De Sacre-Coeur is 1 van dé highlights van Parijs. Een kijkje nemen bij deze prachtige basiliek op de heuvel Montmartre is echt een must, maar… vergeet vooral ook de koepel van de Sacre-Coeur niet, de Dôme. Daarvandaan is het uitzicht het allermooist!
In dit blog vertel ik je wat je moet weten als je de Sacré-Coeur wil bezoeken èn als je net als wij van het uitzicht van bovenaf wil genieten, vanaf de koepel van de Sacre-Coeur.
Sacré Coeur van binnen, van buiten én van bovenaf
Iedereen die de Sacré-Coeur wil zien bewondert de basiliek van buiten, eerst van veraf en later van dichtbij, velen nemen een kijkje binnen en verder geniet iedereen gewoon van het uitzicht over de stad dat je bij het uitzichtpunt en vanaf de trappen in het park hebt.
Koepel van de Sacre-Coeur
Maar wat gekgenoeg nog steeds haast niemand weet is dat je ook óp de Sacré-Coeur kunt! En dat is nou juist het allerleukst. Vanaf de koepel van de Sacre-Coeur heb je een geweldig uitzicht over Parijs, ook over de Eiffeltoren! En nee, je hoeft er niet lang voor in de rij te staan. Wat bezienswaardigheden in Parijs betreft is dit dus echt een toffe geheimtip!
Oké, het is niet dat niemand het weet, maar toch zijn mensen vaak nog verbaasd als ik het vertel of ze reageren (zelfs als ze er geweest zijn) met: ‘Huh, kon dat dan?’ Als je niet goed oplet kun je het namelijk zomaar missen. Of misschien dacht je gewoon: ik geloof het wel. En dat is echt zonde!
De Sacré-Coeur is mooi van buiten, van binnen, maar vooral ook van bovenaf!
Wat je moet weten als je de Sacré-Coeur wil bezoeken
Hieronder vertel ik eerst heel kort iets over de Sacre Coeur zelf en daarna vertel ik hoe je de Sacre Coeur kunt bezoeken zonder iets te missen. Ik was er namelijk ook al vaak geweest, maar had dit nog nooit gedaan!
Ook zie je foto’s van de wandelroute en van het uitzicht vanaf de koepel van de Sacre-Coeur vanaf de punten die je op deze foto ziet:
De Sacré-Coeur van onderaf
Vanuit verschillende punten in Parijs zie je de indrukwekkende basiliek al op de heuvel in de verte. Kom je dichterbij dan staat het prachtige witte gebouw als een grote suikertaart hoog boven je, bovenaan de trappen op de heuvel van Montmartre, niet ver van het leuke Place du Tertre.
In tegenstelling tot de vele Gotische kerken die in de Middeleeuwen werden gebouwd (zoals de Notre Dame waar onlangs die grote brand woedde) is de Sacre Coeur geïnspireerd op kerken als de San Marco Basiliek in Venetië en de Aya Sofia in Istanbul. Ik vind het prachtig die ronde vormen. Het doet een beetje sprookjesachtig en oosters aan.
Van onderaf is de enorme witte basiliek al indrukwekkend!
Travertijn
De Sacre Coeur is van een prachtige lichte kalksteensoort gemaakt: travertijn. Ook het Colosseum in Rome bestaat gedeeltelijk uit travertin. Toch oogt de Sacre Coeur stukken witter! In de reisgids van mijn kinderen (een érg leuk boek over Parijs) staat dat deze steensoort als het regent calciet afscheidt en dat het dan als een bleekmiddel werkt. Elke keer als het dus regent op Montmartre (de berg waar de kerk op ligt), maakt de basiliek zichzelf schoon. Ondanks de vervuilde stadslucht in Parijs is de Sacre Coeur daarom nog steeds mooi wit.
Naar de Sacré-Coeur
Wil je naar de Sacre Coeur toe dan kun je het beste vanaf het pleintje met de draaimolen de vele trappen omhoog nemen. Vanaf Place Saint-Pierre dus, onderaan het park Louise Michel.
De meeste mensen beginnen hier aan de klim, maar wil je niet helemaal lopen dan kun je ook met de kabelbaan omhoog. Je vindt deze funiculaire aan de linkerkant van het park, parallel langs de Rue Foyatier.
Maar… lopen is juist leuk!
Of je nou rustig loopt, of graag een sprintje trekt…
Omhoog lopen
Er gaan trappen recht omhoog en ook aan de zijkant kun je nog andere trappen nemen. Ook zijn er aan de rechterkant van het park nog andere paadjes. Ben je moe dan kun je wat verder naar boven even op de trappen zitten. Of in het gras, wat officieel niet mag, maar wat sommige toeristen toch doen. Maar bankjes staan er ook genoeg!
Oppassen!
Let echter wel op zakkenrollers, want er lopen best veel ongure types rond. En dan bedoel ik niet de Senegalese verkopers met de mini-Eiffeltorentjes of de selfiestickverkopers, maar juist de mannen die zogenaamd onopvallend zoekend rondlopen.
Ook zijn er mannen die handspelletjes met je willen doen. Doe dat ook niet. De politie houdt het weliswaar in de gaten en zit je er een tijdje dan zie je de mannen steeds vluchten, maar pas dus een beetje op.
Fonteinen
Iets verder naar boven -nog steeds in Parc Louise Michel- kom je nog langs een paar beelden en iets wat denk ik ooit een fontein was, maar nu wat viezig water heeft.
Het uitzicht
Ben je bijna bij de basiliek aangekomen dan heb je -iets eerder al- allereerst een prachtig uitzicht over Parijs. Zowel hier als nog iets hoger staan verrekijkers. Ook op de trappen tussendoor zitten veel toeristen gewoon te genieten van het uitzicht.
De sfeer op de trappen
Al van eerdere bezoeken aan Parijs, lang geleden toen ik nog puber was, herinner ik me de gezelligheid op de trappen, met name op een warme dag bij zonsondergang. De bijzondere sfeer, de mensen die gitaar speelden. Ik was er nu eerder op de dag, maar ben je met pubers of als stel dan is het uitzicht bewonderen bij zonsondergang natuurlijk wel erg leuk!
Rue du Cardinal Dubois en Parvis du Sacré-Coeur
Iets hoger loopt dan nog de weg Rue du Cardinal Dubois, waar de Funiculaire uitkomt.
Vanaf de Rue du Cardinal Dubois is het nog maar iets van 40 traptreden tot aan de Parvis de Sacre Ceur, vlakbij de ingang van de Sacre Coeur. Ook vanaf hier, vanaf Parvis du Sacré-Coeur kun je -net als iedereen- het uitzicht bewonderen.
O ja, en mocht je aan het zoeken zijn: vanaf de uitzichtpunten onderweg naar de Sacré Coeur zie je de Eiffeltoren net niet. Wil je die wel zien, lees dan verder.
De Sacre Coeur in
De Sacre Coeur zelf kun je gratis bezoeken. Om de basiliek van binnen te kunnen bezoeken moet je wel eerst langs de veiligheidscontroles. Zorg dus dat je geen zakmes of andere verboden spullen in je tas of jaszak hebt zitten. De controle duurt niet lang en is alleen maar voor de veiligheid. Bij vrijwel alle grote bezienswaardigheden in Parijs is dit tegenwoordig.
Goed te weten: de Sacre Coeur is gratis te bezoeken, maar je moet wel door de security.
Op populaire dagen kan het even duren, maar toen wij er waren was de rij bij de Sacre Coeur vele malen korter dan bij de Notre Dame en de Arc de Triomphe. Het ging supersnel. In een paar minuten waren we ‘binnen’.
De 3 poorten
Eenmaal ‘binnen’ (maar nog steeds buiten) wandelen de meeste mensen meteen omhoog naar de drie poorten. Vanaf hier is het uitzicht nog steeds erg mooi. Een foto onder de bogen met daarachter het uitzicht is natuurlijk leuk om even te maken. Mijn kinderen wilden er niet voor poseren, maar jouw reisgenoot/kinderen misschien wel.
De Sacré-Coeur van binnen
Binnen, ín de basiliek, ga je natuurlijk even kijken. Aan de binnenkant van de koepel zie je een groot mozaïek: het Apse mozaïek. Het is één van de grootste mozaïeken ter wereld. Je ziet een afbeelding van Christus, maar dat niet alleen. Hier lees je wat het verder nog verbeeldt.
Wat is er nog meer te zien?
Omdat vrijwel iedereen meteen naar boven loopt, waar je de basiliek in kunt en schitterend uitzicht hebt, vergeten mensen soms dat er nog meer kan. Want om naar de ’top’ van de Sacre Coeur te gaan moet je (hoe onlogisch ook) juist een trapje àf, naar beneden dus. Je gaat dan binnendoor de trappen op.
Hoe kom je bij de koepel van de Sacre-Coeur?
Naar de Dôme (de koepel)
Als je door de ‘security’ bij de Sacré-Coeur bent moet je aan de linkerkant van de kerk (als je eerst naar binnen gaat en weer buiten komt is het rechts) de bordjes DOME volgen. In tegenstelling tot een bezoek aan de basiliek zelf is dit niet gratis. Maar doe het wel, want het is echt de moeite waard!
Let op: heb je een slechte conditie of ben je heel snel duizelig dan is het misschien minder fijn voor je. Je moet namelijk wel echt wat trappen op!
Ticket kopen voor de Dôme
Als je het trapje af bent gegaan kom je de kleine ticketoffice vanzelf tegen. Je koopt een ticket (de prijzen vind je onderaan de blog) en dan kun je helemaal naar boven voor ‘la visite panoramique du Dôme’, in de koepel van de Sacre-Coeur.
Je kon voorheen ook naar de crypte onder de Sacre Coeur, maar die is nu gesloten.
300 traptreden
Om tot bovenop de koepel (de Dôme) te komen moet je zo’n 300 treden beklimmen, maar wij vonden dat niet vermoeiend en zeker leuk om te doen. Je loopt niet de hele tijd over smalle draaitrapjes omhoog (waar je wat draaierig van kunt worden), maar ook langs het ‘dak’ van de Sacre Coeur. Gevaarlijk is het niet hoor!
De Sacre Coeur beklimmen
De trappen gaan steeds hoger en op gegeven moment kom je ook weer in de buitenlucht. Je klimt dan dus verder omhoog tot het uitzichtpunt in de koepel van de Sacre-Coeur. En dat is móói! Mijn zoon heeft hoogtevrees, maar dit vond hij niet eng.
Uitzicht vanaf de koepel van de Sacre Coeur
Vanaf het uitzichtpunt bovenop de koepel van de Sacré Coeur heb je wat mij betreft het mooiste uitzicht van Parijs, omdat je hier niet alleen Parijs ziet, maar ook de Eiffeltoren erbij ziet! Sta je op de Eiffeltoren dan zie je die natuurlijk niet. Uiteraard moet je de Eiffeltoren ook op, maar dit is ook echt een must in Parijs! En niet iedereen weet ervan!
Het uitzicht vanuit de koepel van de Sacré-Coeur!
Vanaf de ’top’ van de Sacré Coeur zie je de hele stad Parijs én de Eiffeltoren!
Prachtige kerk, prachtig uitzicht
Niet alleen het uitzicht maar ook de kerk zelf is gewoon echt prachtig. De lichte kleuren van de stenen, de doorkijkjes en de ‘spannende’ route naar boven. De kinderen genoten ervan, en ik ook! Een zeer fotogenieke plek in Parijs!
Mijn kinderen vonden het beklimmen van de Sacre Coeur nog leuker dan het beklimmen van de Eiffeltoren!
Wat kost een bezoek aan de Sacre Coeur?
De basiliek zelf is gratis te bezoeken!
Wat kost een bezoek aan de Dome?
Wil je net als wij deden helemaal tot bovenop de koepel van de Sacre-Coeur (de Dome) klimmen dan kost het voor volwassenen 7 euro (toen ik ging was het nog 6) en voor kinderen 4 euro.
Volg -als je eenmaal door de security bent- de bordjes Dome of ‘la visite panoramique du Dôme’.
Kassa Dome
Onderaan het trapje bij de ingang van de Dome zit iemand waar je kaartjes kunt kopen voor de koepel van de Sacre-Coeur. Ook staan er automaten om kaartjes te kopen. In september was de rij om de koepel te bezoeken totaal niet lang. We hadden ons kaartje echt heel snel. Volgens mij kun je deze kaartjes niet van te voren online kopen tenzij je een echte tour boekt.
Hoeveel tijd moet je ervoor uittrekken?
Een bezoek aan de Sacre Coeur, inclusief het wandelen naar de top, kost je geen uren. Wij zijn uiteindelijk nog geen uur ‘binnen’ en boven geweest. Wel moet je rekening houden met het beklimmen van de traptreden er naartoe en eventuele rij bij de security (als die er nog is). Maar dan nog kost het je nooit meer dan een dagdeel.
Wij zijn er 2x geweest, waarvan 1x naar binnen, maar de keer dat we omhoog gingen tot boven de koepel konden we (in een halve dag) ook Place du Tertre en nog meer in Montmartre ontdekken. Doe dat ook, want het is leuk om daar rond te wandelen! Wij verbleven in Montmartre, dus dat was top.
Met een buggy of kinderwagen naar de Sacre Coeur?
Met een buggy of kinderwagen de Sacre Coeur bezoeken is niet zo handig. Wil je naar de top van de koepel dan is het zelfs onmogelijk. De kerk van relatief dichtbij bewonderen en van het uitzicht direct onder de kerk genieten kan wel. Daar zijn ook bankjes. Wel zul je ook dan nog wat trappen moeten nemen en de wagen dus moeten tillen of om moeten lopen.
Wat als het regent?
De Sacre Coeur is altijd te bezoeken. Regent het hard dan kan het zijn dat je niet naar de koepel van de Sacre-Coeur mag.
Openingstijden Sacre-Coeur
De Sacré-Coeur is dagelijks geopend van ’s ochtends heel vroeg (6:00u!) tot ’s avonds laat (22:00u). Dit betreft de kerk zelf. Voor een avondbezoek met je reserveren.
De beklimming naar de koepel van de Sacre-Coeur kan van 9:00u tot 20:00u (in de zomermaanden, van mei t/m september). In de winter (oktober t/m april) van 9:00 tot 17:00u.
De crypte onder de kerk is momenteel gesloten.
Mis in de Sacre Coeur
Ook is er nog 3 a 4x per dag een mis in de Sacré-Coeur. De mistijden kun je hier checken: Mass times Sacre Coeur.
Audioguide Sacre Coeur
Je kunt gratis een audioguide downloaden als je meer wil horen over de Sacre Coeur. Ik heb het niet gedaan, maar als ik in mijn eentje was geweest had ik het wel gedaan.
Parkeren bij de Sacre Coeur
Hoewel ik het niet aanraad alle bezienswaardigheden van Parijs met de auto te gaan bezoeken, vraag je je misschien toch af of je kunt parkeren bij de Sacré-Coeur. De beste optie is in dat geval Parking Anvers Sacré Coeur: Anvers public car park, 41 Boulevard de Rochechouart, 75018 Paris.
Wel moet je dan de trappen nog omhoog lopen. Of met de kabelbaan, de funiculaire.
Lukt die parking niet meer, probeer dan Parking de la Goutte d’Or of de Parking bij Paris Nord. Ik heb zelf geen ervaring met de parkings, dus ik weet niet hoe druk het er is.
Met de metro naar de Sacre Coeur
Met de metro naar de Sacré-Coeur? Dat kan. Het handigst is het om naar de halte Anvers te gaan. Lijn 2 is dat. Naar Abbesses kan ook. Dat is lijn 12. En anders met de bus. Ook ligt het nog net op loopafstand van Gare du Nord (Paris Nord). Je ziet het op de foto hierboven die ik vanaf de Sacre Coeur maakte.
Overnachten vlakbij de Sacre Coeur
Ik overnachtte met de kinderen in een hotel dichtbij de Sacré-Coeur, in de wijk Montmartre. We verbleven in hotel Sofia dat niet alleen vlákbij de Sacre Coeur lag, maar ook nog eens op loopafstand van station Paris Nord. Ideaal dus, aangezien we met de trein naar Parijs waren gegaan. Update 2024: Helaas bestaat dit hotel niet meer, maar er staan wel andere leuke tips in het blog!
Van Gare du Nord naar de Sacré Coeur is het ongeveer 20 minuten lopen. Ons hotel lag daar precies tussenin. Perfect! Sowieso is de wijk Montmartre erg leuk! Het is goedkoper dan middenin het centrum van Parijs, maar je bent overal heel snel. Hieronder zie je zowel het straatje naar Place du Tertre als de Sacre Coeur.
Tip: check hier hotels dichtbij de Sacré-Coeur!
Met de trein naar Parijs
Wil je met de trein naar Parijs? Boek dit dan zo’n 3 a 4 maanden van te voren, boek je het korter voor vertrek dan is het vaak erg duur. Bedenk je nu pas dat je met Hemelvaart of Pinksteren naar Parijs wil dan betaal je inmiddels de hoofdprijs, maar boek je nu voor vertrek in de zomer of de herfst dan kan het vanaf 35 euro per enkele reis.
Prijzen trein Parijs in juni, juli, augustus, september
In juni naar Parijs? Het kan nog enkele dagen voor 65 euro per enkele reis. In juli naar Parijs? Dat kan momenteel voor 55 a 65 euro per enkele reis. In augustus naar Parijs? Momenteel kun je al voor slechts 35 euro per enkele reis naar Parijs! Retour 70 euro.
Wil je dit wees dan snel! Hoe flexibeler je bent qua tijden en dagen hoe goedkoper het kan.
In september naar Parijs? Ook dat kan nog voor 35 euro! Ook ik deed dat met de kinderen. Ik ging toen ze een extra dag vrij waren rond Prinsjesdag. Wil je in oktober of in de herfstvakantie naar Parijs? Prijzen zullen een dezer dagen bekend zijn. Boek hier de trein naar Parijs.
In augustus voor slechts 70 euro retour naar Parijs? Het kan nog! Boek nu de trein naar Parijs.
Meer blogs over Parijs
Ik heb al meerdere blogs over Parijs geschreven. Hier vind je ze:
Parijs met kinderen
Boek over Parijs voor kinderen
De Eiffeltoren bezoeken
Leuk hotel in Parijs
Wat een supergave foto’s heb je gemaakt vanaf de koepel! Inmiddels ben ik 16 keer in Parijs geweest, maar de koepel van de sacre coeur heb ik nog nooit bezocht. Een goed idee voor de volgende keer!
Super mooie foto’s! Ik heb de Sacre Coeur alleen op afstand gezien. Was er heeeeeeeel lang geleden met school en wil nog steeds een keer terug naar Parijs om echt op mijn gemakje de mooiste bezienswaardigheden te bekijken. Ik heb namelijk nog zo weinig dingen gezien in Parijs.
Wil je nu met kerst naar de mis (de 24e, kerstavond, naar de nachtmis, of 25 december)? Hier lees je hoe laat dat is, maar zorg wel dat je ruim op tijd bent!! Meer info over de kerstmis in Parijs: http://www.sacre-coeur-montmartre.com/francais/informations-pratiques/questions-courantes/Horaires-de-Noel-et-de-Paques