5 toffe plekken in Amsterdam Noord

5 toffe plekken in Amsterdam Noord

Amsterdam Noord. Vroeger wilde niemand er naartoe. Maar tegenwoordig zijn er veel toffe plekken in Amsterdam-Noord. Ja, Noord is nu the place to be. Er zijn trendy hotspots, hippe hang outs en coole bezienswaardigheden in Amsterdam-Noord. En veel street art en creativiteit! Ga dus zeker eens en ontdek de must sees in Amsterdam Noord!

Amsterdam Noord

Van de A’DAM toren met nieuwe hotspots als The Butcher, Ma’dam, de LOOKOUT en OverTheEdge (de hoogste schommel van Europa) tot het in het oog springende EYE, het nog vrij nieuwe hostel Clink NOORD en de gave attractie THIS IS HOLLAND. En natuurlijk de NDSM-werf. Het is allemaal leuk om te zien.

Waar moet je zijn in Amsterdam-Noord?

In dit blog lees je over 10 toffe plekken in Amsterdam Noord. Maar… eerst een update, want er is nog een nieuwe tijdelijke must see in Noord bijgekomen: pop up museum WONDR!

Dit moet je zien en doen in Amsterdam Noord!

WONDR

Wondr is een instagram museum alias speeltuin voor volwassenen waar je de coolste foto’s kunt maken. Ik ging er naartoe, mocht de kinderen meenemen en maakte bijna 500 foto’s, zo leuk was het. Check deze hotspot voordat hij weer weg is! Hier lees je meer: WONDR in Amsterdam Noord.

amsterdam-noord

  1. De A’DAM toren

Ik begin maar meteen met de meest toffe plek: de A’DAM toren. Als je Amsterdam Centraal aan de achterkant van het station uitloopt (aan de IJ-zijde) zie je deze hoge toren meteen, naast EYE, aan de overkant van het water. Vroeger was dit Toren Overhoeks, ook wel de Shelltoren genoemd, omdat Shell er lange tijd in zat, maar nu heet het de A’DAM-toren.

Bovenin zit niet alleen uitzichtpunt de LOOKOUT maar ook de hoogste schommel van Europa, zoals je verderop in deze blog zult zien. Het is dé nieuwe attractie van Amsterdam.

Uitzichtpunt LOOKOUT

Vanaf de LOOKOUT (ik wil de hele tijd Outlook zeggen) kun je maar liefst 360 graden rond kijken, van het centrum van Amsterdam tot Amsterdam Noord en het IJ, maar ook veel verder nog en zelfs tot aan de hoogovens. Een geweldig uitzichtpunt in Amsterdam dus. Het handige is dat in elke hoek staat aangegeven welke bekende gebouwen, winkelstraten en musea in Amsterdam je allemaal kunt zien.

De sky deck is dagelijks geopend van 10:30 tot 21:00u. De laatste lift omhoog gaat om 20:00u. Tip: ga meteen om half 11 ’s ochtends, da is het nog niet zo druk.

De lift met lichtshow

De lift op zich is ook best bijzonder. In 22 seconden zoef je naar de 20e verdieping. Ondertussen kun je kijken naar een lichtshow die ik even voor je gefilmd heb. De lichtshow is aardig, maar het uitzicht op het dak is –zoals ik net al zei- echt spectaculair!

Op de foto

Heb je een ticket gekocht voor de Lookout, dan kun je ook op de foto met Amsterdam op de achtergrond. In je eentje of juist met elkaar. Je krijgt een code zodat je de digitale foto later thuis nog kunt bekijken delen op social media. En dan krijg je dus eh… zoiets. 😉

follow-my-footprints-lookout

Interactieve tentoonstelling

Vergeet ook zeer de interactieve tentoonstelling niet. Met touchscreens kun je tips over Amsterdam krijgen maar ook via de schermen met koptelefoons kom je nog veel meer over Amsterdam te weten: van festivals tot DJ’s en van kunstenaars tot andere beroemde Amsterdammers.

lookout-adam-toren

Ticket LOOKOUT

Om naar boven te gaan in de toren, heb je een ticket nodig. Een regular ticket kost 12,50 voor volwassenen en 6,50 voor kinderen (van 4 tot 12 jaar). Ik geef het toe, ik dacht eerst ook: ‘Hmm, dat is best wel veel geld.’ Maar het is echt de moeite waard! Er zijn ook speciale gezinsprijzen, en ook voor ouders alleen met 2 of 3 kinderen.

madam-amsterdam

Schommelen op de hoogste schommel van Europa!

Het meest spectaculair is natuurlijk de schommel: OverTheEdge. Hij gaat ook echt over het randje. Schommelen met zicht op de skyline van Amsterdam, dat ver onder je ligt. Schommelen kost 5 euro. Kinderen kunnen erin als ze minimaal 1.30m lang zijn.

schommel-adamtoren-overtheedge

Een hapje of drankje bij Ma’dam

Net als op het dak heb je ook bij Ma’dam op de 20e etage weer dat geweldige uitzicht. Een volledig panorama rondom. Ik was er bij vrij slecht weer, maar wat was het mooi! Bestel een koffie, thee of iets lekkers met het beste uitzicht van Amsterdam. Over deze hotspot wil ik nog apart posten. Helaas heb ik mijn betere filmpje (meer naar de andere kant ook) per ongeluk gedelete.

 madam-amsterdam-toren

  1. The Butcher

Was je niet van plan naar boven te gaan of ken je het al dan kun je ook beneden blijven en de nieuwe hotspot The Butcher bezoeken, zowel overdag als ’s avonds.

In Berlijn zat The Butcher al, op Ibiza opent hij in 2017 en in Amsterdam is deze place to be ook net open.  Althans, The Butcher Social Club, want op de Albert Cuyp, in de Foodhallen en in de Negen Straatjes zat het al.

Ik ben nooit zo van de burgers, maar de Babaganoush was voortreffelijk, en nog betaalbaar ook. Leuke hippe plek met loungebanken, stoelen, hangende zitplekken en een bar. Een groot filmscherm ook, en een biljarttafel. Ze zouden alleen iets aan de koude wind moeten doen die via de schuifdeuren steeds naar binnen komt, dan is het écht een topplek.

hangstoelen-butcher

  1. Clink Noord

Om de hoek van de A’DAMtoren en het A LAB zit een hostel: Clink Noord. Dit hostel opende haar deuren deze zomer. En ik mocht er een nachtje slapen. Op een dorm, wat ik 17 jaar geleden voor het laatst deed, in Maleisië. En één ding kan ik je wel alvast vertellen: niet alleen de hostels van nu zien er anders uit, ook de backpackers van nu zijn niet te vergelijken met de backpackers van toen.

Over Clink zal nog een aparte blog verschijnen. Het was een aanrader in elk geval! Wil je niet in een hostel overnachten, maar liever in een gewoon hotel? Bekijk dan hier de hotels in Amsterdam en hier de hotels in Amsterdam-Noord.

clink-noord-hostel-amsterdam

  1. EYE

Niet te missen. Al vanaf de andere kant van het water zie je EYE liggen. Een must voor filmliefhebbers. Er draaien niet alleen films, er zijn ook tentoonstellingen en vaste presentaties, en ook voor kinderen is er het een en ander te doen. Er is ook een restaurant bij met prachtig uitzicht op het IJ.

eye-amsterdam-noord

  1. This is Holland

Update 2018: Naast EYE is iets nieuws gekomen: THIS IS HOLLAND! Een absolute must see! Lees mijn aparte blog erover.

NIEUW! Maak de ‘ultimate flight experience‘ mee van THIS IS HOLLAND!

this-is-holland-amsterdam

Boek ook eens een fietstour in Amsterdam!

NDSM-werf

Ook een hele toffe plek in Amsterdam Noord is de NDSM-werf. Ik was er in de voorjaarsvakantie (2021) met de kinderen. Het bárst er van de street art. Een rauwe maar gave plek! Je komt er met de gratis boot vanaf Centraal. Binnenkort meer over de NDSM-werf.

Vlooienmarkt IJhallen

Eens in de paar weken kun je naar de vlooienmarkt in de IJhallen. Het is de grootste vlooienmarkt van Europa! In de zomer is de vlooienmarkt buiten!

Noorderparkbad

Zin om te zwemmen? Het Noorderparkbad in Amsterdam-Noord heeft zowel een binnen- als een buitenbad. Ik las dat het Noorderparkbad op de Piscine Global beurs in Lyon (één van de grootste zwembadbeurzen ter wereld) is uitgeroepen tot mooiste zwembad ter wereld! Lees meer op de site van de Volkskrant.

Dorpjes bij Amsterdam

Vanuit Amsterdam Noord kun je ook eens de fiets pakken en dorpjes ten noorden van Amsterdam ontdekken zoals Durgerdam, Ransdorp, Uitdam en Broek in Waterland. Pittoreske dorpjes die eigenlijk vlakbij Amsterdam liggen! Of bezoek -net ietsje verder- typisch Hollandse plaatsjes als Volendam, Marken, Edam en Monnickendam.

Wetlands Safari

Ben je wat langer in Amsterdam-Noord en wil je graag ook even lekker de natuur in? Ga dan mee met een Wetlands Safari! Tijdens deze 5 uur durende begeleide kanotocht kom je ineens in een hele andere wereld terecht. Via het Noordhollandsch Kanaal en Varkensland vaar je naar Braamstuk, Ilperveld en andere plekken die onderdeel zijn van Landschap Noord-Holland.

Zeker in de zomer is het natuurlijk heerlijk om het water op te gaan! De pick up is in Amsterdam Noord en voor je het weet ben je één met de natuur. Kijk op Laag Holland voor meer informatie over de regio en lees zeker ook Eva’s blog over de Wetlands Safari.

i-amsterdam-noord

Meer tips in Noord?

Weet jij nog meer toffe plekken of heb je nog andere doe tips in Amsterdam-Noord, laat het weten bij de reacties.

pont-naar-buiksloterweg

Hoe kom je in Amsterdam Noord?

Vanaf de achterkant van het Centraal Station van Amsterdam neem je vanaf de Ruyterkade de pont. De 901 gaat naar de Buiksloterweg. De 902 naar het Pontplein (IJ-plein) en de 906 naar de NDSM-werf. Ze gaan de hele nacht door en het is gratis. In een paar minuten ben je aan de overkant.

De exacte tijden en routes van de pont vind je hier.

amsterdam-bezienswaardigheden

Meer blogs over Amsterdam

Excursie boeken?

Wil je meer van Amsterdam zien? Boek dan hier leuke excursies, tours of entreetickets.

6 gedachten over “5 toffe plekken in Amsterdam Noord”

  1. Grappig, ik kom zelf uit Amsterdam maar bleef altijd toch een beetje in het Centrum hangen. Leuk om de stad eens van een andere manier te bekijken.

  2. Haha, grappige foto Denise van jou op die toren… en die schommel… dat is dus echt wat voor mij. Wel koud nu lijkt me… ik wacht wel tot het voorjaar. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven