reizen-langs-de-mooiste-rivieren

Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld  

Afgelopen zondag startte ‘Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld‘, een 6-delige serie over mooie rivierreizen in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Een programma met Huub Stapel, die eerder al de door velen geliefde reeks ‘Het Dorp’ en ‘Langs de Maas’ maakte.  

Reizen langs de mooiste rivieren 

De reisdocumentaires in de reeks over de mooiste rivieren ter wereld belichten niet alleen het landschap en bijzondere plekken op de route, maar ook de verhalen van de mensen die rond te rivier leven. 

Achtereenvolgens komen de volgende rivieren en bestemmingen aan bod:  

2 juli: Spey rivier 

De Spey in Schotland. De reis gaat van Cairngorms via Loch Insh, het Rothiemurchus-bos naar Spey Bay, waar de rivier uitmondt in de Noordzee.  

Terugkijken kan op NPO Start.  

9 juli: Shannon rivier

Na Schotland is Ierland aan de beurt. Een reis over de Shannon Rivier, naar het meer Lough Ree en Loop Head Peninsula richting Atlantische Oceaan.  

16 juli: Niagara rivier

De beroemde Niagara Rivier dan. Dat wordt ongetwijfeld een mooie aflevering. De tocht gaat langs de grensrivier tussen Canada en de Verenigde Staten, met natuurlijk de machtige Niagara Falls, maar ook pittoreske dorpen in Noord-Amerika worden aangedaan. 

23 juli: Moezel 

De Moezel in Duitsland is voor veel Nederlanders denk ik wel de bekendste buitenlandse rivier om over te varen. Riviercruises op de Moezel of combinatiereizen van Rijn en Moezel zijn zeker bij ouderen zeer populair.  

De reis van Huub gaat vanaf de Duitse stad Trier langs wijngaarden, steile oevers en pittoreske dorpjes, langs Koblenz ook en eindigend waar de Moezel overgaat in de Rijn. 

30 juli: Hudson

Op 30 juli is de Hudson rivier in de VS aan de beurt. De reis vertrekt vanaf Adirondack Mountains en gaat door de mooiste landschappen van de staat New York, maar ook langs vele interessante bezienswaardigheden uit het verleden.  

6 augustus: Po

In de laatste uitzending is de Po aan de beurt. In mei trad de rivier nog buiten zijn oevers en waren er vele overstromingen in Noord-Italië, maar in het programma zien we dat waarschijnlijk niet.

Vanaf Piacenza (waar ik in januari nog met mijn dochter was en helaas ook regen had) gaat de reis via de grootste sluis van Italië naar Cremona en dan richting de Po-delta met tot slot het pittoreske plaatsje Chioggia aan de Adriatische Zee. 

Mooie rivierreizen  

Behalve bovenstaande reizen die in de nieuwe documentairereeks van Huub Stapel aan bod komen zijn er natuurlijk nog veel meer mooie rivierreizen te maken, zoals riviercruises dichtbij, over Duitse rivieren, maar ook over de Douro, in Portugal, of over de Nijl, in Egypte.  

Boottocht op de Irrawaddy-rivier in Myanmar 

Mijn eigen meest memorabele rivierreis ooit was die over de Irrawaddy-rivier in Myanmar in 2002. In het pikkendonker wandelde ik in alle vroegte samen met een Nederlandse en Canadese reisgenote door Mandalay. We kochten verse chapati en scheepten al voor 5 uur ’s ochtends in op een boot die ons over de Irrawaddy rivier een stuk verder moest brengen in Myanmar.  

Toen we vertrokken waren kwam de zon langzaam op. Tijdens de urenlange reis met bijna alleen maar locals passeerden we tempels en kleine dorpjes in de verte. Bij een stop waar nog meer mensen aan boord kwamen, werd er vanuit het water vanalles verkocht.

Slowboat Laos 

Ook de slowboat die in 2 dagen van Thailand naar Laos voer is een onvergetelijke ervaring. Een jaar eerder was het, in 2001. Samen met een vriendin die me was komen opzoeken toen ik in Bangkok woonde en met wie ik een mooie rondreis ging maken door Noord-Thailand en Laos, zat ik uuuuuren op de boot.

Niks luxe, gewoon een houten bankje. Met tientallen backpackers bijelkaar. Meer dan zitten, wat lezen of voor je uitstaren kon niet. Smartphones waren er nog niet. Voor de nacht werd er in een heel klein plaatsje gestopt, waarna we de dag erop weer verder reisden.  

Tegenwoordig kun je de slow boat naar Laos ook nog steeds boeken, hoewel er nu ook wel wat luxere varianten zijn. Je zit sowieso een stuk zachter!

Ook de boottocht naar Muang Ngoi staat me nog helder voor de geest.  

boot-laos

Boottocht Sri Lanka 

In Sri Lanka maakte ik met de vader van mijn kinderen een wat korter boottochtje, meer een excursie, maar ook dat was leuk en zeker interessant om te doen. We stopten een paar keer onderweg, onder andere bij een plantage.

Ga je naar Sri Lanka doe dan zeker een canal tour in Negombo.  

rivier-negombo

Klongtour Thailand 

Tijdens een bezoek aan Thailand mag een klongtour niet ontbreken, een boottocht door de vele kanaaltjes van Bangkok. Dit is één van de tours die ik het meest boekte voor klanten toen ik nog in Bangkok werkte. Ik tipte het al eens in dit blog over Bangkok met kinderen.  

Rivier Costa Rica 

Ook in Costa Rica maakte ik een bootreis over een rivier, onderweg naar Nationaal Park Tortuguero. Je zag er al eens foto’s van in een ander blog.

Rivieren in Afrika

Eigenlijk vind ik dat een rivier in Azië of Afrika niet had mogen ontbreken in het programma, maar goed, daar zullen vast redenen voor geweest zijn. In Afrika zijn in elk geval ook nog prachtige rivierreizen te maken, niet alleen op de Nijl, maar juist ook dieper Afrika in, waar je weer hele andere landschappen tegenkomt.

Boottochtjes in steden 

Hoeft het van jou allemaal niet zo ver en exotisch dan zijn er dichterbij, in Europa, ook prachtige boottochten over rivieren te maken. Denk maar aan een bootreisje in Belgrado of elders in Servië.

Tijdens een zomerse citytrip Porto mag een boottocht over de Douro tussen Porto en Vilanova de Gaia niet ontbreken. Het is prachtig om de stad Porto vanaf het water te zien liggen! Je ziet het op m’n foto hieronder.

porto-rivier

Zicht op de mooie stad Porto vanaf de Douro.

Leuke boottochtjes

In Venetië een boottochtje maken kan natuurlijk ook. Of in Gent. En in Parijs kan het uiteraard ook, over de Seine. Maar goed, dit zijn maar ’tochtjes’ en geen droomreizen over de mooiste rivieren ter wereld. Hoewel ik een langere reis over de Douro nog wel eens zou willen doen, juist wat dieper het binnenland in, door de mooie groene Douro-vallei.

Wat was jouw mooiste échte rivierreis of riviercruise? Welke kun je aanraden? En waar zou jij nog eens een mooie rivierreis willen maken? 

Ik had dit blog al bijna klaar, omdat ik het programma zelf graag wilde zien, totdat ik besefte dat ik afgelopen zondag helemaal niet kon kijken en komende zondag ook weg ben, maar wie weet kun jij wel kijken en wellicht vind je het een leuke tip. Terugkijken kan natuurlijk ook.  

Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld’ is iedere zondag te zien bij MAX op NPO 2. De eerste aflevering was afgelopen zondag 2 juli 2023 om 18:40u. De komende zondagen is het om 18:44u.

Dit blog bevat enkele affiliatelinks. Alle foto’s heb ik zelf gemaakt; grotendeels lang geleden al. De kopfoto maakte ik in Myanmar, vanaf de Irrawaddy rivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *