Misschien heb je nog nooit een yoga vakantie in Griekenland overwogen of denk je bij yoga retreats eerder aan Ibiza, Bali, Marokko of India. Vanaf nu kun je daar Kos aan toevoegen. Tijdens een relaxte yoga reis op dit heerlijke Griekse eiland kun je ultiem ontspannen. Het bohemien sfeertje in de tuin en het geluid van de zee helpen daar zeker bij.
Vanuit het relaxhoekje waar ik zit hoor ik de zee zachtjes ruizen in de verte. Vogels kwetteren, krekels tjirpen. Een warm briesje doet de hangmatten lichtjes heen en weer schommelen.
Yoga vakantie Griekenland
Of je nou al vaker op yoga retraite bent geweest of voor het eerst een yogareis wil boeken, het maakt niet uit. Misschien heb je zelfs weinig ervaring met yoga, weet je niet zo goed wat je je er bij voor moet stellen of wil je onder de stralen van de Griekse zon gewoon eens weten of het ook iets voor jou is. Dat kan. Op Kos ben je welkom voor een ontspannen week op een fijne plek.
Voor het eerst op yoga vakantie of ben je ervaren? Het maakt niet uit!
Een retraite of een vakantie?
Het is trouwens geen echte yoga retraite waar alleen maar health freaks en überyogi’s zitten hoor. Het is allemaal niet zo strikt. Wijn drinken is niet verboden. En ja, er wordt weliswaar vegetarisch gekookt, maar je kunt ’s middags lunchen waar je maar wil en wat je maar wil.
Afhankelijk van welke week je kiest kun je je yogatrip zelfs combineren met fietsen, wandelen of schilderen!
Hoe is een yogavakantie op Kos?
Zou jij wel eens een yogavakantie willen proberen? Niet te zweverig, maar gewoon relaxt? Gezellig samen met anderen? Een reis waarbij het doel naast yoga vooral is om lekker bij te komen? Lees dan verder.
Een yogareis uitproberen
Ik, als niet bepaald een yogafanaat, mocht naar Griekenland vliegen en zo’n reis uittesten. Een buitenkansje natuurlijk, maar toch twijfelde of ik het wel zou doen. Wilde ik dit wel echt? Yoga was namelijk niet echt mijn ding. En ik heb het toch echt al vaker geprobeerd. Maar ja, misschien gewoon nog niet vaak genoeg. En nu mocht ik er zomaar naartoe. Op een Grieks eiland nog wel! Dat klonk goed, een beetje rust kon ik wel gebruiken. Eigenlijk was ik gek als ik het níet deed.
Update 2020: de yogavakanties op Kos zijn sinds vorig jaar verhuisd naar een ander plekje. Neem voor meer informatie contact op met Yoga op Kos.
Zou ik na deze trip dan eindelijk om zijn?
Toen ik de mooie frisse site van Vakantie op Kos zag was ik meteen om. Wat zag het er allemaal fijn uit. Ik werd er meteen rustig en blij van. Hier wilde ik wel een paar dagen zijn. Hoe het was lees je verderop in deze blogpost. Je leest over de plek, de sfeer, de yoga, over fietsen en wandelen en wat je nog meer op Kos kunt doen. Ook beantwoord ik alvast wat vragen die je mogelijk hebt. En uiteraard zul je -zoals je van me gewend bent- veel foto’s zien om er een nog beter beeld van te krijgen.
In de fijne tuin met hangmatten, zithoekjes en een bohemien sfeertje is het heerlijk relaxen geblazen.
Tuin met een bohemien sfeertje
In een fijne tuin met een bohemien sfeertje, op steenworp afstand van het strand en met het geluid van het ruizen van de golven in de verte is het heerlijk relaxen geblazen. Tussen de palmbomen, olijfbomen en oleanders vind je hangmatten en fijne zitjes met kussens waar je lekker wat kunt lezen en je helemaal zen kunt voelen. De positieve teksten op houten bordjes helpen daar zeker bij.
Ik kijk naar de olijfboom, en naar een palm die fier de lucht insteekt. De hemel is blauw. Ik ben op het soort plek waar ik van hou.
Weldadig en gezond ontbijt
Na het versgeperste sapje dat je voor de yogasessie in de ochtend krijgt, kun je je na de yogales tegoed doen aan een zeer uitgebreid ontbijt, in de tuin. Dagelijks wordt daar voor een heerlijk ontbijt gezorgd. Een beter, lekkerder en gezonder ontbijt dan dit kom je in de Méditerranée niet vaak tegen.
Verse meloen of ander fruit, knapperig donker boord met zaden en pitten, jam voor de zoetekauwen, feta voor wie hartig wil, elke dag gekookte eieren, thee of koffie en Griekse yoghurt waar je zelf naar wens muesli, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijnen, gojibessen, cranberries, chia zaden, lijnzaad en honing aan toe kunt toevoegen. Een goede start van de dag dus!
Griekse yoghurt met muesli, walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijnen, gojibessen, cranberries, chiazaden, lijnzaad en honing.
Niet alleen tijdens het ontbijt maar ook later op de dag kun je overigens gewoon koffie (Nespresso-apparaat) en thee pakken als je daar zin in hebt.
Diner aan een lange tafel
Na de avondyoga kun je samen met de andere gasten heerlijk genieten van het diner, ook weer met z’n allen aan de grote houten tafel in de tuin. Ben je mee met de groepsreis dan wordt elke avond weer een verrassend vegetarisch diner bereid. Zelf koken of helpen bij de bereiding hoeft niet; het diner wordt door een Griekse kok(kin) bereid en je kunt gewoon aanschuiven. Is dat eens even relaxt…
Soms is het nog net licht, soms al in het donker, met lantarentjes en waxinelichtjes erbij. Een gezellig moment van de dag.
Wat wordt er gekookt?
De maaltijd is vegetarisch en wisselt dagelijks; er is altijd een lekkere salade en er zijn enkele bijgerechten, met vooral ook veel groenten. De ingrediënten zijn altijd vers en er wordt zoveel mogelijk met lokale producten gewerkt. Vitamines kom je zeker niet te kort. En ben je net als ik een grote eter? Je hoeft niet bang te zijn dat je te kort komt. Er is genoeg.
Voor wijn of bier moet je wel even zelf zorgen. Je kunt het in de buurt kopen of bij de wijngaard; leuk om het met elkaar te delen.
Wil je ’s avonds een keer niet mee eten, ook prima. Geef het even door en doe waar je zin in hebt. Dit was bij de leuke kleine lokale taverna ‘Never on Sundays’ in Kos stad:
Waar ligt de accommodatie van Yoga op Kos precies?
De accommodatie ligt niet ver van Kos-stad vandaan. Je vindt de locatie het best door te zoeken op het Aeolos Beach hotel. Daar ligt het naast. Ideaal is dat je op een rustig stukje van Kos zit, maar dat je als je wil zo de drukte op kunt zoeken.
Vlákbij zee
Het kleinschalige complex ligt niet alleen rond een heerlijke tuin, maar ook vlakbij zee, eigenlijk vrijwel aan zee. Vanaf je veranda of balkon hoor je het ruizen van de golven al, zowel overdag als ’s nachts, zo dichtbij is het. Een paar passen buiten het hek en je ziet de heerlijke Egeïsche Zee. Je wandelt er zo naartoe. Een frisse duik bij het wakker worden en aan het eind van de dag? Het kan. Heerlijk toch?
De kamers
Rond een grasveld vind je de kamers waarin je verblijft. Ze liggen achter het huis van de eigenaar. Voorheen heette het de Countryhouse, maar een officiële naam heeft het niet. Het zijn een soort ‘huisjes’ onder 1 kap. Alle studio’s en appartementen hebben een eigen badkamer, een keukentje en een veranda of balkon. De meeste liggen direct aan de tuin, twee liggen in het aparte gebouw en hebben uitzicht op zee.
Verwacht geen strakke luxe kamers of keurig gemaaid gazonnetje. Het is allemaal meer puur. Juist dat heeft charme. De kamers zelf zijn relatief eenvoudig, maar toch helemaal prima. Zo rond de tuin is het goed toeven. De hangmatten en de op hout geschreven teksten dragen bij aan het fijne bohemien sfeertje.
Update 2019: ze hebben nu ook nog een tent waar je in kunt overnachten!
Aan het strand
Het strand waar je zit is een lekker rustig stuk strand tussen de bekende stranden bij Tigaki en het toeristische Lambi beach bij Kos stad in. Het wordt ook wel Nea Alikarnassos genoemd; niet te verwarren met dezelfde plaats bij Heraklion op Kreta. Het is geen strand met rijen ligbedden (die vind je in Tigaki), maar juist wat meer puur natuur. Gewoon een mooi lang strand met zowel kiezels als zand.
Er staan een paar bomen op het strand, wat fijn is voor wat schaduw, zowel als je gaat zwemmen als tijdens de yogasessies op het strand.
Of neem een duik in het zwembad
Vind je een zwembad fijner? Je kunt bij de buren terecht: Aeolos Beach Resort. Bestel bij de bar van dit hotel een drankje en het is toegestaan dat je daar even lekker op een bedje ligt, aan een tafeltje in de schaduw zit of wat baantjes zwemt.
Uitzicht op andere eilanden en op Turkije
Vanaf het strand heb je uitzicht op de nabijgelegen eilanden Psérimos en Kalymnos, en meer naar het oosten toe zie je Turkije liggen.
En… niet te vergeten: je kunt iedere avond de mooiste zonsondergang zien!
Oké, en dan nu de yoga. Want daar kwamen we voor toch?
Wat is het verschil met sommige andere yogareizen?
Yogareizen (of yoga retraites zoals je ook vaak ziet) worden steeds populairder. Dergelijke reizen worden steeds vaker aangeboden, soms behoorlijk commercieel. Deze yogareis is kleinschalig en persoonlijk. De groepen zijn relatief klein. Je bent met maximaal 12 personen. De lessen worden in de tuin en op het strand gegeven en ook eenmaal bij het Asklepion.
Wat voor soort yoga wordt er gegeven?
Er bestaan natuurlijk verschillende vormen van yoga: niet alleen hatha yoga, maar ook yin yang yoga, hot yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga en vipassana yoga. De ene vorm is rustiger, de andere wat actiever, bij de een ligt de focus op bepaalde houdingen, bij de andere op ademhaling. Tijdens de yogavakantie op Kos komen niet alle maar wel verschillende stijlen aan bod.
Waarom is yoga goed voor je?
Door het doen van yoga verdwijnen niet al je problemen, maar het helpt je wel er beter mee om te gaan en er rustiger onder te blijven.
Op de blog van de yogadocente (waarover zo meer) zie ik een spreuk die het eigenlijk exact weergeeft:
Peace, it doesn’t mean to be in a place where there’s no noise, trouble or hard work. It means to be in the midst of those things and still be calm in your heart.
Hoe vaak doe je yoga tijdens de yoga reis?
Er zijn reizen met alleen maar yoga en reizen in combinatie met een andere activiteit zoals wandelen of fietsen. Bij de yogareis wordt 2x per dag yoga gegeven, bij de combinatieweken van yoga met wandelen, fietsen of schilderen soms 1x en soms 2x per dag, afhankelijk van de activiteit die voor die dag op de planning staat.
Update 2019: dit jaar bieden ze yogareizen, yoga en wandelen en yoga en pilates aan.
Bijzondere momenten tijdens de trip
Welke yogavakantie je ook kiest, in alle gevallen staat een keer floaten in de Thermen en een meditatie bij het Asklepion op het programma. Het Asklepieion is een bekende bezienswaardigheid op Kos. In de Griekse oudheid was het een sanatorium. Het is zelfs het oudste sanatorium ter wereld! Ook is het de heilige plek van Hippokrates, die in die tijd arts was. Hij werd rond 460 voor Christus op Kos geboren. Vlakbij de ruïnes, op een heuvel met uitzicht op zee, doe je de meditatie.
Een magische locatie!
Floaten in de Thermen
Het floaten in de Thermen heb ik zelf helaas moeten missen omdat ik pas later bij de groep kwam, maar als je net als iedereen van zondag tot zondag boekt, dan maak je dit sowieso mee. De Thermen zijn natuurlijke warmwaterbronnen waar ook de Grieken zelf komen om te ontspannen. Het lijkt me heerlijk om hier tijdens zonsondergang of bij het opkomen van de sterren lekker te ‘floaten’.
Yoga en wandelen
Tijdens de reis ‘Yoga en wandelen’ doe je niet alleen aan yoga, maar staan er ook een paar mooie wandelingen op het programma. Veel mensen denken dat Kos een vlak eiland is, en dat is het gedeeltelijk ook, maar Kos heeft ook heuvels en een mooi berggebied. Je gaat o.a. wandelen in de bergen, in de omgeving van Zia.
Ook maak je een wandeling langs de kust, langs het zoutmeer en langs het strand vanaf toeristisch Tigaki naar het noordoosten, terug naar onze accommodatie. In het zoutmeer zie je vaak flamingo’s. Wij zagen ze ook. Ik kon snel vanaf een afstand een foto maken, maar toen we dichterbij kwamen vlogen ze helaas net weg.
Yoga en stenen beschilderen
Als je kiest voor ‘Yoga en stenen beschilderen’ dan ga je in plaats van de avondyoga drie namiddagen stenen beschilderen onder leiding van een Griekse kunstenares. Het leuke is dat je de stenen zelf op het strand uitzoekt. Er liggen hele mooie exemplaren. Je mag zelf weten wat je erop schildert.
Update 2019: dit werd tijdelijk aangeboden, nu is het programma net weer anders.
Yoga en fietsen
Kies je voor de reis ‘Yoga en fietsen’ dan ga je in plaats van de avondyoga een paar keer een fietstour maken onder leiding van gids Anastacia. Op de site Yoga op Kos lees je er meer over.
Update 2019: De aparte ‘Yoga en Fietsen’-reis wordt niet meer aangeboden, maar fietsen kun je sowieso heel goed op Kos. Lees hieronder maar.
Fietsen op Kos
Fietsen op Kos is erg populair. De noordkust is vlak en je kunt dan ook zonder veel moeite een end langs de weg (met grotendeels fietspad) langs het strand fietsen, bijvoorbeeld naar Kos stad, of de kleine weggetjes naar het binnenland in gaan.
Ook ik had net als de anderen uit de groep tijdens mijn verblijf een fiets tot mijn beschikking zodat ik zelf op pad kon. Het was ontzettend warm weer (een hittegolf), maar omdat de noordkust vlak is was het fietsen zelfs met meer dan 40 graden (wat uitzonderlijk was), goed te doen.
Wie zit er achter de yogareizen?
De yogareizen zijn opgezet door de Nederlandse Mariëlla Sprado. Tijdens een vakantie op Kos, alweer jaren geleden, ontmoette zij een Griek en na maanden contact houden bleek het serieus en waagde ze de stap. Naast haar bedrijf in Den Haag besloot ze een kleinschalig verblijf op Kos te huren van een Griekse familie en yogareizen te gaan organiseren.
Dit jaar doet ze het voor het eerst (update 2019: inmiddels alweer voor het derde jaar!) en het was meteen een succes, zowel de yogareizen als de losse verhuur. Mariëlla zelf is ook het hele seizoen op het eiland. Hier loopt ze:
Werken met locals
De yogalessen geeft ze overigens niet zelf, maar worden gegeven door ervaren yogadocenten van Griekse komaf. Verder werkt ze ook het liefst met locals zodat ook zij aan banen worden geholpen. De kokkin en de schoonmaakster zijn ook Grieks. Engels spreken ze niet, maar Mariëlla spreekt Grieks en kan eventuele vragen voor je stellen.
De yogadocenten
De yogalessen op Kos worden gegeven door de Griekse Panagiota Kostami en Eleni Valkanou, beide gekwalificeerde yogadocenten.
De uit Athene afkomstige Panagiota (waar ik les van had) komt uit de toneelwereld, maar reist ook veel. Panagiota is een lieve en nog jonge Griekse. Tijdens haar studie acting in Athene kwam ze met yoga in aanraking en dat beviel haar erg goed. Zo goed zelfs dat ze besloot een teacher training van 200 uur te doen.
In de Arhanta Ashram in Gelderland leerde ze de kneepjes van het vak. Daarna is ze steeds meer les gaan geven, niet alleen in Athene en zoals nu op Kos, maar ook in Nederland. Ze heeft hatha yoga en hot yoga gegeven bij Balanzs in Den Haag, Neo Yoga in Delft en bij een David Lloyd Club in Rotterdam.
Eleni, de andere docente, doet behalve aan yoga ook aan Pilates en werkte ook in yoga studio’s in Londen en New York. Ik meen dat er nog een andere yogadocente was, Eva, afkomstig van het nabijgelegen eiland Kalymnos, maar die heb ik niet gezien. Omdat ze in Amerika heeft gewoond spreekt ze vloeiend Engels.
Update: in 2019 worden de yogaweken begeleid door de volgende yogadocenten: Tamara van Well, Eleni Valkanou, Marja Bazuin en Eline van de Kam.
Goed, nu weet je wat er allemaal kan en hoe het eruit ziet. Maar ik hoor je al denken: hoe wás het nou?
Aankomst op Kos
Na nog een dag hard werken, pas ’s avonds laat inpakken en slechts 2 uurtjes slaap, vertrek ik met een vol hoofd en een lijf vol stress naar de luchthaven. Als het toestel vertrekt raak ik langzaam wat meer in de relax modus. Ik geniet van de vlucht met weergaloos uitzicht over de Egeïsche zee, de Dodekanesos en andere eilanden, maar ik zie ook wel een beetje op tegen wat komen gaat.
De groep is er al, en daar kom ik nog eens aan
De groep die op vakantie is is er al 4 dagen als ik kom. Zij zijn echt op vakantie, ik niet. En midden in een groep vallen die al bestaat is nooit fijn. Ik ben daar gewoon niet zo goed in. Ik kan bij zo’n voorstelrondje niet meteen alle namen onthouden en ik ben bang dat mensen me raar vinden. Ondertussen maak ik me druk om wat ik in godsnaam aan moet met die yoga. Iets straks of juist iets wijds?
Ontstressen
Toch doet Mariëlla er alles aan om er voor te zorgen dat ook ik me ontspannen voel en dat is fijn. Het maakt allemaal helemaal niets uit, doe waar jij je lekker bij voelt, dat werkt het best. Want wil je over iets rustgevends en heilzaams schrijven, dan moet je zelf niet gestrest rond gaan lopen natuurlijk.
Het heerlijk warme weer en de mooie omgeving helpt daar gelukkig heel goed bij.
Eerst maar eens lunchen
De groep bestaat uit 2 stellen uit Friesland en verder allemaal mensen die alleen geboekt hebben, zowel Nederlanders als Belgen. Iedereen is hartstikke aardig. Ik ga meteen met een klein gezelschap mee lunchen in de omgeving, bij een typisch Griekse taverna met zeezicht.
We gaan er op de fiets naartoe. Het is weer zo’n moment zoals ik op pers- en blogreizen wel vaker heb. Zo’n moment waarop ik denk:
‘Kijk mij nou, iedereen is in Nederland, en ik fiets hier gewoon!’
Meditatie bij het Asklepion
Meteen die avond doe ik mee aan de eerste yogasessie. Of eigenlijk meer een meditatie. We doen het op een wel heel bijzondere plek, in de heuvels, niet ver van het Asklepion, een bekende bezienswaardigheid op Kos. Terwijl de zon langzaam zakt doen we ademhalingsoefeningen en liggen we ontspannen op onze matjes.
Als de les voorbij is zien vanaf ons hoger gelegen plekje tussen de pijnbomen door de lucht oranje kleuren en de zon in de zee zakken. Een onvergetelijk gezicht!
Diner bij kaarslicht
Zodra we terug zijn op ons fijne plekje is het tijd voor het diner. Het is al donker, maar het is nog heerlijk warm. Bij het licht van lantarentjes wordt de tafel gedekt en genieten we van een lekkere home made maaltijd.
Wandelen net na zonsopkomst
De dag erop belooft het zo extreem warm te worden dat we extra vroeg gaan wandelen. Er is zelfs sprake van een hittegolf en dus vertrekken we al om 6 uur. Zelfs dan is het al warm buiten. We worden gedropt in Tigaki en wandelen naar het zoutmeer. De flamingo’s zijn er! Als ze ons horen vliegen ze helaas net voor de echte foto weg.
Via het toeristische plaatsje Tigaki dat nog in ruste is lopen we langs het strand en de vele strandbedjes naar het oosten waar het heerlijk rustig is. Het is pas 7 uur en nu is het al heel warm, en toch geniet ik er intens van.
Als we terug bij ons plekje zijn worden de vakantiegangers bij het hotel naast ons net wakker, terwijl wij er al een wandeling van 2 uur op hebben zitten. Het voelt goed. Na een snelle douche schuiven we voldaan aan aan het ontbijt.
Van tamarisk tot Poseidon’s balls
De wandeling werd begeleid door een Duitse die op Kalymnos woont. Ze wist veel te vertellen, wat het extra leuk maakte. Hier legt ze iets uit bij een tamarisk boom. Ook liet ze ons iets zien wat je tijdens een wandeling over het strand tegenkomt: kleine bolletjes aanelkaar geplakt zeewier. Deze worden ook wel Poseidon’s balls genoemd.
Kos stad ontdekken
Het fijne aan de reis is dat je ook veel vrijheid hebt. Niet alleen de gewone deelnemers, maar ook ik. Natuurlijk moet ik Kos stad gaan verkennen. Ik pak de fiets en trotseer de hoge temperaturen. Het maakt me niet uit. Ik hou ervan. De fietstocht is aangenaam en Kos stad verrast me.
Hier zie je alvast een paar foto’s, maar ik zal ook nog een keer een aparte blogpost over Kos stad schrijven. Het is zeker een aanrader hier naartoe te gaan, ook met kinderen, en zowel overdag als ‘s avonds!
Behalve in Kos stad is er uiteraard nog veel meer te zien op Kos.
Hoe kom je in Kos stad?
Vanaf de accommodatie kun je gemakkelijk naar Kos stad of Tigaki fietsen. De afstand naar Kos stad is zo’n 5 kilometer. De route is vlak en het grootste deel bestaat uit fietspaden. Je doet er een half uurtje over. Bussen gaan er ook (maar heb ik niet gedaan) en een taxi is ook mogelijk.
Zelf leuke adresjes ontdekken voor de lunch
Tijdens de lunch ben je vrij om zelf een leuk tentje of restaurantje uit te zoeken. Er zijn enkele lokale taverna’s in de buurt, waar je zo naartoe kunt fietsen, of je nou graag aan het strand of in Kos stad wil lunchen. Lunchen op Kos is op de meeste plekken niet duur. Deel eventueel wat gerechtjes met anderen.
Vineyard
Op fietsafstand van de accommodatie ligt een leuke kleine winery. In de wijngaard ligt een taverne: Ampeli. Ook die moest ik even uittesten natuurlijk.
Wat verder te doen op Kos
Het liefst had ik in een paar dagen álles van Kos willen zien maar dat kan helaas niet. Ik wilde nog veel meer. Eigenlijk wilde ik ook nog een eilandtour per boot doen, langs de eilanden rondom Kos, en omdat Turkije zo dichtbij ligt had ik daar ook nog wel even naartoe gewild. Maar ja, een mens kan niet alles. Reden genoeg dus om toch nog een keer terug te gaan. Leuke dingen om te zien en doen op Kos zijn er in elk geval genoeg!
En de yoga dan? Hoe beviel de yoga?
Daar zit ik dan, in de lotushouding, op een yogamatje. Niet in een muf zaaltje, maar buiten, aan zee, op een Grieks eiland! Mijn handen leunen zachtjes op mijn benen, mijn vingers in een bepaalde mudra. Met gesloten ogen adem ik in en uit.
Inhale, exhale.
Downward facing dog
Tijdens een andere sessie sta ik als een downward facing dog (ja, dit is een bekende term) op handen en voeten op mijn matje. En weer een volgend moment sta ik met één been naar achteren en zet ik mijn andere been netjes tussen mijn handen.
Yoga saai?
Het gaat allemaal wel, maar ik vind het een beetje saai, precies wat ik altijd al had. Als ik op zo’n matje sta en dezelfde oefeningen een paar keer achterelkaar moet doen dan wil ik alleen maar heel hard rondjes gaan rennen of springen. Ik word er niet rustig van, integendeel, ik word er juist heel onrustig van.
Ik word er niet rustig van, integendeel, ik word er juist heel onrustig van.
Ligt het aan mij?
Het gekke is dat ík daar alleen last van lijk te hebben. De anderen gaan er helemaal in op en lijken het heerlijk te vinden. Dus het ligt vast aan mij. Aan de yogalerares ligt het zeker niet. Zij doet het top. Maar laat mij maar lekker fietsen, wandelen, foto’s maken, wijn drinken of naar de zonsondergang kijken. Dáár word ik rustig van. Gelukkig kon dat op bij deze reis naar Kos ook allemaal.
Ik heb dan ook niet alle yogalessen meegedaan, maar ook een paar lessen alleen foto’s gemaakt.
Laat mij maar lekker fietsen, wandelen, foto’s maken, wijn drinken, naar de zonsondergang kijken of naar de golven luisteren. Dáár word ik rustig van.
Er helemaal in op gaan
Ik vond het leuk om te zien dat er mensen waren die er wel helemaal in op gingen. Die er kennelijk wel van genoten. Of gewoon stug volhielden. Die na een sessie nog in enigszins contemplatieve toestand of met een gelukzalige glimlach op hun gezicht hun yogamatje weer oprolden. Zij hadden iets wat ik niet had.
Yoga op een mooie plek
Misschien is yoga weliswaar mijn ding niet, maar heilzaam was het toch. Ik heb vooral ook gemerkt dat het voor mij belangrijk is wáár ik yoga doe: in een muf zaaltje waar je de zweetluchten van anderen ruikt of heerlijk in de buitenlucht bij het ruizen van de zee. Alleen dat al brengt je tot rust. En alleen al daarom zou je het eens moeten proberen.
Dus?
Ben ik nu voorgoed om? Nee. Ik was geen yoga freak en dat ben ik nog steeds niet, maar ik heb er wel van genoten. Dus het was fijn? Ja. Zo’n yogavakantie op Kos is gewoon echt heerlijk. Door de tuin, het eiland, het weer, de sfeer, het eten, alles.
Zo’n yogavakantie op Kos is gewoon echt heerlijk. Door de tuin, het eiland, het weer, de sfeer, het eten, alles.
Vrijheid
Wat ik fijn vond was dat je veel vrijheid had. Los van de yogasessies kun je lekker doen wat je wil. De hele dag met een boek in een hangmat? Prima. Lekker naar het strand? Ook goed. Op de fiets de omgeving verkennen? Hartstikke leuk. Zelf een excursie boeken die je leuk lijkt? Ook dat kan.
Je bent vrij om te doen wat jíj wil. De lunch zit er niet bij, dus je kunt zelf lekker ergens een fijne taverne opzoeken of iets kopen bij een stalletje of supermarkt om op je veranda of aan de lange tafel te eten.
Alleen of samen
Je kunt het wat andere gasten op pad of in je eentje, als je dat liever wil. Ook ‘s avonds ben je vrij. Na de yoga sessie en het diner kun je misschien met wat anderen Kos stad in (op de fiets of met een taxi) en wil je een keer wat langer iets doen of ’s avonds elders eten dan kun je ook een keer een sessie en maaltijd overslaan.
De hele dag met een boek in een hangmat? Prima. Lekker naar het strand? Ook goed. Op de fiets de omgeving verkennen? Hartstikke leuk. Een excursie boeken? Ook dat kan.
Beginner of gevorderd?
De yogavakanties op Kos zijn niet alleen voor mensen met veel yoga ervaring, maar juist ook voor beginners. Of je nou single bent, gewoon even alleen wil of als stel een geschikte vakantie zoekt. Misschien heb je wel eens een yogavakantie overwogen maar durf je niet zo goed. Misschien denk je ‘Ja, dan zit ik tussen allemaal van die cracks’, ‘Ik ken al die termen niet’ of ‘ik ben niet zo lenig’ of ‘Misschien mag je dan niet drinken of bijna niet eten’. Welnee. Het is niet zo strikt.
Ja, er is zeker aandacht voor gezond eten, maar als jij je dag met koffie wil beginnen in plaats van een sapje of als je ’s middags lekker uitgebreid wil lunchen met een karafje wijn, verse vis of souvlaki, dan is er niemand die zegt dat dat niet mag. Integendeel, het is jouw vakantie en jij moet genieten! In die heerlijke tuin en zo vlak aan zee lukt dat zeker.
Wanneer worden de yogavakanties aangeboden en op welke data zijn de volgende reizen?
De yogareizen (al dan niet in combinatie met fietsen, wandelen of stenen beschilderen) vinden plaats in het voor- en najaar. De eerste reis van het seizoen is half april al en de laatste is eind oktober.
UPDATE: dit zijn de data van de yogareizen in 2019!
Het loopt snel vol, dus wil je nog, informeer dan snel bij Mariëlla welke reizen nog beschikbaar zijn. Kom je via mijn reisblog bij haar terecht dan is het altijd leuk als je haar dat even laat weten. De korting die je tijdelijk via mijn blog kon krijgen geldt niet meer, maar mensen vinden het altijd leuk te weten hoe je ze gevonden hebt.
Als single of samen boeken?
Je kunt de reis met zijn tweetjes boeken, maar ook alleen, of je nou single bent of gewoon solo reist. Op de reis waar ik aan deelnam hadden 2 stellen geboekt en verder allemaal mensen alleen. Los van de koppels waren dit allemaal vrouwen, dus moedig ook zeker mannen die van yoga houden of het eens willen proberen aan om mee te gaan.
Wat kost het?
Met zijn tweeën betaal je voor de yogareis 695 euro per persoon (samen in één appartement). In je eentje 695 euro in de tent of 825 in een privé studio. Dit is een zeer schappelijke en singlevriendelijke eenpersoonsprijs; meestal betaal je flink meer voor alleengebruik van een kamer of appartement. Gelukkig hoeft de eenpersoonstoeslag je in dit geval dus niet tegen te houden. De prijs is overigens wel exclusief vlucht, maar inclusief heel veel andere dingen.
Wat is inbegrepen?
Bij die prijs is niet alleen je accommodatie inbegrepen, maar ook de yoga (eventueel in combinatie met het wandelen, fietsen of schilderen), uitgebreid ontbijt en diner, en onbeperkt koffie en thee. De transfer vanaf het vliegveld en weer terug wordt ook geregeld, tenzij je zelf graag een auto huurt. Een excursie naar de Thermen zit er ook bij. Ik heb die zelf niet meegemaakt omdat ik pas later bij de groep kwam.
Wifi en app
Gratis wifi is er uiteraard ook. En wellicht maakt iemand uit de groep net als bij ons een appgroepje aan zodat je (als je dat wil) weet waar iedereen uithangt. Ook handig als je later op de dag wat aansluiting wil, bijvoorbeeld tijdens lunchtijd.
In juli en augustus hier naartoe?
In juli en augustus kunt je ook naar dit heerlijke plekje. Eerst werd dat alleen zonder yoga aangeboden, maar nu mét! Ook in de zomervakantie zijn er dus yogalessen!
Vind je het fijn om in een accommodatie ‘van’ een Nederlandse te zitten of ben je gewoon na alle foto’s verkocht? Regel het dan snel. De prijzen vind je hieronder.
Wat kost een verblijf in de zomervakantie of herfstvakantie?
Voorheen waren er geen lessen in de zomervakantie en herfstvakantie, maar inmiddels wel. Denk je ‘Herfstvakantie? Is het dan nog wel lekker?’ Ja, qua weer kan het in oktober nog heel fijn zijn. Er kan eens een regendag bij zitten, maar over het algemeen is het in het zuiden van Griekenland, ver weg van de Hollandse herfst, dan nog heel aangenaam.
Wat het kost lees je op de website van Yoga op Kos.
Wat kost een vlucht naar Kos?
De vlucht moet je zelf regelen. Je kunt vliegen met Transavia, Corendon, TUI en andere maatschappijen. Het merendeel vanaf Amsterdam, maar ook vanaf Eindhoven. Of vanuit België. Prijzen variëren per periode, maar je vindt al tickets vanaf 200 euro. Houd de deals in de gaten, wie weet vind je dan een keer iets goedkopers.
Vluchten zoeken en boeken kan via de banners rechts op mijn site, maar ook via http://tix.nl of Transavia. Onthoud: naar Griekenland vliegen is soms best prijzig, maar ter plekke is het niet duur, dus dat heb je er zo weer uit.
De vliegduur is ongeveer 3,5 uur. Het tijdsverschil is 1 uur. In Griekenland is het 1 uur later.
Auto huren op Kos
Een auto huren kan ook zodat je zelf het eiland Kos kunt verkennen. Ik raad je aan dit al van te voren te regelen. Ophalen en inleveren op de luchthaven is dan wel zo handig. Doe je dit, geef dan wel even door dat je niet met de transfer mee gaat.
Grofweg betaal je in het laagseizoen betaal je vanaf zo’n 200 euro per week, in het hoogseizoen vanaf 300. Via Sunnycars heb je een all in prijs en hoef je dus niet bang te zijn dat er nog allemaal extra kosten en verzekeringen bij komen.
Praktische vragen over de yoga en over Kos
Wellicht heb je nog wat praktische vragen over de yoga en over Kos. Ik geef hier alvast antwoord op mogelijke vragen:
Hoe vaak en hoe laat is de yoga?
Twee keer per dag is er yoga. Afhankelijk van de reis die je kiest soms 1x per dag, aangezien je bij sommige reizen yoga met wandelen of iets anders combineert. Na een vers sapje ga je ’s ochtends eerst een yoga sessie doen (in de tuin of op het strand), beginnend tussen 7 en (meestal) 8 uur en daarna lekker aan het ontbijt.
’s Avonds rond 7 uur of 8 uur (afhankelijk van seizoen, weer en wensen) is er een sessie die net voordat de zon echt onder gaat eindigt, zodat je de zonsondergang ook nog kunt zien vanaf je yogamatje. En daarna weer lekker eten.
Wat moet ik meenemen?
Voor de yoga neem je kleding mee die lekker zit. Je hoeft geen yogamatje, beddengoed of handdoeken mee te nemen. Alleen een badlaken of sarong voor als je naar het strand of het zwembad gaat.
Voor de wandelreis zijn lekkere (wandel)schoenen wel fijn. Echte bergschoenen hoeft niet, sneakers kunnen ook gewoon.
Is er airco?
Airco is er niet, maar wel een ventilator. Ik trof een onverwacht zeer warme week met temperaturen rond de 40 graden, maar meestal is het koeler, zeker in april, mei en vanaf september. Je redt je echt wel zonder airco.
Zijn er muggen op Kos?
Een klamboe tegen eventuele muggen hangt al boven je bed, dus die hoef je niet mee te nemen. Antimuggenmiddel of afterbite is wel altijd handig om bij je te hebben.
Zijn er vluchtelingen op Kos?
Misschien vraag je je af of er eigenlijk nog vluchtelingen op Kos zijn. Ja, er zijn nog vluchtelingen op Kos, maar die zitten niet in de kustplaatsen. Wel zie je hier soms enkele zigeuners, maar die waren er altijd al. Er is een vluchtelingenkamp in het binnenland van Kos, bij de plaats Pyli. Daar zitten vluchtelingen uit verschillende landen, en sporadisch komen er nog vluchtelingen of migranten aan, maar de grote stromen vluchtelingen van voorheen (waar Lesbos en Chios nog meer mee te maken hadden dan Kos) zijn er niet meer.
Tijdens een vakantie op Kos merk je er verder niets van, dus dat is echt geen reden om het niet te boeken. Wist je trouwens dat in Italië veel meer vluchtelingen en migranten (uit Afrika) aan komen dan in Griekenland? Zie eventueel hier of bekijk deze factsheet van de UNHCR betreffende de Egeïsche eilanden. Wil je iets doen voor de kinderen in de kampen, dan kun je doneren via Save the Children.
Alleen dit reddingsvest (waarvan ik er maar eentje heb gezien) herinnerde nog aan de ellende en ontberingen die veel vluchtelingen hebben moeten doorstaan.
Meer vakantiegangers naar Kos
Mensen in de toeristische sector op Kos en enkele andere eilanden voor de Turkse kust hebben te lijden gehad onder de vluchtelingenproblematiek. Minder vakantiegangers bezochten de Egeïsche eilanden, terwijl het toerisme naar andere Griekse eilanden sinds vorig jaar juist flink groeide. Eilanden als Santorini en Zakynthos zijn super populair, andere Griekse eilanden ook. Het aantal boekingen naar Kos is gelukkig ook flink groeiende en Griekenland als geheel verwacht voor 2017 zelfs een recordjaar! Goed nieuws dus!
Nog nooit op yogavakantie geweest?
Twijfel je nog? Het maakt niet uit of je het al vaker gedaan hebt of niet. Beginner of gevorderd, hier is iedereen welkom. Met Yoga op Kos heb je een heerlijke vakantie. Ook als je eigenlijk helemaal niet zo’n yogi of yogini bent, maar het wel eens wil proberen.
Zoals op de site ook staat:
Wat is er fijner dan lichaam en geest lekker tot rust te laten komen en weer opgefrist naar huis te gaan? Gewoon tot jezelf komen, in een relaxte, rustige en inspirerende omgeving.
Conclusie, zou ik deze yogareis aanraden?
Ja, absoluut. Ik raad de yogareis aan aan wie van yoga houdt, maar ook wie er –net als ik- wel van wil houden, maar daar toch een beetje moeite mee heeft. Je kunt het veilig proberen en daarnaast is er genoeg om van te genieten, van de rust in de fijne tuin, de contacten met medecursisten, de gezelligheid van Kos nabij, het heerlijke ontbijt ’s ochtends, de home made dinners ’s avonds en elke dag weer een mooie zonsondergang boven de Egeïsche Zee.
Opladen in Griekenland
Heb je behoefte aan ontspanning, een pas op de plaats, is het hoog tijd om weer een beetje op te laden na een emotionele tijd of ben je jezelf een beetje kwijtgeraakt door de drukte van het dagelijks leven en het feit dat alles altijd maar door gaat? Hier kom je tot rust.
Het is een relatief goedkope yoga vakantie, en dat in het heerlijke Griekenland. Doe jezelf een plezier en boek het gewoon. Je krijgt er geen spijt van.
TIP: Meer blogs over Kos
Meer blogs over fietsen, wandelen, mooie stranden, lekkere adresjes en bezienswaardigheden in Kos stad en op Kos zelf zullen nog volgen. Ben je van plan naar Kos toe te gaan of gewoon nieuwsgierig of Kos echt zo leuk is, zorg dan dat je de Facebookpagina van Followmyfootprints volgt (of twitter, instagram of pinterest als je dat liever hebt), zodat je het niet mist.
Update: Wat te doen op Kos!
Ik nam deel aan deze yogareis op uitnodiging van ‘Yoga op Kos’. Ook al werd de vlucht, het verblijf, de maaltijden en enkele extra’s voor mij betaald en/of geregeld, ik heb toch mijn eerlijke mening gegeven. Op enkele door andere deelnemers gemaakte foto’s na zijn alle foto’s door mij gemaakt.
Heb jij wel eens een yogavakantie overwogen? En spreekt de vakantie naar Kos je aan?
Leuk hoor! Wij gaan dit zeker eens overwegen. We willen altijd al eens op yogareis. Deze reis lijkt mij heel toegankelijk. Met name omdat je meer dingen kunt doen dan yoga. Veel yogareizen lijken meer geschikt voor ervaren yogi’s en dat ben ik zeker niet. Groetjes Manon
Wat een mooie plek, zo dichtbij zee. Ziet er super uit. En ik snap dat helemaal dat je er onrustig van wordt en je een beetje “verveelt… jij bent gewoon te actief hiervoor, haha. (ik ook) Maar fijn dat je toch lekker hebt genoten. Leuke foto trouwens, die laatste!
Dit klinkt echt geweldig! En het ziet er ook nog eens prachtig uit! Ik kan me wel voorzetellen dat je op het gegeven moment wat meer wilt, maar lijkt mij alsnog genieten!
Valt inderdaad mee van prijs. En zalig om te combineren met al die andere activiteiten !