Boeken over de natuur in Nederland

Boeken over de natuur in Nederland

Mooie boeken over de natuur in Nederland. In dit blog vind je ze! Want ja, de Nederlandse natuur is mooier dan we soms denken. Niet voor niets zijn er veel mooie en interessante boeken over de natuur in Nederland te koop.

Boeken over de natuur in Nederland

Boeken over mooie stille plekken en bijzondere landschappen in Nederland, over het bos en over bomen, over de innerlijke wereld van dieren, over sporen volgen en vogels spotten, maar ook over natuur in de stad, natuurfotografie en over hoe je van je huis een urban jungle maakt.

boeken-natuur

Mooie boeken over de natuur

Natuur doet altijd goed. Ga lekker naar buiten als het kan, de natuur in Nederland verkennen, of duik in één van de 13 mooie natuurboeken die ik hieronder noem. Ik heb gekozen zoveel mogelijk recente boeken op te nemen, maar wellicht zijn er ook nog oudere boeken die ook de moeite waard zijn. Het is in elk geval een lijst met prachtige boeken over de natuur geworden.


stil-holland

Stil Holland

 • Fotografie: Frans Lemmens
 • 2017

Ondanks dat Nederland een dichtbevolkt land is zijn er nog tal van verstilde plekken te vinden waar je je ver van de dagelijkse drukte waant en waar een weldadige rust heerst. Die stilte wordt in dit boek prachtig in beeld gebracht.

Frans Lemmens toont de schoonheid van zes landschappen die we in Nederland kennen: het duinlandschap, zeekleigebied, veengebied, zandgronden, rivierlandschap en heuvelland. Een erg mooi boek voor iedereen die zich wil laten verrassen door de schoonheid van de stille kant van Nederland.

Koop bij bol.com


de-wilde-stad

De Wilde Stad

 • Fotografie: Frans Lemmens
 • 2017

Een prachtig fotoboek over de natuur in Amsterdam. Reigers, meeuwen, maar ook ‘ongeziene natuur’ zoals eekhoorns, vossen en slakken. Van de makers van De nieuwe wildernis.

Koop bij bol.com


natuur-in-nederland

Natuur in Nederland

 • Frank Berendse
 • 2016

Een mooi boek met ‘alles’ wat je wilt weten over de Nederlandse natuur: over planten, dieren en landschappen, maar ook over de samenhang daartussen en de ontstaansgeschiedenis, over landgebruik en mooie wandelingen.

Behalve typisch Nederlandse landschappen, van de Drentse Hoogvenen tot de duinen, van de Gelderse beekdalen tot de polders en van het rivierenland tot de Limburgse heuvels, komen ook steden aan bod. Met foto’s van o.a. topfotograaf Ruben Smit, aquarellen van Ed Hazebroek, en kleurrijke kaartjes en figuren. Een fascinerend kijk- en leesboek.

Koop bij bol.com


handboek-natuurfotografie

Handboek Natuurfotografie

 • Bart Siebelink en Edo van Uchelen
 • 2017

Als je de natuur in gaat is het natuurlijk ook heel leuk om je camera mee te nemen. Vaak kun je prachtige plaatjes schieten. Wil je meer dan zomaar wat kiekjes maken, maar vind je het een uitdaging om echt met iets moois thuis te komen? Verdiep je dan eens echt in fotografie met hét handboek voor de natuurfotograaf!

Het Handboek Natuurfotografie is het bestverkochte standaardwerk over natuurfotografie. Het is een praktische gids die laat zien hoe je mooie foto’s maakt van de natuur om je heen. Het gaat over verschillende soorten natuurfotografie, van landschapsfotografie tot macrofotografie. Met uiteraard aandacht voor de juiste apparatuur en techniek, en er staan zelfs concrete opdrachten in. Maak zelf de mooiste natuurfoto’s!

Koop bij bol.com


bosboek

Het Bosboek

 • Sarah Devos
 • 2017

Een boek met interessante informatie en leuke illustraties om nog meer van je volgende boswandeling te genieten en erachter te komen hoe alles wat je ziet eigenlijk heet. Over roodborstjes, pimpelmezen en boomklevers, over wasberen, vossen, slangen en zwammen, over beuken, eiken en kastanjes, over het verschil tussen dennen en sparren, of tussen krekels en sprinkhanen. Over braakballen en pootafdrukken.

Koop bij bol.com


bos-handboek-boswandelingen

Het bos: handboek boswandelingen

 • Peter Wohlleben
 • 2017

Boswachter Peter Wohlleben neemt je met dit boek mee op een ontdekking in de verborgen wereld van bomen en bos. Op een leuke manier vertelt hij hoe je verschillende bomen kunt herkennen. Ook geeft hij tips en adviezen over hoe je je weg kunt vinden zonder kompas of gps, onder welke bomen je moet schuilen tijdens een storm, welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn en hoe je het bos met kinderen kunt verkennen.

Koop bij bol.com


het-verborgen-leven-van-bomen

Het verborgen leven van bomen

 • Peter Wohlleben
 • 2016

Eerder al schreef Wohlleben een boek specifiek over bomen: over hoe bomen met elkaar communiceren en voor elkaar zorgen. Huh, wat? Ja, bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Hoe dat zit? Je leest erover in dit boek. Wedden dat je het bos ineens heel anders gaat beleven?

Koop bij bol.com


innerlijke-leven-dieren

Het innerlijke leven van dieren

 • Peter Wohlleben
 • 2016

Nog een boek van de eerder genoemde boswachter. Nu over het innerlijk leven van dieren. Wat gaat er in dieren om? Peter Wohlleben neemt je mee door de complexe emotionele wereld van dieren. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en indrukwekkende voorbeelden en verhalen laat hij een wereld zien waar we nog maar amper iets van weten: het gedrag en gevoelsleven van dieren. Een boek over liefde, verdriet en empathie bij dieren. Bijzonder!

Koop bij bol.com


zijn-we-slim-genoeg-om-te-weten-hoe-slim-dieren-zijn

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

 • Frans de Waal
 • 2017

Dit boek met de lange titel van bioloog en hoogleraar psychologie Frans de Waal gaat over het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie. Wat weten we hierover? Wat kunnen, denken en voelen dieren? Het zijn vragen waar Frans de Waal zich al zijn hele carrière in verdiept. De laatste jaren heeft het onderzoek naar dierlijke intelligentie een grote vlucht genomen. Onderzoekers proberen zich steeds meer te verplaatsen in het standpunt van dieren en die blijken een stuk slimmer te zijn dan we dachten. Interessant!

Koop bij bol.com


vogels-spotten

Spotvogels: een vrolijke veldgids over vogels en vogelaars

 • Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen
 • 2018

Columnisten Jean-Pierre Geelen en Saskia van Loenen kijken allebei graag naar vogels, maar ook naar vogelaars! In dit boek lees je vrolijke verhalen over hun belevenissen tijdens het spotten van vogels èn het spotten van mensen die vogels spotten. Een grappig boek met tekeningen van Peter van Straaten.

Koop bij bol.com


dierensporen-gids

Diersporengids

 • Martin Lausser
 • 2016

De Dierensporengids is een praktisch gidsje voor iedereen die dierensporen wil bestuderen. Met niet alleen informatie over pootafdrukken, maar ook over keutels, nesten, eieren en meer. Sporen van dieren in je eigen tuin, maar ook ergens anders in de natuur.

Koop bij bol.com


veluwe-natuurgids

Veluwe

 • Dirk Hilbers
 • 2017

Het boek Veluwe is dé natuurgids voor de Veluwe! Van stuifduinen tot heidevelden, van oude bossen tot kabbelende beekjes. Met deze gids ontdek je de Veluwe op z’n best.
Er staan 22 fiets- en wandelroutes in die je naar de meest bijzondere plekken brengen, met tips voor elk jaargetijde en uitgebreide achtergrondinformatie en tips om wild, flora en fauna te spotten. Er zit ook een app bij.

Koop bij bol.com


urban-jungle

Urban jungle: inspiratie voor een huis vol groen

 • Igor Josifovic en Judith de Graaff
 • 2017

Urban Jungle is een boek voor de ware urban jungle liefhebber of voor wie zich daar eens in wil verdiepen. Meer groen is echt een trend! Kijk maar eens op instagram onder de hashtag #urbanjungle. Het boek staat vol met groene inspiratie, stijladviezen en handige informatie voor iedereen die meer planten en sfeer in huis wil.

Het boek laat je verschillende woonkamers in heel Europa zien waar mensen hun eigen urban jungle gecreëerd hebben. Je zult zien hoe mooi en creatief het allemaal kan en kom je vast op nog meer ideeën om zelf ook toe te passen.

Koop bij bol.com

Haal de natuur in huis!


Meer boeken

Dit was een willekeurige -door mij zelf samengestelde- lijst met boeken over de natuur. Zie je er een mooi boek bij staan of wil je nog even verder zoeken? Kijk dan zelf even. En misschien heb je ook nog wel een reisgids nodig? Of iets heel anders?

Boeken bestellen tijdens de Boekenweek via Bol.com

De Boekenweek is gisteren begonnen en duurt nog t/m zondag 18 maart. Het thema van de Boekenweek 2018 is -hoe kon het ook anders- natuur. Besteed je tijdens de Boekenweek tenminste 12,50 aan Nederlandstalige boeken of e-books dan ontvang je automatisch het gratis Boekenweekgeschenk. Bestellen kan gewoon online, bijvoorbeeld via:

Boekenweek 2018

Let op: je krijgt het Boekenweekgeschenk niet bij aankoop van studieboeken, tweedehands boeken of boeken van andere verkopers. Het boek moet bovendien Nederlandstalig zijn.

boekenweekgeschenk-2018

Boekenweekgeschenk

Het Boekenweekgeschenk van 2018 heet Gezien de feiten en is geschreven door de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck.


boekenweek-essay

Boekenweek essay

Het essay van 2018 is geschreven door Jan Terlouw en kun je voor 3,50 bijbestellen.

Koop bij bol.com


natuur-den-haag

Reis gratis met de trein

Tip: bestel juist nu een mooi boek, nog tijdens de Boekenweek, dan krijg je het Boekenweekgeschenk er gratis bij. En daarmee kun je volgende week zondag ook nog eens gratis met de trein reizen door heel Nederland. Kun je mooi meteen naar één van die mooie gebieden in Nederland toe. Naar het bos, de duinen en het strand of gewoon een ander natuurpark ergens in ons land. Of naar een heerlijk huisje in de natuur van Natuurhuisje:

Heb je nog inspiratie nodig? Lees dan 1 van onderstaande blogs (onder de foto’s).

natuur-nederland

bos-nederland

natuur

Blogs over de natuur

Ben jij een echte natuurliefhebber, verblijf je graag op mooie plekjes in de natuur in Nederland, wil je met kinderen de natuur in of kun je echt ontroerd raken door mooie beelden en mooie landschappen? Bekijk dan ook deze blogs:

meeuwen-stad

De natuurfoto’s in de blog maakte ik zelf, gewoon in Nederland. De foto onder de kopfoto vind ik het mooist. Die maakte ik tijdens een zonsondergang aan het strand, afgelopen najaar.

2 gedachten over “Boeken over de natuur in Nederland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven