Vandaag, zaterdag 15 oktober 2022, opent de nieuwe tentoonstelling ‘Tuin der Lusten’ in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Voor mijn blog kreeg ik donderdag alvast een preview van deze sensuele keramiektentoonstelling waarin erotiek en architectuur samensmelten. En nee, het betreft niet zomaar keramiek, het gaat om enorme kunstwerken. Verrassend, speels en een tikkeltje stout.
De tentoonstelling is tot en met 19 maart 2023 te bewonderen.
Keramiek kunst
Samen met een aantal andere genodigden fotografeerde ik fallische vormen, groot van formaat en gedurfd, maar ook andere opvallende keramiek-kunstwerken van Elmar Trenkwalder, waaronder het grootste hedendaagse keramische kunstwerk dat er bestaat. En dat is echt wat je zegt ‘anders dan anders’.
In dit blog lees je over het museum, de expositie, de kunstwerken en de kunstenaar, en laat ik natuurlijk foto’s zien van zijn ‘monumentale keramiek’ zoals het genoemd wordt. De foto’s heb ik allemaal zelf gemaakt, behalve die waarop je mij in beeld ziet.
Museum Beelden aan Zee
Museum Beelden aan Zee ligt hier. Wie vanaf de bekende Pier in Scheveningen en het beroemde Kurhaus wel eens helemaal over de boulevard richting de vuurtoren en de haven van Scheveningen is gewandeld, is vanzelf langs Museum Beelden aan Zee gekomen, of kortweg, Beelden aan Zee.
Pal naast Paviljoen de Witte, op (en in!) een duin, vind je het gebouw van Beelden aan Zee, net ‘boven’ de boulevard. ‘Een verborgen schat in de duinen’ zeggen ze zelf op hun folder. De tweede foto hieronder maakte ik op een zonniger dag.
Beelden aan Zee
Wellicht ben je de grappige sprookjesbeelden op de boulevard al wel eens tegengekomen: de grote haringeter en de kleinere beelden. Nou, daar is het dus. Je hoeft alleen nog maar even schuin omhoog te wandelen. De ingang van het museum zit aan de zijkant.
Nieuwe tentoonstelling: Tuin der Lusten
Vanaf zaterdag 15 oktober is er een nieuwe expositie in Beelden aan Zee te zien: Tuin der Lusten. Een tentoonstelling met enorm grote keramiek-kunstwerken, gemaakt door de Oostenrijkse kunstenaar Elmar Trenkwalder (1959).
Geen tuttige vazen of het zoveelste schaaltje, maar heel ander werk. Gróót! De ruime zaal met het glazen dak in Museum Beelden aan Zee leent zich hier perfect voor.
Keramiek in Beelden aan Zee
Zodra je museum Beelden aan Zee binnenwandelt wordt je blik meteen de Grote Zaal in getrokken. Je ziet er het grootste hedendaagse keramische kunstwerk dat er bestaat. Misschien nog wel opvallender is het wit met zachtroze kunstwerk dat uit vele fallische vormen bestaat. Maar ook de gouden pilaren, de glanzend witte sculptuur, de andere keramiek sculpturen en kunstwerken aan de wand vallen op.
Keramiek zoals je het nog nooit hebt gezien.
Wat zie je?
De kleurrijke kunst en de architectonische vormen, verwoven met botanische en erotische elementen, nemen je mee naar een andere wereld en doen de donkere en regenachtige dag meteen opklaren.
Kunst is ook hoe je het zelf ervaart. Wat doen de kunstwerken met je? Waar doen de beelden je aan denken? Zie je wat ik zie of zie je wat anders?
Tuin der Lusten
Het thema van de tentoonstelling is Tuin der Lusten en de tentoonstelling is daarom ook ingericht als een denkbeeldige tuin. Met een beetje fantasie veranderen de beelden vanzelf in architectonische heggen, takken, boomstammen en fonteinen. Het kunstwerk tegen de achterste wand doet daar aan denken, maar ook de grote groene sculptuur.
Grote groene sculptuur
Middenin de tentoonstellingsruimte staat een immense groene sculptuur. Het is –ook doordat het uit vele onderdelen bestaat- bijzonder knap gemaakt en is het grootste hedendaagse kustwerk van keramiek. Maar liefst 12.000 kilo weegt het.
Op de website van Beelden aan Zee noemen ze het een ‘hortus conclusus’, met een woud aan erotische ornamenten, bogen en botanische vormen om in te dwalen. Persoonlijk doet het mij qua vormen ook aan sommige tempels in Azië denken.
Fallusvormen als kunst
Vanwege de metershoge fallussen (of zijn het hier en daar toch vingers?) oogt het roze met witte kunstwerk in eerste instantie een tikkeltje pikant, maar tegelijkertijd grappig. De speelse fallische vormen zijn net torens en doen mij aan druipkastelen denken, maar ook aan de torens van de Sagrada Familia in Barcelona!
Een beetje Gaudiaans vind ik het.
Foto’s van de kunstwerken
Het was een regenachtige en donkere oktoberdag, maar als ik terugkijk naar de foto’s die ik heb gemaakt zie ik licht en kleur. Ik heb alles bovendien zo mooi mogelijk in beeld proberen te brengen, zodat ook de foto’s op zich aantrekkelijk zijn om naar te kijken en hier en daar kunst op zich worden.
Sensuele kunst
In het werk van Trenkwalder zie je verwantschappen met de barokarchitectuur die in Oostenrijk een grote bloei kende. Trenkwalder creëert hierop een geheel eigen zinnelijke variant en maakt er sensuele kunst van. ‘Sensual ceramics’, sensuele keramiek. De persoonlijke verbeelding van de toeschouwer doet de rest.
Tuin der Lusten, Hof van Eden of het Paradijs?
‘Het Paradijs, de Tuin der Lusten en het Hof van Eden, het is een thema dat vaak terugkomt in de kunst. Een universeel thema. Het staat symbool voor het pure en onschuldige, maar ook voor verleiding. In de kunstgeschiedenis is eindeloos gevarieerd op dit onderwerp dat zeer tot de verbeelding spreekt’, lees ik op een raam in Beelden aan Zee.
Dit thema was dan ook doelbewust het vertrekpunt voor de tentoonstelling en toont uiteindelijk ‘Trenkwalders in keramiek gestolde sensualiteit en zinnelijkheid’.
Verbeeldingskracht
Let ook zeker op de details van de kunstwerken. Je kunt er omheen wandelen om alles goed te bekijken. De beeldaspecten worden geraffineerd met elkaar gecombineerd, een beetje suggestief, zodat de toeschouwer zijn of haar eigen verbeeldingskracht kan gebruiken.
Pilaren
Ook de gele goudkleurige pilaren vind ik erg mooi! Wandelend langs dit kunstwerk waande ik me alweer in het buitenland.
Elmar Trenkwalder
De tentoongestelde keramiek in Beelden aan Zee is het werk van de Oostenrijkse Elmar Trenkwalder zei ik al. Trenkwalder studeerde aan de Akademie der bildenden Künste in Wenen. Wil je over Wenen lezen lees dan hier mijn blog met tips in Wenen. Of deze als je een beetje trendy wil shoppen in Wenen.
Al sinds de jaren 80 legt beeldend kunstenaar Trenkwalder zich toe op keramiek.
Tekeningen van Trenkwalder
Behalve de grote tentoongestelde keramiek kunst en twee maquettes zie je op de expositie ook door Trenkwalder gemaakte tekeningen die hij heeft ingelijst in sculpturale keramieken lijsten. De lijst is daarbij net zo belangrijk als de tekening. Mis dus ook de kunstwerken aan de muren niet.
Portret van de kunstenaar
Aangezien de kunstenaar zelf ook aanwezig was greep ik mijn kans hem te portretteren. Zoals je ziet nam hij dat uiterst serieus. Mijn vraag of hij eventueel wilde lachen verstond hij niet of negeerde hij. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Toch werd het een prachtig en sprekend portret, dat ik, net als de overige foto’s, gewoon met mijn telefoon maakte.
Elmar Trenkwalder was zelf aanwezig, dus greep ik mijn kans hem even te portretteren.
Innsbruck
Trenkwalder woont en werkt in Innsbruck. Op de schuifpui naar de grote patio met terras van museum Beelden aan Zee staat een tekst die je er direct naar doet verlangen. Althans, ik als reisblogger ben gevoelig voor een dromerige beginzin als deze: ‘Aan de voet van de Tiroolse bergen...’
Sterker nog, ik dacht: ik wil misschien wel eens naar Innsbruck. Tirol ken ik van het wintersporten vroeger, maar nooit geweten eigenlijk dat het zo’n mooie middeleeuwse en kleurrijke stad is!
Middeleeuws huis
Toen ik verder las op het raam in Beelden aan Zee, was er nog meer verwondering: ‘Zijn middeleeuwse huis is afgebeeld op één van Vasari’s fresco’s uit 1565 van de Habsburgse steden. Een fresco die in het binnenhof van het Palazzo Vecchio in Florence (Toscane) te zien is.’ Hoe bijzonder is dat!
‘Het is tegen dit decor waar Trenkwalder werkt aan zijn immense beelden in keramiek.’ Kijk, en dat is toch leuk om te weten, vind ik.
Hoe heeft Trenkwalder zulke grote keramieken kunstwerken kunnen maken? Het moet toch in de oven?
Trenkwalder heeft eerst maquettes gemaakt en is de enorme sculpturen daarna in delen gaan maken. Hij bedacht een soort modulair systeem, met onderdelen van maximaal één meter, zodat alle onderdelen van zijn grote kunstwerken precies in zijn oven pasten. Hij heeft dus geen enorm atelier en ook geen enorme oven.
Fysiek is het zwaar werk. Hij werkt alleen. Alle onderdelen heeft hij stuk voor stuk gemaakt en apart gebakken, meerdere keren, en geglazuurd. Alleen met een supergoede verbeeldingskracht, alsmede fysieke kracht, krijg je het voor elkaar zo’n bijzonder kunstwerk op zo’n manier te realiseren.
De kunstenaar zag zijn kunstwerk zelf ook pas in Beelden aan Zee in zijn geheel!
Hoe is het kunstwerk vervoerd?
Het vervoeren van deze grote keramieken kunstwerken vergde natuurlijk wel wat organisatie. Sterker nog, het is in delen vervoerd, in aparte kisten. De kisten kwamen met vrachtwagens uit Innsbruck en Parijs. De broer van de kunstenaar heeft ervoor gezorgd dat alles perfect paste en had de kisten zodanig gecijferd dat exact duidelijk was welk onderdeel waarop moest komen.
De kunstwerken zijn in stukken vervoerd.
Tentoonstelling Elmar Trenkwalder
De tentoonstelling Tuin der Lusten, de grote keramiekkunst van Trenkwalder dus, is vanaf vandaag nog tot en met 19 maart 2023 te bezichtigen, nog ruim 5 maanden dus, maar het is natuurlijk leuk om te gaan voordat ‘iedereen’ deze bijzondere expositie van monumentale keramiek gezien heeft.
Trenkwalder in andere musea en tentoonstellingen
Mocht je denken: ‘Hé, ik heb volgens mij wel eens iets van hem gezien’, dan kan dat. Verschillende Nederlandse musea hebben werk van hem aangekocht, waaronder museum Boijmans van Beuningen. Lees ook: Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
Sexy Ceramics
Ook kon je Trenkwalders werk eerder zien op diverse tentoonstellingen waarvan enkele al geruime tijd geleden, zoals Virtuoze Zinsbegoochelingen in het Stedelijk Museum in Schiedam, bij Ceramix in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en bij Sexy Ceramics in Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden.
Monumentale keramiek
Bij ‘sexy ceramics’ kun je je direct wat voorstellen, maar het begrip ‘monumentale keramiek’ of ‘monumentale kunst’ kende ik eigenlijk helemaal niet. Ik zocht het even op en monumentale kunst kan eigenlijk vanalles zijn: bustes, mozaïeken, fresco’s, glas-in-lood, maar ook sculpturen en keramiek dus. Je vindt monumentale sculpturen vaak in de openbare ruimte en in dit geval dus in het museum.
Wat is er nog meer te zien en te doen in museum Beelden aan Zee?
Behalve de in dit blog getoonde tentoonstelling in de grote zaal zijn er ook nog twee kleinere ruimtes in Museum Beelden aan Zee die je kunt bezoeken en buiten natuurlijk. Hier zie je welke tentoonstellingen in Museum Beelden aan Zee er nu te zien zijn. En hier welke tentoonstellingen er nog aan komen.
De Gipsotheek kun je ook bezoeken. Ben je zelf creatief? Doe eens een workshop. In het kader van festival De Betovering zijn er in de herfstvakantie bovendien enkele speciale activiteiten voor kinderen.
Podcast n.a.v. expositie
Ook mijn dochter heeft wel eens iets met het museum gedaan. Een tijdje terug –in coronatijd- stond er een tentoonstelling over beeldhouwster Elisabeth Frink gepland: Man is an Animal. Brugklasleerlingen van de school van mijn dochter werd gevraagd daar iets mee te doen, in welke vorm dan ook. Mijn dochter maakte een podcast over de kunstenares. De podcast was daadwerkelijk even in het museum te beluisteren begreep ik uit een berichtje van school.
Koffie, toilet en kluisje
Uiteraard kun je tijdens of na je bezoek even een drankje drinken bij Beelden aan Zee of naar het toilet gaan. Kluisjes zijn er ook. Heb je een tas bij je die groter is dan een kleine handtas dan moet je een kluisje gebruiken. Dat is gratis.
Wat kost een bezoek aan Museum Beelden aan Zee?
De toegangsprijs voor museum Beelden aan Zee bedraagt 17,50. Voor kinderen van 13 tot 18 jaar is het 8,75 en voor kinderen tot en met 12 jaar is de entree gratis.
Heb je een Museumjaarkaart, Vriendenloterij VIP-kaart, Ooievaarspas of perskaart dan kun je gratis naar binnen. Ook kun je ‘Vriend van Beelden aan Zee’ worden.
Museumkaart
Ben je van plan meerdere musea in Den Haag en Scheveningen (of binnenkort heel ergens anders nog) te bezoeken dan kan het aanschaffen van een Museumjaarkaart interessant zijn. Museumkaart heet het tegenwoordig. Los museumbezoek is vaak best prijzig, maar ga je vaker naar musea dan heb je je Museumkaart er zo uit.
Beelden aan Zee met kinderen
Kinderen onder de 13 jaar kunnen gratis naar Beelden aan Zee. Op zich zijn de Sprookjesbeelden buiten op de boulevard voor jonge kinderen ook al leuk, dat is gewoon altijd gratis te bekijken, maar aangezien het museum voor kinderen ook gratis is kun je ze gerust meenemen als je de huidige tentoonstelling voor kinderogen geschikt vindt. Uiteraard hou je ze wel in het oog, want je wil niet dat uitgerekend jouw kind dat dure kunstwerk omstoot.
Speurtocht, kleurplaat en workshop voor kinderen
Je zult geen uren in de Tuin der Lusten doorbrengen, zo groot is de speciale tentoonstelling niet, maar leuk te weten is wel dat er voor kinderen speciale speurtochten en kleurplaten zijn, toegespitst op het thema. Hoe ze dat in dit geval gaan doen, gezien de toch wat pikante kunst, weet ik niet, maar op zich zijn speurtochten of kleurplaten voor kinderen altijd een plus. Dan zijn ze tenminste lekker bezig. In de herfstvakantie zijn er in het kader van de Betovering enkele workshops voor kinderen.
In de buurt van Beelden aan Zee
Als je je jonge kinderen meeneemt kun je Beelden aan Zee ook combineren met Legoland Discovery. Dat ligt er vlakbij. Of met Sealife, ernaast. Een wandelingetje over de Pier of het strand is natuurlijk ook altijd fijn. Op onderstaande foto die ik eerder maakte zie je dat hoe dicht het letterlijk bij het strand ligt.
Wat is het adres van museum Beelden aan Zee?
Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag
070-358 58 57
info@beeldenaanzee.nl
Hoe kom je bij Beelden aan Zee?
Zelf was ik –ondanks de regen- op de fiets, maar met de auto of het openbaar vervoer kan ook. Houd er wel rekening mee dat het op een warme en drukke stranddag vaak wat lastiger parkeren is, maar normaal is dit geen probleem.
Tram of bus naar Beelden aan Zee
Kom je met het openbaar vervoer, kijk dan zelf –afhankelijk van waar je vandaan moet komen-, een station, een hotel of je huisadres via OV9292 of via Google Maps even hoe je het beste kunt reizen. In principe stoppen bus 21, 22 en 23 in de buurt, op 5 minuten lopen. Vanaf tram 1 is het maar 3 minuutjes en tram 9 kan ook.
Openingstijden Beelden aan Zee
Museum Beelden aan Zee is dagelijks geopend, behalve op maandag.
Van dinsdag tot en met zondag is het museum te bezoeken van 10:00u tot 17:00u.
In de Kerstvakantie gelden enkele aangepaste openingstijden: op 24 december sluit het museum om 16:00u, op 1e Kerstdag is het gesloten, op 2e Kerstdag is het museum tot 17:00u geopend en op 31 december tot 16:00u. Op 1 januari is het museum gesloten.
Met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren is het museum open. Op Koningsdag is het gesloten. Ook als de collecties gewisseld worden is het museum tijdelijk gesloten. Dat was afgelopen week ook het geval, maar zaterdag gaat het dus weer open!
Overnachten in de buurt van Beelden aan Zee
Wil je in de buurt van Museum Beelden aan Zee overnachten, zoek dan hier zelf (via de kaart eventueel) een hotel in de buurt van Beelden aan Zee uit.
Badhotel Scheveningen op de Gevers Deynootweg (op de foto hieronder) en hotel Andante liggen heel dichtbij, maar ook het Boulevard hotel Scheveningen (Seinpostduin 1) is vlakbij. Vanaf het strand zie je dat altijd zo mooi liggen. Hier eet je je ontbijtje met zeezicht.
Een budgetoptie is Easy hotel. Er vlakbij ligt het nog vrij nieuwe en moderne Fletcherhotel. Of zoek naar een appartement in Scheveningen. In het Amrath Kurhaus overnachten is natuurlijk ook prachtig.
Sprookjesbeelden en Beelden aan Zee
Ben je in Scheveningen, maar was je niet van plan naar een museum te gaan of heb je net de pech dat het museum dicht is, wandel dan in elk geval even over de boulevard naar de sprookjesbeelden. Sprookjesbeelden aan zee is namelijk altijd te zien, dag en nacht, weer of geen weer.
Al vaker maakte ik foto’s van de haringeter en de andere kleine beelden er vlakbij. Je vindt o.a. een foto in het eerder geschreven blog Feest aan Zee.
Hoofd op het duin
Ook het grote hoofd op het duin is mooi om even te zien. Ik fotografeerde het al vele malen, onder verschillende weersomstandigheden en in verschillende maanden, zoals je op m’n foto’s hieronder ziet.
Foto’s instagram
Op Instagram (hier) plaatste ik donderdag direct al een paar foto’s van de tentoonstelling. Mijn pubers schrokken er een beetje van. ‘What the fuck heb jij geplaatst?’ en ‘Mama waarom doe je dit?’ was het commentaar. En ja, dat snap ik best. Ik zou er zelf als tiener ook een beetje lacherig naar hebben gekeken en ik denk dat er best wat mensen giechelend of gniffelend rond zullen lopen. Trenkwalders kunst is ook echt wel iets anders dan wat je normaalgesproken in Beelden aan Zee ziet.
Museum voor moderne sculptuur
Ben je geïnteresseerd in beeldhouwkunst, in moderne sculpturen en keramiek of vind je het leuk om eens een ander soort kunstmuseum te bezoeken dan puur een museum met schilderijen, en dan liefst ook een beetje een gedurfde tentoonstelling, ga er dan zeker eens naartoe.
Museum Beelden aan Zee is een museum voor moderne sculptuur.
Scheveningen als het regent
Ook als je een weekend Scheveningen had gepland en op mooi weer gehoopt had maar onverwacht regen in Scheveningen hebt, is Museum Beelden aan Zee zeker een aanrader.
Architect Museum Beelden aan Zee
Het bijzondere gebouw van Beelden aan Zee (zie hieronder) is trouwens ontworpen door architect Wim Quist. Hij overleed afgelopen zomer op 91-jarige leeftijd. Wim Quist ontwierp ook het Museon in Den Haag en het Kröller-Müller op de Veluwe.
Blog Museum Beelden aan Zee
Ik noemde Museum Beelden aan Zee al eens kort in mijn blog over Nationaal Park Hollandse Duinen en in een blog van enkele jaren geleden over Scheveningen in de herfstvakantie. Ook zag je de Sprookjesbeelden al eens in mijn blog over het Kustpad langs Scheveningen.
Meer blogs en musea die je misschien leuk vindt
Lees ook zeker mijn blog Nieuw in Scheveningen (met veel food tips) eens en mijn blogs over Den Haag. Ben je vooral in kunst geïnteresseerd, bekijk dan onderstaande banners of lees mijn blog over Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam en ga daar ook eens naartoe.
Zou jij ook wel eens naar Beelden aan Zee willen? Wat vind je van deze tentoonstelling als je het zo ziet?
Ik bezocht Museum Beelden aan Zee gratis. Ik was als blogger uitgenodigd door This is The Hague om de nieuwe tentoonstelling te bewonderen en er aandacht aan te besteden. De foto’s waar ik zelf op sta zijn gemaakt door blogger Anne-Marie van My Happy Kitchen en Wendy Troost van This is The Hague. Alle overige foto’s heb ik tijdens mijn bezoek zelf gemaakt. De foto’s buiten maakte ik niet alleen gisteren, maar ook in voorjaar, zomer en winter. Scheveningen is het hele jaar door leuk om te bezoeken.
Dit blog bevat enkele affiliate links en banners.