Internationale Vrouwendag: valt er al wat te juichen?

Internationale Vrouwendag: valt er al wat te juichen?

Het is Internationale Vrouwendag, de dag waarop wereldwijd wordt opgekomen voor de rechten van vrouwen. Elk jaar wordt dit op 8 maart in veel landen in de wereld gevierd. Maar valt er al wel wat te vieren eigenlijk? Hoe staat het anno nu met de positie van vrouwen en meisjes in de wereld?

International Womens Day 2020

Ik schreef dit blog in 2018. In 2020 is het thema ‘equal’. De hashtags zijn #IDW2020 en #EachforEqual. Hieronder lees je verder wat ik toen schreef, maar er is dus elk jaar een ander thema.

‘An equal world is an enabled world.’

internationale-vrouwendag
Vrouwen met taart in Cuba

Internationale Vrouwendag: cijfers en activiteiten

Ik zal even beginnen met een korte uitleg over Vrouwendag en hoe het er nu voorstaat. Wat gaat goed en waar is nog verbetering nodig? Ook kun je verderop in de blog de agenda voor Vrouwendag bekijken. In elke provincie is iets te doen!

Vrouwen in beeld: foto’s vrouwen wereldwijd

Tot slot deel ik foto’s die ik maakte van vrouwen in verschillende landen van de wereld. Het is weer een andere reportage dan de fotoreportage die ik 2 jaar geleden al publiceerde.

selfie-dubai
Meisje maakt selfie bij de Dubai Fountains in de VAE

International Women’s Day 2018

Op de site van International Women’s Day staat dat -volgens het World Economic Forum’s 2017 Global Gender Gap Report– gendergelijkheid nog erg ver weg is. Maar, zo staat er: ‘There has never been a more important time to keep motivated and #PressforProgress. With global activism for women’s equality fuelled by movements like #MeToo, #TimesUp and more – there is a strong global momentum striving for gender parity.’

vrouwencoupé
Coupé voor vrouwen in Dubai

Vooruitgang!

While we know that gender parity won’t happen overnight, the good news is that across the world women are making positive gains day by day. Plus, there’s indeed a very strong and growing global movement of advocacy, activism and support.

Forbes schrijft:

There’s still plenty to worry about when it comes to women’s rights around the world. Still, there is a lot of good news lately. Women and girls are making progress.

Vrouwen-valletta
Vrouwen in Valletta

Achterstand van vrouwen

Op de site Beleven lees ik toch nog een aantal schokkende percentages. Ondanks dat vrouwen de helft van de wereldbevolking uitmaken is de rest niet allemaal in verhouding. Vrouwen doen 66% van het werk, maar verdienen slechts 10% van het wereldinkomen en hebben slechts 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is slechts 5% vrouw, in de Tweede Kamer zijn vrouwen ook nog steeds in de minderheid en vrouwen verdienen nog steeds aanzienlijk minder dan mannen.

Toch worden kleine stappen behaald en alleen dat is al reden om door te gaan.

afrikaanse-vrouw-markt
Afrikaanse verkoopster

Thema Vrouwendag 2018

Gina Makken schrijft op Dagen van het Jaar, de site waarop ze dagelijks aankondigt wat voor bijzonders er op de betreffende dag wordt gevierd (en wat ik bijna altijd aanklik omdat ik het altijd zo leuk vind):

Voor Vrouwendag 2018 heeft de UN gekozen voor het thema ‘The Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives’. Met andere woorden, schrijft Gina, ‘de tijd is aangebroken dat vrouwen datgene gaan incasseren waar vrouwelijke activisten generaties lang voor hebben gestreden. Namelijk: vrouwenrechten, (gender)gelijkheid en rechtvaardigheid.’

Vrouwendag is bij uitstek een dag waarop je stil staat bij de geboekte vooruitgang maar ook een dag waarop je in actie komt voor nog meer veranderingen.

Agenda Internationale Vrouwendag

Hoe dan ook, vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Kijk op de site van Internationale Vrouwendag om te zien wat er in jouw provincie georganiseerd wordt.

Vrouwendag-beeld
Madonnabeeld

Foto’s van vrouwen in Dubai, Cuba, Thailand en nog meer landen

Hieronder deel ik tot slot nog wat foto’s die ik van vrouwen op verschillende plekken ter wereld maakte. Niet met  deze blog als doel, maar gewoon toevallig. De reportage van 2 jaar geleden -met foto’s van vrouwen in Marokko, Sri Lanka, Nepal en nog veel meer landen- was mooier, maar toch heb ik ook nu weer een aantal foto’s die ik n verschillende landen maakte verzameld. Ik maakte de foto’s in Cuba, Dubai, Bangkok, Malta, Ibiza, Griekenland (Chalkidiki en Kos) en Italië (Toscane).

internationale-vrouwendag
Vrouw op Cuba

Alleen voor vrouwen, verboden voor vrouwen en alle soorten vrouwen

Je ziet foto’s van een coupé voor alleen vrouwen tot een boottocht langs een Europese landtong (naast Sithonia) waar vrouwen niet op mogen. Je ziet vrouwen op reis en vrouwen in hun eigen leefomgeving. Vrouwen die aan het werk zijn, aan yoga doen of tijd met hun kinderen en geliefden doorbrengen.

Van een oude mediterrane vissersvrouw tot Caribische en Aziatische vrouwen. Van vrouwen met kinderen tot extravagante, modebewuste en gesluierde vrouwen. Allemaal zijn ze mooi.

moeder-dochter-griekenland
Moeder en dochter in Griekenland
wereldvrouwen
Yoag op Kos
moeder-cuba
Dagelijks leven op Cuba
verkoopster-bangkok
Verkoopster in Bangkok
vissersvrouw-malta
Vissersvrouw in Marsaxlokk
toeriste-bangkok
Aparte toeriste in Bangkok
pad-thai
Pad thai verkoopster op Khao San Road in Bangkok
armoede-vrouwen-ibiza
Vrouwen in steegje in Ibiza stad
baby-cuba
Family life op Cuba
thaise-vrouwen-bangkok
Vrouwen in een soi in Bangkok
selfie-burj-khalifa
Selfie bij de Burj Khalifa in Dubai
olijfje
Olijfje leeft nog, en Popeye ook.
vrouw-vismarkt
Visverkoopster op vismarkt op Malta
verkoopster-khaosan
Verkoopster in Bangkok
azure-window
Vrouw bij (het inmiddels ingestorte) Azure Window op Gozo.
straatfotografie-cuba
Straatfotografie Cuba
aparte-vrouw
Aparte vrouw op treinstation in Bangkok
moeder-bangkok
Moeder met baby in een tempel in Chinatown in Bangkok
vrouw-athos
Boottocht langs het voor vrouwen verboden Athos (Chalkidiki)
strand-chalkidiki
Vrouw op een strandje bij Chalkidiki
toeristes-khaosan
Toeristen op Khao San Road
vrouw-wijn-toscane
Studente legt iets uit over wijn in Bolgheri (Toscane)
vrouwen-yoga-kos
Yoga aan zee op Kos
happy-couple
Meisje met vriendje in Griekenland
kinderen-chalkidiki
Griekse moeders met kinderen op Chalkidiki
vakantie-Griekenland
Toeristes in zee bij mooi eilandje in Griekenland
griekse-vrouw
Verkoopster van Griekse delicatessen op Zakynthos
Winery-zakynthos
Medewerkster in een winery op Zakynthos
moeder-dochter-cuba
Moeder met dochter bij manifestatie op Cuba
gelsuierde-vrouw
Gesluierde vrouw in de Verenigde Arabische Emiraten

Er zijn nog wat hobbels te nemen…

toekomst-meisjes
Met mijn zoon en dochter in Parijs!

Maar we komen er wel. Met kleine stappen (en soms een sprongetje) steeds iets verder.

vrouwendag-verbeteringen
Vrouwen naar de top. Dit ben ik op Ibiza.

Vrouwelijke deskundigen

Wat misschien wel leuk is om nu te vertellen is dat mijn tante, Marga Miltenburg, zich al jaren inzet voor een sterkere positie van vrouwen in Nederland, en dan met name wat de aanwezigheid van vrouwen als spreker in de media betreft. Haar doel is vrouwen meer op de voorgrond te laten treden op congressen en symposia, maar ook op de televisie, de radio, in debatten, etc. Er zitten nog lang niet zoveel vrouwen als mannen op hogere posities, maar ook in de media en op congressen zijn ze niet altijd genoeg zichtbaar, terwijl er kennis genoeg is. Met haar sprekersbureau zorgt ze ervoor dat steeds meer vrouwen hun kennis en expertise delen.

Zij Spreekt is daarmee hét sprekersbureau voor Vrouwelijke Deskundigen. De onderwerpen zijn zeer divers: van beeldvorming tot burn-out, van politiek tot ondernemerschap, van mode tot marktwerking, van spiritualiteit tot sport, van economie tot zorg, en van voeding tot verkeer en vervoer.

Vrouwelijke-toeristen-bangkok
Vrouwen maken foto op mooie plek in Bangkok

Ontwikkelingssamenwerking, ‘buitenlandse zaken’ en specifieke regio’s

Betrek ik het even op de wereld en het buitenland, dan zie je in de categorie buitenland bijvoorbeeld vrouwen die deskundige zijn op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, globalisering, gender, de Arabische Wereld, vredesopbouw, wereldculturen, terreur, emigranten, vrouwenrechten, humanitaire crises, wereldculturen, duurzaamheid, fotografie, of een specifieke regio, zoals Turkije, Pakistan, Noord-Korea, het Midden-Oosten, Afrika.

Onderwerpen die mij in elk geval aanspreken omdat ze een link hebben met andere landen, culturen en reizen.

vrouwendag
Ik op Sicilië

Meer fotoblogs op Follow my footprints

3 gedachten over “Internationale Vrouwendag: valt er al wat te juichen?”

  1. Een hele mooi reportage Denise! Je hebt ‘de vrouw’ mooi in beeld gebracht. Ik heb met plezier de foto’s bekeken, en sommige riepen meteen vakantieherinneringen op. Vooral die van Dubai, omdat ik er nog maar pas geweest ben. 🙂

  2. Wat een goed artikel! Inderdaad tijd om er eens bij stil te staan..big een lange weg te gaan, maar vorderingen worden gemaakt. Prachtige foto’s ook 😉 bedankt voor het delen 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven