Programma Prinsjesdag 2020: wat gebeurt waar in Den Haag vandaag?

Programma Prinsjesdag 2020: wat gebeurt waar in Den Haag vandaag?

Het is de derde dinsdag in september en dus is het Prinsjesdag. Prinsjesdag 2020 is anders dan andere jaren. Een Prinsjesdag zonder balkonscène, zonder rijtour en zonder veel toeschouwers. Wel hoor ik de helikopters al overvliegen.

Publiek wordt opgeroepen níet naar Den Haag te komen en de boodschap van Prinsjesdag 2020 zal er door de coronacrisis niet een zijn om vrolijk van te worden.

den-haag-vandaag

ridderzaal-den-haag

Troonrede

De Troonrede (met de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar) wordt altijd door Koning Willem-Alexander voorgelezen. Normaalgesproken is dit altijd in de Ridderzaal (waar je mij voor ziet staan, op de foto van het Binnenhof hierboven), maar in verband met de beperkte ruimte in de zaal vindt dit nu in de Grote Kerk plaats. Hier kan de 1,5 meter wel gehanteerd worden.

prinsjesdag-2020

Prinsjesdag 2020

Gisteren al werden er volop voorbereidingen voor Prinsjesdag getroffen. Op het Kerkplein en Rond de Grote Kerk stonden hekken en wagens van media en apparatuur. Samen met mijn zoon (die elk jaar 2 dagen vrij is met Prinsjesdag) wandelde ik er even omheen.

grote-kerk-uitzicht

De Grote Kerk

De Grote Kerk wordt ook wel de Sint-Jacobs kerk genoemd. Ik heb er bovenop gestaan (zoals je hierboven kunt zien en in mijn blog over De Haagse Toren kunt lezen) en ook ben ik er meerdere keren binnen geweest (met feestjes en evenementen, ik vierde er zelfs de millenniumwisseling), maar nu is het het toneel van Prinsjesdag.

grote-kerk-den-haag

Ridderzaal

De Ridderzaal ligt op het Binnenhof waar je normaalgesproken als toerist gewoon een kijkje kunt nemen. Het Binnenhof gaat volgens mij gerenoveerd worden, maar ik vind het nog altijd een prachtig ‘plein’. De Kamerleden zullen vanaf hier richting Grote Kerk gaan.

binnenhof-2020

Rijtour Prinsjesdag

In verband met corona is er dit jaar geen rijtour met de Glazen Koets. Publiek zou dan teveel op elkaar staan om een glimp op te kunnen vangen van het koninklijk paar en dat is gewoon niet verstandig nu.

paleistuin-2020

Balkonscène Prinsjesdag

Zoals ik al zei gaat ook de balkonscène na afloop niet door. Geen zwaaiende Willem-Alexander en Máxima vanaf Paleis Noordeinde in het Hofkwartier dus dit jaar. Wel zullen ze vanaf Paleis Noordeinde richting Grote Kerk vertrekken.

Tip: Zorg dat je eens tijdens de geloofsbrievenceremonie in Den Haag bent!

Ben je een keer een dagje of weekend in Den Haag wandel dan ook eens langs Paleis Noordeinde, de Paleistuin, de Grote Kerk en het Binnenhof met de Ridderzaal.

paleis-noordeinde

Bunker park Overvoorde

De staatssecretarissen zullen overigens niet bij de plechtigheid in de kerk aanwezig zijn. Zij wonen de troonrede dit jaar bij vanuit een bijzondere bunker in Park Overvoorde in Rijswijk. Toevallig ontdekte ik 2 maanden geleden zelf dat deze bunker mét museum daar zit.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven, die over nucleaire veiligheid gaat, bedacht dit alternatief, las ik op AD.nl. De bunker zit in het overigens verrassend mooie park Overvoorde. Bekijk mijn foto’s maar. Ja, in Den Haag en omgeving vind je best veel verrassend groen. Denk ook maar aan Landgoed Ockenburgh, het Westduinpark en Meijendel.

park-overvoorde-rijswijk

Miljoenennota en Rijksbegroting

Na het voorlezen van de Troonrede door koning Willem-Alexander biedt Minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Hier lees je meer over het koffertje.

Programma Prinsjesdag 2020

Het precieze programma van Prinsjesdag is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

koninklijke-stallen

Hierboven zie je de Paleistuin met de Koninklijke Stallen.

Prinsjesdag op tv

Hoe verleidelijk het misschien ook is om toch nog naar Den Haag te komen om een glimp van het gebeuren op te vangen, zeker nu het zonnetje zo lekker schijnt, doe het niet! De gemeente Den Haag vraagt mensen met klem vandaag niet naar Den Haag te komen. De Prinsjesdag ceremonie is op televisie te volgen.

NOS Prinsjesdag 2020 is van 12:35 tot 15:45u te zien op NPO1.

prinsjesdag

Foto’s Den Haag

De foto’s in dit blog heb ik (zoals altijd) zelf gemaakt. Die waar ik zelf op sta is door een vriendin gemaakt. De foto’s op het Binnenhof maakte ik in de eerste weken van de coronacrisis. Deze maakte ik gisteren. Je ziet dat de voorbereidingen voor Prinsjesdag 2020 al in volle gang waren:

grote-kerk-prinsjesdag

Naar Den Haag?

Den Haag is een prachtige stad. Ik schreef er tientallen blogs over. Kom eens op een rustig moment naar Den Haag. Boek eens een weekendje Den Haag in de herfst, winter of lente, of zomaar eens een nachtje tussendoor. Nazomeren kun je hier ook perfect. Ook daar heb ik later deze week nog wat leuke tips voor, dus volg me op Facebook en mis het niet!

prinsjesdag-2020-blog

Boek eens een weekendje Den Haag!

Lees ook:

Hier vind je nog veel meer blogs over Den Haag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven