Zwembad Montjuic: zwemmen met mooiste uitzicht van Barcelona

Zwembad Montjuic: zwemmen met mooiste uitzicht van Barcelona

Misschien denk je er helemaal niet aan om in Barcelona naar het zwembad te gaan, maar is het warm en zou je wel even een duik zou willen nemen? Ga dan naar Piscina Municipal de Montjuïc. Dit zwembad op de berg Montjuic heeft namelijk een geweldig uitzicht over Barcelona en haast geen toerist kent het!

Het is open in juni, juli en augustus en is een heerlijke plek om naartoe te gaan als het warm is in Barcelona!

Een hidden gem in Barcelona!

mooi-uitzicht-barcelona

Update 2024: het zwembad is weer open tot 1 september! Hier vind je meer informatie, maar lees ook de rest van dit blog even. Er zijn namelijk 2 zwembaden vlak bijelkaar! Zorg dus dat je de juiste hebt, die op de Avinguda Miramar 31!

Piscina Municipal de Montjuïc

Piscina Municipal de Montjuïc is vooral bekend onder locals. Al in de tijd dat ik in Barcelona woonde wist ik van het bestaan van het zwembad op Montjuïc af. Ik ben er een keer met een bus naartoe gegaan, verdwaalde en toen ik het eindelijk vond bleek het zwembad dicht te zijn. Wat baalde ik. Dus toen ik afgelopen juli met de kinderen in Barcelona was ging ik in de herkansing.

zwembad-met-mooi-uitzicht-barcelona

Openbaar zwembad in Barcelona

Omdat ik hartje zomer naar Barcelona ging had ik overwogen om een hotel met zwembad te boeken, maar dat is vrij prijzig. De laatste nacht heb ik het wel gedaan, maar de eerste 3 nachten sliepen we in hostels en pensions. Dat scheelt een hoop. Ik dacht ach, we gaan misschien wel naar het strand of ik probeer gewoon een openbaar zwembad uit, een piscina municipal. Zo kun je toch weer besparen.

Vooral de Barcelonezen zelf gaan er naartoe, maar jij kunt dat dus ook gewoon doen, net als wij deden!

zwemmen-in-barcelona

Naar het zwembad in Barcelona

Na een flinke dag sightseeën sluiten we de dag af met een bezoekje aan het gaafste zwembad van Barcelona. Althans, zo had ik het in mijn hoofd. Zwembad Montjuic, we komen eraan!

We springen op de bus en stappen uit bij de Anella Olímpica, de Olympische ring die fier de lucht in steekt, omdat ik dacht dat het daar moest zijn, bij het Olympisch dorp. Maar…

Piscines Bernat Picornell

We lopen nog een stukje en net als ik denk dat we bij het zwembad zijn (op de kaart zie ik dat het aangegeven staat als Piscines Bernat Picornell, dus dat zal het wel zijn, ook al ziet het er heel anders uit dan in mijn herinnering), zien we overal vlaggen en bewaking. ‘Wat is hier aan de hand?’ vraag ik in het Spaans aan één van de security mannen.

EK Waterpolo in Barcelona

Het EK Waterpolo (WP 2018) blijkt in Barcelona plaats te vinden en wel nu, hier, in de Piscines Bernat Picornell. O nee, hebben wij dat? Nu kunnen we er niet zwemmen! De kinderen zijn super teleurgesteld en ik daardoor ook, want ze hadden zich er zo op verheugd.

Nog een zwembad op Montjuic

‘Maar verderop is nog een zwembad’, zegt één van de mannen. ‘Het Olympisch zwembad’.
‘Wel ook buiten?’ vraag ik. ‘Of..’ (ineens ga ik twijfelen) ‘… is dát dan die met dat mooie uitzicht?’
Hij weet het niet zeker, maar we moeten in ieder geval die kant op, wijst hij.

Dít zwembad op Montjuic moesten we hebben!

Terwijl we over de Avinguda de l‘Estadi lopen besef ik dat we dit andere zwembad juist moeten hebben. Pas nu zie ik ook dat de weg over is gegaan in de Avinguda Miramar. En die moesten we hebben! De kinderen vragen inmiddels meerdere keren hoe ver het nog is en onze flesjes water zijn inmiddels op.

‘Het moet hier al om de hoek zijn,’ zeg ik, terwijl ik Google Maps op mijn telefoon bekijk. En ik hoop vurig dat het inderdaad zo is; dat dát het zwembad is wat ik bedoel en dat het open is. En ja hoor, na de volgende bocht herken ik (na 22 jaar!) de betonnen muur. Hier is het!

Piscina Municipal de Montjuïc

Een geluk bij een ongeluk dus dat die WK er is, anders hadden we in het verkeerde zwembad gezeten. Dít is het zwembad dat we moeten hebben: Piscina Municipal de Montjuïc! Het hoort wel bij de Picornell-baden, maar het ligt er een stukje vandaan. Het had zo moeten zijn. We hadden gewoon 1 of 2 haltes later uit moeten stappen!

Wauw, wat een uitzicht!

Zodra we ‘binnen’ zijn kan ik alleen nog maar ‘Wauw!’ zeggen. Wat ziet dit er enorm gaaf uit! Wat een onwijs spectaculaire ligging. Een zwembad met uitzicht op de Sagrada Familia, de Tibidabo in de verte, alles. De hele stad ligt aan onze voeten. Schitterend! Echt, adembenemend!

zwembad-montjuic-barcelona

Schoonspringen

Het zijn zelfs twéé zwembaden. Het linker bad heeft duikplanken waarvan ik foto’s heb gezien. De duikplanken werden onder andere gebruikt voor het schoonspringen tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Maar ook daarna nog, o.a. tijdens de Wereldkampioenschappen Schoonspringen en zwemmen in 2013.

Hier zie je gave foto’s van het schoonspringen in Barcelona!

duikplanken-zwembad-barcelona

Wat goedkoop!

Tot mijn grote verbazing hoef ik maar 5 euro af te rekenen voor ons drietjes, omdat het zwembad een uur later al dicht gaat. Vijf euro! Kort of niet, we zijn nu al blij dat we gegaan zijn.

Zo’n mooi gelegen zwembad en dan zo goedkoop!

Eindelijk, zwemmen!

Via de steile trappen lopen we tussen de stoeltjes van de tribune door naar beneden, zoeken een plekje en nog voordat ik de handdoeken uit heb kunnen spreiden staan de kinderen al aan de rand van het zwembad. Het hele uur komen ze er niet meer uit.

zwembad-montjuic

barcelona-zwemmen-met-kinderen

zwemmen-barcelona

buiten-zwemmen-barcelona

Opletten

Mijn ogen schieten heen en weer. Zowel de kinderen als de spullen wil ik niet uit het oog verliezen. Ik wil opletten, foto’s maken èn van het mooie uitzicht genieten! Als alleenstaande ouder kom je wat dat betreft vaak echt een paar ogen te kort. Gelukkig zijn ze inmiddels ietsje ouder. Tot rust kom ik nog niet echt, maar genieten doe ik toch. Deze foto nam mijn 8-jarige zoon trouwens van mij, vlak voordat we weer weg gingen.

denise-miltenburg-reisblogger

Het zwembad uit de clip van Kylie Minogue

Wat ik trouwens niet wist, maar waar iemand me op attendeerde toen ik een foto van het zwembad op Facebook postte is dat de clip Slow van Kylie Minogue in dit zwembad opgenomen is! Ik kende de clip niet, maar ik heb inmiddels natuurlijk gekeken en je ziet de eerste 30 seconden inderdaad dat spectaculaire uitzicht. Daarna zie je alleen het krullende lichaam van Kylie nog maar, en een paar hele mooie mannen die je er in werkelijkheid helaas niet ziet, maar het is leuk om even te zien.

Wat voor mensen komen er?

Ondanks de videoclip van een wereldster is het zwembad nog steeds niet zo bekend. Het is geen plek voor de ‘hip & trendy people’. De massa kent het niet, maar ook de beeldige instagrammeisjes hebben dit geheime plekje in Barcelona nog niet ontdekt. En als ze het wel bezoeken, vinden ze het waarschijnlijk niet chic genoeg. Of ze willen per se een infinity pool voor het perfecte plaatje. Selfies worden er wel gemaakt, maar het publiek dat er komt is heel gewoon.

Het is geen luxe zwembad, maar de view is onbetaalbaar!

mooi-zwembad-montjuic

Dat uitzicht over Barcelona!

Oké, het is geen luxe zwembad met loungebedden, glijbanen, kelners en weet ik wat, het is zelfs een beetje oud allemaal, maar die view! Dat moment dat je dat uitzicht voor het eerst ziet. Onvergetelijk!

Het is niet alleen een zwembad, maar het is ook één van de mooiste uitzichtpunten van Barcelona!

olympisch-zwembad-montjuic

Was het er druk?

Ondanks dat het hartstikke hoogseizoen was (we waren half juli in Barcelona) vond ik het er niet absurd druk. Eigenlijk vond ik het zelfs helemaal niet druk, maar wellicht was het eerder op de dag drukker. Het is ook geen plek waar je de hele dag blijft hangen, daar lig je gewoon niet lekker genoeg voor, maar voor een half dagje of een paar uurtjes (ja zelfs voor een uurtje) is het heerlijk!

Je ligt in elk geval niet zo dicht en spannend op elkaar als Kylie Minogue in de videoclip. Wij konden makkelijk een plekje vinden.

goedkoop-zwembad-barcelona

Wat kost het?

Je verwacht misschien dat een zwembad in Barcelona met zo’n mooi uitzicht duur is, maar dat is het helemaal niet! Ik was met z’n drietjes maar 5 euro kwijt! Dat was omdat ik nog maar iets meer dan een uur kon gaan, maar toch was dat aardig, want ik vroeg niet om korting en ze hadden me ook gewoon de volle prijs kunnen laten betalen. Zie de prijzen hieronder.

Prijs Piscina Municipal de Montjuic

Ga je de hele dag of langer dan wij dan betaal je de normale prijs en die is heel betaalbaar:

Normale entreeprijs (entrada general): 6.65 €
Baby’s en kinderen t/m 5 jaar: gratis
Kinderen van 6 t/m 14 jaar: 4,60 €
Voor kinderen van 15 jaar en ouder betaal je de prijs van een volwassene.

Update 2021:

Els preus (prijzen) són els seguents:

  • Entrada infantil i gent gran: 4,73 € (kind)
  • Entrada adult: 6,84 € (volwassene)

zwemmen-met-kinderen-in-barcelona

Zwembad Barcelona met kinderen

Zoek je een zwembad in Barcelona om met de kinderen naartoe te gaan dan is dit zeker leuk. Met een baby of peuter is het niet zo handig, al was het alleen maar omdat je al die steile trapjes af moet. Ik zag mensen met een kinderwagen en dat was dan toch wel echt flink tillen, dus dat zou ik niet direct aanraden. Maar goed, het kan. De mensen hieronder op de foto deden het ook, en meerdere nog.

kids-tip-barcelona

Kinderbad

Er is géén kinderbad, dus ook om die reden is het niet het ideale zwembad om met een baby, peuter of kleuter naartoe te gaan, maar met zwembandjes om samen gaan zwemmen kan natuurlijk wel. Heeft je kind een zwemdiploma dan is het wel geschikt. Ondanks dat het een diep bad is waren er veel kinderen. Even lekker zwemmen is altijd heerlijk, zeker als je een groot deel van de dag bezienswaardigheden hebt bezocht.

zwembad-barcelona-kids

Zwembad met duikplank(en)

Direct naast het gewone bad ligt een zwembad met hoge duikplanken. Omdat er lijnen in het bad lagen om baantjes te zwemmen kon je niet van de duikplanken. Dat vond mijn dochter wel jammer! Ik ook wel, want ik had best graag een gave foto van een duik of sprong willen maken, met Barcelona en de Sagrada Familia op de achtergrond. Zoals deze onwijs mooie foto’s.

zwembad-met-duikplanken-barcelona

Ligbedden en parasols

Ik telde iets van 40 ligbedden (die natuurlijk allemaal bezet waren), dus je moet gewoon op de harde ondergrond liggen. Ben je er meteen als het zwembad open gaat dan kun je er wel een bemachtigen. Schaduw is er bijna niet, alleen onder het gedeelte van de tribune. Parasols zijn er ook niet. Maar dat uitzicht!

uitzicht-barcelona-vanaf-zwembad

Kleedkamers, toiletten en kluisjes

Kleedkamers zijn er wel, maar verwacht daar niet veel van. Het is allemaal al wat ouder. Toiletten zijn er uiteraard ook. Kluisjes heb ik niet gezien dus neem niet al je waardevolle spullen mee. Sowieso is het slim op je spullen te letten.

Eten in het zwembad

Bovenaan kun je nog wat kleine dingen kopen als drankjes, broodjes, ijsjes, chips en kleine snacks. Toen ik er was was het open, maar dat schijnt niet altijd zo te zijn, dus neem voor de zekerheid wat te eten en drinken mee.

piscina-municipal-de-montjuic

Openingstijden zwembad Montjuïc

Het zwembad is alleen open in de zomer. In 2019 is het zwembad open in juni, juli en augustus, dagelijks van 11.00-18.30 uur. In verband met de relatief vroege sluiting in de avond kun je helaas net de zonsondergang niet meemaken. Ik bleef met de kinderen hangen tot iedereen weg was en het zwembad helemaal leeg en prachtig vlak was, maar nog langer blijven kon helaas niet.

Update 2024: het zwembad is dit jaar open tot 1 september 2024!

Update 2024: Les Piscines Municipals de Montjuïc estan obertes del 8 de juny a’l 1 de setembre d’11 a 19.00 h (la venda d’entrades dia finalitza a les 18.00 h). Van 11 tot 19:00u dus; maar zorg wel dat je voor 18:00u ‘binnen’ bent. Vrijdag tot en met zondag tot 20:30u.

zwembad-montjuic

Zwemmen in Barcelona in voorjaar en najaar

Wel is het natuurlijk erg jammer dat dit heerlijke buitenbad elk jaar maar zo kort open is. De temperaturen zijn in september meestal nog zeer aangenaam in Barcelona. En ook in het voorjaar is het vaak lekker in Barcelona! In juni is het vaak al behoorlijk warm zelfs.

Ga je in de meivakantie of herfstvakantie naar Barcelona dan heb je dus net pech en is de Piscina Municipal de Montjuic helaas gesloten. Ook in april, mei of oktober kan het soms heerlijk weer zijn in Barcelona, maar ook dan is de Piscina Municipal de Montjuic helaas dicht.

Piscina de Bernat Picornell in de winter

Wil je toch zwemmen in Barcelona maar is ‘mijn’ zwembad dicht? Bij het andere bad van Picornell vlakbij kun je wel het hele jaar door terecht. Bovendien heeft dat behalve een buitenbad ook een binnenbad. Zelfs in februari, maart en november kun je hier buiten zwemmen! Alleen in december en januari is het buitenbad gesloten.

Buiten zwemmen in Barcelona!

Hier zie je de tijden van zowel het binnenbad (piscina coberta) als het buitenbad (piscina exterior) van Bernat Picornell. De ingang van het zwembad zie je op deze foto:

piscines-bernat-picornell

Juni, juli of augustus naar Barcelona

Vanwege de bijzondere ligging wilde ik Piscina Municipal de Montjuic in elk geval toch noemen. Mocht je plannen hebben om volgend jaar zomer naar Barcelona te gaan (of naar de Costa Brava of Catalonië misschien), dan weet je in elk geval van het bestaan van het zwembad af. In juli en augustus kun je er heerlijk zwemmen!

Waar op Montjuic is het precies?

zwembad-montjuic-waar

Adres Piscina Municipal de Montjuïc

Piscina Municipal de Montjuic (waar je alle foto’s in dit blog van ziet) ligt dus aan de Avinguda Miramar (Avenida Miramar in het Spaans). Als je langs de lelijke buitenkant loopt verwacht je niet dat er een zwembad achter zit met zo’n mooi uitzicht! Zie voor de ligging de rode pijl hieronder.

Avenida Miramar, 31
08038 Barcelona
Spanje

zwembad-uitzicht-montjuic

Adres Piscina Bernat Picornell

Piscina Bernat Picornell ligt aan de Avinguda de l’Estadi. Zie de rode pijl hieronder.

Avinguda de l’Estadi, 30-38
08038 Barcelona
Spanje

zwembad-bernat-picornell

Met de bus of metro naar Piscina Municipal de Montjuic

Vanaf metro halte Parallel (waar de metrolijnen 2 en 3 komen) kun je met de funicular naar Parc de Montjuic. Vanaf daar is het slechts 1 minuut lopen. Dit is de snelste manier.

Ook kun je er met bus 150 komen die je vanaf Plaza de España kunt nemen. Je moet eruit bij de halte Avenida Miramar, Estació del Funicular. Dat is 1 halte na de Fundació Joan Miró. Bus 55 schijnt ook te kunnen, maar die heb ik niet gezien.

Heb je een 1 of 2-daags ticket voor de Bus Turistic waarmee je op een relaxte manier door Barcelona kunt reizen (met of zonder kinderen) dan kun je die ook nemen. Het is de rode route. Op de plattegrond van de Bus Turistic staat het zwembad aangeduid als Piscines de Montjuic. De halte is Telefèric de Montjuic, bij de kabelbaan, waarover zo meer.

toeristenbus-montjuic

Lopend of fietsend naar Montjuic

Op de kaart lijkt het zwembad niet zo gek ver van de Ramblas vandaan te liggen, maar denk niet dat je er even naartoe loopt. De Montjuic is een berg!

Een fiets huren kan ook, maar ook dat zal je tegenvallen, zeker in de zomer als het warm is. Een taxi nemen kan natuurlijk ook.

bus-turistic-montjuic

Tip!

Combineer een bezoek aan het zwembad op Montjuic met een rit in de kabelbaan of met een bezoek aan de Fundació Joan Miró. Fundació Joan Miró is een museum met kunstwerken van Miró en wisselende moderne kunstenaars. Voor kinderen t/m 14 jaar is het museum gratis.

fundacio-joan-miro

De kabelbaan (de Teleferic de Montjuic) is ook echt een aanrader! Vanuit je cabine heb je echt een geweldig uitzicht over Barcelona en de haven. Vlakbij het zwembad kun je instappen (of uitstappen). Zie ook mijn aparte blog over Barcelona!

teleferic-barcelona

Leuke weetjes

Later tijdens onze interrailreis door Spanje las mijn dochter in de Jeugdjournaal-app dat de Nederlandse waterpolovrouwen het EK in Barcelona gewonnen hebben! Dat EK in dat bad dus waar we eerst per ongeluk voor stonden.

O ja, en mocht je je afvragen waarom dat zwembad Bernat Picornell heet, lees dan hier wie Bernat Picornell was.

Meer zwembaden in Barcelona

Behalve de zwembaden op Montjuïc zijn er nog meer zwembaden in Barcelona, maar niet iedereen weet ze te vinden of bedenkt het überhaupt. Of het is er gewoon net het weer niet voor. Het zwembad bij Barceloneta zat er ook al in de tijd dat ik in Barcelona woonde, maar er zijn nog meer buitenzwembaden in Barcelona. Je vindt ze allemaal op de site van Barcelona Metropolitan.

mooi-zwembad-barcelona

Tip: lees ook al mijn supertips voor Barcelona met kinderen.

Zou jij ook wel eens in dit zwembad willen zwemmen?  

4 gedachten over “Zwembad Montjuic: zwemmen met mooiste uitzicht van Barcelona”

  1. Wat mooi, dat uitzicht over de stad! Ik was dit jaar twee keer in Girona, en wilde een dagtrip naar Barcelona maken, maar dat is er nooit van gekomen. Dus als ik nu echt een keer naar Barcelona ga, onthoud ik deze tip! Heerlijk om na een dagje cultuur nog even het water in te springen.

  2. Wat een top tip. Dit weekend geweest. Wat een ervaring. Ik denk dat wij de enige toeristen waren. Heb je de tijd,, hou je van sport historie, doe het gewoon. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven