jatiluwih-rijstterrassen

Picture perfect paddy fields: Jatiluwih rice terraces

‘Where on Bali can I see the most beautiful paddy fields?’ Ik wist het al, ik had gegoogeld, maar ik was benieuwd wat een Balinees zou zeggen. ‘Paddy fields, miss? Rice paddies?’ ‘Yes, where can I find the best rice terraces on Bali?’ ‘Jatiluwih!’ zegt hij zonder nadenken. ‘I know’ zeg ik, ‘but those are really the most beautiful rice fields in Bali? Very green? In a breathtaking landscape?’ ‘Yes, beautiful!’

Rijstterrassen van Jatiluwih

‘Is it turistic?’ ‘Yes, no… Unesco!’ Ik wist inderdaad dat de rijstterrassen van Bali op de lijst van Unesco staan. Dat maakte het al interessant. En als iemand van het eiland zelf dan ook nog zegt dat dat echt de mooiste zijn en dat het er niet zo toeristisch is (of wel, maar nee, toch niet), dan hoef ik niet langer na te denken. Ik twijfel niet langer, ik moet er naartoe. Ik wil foto’s maken, heel veel foto’s maken. Foto’s van knalgroene rijstvelden.

Picture perfect paddy fields!

jatiluwih-rice-paddies

Jatiluwih rice terraces

Diep in het binnenland van Bali vind je ze: Jatiluwih rice terraces. Knalgroene rijstterrassen. Rijstvelden zoals je ze niet veel ziet. Natuurlijk, je vindt ze over het hele eiland, maar zoveel, zo mooi en in zo’n bergachtig maar weids landschap als in Jatiluwih zie je ze nergens. Het is dé plek voor het perfecte Bali-plaatje!

rijstterrassen-bali

Tour Jatiluwih

Ik zoek uit hoe ik in Jatiluwih kan komen, maar zonder auto of scooter is het lastig en dus besluit ik met een tour mee te gaan. Ik ben al 2 dagen met een chauffeur op pad geweest, dat kan ook heel goed op Bali, maar als ik ook wil wandelen in Jatiluwih vind ik het persoonlijk handiger om met andere reizigers in een groepje mee te gaan. Ik krijg er geen spijt van. Het wordt een topdag!

Het landschap van Jatiluwih ziet er echt betoverend uit!

jatiluwih-rijstterrassen

De rijstterrassen van Jatiluwih fotograferen

Ook al is het qua weer niet perfect ik maak foto na foto. Wat kan de wereld toch mooi zijn! Zó groen! Prachtig! Ik blijf maar schieten. Niet alleen de rijstterrassen tegen de bergwand aan zijn mooi, maar ook de palmen en tropische begroeiing er tussendoor. Jatiluwih is inderdaad schitterend!

omgeving-jatiluwih

Foto’s Jatiluwih

Hierboven en hieronder zie je mijn 30 mooiste foto’s van Jatiluwih. De foto’s nam ik tijdens de wandeling (’trekking’), maar ook vanaf de weg waarvandaan je ook een mooi panoramisch uitzicht over de rijstterrassen hebt en enkele in de directe omgeving van Jatiluwih.

Onderaan de blog lees je nog wat tips als je zelf ook naar Jatiluwih wil om er mooie foto’s te maken.

rijstterrassen-jatiluwih

rijstterrassen-bali-jatiluwih

jatiluwih-rice-paddies

jatiluwih-rice-fields

foto-jatiluwih

rijstboer-jatiluwih

jatiluwih-2018

jatiluwih-pictures

jatiluwih-bali

jatiluwih-reis

rijstterrassen-jatiluwih-blog

jatiluwih

bali-jatiluwih

mooiste-rijstterrassen-bali

Mooie foto’s Jatiluwih

Wil je écht mooie foto’s maken in Jatiluwih dan moet je er langer blijven, dat heb ik al meteen door. Het mooiste licht pakken, de momenten waarop er minder toeristen zijn, en net iets verder van de gebaande paden… Pas dan maak je de écht gave foto’s!

1 of meer nachten in Jatiluwih blijven

Ik moet zeker een keer terug en er dan slapen. Langere wandelingen maken, de rijstterrassen van Jatiluwih bij zonsopkomst fotograferen, of juist tijdens en net na zonsondergang. Dan lijkt het me nog mooier! Alleen op de foto hierboven zie je een beetje dat de zon al lager stond en de kleur al veranderde, maar ik was er niet lang genoeg. ’s Ochtends heel vroeg als het nog een beetje ‘mistig’ is lijkt het me ook heel mooi, als die magische sfeer er nog hangt.

jatiluwih-trekking

Met welke camera maakte ik de foto’s?

De foto’s die je in dit blog ziet maakte ik grotendeels met mijn iPhone (ik heb nog steeds de iPhone SE, een oudje) en enkele met mijn simpele oude vertrouwde compact cameraatje: de Canon IXUS. Mijn grotere SONY camera had ik niet bij me die dag omdat het me niet handig leek en voor het geval het langer zou gaan regenen. Uiteindelijk viel dat heel erg mee! Wel zou met een betere camera de kopfoto (die op zich heel gaaf is) mooier en scherper zijn geweest.

Tip: koop voordelig een refurbished iPhone en probeer het eens uit!

jatiluwih

Nog een paar tips als je de rijstterrassen wil fotograferen:

Goede camera

Ik hou heel erg van fotograferen, maar eigenlijk heb ik niet de juiste camera. Neem als je het hebt zeker een goede camera mee en zorg dat je ook weet hoe die werkt zodat je het meeste uit je foto’s kunt halen. Dat is natuurlijk het mooist. Reisblogster Jenny van Ikreis.net maakt vaak hele mooie foto’s. Zij schreef o.a. een blog over geheime plekken op Bali en tipt daarin ook de rijstterrassen van Jatiluwih.

Smartphone

Maak behalve met een echte camera ook foto’s met je smartphone. Vaak wordt ook dat nog verrassend mooi! Vergeet ze zeker niet op instagram te zetten of op Facebook te delen. Ik vind deze foto die ik van de rijstterrassen bij Jatiluwih maakte persoonlijk erg mooi. Een klein beetje bijwerken of een filtertje en het ziet er meteen wat frisser en lichter uit. Je ziet daar bijvoorbeeld een detail uit onderstaande foto:

jatiluwih

Wandel door de rijstvelden

Behalve het geasfalteerde pad dat prachtig langs de flanken van de hellingen vol rijstterrassen loopt kun je ook langere wandelingen en echte trekkings doen. Doe dat zeker als je de tijd hebt! Met een tour zodat iemand meer kan vertellen (er worden vanuit verschillende kustplaatsen en vanuit Ubud diverse tours aangeboden) of ga rustig zelf om op je gemak mooie foto’s van de rijstvelden te maken.

rijstterrassen-bali

Wanneer zijn de rijstterrassen op hun mooist?

Op Bali wordt 3x per jaar rijst geoogst. Misschien denk je dat het het mooist is als de rijst bijna geoogst wordt, maar juist als de felle sprieten omhoog steken (en nog niet geel zijn) is het ook heel mooi. Alleen als er net gezaaid is logischerwijs niet, maar eigenlijk zie je het altijd wel ergens, zeker in Jatiluwih. Het hele proces van oogsten en zaaien gaat continue door, elke 3 a 4 maanden weer opnieuw. De foto’s in dit blog maakte ik in augustus.

jatiluwih-weer

Het weer op Bali

In het regenseizoen is het iets minder aantrekkelijk om Jatiluwih te bezoeken dan in het droge seizoen, maar ik zou het zeker proberen. Misschien valt het mee en dan is het zonde als je het gemist hebt. Wel kan het glibberig zijn met wandelen, dus doe dichte schoenen aan en neem een poncho mee. Zelf had ik geen regenkleding of paraplu nodig.

jatiluwih

Helaas was het wel zwaarbewolkt waardoor veel foto’s vrij donker zijn en de luchten vaak wit. Slechts heel af en toe zag ik een stukje blauw. Maar soms zijn wolken of dreigende luchten juist ook wel weer mooi!

jatiluwih

Zon op en zon onder op Bali

De zon gaat op Bali het hele jaar door ongeveer op hetzelfde tijdstip onder en komt op hetzelfde tijdstip op, omdat het zo dicht bij de evenaar ligt. De zonsopkomst is meestal rond 6 uur en de zonsondergang rond 6 uur, half 7.

jatiluwih-omgeving

Must see Jatiluwih

De rijstterrassen van Jatiluwih zijn hoe dan ook een must see! Een beetje toeristisch, maar absoluut niet té. Als je naar Bali gaat móet je het gezien hebben. Ik vond de rijstterrassen en omgeving van Jatiluwih echt één van dé hoogtepunten van Bali en het was er zelfs in augustus eigenlijk best rustig. Je zag wel toeristen maar geen busladingen vol.

jatiluwih-bali-blog

jatiluwih

Tips Jatiluwih en Bali

Meer praktische tips voor een bezoek aan Jatiluwih (kosten, restaurants, etc) verschijnen nog in een apart blog. Lees voordat je op vakantie naar Bali gaat ook zeker mijn blog met hoogtepunten en bezienswaardigheden op Bali.

Zou jij ook wel naar Jatiluwih willen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *