Eiffeltoren beklimmen: trap of lift?

Eiffeltoren beklimmen: trap of lift?

Als je voor het eerst in Parijs bent wil je natuurlijk de Eiffeltoren beklimmen. De Eiffeltoren is immers dé bezienswaardigheid van Parijs, het icoon van de stad, en het uitzicht is uiteraard formidabel. Maar hoe ga je omhoog? Met de trap of met de lift? Of helemaal met de lift? Ik bezocht de Eiffeltoren met mijn kinderen en nam de trap. Juist dat is erg leuk om te doen, zelfs als het regent. En echt niet zwaar!

De Eiffeltoren

In dit blog over mijn recente trip naar Parijs met kinderen zie je foto’s van de klim en het uitzicht vanaf verschillende etages, lees je over het wel of niet van te voren kopen van kaartjes voor de Eiffeltoren en nog veel meer. Of je nou als gezin de Eiffeltoren wil bezoeken of met z’n tweetjes romantisch van het uitzicht wil genieten, de juiste informatie vind je hier.

eiffeltoren-beklimmen

Dé bezienswaardigheid van Parijs

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1889 en dankt zijn naam aan de ontwerper: Alexandre Gustave Eiffel. De toren zou eigenlijk weer afgebroken worden, maar dat is niet gebeurd. Inmiddels is de Eiffeltoren een gigantisch populaire bezienswaardigheid geworden die jaarlijks door bijna 7 miljoen mensen bezocht wordt. Zo’n 75% van de bezoekers komt uit het buitenland, de rest uit Frankrijk zelf. Het totaal aantal bezoekers ligt inmiddels ruim voorbij de 300 miljoen. Van alle bezienswaardigheden in Parijs mag je dit natuurlijk niet missen!

eiffeltoren-etages

Hoe hoog is de Eiffeltoren?

Met zijn 324 meter hoogte steekt de Eiffeltoren fier boven de hele stad uit. Ook al is de Tour Montparnasse ook hoog, de Eiffeltoren is nog steeds veruit het hoogste gebouw van Parijs. Vroeger was het lange tijd zelfs het hoogste gebouw ter wereld!

eiffeltoren-trap-of-lift

Met de trap of met de lift omhoog?

In mijn herinnering ben ik als tiener helemaal met de trap omhoog gegaan, tot aan de top van de Eiffeltoren. Eigenlijk dacht ik nog steeds dat je helemaal met de trap naar de top kon, maar dat kan helemaal niet. Sterker nog, vroeger kon het ook niet. De derde etage kun je alleen maar met de lift bereiken.

Eiffeltoren beklimmen: met de trap en/of de lift?

Eiffeltoren

Verschillende etages

De Eiffeltoren heeft verschillende etages die je kunt bezoeken. Als je de Eiffeltoren van een afstandje bekijkt zie je die verschillende niveaus goed. De eerste etage ligt op 57 meter hoogte, de tweede etage op 115 meter hoogte en de derde etage, de top, op 276 meter hoogte. De eerste twee niveaus kun je zowel met de trap als met de lift bereiken, de derde etage alleen met de lift.

lift-eiffeltoren

Ga lekker lopen!

Persoonlijk vind ik dat je de Eiffeltoren echt moet beklimmen in plaats van met de lift gaan. Als je normaal ter been bent kan dat prima. Juist ook met kinderen! Een baby kan in een draagzak, een peuter of kleuter is misschien net wat lastiger, maar met kinderen vanaf een jaar of 6 kan het makkelijk. Mijn kinderen (van 8 en 10) wilden allebei per se met de trap! Ze vonden het totaal niet zwaar (ik ook niet) en juist heel leuk! Het is goedkoop en echt goed te doen!

Met de trap natuurlijk!

park-eiffeltoren

Handig te weten voor je bezoek aan de Eiffeltoren

Hieronder zie je stap voor stap hoe alles in zijn werk gaat. Je leest waar je precies de trap moet nemen (dat kan namelijk niet bij elk ingang!) en waar de lift, hoe je de Eiffeltoren van onderen kunt zien zonder te betalen, hoe de trappen eruit zien, hoe het is om te lopen als het ineens gaat regenen en zelfs onweren, wat er op elke etage te zien is, etc. Tussendoor zal ik wat foto’s laten zien, zodat het allemaal nog duidelijker is. Het is bijna een ‘Eiffeltoren beklimmen voor dummies’ geworden.

Eiffeltoren beklimmen voor dummies

Wat het kost, hoe het zit met kaartjes regelen voor de Eiffeltoren, wat de openingstijden zijn, hoe je er met de metro komt en hoe het precies met de security zit (zie de witte hokjes), lees je onderaan nog.

veiligheidscontrole-eiffeltoren

Gratis de Eiffeltoren van onderen bekijken

Jaren geleden kon iedereen gewoon vrij onder de Eiffeltoren doorlopen. Ik herinner me dat ook nog. In verband met veiligheidsprocedures kan dat tegenwoordig niet meer. Je kunt er wel nog steeds onder komen, gewoon gratis, maar dan moet je net als de echte bezoekers door de security. Toen ik er met de kinderen was waren de rijen daarvoor niet lang; er stonden hooguit een paar mensen voor ons. Ga je de Eiffeltoren niet op, dan is het wel leuk om dat even te doen. Door de draaideuren verderop kun je er weer uit.

Eiffeltoren-van-onderen

Foto van de Eiffeltoren van onderaf

Sta je eenmaal onder de Eiffeltoren dan is het natuurlijk leuk om een foto van onderaf te nemen. Dat is altijd een mooi gezicht. En eventueel een selfie of een vrolijke foto met je familie, vriend(inn)en of partner.

eiffeltoren-met-kinderen-foto

Waar neem je de trap en waar de lift?

Wil je de Eiffeltoren op dan moet je als je eenmaal door de eerste security bent even goed kijken bij welke ‘pilaar’ of poot van de Eiffeltoren je verder naar binnen moet. Er zijn vier verschillende ingangen, waarvan drie voor de lift en 1 voor de trap. Voor de lift moet je de Noord-, Oost- of West-pilaar hebben, voor de trap moet je de Zuid-pilaar hebben. Je moet even goed kijken, want het is zonde om lang in de rij te staan en er dan achter te komen dat je de verkeerde rij hebt.

Eiffeltoren-met-de-trap

De ingang om met de trap naar boven te gaan

Wil je dus net als ik met de trap, dan moet je de zuidingang hebben, bij Pilier Sud. Dat dit de ingang is voor de trap staat er ook nog eens in 2 talen bij: ‘Escaliers’ en ‘Stairs’. Op de foto zie je het. Kan niet missen dus. Ik had het van te voren niet allemaal uitgezocht, maar op zich spreekt het voor zich.

Nog een veiligheidscontrole

Eenmaal bij de juiste ingang krijg je nóg een veiligheidscontrole. Het is jammer dat het tegenwoordig nodig is, maar het is niet anders. Het is voor je eigen veiligheid. Bij ons ging het op zich snel.

Verder hebben wij ook niet in de rij hoeven staan en dat is best uitzonderlijk. Wil je een ‘Skip the line’-kaartje hebben lees dan straks onderaan de blog nog even goed.

met-kinderen-de-eiffeltoren-beklimmen

Oké, daar gaan we… de Eiffeltoren beklimmen!

uitzicht-Tour-Montparnasse

Net als we naar boven lopen begint het te regenen. Een klein beetje nat worden we wel.

eiffeltoren-beklimmen-met-kids

Onweer op de Eiffeltoren

Het gaat zelfs onweren. Dat had ik even niet zien aankomen. ‘Is het wel veilig?’ vraagt mijn dochter. ‘Eh…’ Ook mijn zoon kijkt me nu aan. Zelf weet ik het eigenlijk ook niet. Maar het zal toch wel? Dat ding staat er al zo lang en onweert wel vaker. Dus. ‘Ja hoor, daar kan de Eiffeltoren wel tegen. Dat gebeurt wel vaker.’ Zolang niemand ons eraf stuurt zal het wel goed zijn, bedenk ik maar.

parijs-in-de-regen

onweer-eiffeltoren

Wanneer ben je bij de 1e etage?

‘Zijn we nu nog niet op de eerste etage?’ vroeg één van mijn kinderen toen we al een tijdje gelopen hadden. Ze waren niet moe, maar ook ik vroeg het me af. Op de Eiffeltoren moet je het begrip ‘etage’ echter ruim nemen. Het zijn niet echt etages maar meer een soort verschillende hoogtes of niveaus van de Eiffeltoren waar je naartoe kunt. Het is dus niet zo dat je na elke trap meteen een etage hoger bent, maar je moet meerdere trappen nemen. Als je bij de 1e etage bent aangekomen zie je dat van zelf.

eerste-etage-eiffeltoren

Op de eerste etage

Deze eerste etage van de Eiffeltoren heeft sinds drie jaar een glazen vloer. Het staat niet op de foto, maar het is best apart om hier overheen te lopen. Ook kun je op de eerste etage vanalles zien, lezen en leren over de Eiffeltoren, ook met touch screens. Het heet het ‘parcours culturel’.

Voor kinderen is er zelfs een speciale ‘Follow Gus’ tour (in het Frans en Engels). Kunnen je kinderen een beetje Frans of Engels of wil je het samen met ze lezen dan is het leuk dit boekje met vragen van te voren alvast te downloaden.

wetenswaardigheden-eiffeltoren

parijs-bezoeken-met-kinderen

expositie-eiffeltoren

geschiedenis-eiffeltoren

Op de tweede etage

Na 704 traptreden te hebben gelopen ben je op de tweede etage van de Eiffeltoren beland. Ook hier kun je natuurlijk weer van het uitzicht genieten. En dat deden we! Je ziet het hieronder.

mooie-foto-parijs

Wat zie je allemaal vanaf de Eiffeltoren?

Vanaf de verschillende etages van de Eiffeltoren kun je ontzettend veel bezienswaardigheden in Parijs zien liggen: de Sacré Coeur, de Arc de Triomphe, de Champs Elysées, de Notre Dame, Des Invalides, Place de la Concorde, het Louvre, de Piramide bij het Louvre, de Montparnasse, de vele parken en nog veel meer. Je ziet dit het beste vanaf de lagere etages.

Hieronder zie je de foto’s die ik van het uitzicht maakte, op de eerste en tweede verdieping en tussendoor.

Vanaf de eerste etage… (zonder hek voor je ogen):

Eiffeltoren-1e-etage

En vanaf de tweede etage (door het rasterpatroon heen geschoten, en soms iets ingezoomd).

Champs-de-mars-eiffeltoren

eiffeltoren-tweede-etage

De prachtige gouden koepel van Dôme des Invalides is vooral hieronder goed te zien:

gouden-koepel-parijs-invalides

uitzicht-seine-parijs

uitzicht-op-sacre-coeur

regen-parijs

eiffeltoren-bezoeken-met-kinderen

De lift naar de top

Vanaf de 2e etage kun je niet verder met de trap, maar móet je wel met de lift. Je kunt hier alsnog je kaartje kopen en naar boven gaan. Althans, dat was eerst zo. Toen wij er waren stond hier een rij voor, hoewel relatief kort.

Update januari 2019: Een lezeres die begin januari 2019 Parijs heeft bezocht meldt dat het loket op de 2e etage (permanent) gesloten is en dat je dus eenmaal boven niet alsnog een liftticket naar de top kunt kopen. Volgens haar kun je dus alleen beneden een combinatieticket kopen. Dan mag je dus met de trap t/m de 2e etage aan daarna (als je wil) met de lift naar de top. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen met de trap naar de 2e etage te gaan of helemaal vanaf beneden met de lift naar de top te gaan.

Helaas ontstond er op de tweede etage voor mij als alleenstaande ouder een heel lastig moment. Zo’n moment waarop ik me zó graag zou willen kunnen opsplitsen, maar dat kan nou eenmaal niet. Op verzoek van mijn zoon zal ik hier verder niet over uitweiden, maar ik heb mijn dochter beloofd een keer met z’n tweetjes terug te gaan en dan alsnog te doen wat ze juist zo graag wilde: helemaal naar de top.

regen-op-eiffeltoren

Vragen die je mogelijk hebt over een bezoek aan de Eiffeltoren

Moet je lang in de rij staan?

Zoals je hebt kunnen lezen heb ik vrijwel niet in de rij hoeven staan. Heel kort maar. In de zomervakantie, op mooie weekenddagen of op andere populaire bezoekdagen kan het echter wel zo zijn dat je lang in de rij moet staan. Soms kunnen de rijen enorm lang zijn, met wel een wachttijd van 2 uur of langer, maar ik had dat op een doordeweekse dag in september dus niet. Het scheelde dat het een maandag was en net ineens regenachtig weer werd. Van een vriendin hoorde ik dat ze iemand kende bij wie het in de zomer zo druk was dat diegene er überhaupt niet meer op mocht. Dat is natuurlijk balen. Wil je dat voorkomen koop dan ruim van te voren je kaartje. Daarover lees je zo meer.

Is het echt klimmen?

Mijn dochter dacht bij het woord klimmen aan écht klimmen, aan iets met touwen zelfs (haha, grappig hoe kinderen kunnen denken), maar dat is het dus niet. Het zijn gewoon trappen. Stevige, ‘open’ trappen, met genoeg ruimte, ook om langs elkaar te gaan eventueel.

Is het eng om de trap te nemen? Kun je niet vallen?

Nee, het is niet eng om de trap te nemen. De trappen zijn veilig en niet glad. Je kunt nergens naar beneden vallen of tussendoor vallen. Met extreme hoogtevrees moet je het misschien niet doen, maar dat geldt voor de lift dan ook.

trap-eiffeltoren

Moet je een goede conditie hebben om de Eiffeltoren te beklimmen?

Iedereen die maar een beetje conditie heeft en makkelijke schoenen aan heeft kan dit doen. Echt, het lijkt zwaarder dan het is. Oké, misschien is het iets vermoeiender als het 30 graden is, maar het grootste deel van het jaar is het toch frisser in Parijs en kun je echt prima lopend omhoog. Zowel ik als mijn kinderen vonden het totaal niet zwaar. Je kunt altijd even stoppen.

Is het overdekt? Kun je nat worden als het regent?

Als je goed naar de Eiffeltoren kijkt zie je dat het een ‘open’ gebouw is. Als het regent tijdens het klimmen kun je dus nat worden. Wel zijn er op de etages plekken om te schuilen.

eiffeltoren-met-kids

Kun je zonder gids omhoog?

Uiteraard kun je gewoon zonder gids omhoog. Er zijn wel speciale tours (zie onder), maar gewoon zelf gaan kan ook.

Wat zie je vanaf de Eiffeltoren?

Uiteraard zie je vanaf alle kanten van de Eiffeltoren Parijs om je heen liggen. Je kunt alle bekende gebouwen in de buurt spotten (er staat bij wat je kunt zien), je kunt proberen je hotel te zoeken of kijken of je nog iets ziet wat je eigenlijk ook nog wel van dichtbij wil zien.

montmartre

Wat is er nog meer te zien of te doen?

Onderweg, op de verschillende etages, kun je nog het een en ander zien en lezen. Over het ontstaan van de Eiffeltoren bijvoorbeeld. Je zag het al op de foto’s.

museum-op-de-eiffeltoren

Hoe werkt de security bij de Eiffeltoren?

Om onder de Eiffeltoren te komen (of je nou uiteindelijk erop gaat of niet), moet je dus door de security, voor de veiligheidscontrole. Als het een populaire dag is en mooi weer kan het hier druk zijn, maar toen ik er op een maandag was met de kinderen stonden er maar een paar mensen voor ons. Het ging dus supersnel. Ik ben het alweer bijna vergeten. Er werd in je tas gekeken, eventueel gefouilleerd en volgens mij moest je tas ook nog door een scanner.

Toen we weer naar beneden liepen zag ik er iets meer mensen staan, maar het was nog steeds niet druk.

security-eiffeltoren

Geen verboden spullen meenemen

Zorg dus dat je geen attributen bij je hebt die niet mogen. Vergelijk het met een vliegreis. Geen zakmessen, scharen en dat soort dingen dus. Op de site van de Eiffeltoren staat het volledige lijstje met dingen die je niet mee mag nemen naar de Eiffeltoren:

Weapons and munitions, explosive, flammable or volatile substances, bladed weapons likely to be a danger to the safety of the public and employees, tools (cutters, screw drivers, pliers etc), items that are too heavy, bulky or repulsive, oversized luggage or bags, climbing or jumping gear (especially bungee jumping and parachutes), as well as publicity materials of any kind, child buggies/strollers that are not foldable, animals, excluding those required by disabled visitors, glass bottles, drink cans, an excessive amount of food or drink (determined by the agents).

Er komt overigens nog een muur van kogelvrij glas om de Eiffeltoren heen. Momenteel staat er een gewoon hek.

eiffeltoren-met-kinderen

Mag je eten op de Eiffeltoren?

Een plastic flesje water en iets kleins om te eten mag je wel meenemen naar boven. Alleen geen hele picknickmanden of rugtassen vol lunchpakketten.

Onderaan de Eiffeltoren, als je richting de Seine loopt, vind je een stalletje met broodjes, croque monsieurs, crêpes, etc. Dat hadden we wel verdiend!

crepe-bij-de-eiffeltoren

Restaurants op de Eiffeltoren

Wil je er helemaal een bijzondere belevenis van maken dan kun je ook nog eten op Eiffeltoren. Er zijn verschillende restaurants op de Eiffeltoren. Je vindt ze hier: Restaurants Tour Eiffel.

 • In 58 Tour Eiffel betaal je voor een diner 99 euro voor volwassenen en 26 euro voor kinderen. Op de site kun je ook zien of er nog plek is.
 • Voor het chique Le Jules Verne op de 2e etage moet je nog langer van te voren reserveren. Maandagen lukken vaak nog wel.
 • Op de 3e etage is nog een champagne bar.

met-de-metro-naar-de-eiffeltoren

Hoe kom je met de metro bij de Eiffeltoren? Welke halte?

Wil je met de metro naar de Eiffeltoren dan kun je lijn 6, 8 en 9 nemen. Lijn 6 naar de halte Bir-Hakeim (die hadden wij), lijn 8 naar Ecole Militaire of lijn 9 naar Trocadéro. Vanaf al deze haltes is het nog maar 5 minuutjes lopen. Reis je met de RER dan moet je er bij Champs de Mars uit. Dit is nog dichterbij. De meeste toeristen komen echter met de gewone metro.

Met de auto naar de Eiffeltoren

Kom je met de auto dan is car park Quai Branly het dichtstbij, maar als je dat wil is het wel slim om van te voren een parkeerplaats te reserveren. Dat kan via de parkeergarage zelf: Parking Quai Branly Tour Eiffel. Behalve deze zijn er nog meer parkings in de buurt van de Eiffeltoren.

parijs-in-2-dagen

Wat zijn de openingstijden van de Eiffeltoren?

De Eiffeltoren is iedere dag van het jaar geopend! Of het nou zomer of winter is, je kunt er altijd naartoe. Wel is het slim de openingstijden te checken want die variëren.

In de zomerperiode (half juni t/m begin september) van 9:00u ’s ochtends tot middernacht, zowel de lift als de trap. In de overige periodes vanaf 9:30u. Met de trap kan het dan maar tot 18:00u, maar met de lift kun je dan nog tot 11:00u ’s avonds omhoog. De exacte openingstijden vind je hier.

uitzicht-eiffeltoren

Wat kost de Eiffeltoren?

Update maart 2024: Let op: onderstaande prijzen zijn inmiddels gewijzigd. Ik zal ze binnenkort aanpassen.

Wat kost het om met de trap naar boven te gaan?

De goedkoopste optie is met de trap. Dit kan t/m de 2e etage.

 • Volwassenen: 7 euro
 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar: 3 euro (kindertarief)
 • Kinderen vanaf 12 jaar en jongeren t/m 24 jaar: 5 euro (gereduceerd tarief)

Wat kost het met de lift tot de 2e verdieping?

 • Volwassenen: 11 euro
 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar: 4 euro (kindertarief)
 • Kinderen vanaf 12 jaar en jongeren t/m 24 jaar: 8,50 euro (gereduceerd tarief)

Wat kost de lift naar de top?

Het duurst is om vanaf beneden helemaal met de lift naar de 3e etage te gaan. Dit doen wel heel veel mensen. Het is niet goedkoop, maar voor zo’n wereldberoemde bezienswaardigheid vind ik het ook weer niet extreem duur.

 • Volwassenen: 17 euro
 • Kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar: 8,50 euro (kindertarief)
 • Kinderen vanaf 12 jaar en jongeren t/m 24 jaar: 14,50 euro (gereduceerd tarief)

Vroeg online bestellen

Wil je online tickets voor de Eiffeltoren bestellen (via de website van de Eiffeltoren zelf, maar ook via bijvoorbeeld Tiqets) zorg dan dat je dit ruim op tijd doet. Ik heb het voor nu even gecheckt en voor de hele komende week van de herfstvakantie lukt het online al niet meer voor bijvoorbeeld een gezin van 4 personen. Zelfs in november op heel veel data al niet meer. Pas eind november weer! Je kunt de tickets online bestellen. In de kerstvakantie kan het nog wel! Ga je dus in de kerstvakantie naar Parijs regel dan nú je kaarten voor de Eiffeltoren!

In de kerstvakantie naar de Eiffeltoren? Regel je kaarten snel!

Lukt het online niet meer dan kun je het altijd ter plekke nog proberen, maar het kan dus zijn dat je dan lang in de rij moet staan. Als je echt pech hebt, kun je helemaal niet, maar ik heb de indruk dat dat -behalve op hele drukke zomerse dagen- niet zo vaak voorkomt.

Kun je een kaartje voor de trap ook van te voren kopen?

Eerst met de trap en dan met de lift naar de top kan ook. Een kaartje voor de trap kon je toen wij gingen niet online bestellen, maar alleen ter plekke. Meestal is de rij voor de trap minder lang dan voor de lift. Een kaartje met de lift vanaf de tweede etage kan ook alleen ter plekke gekocht worden.

Update: volgens iemand die in de herfstvakantie 2019 de Eiffeltoren op wilde en te lang gewacht had bleken alle liftkaartjes uitverkocht, maar waren er op het laatst wel nog trapkaartjes online beschikbaar! Kennelijk kun je tickets voor de trap soms dus toch online bestellen!

aparte-foto-eiffeltoren

Geen kaartjes meer te krijgen?

Soms word je een beetje bang gemaakt. Dat kaartjes dus uitverkocht kunnen zijn of dat je 2 uur in de rij moet staan voor de Eiffeltoren. Dat is vervelend, maar het kan inderdaad gebeuren. Wil je niet onnodig lang in de rij staan of, áls je er dan bent, niet meemaken dat je alsnog niet de Eiffeltoren op kunt, regel het dan op tijd. Ik ging op de bonnefooi (op een rustige dag kan dat), maar durf je dat niet aan bestel dan ruim op tijd je tickets. Dat kan via de website van de Eiffeltoren zelf.

Skip the line kaartjes voor de Eiffeltoren

Entree Eiffeltoren inclusief tour met een gids

Lukt het online niet meer via de site van de Eiffeltoren dan kun je ook een tour met een gids boeken. Je hebt dan toegang tot de eerste en tweede etage en hoort ook nog eens interessante wetenswaardigheden. Let op: de derde etage zit meestal niet bij de tour in, maar daarvoor kun je ter plekke dan een los kaartje kopen. Een tour met gids op de Eiffeltoren kun je boeken via Tiqets. Behalve deze tour verkopen zij ook nog tickets voor bezienswaardigheden, tours en andere leuke activiteiten in Parijs.

Eiffeltoren-blog

Gratis de Eiffeltoren bewonderen

Uiteraard kun je de Eiffeltoren ook gewoon bewonderen zonder er echt op te gaan. Vrijwel overal in Parijs zie je het beroemde gevaarte boven alles uitsteken. Bekijk ‘m ook zeker even van dichtbij. Als je ‘m nog nooit gezien hebt is alleen dat al indrukwekkend. Hij is echt heel groot! Die gezichten van mijn kinderen toen ze de Eiffeltoren voor het eerst zagen. Onbetaalbaar!

Als je wil kun je –zoals ik eerder al zei- ook onder de Eiffeltoren komen. Hiervoor hoef je niet te betalen. Alleen dat is al goed voor een superleuke foto. Althans, ik sta hier zelf heel erg op vind ik, maar de kinderen kijken zo blij dat het toch een van de vrolijkste Parijs-foto’s is geworden.

eiffeltoren-met-kinderen-bezoeken

Andere bezienswaardigheden in Parijs beklimmen

Overigens kun je behalve de Eiffeltoren nog meer bezienswaardigheden in Parijs beklimmen. Ik heb zelf nog 2 andere gedaan, eentje jaren geleden en eentje met de kinderen. Eentje die ze zelfs nóg leuker vonden dan de Eiffeltoren en dat was het beklimmen van de trappen naar de koepel van de Sacre Coeur! Lees ook zeker de blog Tips Parijs met kinderen.

uitzicht-eiffeltoren-sacre-coeur

gebouwen-van-gustave-eiffel

Achtergrondinformatie over de Eiffeltoren

Meer informatie over de Eiffeltoren vind je op de officiële website van de Eiffeltoren. Wil je nog veel meer weten –misschien zelfs voor een spreekbeurt over de Eiffeltoren-  lees dan de verschillende thema dossiers over alles wat met de Eiffeltoren te maken heeft, van belangrijke momenten in de geschiedenis van de Eiffeltoren tot het schilderen van de Eiffeltoren.

Hierboven zie je andere gebouwen van Gustave Eiffel. En hieronder zie je weke hoge(re) torens er later nog meer in de wereld gebouwd zijn. Tijdens het traplopen kom je dit vanzelf tegen.

hoogste-gebouwen-ter-wereld

Reisgids over de Parijs en de Eiffeltoren

Leuk ook is de reisgids: Parijs, alles wat je wil weten. Een Nederlandstalige reisgids van Lonely Planet, speciaal voor kinderen, en… verboden voor ouders! Met uiteraard ook informatie over de Eiffeltoren:

boek-eiffeltoren

De Eiffeltoren bezoeken als hij verlicht is

’s Avonds is de Eiffeltoren verlicht. Mooi natuurlijk om er dan even naar te kijken. Onlangs las ik een NRC-artikel genaamd Nachtfoto’s van de Eiffeltoren zijn illegaal waarin wordt uitgelegd dat het officieel dus verboden is om foto’s te maken van een verlichte Eiffeltoren. Het heeft te maken met het auteursrecht, en in Frankrijk geldt niet -zoals in Nederland- het ‘recht van panoramavrijheid’.

Je mag geen foto’s of filmpjes maken van de verlichte Eiffeltoren!

Op YouTube kun je genoeg filmpjes vinden waarop de Eiffeltoren wel verlicht is (zoek in YouTube maar op Tour Eiffel night of iets vergelijkbaars), maar eigenlijk mag het dus niet. Ik denk dat veel mensen geen idee hebben dat dat zo is, maar ik dacht ik meld het toch even. Wat je wel kunt doen? Er gewoon van genieten!

eiffeltoren-parijs

Jouw ervaring

Graag hoor ik wat jouw ervaring was betreffende de Eiffeltoren. Had jij van te voren een kaartje voor de Eiffeltoren gekocht, ja of nee? Hoe lang van te voren? Was het druk ter plekke ja of nee? In welke maand was je er, op welke dag en hoe laat? Heb je in de rij moeten staan en zo ja, hoe lang?

Heb je op de 2e etage alsnog een kaartje voor de lift gekocht en hoe lang moest je daarvoor wachten?

stedentrip-met-kinderen

Wanneer was ik met de kinderen in Parijs?

Ik bezocht Parijs met de kinderen op maandag 18 en dinsdag 19 september 2017. De kinderen waren toen 2 dagen vrij van school (een studiedag en Prinsjesdag). We sliepen 1 nacht in hotel Sofia Paris. Dit hotel bestaat niet meer, maar er staan wel andere tips in het blog!

Meer Parijstips

26 gedachten over “Eiffeltoren beklimmen: trap of lift?”

 1. Wat een prachtig en uitgebreid verslag! Ik ben er heel lang geleden een keer op geweest en een paar jaar terug langs gelopen. Toen was de Eiffeltoren gesloten helaas. Ik weet alleen niet of ik nu nog zou durven om er op te gaan, zeker de 3e etage zou ik niet durven.

 2. Wat een fantastische foto’s! De keren dat ik de Eiffeltoren opging was dat per trap en wat grappig, want ik dacht dus echt dat ik helemaal boven was geweest 🙂 Wat leuk dat je dit met de kinderen hebt gedaan toen ze twee dagen vrij waren!

 3. Zo leuk dat je dit met de kids hebt gedaan! En het grappige is, ik dacht ook dat je he-le-maal naar boven kon lopen… Misschien maar goed ook dat er op een gegeven moment een lift zit. Het is toch wel heel erg hoog! 

 4. Geweldig al die foto’s en een super duidelijk verhaal met onwijs veel nuttige informatie. Ik hoop ooit in de gelegenheid te zijn om zelf een keer heen te gaan.

 5. Vorig jaar ben ik naar de eiffeltoren geweest. Helaas ben ik toen niet boven geweest door de drukte. Nu kan ik dus alsnog een beetje zien hoe het zou zijn geweest. Echt super mooie foto’s!!

 6. Wat goed dat je met de trap bent gegaan! De rijen voor de lift zijn altijd mega lang. Heel vroeger ben ik eens met de lift omhoog geweest, maar volgende keer neem ik ook de trap!

  1. Beste Lya, 100% zeker durf ik het niet te zeggen, maar volgens mij kun je inderdaad ook alsnog met de lift terug. Op de 2e etage kun je namelijk ook nog besluiten de lift naar het topje te nemen (en dat ticket daar dus kopen), dus ik kan me bijna niet voorstellen dat je daar niet ook een ticket naar beneden kunt kopen. Er zullen altijd wel eens mensen zijn die ineens klachten krijgen en niet naar beneden kunnen lopen of wat dan ook, dus het lijkt me wel. Overigen vond ik het echt totaal niet zwaar. Ik heb met dalen best snel last van m’n knieën maar hier had ik dat niet. Zeker naar beneden toe gaat het echt snel. En tussendoor kun je rusten. Hopelijk heb ik je vraag zo goed genoeg beantwoord. Veel plezier als je gaat!

 7. Begin 2019 was het loket op de 2e etage (permanent) gesloten om een liftticket naar de top te kopen. Je kunt dus ALLEEN BENEDEN een combinatieticket kopen. Dan mag je dus met de trap t/m de 2e etage en met de lift naar de top. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen met de trap naar de 2e etage te gaan.

 8. Wat een duidelijke en leuke uitleg! Bedankt. Jammer dat de trap tickets niet online te koop zijn, even bedenken wat we nu gaan doen. Want we zijn er midden in het hoogseizoen.

 9. Hi,
  Wij zijn vorige week naar de Eiffeltoren geweest ( herfstvakantie 2019) Ik wilde van te voren tickets kopen voor de lift tot de top ( skip the line, dus op een tijdslot), maar had dat steeds uitgesteld zolang er nog kaartjes via de officiële site te koop waren voor alle dagen. Ik hoopte dan de weersverwachting mee te kunnen nemen in de keuze van de dag. Maar toen ik een week van te voren keek waren alle lift kaarten tot de top voor de hele week uitverkocht. En tot de tweede verdieping waren er niet meer 4 per tijdslot. Dat was wel balen dus we dachten al dat we in de rij moesten gaan staan. Maar een paar dagen voor vertrek kwam er voor de dinsdag voor alle tijdslots weer trapkaartjes online te koop…. Je kunt dus tegenwoordig ook kaartjes voor de trap online kopen. Maar blijkbaar pas als alle lift kaartjes op zijn?
  Helaas was het op de dag dat wij gingen erg mistig, de top was niet zichtbaar, maar gelukkig de tweede etage wel. We hadden dus mooi uitzicht over een mistig Parijs.
  De trap was goed te doen, security was voor 11 uur ook nog een korte rij. In de middag waren die rijen stukken langer.

  1. Beste Petra, dank je wel voor je uitgebreide reactie! Wat ingewikkeld toch hè hoe het werkt. Fijn dat je jouw ervaring vertelt. Ik zal de tekst zo even aanpassen of naar je reactie verwijzen. Jammer van het weer, maar toch leuk dat je toch nog naar boven kon.

 10. Lonneke Grummels

  De prijzen in 2023 voor de trap naar 2e etage:
  Volwassene: 11,30 p.p
  Kinderen t/m 11 jaar: 2,80 p.p

  Wij gaan over 10 dagen en ik wilde eigenlijk nog niet boeken, maar zie dat alles tussen 26/4 en 1/5 al uitverkocht is bijna, behalve 27/4, nu dus toch maar snel tickets gekocht voor een tijdslot.

  Prijzen via deze officiele site zijn wel echt heel fijn, zie ze ook geregeld via bookingsites (zoals get your guide) en dan betaal je toch echt aanzienlijk meer voor hetzelfde. Dus bedankt voor de link!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven