Zonsondergang op het strand

Zonsondergang op het strand

Een zwoele zomeravond. De zon zakt zachtjes in zee. De lucht kleurt oranje en roze, en iedereen geniet mee. Er zijn weinig dingen mooier dan een zonsondergang op het strand, zeker op warme avonden als deze. Ik durf bijna te zeggen: dit was één van mijn allermooiste zonsondergangen ooit. Bijna net zo mooi als de zonsondergangen op Santorini en Koh Sukorn.

hardlopen-strand

Zuiderstrand

Afgelopen dinsdag fietste ik met de kinderen naar het Zuiderstrand, het strand van Den Haag waar we het meest komen, het strand van de ‘locals’. Rustiger dan het noordelijker gelegen Scheveningen en het zuidelijker Kijkduin, met minder toeristen en dagjesmensen, en minder rotzooi aan het eind van een stranddag.

golf-zuiderstrand

’s avonds naar het strand

We gingen pas om 19:00u. Mensen genoten nog na van een dag in de zon. Wie gewerkt had zocht een plekje bij een strandtent of kwam nog met boodschappentassen of picknickmanden vol lekkers aan. Ook wij gingen picknicken. Het was de perfecte zwoele avond voor een zomerse strandpicknick.

Picknicken op het strand

Stokbrood, Franse kaas en rosé. Olijven, tomaten en rucola. Van frambozen tot serrano ham, al het lekkers dat ik had kunnen vinden had ik ingepakt. We smulden ervan en wapenden ons tegen de meeuwen die aasden op wat overbleef.

picknick-strand

Om half 9 lag het strand nog vol met lezende, kletsende, zonnende en zwijmelende mensen.

Ja, zó zijn zomers bedoeld.

berberana-dragon-wijn

bootje-zonsondergang

We bouwden een zandkasteel en een lange rivier.

met-zand-spelen

We verzamelden schelpen en zwommen nog tot laat in zee…

kinderen-zee-zuiderstrand

jippe-water-zee

Tegen tienen zakte de grote gloeiende bal in zee. De lucht eromheen kleurde knalroze.

zonsondergang-nederland

roeien-zee

roze-zonsondergang

zeilboot-zonsondergang

zonsondergang-kinderen

Wat een mooie avond!

vrouw-zonsondergang-kijken

mooiste-zonsondergang

zon-zee-zien-zakken

Precies tegelijk kwam aan de andere kant de volle maan op boven de duinen. Een magisch moment. De zee veranderde in een toverachtig lichtblauw.

volle-maan-duinen

jippe-zonsondergang

Het was al tegen elven toen ik met de kinderen terug naar huis fietste. Mijn dochter hing loom tegen me aan, mijn zoontje zat zingend voorop. Eenmaal thuis zong hij nog steeds.

jippe-ik

Zonsondergang aan zee

Niks fijner dan zomerse avonden met een zonsondergang aan zee. Avonden waarop het nog lang warm is op het strand. Ze zijn zo uitzonderlijk dat je er van moet genieten als het zover is. De avonden erna was het alweer frisser, maar deze mooie beelden van die ene avond wilde ik je niet onthouden.

Wil jij het ook wel een keer meemaken? Boek dan snel een hotel in Scheveningen, Den Haag of Kijkduin.

Wat is jouw favoriete strand?

Misschien woon je zelf in de buurt van het strand of heb je een eigen favoriet. Of het nou Katwijk, Noordwijk, Zandvoort of Bloemendaal is. Egmond, Bergen of Wijk aan Zee. Domburg, Vlissingen, Zoutelande of Cadzand. Scheveningen, Kijkduin, Wassenaar of de Wadden. Overal kan het zo bijzonder zijn!

Nationaal Park Hollandse Duinen

Wist je trouwens dat het Hollands duingebied door het Nederlands publiek verkozen is tot 1 van de 3 mooiste natuurgebieden van Nederland? Het achter het Zuiderstrand gelegen Westduinpark maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen en heeft nog veel meer te bieden dan strand en duinen alleen!

volle-maan-strand

Even naar het strand doet altijd goed!

Woon je zelf niet dichtbij het strand, ga dan toch een keer. Zeker op zo’n mooie avond. Je hoeft er geen hele dag te zijn. Zelfs als je in de zomermaanden gewoon moet werken moet je het doen. Misschien we júist. Ook als het niet zo warm is trouwens.

Wedden dat je je na en paar uurtjes strand een ander mens voelt?

zonsondergang-zee

Foto’s zonsondergang strand

En de foto’s? Die maakte ik met een gewone compact camera: mijn kleine Canon IXUS. Je hebt geen supercamera nodig om mooie foto’s te maken. Ook met eenvoudige digitale camera’s en smartphones kan veel. Het gaat er ook om of je het zíet. En je moet de mooie momenten uitkiezen natuurlijk.

zonsondergang-scheveningen-kijkduin

sunset-the-hague-beach

Hoe kom je in Scheveningen?

Ga op de fiets, neem de auto of pak de trein. Vanuit Den Haag Centraal gaan verschillende trams naar Scheveningen. Wil je naar het Zuiderstrand? Neem dan tram 12, vanaf Hollands Spoor.

Tip: neem een vest of trui mee. Aan het strand is het vaak kouder dan in de rest van Nederland. Echt zwoele avonden zoals deze zijn zeldzaam. Ik was er dinsdag. Woensdag was het de warmste 20 juli ooit gemeten. Wordt het nog een keer zo warm? Lees dan ook deze blogpost: Tips voor tropische dagen.

Update september 2016: Nog meer zwoele zomeravonden.

Meer foto’s van een zonsondergang

Wil je nog meer foto’s van zonsondergangen zien? Bekijk dit natuurparadijsje. Of: Het gouden uur in Italië.  Of verder weg, de zonsondergang in Myanmar. Meer oranje reisfoto’s? Of liever blauwe reisfoto’s? Of die van de Côte d’Azur? Of meer mooie stranden? Meer Scheveningen? Meer moois in Nederland?

Foto van zonsondergang op canvas

Ben je zelf niet goed in fotograferen, maar zou je wel graag een mooi schilderij of foto van een zonsondergang op canvas willen hebben? Bestel er dan één online, voor binnen of buiten, en geniet straks thuis van de mooiste zonsondergang aan zee!

Kijk hier: mooie zonsondergang op canvas. Of deze zonsondergang. Of deze zonsondergang aan het strand op plexiglas. Of deze mooie strandfoto. Of deze kleinere vanuit de duinen. Of deze roze zonsondergang. Of deze zonsondergang met cocktail. Er zijn er genoeg!

Waar in Nederland heb jij de mooiste zonsondergang aan zee gezien?

25 gedachten over “Zonsondergang op het strand”

  1. Heerlijk! Ik deed dat ook vaak, tasje vullen met hapjes en na het werk naar het strand. Is er dit jaar nog niet van gekomen, maar gaat nog gebeuren. Leuk blog! 

  2. Heerlijk Denise, dat zijn de kleine dingen die het doen. Ik ben gek op het strand, zeker op zulke mooie dagen als dit, maar ook om uit te waaien. Toen we in Delft woonden en werkten was ik geregeld aan de  “Haagse stranen ” te vinden

  3. Wat een heerlijke dag moet dag geweest zijn! Haar door de war, zand tussen je tenen en totaal gelukkig, aan dat gevoel doen deze foto’s me denken. Nederlandse zomers kunnen ook heel fijn zijn.

  4. Wat een prachtige foto’s en je hebt helemaal gelijk, ze zijn mintens zo mooi als foto’s die je zou nemen op een exotischer strand. Ik ging ook regelmatig naar het Zuiderstrand toen ik in Scheveningen en later in het Zeeheldenkwartier woonde. Ik ging daar skimboarden, hardlopen of gewoon even een boekje lezen op het strand. Super locatie! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven