Voorhout Monumentaal, kunstexpositie in de buitenlucht in Den Haag 

Voorhout Monumentaal, kunstexpositie in de buitenlucht in Den Haag 

Op een warme namiddag in juni wandel ik onder het verkoelende bladerdek van de lindebomen op het Lange Voorhout in Den Haag. Ik ben er vanwege Voorhout Monumentaal, een kunstexpositie in de buitenlucht, die nog tot en met 20 augustus 2023 te zien is in het Museumkwartier in Den Haag.  

Voorhout Monumentaal 

Voorhout Monumentaal is een tijdelijke tentoonstelling van meer dan twintig monumentale sculpturen, bijzondere beelden en andere creatieve installaties. Het is een initiatief van Pulchri Studio, een bekende Haagse kunstenaarsvereniging en galerie voor hedendaagse kunst.  

Op 3 juni jl. werd de expositie op het Lange Voorhout door prinses Beatrix geopend. Zelf ging ik anderhalve week later. Jij kunt de komende weken ook nog gaan!  

lange-voorhout-den-haag
voorhout-monumentaal-haai
kunst-lange-voorhout
voorhout-monumentaal-zeester
voorhout-monumentaal
strandbeest-lange-voorhout

Wandeling langs kunst op het Lange Voorhout 

Ik start mijn wandeling voor de deur van Escher in ‘t Paleis, het bekende Escher-museum op steenworp afstand van het beroemde hotel Des Indes.

Vanaf daar kom ik de verschillende kunstwerken op het schelpenpad vanzelf tegen. Ook al is het een warme dag, ik wandel grotendeels in de schaduw, dus dat is fijn.  

escher-museum-den-haag

Kunst op het Lange Voorhout

Het leuke is dat de kunstwerken stuk voor stuk erg van elkaar verschillen. Het ene spreekt je misschien meer aan dan het andere. Mij ook, maar ik zag er echt wel wat mooie dingen tussen! Ik heb tientallen foto’s van Voorhout Monumentaal gemaakt, hieronder zie je een selectie.  

Air  

De weerspiegelende bollen voor Escher in ’t Paleis zijn direct al leuk om even te fotograferen. Air heet dit kunstwerk en het is gemaakt door Ronald A. Westerhuis.  

Haai  

Ook de haai valt natuurlijk erg op. Hij is gemaakt door Thijs Trompert, één van de kunstenaars achter ATMosphere. Ze hebben o.a. gave dingen ontworpen voor NETL in Kraggenburg, zoals de Tuureluur en het Cuckoo’s Nest, het Grid en een inflatable golden cloud bij Pulchri.  

voorhout monumentaal haai
schelpen-den-haag

Schelpen en zeesterren

Ik zie een schelpen en een grote zeester. Ook leuk. En een kunstwerk met een gele kruiwagen. Ik probeer alles zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Met het felle groen van de bomen erbij ziet het er allemaal extra mooi uit. Ja, dit is absoluut de mooiste tijd van het jaar om over het Lange Voorhout te lopen. Ook al hebben de lente, de herfst en de winter ook wel wat.

Mirroring Memories  

Terwijl ik foto’s maak van Mirroring Memories (Miroir des Souvenirs) van Brigitte Spiegeler zie ik mezelf weerspiegeld in de spiegels. In eerste instantie zie je alleen spiegels en lijsten, maar kijk je langer dan zie je dat er ook andere dingen tussen hangen, zoals foto’s en kleine kunstwerken.  

De kunstenares liet zich inspireren door de beroemde zin van de bekende Couperus: ‘Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar’. Jij als bezoeker, als Hagenaar, of als toerist, kunt jezelf erin zien. Niet één keer, maar vele malen.  

Eva 

Een beeld dat erg opvalt is dat van een blote dame: Eva. Het drie meter hoge beeld is helemaal uit één stuk cederhout gemaakt. Erg knap. Het is gemaakt door de 56-jarige beeldhouwster Elisabet Stienstra.  

Het beeld van Stienstra was eerder te zien op ‘The Female Presence’, een expositie van haar in Groningen. Haar inspiratie haalde Elisabet lang geleden uit een kunstwerk van een Mariabeeld dat ze in Toscane zag. Sindsdien maakt ze vaak vrouwenbeelden waar ze een soort hedendaagse heiligenbeelden van maakt. Een soort nieuwe Maria.  

Los van de twee lichtstralen die uit haar te lijken komen scheen tijdens mijn wandeling de zon ook nog eens precies zo waardoor er nóg twee lichtbundels te zien waren. 

voorhout-monumentaal-tentoonstelling

Het gezicht van deze vrouw deed me overigens denken aan één van de zandsculpturen die 5 jaar geleden op het Lange Voorhout te zien was, maar dat was van een andere kunstenaar.  

Behalve in Den Haag kun je beelden en andere monumentale kunstwerken van Elisabet Stienstra tegenkomen in Amsterdam, Apeldoorn en Wijchen. Of in Museum Beelden aan Zee.  

Beelden Lange Voorhout 

Vervolgens zijn er nog meer kunstwerken te zien. Ik deel hieronder een paar beelden die je achtereenvolgens tegenkomt. Het kan zijn dat ik er een of twee gemist heb.  

voorhout-monumentaal-pulchri

Zitkuip 

Erg mooi ook is de zitkuip van Dré Wapenaar. De Advanced Sit-Pit. Echt een prachtig ontwerp! 

zitkuip-den-haag

Milkman  

Opvallend ook is de man met de koe op zijn hoofd. Milkman heet het en het is gemaakt door Joep van Lieshout. Eerder al was het beeld te bewonderen bij ArtZuid in Amsterdam, Let’s Get Physical in Rotterdam en De Verleiding in Den Bosch.  

koe-lange-voorhout

Animaris Modularius

Ook altijd leuk zijn de Strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen. Wellicht heb je ze in een eerder jaar al eens op het strand richting Kijkduin gespot. Hier zie je de Animaris Modularius.

Laatste kunstwerken en Kloosterkerk

Daarna volgen de laatste kunstwerken en dan komt de Kloosterkerk en vervolgens Paleis Kneuterdijk al bijna in zicht.  

voorhout-monumentaal

Kunstenaars Voorhout Monumentaal 

Ik heb niet alle kunstwerken en kunstenaars in dit blog apart genoemd, maar de volledige lijst deelnemende kunstenaars aan Voorhout Monumentaal op het Lange Voorhout is: Armando, David Bade, Marieke Bolhuis, Sjoerd Buisman, Harmke Datema Chang, Willem Hussem, Michael Jacklin, Theo Jansen, André Kruysen, Joep van Lieshout, Lon Pennock, Zeger Reyers, Marisja Smit, Brigitte Spiegeler, Elisabet Stienstra, Joost van den Toorn, Thijs Trompert, Carel Visser, Andre Volten, Dré Wapenaar en Ronald A. Westerhuis. 

Expositie Kloosterkerk en Pulchri  

Behalve op het Lange Voorhout zelf, buiten, zijn er ook in de Kloosterkerk en bij Pulchri Studio zelf nog exposities, schilderijen, sculpturen én videowerken van monumentaal karakter te zien, zowel in het gebouw zelf (in de Mesdagzaal) als in de binnentuin van Pulchri. Zowel Pulchri als de Kloosterkerk liggen ook allebei aan het Lange Voorhout.  

Kunnen kinderen mee? 

De buitententoonstelling op het Lange Voorhout is de hele zomervakantie te zien, dus je kunt er ook prima een keer met je kinderen naartoe. Het is ongedwongen, je kunt komen en gaan wanneer je wil, en ook jonge kids zullen een aantal beelden zeker mooi of grappig vinden. Wellicht dat ze om het vrouwenbeeld moeten giebelen, maar de haai spreekt sowieso aan; net als de koe en ook het strandbeest, de schelpen en de zeester.

Kinderwagen, buggy, rolstoel of rollator

Met een kinderwagen of klein fietsje kun je je ook prima over het het Lange Voorhout voortbewegen. Met een rolstoel of rollator ook. Fietsen is niet de bedoeling. Zet ‘m gewoon even bij Pulchri of ter hoogte van Des Indes.  

voorhout-monumentaal

Koffie bij Lange Voorhout 

Toen ik er wandelde zag ik ook nog een koffiekar vlakbij Des Indes. Staat die er niet dan kun je na afloop een terrasje pakken op het pleintje ‘de Plaats’. Een ijsje bij het IJskabinet halen kan ook. Of wandel de Denneweg of de zijstraatjes ervan in Buurtschap 2005 eens in. Daar is het ook leuk! 

Hofvijver en binnenstad  

Heb je nog niet genoeg van Den Haag gezien? Wandel dan ook nog even naar de Hofvijver. Een wandelingetje langs de Hofvijver is altijd leuk. De binnenstad in kan natuurlijk ook. Of ontdek via mijn blogs nog meer interessante plekken in Den Haag of Scheveningen.  

Hoe kom je bij het Lange Voorhout? 

Het handigst is het om lopend (ook vanaf het station prima te doen) of op de fiets te komen, maar er komen ook trams vlakbij. Kijk zelf even welke tram voor jou het handigst is. Wil je met de auto komen dan kun je parkeren in parkeergarage Museumkwartier: Interparking Museumkwartier op het Korte Voorhout.  

Openingstijden expositie op Lange Voorhout 

De tentoonstelling Voorhout Monumentaal op het Lange Voorhout heeft geen openingstijden. Je kunt er op elk willekeurig tijdstip naartoe, tot en met 20 augustus 2023.  

Openingstijden expositie bij Pulchri Studio 

Wil je ook de tentoonstelling bij Pulchri nog zien? Pulchri is geopend van dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00 uur.  

Openingstijden Kloosterkerk 

De beelden in de Kloosterkerk heb ik zelf ook nog niet bekeken, maar de kerk heb ik met Open Monumentendag toevallig al bezocht.  

De Kloosterkerk is open van dinsdag tot en met zaterdag van 12:00 tot 16:00 uur. 

kloosterkerk-monumentaal

Overnachten in Den Haag 

Wil je in de buurt van het Lange Voorhout en het Museumkwartier overnachten in Den Haag? Dé plek daarvoor is natuurlijk het beroemde hotel Des Indes dat ik speciaal nog weer even op de foto zette, zoals zo vaak al. Uiteraard kun je ook zelf een geschikt hotel in Den Haag uitzoeken.  

Lees hier al mijn blogs over Den Haag en Scheveningen.

hotel-des-indes

Meer kunst zien? 

Naast de vele musea die je in het Museumkwartier kunt bezoeken is er regelmatig kunst in de buitenlucht te zien in Den Haag, zoals laatst de BlowUp Art. En natuurlijk zijn er regelmatig leuke festivals op het Lange Voorhout in Den Haag, zoals laatst Wereldhapjes en in september weer het Embassy Festival en natuurlijk Prinsjesdag. Mis ook Open Monumentendag niet!  

Extra tip: Tot en met september 2023 kun je ook nog een mooie Eschertentoonstelling zien in het Kunstmuseum. Dit ligt niet in het Museumkwartier, maar in het Statenkwartier, op de rand van Scheveningen en Den Haag.  

Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf. Meer tips in Den Haag lees je hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven