Crematie van Bhumibol in Bangkok

Crematie van Bhumibol in Bangkok

Voor miljoenen Thai is vandaag een belangrijke dag aangebroken: na een jaar van rouw wordt koning Bhumibol, de koning van Thailand, gecremeerd. Honderdduizenden Thai zullen de gebeurtenis vandaag bij de Grand Palace in Bangkok bijwonen (sommigen zitten er al dagen!) en velen zullen het op de tv en social media volgen.

Een historische gebeurtenis!

Iedereen in het zwart gekleed

Bijna iedere Thai wil de vorig jaar op 88-jarige leeftijd overleden koning eren. Velen deden dat al door het afgelopen jaar de Royal Palace in Bangkok te bezoeken, in het zwart gekleed. Sowieso gingen heel veel Thai in het zwart gekleed, in bepaalde beroepen was het zelfs verplicht. Deze periode van rouw duurde officieel een jaar lang, vanaf het moment van overlijden tot aan zijn crematie vandaag.

eerbetoon-bhumibol

70 jaar geregeerd!

Bhumibol heeft maar liefst 70 jaar gereageerd en was daarmee de langst zittende monarch ter wereld. Hij zat sinds 1946 op de troon. Vorig jaar, op 13 oktober 2016, overleed hij. Hij was zeer geliefd en bezat bijna een soort goddelijke status. Daarnaast was hij ook een van de rijkste royals ter wereld.

Onder de Thaise bevolking was Bhumibol enorm geliefd.

De opvolger van Bhumibol

Bhumibol’s vrouw, Sirikit, leeft nog wel. Samen hebben ze een dochter en een zoon. De zoon, Vajiralongkorn, wordt vaak als opvolger genoemd, ook al heeft Bhumibol vaker aangegeven daar bedenkingen bij te hebben. Deze inmiddels 65-jarige Vajiralongkorn heeft ook weer 5 zonen en 2 dochters. De kleinzonen wonen allemaal in het buitenland.

Privé

De kroonprins heeft een ietwat apart privéleven, maar daarover wordt openlijk liever niet gesproken in Thailand. Ik zal dit verder ook niet doen, want de straffen op het beledigen van de koning zijn hoog. En ik wil graag nog vaker naar het mooie Thailand.

Speciale sfeer

Ik herinner me -in de tijd dat ik in Bangkok woonde– een keer op 5 december over straat te hebben gelopen. Overal zag ik massa’s mensen. Het gekke was alleen: iedereen was stil. Het verkeer lag stil! In Bangkok! Honderdduizenden mensen, auto’s, bussen, scooters, motoren, tuktuks, etc en het was bijna stil! Bhumibol was jarig en de Koninklijke stoet bleek voorbij te zullen komen. Niemand mocht erdoor. Een bijzonder moment vooral vanwege de spannende en toch vredige sfeer.

drukke-straat-bangkok

26 oktober 2017

Vandaag zal dat ook weer zo zijn. Het zal sowieso enorm druk zijn. Vooral rond de Grand Palace en Sanam Luang zal het echt zwart van de mensen zien, en met name ook rond de altijd al drukke Ratchadamnoen Klang Road (op de foto hierboven, op een gewone dag) en rond het Royal Hotel (hieronder). Dat was toen ik er in januari was al, toen er ook al massaal gerouwd werd, maar nu natuurlijk helemaal. Veel winkels, kantoren en gebouwen zijn dicht en de meeste Thai zijn vrij.

bhumibol-herdenken

Niet elke Thai zal er helemaal hetzelfde in staan, en niet iedereen zal zich in de mensenmassa wagen, maar voor veel Thai zal het toch een emotionele dag zijn. Bangkok staat vandaag hoe dan ook een beetje op z’n kop.

Het zal een memorabele dag worden in Bangkok.

Bhumibol

De uitvaartplechtigheid

Inmiddels is de uitvaartplechtigheid bij de Grand Palace begonnen. De hele dag zal in het teken staan van de uitvaart en zal hij herinnerd en aanbeden worden. Er zijn boeddhistische rituelen en honderdduizenden mensen zullen op de been zijn, allemaal in het zwart gekleed, zoals ik begin dit jaar dus ook al zag.

In een artikel dat de NOS zojuist plaatste lees ik:

Selfies maken is verboden, de televisies staan op zwart-wit en alcohol drinken is helemaal uit den boze.

Processie

Mensen zullen vandaag vooral proberen een glimp van de processie op te vangen. De urn met het stoffelijk overschot van de koning wordt naar een speciaal voor de crematie gebouwd houten paleis met 9 torens gebracht. Dit gebouw doet dienst als crematorium en wordt voor het eind van dit jaar afgebroken.

De crematie van Bhumibol

Vanavond om 22:00u (lokale Thaise tijd) worden de stoffelijke resten daar verbrand. Bij ons is het dan middag. Vanaf dat moment gaat de laatste fase van het afscheid in. Zijn as gaat naar 2 tempels en de resten van zijn beenderen (als die er nog zijn) worden als relikwieën in de Grand Palace bewaard.

LIVE Royal cremation Bhumibol

Vanmorgen kon ik live 2 video’s bekijken met beelden bij de Grand Palace. Die zijn nu helaas niet meer beschikbaar. Als je zelf via social media of op YouTube zoekt op LIVE Royal cremation of Bhumibol LIVE dan kom je wellicht wel weer iets tegen. Sommige video’s zijn echter ouder.

Meer uitleg en up to date informatie

Collega reisblogger Eva Hopstaken van OmniTraveler tipte me net het twitter-account van Richard Barrow nog. Hij is van Thai Travelblogs. Hier vind je inderdaad heel compleet overzicht met wat er allemaal gebeurt, veel up to date informatie. Alles staat er tot in detail uitgelegd.

Herdenkingen

Het afgelopen jaar werd Bhumibol op diverse plekken herdacht, zoals ik ook op het treinstation zag. Op de foto zie je het niet, maar toen er geluid aan ging knielden heel veel mensen tegelijk voor het ‘altaar’.

station-bangkok

Toen ik in Bangkok werkte

Van de tijd dat ik in Bangkok woonde herinner ik me nog dat overal altijd foto’s van Bhumibol of het koninklijk paar hingen. Ook op het reisbureau waar ik werkte. Hier zie je Bhumibol rechtsboven. Hij keek altijd als ik zat te werken.

werken-in-thailand

Waarom naar Thailand?

Thailand is één van mijn favoriete landen. Niet alleen omdat ik er gewoond heb. Het is echt een droom voor elke reiziger. Een schitterend land, heel veelzijdig, met prachtige natuur, enorm veel cultuur en paradijselijke stranden en eilanden. En niet te vergeten: de goddelijke temperaturen en het beste eten ter wereld.

De foto’s in deze post maakte ik (op die van mijn kantoor hierboven na) tijdens een 3-daags bezoek aan Bangkok in januari 2017.

Lees ook:

Wil je zelf graag een keer naar Thailand toe? Of wil je er een keer terug gaan? Met of zonder kinderen? Lees dan: Thailand bezoeken met kinderen: mooie plekken, route, etc. En: Bangkok met kinderen.

3 gedachten over “Crematie van Bhumibol in Bangkok”

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over de crematie van deze koning. Bijzonder om te zien hoe rituelen en gebruiken per land kunnen verschillen. Ik ga mij verder verdiepen in deze gebeurtenis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven