internationale-vrouwendag

Internationale Vrouwendag: valt er al wat te juichen?

Het is Internationale Vrouwendag, de dag waarop wereldwijd wordt opgekomen voor de rechten van vrouwen. Elk jaar wordt dit op 8 maart in veel landen in de wereld gevierd. Maar valt er al wel wat te vieren eigenlijk? Hoe staat het anno nu met de positie van vrouwen en meisjes in de wereld?

International Womens Day 2020

Ik schreef dit blog in 2018. In 2020 is het thema ‘equal’. De hashtags zijn #IDW2020 en #EachforEqual. Hieronder lees je verder wat ik toen schreef, maar er is dus elk jaar een ander thema.

‘An equal world is an enabled world.’

internationale-vrouwendag

Vrouwen met taart in Cuba

Internationale Vrouwendag: cijfers en activiteiten

Ik zal even beginnen met een korte uitleg over Vrouwendag en hoe het er nu voorstaat. Wat gaat goed en waar is nog verbetering nodig? Ook kun je verderop in de blog de agenda voor Vrouwendag bekijken. In elke provincie is iets te doen!

Vrouwen in beeld: foto’s vrouwen wereldwijd

Tot slot deel ik foto’s die ik maakte van vrouwen in verschillende landen van de wereld. Het is weer een andere reportage dan de fotoreportage die ik 2 jaar geleden al publiceerde.

selfie-dubai

Meisje maakt selfie bij de Dubai Fountains in de VAE

International Women’s Day 2018

Op de site van International Women’s Day staat dat -volgens het World Economic Forum’s 2017 Global Gender Gap Report– gendergelijkheid nog erg ver weg is. Maar, zo staat er: ‘There has never been a more important time to keep motivated and #PressforProgress. With global activism for women’s equality fuelled by movements like #MeToo, #TimesUp and more – there is a strong global momentum striving for gender parity.’

vrouwencoupé

Coupé voor vrouwen in Dubai

Vooruitgang!

While we know that gender parity won’t happen overnight, the good news is that across the world women are making positive gains day by day. Plus, there’s indeed a very strong and growing global movement of advocacy, activism and support.

Forbes schrijft:

There’s still plenty to worry about when it comes to women’s rights around the world. Still, there is a lot of good news lately. Women and girls are making progress.

Vrouwen-valletta

Vrouwen in Valletta

Achterstand van vrouwen

Op de site Beleven lees ik toch nog een aantal schokkende percentages. Ondanks dat vrouwen de helft van de wereldbevolking uitmaken is de rest niet allemaal in verhouding. Vrouwen doen 66% van het werk, maar verdienen slechts 10% van het wereldinkomen en hebben slechts 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders op de wereld is slechts 5% vrouw, in de Tweede Kamer zijn vrouwen ook nog steeds in de minderheid en vrouwen verdienen nog steeds aanzienlijk minder dan mannen.

Toch worden kleine stappen behaald en alleen dat is al reden om door te gaan.

afrikaanse-vrouw-markt

Afrikaanse verkoopster

Thema Vrouwendag 2018

Gina Makken schrijft op Dagen van het Jaar, de site waarop ze dagelijks aankondigt wat voor bijzonders er op de betreffende dag wordt gevierd (en wat ik bijna altijd aanklik omdat ik het altijd zo leuk vind):

Voor Vrouwendag 2018 heeft de UN gekozen voor het thema ‘The Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives’. Met andere woorden, schrijft Gina, ‘de tijd is aangebroken dat vrouwen datgene gaan incasseren waar vrouwelijke activisten generaties lang voor hebben gestreden. Namelijk: vrouwenrechten, (gender)gelijkheid en rechtvaardigheid.’

Vrouwendag is bij uitstek een dag waarop je stil staat bij de geboekte vooruitgang maar ook een dag waarop je in actie komt voor nog meer veranderingen.

Agenda Internationale Vrouwendag

Hoe dan ook, vandaag vieren we Internationale Vrouwendag. Kijk op de site van Internationale Vrouwendag om te zien wat er in jouw provincie georganiseerd wordt.

Vrouwendag-beeld

Madonnabeeld

Foto’s van vrouwen in Dubai, Cuba, Thailand en nog meer landen

Hieronder deel ik tot slot nog wat foto’s die ik van vrouwen op verschillende plekken ter wereld maakte. Niet met  deze blog als doel, maar gewoon toevallig. De reportage van 2 jaar geleden -met foto’s van vrouwen in Marokko, Sri Lanka, Nepal en nog veel meer landen- was mooier, maar toch heb ik ook nu weer een aantal foto’s die ik n verschillende landen maakte verzameld. Ik maakte de foto’s in Cuba, Dubai, Bangkok, Malta, Ibiza, Griekenland (Chalkidiki en Kos) en Italië (Toscane).

internationale-vrouwendag

Vrouw op Cuba

Alleen voor vrouwen, verboden voor vrouwen en alle soorten vrouwen

Je ziet foto’s van een coupé voor alleen vrouwen tot een boottocht langs een Europese landtong (naast Sithonia) waar vrouwen niet op mogen. Je ziet vrouwen op reis en vrouwen in hun eigen leefomgeving. Vrouwen die aan het werk zijn, aan yoga doen of tijd met hun kinderen en geliefden doorbrengen.

Van een oude mediterrane vissersvrouw tot Caribische en Aziatische vrouwen. Van vrouwen met kinderen tot extravagante, modebewuste en gesluierde vrouwen. Allemaal zijn ze mooi.

moeder-dochter-griekenland

Moeder en dochter in Griekenland

wereldvrouwen

Yoag op Kos

moeder-cuba

Dagelijks leven op Cuba

verkoopster-bangkok

Verkoopster in Bangkok

vissersvrouw-malta

Vissersvrouw in Marsaxlokk

toeriste-bangkok

Aparte toeriste in Bangkok

pad-thai

Pad thai verkoopster op Khao San Road in Bangkok

armoede-vrouwen-ibiza

Vrouwen in steegje in Ibiza stad

baby-cuba

Family life op Cuba

thaise-vrouwen-bangkok

Vrouwen in een soi in Bangkok

selfie-burj-khalifa

Selfie bij de Burj Khalifa in Dubai

olijfje

Olijfje leeft nog, en Popeye ook.

vrouw-vismarkt

Visverkoopster op vismarkt op Malta

verkoopster-khaosan

Verkoopster in Bangkok

azure-window

Vrouw bij (het inmiddels ingestorte) Azure Window op Gozo.

straatfotografie-cuba

Straatfotografie Cuba

aparte-vrouw

Aparte vrouw op treinstation in Bangkok

moeder-bangkok

Moeder met baby in een tempel in Chinatown in Bangkok

vrouw-athos

Boottocht langs het voor vrouwen verboden Athos (Chalkidiki)

strand-chalkidiki

Vrouw op een strandje bij Chalkidiki

toeristes-khaosan

Toeristen op Khao San Road

vrouw-wijn-toscane

Studente legt iets uit over wijn in Bolgheri (Toscane)

vrouwen-yoga-kos

Yoga aan zee op Kos

happy-couple

Meisje met vriendje in Griekenland

kinderen-chalkidiki

Griekse moeders met kinderen op Chalkidiki

vakantie-Griekenland

Toeristes in zee bij mooi eilandje in Griekenland

griekse-vrouw

Verkoopster van Griekse delicatessen op Zakynthos

Winery-zakynthos

Medewerkster in een winery op Zakynthos

moeder-dochter-cuba

Moeder met dochter bij manifestatie op Cuba

gelsuierde-vrouw

Gesluierde vrouw in de Verenigde Arabische Emiraten

Er zijn nog wat hobbels te nemen…

toekomst-meisjes

Met mijn zoon en dochter in Parijs!

Maar we komen er wel. Met kleine stappen (en soms een sprongetje) steeds iets verder.

vrouwendag-verbeteringen

Vrouwen naar de top. Dit ben ik op Ibiza.

Vrouwelijke deskundigen

Wat misschien wel leuk is om nu te vertellen is dat mijn tante, Marga Miltenburg, zich al jaren inzet voor een sterkere positie van vrouwen in Nederland, en dan met name wat de aanwezigheid van vrouwen als spreker in de media betreft. Haar doel is vrouwen meer op de voorgrond te laten treden op congressen en symposia, maar ook op de televisie, de radio, in debatten, etc. Er zitten nog lang niet zoveel vrouwen als mannen op hogere posities, maar ook in de media en op congressen zijn ze niet altijd genoeg zichtbaar, terwijl er kennis genoeg is. Met haar sprekersbureau zorgt ze ervoor dat steeds meer vrouwen hun kennis en expertise delen.

Zij Spreekt is daarmee hét sprekersbureau voor Vrouwelijke Deskundigen. De onderwerpen zijn zeer divers: van beeldvorming tot burn-out, van politiek tot ondernemerschap, van mode tot marktwerking, van spiritualiteit tot sport, van economie tot zorg, en van voeding tot verkeer en vervoer.

Vrouwelijke-toeristen-bangkok

Vrouwen maken foto op mooie plek in Bangkok

Ontwikkelingssamenwerking, ‘buitenlandse zaken’ en specifieke regio’s

Betrek ik het even op de wereld en het buitenland, dan zie je in de categorie buitenland bijvoorbeeld vrouwen die deskundige zijn op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, globalisering, gender, de Arabische Wereld, vredesopbouw, wereldculturen, terreur, emigranten, vrouwenrechten, humanitaire crises, wereldculturen, duurzaamheid, fotografie, of een specifieke regio, zoals Turkije, Pakistan, Noord-Korea, het Midden-Oosten, Afrika.

Onderwerpen die mij in elk geval aanspreken omdat ze een link hebben met andere landen, culturen en reizen.

vrouwendag

Ik op Sicilië

Meer fotoblogs op Follow my footprints

3 gedachten over “Internationale Vrouwendag: valt er al wat te juichen?

  1. Haydée

    Een hele mooi reportage Denise! Je hebt ‘de vrouw’ mooi in beeld gebracht. Ik heb met plezier de foto’s bekeken, en sommige riepen meteen vakantieherinneringen op. Vooral die van Dubai, omdat ik er nog maar pas geweest ben. 🙂

  2. Maargy

    Wat een goed artikel! Inderdaad tijd om er eens bij stil te staan..big een lange weg te gaan, maar vorderingen worden gemaakt. Prachtige foto’s ook 😉 bedankt voor het delen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *