Roadtrip Schotland met kinderen: leuke route voor een rondreis Schotland met eigen auto

Roadtrip Schotland met kinderen: leuke route voor een rondreis Schotland met eigen auto

Wil je Schotland met kinderen bezoeken? Een mooie roadtrip door Schotland maken met je eigen auto? In dit gastblog vind je een prachtige route door Schotland en Noordoost-Engeland boordevol bekende Harry Potter plekken, beroemde kastelen, originele activiteiten, bijzondere accommodaties en geheimtips in de groene natuur van Schotland.

Een leuke route voor een roadtrip Schotland met kids!

Roadtrip Schotland

Tijdens deze zelf samengestelde rondreis door Schotland en Noordoost-Engeland breng je een bezoek aan Northumberland, Edinburgh, de Schotse Hooglanden, Loch Lomond en Trossachs National Park, maar ook het eiland Skye en andere mooie plekken in Schotland die je werkelijk zullen betoveren!

Boek je liever iets wat al voor je geregeld is? Kijk dan hier voor mooie reizen naar en door Schotland.

glen-finnan

Schotland met kinderen

Het verhaal dat je zo gaat lezen is het vervolg op dit gastblog van Marieke Heikens. Zij reisde deze vakantie (zomer 2020) met haar gezin met de auto naar Schotland en maakte in 12 dagen tijd deze mooie roadtrip door Schotland, waarbij je zowel de adembenemende natuur (ook onbekende pareltjes!) als bekende highlights ziet.

Ze had het geluk net te kunnen gaan in die paar weken dat het reisadvies voor Schotland geel was.

Wat te doen in Schotland en waar te verblijven?

Met haar man en kinderen (een zoon van 9 en een dochter van 12) bezocht Marieke niet alleen Edinburgh, maar ook andere bezienswaardigheden in Schotland, zoals het Red Deer Centre en het beroemde Glenfinnan Viaduct, en nog veel meer. Ook deden ze allerlei leuke activiteiten, zoals een jeep safari en raften!

Van highlights als de Highlands tot gezinsvriendelijke geheimtips in Schotland, de leukste tips voor Schotland met kinderen lees je hier!

red-deer-center-schotland-kids

Met het vliegtuig of de boot naar Schotland

Je kunt vliegen op Edinburgh of Glasgow en dan een auto huren in Schotland (let op je stuur zit rechts!), maar je kunt dus ook makkelijk met de boot en je eigen auto naar Schotland. Zoals je in het blog Schotland in tijden van corona al kon lezen nam Marieke vanuit IJmuiden de boot naar Newcastle en maakte een rondreis met eigen auto.

Ze vertelt niet alleen over de bijzondere bestemmingen op de route, maar geeft ook enkele verblijfstips op haar route door Schotland. En… zelf tip ik er nog een paar extra!

Schotland met Voigt Travel

Route Schotland

Op het kaartje hieronder zie je Marieke’s route door Schotland, daarna begint haar gastblog:

route-schotland-kaartje

Van Newcastle naar Edinburgh

De reis van Newcastle naar Edinburgh duurt ongeveer 2 en een half uur. Je kunt uiteraard in één keer doorrijden naar Edinburgh, maar dat is zonde. Je mist dan namelijk een paar heel bekende highlights in Noordoost-Engeland. Eén ervan is Alnwick Castle. Onderweg naar Edinburgh rijd je er praktisch langs!

Alnwick Castle

Zowel voor de geschiedenisliefhebbers als voor de Harry Potter fans onder ons is Alnwick Castle een stop onderweg die je echt niet mag overslaan. Alnwick Castle (spreek uit als Annick Castle) is het kasteel dat werd gebruikt als Zweinstein in de eerste twee Harry Potter films. Tip: Wist je trouwens dat er een speciale LEGO Harry Potter Collection bestaat en zelfs een Zweinstein kasteel van LEGO?

Dit imposante kasteel werd gebruikt als Zweinstein en is echt een must see!

roadtrip-schotland-met-kinderen

Alnwick Garden & Poison Garden

Ook voor niet Potter fans is deze halte de moeite waard dankzij de prachtige Alwick garden – met een rozentuin en een ‘poison garden’ die ook voor de kinderen leuk zijn. In deze tuinen kun je op het grasveldje lekker picknicken. Snacks zoals hotdogs zijn op het terrein te koop, maar je mag ook je eigen picknick meenemen.

Minigolf, book shop & café

Naast de tuinen is een minigolf terrein voor het nodige vermaak. Tot slot is er voor de boekenliefhebbers de tweedehands Barter Books bookshop. Dit is de grootste tweedehands boekenwinkel in de UK. De book shop is gehuisvest in een oud station, wat het echt die oude charme geeft die wordt geassocieerd met Engeland. Ook zit er een leuk cafeetje bij waar je goed kunt lunchen.

Bamburgh Castle

Iets verderop op de route naar Edinburgh ligt Bamburgh castle – een prachtig op een rots gelegen kasteel aan de kust van Noordoost-Engeland, ook nog in Northumberland. Deze fungeert in augustus als openluchtcinema. Hier zie je goed hoe mooi het kasteel ligt.

Wil je Bamburgh Castle bezoeken hou er dan wel rekening mee dat Bamburgh zelf maar een klein kustplaatsje is. Het was er daags na het opengaan al zeer druk.

Na de mooie kastelen is het tijd voor Edinburgh!

Edinburgh

In Edinburgh (spreek uit Edinbrah) aangekomen worden we weer geconfronteerd met de (corona) tijden waar we in leven. Het hotel in Edinburgh is pas net weer geopend en we zijn de eerste en enige gasten. Ook zijn veel restaurantjes nog dicht.

Een goede vriendin die in Edinburgh woont vertelt ons dat we Edinburgh meemaakten zoals het was voordat de toeristen het ontdekten. Het was de eerste keer in jaren dat je in Edinburgh kon rondlopen zonder onder de voet gelopen te worden.

Omdat er zoveel te zien en te doen is in Edinburgh komt dit in een apart blog aan bod. Wil je daar niet op wachten en nu al meer weten? Lees dan de tips van Travelaar: bezienswaardigheden in Edinburgh.

Met een omweg naar Aberfeldy

De reis naar Aberfeldy is ongeveer 2 uur rijden. Wij maakten echter een omweg via de kust naar het plaatsje St Andrews, wel bekend als de zetel van de golfsport, maar ook mijn alma mater. Deze omweg voegt ongeveer drie kwartier aan de reis toe maar is als je de tijd hebt de moeite waard.

Tip: maak een omweg via de kust en stop in St Andrews!

St. Andrews

St. Andrews is het plaatsje waar William en Kate elkaar hebben ontmoet, maar behalve dit liefdesverhaal is het een charmant kustplaatsje met een middeleeuws kasteel en kathedraal die de zee in brokkelen. Voor een klein plaatsje zijn er verrassend veel leuke dingetjes om te doen, ook met kinderen, zoals de ‘spy mission speurtocht’ of een bezoek aan het aquarium.

Hieronder zie je The Old Course, de Pier en St Andrews met de kathedraal en het kasteel op de achtergrond:

Old-course-St-Andrews

Wandelen over de Pier van St Andrews.

pier-St-andrews

Verblijf in de Schotse Hooglanden

Van St Andrews reizen we door naar Aberfeldy. Aberfeldy bevindt zich in de highlands (de Schotse Hooglanden) en is een goede uitvalsbasis voor vele leuke activiteiten. Wat er allemaal te doen is kun je hier vinden. Het dorpje Aberfeldy zelf is niet zo gezellig, maar de omgeving waar het in ligt is prachtig.

‘Aberfeldy ligt in een prachtige omgeving en is een goede uitvalsbasis!’

Lodges in Aberfeldy

Zoek je een mooi verblijf in Aberfeldy kijk dan zeker eens naar onderstaande lodges. Ze liggen iets buiten het centrum, maar de ligging is wel echt prachtig!

Moness Resort

Wij verbleven enkele nachten in een zelf-catering huisje in het populaire en goed aangeschreven Moness resort. Dit resort in Aberfeldy had ik gekozen vanwege het binnenzwembad en de spa, en omdat de kinderen het leuk vinden om na een dag activiteiten een plons te nemen.

Helaas waren het zwembad en de spa wegens de corona maatregelen dicht. Zonder deze faciliteiten kan ik dit resort niet aanraden voordat het een goede renovatie heeft ondergaan. De huisjes waren erg moe, het tapijt vies, de kookplaat langzaam en de bedden zeer oncomfortabel doordat de bedveren te voelen waren en de dekbedden te vaak waren gewassen en klonters hadden.

Wandelen in de Birks of Aberfeldy

Echter kon dit de pret niet derven. Op dag 1 hebben we een waanzinnige wandeling gemaakt in de Birks of Aberfeldy. Voor de literaire geïnteresseerde – dit was waar de bekendste Schotse dichter en liedjesschrijver Robert Burns (bekend van o.a. het nieuwjaarslied for auld lang syne) zijn beroemde gedicht de Birks O’Aberfeldy schreef.

wandelen-in-schotland

‘We maakten een waanzinnige wandeling in de Birks of Aberfeldy.’

schotland-met-kinderen

Wandeling langs watervalletjes

Het is een prachtige wandeling door het bos langs een riviertje en watervalletjes. De eerste helft is berg op. Aan het einde is er een brug over de waterval waardoor je aan de andere kant van het riviertje de berg weer af wandelt. Wij deden er met de kinderen bijna 2 uur over. Dit is inclusief stoppen om in de vele watervalletjes te spelen.

rondreis-schotland-met-kinderen

Safari in de Schotse Hooglanden

De dag erop spendeerden we bij Highland Safaris. Dit was voor mij echt één van de highlights van de reis. Wij boekten de 2,5 uur durende jeep safari en een bezoek aan de Red Deer Center. Verder hebben de kinderen nog naar edelstenen gezocht en hebben we daar prima geluncht. Kortom, echt een heerlijke dag. Ik laat de foto’s voor zich spreken.

schotland-jeep-safari

Met een jeep op safari in de Schotse Hooglanden!

schotse-hooglanden-safari

Ook leuk: een bezoek aan de Red Deer Centre. Je mag ze zelfs aaien…

tips-schotland-met-kinderen

Edelstenen zoeken!

edelstenen-zoeken

Een leerzaam en leuk uitje!

schotland-kids

White water raften in Schotland

De laatste dag in de Schotse Hooglanden spendeerden we op het water met Splash om te white water raften. Onze kinderen vonden dit zelfs nog leuker dan de safari. De guides waren erg grappig en hadden er zelf duidelijk ook plezier in.

De rivier vond ik zelf nogal mild. Aan het einde zijn er drie kleine stroomversnellinkjes. Deze waren voor mijn kinderen echter al spannend genoeg. Voor wat oudere kinderen zijn er wat meer uitdagende activiteiten te doen zoals canyoning en river bugging.

Raften, canyoning of… river bugging!

Op het water kun je geen camera mee, maar gelukkig duikt er af en toe een fotograaf uit de bosjes om foto’s te maken. Deze foto’s zijn vervolgens gratis te downloaden.

raften-schotland-met-kinderen

Skye

Na al deze activiteiten reizen we door naar het eiland Skye. Je ziet het linksboven op het kaartje liggen, bij Portree. Over het schitterende Skye valt zoveel te vertellen dat het een eigen blog verdient. Dus dat komt nog! Bekijk de foto’s hieronder alvast als voorproefje.

Kun je niet wachten? Lees dan alvast het blog van Reislegende: Isle of Skye bezienswaardigheden.

roadtrip-schotland-met-kids

Sla tijdens een roadtrip Schotland Skye niet over!

schotland-met-kinderen-tips

De schitterende natuur op Skye.

schotland-reisblog

‘Van Skye reizen we door naar Loch Lomond: de reis er naartoe is weer een feestje!’

Loch Lomond and Trossachs National Park

De reis naar Loch Lomond zelf is al weer een feestje. Omdat we op de heenreis al boven langs waren gereden rijden we deze keer onderlangs. Dit betekent dat we vanaf Skye de ferry in plaats van de brug nemen. De ferry vanaf Skye gaat ongeveer om de 2 uur, dus het is verstandig om van te voren te boeken. De reis duurt ongeveer drie kwartier die we helaas vanwege corona in de auto moeten doorbrengen.

Glenfinnan viaduct

Omdat we Harry Potter fans zijn stoppen we voor een picknick bij het Glenfinnan viaduct. Puur voor een foto opportunity met het beroemde viaduct uit de film Harry Potter en de geheime kamer. Hou er rekening mee dat de parkeerplaats klein is. Wij kwamen rond 12 uur aan en konden nog net een plekje vinden. Ze zijn bezig met het aanleggen van een nieuwe grotere parkeerplaats.

Tip tussendoor: Overnachten bij Glennfinnan kan bijvoorbeeld bij Villa The Armoury of juist in deze leuke pods.

Glenfinnan-viaduct

Glen Coe

We rijden verder door Glen Coe – waar de uitzichten weer fenomenaal zijn en er vele leuke wandelingen te maken zijn! – naar het dorpje Drymen buiten Glasgow. Wil je niet meteen door, maar eerst bij Glencoe of Ballachulish overnachten? Er zijn superveel leuke cabins en lodges in Glencoe!

‘De uitzichten in Glen Coe zijn fenomenaal!’

Overnachten in Loch Lomond and the Trossachs National Park

Er zijn in Loch Lomond and the Trossachs National Park vele leuke plaatsjes om in te verblijven die meteen ook een goede uitvalsbasis vormen voor out door activiteiten. Uiteraard zijn er ook veel watersporten mogelijk op het Loch. Hier zie je de plaatsjes in Loch Lomond and the Trossachs National Park op de kaart.

Overnachten in Loch Lomond and the Trossachs National Park kan in hotels, appartementen en houten lodges. Je kunt zelf een betaalbaar of juist een heel bijzonder plekje uitzoeken. Aanraders zijn Dalveich Cottage, Rowan House, deze luxe lodges bij Balmaha of dit appartement aan het meer in Lochgoilhead

Wat dacht je van Dalveich Cottage, Rowan House, deze luxe lodges of dit appartement aan het meer?

Aberfoyle

Aberfoyle ligt in het hart van het National Park en is een plaatsje waar vandaan er vele leuke dingen te doen zijn. Voor meer informatie wat er allemaal in Loch Lomond & the Trossachs National Park te doen is kun je hier kijken. Er zijn volop outdoor activiteiten voor gezinnen. Zeker aan te raden om te doen met kinderen is Go Ape – een bomen en zipline parcour voor kinderen vanaf 10 jaar.

Vanuit Skye duurt de rit naar Aberfoyle 4,5 uur als je boven langs rijdt en 5 uur als je onderlangs rijdt via Glenfinnan.

Drymen

Wij verbleven in Drymen, aan de onderkant van het National Park, omdat een goede vriendin van mij daar woont. Een leuke bijkomstigheid was dat Drymen, hoewel ook zeker aantrekkelijk voor toeristen, toch een stuk goedkoper is om te verblijven dan de meer traditionele plekjes in en rond het Park.

Tip tussendoor: neem als je de tijd hebt ook een kijkje in het pittoreske Luss.

Inveraray

Omdat het zeer regenachtig was besloten we een indoor activiteit te doen. Stirling castle was helaas nog gesloten maar Inverary Jail was open. Het stadje Inveraray is op zichzelf al een heel mooi stadje aan de kust.

Inveraray Jail & Inveraray Castle

De gevangenis ligt ook aan de kust en de kinderen (leeftijden 4, 6, 9 en 12) vonden het allemaal super interessant. Het is een ‘ouderwets’ museum met weinig interactie en computer dingetjes, maar vertelt wel echt een verhaal waardoor het boeiend is voor jong en oud. Lees ook de positieve reviews op Tripadvisor. Direct naast het stadje ligt ook Inveraray castle. Een echt sprookjeskasteel.

Terug naar Newcastle

Dit was het dan. Nu nog de reis terug naar Newcastle waarvandaan we de boot naar IJmuiden weer nemen. Wat een prachtige reis was het! Zelfs in corona tijden was deze roadtrip door Schotland een succes. Het was een rondreis die leuk was voor alle leeftijden. Een echte aanrader!

Een roadtrip door Schotland is een echte aanrader!

Schotland in 2021, 2022, 2023, 204 of 2025

Marieke had het geluk dat ze net tijdens het versoepelde reisadvies naar Engeland en Schotland kon reizen. Na terugkomst werd het voor Nederlanders helaas weer lastig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Ook nu is het reisadvies nog oranje en dus kun je op dit moment beter niet gaan. Het actuele advies lees je op Nederland Wereldwijd. Update 2024: uiteraard kun je er gelukkig al lang weer naartoe!

Schotland met eigen auto

Een reis naar Schotland met eigen auto kun je zelf samenstellen, net als Marieke met haar gezin gedaan heeft, maar je kunt ook een individuele rondreis boeken bij een Schotland specialist of bekende reisorganisatie. Die hebben vaak al een ideale route voor je uitgestippeld. Er zijn rondreizen van een week, maar ook van minimaal 2 weken of iets er tussenin.

Je kunt bij Voigt Travel een rondreis met eigen auto boeken. Voigt Travel is gespecialiseerd in Schotland, maar ook in Noorwegen.

Met Voigt Travel naar Schotland?

alnwick-castle

Zelf een rondreis Schotland met eigen auto samenstellen

Wil je zelf een autorondreis samenstellen dan kun je je accommodatie in Schotland gemakkelijk boeken via Booking.com, zowel je verblijf in Schotland (in dit blog vond je al veel tips!) als je verblijf in Engeland. En ook via Voigt Travel kun je je reis door Schotland zelf samenstellen.

Extra tip: vind je Schotland mooi dan hou je waarschijnlijk ook wel van Ierland. Mirre van Mirre op Reis maakte een rondreis door Ierland met eigen auto.

Fly drive Schotland

Toch liever vliegen? Boek dan een fly drive Schotland. Zelf een vliegticket boeken en een auto huren in Schotland kan natuurlijk ook. Dit kan betrouwbaar bij Sunnycars. Of vergelijk prijzen via Easyterra. Hotels in Schotland vind je hier.

Rondreis Schotland met kinderen

Ook bij Pharos Reizen kun je een vooraf samengestelde rondreis Schotland met kinderen boeken. Ze hebben diverse reizen die geschikt zijn voor kinderen van 0 tot 12 of juist iets oudere kinderen. Update: Pharos reizen bestaat niet meer, maar kijk in plaats daarvan hier voor mooie reizen naar en door Schotland.

Update: enkele reizen van Pharos staan nu op de website van ANWB Vakantie.

Van een korte rondreis door Schotland of een korte safari door de Schotse Hooglanden tot juist een wat langere rondreis Schotland in de zomervakantie, bijvoorbeeld een Harry Potter-rondreis van 2 a 3 weken in Schotland en Engeland met DFDS. Dit is de overtocht die Marieke ook deed. Zie Schotland in tijden van corona. Deze reis kan ook vanuit Zeebrugge of Rotterdam met P&O naar Hull. Of… ga op zoek naar het monster van Loch Ness!

Met ANWB reizen naar Schotland

ANWB biedt ook reizen naar Schotland aan, ook voor gezinnen en ook met eigen auto. Een voorbeeld is deze ‘Schotland in de Roos’-familierondreis van een week (8 a 9 dagen Schotland) of de 16-daagse familierondreis Dolfje Weerwolfje, een rondreis van ruim 2 weken Schotland.

Tip: Bekijk hier het huidige aanbod mooie reizen naar en door Schotland!

Nu al boeken voor volgend jaar?

Wil je graag naar Schotland? Hopelijk kan het volgende zomer gewoon weer. Update: ja, het kan weer hoor! Check wel altijd zelf het reisadvies. Ook geeft Marieke nog een laatste tip mee:

‘Boek op tijd, want dat Schotland zo mooi is, is geen geheim meer!’

birks-of-aberfeldy

Dank je wel voor dit gastblog Marieke! Bij mij heeft het in elk geval de wens toch eens naar Schotland te gaan verder aangewakkerd. 

7 gedachten over “Roadtrip Schotland met kinderen: leuke route voor een rondreis Schotland met eigen auto”

 1. Ik ben zot van Schotland! Loch Lomond en Glencoe zijn magnifiek he. Isle of Skye heb ik nog niet bezocht, dus ik kijk ook alvast uit naar je blog daarover! Ik hoop er knappe wandelingen te maken? 😉

 2. Marjon Griffioen

  In juni/juli heb ik 4 weken met de camper door Schotland gereisd.
  Een perfecte combinatie van cultuur en natuur.
  Absolute aanrader!

  1. Hoi Mellanie,
   Dat klopt. Edinburgh moest ik nog online zetten en dat was er toen niet meer van gekomen, maar ik zal kijken of ik de tekst en foto’s nog kan vinden en dan alsnog binnenkort online kan zetten. Skye zou degene die dit voor me geschreven had nog aanleveren, maar dat kwam er ook niet meer van helaas. Ik zal het haar nog eens vragen.

 3. Christine Berendsen

  Hoi,
  Wij willen dit jaar misschien naar Schotland.
  Met onze zoon van 15.
  Is Aberfeldy een plek om een mooie week te verblijven? Kun je van daaruit alle kanten op?
  Heel leuk om jullie blog te lezen!

  Groeten Christine Berendsen.

 4. Wij willen begin juli ook naar Schotland gaan met onze 4 kinderen. Alleen moey ik het kostenplaatje nog eens volledig bekijken. Ik ben bang dat het erg duur wordt. We zouden de ferry nemen naar Dover om zo al wat te besparen. Als je kijkt naar georganisseerde reizen dan is dit gigantisch duur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven