Mooi uitzichtpunt in Den Haag: de toren van de Grote Kerk

Mooi uitzichtpunt in Den Haag: de toren van de Grote Kerk

Den Haag is een nieuw uitzichtpunt rijker: de kerktoren van de Grote Kerk. Sinds april 2017 is de toren weer toegankelijk voor publiek. Wil je dus eens 360 graden uitzicht over Den Haag en omgeving hebben, beklim dan de vele traptreden tot aan de top van De Haagse Toren.

Bezienswaardigheid in het centrum van Den Haag

De Haagse Toren is rond 1420 gebouwd en is samen met o.a. het Binnenhof één van de oudste gebouwen van Den Haag. Het is een mooie aanvulling op de vele andere bezienswaardigheden in het Haagse stadscentrum en een leuke activiteit voor zowel toeristen als Hagenaars.

toren-den-haag-beklimmen

De Haagse Toren

De kerktoren wordt gepromoot onder de naam De Haagse Toren. Persoonlijk vind ik dit een beetje verwarrend. Ik dacht meteen: Hé, maar hoe zit dat dan, er is bij station Hollands Spoor toch al een Haagse Toren? Maar dit is dus een andere Haagse toren die vroeger ook al zo genoemd werd. De hoge toren bij Hollands Spoor, met de Penthouse en het restaurant erin, is modern; deze toren, die bij de Grote Kerk hoort, is juist een historische attractie.

Een historische attractie

haagse-toren-kerk

Voor het eerst in de kerktoren van de Grote Kerk

Maar wacht eens even: vanaf april zei je? Het is toch geen 1 april grap hè? Nee, echt niet! Het kan straks echt weer. Als blogger mocht ik gisteren alvast een kijkje nemen tijdens de kick-off. Leuk, want in de kerk zelf ben ik weliswaar al vaak geweest (er zijn ook wel eens feestjes), maar in de toren nog nooit.

Hieronder volgt een kort verslagje èn de foto’s uiteraard, ook van de Haagse highlights die je kunt zien liggen. Tot slot lees je nog wat praktische informatie.

opening-haagse-toren

ingang-toren-grote-kerk

Opening van de toren met de wethouders van Den Haag

Om half 11 wandel ik met een groepje genodigden de kerk in voor de officiële (her)opening van de toren. Wethouders Boudewijn Revis, Joris Wijsmuller en Karsten Klein zijn ook aanwezig. Boudewijn Revis vertelt over het opknappen van het plein rondom de Grote Kerk. Over de steentjes ook, waar veel mensen iets van vinden; ze blijven er met hun hakken tussen zitten en zo. Zelf vind ik dat stukje op de fiets inderdaad ook altijd lastig.

steentjes-rond-de-grote-kerk

‘Ik heb eigenlijk hoogtevrees…’

‘Ik heb eigenlijk hoogtevrees’ biecht Joris Wijsmuller op. De hoogste tijd dus om zijn hoogtevrees te overwinnen. Hoe dan ook, het feit dat de toren weer is opengesteld voor publiek, zegt hij, ‘dat doet wat met een Hagenees.’

revis-wijsmuller-klein

Karsten Klein tot slot waant zich terug in de tijd: ‘Zodra ik hier binnen kwam rook ik de geur van vroeger weer.’ Als klein jongetje beklom hij de trappen van de Martinitoren in Groningen, vertelde hij. En dan nu dus de 288 trappen naar het uitzichtpunt van de Grote Kerk in Den Haag. Of zelfs 321, tot in de ruimte van de beiaardier.

torens-denhaag

360 graden zicht vanaf het topje van de kerktoren

De meeste mensen zullen vooral voor het uitzicht komen. Als je de 288 traptreden beklommen hebt, word je daar zeker niet in teleurgesteld: je ziet zowel het oude stadscentrum als de hoge torens van het moderne Den Haag. Je kunt 360 graden rondwandelen waardoor je alle stadsdelen ziet liggen. Naast bezienswaardigheden, bekende gebouwen en andere bebouwing zie je ook veel groen in Den Haag en uiteraard de Noordzee.

leo-gids-denhaag

Rondleiding met gids

Behalve van het uitzicht genieten is het ook leuk om net iets meer te weten te komen over de Grote Kerk en de toren. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de toren, de trompetters van vroeger, het carillon, de beiaard, en de beiaardier en de door blikseminslag veroorzaakte brand van 1539 in de torenspits.

Een tour naar de top van de Haagse Toren duurt ongeveer 1 uur a een uur en een kwartier. Een ervaren stadsgids vertelt je vanalles. Ook tijdens de opening was er een stadsgids bij: gids Leo, in traditionele kledij.

grote-kerk-sgravenhage

Cultureel erfgoed

Tijdens de tour door de toren kom je echter niet in de kerk zelf. Maar wat zie je dan wel? De binnenkant van de zeskantige klokkentoren. Leuk om te weten is dat dit cultureel erfgoed is.

Tour door de toren

Als je de toren beklimt kom je steeds op verschillende ‘verdiepingen’ terecht en zie je goed hoe de hele constructie in elkaar zit. Je ziet niet alleen de grote klok, maar ook de ijzerdraden die tegenwoordig de klok elektrisch aansturen. Via de computer wordt de tijd gelijkgezet.

klokkentoren-haagse-toren

Bekijk de foto’s om alvast een indruk op te doen van wat je zoal tegenkomt tijdens je wandeling naar boven:

grote-kerk-bezoeken

haagse-toren-beklimmen

rondleiding-haagse-toren

beklimming-toren-grote-kerk

raam-kerktoren

rondleiding-kerktoren

klokkentoren -grote-kerk

grote-kerk-beiaard

torenwachter

carillon

klok-kerktoren-denhaag

De klok

Sta je net bij de klok als hij gaat luiden dan is dat flink hard. Hou de tijd dus even in de gaten als je dat wel of juist niet van dichtbij wil meemaken.

Stel je ondertussen ook eens voor hoe het vroeger allemaal gegaan moet zijn. In vroeger tijden moesten er zelfs molenmakers aan te pas komen om alles door grote luiken naar boven te takelen.

luiken-kerktoren

Mooiste moment voor het beste uitzicht

Het mooiste moment is natuurlijk het moment waarop je bij het ‘balkon’ aankomt en de skyline van Den Haag ziet. Een gaaf gezicht! Het is fijn als het helder weer is, maar ook dreigende luchten kunnen het uitzicht extra spectaculair maken. Zo tegen zonsondergang is natuurlijk ook altijd een mooi moment. En over een maand of twee, als de bomen allemaal vol en groen zijn.

Overnachten in Den Haag? Bekijk hier hotels, appartementen en B&B’s in Den Haag.

uitzicht-haagse-toren-kerktoren

Welke Haagse highlights zie je allemaal van bovenaf?

Sowieso is het leuk om te kijken welke bekende gebouwen, pleinen en wegen je allemaal ziet, om je huis of hotel te zoeken of dingen te ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze er waren.

Zoals een dakterras op een ‘geheime’ plek:

dakterras-den-haag

Prachtige torentjes:

den-haag-centrum

De Grote Markt:

grote-markt-denhaag

De Hofvijver:

hofvijver-den-haag

De Paleistuin:

paleistuin

Het Vredespaleis:

vredespaleis

De Haagse ‘koektrommel’ (de Sting):

snoeptrommel-denhaag

De skyscrapers van Den Haag:

skyscrapers-denhaag

En die andere Haagse Toren (die ook echt een bezoek waard is):

haagse-toren-hs

De Torenstraat:

torenstraat

De kerktoren met kinderen beklimmen

Kinderen kunnen de toren ook beklimmen, maar wel is het handig als ze zelfstandig trap kunnen lopen. Een baby kan in een buikdrager, maar een buggy kan absoluut niet mee omhoog. Ook voor peuters is het wel een flinke klim.

Je kunt NIET naast elkaar lopen, daarvoor is de draaitrap naar boven echt te smal. Ook kun je niet langs elkaar naar boven en beneden, dus om beurten gaan groepen van maximaal 20 mensen omhoog en omlaag.

Let op: om mee naar boven te kunnen moet je goed ter been zijn.

kerktoren-denhaag-beklimmen

uitzichtpunt-denhaag

Is het uitzichtpunt veilig met kinderen?

Het balkon waar vandaan je het uitzicht kunt bewonderen is veilig voor kinderen. Kleine kinderen kunnen tussen de stenen spijlen doorkijken. Deze zijn ook nog afgezet met gaas waardoor ze er niet tussendoor kunnen. Op de reling zitten mag uiteraard niet.

uitzicht-Den Haag-met-kinderen

Wat is er vlakbij de Grote Kerk te doen?

Vlakbij de Grote Kerk (waar de toren bij hoort) vind je vele winkels, terrassen en restaurants. Je bent op steenworp afstand van de Grote Markt, maar ook niet ver van het Binnenhof en andere interessante plekken en musea in Den Haag. Ideaal om het een en ander te combineren dus.

grote-kerk-van-boven

kosterswoning-grotekerk

den-haag-bezienswaardigheid

Haagse Ooievaar

Op de top van de toren staat trouwens de bekende Haagse ooievaar. Tijdens de opening daalde de ooievaar zogenaamd af naar beneden om de sleutel van de Haagse Toren over te dragen aan Peter Duivesteijn van Stichting Ga Den Haag.

Ga Den Haag is namelijk verantwoordelijk voor de exploitatie van De Haagse Toren. Andere toeristische partners van Ga Den Haag zijn de Tourist Tram, de Haagsche Stadsfiets en de rondvaarten van de Ooievaart.

ga-denhaag

peter-duivesteijn

ooievaar

grote-kerk-denhaag-toren

opening-haagse-toren-grote-kerk

Meer informatie en online tickets boeken

Wil je De Haagse Toren beklimmen? Het kan van donderdag t/m zondag. Online tickets boeken en beschikbaarheid checken kan via Tickets Haagse Toren.

Ticketprijzen voor reguliere rondleidingen

  • Kinderen: 4 t/m 12 jaar €4,-
  • Volwassenen: €6,- (een stuk voordeliger dan de A’DAM Lookout of de Rotterdamse Euromast)
  • Ooievaarspas: 50% korting.

De reguliere tours starten vanaf half april 2017. Tickets voor deze tours kunnen online en telefonisch worden besteld bij Ga Den Haag Tickets & Tours (ook voor andere verrassende uitjes en tours) en op dehaagsetoren.nl.

De Haagse Toren beklimmen in de herfstvakantie 2018 (UPDATE!)

Ook in de herfstvakantie kun je de Haagse Toren op. Het kan op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Tickets kun je online bestellen.

rondleiding-grote-kerk

Groepsuitje

Ook groepen kunnen een reservering maken voor De Haagse Toren Tour. De prijs voor een groepsreservering bedraagt €90,- incl. BTW. Er geldt een maximum van 15 deelnemers per gids.

De Haagse Toren kan uitsluitend onder begeleiding van een gids worden bezocht.

gids-leo-denhaag

Ga Den Haag Tickets & Tours

Ga Den Haag Tickets & Tours opereert als zelfstandige afdeling binnen Stichting City Mondial en is het startpunt om Den Haag te ontdekken. Ga Den Haag richt zich op het aanbod van tickets en daguitjes voor toeristen, recreanten en bewoners, maar organiseert ook originele en verrassende (bedrijfs)uitjes in en rondom Den Haag.

Het andere Den Haag

Naast het aanbieden van het bestaande aanbod aan highlights in Den Haag, vinden zij het ook belangrijk om diverse doelgroepen kennis te laten maken met het ‘andere Den Haag’. In vrijwel alle arrangementen zijn dan ook kleurrijke wijken en onontdekte Haagse parels verwerkt. Ook organiseren zij op reguliere basis zelf ontwikkelde tours door bijvoorbeeld kleurrijk Den Haag, China Town en Scheveningen.

Ticketverkooppunten Ga Den Haag

Ga Den Haag zit in de Wagenstraat 185a (tussen station Hollands Spoor en China Town en het centrum), maar heeft daarnaast meer ticketverkooppunten in Den Haag. De locatie in het Havenkantoor (Bierkade 18B) is reeds geopend. Half april komen het Nutshuis en de Grote Kerk erbij. Online kan ook las je net al.

kerk-den-haag

De Grote Kerk en het Koninklijk Huis

In de Grote Kerk zelf hebben in de loop der tijd vele huwelijken doopplechtigheden van het koninklijk huis plaatsgevonden. Niet alleen al in de 17e en 18e eeuw, met o.a. de doop van prins Willem van Oranje, maar ook de afgelopen decennia nog: koning Willem-Alexander is er gedoopt, net als Beatrix en prinses Amalia. En zowel Juliana en Bernard als Constantijn en Laurentien zijn er getrouwd.

rond-de-grote-kerk

Adres van de Grote Kerk:

Rond de Grote Kerk, Den Haag

mooi-uitzicht-denhaag

Hoogtepunt in Den Haag

Het lijkt me duidelijk. Den Haag was al leuk, maar is nu dus nóg een nieuwe highlight rijker. Of, zoals Peter Duivesteijn van Ga Den Haag het verwoordde:

‘Den Haag krijgt er weer een hoogtepunt bij!’

viewpoint-the-hague

Lees hier nog veel meer blogs over Den Haag.

Overnachten in Den Haag? Bekijk hier hotels, appartementen en B&B’s in Den Haag.

3 gedachten over “Mooi uitzichtpunt in Den Haag: de toren van de Grote Kerk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven