De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag is een unieke plek. Deze kwetsbare maar prachtige tuin in Japanse stijl is gratis te bezoeken en is afgelopen weekend weer open gegaan. Ik ging direct na opening weer en maakte nieuwe foto’s van de Japanse Tuin in de herfst.
In dit blog vertel ik over deze bijzondere tuin en zie je hoe de tuin er momenteel –half oktober- bij staat. Alle foto’s maakte ik zelf.
De Japanse Tuin in herfstkleuren…
Japanse Tuin in de herfst
Wil je de Japanse Tuin in de herfst bewonderen, wacht dan niet te lang, want de tuin is in oktober altijd maar twee weken te bezoeken. Dit najaar is dat van zaterdag 14 tot en met zondag 29 oktober 2023, van 10:00u tot 16:00u.
Update: Hier zie je foto’s van de Japanse Tuin in het laatste weekend van oktober.
Wanneer gaat de Japanse Tuin open in herfst 2024?
Wil je weten wanneer de Japanse Tuin open is in oktober 2024? De officiële data zijn nog niet bekend, maar doorgaans zijn het de twee laatste weken van oktober, vanaf een zaterdag rond half oktober. Aangezien de herfstvakantie dit jaar laat valt (in Den Haag vanaf 26 oktober2024) weet ik niet of de tuin 12 oktober 2024 al open gaat of 19 oktober 2024 pas. Het is sowieso vanaf een zaterdag tot en met een zondag. In het najaar altijd 16 dagen in totaal, tenzij het een keer erg hard heeft geregend. Houd je week 43 aan dan zit je sowieso goed.
Beste moment Japanse Tuin
Wil je weten wat ‘het beste moment’ is om naar de Japanse Tuin toe te gaan of wanneer de Japanse Tuin op z’n mooist is? Of wil je iets meer over de achtergrond van de Japanse Tuin weten? Lees dan zeker verder.
Tips voor je bezoek aan de Japanse Tuin
Voor praktische informatie over je bezoek aan de Japanse Tuin kun je beter direct onderaan dit blog kijken, in het laatste deel. Je leest welke ingang van de Japanse Tuin je moet hebben (twee ingangen zijn ‘afgesloten’), wat niet mee naar binnen mag, hoe lang een wandeling door de Japanse Tuin duurt, wanneer je beter niet kunt gaan, waar horeca is, wat je er nog meer kunt doen en tips voor een bezoek aan de Japanse Tuin met kinderen. Belangrijke en handige tips dus!
Maar… eerst breng ik je er even naartoe. Want waar ligt de Japanse Tuin eigenlijk?
Japanse Tuin op Landgoed Clingendael
De Japanse Tuin ligt hier, aan de rand van Den Haag, precies op de grens van Den Haag en Wassenaar. Je vindt de tuin bij het Sterrebos op Landgoed Clingendael. Het Sterrebos is een stervormig bos op het landgoed. Kijk maar op Google Maps, dan zie je de stervorm. Ook Instituut Clingendael, het gebouw aan het water, vind je er vlakbij.
Japanse Tuin bezoeken
Het landgoed -dat ook wel Park Clingendael genoemd wordt- is sowieso al een prachtplek voor een wandeling, maar de Japanse Tuin is wel echt uniek, met name in de herfst.
Het landgoed, park en bos zijn altijd te bezoeken, maar de Japanse Tuin slechts enkele weken per jaar. In verband met de kwetsbaarheid van de tuin is hij in de herfst maar 2 weken open en in het late voorjaar zes weken. Ook dan is het er mooi. In voorjaar 2024 kun je er vanaf het laatste weekend van april weer naartoe. Update: hier zie je foto’s van de Japanse Tuin in het voorjaar!
Lukt het je niet om in het najaar naar de Japanse Tuin te gaan? In het voorjaar is de tuin ook weer open: vanaf eind april 6 weken. Update: Hier zie je foto’s van de Japanse Tuin in de lente!
Wat zie je in de Japanse Tuin?
In de Japanse Tuin zie je niet alleen zeldzame bomen en planten, waarvan sommige al meer dan een eeuw oud, veel Japanse esdoorns en hier en daar een paddenstoel in het groene mos, maar ook een typisch Japans paviljoen en diverse Japanse ornamenten zoals lantaarns en watervaten, een Boeddhabeeld, wensstenen en natuurlijk de opvallende rode bruggetjes.
In Japanse sferen
Een wandeling in de Japanse Tuin geeft je het gevoel even heel ergens anders te zijn. Op reis! In Japan natuurlijk, maar op een enkele plek doet het mij, met name door de varens, ook altijd een beetje aan Costa Rica denken. Aan de Azoren zelfs ook wel.
Zou je wel eens écht naar Japan willen kijk dan eens bij het aanbod van Djoser, Shoestring, Koning Aap, 333Travel, Riksja, Van Verre, SRC reizen of ANWB reizen, maar voor nu is een bezoek aan de Japanse Tuin ook mooi.
De Japanse Tuin is hoe dan ook een heel ander stukje natuur dan je in ons Nederland gewend bent. Zie het maar als een sprookjeswereld om even in te verdwalen.
Marguerite Mary
De meeste objecten in de Japanse Tuin komen uit de verzameling van Marguerite Mary, barones van Brienen, alias freule Daisy, die lang geleden op het landgoed woonde en die de tuin begin twintigste eeuw heeft laten aanleggen.
Marguerite is overigens ook míjn tweede naam, schreef ik hier laatst al, maar in Japan was ik nog niet, ook al woonde ik wel een jaar in Azië. Ik werkte in Bangkok en woonde hier, in een houten huisje, in Thailand.
Hoezo is er een Japanse Tuin in Den Haag?
De barones kwam uit een adellijke familie en reisde begin twintigste eeuw per boot naar Japan. Onder de indruk van de Japanse tuincultuur liet ze allerhande tuinattributen naar Nederland verschepen en zette deze in haar tuin. Geen souvenirtjes als een koelkastmagneet of sleutelhanger zoals je nu misschien koopt, maar echt grote objecten zoals Japanse lantaarns, watervaten en bijzondere beelden.
Dus mocht je je altijd al afgevraagd hebben waarom er een Japanse Tuin is in Nederland, nu weet je het!
De tuin was indertijd haar privétuin, maar sinds de jaren 60 is het open voor publiek. Inmiddels is de Japanse Tuin al meer dan 20 jaar een Rijksmonument en het feit dat wij nu van de Japanse Tuin kunnen genieten hebben we dus mede aan Marguerite te danken!
Japanse Tuin in voorjaar of najaar
Omdat de Japanse Tuin zo’n bijzondere tuin is is het voor veel Hagenaars, maar ook voor dagjesmensen, toeristen, wandelaars, landschaps- en natuurfotografen, expats en andere bezoekers een geliefde plek om te bezoeken. Zelf ga ik ook elk jaar minstens één keer, maar soms zelfs twee keer.
In het voorjaar is de Japanse Tuin ook heel mooi. Hier zie je m’n foto’s van de Japanse Tuin in mei dit jaar, maar in de herfst ben ik vaker geweest. De foto’s in dit blog nam ik allemaal in de herfst.
Japanse Tuin in oktober
De afgelopen jaren bezocht ik de Japanse Tuin vrijwel altijd direct in het openingsweekend al. Zo was ik er op 14 oktober 2023, 15 oktober 2022 en 16 oktober 2021, maar de foto’s verschillen behoorlijk van elkaar!
Om de allermooiste herfstkleuren te zien kun je dit jaar beter nog een paar dagen wachten. Update: Ik ging eind oktober terug naar de Japanse Tuin en toen was het veel mooier!
Hoewel ik er ieder jaar weer nieuwe foto’s van maak, vind ik enkele foto’s die ik ooit voor mijn eerste blog over de Japanse Tuin maakte, wat later in oktober, het mooist en meest herfstachtig. Hoewel de foto’s van 2021 ook wel echt knalden!
Hoe staat de Japanse Tuin er momenteel bij?
Japanse Tuin half oktober
De herfstkleuren zijn dit jaar wat later lijkt het. Ik vond de tuin afgelopen zaterdag, half oktober 2023, nog net iets te groen. Op de kopfoto en de 4 vierkante foto’s aan het begin na nam ik alle foto’s die je tot nu toe zag afgelopen zaterdag 14 oktober.
Zijn er al mooie kleuren?
Er waren wel herfstkleuren maar nog niet alle bomen waren gekleurd en met name de Japanse esdoorns nog niet allemaal. Mijn favoriete boom, waar ik meestal voorzichtig ‘doorheen’ fotografeer, had ook nog weinig kleur. Wat dat betreft kun je dus beter nog heel even wachten, maar… ook weer niet te lang, want de tuin is in totaal maar 16 dagen open in de herfst.
Beste moment om de Japanse Tuin te bezoeken
Tja, wat is dan het beste moment om de Japanse Tuin te bezoeken? Dat weet je nooit precies. Elk jaar toont de herfst zich op net weer een ander moment in volle glorie. Vorig jaar bijvoorbeeld was de Japanse Tuin op 15 oktober al behoorlijk herfstig getint met veel gekleurde blaadjes, maar dit jaar was de tuin op 14 oktober nog relatief groen.
Jaren geleden was de Japanse Tuin op 18 of 19 oktober echt heel mooi. Nog wat later, als de herfst verder gevorderd is, kan ook zeker, maar het verschilt natuurlijk per jaar.
Foto’s Japanse Tuin
Dit jaar maakte ik de foto’s op 14 oktober en waren nog niet alle bomen prachtig gekleurd. Momenteel is de tuin nog erg groen vond ik. Er waren wel herfstkleuren te zien hoor, zeker wel, maar van sommige bomen waarvan ik de blaadjes andere jaren mooi rood, oranje of geel zag waren deze dit weekend nog vrij groen.
Ter vergelijking: zo kleurrijk zag het er twee jaar geleden op 16 oktober uit. Met name op deze en deze foto zie je hoe prachtig het kan zijn.
En zo zag het er 6 jaar geleden uit, een paar dagen later. Het is dus mooier om nog even te wachten. Aan de andere kant zijn de weersvoorspellingen nou niet bepaald gunstig de komende tijd, dus je kunt ook gewoon je kans grijpen als het even iets beter weer is.
Foto’s Japanse Tuin herfst 2023
Hieronder zie je -naast de foto’s die je net al zag- een deel van m’n foto’s van de Japanse Tuin op 14 oktober 2023:
Zo staat de Japanse Tuin er momenteel bij.
Foto’s Japanse Tuin herfst 2022
Hieronder zie je m’n foto’s van de Japanse Tuin op 15 oktober 2022 toen er duidelijk al meer herfstkleuren te zien waren dan dit jaar:
Foto’s Japanse Tuin herfst 2021
Hieronder zie je m’n foto’s van de Japanse Tuin op 16 oktober 2021, één van de mooiste keren dat ik de Japanse Tuin bezocht:
Teleurstelling?
Hoewel ik de laatste jaren soms een beetje teleurgesteld was bij aankomst in de Japanse Tuin en ik er niet meer zó van kon genieten als jaren geleden, ga ik toch elke keer weer.
De ene keer is het nog te groen, de andere keer is het licht niet mooi en dan weer zijn er teveel mensen om mooie foto’s te maken. Tja, al die mensen toch die hetzelfde willen als ik, haha…
Mooiste foto’s Japanse Tuin
En toch, als ik dan weer thuis ben en mijn foto’s bekijk (en vooral die van 2 jaar geleden die je hierboven ziet weer terug zie en die van zes jaar geleden) denk ik: wauw, het is toch eigenlijk wel echt een heel bijzondere plek!
Zeker als je er even rustig rondkijkt en ontdekt wat er behalve bomen en blaadjes allemaal in de Japanse Tuin te zien is. En als je een beetje geluk hebt met de omstandigheden. Of gewoon ook eens een nét wat andere foto maakt, vanuit een ander perspectief.
Wat fotograferen in de Japanse Tuin?
Sommige foto’s maak ik elk jaar, zoals deze, door het ronde raam van het paviljoen heen, maar zaterdag stond er een man te pontificaal in de weg dus lukte het niet. De kopfoto van dit blog maakte ik dan ook eerder al, niet dit jaar.
De bruggetjes fotografeer ik natuurlijk ook elk jaar weer even, evenals de verschillende ornamenten. En ook de boeddha zet ik er altijd even op. Ook een foto zoals deze, met mijn camera tussen de blaadjes in de boom, maak ik al jaren. Soms kleurt het water bijna turkoois, zoals op deze foto die ik in 2021 maakte.
Als je goed kijkt vind je meestal ook wel een paar paddenstoelen. Deze (op de twee foto’s hieronder) stonden er afgelopen zaterdag, maar de twee paddenstoelen op de foto eronder, van vorig jaar, is mooier.
Mooiste moment om de Japanse Tuin te bezoeken
Zoek je het mooiste moment om de Japanse Tuin te zien of te fotograferen dan speelt –los van al mooie herfstkleuren- het weer natuurlijk ook een rol. In de stromende regen is er geen zak aan (vind ik) en met een zonnetje wil meteen iedereen.
Zondag 15 oktober 2023 was wat dat betreft ook een dag met elk weertype: van (overwegend) zon en wolken tot regen, wind en hagel. Hoewel ik er dus zaterdag al was, toen het iets beter weer was, was het qua weer gisteren heel wisselend met verrassend genoeg eigenlijk nog best veel zon.
Is het nogal grijs weer dan is de Japanse Tuin minder mooi. Een miezertje kán er een mysterieus sfeertje aan geven, maar soms ook helemaal niet en het moet ook gewoon meezitten met het licht.
Japanse tuin met telefoon fotograferen
Als je m’n foto’s van 2021 bekijkt zijn die toch beduidend mooier dan die van dit jaar vind ik, terwijl ik die met dezelfde telefoon maakte, al jaren een iPhone XR. Alleen scheen de zon toen veel meer. Niet dat fel zonlicht nou per definitie mooier is, in tegendeel soms, maar in dit geval liet het licht de kleuren toen veel mooier uitkomen en lichtte zelfs het kroos op het water bijna fel turkoois in plaats van groen op.
Het beste moment om de Japanse Tuin te bezoeken hangt van de vordering van de herfstkleuren af, maar misschien is voor jou het beste moment het moment waarop er zo min mogelijk mensen zijn of gewoon een dag waarop het zonnetje lekker schijnt.
Schijnt de zon wat jou betreft te weinig dan verwijs ik je naar mijn blogs over een Zonvakantie in oktober of Landen waar het warm is in de winter.
Rustigste moment Japanse Tuin
De beste tijd om de Japanse Tuin te bezoeken als je hoopt op een rustig moment is meestal doordeweeks direct in de ochtend, als de meeste mensen op hun werk zitten en de dagjesmensen er nog net niet allemaal zijn of juist aan het eind van de middag. Kom ook weer niet te laat, want de Japanse Tuin sluit al om 16:00u.
Ga je doordeweeks direct om 10:00u of juist het laatste uur, tussen 15:00u en 16:00u, dan is het meestal rustiger.
Goed te weten is dat kinderen in Den Haag tot en met 22 oktober 2023 herfstvakantie hebben, dus dan is het waarschijnlijk ook net iets drukker dan de week erna, hoewel ik er doorgaans meer mensen zie met een peuter dan met wat oudere kinderen. Die boeit het meestal niet zoveel, maar dat komt wel weer als ze groot zijn.
Japanse Tuin in het weekend
Wil je de Japanse Tuin het liefst voor jezelf hebben dan wordt het lastig, zeker in het weekend. Hoewel het me zaterdagochtend nog erg mee viel (omdat nog niet iedereen er van wist waarschijnlijk) is de Japanse Tuin in het weekend vaak ontzettend druk. Op de drukke momenten moet je soms even wachten voordat je erin mag.
Update: Gisteren (zondag) was het zelfs zo druk hoorde ik dat je er op gegeven moment helemaal niet meer in mocht! Kom dus bij voorkeur niet in het weekend maar doordeweeks als je die keuze hebt.
Update eind oktober: Op zaterdagochtend, in de regen, ging ik weer en had ik de Japanse Tuin heel even voor mezelf! Het was veel kleurrijker dan twee weken eerder, dus laat gaan èn met slecht weer gaan kan ook voordelen hebben.
Mensen op de foto
Echt mooie foto’s maken zonder mensen erop valt in de Japanse Tuin niet mee. Meestal loopt er wel ergens iemand in de weg of duikt net achter een bosje vandaan waar jij van een afstand het ultieme plaatje van wilde schieten.
Dresscode
Op zich is het niet altijd erg als er wat mensen op de foto staan, het gaat bovendien niet iedereen om ‘het perfecte plaatje’, maar kom je wel voor mooie shots dan stoort het enorm als iemand neonkleuren op een jas heeft of totaal vloekende kleuren draagt.
Wat mij betreft zou er dan ook een dresscode ‘herfsttinten’ mogen gelden, haha. Of mooi contrasterende kleuren desnoods, dat kán interessant zijn, maar niet teveel ‘onrust’. Maar goed, misschien maakt jou dat allemaal niets uit.
Lelijk lint
Terwijl ik nog druk met dit blog bezig was hoorde ik dat er vandaag een lint gespannen is bij het paviljoen in de Japanse Tuin. Zo’n rood met wit geblokt lint aan dit prachtige paviljoen! Natuurlijk heeft het een functie, maar echt, dat ziet er natuurlijk niet uit! Wie dat bedenkt… Ik ben dus blij dat ik er op tijd was en onderstaande foto nog kon maken, ook al stonden er mensen op.
Japanse Tuin fotograferen
Wil je aantrekkelijke foto’s maken dan is mooi licht natuurlijk ook altijd fijn. Of juist van dat weer waarbij je een beetje een mysterieuze sfeer krijgt. Ook ik maak liever foto’s op een beetje een ‘magisch moment’ dan op een volledig bewolkte dag.
Mist is natuurlijk mooi, maar dat heb je zelden in Den Haag. Wat dauwdruppeltjes zijn natuurlijk wel weer prachtig, direct in de ochtend, of na een regenbui. Maar de meeste mensen gaan toch liever voor dat mooie zonlicht op de gekleurde blaadjes. Of gewoon een foto op het rode bruggetje.
Wanneer naar de Japanse Tuin?
Op basis van bovenstaande kun je zelf beslissen wat het beste moment is, maar dan nog weet je het nooit zeker. Het kan ineens toch druk zijn, er kan een bui vallen of het valt zomaar mee.
Wil je weten wat in 2023 het beste moment is om de Japanse Tuin te zien én te fotograferen, dan raad ik je aan om dit jaar nog een paar dagen te wachten of zelfs nog een week te wachten, maar ook weer niet te lang, want de laatste zondag van de maand is je laatste kans en dan is het er ongetwijfeld weer heel druk!
Openingstijden Japanse Tuin
Zoals ik al schreef is de Japanse Tuin dagelijks geopend van 10:00u tot 16:00u. Persoonlijk vind ik het jammer dat je er niet vroeger naartoe kunt of rond zonsondergang nog, maar ik snap wel dat ze voorzichtig zijn met zo’n unieke en oude tuin en dat extra uren wellicht te belastend is. Echter spreid je dan de drukte wel meer, omdat mensen dan voor of (vaker) na hun werk nog kunnen gaan.
Hoe kom je op Landgoed Clingendael?
Zoals ik al zei ligt de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael. Je kunt met de auto naar Landgoed Clingendael, maar er is geen speciale parkeerplaats op Landgoed Clingendael. Parkeren bij de Japanse Tuin kan dus ook niet.
Parkeren Japanse Tuin Landgoed Clingendael
Parkeren kan in de buurt, langs de weg, in de wijk, maar niet op het landgoed zelf. Let op: doordeweeks is het betaald parkeren! In het weekend gratis. Maar…
Op de fiets of met de bus
Woon je in Den Haag kom dan lekker op de fiets (voor mij is het 20 minuten fietsen) of met de bus, als je een handige verbinding hebt (die heb ik totaal niet). Op de fiets is het voor mij 20 minuten, met het openbaar vervoer bijna een uur, dus dat is echt een belachelijk slechte verbinding, maar wellicht heb jij wel een mooie OV-verbinding.
Je kunt met de auto, bus, fiets of lopend naar de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael.
Kom je met de trein naar Den Haag, dan moet je naar Den Haag Centraal. Vanaf Den Haag Centraal kun je met de bus naar Landgoed Clingendael.
Wandeling naar de Japanse Tuin vanaf het station
Hou je van wandelen en heb je de tijd dan kun je er ook een lekker lange wandeling van maken vanaf het station via de burlende herten bij de Koekamp en het Haagse Bos richting Park Clingendael en de Japanse Tuin.
Waar is de ingang van de Japanse Tuin?
Ben je eenmaal op Landgoed Clingendael dan sta je nog niet meteen in de Japanse Tuin. De ingang van de Japanse Tuin zat in het verleden (voor corona) aan beide kanten, dus ook aan de kant van het Sterrebos, maar nu mag je er al enkele jaren alleen aan de kant van de Theeschenkerij in, vanaf hier dus, vlakbij IJgenweis.
Ingang Landgoed Clingendael
Om IJgenweis en de ingang van de Japanse Tuin te vinden moet je eerst Landgoed Clingendael op. Dit kan via de hoofdingang op de Wassenaarseweg, hier, maar ook via de kleinere ingangen aan de andere kanten van het landgoed, op de Van Alkemadelaan, de Van Ouwenlaan en de Ruychrocklaan.
Wandel vanaf die ingangen richting Instituut Clingendael en van daaruit door naar de Japanse Tuin. De meeste mensen komen echter vanaf de hoofdingang.
Hoe moet je lopen vanaf de hoofdingang van Landgoed Clingendael?
Vanaf de hoofdingang van Landgoed Clingendael, aan de kant van de Wassenaarseweg, zijn er twee manieren om bij de ingang van de Japanse Tuin te komen. Als je niet wil verdwalen is het het handigst om eerst rechtdoor te lopen, richting Instituut Clingendael en dan rechtsaf te slaan. Het staat daar ook aangegeven. Je loopt langs het water en vlak voordat je Theeschenkerij IJgenwijs ziet ligt de ingang van de Japanse Tuin aan je rechterhand.
Avontuurlijke route
Ook is er een avontuurlijker route. Deze nam ik zelf. Wandel je bij binnenkomst op Landgoed Clingendael vlak na het huis bij de ingang het schuine pad naar rechts in (waar je ook je fiets aan houten fietsenhekken kwijt kunt als je op de fiets bent) dan kun je een pad volgen naar het Sterrebos. Het Sterrebos is een stervormig bos op Landgoed Clingendael waar de Japanse Tuin deel van uitmaakt.
Japanse Tuin vanuit het Sterrebos?
Sla je wat smalle en spannende ‘doolhofachtige’ paadjes in, zoals de meeste Haagse insiders doen, dan kom je, net als ik, uiteindelijk bij één van de drie deuren naar de Japanse Tuin uit. Twee ervan bevinden zich aan de kant van het Sterrebos, maar helaas, je moet omlopen.
Omlopen naar Japanse Tuin
Terwijl je in het Sterrebos notabene al lángs de Japanse Tuin loopt, moet je toch eerst naar de andere kant van het water zien te komen, dus langs het water lopen, de witte brug bij Instituut Clingendael over (op m’n foto hierboven) en dan rechtsaf weer langs het water om de Japanse Tuin aan de andere kant te kunnen betreden.
De ‘insider route’ naar de Japanse Tuin is dus niet meer de beste route. Terug kan dat wel.
Ingang Japanse Tuin
Van de twee ingangen aan de kant van het Sterrebos is de ‘rechter’ ingang alleen een uitgang die verder slechts door invaliden gebruikt mag worden. De ‘linker’ ingang (ook in het Sterrebos), waar ik via het paadje dat ik altijd neem uitkwam, is ook geen ingang. Die deur zat dicht. Je moet dus omlopen en dus was de eerder genoemde route handiger, maar op zich is even dwalen door het Sterrebos ook wel weer leuk.
Ingang bij Theeschenkerij
De ingang aan de ándere kant van het Sterrebos is wél de ingang. Zo was het de afgelopen jaren al, maar lang geleden kon je er ook vanaf de andere kant in, dus dat schept soms wat verwarring, ook omdat de oorspronkelijke donkergroene bordjes vanaf de ‘fietsenstalling’ de Japanse Tuin ook aan die kant aangeven.
Tegenwoordig moet je dus de ingang vlakbij de theeschenkerij hebben. Als je met je rug naar de theeschenkerij staat is het er ietsje rechts van. Loop het houten bruggetje over en je bent er.
Uitgang Japanse Tuin
De uitgang van de Japanse Tuin bevindt zich wél aan de kant van het Sterrebos. Heb je je kinderwagen dus bij de ingang geparkeerd dan moet je daarna dus weer omlopen, maar afgelopen zaterdag zag ik wel enkele mensen met jonge kinderen er bij de ingang weer uitgaan. Het ligt er denk ik een beetje aan hoe druk het is en welke bewaker je treft.
Mag de kinderwagen, buggy, fietsje, step of scootmobiel?
Kinderwagens, kinderfietsjes, stepje, buggy’s en scootmobiels mogen de Japanse Tuin in elk geval niet in; daar zijn de paden te smal voor en de tuin te kwetsbaar. Je kunt ze -op eigen risico- vóór de ingang in het gras parkeren.
Overweeg eventueel een draagzak of rugdrager mee te nemen als je met een baby of dreumes wil gaan. De vrouw op het bruggetje op de foto hieronder droeg haar baby ook in de draagzak.
Rolstoel in de Japanse Tuin?
Voor rolstoelen geldt een uitzondering. Met een rolstoel mag een kleiner deel van de tuin bezocht worden. De ingang is in dat geval wél in het Sterrebos, op de plek waar de uitgang zit voor de andere bezoekers.
Mag de hond mee?
Honden mogen de Japanse Tuin niet in.
Hoe lang duurt een wandeling door de Japanse Tuin?
Een wandeling door de Japanse Tuin duurt niet lang. Het is eigenlijk maar een heel klein rondje van hooguit een paar honderd meter, dus je bent geen kilometers aan het wandelen. Kom je met de auto of bus dan is de wandelroute er naartoe verder dan de wandeling door de tuin op zich.
Hoeveel tijd heb je nodig voor de Japanse Tuin?
Echt groot is de Japanse Tuin niet, dus een bezoek aan de Japanse Tuin kost je niet veel tijd, maar het verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. De een wil het alleen even zien, de ander wil uitgebreid fotograferen. Ik zag een meisje rustig met een boek op de vlonder van het paviljoen zitten, wat volgens mij nu niet meer mag, maar de meeste mensen wandelen het rondje en gaan weer.
Ben je er net op een heel druk moment dan kan het zijn dat je even moet wachten voordat je de tuin in kunt of dat het helemaal niet meer lukt, maar ik heb dit zelf gelukkig nog niet meegemaakt.
Mag je picknicken in de Japanse Tuin?
Nee, er is absoluut geen plek om te picknicken in de Japanse Tuin. Als je op de houten vlonder van het paviljoen mag zitten zou je even een boterhammetje kunnen eten, maar daar is het niet voor bedoeld en volgens mij mag je er –in verband met dat gespannen lint- sinds vandaag niet meer zitten.
In het mos zitten is al helemaal uit den boze. Bankjes zijn er ook niet. Elders op Landgoed Clingendael vind je wel bankjes.
Is de Japanse Tuin de moeite waard?
Misschien vraag je je –nu je dit allemaal gelezen hebt- af of een bezoek aan de Japanse Tuin dan wel de moeite waard is. Jazeker! Je moet ‘m een keer gezien hebben en naarmate je er meer over weet wordt het ook steeds leuker om er terug te gaan of om net even wat mooiere foto’s te maken. Ik vind dat elke keer weer leuk om te doen en door de veranderingen in weertype en het verkleuren van de blaadjes ziet het er elke keer toch net weer anders uit.
Wandelen op Landgoed Clingendael
Bovendien ligt de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael en dat is sowieso een erg mooie plek om te wandelen, of je nou richting Oud-Hollandse Tuin gaat, het bos in gaat of een ander deel van het grotere park verkent.
Japanse Tuin met kinderen
Wil je de Japanse Tuin met je kinderen bezoeken? Als je je jonge kinderen meeneemt zorg dan dat ze op de paadjes blijven en de kwetsbare tuin niet in banjeren. Na je wandelingetje door de Japanse Tuin is het leuk om even naar de speeltuin vlakbij te gaan, op slechts een paar honderd meter afstand, gewoon op Landgoed Clingendael nog. Ook kun je een wandelingetje door het bos maken en op zoek gaan naar de Kabouterboom. Ik ben ‘m ook al vaker tegengekomen. Kijk hier maar.
Iets oudere kinderen zitten meestal niet echt op een bezoek aan de Japanse Tuin te wachten. Mijn pubers willen helaas al jaren niet meer mee. Sterker nog, mijn puberdochter zei, nadat ik bijna 3 dagen met dit blog bezig ben geweest: ‘Een blog over de Japanse Tuin boeit echt niemand.’ Haha, nou, bedankt. Oké, zo’n lang blog misschien niet, maar de tuin op zich zeker wel.
Wat kost de Japanse Tuin?
Een bezoek aan de Japanse Tuin is gratis! Ook voor het landgoed hoef je niet te betalen. Fijn dus dat er nog uitjes te bedenken zijn die geen geld kosten.
Kun je naar het toilet in de Japanse Tuin?
De Japanse Tuin heeft geen toilet, maar IJgenweis wel. Dat zit er echt vlakbij. Wil je niks drinken, maar wel even naar de wc? Voor 1 euro kun je naar het toilet. IJgenweis is open tot en met 29 oktober!
Wat is er in de buurt van de Japanse Tuin?
Behalve een wandelingetje door de Japanse Tuin maken, kun je even door het Sterrebos dwalen, mooi over Landgoed Clingendael wandelen, het bos bij Clingendael in duiken of iets drinken bij de theeschenkerij. Het is echt een prachtig landgoed en bijzonder bos! Ben je met kids check dan m’n tips hierboven.
Vliegenzwammen spotten bij Clingendael
Ga op het landgoed of in het bos eens op zoek naar vliegenzwammen. Ik heb elk jaar allerlei mooie paddenstoelen gezien –afgelopen weekend zag ik deze– en de afgelopen jaren spotte ik ook elk jaar vliegenzwammen op Landgoed Clingendael. Kijk vooral ook in het mos en het gras!
Herfstwandeling in Den Haag
Behalve de Japanse Tuin zijn er nog veel meer mooie plekken voor een herfstwandeling in Den Haag. Ik tipte er al eens een heleboel in dit blog: Bos en natuur in Den Haag.
Met kinderen is het leuk om naar het Huttenbos te gaan of bij de herten op de Koekamp te gaan kijken.
Een eigen Japanse Tuin creëren
Je kunt natuurlijk ook je eigen tuin in Japanse stijl creëren of aankleden. Bestel bijvoorbeeld eens wat esdoorns en kijk hoe ze het bij jou in de tuin of zelfs op je balkon doen.
Japanse spullen
Denk ook eens aan Japanse verlichting voor binnen of buiten. Of experimenteer op een regenachtige herfstdag of straks in de donkere dagen voor Kerst eens met het zelf maken van Japanse schilderijen. Misschien best een leuke en ontspannende bezigheid! Vraag voor Kerst eens een kimono. En een Japans theepotje is natuurlijk ook wel heel toepasselijk. Of droom nog even verder met een tuinposter van de Japanse Tuin.
Naar Japan
Vind je de Japanse Tuin mooi, maar zou je het liefst eens écht naar Japan gaan en er een mooie rondreis maken? Bij onderstaande reisorganisaties kun je een individuele reis naar Japan boeken en bij enkele ook groepsreizen naar Japan.
- Djoser (groepsrondreis Japan in 2 of 3 weken, ook een rondreis Japan met kinderen)
- Shoestring (groepsreizen en singlereizen Japan)
- Koning Aap (rondreizen en familiereizen naar Japan)
- 333Travel (individuele reizen naar Japan)
- Riksja (individuele rondreizen, bouwstenen en familiereizen Japan)
- Van Verre (rondreizen vanaf 1,5 week)
- SRC reizen (groepsreis van 18 dagen)
- ANWB reizen (groepsreis, privéreis en treinreis Japan)
Of… boek zelf een losse vlucht naar Japan (en –ook via Momondo– een hotel in Japan)
Japan-tips in Nederland
Ben je dol op alles wat met Japan te maken geeft? Japanse restaurants en sushizaken zijn er natuurlijk zat, maar kijk ook hier eens naar:
- Bewonder de Japanse kersenbloesem in bloei in de lente, in het Amsterdamse Bos of in Almere.
- Doe iemand een workshop sushi maken cadeau.
- Koop Japanse producten zoals Japanse thee, groene thee, matcha of wasabi.
- Bestel mooie boeken over Japan
Ben je dol op alles wat met Japan te maken heeft? Dan mag je straks in het voorjaar ook de bloei van de sakura in het Bloesempark niet missen!
Ben jij wel eens bij de Japanse Tuin geweest?
Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf, de meeste foto’s afgelopen zaterdag, 14 oktober 2023, maar ook een aantal op 15 oktober 2022 en 16 oktober 2021. Het blog bevat enkele affiliate links.
Wat super mooi.
Maar voor mij iets te ver van uit België.
Hier in België heb je ook een.