Citytrip by rain: 9 steden bij regen

Citytrip by rain: 9 steden bij regen

Ik ben er goed in. In reizen boeken naar zonnige steden waar het vervolgens regent. Steden waar het bijna altijd mooi weer is, of best wel vaak zeer aangenaam en doorgaans droog, maar als ik er ben? Ho maar. Dan komt het met bakken tegelijk uit de hemel of miezert het onophoudelijk. Minstens een dag. Meestal langer. Wat doe je dan?

Wat te doen als het regent tijdens je citytrip?

Laten we eerlijk zijn, dat wandelt dan net wat minder prettig rond. Hoge gebouwen zie je vanonder je paraplu niet en foto’s maken is ook lastig met een plu in je hand. Ja, problemen, problemen, ha ha. Maar echt, zonde toch gewoon van zo’n mooie stad? Want met een zonnetje ziet alles er net even anders uit, dan zo, of zo of zelfs zo.

las-palmas

Wat ik het liefste doe…

Natuurlijk kun je overal ook bínnen dingen doen, naar musea, kathedralen en overdekte markten en zo, maar ik geniet persoonlijk juist altijd zo van het buíten lopen. Juist dat vind ik heerlijk! Lekker door leuke wijkjes slenteren. Een keer op een terrasje zitten. Dat. En het liefst nog buiten eten ook. Gewoon een aangename temperatuur en liefst zon! En dus niet de hele dag met een paraplu rondlopen.

regen-in-istanbul

Help, regen tijdens m’n citytrip!

En toch overkomt het me geregeld. Ja, echt, ik heb het meer dan gemiddeld: regen op reis. Een paraplu is dan ook mijn meest gekochte item op reis. Geen voorwerp heb ik vaker gekocht in het buitenland dan een plu. O.a. in DubrovnikLas Palmas en Istanbul. Die in Istanbul (op de foto hierboven) was overigens de ideale paraplu, een doorzichtige.

Als je de foto’s hieronder ziet snap je wel waarom ik in onderstaande steden een paraplu nodig had… Je kunt de steden aanklikken voor tips in de betreffende stad.

9 steden in de regen:

Nice

denise-in-nice

Alicante

alicante-jachthaven

Bari

citytrip-regen

Waar naartoe in Bari als het regent?

Elche

elche-by-rain

Las Palmas

las-palmas-gran-canaria

Istanbul

istanbul-by-rain

Dubrovnik

dubrovnik-van-bovenaf

Praia da Vitória (Terceira, Azoren)

praia-de-vitoria-terceira

Casablanca

regen-boulevard-casablanca

Valencia

valencia

Lees ook: Wat te doen in Valencia als het regent!

De bui hierboven in Valencia was gelukkig maar van korte duur. Maar in Alicante (waar ik dit weekend was!) had ik echt dikke pech. Alleen de ochtend was het droog. Toen bezocht ik het o zo mooie plaatsje Villajoyosa. Tip: als je me op Facebook volgt had je al wat foto’s en filmpjes kunnen zien. Ook van toen het nog droog was en ik ’s avonds door de gezellige straatjes van Alicante liep…

Wat te doen in een vreemde stad als het maar blijft regenen?

Maar wat als het maar blijft regenen? Wat doe je in zo’n geval? Niet getreurd, je hebt verschillende opties:

 1. niet zeuren, een paraplu opzetten en doorlopen (zoals ik deed; ik ben een Hollander, ik kan wel tegen een buitje)

 2. programma aanpassen en binnenactiviteiten doen: naar musea en tentoonstellingen die je anders niet ontdekt had

 3. uitgebreid lunchen met de heerlijkste lokale specialiteiten (en neem dat wijntje er dan ook maar lekker bij)

 4. overdekte markten bezoeken, foodie foto’s maken en juist daar je souvenirs kopen (let op: op zondag zijn ze vaak dicht en soms ook in de middag)

 5. naar de lokale bioscoop (een bekende film in een andere taal of juist een Spaanse film)

 6. terug in bed duiken (als je een heerlijke partner en dito hotelkamer hebt is dat nog niet zo’n gek idee misschien)

 7. je Tinder- en Happn-app checken en tot laat uitgaan met een local in een leuke tent

 8. ben je met je gezin en moeten de kinderen wat energie kwijt, dan is dit laatste wellicht niet zo’n goed plan, maar dan is er vast wel een lokale binnenspeeltuin of ‘beste ijssalon van de stad’

 9. de zon elders opzoeken

 10. stiekem alvast aan je volgende tripje denken…

Punt 6 (in bed blijven of vroeg in bed duiken) doe ik op reis juist zo min mogelijk: ik wil namelijk het liefst altijd èn wat van het lokale nachtleven meemaken èn ’s ochtends al weer lekker vroeg op pad. Alle tijd benutten om zoveel mogelijk te ontdekken. Persoonlijk vind ik het dan zonde om onnodig lang op een hotelkamer of in wat voor accommodatie dan ook te blijven.

slecht-weer-op-reis

Heftige neerslag

In Las Palmas (een paar jaar geleden) regende het zo hard dat scholen dicht bleven en zelfs het museum van Columbus gesloten was (zie de foto hierboven). In Malaga was het met de overstromingen afgelopen weekend helemaal erg!

Zit je niet aan je hotel vast dan kun je –zoals bij punt 8 staat- er natuurlijk ook nog voor kiezen om door te reizen naar waar de zon wèl schijnt.

Hieronder was ik met de boot onderweg naar Kadiköy, het Aziatisch deel van Istanbul.

op-de-boot-in-istanbul

Toch mooie foto’s maken als het regent

Blijf je toch buiten of stort je je er juist in, dan levert regen (die dreigende luchten vooral!) soms nog best mooie plaatjes op. Kijk maar eens naar de mooie foto’s die ik in Nice maakte. Gelukkig heb ik daar ook nog wel wat vrolijker foto’s van, van de eerste middag, toen het net wat beter was. En een fijn filmpje. Dat geeft meteen een héél ander beeld.

Maar als ik mag kiezen…

Maar als ik mag kiezen? Doe mij dan maar zon, of bewolkt en heerlijk warm, maar wel droog. En niet zoals hieronder in het mooie Elche waar ik zondagmiddag in mijn eentje door de regen liep. Ik had me er zo op verheugd… Op al die palmen bij zonsondergang. Daar zag je dus niks van helaas…

(Überhaupt niet bepaald mijn voordeligste foto ooit, dus let niet op mijn rimpels en wallen. Ik had weinig geslapen en was ook nog mijn dag- en nachtcrème vergeten mee te nemen op reis, maar dat had waarschijnlijk ook niet veel uitgemaakt, haha.)

elche-in-de-regen

Steden waar het sneeuwt

Nee, doe dan maar sneeuw eigenlijk! Want een stad bezoeken in de sneeuw lijkt me dan wel weer heel bijzonder. Ik zou dolgraag Sint Petersburg, Moskou, Krakau of Praag bij een vers pak sneeuw zien. Dát lijkt me wel echt schitterend! Net als in mijn eigen Den Haag trouwens.

sneeuw-denhaag-regentesseplein

En dan geen natte sneeuw zoals in Turijn, op de foto hieronder. Maar goed, daar bleef ik niet, vanuit het Italiaanse Turijn reisde ik voor een wintersport-persreis naar dit boutique hotel in het Franse Serre Chevalier.

turijn-natte-sneeuw

Steden bezoeken of op vakantie in de herfst, winter of lente

Het weer doet nou eenmaal niet altijd wat je wil. Zeker in de herfst, winter of het voorjaar niet. En laat dat nou net de periode zijn waarin ik meestal ga. Waarom? Omdat ik vaak goedkope periodes uitkies. En een goedkope periode is weertechnisch gezien doorgaans niet de beste periode. De kans op regen is dan vaak aanwezig en zongarantie heb je nou eenmaal niet. Tenzij je voor een bestemming als Egypte (wat mijn kinderen erg leuk vonden!), Dubai of Cuba kiest. Ook heerlijk! Tja, voor zeker te weten zon, warmte en écht mooi weer in december of januari moet je soms toch echt iets verder weg.

bo-met-paraplu

In welke steden regent het het minst?

Denk niet ‘Nou dan ga ik niet meer naar de steden toe die je genoemd hebt hoor!’, want het kan overal gebeuren. Of je nou in Londen, Bologna of Bilbao bent, in Porto, Berlijn of Split. Overal heb je kans op regen. In de steden of elders aan de Costa Blanca en de Costa del Sol zit je daarentegen meestal juist wel goed. De kans op mooi weer is daar doorgaans toch echt groter. Behalve afgelopen weekend dan. 😉

regen-op-terceira

Pech met het weer

Ik had überhaupt qua weer gewoon pech dit jaar. Eerst tijdens 2 dagen Nice en toen tijdens een grotendeels verregend weekje vakantie met de kinderen op Zakynthos. Dus dacht ik dan ga ik in de zomer toch nog maar iets doen: een midweek kamperen in Nederland. En wat denk je? Vrijwel alle dagen regen! Ja, je ziet, ik heb een heeeeeeel zwaar leven. 😉 (Nou ja, vaak wel, maar dat lees je hier niet.)

regen-in-marokko

Behoefte even weg te gaan

Ik weet het, er zijn ergere dingen, maar als het leven al bepaald niet soepel loopt en je zo’n behoefte hebt aan éven eruit, en daar dus heel veel andere dingen voor laat, dan is het gewoon jammer. Ik hoor mensen dan wel eens zeggen ‘Maar ík kan helemaal niet op vakantie!’. Dat zijn er maar weinig. Voor de meeste mensen geldt: dan heeft het voor jou geen prioriteit, want als je dit of dat laat, kun je best een paar dagen weg. Dat geldt niet voor iedereen, maar wel voor heel veel mensen.

Met mijn blog richt ik me juist op mensen die als het maar even kan weg proberen te gaan, die die drang meer dan gemiddeld hebben, en die dat belangrijker vinden dan een nieuwe jas of tas, ik noem maar wat. Als je het allebei kan doen is het natuurlijk helemaal mooi.

bui-op-gran-canaria

Geluk met het weer

Geloof mij, je kunt ook geluk hebben hoor. Twee jaar geleden had ik in januari heel aardig weer in Venetië bijvoorbeeld. En toen ik 40 werd een ‘paar’ jaar geleden in februari in Lissabon. En ook op blog- en perstrips naar Benidorm, ValenciaGironaPisa en Valletta trof ik het.

Tja, ook in Amsterdam (op de foto hieronder) of Den Haag kun je natuurlijk pech hebben… Dat maakt weggaan al helemaal interessant.

amsterdam-in-de-regen

Stedentrip zonder winterjas

Wil jij naar een van de steden waar ik foto’s van liet zien? Laat je niet weerhouden. Zoveel pech als ik had heb jij vast niet, zo lang je niet met me mee gaat, haha. Het kan er ook héérlijk zijn! Ook in Alicante heb ik nog genoten. Want die temperatuur, die was zo gek nog niet. Geen winterjas aan, dat was al heerlijk!

Stedentrips
esplanade-alicante

Als het droog is…

De avond dat ik aankwam heb ik toch nog op het terras gezeten. En ik niet alleen, de mensen uit Alicante zelf ook. Kijk wat een fijn sfeertje op de terrassen bij de restaurantjes in de stad! En ook de ochtend erop toen het nog droog was heb ik in korte tijd veel moois gezien.

En deze twee schatjes? Nee, die waren er niet bij.

kids-regen

Humor

En regent het wel? Dan moet je er ook de humor maar van in blijven zien. Ik moest dan ook erg lachen toen ik tijdens een andere reis na een middag in de regen op Gran Canaria ineens een reisbureau tegenkwam met de naam ‘Viajes vuelta a casa’. Haha, bizar! ‘Vuelta a casa’ betekent namelijk ‘terug naar huis’…

terug-naar-huis

Heb jij wel eens een stad in de stromende regen ontdekt?

 

4 gedachten over “Citytrip by rain: 9 steden bij regen”

 1. Prachtige foto’s. Wij gaan de zomer vakantie altijd klimmen en de bergen in. Met altijd wel een paar regen dagen en dan in een tent. We proberen er altijd maar wat van te maken. Maar je weet het nooit. Soms tref je het meer dan de andere keer. Maar als ik echt moet denken aan een citytrip in de regen. .kan ik eigenlijk niks bedenken

 2. Wat een pecht, ik heb echt een hekel aan regen, maar ja, je moet er dan toch het beste van maken! Ik ga pas sinds kort ook buiten de zomer weg en heb tot nu toe heel veel mazzel gehad! zowel in Berlijn als in Boedapest was het droog en rond de tien graden in februari. Tja, in Boedapest hadden wij een dag regen en de luchten waren voornamelijk wit, niet echt mooi op je foto. Maar een leuke trip was het wel 🙂 Over twee weken ga ik naar Praag, moet zeggen dat ik heel erg hoop op sneeuw, maar aan de voorspellingen te zien is die kans heel klein

 3. Hoi Denise, hele toffe blog heb jij! En slecht weer op reis? Zooooooooo herkenbaar! Ik ben al op zoveel plaatsen geweest waar de zon normaal altijd schijnt, behalve als ik er ben. 🙂 Ik ben in hartje zomer in Oman in een plensbui met de afmetingen van een zondvloed terecht gekomen, en ooit in juli in de Franse Alpen een week opgesloten gezeten vanwege de mist en de sneeuw. In juli!!! De dag dat we moesten vertrekken, was het dan weer heel erg mooi weer, kon ik eindelijk ook eens de omgeving zien. 🙂 
  Slecht weer op reis, ik heb er eerlijk gezegd een hekel aan, maar probeer tezelfdertijd er toch het beste van te maken. In elk geval prijs ik mezelf altijd gelukkig als het wél mooi weer is, en probeer ik er dubbel zo hard van te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven