Azoren: natuurparadijs Flores in 30 mooie foto’s

Azoren: natuurparadijs Flores in 30 mooie foto’s

Flores is één van de mooiste eilanden die ik bezocht heb. Niet Flores in Indonesië, maar Flores op de Portugese Azoren. In Europa dus. Het eiland Flores is werkelijk fenomenaal! Bergen, afgronden, kratermeren, kliffen, heel veel groen en een geweldige flora. Wat een natuurpracht! En die uitzichtpunten!

Azoren

De Azoren horen dus bij Portugal maar liggen ongeveer tussen Portugal en Amerika in. Midden in de Atlantische Oceaan (op zo’n 1500 km afstand van Portugal) vind je deze 9 eilanden van de Azoren: Sao Miguel, Terceira, Pico, Faial, Graciosa, São Jorge, Santa María, Flores en Corvo. Stuk voor stuk prachteilanden!

De Azoren is een vrij onbekende bestemming nog, en je verwacht het niet, maar het is niet verder vliegen dan naar de Canarische eilanden!

Eiland voor rustzoekers en natuurliefhebbers

De meeste mensen die naar de Azoren gaan gaan naar Sao Miguel of Terceira. Zelf vloog ik met TUI naar Terceira, maar Sao Miguel is het hoofdeiland. Ook de andere eilanden zijn echter zeer de moeite waard! Ga je naar Sao Miguel of Terceira of wil je eilandhoppen op de Azoren-archipel, ga dan zeker ook naar Flores, het meest westelijk gelegen eiland.

Flores

Het Portugese Ilha das Flores is een bijzonder fraai eiland. Het is één van de minst ontdekte eilanden in Europa. Het is er ontzettend mooi en nog totaal niet toeristisch! Ideaal voor rustzoekers dus.

Flores ontdekken

Samen met Silvio van Tours of Flores maakte ik een rondje over het eiland, langs de oostkust omhoog, een stukje terug, en door het binnenland, langs de verschillende kratermeren (de sete lagoas) op het merenplateau richting de mooie westkust.

Groen eiland

De Azoren zijn Portugees maar deden me qua bouwstijl ook vaak aan een land als Mexico in Midden-Amerika denken. Qua natuur waande ik me op Flores soms meer in Costa Rica dan in Europa, zo anders en uitbundig groen is het. Schitterend!

Flores is een nog ongerept natuurparadijs!

30 mooie foto’s van Flores

Bekijk hier mijn mooiste foto’s van dit mooie natuurparadijs op de Azoren.

bloemen-Santa-Cruz-Flores
Bloemen langs de weg in Santa Cruz das Flores
Landschap-SantaCruz-Flores
Het landschap bij Santa Cruz, de hoofdstad van Flores
Oostkust-Flores
Langs de oostkust van Flores
Kerk-Fazenda-Azoren
Kerk bij Fazenda de Santa Cruz, onderweg op de Azoren
Uitzichtpunt-Baia-de-Alagoa
Mooi uitzichtpunt bij Baia de Alagoa
Miradouro-dos-Cedros
Uitzichtpunt Miradouro dos Cedros
Uitzichtpunt-Flores
En weer een mooi uitzichtpunt op Flores
noorden-Flores
Het noorden van Flores
eilandjes-Flores
Steeds weer zicht op kleine eilandjes en rotsen rond Flores
Azoren-binnenland-Flores
Het prachtige binnenland van Flores
caldeiras-Flores
Eén van de Lagoas (kratermeren) op Flores
rasa-flores
Rasa, een kratermeer dat opdoemt in de mist
Funda-Flores
Natuur, mist en kratermeer Funda
sete-lagoas
En weer één van de zeven kratermeren (Sete Lagoas); op het uitzichtpunt bij Morro Alto en Pico da Sé.
uitzichtpunt-flores
Uitzichtpunt op het merenplateau op Flores
viewpoint-caldeiras-Comprida-Funda
Naar het viewpoint van de ‘caldeiras’ Comprida en Funda
mysterieus-flores
Steeds is het weer spannend wat je gaat zien…
Caldeira-Negra-Lagoa-Comprida
Mooi punt: zicht op Caldeira Negra en Lagoa Comprida
weer-azoren
Mysterieuze sfeer door steeds veranderend weer
Lagoa-Negra-Flores
Lagoa Negra, een van de mooiste kratermeren op Flores
Fajazinha-Flores
Zicht op Fajazinha aan de westkust van Flores
natuur-Flores
Watervallen en overweldigend groen op Flores
waterval-Azoren
Mistwolken en watervallen op de Azoren
rijden-azoren
Waar je ook rijdt, op de Azoren is het bijna overal mooi…
west-Flores
De westkust van Flores, in de omgeving van Faja Grande
wandeling-Poço-do-Bacalhau
Wandelen naar Poço do Bacalhau
Poço-do-Bacalhau
Waterval Cascata do Poço do Bacalhau
Rocha dos Bordoes
De beroemde rots Rocha dos Bordoes

Mooiste eiland van Europa?

Hopelijk heb ik je kunnen betoveren, ondanks het niet altijd zonnige weer. Qua natuur vond ik het denk ik wel het mooiste eiland van Europa. En ik heb er veel gezien! De vele bloemen (flores) die ik er zag wil ik eigenlijk nog eens in een aparte fotoreportage zetten.

Flores-natuur
Mooie bloemen op Flores

Wat is er op Flores nog meer te zien behalve natuur?

Uiteraard bestaat Flores niet uit natuurgebied alleen. De komende tijd lees je hier wat je nog meer op Flores kunt doen en waar je kunt eten. Tussen de mooie natuur door vind je er namelijk ook dorpjes met witte of juist gekleurde huizen, kerken en enkele restaurantjes. Maar alles met mate en zeer kleinschalig. Overal is het stil. Zoals in de ANWB-gids van de Azoren staat:

‘Op Flores gaat de tijd langzamer.’

Waar verblijven op Flores?

Waar kun je het beste verblijven op Flores? Flores heeft enkele hotels, residencias en vakantiehuizen, maar niet veel! Hier zie je verschillende verblijfsvormen: overnachten in Faja Grande, Lajes en Santa Cruz.

Stel je wil een nachtje op Flores blijven waar kun je dan het beste overnachten? Als het maar 1 nachtje is zou ik absoluut voor Santa Cruz kiezen. Denk niet dat het een grote stad is, het is allemaal maar dorps. Je wandelt zo van het vliegveldje naar je accommodatie. Zelf verbleef ik in het verouderde hotel Ocidental. Ideaal qua ligging, maar wel ietwat vergane glorie. Op Booking.com staat het helaas niet en TUI.nl biedt het ook niet meer aan. Wel kun je kiezen voor INATEL dat ernaast ligt.

Santa Cruz, Faja Grande of Fajazinha

Blijf je langer, dan zou ik juist voor een accommodatie in de buurt van Faja Grande of Fajazinha kiezen. Aan de westkust vind je er sowieso meer. Erg mooi en rustig gelegen is Aldeia da Cuada bij Faja Grande.

Aldeia-Cuada-FajaGrande
Zou jij wel in Aldeia da Cuada in Faja Grande willen overnachten? Lees dan dit blog (tip!!!)

Zelf boeken

Je kunt zelf een losse vlucht en accommodatie boeken, maar vaak is een pakketje ook interessant. Zelf had ik een hele mooie aanbieding van TUI. Voor slechts 279 euro (400 euro korting!) had ik zowel mijn vlucht, als mijn verblijf van een week op Terceira, met ontbijt ook nog. Dat was wel extreem goedkoop.

Zelf plakte ik daar toen –via het Portugees Verkeersbureau en Visit Azores- een individuele persreis aan vast: 2 nachtjes sliep ik niet in mijn accommodatie op Terceira.

Dergelijke aanbiedingen zijn wel echt uitzonderingen. Toch kun je voor de maand juni zeker nog mooie deals vinden. Juli en augustus zal iets prijziger zijn. Het is er dan iets drukker. Hier vind je pakketreizen naar de Azoren.

Vlucht naar de Azoren boeken

Zelf een vlucht naar de Azoren boeken kan uiteraard ook. Wil je tickets boeken let dan goed op naar welke luchthaven je vliegt. Voor Sao Miguel vlieg je op de luchthaven van Ponta Delgada (PDL), voor Terceira op Lajes, Terceira (TER) en voor Flores op Santa Cruz, Flores (FLW). Voor Flores moet je meestal eest naar Sao Miguel of Terceira.

Lagoa-Negra-kratermeer-Flores
Zicht op Lagoa Negra, een kratermeer op Flores

Eilandhoppen langs verschillende eilanden van de Azoren

Vind je het fijn als het een en ander al voor je is uitgestippeld, boek dan een rondreis of fly drive naar de Azoren, zoals de 11 daagse fly drive Sao Miguel, Faial en Flores of een fly drive van 2 weken naar Sao Miguel, Pico, Faial en Flores. Voorheen hadden ze ook de reis ‘Het beste van de Azoren’ en 15 dagen eilandhoppen op de overweldigende Azoren, een rondreis waarbij je verschillende eilanden aandoet, waaronder Flores, maar daar zijn momenteel geen prijzen van beschikbaar.

Azoren op maat

Kijk ook zeker bij het aanbod van specialist Voja Travel. Zij kunnen ook een reis op maat voor je samenstellen. Ideaal als je niet alles zelf uit wil zoeken maar wel bepaalde wensen hebt. In hun voorbeeldreizen zit Flores niet, maar je kunt er allicht naar informeren.

Flores-binnenland
Eén van de vele kratermeren op de Azoren.

Groepsreis Azoren

Ga je liever met een groepsreis naar de Azoren? Kijk dan bij SNP Natuurreizen. Zij bieden mooie wandelreizen naar de Azoren aan. Flores zit daar helaas niet tussen, maar wel andere Azoren-eilanden.

Strand op Flores
Weinig stranden op Flores

Zijn er stranden op Flores?

Ben je eigenlijk op zoek naar een strandvakantie dan zijn de Azoren minder geschikt. Er zijn wel wat strandjes, dus een dagje strand kan bij mooi weer zeker, maar voor een echte zonvakantie kun je beter voor Kaapverdië kiezen. Dat is wel ook met Portugese invloeden, maar weer totaal anders. Die eilanden liggen ook een stuk zuidelijker, voor de kust van Afrika, in tegenstelling tot de Azoren, die vrij westelijk liggen. Ook op de Kaapverdische eilanden kun je een rondreis maken, bijvoorbeeld een 8 daagse, een 12 daagse of een 15 daagse rondreis Kaapverdië. Maar wil je echt naar de Azoren (die totaal anders zijn dan de Kaapverdische eilanden!), wat ik dus alleen maar aan kan raden, dan kun je kiezen voor de reizen die ik verder hierboven al noemde.

Een dagje Flores of langer?

In een dagje kun je veel van Flores zien (het is geen groot eiland), maar het is beter om er iets meer tijd voor uit te trekken, omdat je ook afhankelijk bent van de vluchten en het veranderlijke weer. De eilanden van de Azoren liggen niet allemaal vlakbij elkaar, voor sommige moet je een klein uurtje vliegen. Boten gaan er ook, maar niet het hele jaar door en niet op elk traject. In een paar dagen heb je het eiland wel gezien, maar wil je gewoon ook relaxen en niks doen en gewoon van de natuur en de rust genieten dan kun je ook een week blijven.

Azoren-FloresNatuurpracht!

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Azoren is onze zomer. Juni t/m september. De Azoren zijn niet voor niets zo ontzettend groen! Zelf was ik er in juni.

Reisgids van de Azoren

Naast het lezen van blogs is het altijd ook nog wel fijn om gewoon een reisgids bij je te hebben. Zoek hier een reisgids voor de Azoren. Toen ik ging was de ANWB-gids van de Azoren de meest recente, die is van juli 2016. Een andere reisgids is de Dominicus-reisgids van de Azoren, geschreven door Mariëtte van Beek. Mariëtte is reisjournaliste (ik ken haar) en is zelf langere tijd naar de Azoren geweest om persoonlijk alle plekjes te bezoeken. Er bestaat ook een e-book van.

Tours-Flores
De auto van Silvio van Tours of Flores bij de Rocha dos Bordoes. Inmiddels heeft hij een grotere wagen liet hij me weten. Een spiksplinternieuwe ‘van’.

Tours op Flores

De tour op Flores maakte ik met Silvio Medina van Tours of Flores. Silvio spreekt zeer goed Engels, met een Amerikaans accent. Hij is op Flores geboren, maar hij heeft ook –net als meer Azorianen- een tijd in Amerika gewoond. Hij doet de tours al jaren, is goed op de hoogte van het weer en weet uit ervaring precies wat hij moet doen, waar eerst heen te gaan en waar daarna, zowel wat handig is qua route als wat het snel veranderende weer betreft. Waar het bewolkt is, mistig of slecht weer.

Hij biedt halve dagtours en hele dagtours aan (die van mij duurde tot 15:00u, i.v.m. mijn vlucht terug). De tours zijn te boeken voor 1 t/m 8 personen. Bussen gaan er ook, maar niet over het hele eiland. In elk geval wel tussen Santa Cruz en Faja Grande.

Mijn reis van Terceira naar Flores kwam tot stand via Visit Azores, Visit Portugal en luchtvaartmaatschappij SATA. Het blog bevat affiliate links. Alle foto’s zijn zoals altijd door mij gemaakt.

TIP: Ga ook zeker walvissen spotten op de Azoren!

16 gedachten over “Azoren: natuurparadijs Flores in 30 mooie foto’s”

 1. Een mooie selectie is dit! Vooral de foto’s van de meren en waar bloemen op staan, dat is echt typisch Azoren. Dit eiland heeft toch veel gemeen met Sao Miguel, zoveel groen, de kratermeren en de ruige kustlijn. De Azoren zijn echt bijzonder en ik zou graag nog eens terug willen, om bijvoorbeeld Flores te bezoeken 😉 

 2. Haha ik dacht bij het zien van de titel inderdaad meteen aan het eiland in Indonesië 😉 Wat een prachtige plaatjes! Het zou niet zo 1,2,3 in me opkomen om hier naartoe te gaan.. Stom zie ik nu! Het lijkt me prachtig!

 3. Prachtig! De Azoren staan al een tijdje op mijn lijstje. Ik heb wel eens naar tickets en accommodaties gekeken, maar helaas in mei en juli/augustus vond ik het nog erg duur. Misschien moet ik een keer alleen gaan buiten het seizoen of wachten tot we niet meer afhankelijk zijn van schoolvakanties

 4. Een tijdje terug schreef ik nog een artikel over dat ik graag naar de Azoren zou willen. Als ik dit lees en zie, ben ik alleen nog maar enthousiaster geworden. Wat is het daar prachtig!! Ik heb alleen het gevoel dat het bijna ‘mission impossible’ is met een kindje daar.. Al die bergen en heuvels.. Lijkt me niet handig met een kinderwagen en/of buggy! Dan nog maar even uitstellen.. Hihi

 5. Ik was in januari 14 en oktober 16 op de Azoren. Heerlijk een paar dagen je eigen ding doen..Vorige keer ook Faial en Pico bezocht naast Sao Miguel. Zojuist ticket vanaf Brussel geboekt. One way voor 60 euro kon ik niet laten gaan! Nu nog terug zien te komen en een planning maken.
  Misschien wel Flores..

  1. Ik zie je reactie ineens nog en ben érg benieuwd hoe het is afgelopen. Hoe ben je uiteindelijk teruggekomen en welke eilanden heb je deze keer gezien?

 6. Met plezier gelezen! Wij waren vorig jaar op 5 eilanden van de Azoren. Zooo mooi! Ik wil er wel wonen! En zo heerlijk gemoedelijk allemaal. Flores en Pico vond ik het allermooist. Walvisspotten kun je heel goed doen bij CW Acores in Madalena op Pico.

  1. Wat leuk dat je maar liefst 5 eilanden hebt bezocht!! En leuk ook dat jij Flores ook zo mooi vond. En ja, inderdaad nog heel gemoedelijk allemaal.
   Dank je wel nog voor je reactie!

 7. Mooi artikel en mooie foto’s. Ik ga vanaf 8 oktober tot en met 24 oktober naar de Azoren en ik doe Flores ook aan. Ik zal daar 3 nachten verblijven. Na het lezen van je artikel heb ik alleen maar meer zin gekregen. Ik hoop dat alles goed gaat, want ik heb alles zelf geregeld. Kostte wel wat moeite, maar vaak is het waard.

 8. In de zomer van 2018 bezocht ik vijf eilanden: Terceira, Flores, Pico, San Jorge en Sao Miguel. Flores was het absolute hoogtepunt, zo puur. Ik overnachtte Faja Grande, het meest westelijk gelegen dorp in Europa, nabij de waterval. In de rotswand ernaast vele zg. cagarros die vooral ’s avonds hun kenmerkende geluid lieten horen. En met een onvergetelijk eethuis of beter: eethut, waar de kok, gérand en sommelier dezelfde excentrieke persoon zijn. Zes tafeltjes met uitzicht op de ondergaande zon die in de oneindige Atlantische oceaan verdwijnt, een mooie steak, een goede fles rode Portugese wijn en dito jazz uit de uitgebreide platencollectie van de gastheer. Onvergetelijk was ook een geweldige canyoning-tocht, net buiten Santa Cruz. Overigens zijn alle eilanden van de Azoren prachtig, met elk hun eigen unieke karakter. Qua eten kun je je op de Azoren overal je hart ophalen aan lokaal gevangen verse vis met heerlijke witte wijn van Pico. Bezoek dit paradijs! Met uitzondering van luxe-poezen; zij kunnen het beste in een resort op Sao Miguel blijven…

  1. Dank je wel voor je mooie en beeldende beschrijving van de Azoren Jeroen! Haha, om het eind van je reactie moest ik lachen. Ik ben het helemaal met je eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven