UPDATE JAPANSE TUIN DEN HAAG 2023: De Japanse Tuin in Den Haag is weer te bezoeken! De Japanse tuin in Park Clingendael is open van 14 oktober tot en met 29 oktober 2023, de tweede helft van oktober dus.
Gezien de kwetsbaarheid van de Japanse Tuin kun je er in de herfst altijd maar 2 weken naartoe, dus grijp je kans! De Japanse Tuin in de lente bezoeken kan ook, dan is hij 6 weken geopend.
Nieuwe foto’s van de Japanse Tuin in oktober 2023 zie je in een compleet nieuw blog: Japanse Tuin in de herfst. Herfstfoto’s van de Japanse Tuin wat langer geleden zie je hieronder.
Japanse Tuin in Den Haag
In de Japanse Tuin op Landgoed Clingendael zie je prachtige zeldzame bomen met knalrode blaadjes en rode bruggetjes tussen het groen. Het is zelfs een rijksmonument!
Ik ging zelf ook in oktober en maakte mooie foto’s. Je ziet ze in dit fotoblog. Wil jij ook zulke foto’s maken of wil je meer weten over de Japanse Tuin? Lees hieronder verder en ga zeker zelf ook een keer!
De Japanse tuin in de herfst
Wandel over het pad langs varens, mos en mooie bomen, langs lantaarns van natuursteen, Boeddhabeelden en een houten paviljoen tussen gele herfstblaadjes. Geniet van de natuurpracht in deze kleine maar unieke Japanse tuin van historische waarde. De tuin is niet groot, maar je krijgt er geen spijt van.
Mooi om in het voorjaar te doen als de bloemen in bloei staan, maar zeker ook in de herfst!
Zelf ben ik er al vaker geweest, maar inmiddels was het alweer een paar jaar geleden. Elke keer wilde ik gaan, maar was ik –door de beperkte periode waarin de tuin open is- elke keer toch weer net te laat. Nu met dit mooie weer besloot ik maar meteen te gaan, vroeg, zodat het nog niet zo druk was.
In oktober is de Japanse tuin slechts 2 weken geopend, dus wil je gaan? Wees dan snel.
Toeristen, dagjesmensen en Hagenaars
Of je nou alleen maar een ommetje met je partner of een wandeling met de familie wil maken of echt van natuur en fotograferen houdt, het maakt niet uit. Van de Japanse tuin kan iedereen genieten. Er komen toeristen uit Azië, dagjesmensen uit heel Nederland, maar ook Wassenaarders (zeg je dat zo?), Hagenaars en Hagenezen.
Voor natuurliefhebbers, tuinfanaten en fotografen
De Japanse Tuin is de plek voor fotografen en voor tuin- en natuurliefhebbers, maar ook gewoon voor wie graag even lekker buiten is en wil genieten in Japanse (herfst)sfeer. Je waant je echt een beetje in Azië en toch ook weer gewoon in de Haagse herfst.
En soms waan je je ineens in Thailand…
Of je waant je zelfs in Costa Rica. Zoals hieronder.
Kleine maar prachtige tuin
Als je er voor het eerst bent denk je bij binnenkomst misschien even ‘Is dit het nou?’ Misschien had je het groter verwacht. Of anders. Ik had dat de eerste keer ook een beetje. Maar als je alleen maar een rondje loopt, de rode boom op de gevoelige plaat vastlegt en nog een foto maakt op het bruggetje (wat bijna iedereen doet), doe je de tuin eigenlijk te kort. Wandel vooral rustig. Kijk! Ook naar de weerspiegeling in het water soms, zoals hieronder.
Het is geen strakke Japanse tuin, maar juist een tuin die wat natuurlijker oogt, mede door de groene moslaag. Juist dat geeft het die bijzondere sfeer.
Rode bruggetjes
Naast de natuurlijke schoonheid van de vele bomen en planten zijn de rode bruggetjes natuurlijk hét beeld van de Japanse Tuin. Het rood staat symbool voor vreugde, maar weert ook boze geesten af.
Paviljoen
Een mooi stukje is het paviljoen. Dit houten gebouw met bamboe en rieten dak valt ook op in de tuin. Het staat achterin en vanaf hier heb je uitzicht op de tuin. Je kunt er dus even gaan zitten. Verwacht geen terras, maar een plekje waar je even tot bezinning kunt komen, of, als het rustig is, zelfs even kunt mediteren.
Lantaarns en andere tuinornamenten
Ook zie je in de Japanse Tuin in Den Haag veel lantaarns. Ze zijn allemaal net weer even anders, maar wel allemaal van natuursteen. Op een van de lantaarns zie je een afbeelding van een hert. Het hert is in Japan een heilig dier. In het ‘eiland’ in de vijver zou je ook nog de vorm van een schildpad moeten kunnen zien, maar dat heb ik gemist. De schildpad staat symbool voor een lang leven.
Watervaten
Behalve de lantaarns zie je tussen de begroeiing door ook watervaten. Eén van de watervaten heeft afbeeldingen van Boeddha’s, een ander watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Van oorsprong was het doel ervan water met de bamboelepel uit te scheppen om zo je handen en mond te reinigen. Rituele reinheid is namelijk het hoogste gebod in de Shinto leer.
Mooie foto’s van de Japanse tuin
Uiteraard maakte ik heel veel foto’s. Ik kan het niet laten! In ruim een uur maakte ik er meer dan 200. Hier zie je daar een deel van:
Landgoed Clingendael
De Japanse tuin ligt op Landgoed Clingendael in de gemeente Wassenaar; op het randje van Den Haag en Wassenaar. Onderaan de blog staat duidelijker waar precies.
Achtergrondinformatie over de Japanse Tuin:
Geschiedenis van de Japanse Tuin
De Japanse Tuin is aan het begin van de 20e eeuw, rond 1910, aangelegd door de toenmalige eigenaresse van landgoed Clingendael: Marguerite M. Baronesse van Brienen. Deze Marguerite werd ook wel freule Daisy genoemd. Zij had enkele reizen per schip naar Japan gemaakt en heeft lantaarns, ornamenten, beelden en zelfs bruggetjes verscheept.
Aangezien het de enige Japanse Tuin in Nederland is die uit die tijd stamt heeft het een grote historische waarde. Sinds 1954 beheert de gemeente Den Haag landgoed Clingendael. Door zijn historische waarde is de Japanse tuin in 2001 tot rijksmonument verklaard.
Japanse tuinen
Op diverse sites lees ik dat de belangstelling voor Japanse tuinen ontstond toen Japan, na ruim 2 eeuwen van vrijwel volledig isolement, rond 1860 de grenzen openstelde. Door dit isolement, maar ook door het eigen volkskarakter en invloeden vanuit het Shinto en het Boeddhisme, ontstond een heel eigen vorm van kunst waarvan de Japanse tuinkunst een voorbeeld is.
Tip: ben je zo dol op Japanse tuinen dat je het liefst eens echt naar Japan zou willen? Lees dan de blog van blogger Lies rond de wereld. Zij schreef over de leukste wijken van Kyoto!
Exotische tuinen
Rond 1900 bezochten westerse reizigers Japan, met name Engelsen. Ze waren gecharmeerd van de exotische tuinen die zo totaal anders waren dan de tuinen die ze zelf hadden. Niet alleen van de andere plantensoorten, maar ook de manier van aanleggen en bijvoorbeeld het gebruik van stapstenen.
Deze tuin is een tuin in Japanse stijl, maar we spreken van ‘de Japanse tuin’.
Op de site van de VVV en op Tokyo.nl staat dat tuinen in de Japanse stijl van rond 1900 ook wel Japonaiserie tuinen genoemd worden. Op DenHaag.com en DenHaag.nl lees je nog meer over de Japanse tuin.
Vrienden van de Japanse Tuin
Wethouder Boudewijn Revis gaf onlangs in de Japanse Tuin het startschot van de Haagse Groenweek. Ook introduceerde hij een nieuwe club: de Vrienden van de Japanse Tuin. Waarom? Omdat de Japanse Tuin van grote cultuurhistorische waarde is. Om deze tuin echter optimaal te kunnen onderhouden is Vrienden van de Japanse Tuin in het leven geroepen, met experts als tuinhistoricus Joost Gieskes en restaurator Raymund Bervoets.
Praktische informatie over de Japanse Tuin:
Wanneer kun je de Japanse tuin bezoeken?
Omdat de Japanse tuin zo kwetsbaar is is hij maar 8 weken per jaar geopend: 4 weken in het voorjaar en 2 weken in het najaar. Dit zijn natuurlijk wel de mooiste periodes! Deze herfst is de Japanse tuin open van 15 oktober tot en met 30 oktober 2022.
De tuin is open van 10:00u tot 16:00u.
Lees je dit toevallig net in november pas dan is het nog steeds mooi om naar landgoed Clingendael te gaan. Je kunt er sowieso prachtig wandelen! Hier zie je vroege herfstfoto’s in Clingendael. Ook –straks- voor een winterse wandeling door het bos.
UPDATE JAPANSE TUIN 2022: van 15 oktober tot en met 30 oktober 2022 is de Japanse tuin weer open!
Slechts 6 weken per jaar kun je de Japanse tuin bezoeken!
Openingstijden Japanse tuin
In de herfst is de Japanse tuin open van 10:00u tot 16:00u. In het voorjaar van 9:00u tot 20:00u. Het is niet mogelijk om het park buiten deze tijden te bezoeken ook niet op afspraak.
Entreeprijs Japanse tuin
Moet je betalen? Nee hoor, het kost niets. Je kunt de Japanse tuin gewoon gratis bezoeken, net als het bos bij landgoed Clingendael. Mooi toch?
Drukte
Aangezien de Japanse tuin maar 2 weken open is in oktober heb je grote kans dat het er druk is. Met name op een mooie zonnige dag wil iedereen er wel even een rondje wandelen. Als het te druk is kan het zijn dat je tijdelijk niet naar binnen mag en moet je even wachten. Ga je meteen om 10:00u of tegen sluitingstijd, dan is het er misschien iets rustiger. Als het minder mooi weer is ook.
Tips voor gezinnen met (kleine) kinderen
Met een kinderwagen of buggy mag je helaas de Japanse tuin niet in; daar is de tuin te kwetsbaar voor. Je kunt je kinderwagen bij de ingang neerzetten, maar dat is op eigen risico. Toen ik er was zag ik er 3 staan. Het is handig om een draagzak mee te nemen.
Laat kinderen wel op de paden lopen (zoals hieronder), zodat de mosbedekking niet kapot gaat. Buiten de Japanse tuin is genoeg plek in het bos om wel lekker te rennen!
Speeltuin en theeschenkerij vlakbij
Ben je met een peuter, kleuter of kinderen die nog graag naar de speeltuin gaan, dan is het goed te weten dat slechts een paar honderd meter verderop een leuke speeltuin is, en een speelweide. Ook kun je nog naar het Sterrenbos. Daarnaast is er nog een theeschenkerij vlakbij, maar die is pas vanaf april 2018 weer open.
Pas op: glad!
Als het regenachtig of vochtig weer is pas dan op op de bruggetjes. Die zijn vrij steil en kunnen glad zijn.
Mag de hond mee naar de Japanse tuin?
Nee, honden zijn niet toegestaan in de Japanse tuin.
Wat mag niet naar binnen?
Elektrisch aangedreven hulpmiddelen, fietsen, stepjes, rolschaatsen, ect. mogen ook niet naar binnen. Ook joggen is niet de bedoeling.
Kun je met een rolstoel of rollator de tuin in?
Mensen in een rolstoel kunnen naar binnen via de ingang bij het Sterrebos. Dat geldt ook voor een rollator. Om teleurstellingen te voorkomen is het goed te weten dat je in een rolstoel of rollator niet de hele tuin door mag. Daar is de tuin helaas te kwetsbaar voor.
Wat mag nog meer niet?
Je mag uiteraard geen bloemen plukken, niet buiten de paden lopen en de lantaarns en sierelementen niet aanraken. Rustig genieten van al het moois mag wel.
Tips voor mooie foto’s
Kom zo vroeg mogelijk of op een rustig moment. Als het druk is lopen er te veel mensen in beeld. Ook qua licht is het aan het begin en aan het eind van de dag natuurlijk het mooist. Echt tijdens zonsondergang kan helaas niet, want de tuin sluit al om 16:00u. In de lente is de tuin tot later open!
Kijk rustig
Doe vooral rustig. Loop een paar stappen en kijk eens goed. Als je goed kijkt zie je zoveel meer. Juist ook als fotograaf. Je moet het zíen. Niet zo zeer de zeldzame bomen maar vooral het juiste moment. De mooie lichtval, een magische sfeer of juist kleur. Of nog een weerspiegeling in het water.
Wees origineel
Neem eens een foto vanuit een ander standpunt, ga door je knieën of kies een ander perspectief. Ik heb geen geweldige camera, maar ik hou wel van een goede compositie, apart licht (ook als het niet het beste moment was), mooie kleuren en een bijzondere sfeer. Hopelijk zie je dat toch een beetje op de foto’s. Heel vroeg met dauw is natuurlijk mooier, maar dat kon niet.
Of maak eens wat foto’s door de lantaarns heen:
Ga zitten bij het paviljoen
Ga even zitten bij het paviljoen achter het rode bruggetje (nee, het is helaas geen paviljoen met koffie) en laat de natuur en de kleuren op je inwerken. Wandel het rondje daarna eventueel nog een keer, kijk opnieuw. Erger je niet aan anderen die ook graag van dit moois willen genieten en er óók graag foto’s van willen maken, maar wacht even op elkaar en geef elkaar de ruimte.
Iets drinken bij de Japanse tuin
Helaas is er in de herfst geen uitspanning open vlakbij de Japanse Tuin. Wel zijn er picknicktafels en bankje in het bos dus neem eventueel een thermosfles koffie, wat broodjes en een kleedje of fleecedekentje mee. Ik hoorde dat er in het weekend wel een kar van de theeschenkerij stond met koffie en lekkers, dus hopelijk komend weekend weer!
Wat je ook kunt doen is naar het station of het centrum van Den Haag rijden, daar de auto parkeren en koffie drinken bij één van deze leuke adresjes of (als het geen zondag is) bij deze nieuwe koffie hotspot niet er van het station. Wil je iets eten? Dan is het ook leuk om 1 van de 2 food hallen in Den Haag te ontdekken: MingleMush of Hofhouse, ook allebei bij Den Haag Centraal. Hofhouse is wat netter, maar bij MingleMush kun je ook op je wandelschoenen naar binnen hoor.
Adres van de Japanse tuin
De Japanse tuin ligt op Landgoed Clingendael. Er worden verschillende adressen voor gebruikt, maar het meest zie ik Clingendael 12a, 2597 VH, Den Haag. Ook zag ik Clingendael 6, 2244 VH Wassenaar.
Clingendael 7 in Wassenaar kwam ik ook tegen, maar dat is het adres van Instituut Clingendael dat ook op landgoed Clingendael ligt, er vlakbij. In principe kun je er op verschillende manieren komen. Het handigst is het om de ingang bij de Wassenaarseweg te nemen.
Bereikbaarheid Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael is per auto te bereiken over de Van Alkemadelaan en de Wassenaarseweg. De hoofdingang ligt aan de Wassenaarseweg. Let op: je mag niet op het landgoed parkeren!
Met de bus naar de Japanse tuin
Clingendael is bereikbaar met HTM bus 18 en bus 23. Check zelf actuele tijden en lijnnummers als je dit blog pas later leest.
Op de fiets naar de Japanse tuin
Kom je op de fiets dan is het een kwestie van de hele Laan van Meerdervoort af fietsen. Die gaat over in de Javastraat. Ook die fiets je uit, je steekt over en volgt de Wassenaarseweg. Let even op, je hoeft maar een klein stukje over de weg, even verderop kun je oversteken en het fietspad (twee richtingen) nemen. Je ziet het landgoed vanzelf. Rij het landgoed op en je ziet vrijwel meteen aan je rechterhand (tussen de bosjes) een stalling waar je je fiets kwijt kunt.
Vanaf hier is het nog een paar honderd meter lopen naar de ingang van de Japanse Tuin.
De ingang van de Japanse tuin
De ingang ligt een beetje verscholen tussen de bossen, maar grote kans dat je met meer mensen tegelijk bent die de weg wel weten. In principe staat er bewegwijzering en daarna is het een kwestie van het paadje volgen. Uit mijn hoofd gezegd was het met een bocht mee naar rechts en verderop een keer naar links.
Hoezo was ik er vandaag?
Ik was er vandaag zonder mijn kinderen. Die wilden de afgelopen dagen vooral heel veel voetballen en hadden geen zin in strand, duinen of bos. Zelfs niet in een leuk kinderuitje. Nou ja, met voetballen, fietsen, rennen en rolschaatsen waren ze in elk geval lekker veel buiten. En ze genoten. En het kost niks.
In m’n eentje naar de Japanse Tuin
Vandaag moest ik ze volgens de vakantieverdeling naar hun vader brengen en dus ben ik vlak erna maar meteen doorgefietst naar de Japanse Tuin. Want hoe graag ik ook mét ze was gegaan, zonder de kinderen kan ik wel rustiger foto’s nemen.
Fotoblog
Voor ik er erg in had had ik meer dan 200 foto’s gemaakt. Meteen besloot ik er dan maar een fotoblog van te maken. Dat gaat sneller, hoopte ik (er wachten immers nog meer blogs), ook al is alleen foto’s plaatsen ook veel meer werk dan je denkt. En ja, ik ken mezelf, als ik over iets moois post, dan wil ik er altijd toch weer wat bij vertellen en voor ik het door heb, heb ik toch weer 2.500 woorden. Nou ja, hopelijk las je iets wat je nog niet wist en heb je van de foto’s genoten. Maar ga vooral zelf ook en geniet van het groen (oranje, geel en rood) in Den Haag!
Kom snel genieten van dit stukje Japan in Den Haag!
Blogs met leuke dingen om te doen:
- Meer leuke tips in Den Haag vind je hier: blogs over Den Haag.
- Meer mooie natuur in Den Haag: het Haagse Bos en natuur in Den Haag.
- Meer uitjes voor de herfstvakantie vind je hier: leuke uitjes met kinderen.
- Nog even weg in de herfstvakantie: last minute een bungalow of hotel in Nederland boeken.
Ben jij wel eens in de Japanse tuin geweest? Zo niet, had je er wel eens van gehoord en zou je er wel eens naartoe willen?
Wat een mooie plek! Ziet er met al die herfstkleuren echt prachtig uit!
Ik had hier nog nooit van gehoord maar wat heb jij prachtige foto’s gemaakt zeg! Ben toevallig volgende week in Den Haag, zal eens kijken of ik hier langs kan gaan 🙂
Gaan we zeker eens bezoeken! Zeer leuke foto’s! Doen je meteen zin krijgen om er naar toe te rijden!
Ooit wilde ik er een Japanse fotoshoot doen maar ze waren niet open dus ik ben in een privétout beland. Het lijkt me erg mooi. Het achtergrondverhaal kende ik nog niet. Ziet er prachtig uit. Wat een kleuren!
Ik kom regelmatig in Den Haag, maar had totaal geen idee dat deze prachtige locatie bestaat. Deze tuin moet ik zeker eens bezoeken, want wauw je foto’s zijn adembenemend!
Ik heb een tijdje vlak naast landgoed Clingendael gewerkt, maar ik ben toen nooit naar de Japanse Tuin gegaan. Zonde eigenlijk!
Heel erg mooi, zo met die herfstkleuren!
Ik ben nog nooit in de Japanse tuin geweest. Misschien moet ik het toch maar eens op mijn lijstje zetten voor volgend jaar.
Wat leuk! We gingen vroeger regelmatig met mijn ouders naar Clingendael en soms ook naar de japanse tuin….busje 23 Prachtig park! Ik herinner me ook koolmeesjes en eekhoorns die de pinda’s uit je hand kwamen halen! Leuk stukje jjeugdsentiment…ik ga kijken of we er snel heen kunnen!
Prachtige tuin, met al die herfstkleuren. Ik vind het mooi om de verkleuring van de natuur te zien en daar is de Japanse tuin een goede lokatie. Een plek om te onthouden.
Wauw, ziet er echt prachtig uit!
Wat een mooie plek, zeg!
Ik ben zelf ook een groot fan van Japanse tuinen. Onze eigen tuin zouden we ook graag oosters willen inrichten door verschillende planten te gebruiken. Daarnaast denken we dat verschillende hoogtes in de tuin ook bijdragen aan de sfeer. We gaan kijken wat er in onze tuin mogelijk is door wat delen uit te graven.