijktoren De Kaap: uitzicht over herfstbossen vanaf hoogste punt Utrechtse Heuvelrug (nog wel)

Uitkijktoren De Kaap: uitzicht over herfstbossen vanaf hoogste punt Utrechtse Heuvelrug (nog wel)

In de herfst naar de top van uitkijktoren De Kaap -het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug- was één van de dingen die sinds dit voorjaar op mijn ‘Nederland-bucketlist’ stond. Juist in oktober leek het uitzicht vanaf De Kaap in de Kaapse Bossen me geweldig: vanaf grote hoogte de in allerhande herfsttinten gehulde bomen bewonderen!

Sinds ik op YouTube een tof drone-filmpje van De Kaap gezien had móest ik er naartoe. Wil jij dat ook wel? Lees dan mijn verhaal, bekijk de foto’s en lees onderaan nog wat praktische tips voor een bezoek aan uitkijktoren De Kaap, ook in tijden van corona.

uitkijktoren-de-kaap-vanaf-maarn

Uitkijktoren De Kaap

Uitkijktoren De Kaap is 25 meter hoog en staat middenin de Kaapse Bossen in Nationaal Park De Utrechtse Heuvelrug. Je vindt de toren grofweg tussen Maarn en Doorn, maar het dichtst bij Doorn. De Kaap steekt mooi boven de boomtoppen uit, waardoor je perfect zicht hebt. Hij is gratis te bezoeken en als je er bent en hij is open, dan móet je ‘m natuurlijk beklimmen!

de-kaap-herfst

Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen.

kaapse-bossen-herfst

De Kaap in oktober of november

Deze herfst zou het er echt van komen. In oktober begon het al te kriebelen: ik móest naar De Kaap! Maar, zoals dat dan gaat, ik wilde ook nog andere mooie plekken in Nederland zien en voor ik er erg in had vlogen de weken voorbij en was het ineens al november en was ik nóg niet naar die toffe uitkijktoren in het bos geweest.

herfstbos-van-bovenaf

uitkijktoren-in-het-bos

Uitkijktoren De Kaap dicht wegens onderhoud

Toen ik eindelijk wilde gaan en wat posts en reacties van bezoekers aan de Kaapse Bossen op Instagram had gecheckt bleek de toren dicht wegens onderhoud.

hoogste-punt-utrechtse-heuvelrug

Uitzicht over de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

uitkijktoren-kaapse-bossen

50 tinten herfst

Uiteraard snap ik dat onderhoud moet gebeuren, maar om dat nou in de allermooiste weken van het jaar te doen? Als de bladerdekken juist in ál die tinten rood, oranje en geel zijn gehuld, in ‘50 tinten herfst’, dat vond ik dan weer niet zo handig. Maar goed, misschien was het een spoedgeval.

uitkijktoren-de-kaap-uitzicht

Toren dicht vanwege corona

Eerder dit jaar was de toren ook al dicht, maar toen was het vanwege corona. Het bleek dus best lastig om het juiste moment te vinden. Toen ik zaterdagavond laat het vermoeden had dat hij nu echt weer open was, besloot ik de wekker te zetten en zondag vroeg op pad te gaan. Op naar de Kaapse Bossen!

wandeling-uitkijktoren-de-kaap

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

De Kaapse Bossen (met uitkijktoren De Kaap) maken onderdeel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, een zeer groot natuurgebied van zo’n 10.000 hectare dat zich uitstrekt tussen Driebergen aan de ene kant en Rhenen aan de andere kant, in de provincie Utrecht, tot bij de grens met Gelderland. In dit gebied zijn eindeloos veel wandelingen mogelijk, niet alleen naar De Kaap in de Kaapse Bossen.

Hoge toppen

Eigenlijk is de Utrechtse Heuvelrug letterlijk een grote ‘rug’ in het landschap. Het is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden in de ijstijd is ontstaan. Het licht heuvelachtige landschap van de Utrechtse Heuvelrug heeft verschillende hoge toppen van meer dan 50 meter boven NAP.

herfstkleuren

Hoe hoog is uitkijktoren de Kaap?

uitkijktoren-utrechtse-heuvelrug

Doornse Kaap

Eén van die toppen is de Doornse Kaap. De Doornse Kaap zelf is al één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, ook al merk je dat eigenlijk niet echt, maar daar bovenop staat de uitkijktoren dus nog. De heuvel is ruim 53 meter hoog en de uitkijktoren die erop staat 25 meter hoog. Dat samen maakt dus dat je op uitzichtpunt De Kaap op bijna 80 meter hoogte staat. Eindelijk ging ik het ervaren!

hoge-uitkijktoren-nederland

De Kaap is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

uitkijktoren-herfst

Vanaf station Maarn naar De Kaap

Zondagochtend, precies een week geleden, fietste ik door een donker Den Haag, nam de trein naar Maarn en begon vanaf daar naar De Kaap te wandelen. Vanaf Doorn is handiger, maar daar komt geen trein en met de bus eerst naar Doorn duurde veel langer.

Heb je een auto rij dan naar Doorn en parkeer bij de Groene Entree Kaapse Bossen, dan ben je dichterbij.

Wel wilde ik de wandeling in Doorn eindigen, omdat het weer aan het eind van de ochtend zou omslaan en ik niet wist of ik het zou redden om voor de buien weer terug naar Maarn te lopen.

boswandeling-maarn

Wandelroute naar uitkijktoren De Kaap

Begin je in Doorn dan kun je de route van Natuurmonumenten volgen: Wandelroute hoogtepunten Kaapse Bossen. Begin je in Maarn dan kun je via Wandelzoekpagina twee rondwandelingen vanaf Maarn vinden, de zogenaamde Groene Wissels. Bij beide wandelingen kom je ook langs de uitkijktoren.

Ik had misschien een half rondje kunnen doen, maar trok toch liever mijn eigen plan. Ik wandel het liefst op gevoel de goede kant op en zie ik iets moois dan ga ik daar even kijken. Hoe ik uiteindelijk vanaf Maarn naar de Kaapse Bossen wandelde lees je in een apart blog, anders wordt het een beetje veel en je leest dit blog waarschijnlijk vooral omdat je nieuwsgierig bent naar de uitkijktoren.

wandeling-bos

Herfst in de Kaapse Bossen.

herfstwandeling-maarn

Uitkijktoren in zicht

Het was nog voor tienen toen ik de uitkijktoren ineens tussen de bomen zag opdoemen, zoals je op de foto na de kopfoto zag. En het goede nieuws was: ik zag mensen op de top! Hoera! Lichtelijk hyper (daar is de toren, daar is de toren!) versnelde ik mijn pas. Als een klein kind dat na een boswandeling eindelijk de beloofde toren zag en alvast begint te rennen.

Daar is de toren, daar is de toren!

toffe-uitkijktoren

Mondkapje

Onderaan de toren hangt een coronawaarschuwing: draag een mondkapje bij de beklimming van de toren. Op de trap kan het soms namelijk lastig zijn voldoende afstand te houden en van buiten is lastig te zien hoeveel mensen er in de toren zijn. Toen ik er was werden er geen mondkapjes gedragen maar die heeft wellicht ook niet iedereen op zak voor een boswandeling. Gelukkig was het toen ik ging niet druk.

Het platform boven is ook best ruim.

de-kaap-openingstijden

Uitkijktoren De Kaap beklimmen

Het aantal treden heb ik niet geteld, maar het zijn flink wat trappen. Ben je echter gewoon gezond dan is het goed te doen. Ik hoefde eenmaal boven slechts licht te hijgen, maar was niet buiten adem ofzo. Hoeveel treden De Kaap precies heeft? Ik heb geen idee! Tel jij ze even als je gaat?

uitkijktoren-nederland

Hoeveel treden heeft De Kaap?

de-kaap-corona

Raampjes

Op een paar plekken zit een soort patrijspoort, een doorkijkje naar de bossen. Je zag het eerder in dit blog al. Het uitzicht op de herfstbossen was er prachtig.

de-kaap-open

Wat zie je vanaf uitkijktoren De Kaap?

follow-my-footprints-kaapse-bossen

Uitzicht De Kaap

Sta je eenmaal bovenop de 25 meter hoge uitkijktoren dan bezorgt dat toch wel even een ‘Wauw!’-momentje. Vanaf de top heb je echt een ontzettend weids en ver uitzicht, zo hoog boven alle boomtoppen van de Kaapse Bossen en de Utrechtse Heuvelrug. Zeker nu de boomtoppen nog nét wat blaadjes met herfstkleuren hebben is het prachtig.

Een maand geleden was het ongetwijfeld nog mooier geweest. Nu oogde het hier en daar een beetje flets, ook op de foto’s zie je dat.

uitkijktoren-utrechtse-heuvelrug

De Kaap half november.

uitzichtpunt-kaapse-bossen

Pyramide van Austerlitz

Kijk je naar links dan kun je met een beetje geluk de Domtoren van Utrecht zien en links naar voren de top van de Pyramide van Austerlitz, ook zo’n plek die op mijn bucketlist staat. Wellicht wandel ik daar een keer vanaf Maarn of Driebergen-Zeist naartoe. Dat kan met deze NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug. Of in combinatie met iets anders nog.

Vlak ernaast wijst een bordje in de richting van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort.

pyramide-van-austerlitz

uitzicht-amersfoort

Dorestad

Meer naar rechts, richting oosten, ligt de Amerongse Berg en aan de andere kant, in het zuiden, kijk je in de richting van Wijk bij Duurstede, het vroegere Dorestad, waar de noordelijke grens van het Romeinse Rijk liep. Ook de Rijn kun je soms zien, maar die zag ik niet. Wel zag ik het topje van de Maartenskerk in Doorn.

wijk-bij-duurstede

wat-zie-je-vanaf-de-kaap

maartenskerk-doorn

Nieuwe uitkijktoren

De huidige toren is een mooie moderne en strakke toren, maar ook vroeger stond er op de Doornse Kaap al een uitkijktoren. Op de website van Natuurmonumenten las ik dat er al meer dan een eeuw een uitkijktoren in de Kaapse Bossen staat. Ook vroeger was dit het hoogste punt van de Kaapse Bossen, maar omdat de bomen steeds hoger werden en de toren te oud werd, werd in 2006 niet ver van de originele toren de huidige uitkijktoren De Kaap gebouwd. Hij is er al best lang dus!

Oude uitkijktoren

Het fundament van de oude toren zie je trouwens nog in het bos. Ik liep hier per ongeluk langs zonder te weten wat het was en dacht nog: wat doet dit hier, maar achteraf bezien, nu ik het weet, had ik er toch wel een foto van willen maken.

Hoogste punt Utrechtse Heuvelrug

Uitkijktoren De Kaap is het hoogste uitzichtpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Nog wel, want in 2021 wordt er op de 69 meter hoge Amerongse Berg (de hoogste natuurlijke top) ook een uitkijktoren gebouwd. Als deze uitkijktoren op de Amerongse Berg gereed is is dat het nieuwe hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug.

In 2021 zal uitkijktoren de Amerongse Berg het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug worden.

Foto’s De Kaap

Hieronder zie je nog een paar foto’s die ik vanaf uitkijktoren De Kaap nam. Ik was alleen met mijn telefoon op pad gegaan en had daar eenmaal op de top toch een beetje spijt van. Wat ver weg is kreeg ik niet scherp en dat had met mijn andere camera wel gekund.

mooi-uitzicht-nederland

Filmpje Kaapse Bossen vanaf De Kaap

Maak ook een filmpje in plaats van alleen foto’s, dat is altijd leuk! Ik maakte dit filmpje vanaf De Kaap met mijn telefoon:

En deze, toen het slechtere weer eraan kwam en het al flink waaide:

de-kaap-in-november

Herfstbos in volle glorie

Ondanks dat de bomen op 15 november (toen ik er was) al best kaal waren was er gelukkig nog wél wat herfstkleur over. De mooie kleuren zie je dus nog wel, ook al was het mooiste gedeelte van de herfst toch echt overduidelijk al voorbij. Ik heb de foto’s ietsje sprekender gemaakt. De tweede helft van oktober lijkt het me echter mooier, met volle bladerdekken. Dus doe dat volgend jaar, in de herfstvakantie, of op een rustig moment waarop het jou uitkomt.

Wil je de herfstkleuren nu nog zien dan moet je echt snel zijn. Het mooiste is toch echt voorbij.

de-kaap-november

De Kaap met sneeuw

Als de Kaapse Bossen in de winter met een laagje sneeuw zijn bedekt lijkt het uitzicht vanaf de toren me ook geweldig! Zo’n winterwonderlandschap vanaf grote hoogte! En in mei ook trouwens, als de bomen echt knalgroen zijn. Maar sowieso is het leuk om een bezoekje aan De Kaap te combineren met een lekkere boswandeling, in welk seizoen dan ook.

Maar sowieso is het leuk om een bezoekje aan De Kaap te combineren met een fijne boswandeling, in welk seizoen dan ook.

Zonsopkomst vanaf uitkijktoren De Kaap

Het liefst was ik zo vroeg gegaan dat ik de zonsopkomst vanaf De Kaap kon bewonderen, maar dat was niet haalbaar vanuit Den Haag. Want om nou in mijn eentje in het donker door het bos te gaan lopen, nee, dat leek me nou ook weer niet zo slim. Het was al zo stil! Hier zie je een foto van Jannette van der Boon als de zon net op is: Kaapse Bossen bij zonsopkomst. Mooi, die magische sfeer…

Zonsondergang vanaf uitkijktoren De Kaap

Ook de zonsondergang vanaf De Kaap lijkt me prachtig. Ter inspiratie zie je hier een foto van Vladimir Kozich: sunset De Kaap. Ga je in de winter of op een frisse dag trek dan wel iets warms aan of doe een sjaal om als het koud is, want het kan er flink waaien. Kijk mijn haren maar op deze foto.

uitkijktoren-de-kaap

Nog wat praktische zaken voor een bezoek aan uitkijktoren De Kaap:

Entree uitkijktoren De Kaap

De Kaap is gratis te bezoeken. Je hoeft dus geen ticket te kopen. Überhaupt betaal je voor Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug geen entree, wat bijvoorbeeld bij Nationaal Park Hoge Veluwe wel moet.

Is er een lift?

Mocht je je afvragen of er een lift naar de top van uitkijktoren de Kaap gaat, dan moet ik je helaas teleurstellen. Die is er niet. Ben je gezond en goed ter been dan kun je prima omhoog lopen. Het is even een klim, maar ook weer niet superhoog. Ik kwam niet hard hijgend boven of zo. Een rolstoel kan helaas niet omhoog.

De Kaap met een baby of dreumes

Een kinderwagen omhoog tillen is niet te doen en niet handig in verband met passerende mensen. Wil je met een baby naar boven, neem je baby dan mee in een draagzak.

de-kaap-trap

Uitkijktoren De Kaap van binnen.

uitkijktoren-de-kaap-kinderen

De Kaap met kinderen

Als je met kinderen lekker naar de Kaapse Bossen gaat is een bezoek aan de toren natuurlijk sowieso een must. De meeste kinderen (zonder hoogtevrees) zullen dit geweldig vinden! Ook als ze wat kleiner zijn kunnen ze alles zien, want er zit een gaasje voor en geen dichte schotten op de top. Je hoeft kleine kinderen dus niet op te tillen om wat te kunnen zien.

Deze vader maakte de foto’s waar ik van verderaf op sta. Mocht u dit zien, alsnog bedankt daarvoor!

de-kaap-kinderen

uitkijktoren-de-kaap-met-peuter-kleuter

Is uitkijktoren De Kaap open?

Ja, de toren is dus -na de recente onderhoudswerkzaamheden- weer open. Houd er rekening mee dat je altijd een keer pech kunt hebben en dat is natuurlijk jammer, maar in principe is hij nu gewoon elke dag open en volgens mij zelfs 24 uur.

Uitkijktoren de Kaap corona

Omdat je in de toren net iets dichter langs elkaar loopt dan 1,5 meter afstand is het dringende advies een mondkapje te dragen bij de beklimming van de toren. Zie je veel mensen bovenop de top staan, wacht dan even.

Het was niet druk omdat ik nog een beetje bijtijds was, en wie er was gedroeg zich netjes, maar er was alleen 1 jogger die flink hijgend en zwetend de trappen op jogde en dat vind ik op dit moment dan weer niet zo handig. Ik snap dat het een goede workout is, maar denk ook even aan anderen en ga niet onnodig lopen ‘spetteren’.

uitkijktoren-de-kaap-open-corona

Uitkijktoren De Kaap adres

Het adres van uitkijkpunt De Kaap in Doorn is:

Maarsbergseweg
3941 MJ Utrechtse Heuvelrug

de-kaap-kaapse-bossen

Met de auto naar uitkijktoren De Kaap

Kom je met de auto naar de Kaap? Vanuit Amsterdam is het een uurtje rijden, vanuit Rotterdam of Den Haag op een rustige dag ook. Woon je in Utrecht, Zeist of Amersfoort dan zit je helemaal dichtbij, maar ook vanuit Arnhem en andere steden is het niet ver. Je kunt niet direct onder de uitkijktoren parkeren, maar moet nog een kwartiertje lopen.

uitkijktoren-de-kaap-route

Uitkijktoren De Kaap parkeren

Voor een bezoek aan De Kaap kun je het beste parkeren bij de parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen in Doorn. Vanaf de parkeerplaats aan de rand van het bos is het ongeveer 15 minuten lopen. Volg je geen speciale route dan kun je op je telefoon even de uitkijktoren in Google Maps zoeken, dan weet je welke richting je ongeveer aan moet houden, maar vanaf die kant is het vrij logisch en stukken minder ingewikkeld dan vanaf Maarn.

uitkijktoren-de-kaap-parkeren

Uitkijktoren De Kaap openbaar vervoer

Heb je geen auto, dan kun je ook met het openbaar vervoer naar Uitkijktoren de Kaap. Bus 50 komt het dichtst bij uitkijktoren de Kaap. Zelf nam ik de trein naar Maarn en wandelde vanaf daar over Landgoed Huis te Maarn naar de Kaapse Bossen en de Kaap, maar Doorn is dichterbij. Terug nam ik bus 50 die naar Driebergen-Zeist en verder door naar Utrecht gaat. In Doorn is geen treinstation.

uitkijktoren-de-kaap-ov

Met de bus naar de Kaapse Bossen.

bus-kaapse-bossen

Op de fiets naar uitkijktoren De Kaap

Het liefst had ik een fiets gehuurd (om nog meer in de omgeving te kunnen zien), maar dat kan helaas niet op station Maarn. Wel zijn er goede fietspaden aan de kant van Doorn. Ben je dus op een huurfiets of eigen fiets in dit deel van de Utrechtse Heuvelrug aan het fietsen dan is het zeker leuk om even naar De Kaap te gaan. Zet je fiets bij de parkeerplaats neer en wandel het laatste stukje.

fietsroute-kaapse-bossen

Omgeving Kaapse Bossen

Ik wilde nog meer in de omgeving zien, maar het lukte me niet om dat allemaal wandelend te combineren op 1 ochtend en in de middag zou het gaan regenen. Wellicht loop ik deze wandeling van 19 km vanaf Maarn nog een andere keer. Of deze NS-wandeling Utrechtse Heuvelrug langs de Pyramide van Austerlitz (nog zo’n bucketlist dingetje) en het Henschotermeer, ook al zo’n mooie plek. Zo blijft er altijd wat te wensen over.

Horeca in de Kaapse Bossen

Châlet Helenaheuvel, ook wel Theehuis Helenaheuvel, ligt niet ver van de uitkijktoren vandaan. Ik ben er zelf niet geweest, maar als de horeca weer open is is het natuurlijk leuk om hier even lekker wat te eten of drinken. To go kan wel.

Overnachten in de Kaapse Bossen

Zoek je een hotel of vakantiepark in de buurt van de Kaapse Bossen? Een verblijf in de Kaapse Bossen of er vlakbij?

Kaart Utrechtse Heuvelrug

Wil je gaan fietsen of wandelen op de Utrechtse Heuvelrug of ga je er op vakantie in deze omgeving, dan is het wel fijn om een kaart te hebben. Je kunt hier inspiratie opdoen: Utrechtse Heuvelrug op de kaart. Of schaf een wandelgidsje aan, bijvoorbeeld deze met Trage Tochten op de Utrechtse Heuvelrug van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Het zijn allemaal rondwandelingen.

Meer mooie uitkijkpunten in Nederland:

Uiteraard zijn er nog meer plekken in Nederland met mooi uitzicht. Er zijn nog veel meer uitkijktorens en ook prachtige natuurlijke uitzichtpunten.

Meer mooie natuur vind je hier!

herfst-kaapse-bossen

Mooie uitkijkpunten in het buitenland:

Mooie uitkijktorens, uitzichtpunten en uitzichten van grote hoogte in het buitenland:

Zet de beklimming van De Kaap in de herfst maar vast op je bucketlist voor herfst 2021! Of ga in de winter een keer als het gesneeuwd heeft, of met een laagje rijp op de bomen!

7 gedachten over “Uitkijktoren De Kaap: uitzicht over herfstbossen vanaf hoogste punt Utrechtse Heuvelrug (nog wel)”

  1. Fijn dat de toren eindelijk wel open was voor je bezoek! En wat is het uitzicht mooi in dit seizoen zeg. De toren zelf vind ik ook wel mooi. Vaak zijn het van die stalen constructies waar ik dan weer minder van hou. Deze gaat op mijn wensenlijst. 

  2. Fijn dat je De Kaap van je bucketlist Nederland kunt afstrepen. De Kaapse Bossen vind ik sowieso prachtig, en de uitkijktoren maakt het helemaal af. Wat een uitzicht heb je vanaf het platform. Ondanks mijn hoogtevrees heb ik enorm genoten van het fantastische uitzicht. 

  3. Ik zag je foto’s al voorbijkomen op Instagram, leuk om dan ook nog zo’n uitgebreide gids te lezen! En ja, de herfst maakt het uitzicht extra mooi, wat een kleuren!

  4. Leuk verslag van een toren die ik nog niet kende. Fijn dat je hem eindelijk kon beklimmen. De toren zelf ziet er leuk uit, maar het uitzicht is ook bijzonder mooi. Ga ik aan mijn eigen bucketlistje toevoegen. Nog even wachten op een echt heldere dag, en hopen dat de Dom zichtbaar is.

  5. Wat is het daar mooi hè?

    De Kaapse bossen is mijn favoriete plekje op de Utrechtse Heuvelrug. Ik ben er dit jaar een keer of vijf geweest. Ik hoop dat ik nog een keer op de uitkijktoren mag staan als het gesneeuwd heeft.

  6. Wat een geweldig uitzicht, vooral zo met de herfstkleuren! Ik ben er nog nooit geweest, maar dit komt zeker op mijn lijstje 🙂 fijn dat ie nu open is, ondanks corona

  7. Weer een mooi, uitgebreid blog Denise. En een mooie aanvulling op je eerdere blog van de Kaapse bossen. Lijkt me echt super om hier ook eens een kijkje te nemen. Maar ik wacht nu even tot er weer blaadjes aan de bomen zitten.. het is nu inmiddels toch wel heel kaal overal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven