De Balkonscène, voor velen is het het hoogtepunt van Prinsjesdag. De Koninklijke familie zwaaiend op het balkon van Paleis Noordeinde zien staan. Foto’s van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken, en van de prinsessen natuurlijk: Amalia en Alexia. En in 2025 ook Ariane! De jurken bewonderen, de hele happening eromheen meemaken. Ook ik ging weer!
Balkonscène 2024
In dit blog zie je m’n foto’s van de Balkonscène tijdens Prinsjesdag 2024, op dinsdag 17 september 2024 dus. Ik laat de volledige Balkonscène van begin tot eind zien. Ook zie je de aankomst van de Glazen Koets bij Paleis Noordeinde, met Amalia in beeld.
Balkonscène Prinsjesdag
Voor wie de Balkonscène ook eens persoonlijk wil zien vertel ik hoe het hele gebeuren rond de Balkonscène in zijn werk gaat en geef ik antwoord op vragen die je wellicht hebt, zoals: waar is de Balkonscène, hoe kom je er, hoe lang duurt de Balkonscène, wie staan er tijdens de Balkonscène op het balkon en waar kun je het beste staan om het goed te kunnen zien? Deze FAQ’s volgen na het verslag en de foto’s.
Wil jij de Balkonscène op Prinsjesdag in 2025 meemaken? Boek dan via Voordeeluitjes, Booking.com of Trivago nu alvast je hotel in Den Haag!
Foto’s Prinsjesdag 2024
Van het hele Prinsjesdag-gebeuren deelde ik al eens een uitgebreide fotoreportage. Voordat ik je de Balkonscène van 2024 laat zien, zie je hier eerst de aankomst van de Glazen Koets bij Paleis Noordeinde, met Amalia mooi in beeld. De koets draait een rondje om het standbeeld van Willem van Oranje.
Foto’s Balkonscène 2024
Wil je vooral de Balkonscène zien? Hieronder zie je de Balkonscène in beeld vanaf het moment waarop Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima als eersten naar buiten komen, gevolgd door de rest van de Koninklijke familie: Laurentien en Constantijn en natuurlijk Amalia en Alexia.
Je ziet hoe de Oranjes naar het publiek zwaaien. Daarbij keken ze afwisselend een beetje naar links en rechts, maar ook naar voren, in de verte.
Hier de beelden van de Balkonscène in chronologische volgorde.
Prinsjesdag 2024
Nadat ik vorig jaar de Balkonscène ook al had gefotografeerd was ik dit jaar niet van plan weer naar Prinsjesdag te gaan. Ik had al zo weinig tijd voor alles en ik ken mezelf: als ik iets doe maak ik er weer veel te veel werk van. Toen ik echter een paar uur had zitten werken, een helikopter in de lucht hoorde en de tv aanzette om te zien hoe het ervoor stond, besloot ik alsnog naar de stad te fietsen.
Dat is het grote voordeel van in Den Haag wonen (of een keer lekker naar Den Haag gaan); je fietst niet alleen zo naar het strand, maar ook gemakkelijk naar de vele bezienswaardigheden en Koninklijke evenementen in de hofstad.
Waar gaan staan op Prinsjesdag?
Nadat ik Prinsjesdag andere jaren al vanaf het Lange Voorhout en Paleis Noordeinde had aanschouwd, koos ik er dit jaar –Prinsjesdag 2024- spontaan voor om richting Koninklijke Schouwburg te gaan, de plek waar de Troonrede wordt uitgesproken. Ik hoopte de Koninklijke familie en de andere genodigden bij het verlaten van de schouwburg dan even te kunnen zien.
Eenmaal in het centrum wandelde ik over het schelpenpad langs de Hofvijver. Jantje wees me de weg. Jantje? Ja, die van ‘In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet…’ Juist. Jantje!
Koninklijke Schouwburg, Lange Voorhout of Paleis Noordeinde?
Dichtbij de Koninklijke Schouwburg komen kon echter niet omdat er al veel mensen stonden. Ik dacht even achterlangs te lopen, maar ook de straten eromheen waren afgesloten. Hier op het Tournooiveld, vlakbij het Korte Voorhout, zou ik weinig zien en dus fietste ik met een grote bocht om het Lange Voorhout heen via de Parkstraat en de Oranjestraat naar de Paleisstraat en het Noordeinde. Ik ging gewoon weer voor de Balkonscène!
Balkonscène bij Paleis Noordeinde
Op de hoek van de Oranjestraat en de Paleisstraat stapte ik af en parkeerde mijn fiets even verderop. Vanaf daar was het nog maar een paar stappen naar het plein voor het paleis.
Onder de Postzegelboom
Net als vorig jaar stond ik een tijdje onder de Postzegelboom, de grote boom tegenover het paleis. Enkele bezoekers zaten op de bankjes rondom de boom en daarnaast stonden mensen achter dranghekken, maar echt druk was het niet. De sfeer was gemoedelijk.
Pers Balkonscène
Er waren tv-opnames en pers (de ‘echte pers’ zeg maar) kreeg een plekje onder het paard van Willem van Oranje om de aankomst van de Koninklijke familie bij het paleis goed vast te kunnen leggen.
Tv-scherm Prinsjesdag
Wat erg fijn was was dat er dit jaar een metersgroot scherm aan de zijkant van het plein voor het paleis geplaatst was waarop je alles live kon volgen en dus precies wist hoe ver ze waren met de Troonrede en waar de Koninklijke stoet was.
Wachten op de Koninklijke familie
Ondertussen probeerde ik een filmpje op Twitter (X) te posten, maar het uploaden duurde lang, waarschijnlijk doordat de systemen overbelast waren nu heel veel mensen tegelijk iets deelden. Uiteindelijk lukte het.
Ik dacht ik ga dit jaar bij de Koninklijke Schouwburg staan, maar daar was het zo druk dat ik toch maar weer naar Paleis Noordeinde ben gefietst.
— Denise Miltenburg (@eventjes) September 17, 2024
Superfijn dat er dit jaar een scherm staat zodat je weet hoe ver ze zijn. #Prinsjesdag pic.twitter.com/eCalv7VEDT
Filmpje Paleis Noordeinde
Het filmpje geeft een goed beeld van hoe het er voor Paleis Noordeinde uitziet net voordat de hekken weggehaald worden voor de Balkonscène. Nou ja, ik word zelf draaierig als ik het terugzie, maar wellicht heb je er wat aan als je ook een keer wil gaan en een beeld van de situatie bij Paleis Noordeinde wil hebben. Echt te druk was het niet, het was prima te doen.
De koetsen arriveren
Niet veel later, rond 14:00u, arriveerden de koetsen met de Koninklijke familie: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en kroonprinses Amalia in de koets met het gouden kroontje en de grote W erop en Prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Alexia in de andere koets.
Waar vandaan fotografeert de pers de Balkonscène?
Als de Koninklijke familie eenmaal binnen is en de paarden en koetsen langs zijn geweest krijgt eerst de officiële pers een nieuwe plek pal voor het paleis voor het perfecte shot van de royals op het balkon. Speciaal voor de pers gaat het hek open, zodat ze geen spijlen voor hun neus hebben. Hierdoor kunnen ze, in combinatie met vaak een mega telelens, de beste foto’s maken.
Wanneer worden de dranghekken weggehaald?
Als de pers zich geïnstalleerd heeft worden de dranghekken aan weerszijden van het Noordeinde en rondom het ‘plein’ weggehaald. Dit is het moment waarop mensen plotseling naar voren rennen.
Heeft het zin om naar voren te rennen?
Hard naar voren rennen heeft alleen zin als je echt hélemaal vooraan wil staan en dus door het hek heen wil kunnen fotograferen. Dat kan natuurlijk lang niet iedereen, dus haal je het net niet dan sta je helemaal niet zo handig. Desalniettemin gaan de meeste mensen toch naar voren, terwijl je iets verder naar achteren beter zicht hebt. Eén meisje klom in een lantaarnpaal.
Waar kun je het beste staan?
De beste plek is natuurlijk helemaal vooraan, maar lukt dat niet dan kun je juist beter een beetje naar achteren blijven staan anders belemmert het hek alsnog je zicht. Niet alleen de tralies maar ook de grote ornamenten op het hek zitten dan in de weg.
Waar stond ik?
Zelf stond ik zowel deze keer als vorige keer dus ook iets verder weg, ter hoogte van het standbeeld van Willem van Oranje, iets erachter nog zelfs, vlakbij de Postzegelboom. Dichterbij kon maar maakte het zicht niet beter. Sterker nog, iets verder weg sta je net ietsje hoger. Wel is het uiteraard lastig om van zo veraf te fotograferen. Zo’n goede camera heb ik nou ook weer niet, maar gelukkig kan ik inzoomen.
Wanneer begint de Balkonscène?
En dan is het –even na tweeën- wachten op het grote moment: de Balkonscène. Het duurde even, maar dan ineens gaan de deuren open. Willem-Alexander en Máxima komen als eersten naar buiten, gevolgd door de rest van het Koninklijke gezelschap. Terwijl de Koninklijke familie zwaait is dit hét moment voor jou om foto’s te maken. Doe dat direct, want voor je het weet is het voorbij.
Vinden de prinsessen het wel leuk om hier aan mee te doen?
Hoe de prinsessen het werkelijk ervaren weten we natuurlijk niet, en het hoort er gewoon bij, maar zoals al door anderen gezegd kwam Amalia sterk over. Haar verblijf in Madrid heeft haar vast goed gedaan, hoewel ik haar vorig jaar ook al als een koninklijke hoogheid vond overkomen.
Alexia leek bij het betreden van het balkon, in het kielzog van haar ouders, nog even met een puberblik te kijken, zo van ‘O, en dan dit ook nog’ (mijn 17-jarige dochter kan ook zo kijken), maar dat is best begrijpelijk. Na het hele spektakel van Prinsjesdag ben je wel klaar met alle poeha en wil je het liefst gewoon even chillen lijkt me. Uiteindelijk deed ze ‘vrolijk’ met het gracieuze zwaaien mee.
Wat gebeurt er na de Balkonscène?
Om 14:18u waren de deuren alweer gesloten. Wat er dan binnen gebeurt weet niemand. Zuchten ze, blij dat het erop zit? Zegt iemand ‘Hè hè!’ en ploffen ze neer, wordt er een drankje gedronken en zeggen ze ‘Goed gedaan!’ tegen elkaar? Mogen de schoenen uit of moet er nog vanalles? Of gaat iedereen zijn eigen gang? Geen idee. Het zou leuk zijn om dát eens te zien. Hoe en hoe laat ze van het paleis richting huis gaan blijft ook altijd een beetje geheim.
Update: O, niks ‘even uitrusten’, Máxima en Amalia moesten direct door naar Athene lees ik net!
Zo ziet de kamer van de Balkonscène er in elk geval uit. Ik maakte de foto afgelopen zomer:
Wat doet het publiek na de Balkonscène?
Vorig jaar werd er gefloten tijdens de Balkonscène, maar nu was het publiek er vooral met een ander doel: gewoon het hele gebeuren eens meemaken. De een voor het eerst, de ander voor de zoveelste keer. Sommige mensen bleven na afloop nog even voor het paleis hangen, maar ik vertrok weer. Via de Koninklijke Stallen fietste ik naar huis.
Blog en foto’s Balkonscène online
Eenmaal thuis wilde ik er meteen een blog van maken zodat ik als een van de eerste media een mooi verslag had en vooral als een van de eersten een foto van de Balkonscène deelde, dus laadde ik snel mijn foto’s in. Scherpe en onscherpe foto’s. Mezelf kennende duurt alles echter altijd langer dan ik van te voren denk en terwijl ik de foto’s bekeek werd ik alweer ingehaald door de waan van de dag en het drukke leven als ouder alleen. Het plan snel een blog online te hebben kon de koelkast in. Tegen de tijd dat ik nog even op de pc kon was ik te moe om nog iets te doen. Het was al laat.
Renze over Prinsjesdag
Bij Renze op tv ging het uiteraard ook over Prinsjesdag. Maar wat schetste mijn verbazing? Ze hadden het over de bordesscène! Dat klopt helemaal niet. Het is toch echt de Balkonscène.
Bordesscène of Balkonscène?
Wat is het verschil tussen de bordesscène en de balkonscène?
- De Bordesscène is met de nieuwe ministers op het bordes, op de trappen dus.
- De Balkonscène is met de Koninklijke familie op het balkon.
Weliswaar beide bij hetzelfde paleis, Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de Koning, maar op een andere plek.
De jurk van Máxima, Amalia en Alexia
De jurken worden jaarlijks uitgebreid door diverse media besproken. Alexia droeg de rode jurk die Máxima 22 jaar geleden tijdens haar eerste Prinsjesdag droeg. Máxima zelf in een minder opvallend licht parelblauwe tint. Amalia straalde juist wel weer in een prachtige kleur. Zeegroen of naar blauw neigend kobaltgroen zou ik zeggen, maar ik ben geen fashion blogger. Een royalty fotograaf ook al niet, want het was verrekte lastig ze van een afstand scherp in beeld te krijgen. Van een paar mooie maar niet-scherpe foto’s van de koninklijke dames heb ik een collage gemaakt:
FAQ’s Balkonscène
Tot slot, zoals beloofd, hieronder nog even de Frequently Asked Questions oftewel de Veel gestelde vragen over het bijwonen van de Balkonscène bij Paleis Noordeinde. Zie het maar als een ‘Balkonscène voor dummies’.
Waar is de Balkonscène?
De Balkonscène vindt plaats op het balkon van Paleis Noordeinde op het Noordeinde in Den Haag. Even voor de duidelijkheid: niet bij Paleis Huis ten Bosch in het Haagse Bos dus, maar middenin het centrum van Den Haag.
Hoe kom je bij de Balkonscène bij Paleis Noordeinde?
Hoewel beide zijden van het Noordeinde de meeste logische keuze lijkt om bij Paleis Noordeinde te komen, heb ik mijn eigen geheime route naar het paleis: via de parallel gelegen Parkstraat of de Amaliastraat. Sssst, niet verder vertellen!
Door de Heulstraat naar het Noordeinde kan ook, vanaf de Kneuterdijk, zoals je in mijn eerdere blog over Prinsjesdag kon zien, maar op gegeven moment kun je niet meer oversteken, als de stoet er weer bijna aankomt, dus dan moet je wel aan de goede kant staan. Kies je de linker stoep, dan kun je op gegeven moment niet verder omdat er dranghekken staan, kies je de rechter stoep, dan kun je –als het niet te druk is- doorlopen tot aan de Postzegelboom tegenover het paleis.
Waar staan de dranghekken?
De dranghekken staan aan beide zijden van Paleis Noordeinde en bij de grote boom (de Postzegelboom) net achter het standbeeld van Willem van Oranje. Zodra de Koninklijke familie binnen is worden de hekken weggehaald en kun je het ‘plein’ op.
Hoe laat arriveren de koetsen bij Paleis Noordeinde?
Na het uitspreken van de Troonrede en de route door de stad arriveren de koetsen rond 14:00u bij Paleis Noordeinde. Dit jaar (2024) was dat om 14:04u. Ga je in 2025 naar Prinsjesdag check dan altijd het programma en de tijden even op de website van de Rijksoverheid.
Uit welke koets stappen Willem-Alexander, Máxima en Amalia?
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en kroonprinses Amalia stappen uit de Glazen Koets, de koets met de gouden kroon en de W erop.
Wat is de beste plek om de Balkonscène te zien?
De beste plek om de Balkonscène te zien is uiteraard recht voor het paleis. De plek van de pers is het best, maar lukt het je vooraan te staan bij het hek (nadat de dranghekken zijn weggehaald) dan sta je ook mooi. Lukt dat niet dan kun je -zeker als je een goede camera bij je hebt- juist weer beter wat verder weg gaan staan.
Hoe laat is de Balkonscène?
De Balkonscène is ongeveer 10 minuten na aankomst van de koetsen. Op Prinsjesdag 2024 begon de Balkonscène om kwart over 2. Om 14:16 gingen de deuren open en om 14:18 weer dicht. Het zwaaien duurde slechts 2 a 3 minuten. (Inspecteer je mijn foto’s dan zie je dat het tijdstip niet klopt. De klok van mijn SONY-camera staat per ongeluk een half uur vooruit.)
Heeft het zin om naar voren te rennen?
Naar voren rennen zodra de hekken worden weggehaald heeft alleen zin als je echt snel bent en dus hélemaal vooraan bij het hek komt te staan. Lukt dat niet dan kun je beter verder naar achteren blijven staan, anders heb je het hek in beeld en kun je ze juist minder goed zien.
Wat gebeurt er tijdens de Balkonscène?
Tijdens de Balkonscène zwaait de Koninklijke familie naar het publiek. Het publiek zwaait ook, maar omdat velen tegenwoordig te druk zijn met foto’s maken en filmen werd er vroeger meer teruggezwaaid dan nu.
Met welke arm zwaaien ze?
Dit jaar viel me voor het eerst op dat ze met beide armen zwaaiden. Eerst deden ze dat met hun rechter arm, maar daarna ook met links, om geen lamme arm te krijgen. Alleen Willem-Alexander hield het de hele tijd met rechts vol.
Hoe lang duurt de Balkonscène?
De Balkonscène duurt maar enkele minuten. Vorig jaar was het heel kort, ik gok maximaal 2 minuten, nu was het iets langer, ruim 2 minuten, maar nog steeds is het snel voorbij.
Wie staan er op het balkon tijdens de Balkonscène?
Tijdens de Balkonscène 2024 stonden Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia, prinses Alexia, prins Constantijn en prinses Laurentien op het balkon.
Wie staat waar?
Wil je weten aan welke kant de koning, de koningin of juist de prinsessen staan? Dat wisselt per jaar. Vorig jaar stond Willem-Alexander links, daarnaast Maxima, dan Amalia en dan Alexia, Laurentien en Constantijn. Dit jaar stond Alexia links, daarnaast Amalia, Willem-Alexander, Maxima, Laurentien en Constantijn. Geen idee hoe dat bepaald wordt en of ze daar ruzie over maken, haha.
Waarom was prinses Ariane er niet bij?
Prinses Ariane was er niet bij omdat zij nog geen 18 is. In 2025 is ze dat wel!
Wanneer is Prinsjesdag in 2025?
Prinsjesdag 2025 is altijd de derde dinsdag van september, dus volgend jaar is Prinsjesdag op dinsdag 16 september 2025.
Is prinses Ariane bij de Balkonscène op Prinsjesdag 2025?
Gezien de traditie dat de prinsessen erbij mogen zijn vanaf hun achttiende verjaardag verwacht ik dat prinses Ariane in 2025 ook van de partij zal zijn. Zij wordt in april 18 jaar.
Wat gebeurt er op Paleis Noordeinde?
Behalve de Balkonscène gebeurt er natuurlijk nog veel vaker vanalles op Paleis Noordeinde, aangezien dit het werkpaleis van de koning is. Van de meeste activiteiten zijn we geen getuige; wel kun je de Geloofsbrievenceremonie met de nieuwe ambassadeurs meemaken. Dit lijkt een beetje op Prinsjesdag.
Welk standbeeld staat er voor het paleis?
Het standbeeld op het plein voor Paleis Noordeinde is een standbeeld van Willem van Oranje op zijn paard.
Kun je Paleis Noordeinde bezoeken?
Paleis Noordeinde is niet standaard geopend zoals musea en bekende bezienswaardigheden in Den Haag, maar soms is er een speciale openstelling, doorgaans in de zomervakantie! Zelf ging ik deze zomer samen met mijn moeder en mijn pubers naar het paleis. Bovenstaande foto nam ik vanuit de kamer waarvandaan ze het balkon betreden. Je ziet Willem van Oranje in beeld, met daarachter de Postzegelboom. De witte tenten stonden er tijdelijk.
Op het balkon staan mocht niet, maar deze foto maakte ik door het glas heen:
Paleis Noordeinde van binnen
Wil je Paleis Noordeinde eens van binnen zien? Alle verschillende vertrekken van het paleis? De pracht en praal in elke zaal?
Foto’s van ons bezoek aan Paleis Noordeinde zie je op Facebook.
Aan de buitenkant kun je het paleis sowieso altijd even bewonderen, net als deze Thaise monniken afgelopen weekend deden tijdens Open Monumentendag.
Noordeinde en Hofkwartier
Het Noordeinde waar Paleis Noordeinde gevestigd is is trouwens sowieso een leuke straat om eens doorheen te wandelen in Den Haag. Het ligt in het gezellige Hofkwartier en je vindt er diverse restaurants en bijzondere winkels. Een bekende koffie hotspot is hier Lola Bikes & Coffee. Ook de Bookstor is een geliefde plek.
Mis in het sfeervolle Hofkwartier ook de mural op de hoekstraat van de Molenstraat en de Oude Molstraat niet: het Meisje met de Parel!
Paleistuin
Wat mensen van buiten Den Haag vaak niet weten is dat je de Paleistuin, de tuin achter Paleis Noordeinde, gewoon vrij kunt bezoeken. Het is een vrij toegankelijk park met een speeltuintje, bankjes, kunst, een vijver en allerlei soorten bomen en bloemen.
Wandel hier dus zeker eens doorheen. Foto’s ervan vind je in mijn blog over de Paleistuin.
Overnachten in Den Haag
Wil je Prinsjesdag eens meemaken dan raad ik je aan lekker te overnachten in Den Haag. Een hotel vind je via Voordeeluitjes of Booking.com. De nacht ervoor, zodat je al vroeg op pad kunt, of juist de nacht erna, zodat je lekker kunt nagenieten. Langer is zeker een aanrader, want er is genoeg te zien en te doen in Den Haag!
Tips in Den Haag
- Niet te missen musea in Den Haag zijn o.a. het Mauritshuis en Escher in het Paleis, beide in het Museumkwartier. Ook Panorama Mesdag is een must see!
- Neem je (klein)kinderen of je neefje/nichtje ook eens mee naar Den Haag. Hier vind je tips voor een bezoek aan Den Haag met kinderen.
- Bekijk hier wat je nog meer voor leuks kunt doen in Den Haag.
Binnenkort naar Den Haag?
- Ga in september nog lekker naar het strand: hier vind je alle strandtenten in Den Haag op een rij.
- Wandel ook eens langs de Koekamp en hoor de herten burlen.
- Vanaf daar kun je doorwandelen naar het Haagse Bos waar je Paleis Huis ten Bosch vindt, het huis van de koning!
- Bezoek eind oktober de Japanse Tuin.
- Struin in december over de Haagse kerstmarkt.
Hier lees je meer blogs over Den Haag.
Dit blog bevat enkele affiliatelinks.
Alle foto’s die je in dit blog ziet maakte ik zelf. Ze mogen niet zomaar elders gebruikt worden. Het blog in zijn geheel delen mag uiteraard wel!