Street art op elektriciteitshuisjes in Den Haag: kunst op tientallen transformatorhuisjes!

Inhoudsopgave

Street art op elektriciteitshuisjes in Den Haag: kunst op tientallen transformatorhuisjes!

Street art op elektriciteitshuisjes. Kunst op transformatorhuisjes. Beschilderde stroomhuisjes. Electro murals. Power house art. Trafo graffiti. Hoe je het ook noemt, naast mooie grote muurschilderingen zie je hier in Den Haag ook veel street art op elektriciteitshuisjes en daar gaat dit blog over!

Tientallen transformatorhuisjes in Den Haag zijn door professionele graffiti kunstenaars omgetoverd tot ware kunstwerken. Ook onlangs nog!

transformatorhuisje-vruchtenbuurt

Wat zijn elektriciteitshuisjes?

Je kent ze wel, die kleine gebouwtjes in de stad met zo’n geel waarschuwingsdriehoekje en een bliksemflits erop. ‘Levensgevaarlijk’ staat erbij. En dat is niet zo gek; de transformatorhuisjes zorgen namelijk voor elektriciteit in de buurt. De transformator in het stroomhuisje zet elektriciteit om in laagspanning die geschikt is voor stopcontacten in huis.

newtonstraat-stroomhuisje

Elektriciteitshuisjes in Segbroek.

newtonplein

Kunst op transformatorhuisjes

Tegenwoordig hebben transformatorhuisjes echter nóg een functie: kunst! Veel elektriciteitshuisjes worden beschilderd om illegale bekladding en beplakking tegen te gaan. Als er eenmaal een kwalitatief kunstwerk op een muur te zien is, wordt er immers niet zo snel iets overheen geplakt.

Bovendien worden de normaal gesproken niet echt aantrekkelijk ogende trafohuisjes door de meeste schilderingen echt opgefleurd. De gepimpte huisjes staan leuk in het straatbeeld, zowel in chique buurten als in achterstandswijken. Van het Sweelinckplein tot het Oranjeplein, je ziet ze overal. In winkelstraten, maar ook gewoon in woonwijken.

street-art-op-elektriciteitshuisjes-in-den-haag

Sommige huisjes zijn al lang geleden beschilderd, andere pas vorige maand!

beeklaan

Elektriciteitshuisjes in Den Haag

Nieuw zijn de meeste kunstwerken niet. Deze hierboven wel, maar het merendeel is al langer te zien. Al jaren fiets ik er elke dag voorbij, langs meerdere graffiti kunstwerken op elektriciteitshuisjes in Segbroek. Ik passeer de transformatorhuisjes onderweg naar de school van de kinderen, naar de supermarkt, de speeltuin of waar ik maar moet zijn.

Ik zocht ze nooit op, ik kwam er vanzelf langs.

Eerst vallen ze op, later fiets je er gewoon voorbij. Stoppen om een foto te maken doe je in de hectiek van de dag vaak niet, maar de laatste maanden deed ik dat wél, omdat ik er éindelijk eens een blog over wilde schrijven.

stroomhuisjes-den-haag

Foto’s van street art maken

Maar zo normaal als het is om tijdens een tripje naar het buitenland overal foto’s van te maken, zo ‘awkward’ (om er maar eens een veelvuldig door mijn tieners gebruikte term in te gooien) voelt het om dat ineens in je eigen stad of straat te gaan doen. Mensen kijken ook vaak zo van: ‘Wat doet zij daar nou?’ Alsof je toch een soort verdacht persoon bent of zo als je foto’s gaat maken in een gewone straat.

regentesselaan-street-art

Dat wat je in het buitenland zonder schroom doet (alles op de foto zetten) voelt in je eigen stad of buurt een beetje ongemakkelijk.

transformatorhuisje-1885

Street art waar ik dagelijks voorbij fiets.

Voor wie is street art bedoeld?

Ook mijn kinderen vonden het maar raar dat ik ineens overal murals op de foto wilde zetten. Als ik zei ‘Zullen we nog even street art gaan spotten?’ zei mijn dochter ‘Wat héb jij ineens met street art?!’ Mijn zoon zei zelfs: ‘Street art is voor jongens van 16 mama, niet voor moeder van 48!’

‘Street art is voor jongens van 16 mama, niet voor moeder van 48!’

transformatorhuisje-kunst-den-haag

Op zoek naar street art op elektriciteitshuisjes

Haha, ik moest erom lachen maar ik liet me er niet door ontmoedigen. Toen we na de #blijfthuis-weken weer een beetje op pad konden, kreeg er echt lol in om steeds meer transformatorhuisjes te ontdekken en ze dan ook nog een beetje aardig op de foto te zetten.

Steeds weer ging ik op pad in eigen stad om nog meer street art te spotten. Niet alleen street art trouwens, ook heel veel natuur, zoals je in mijn andere blogs over Den Haag kunt lezen!

mariska-veres-shocking-blue-den haag

Op zoek naar elektriciteitshuisjes

Op de website The Hague Street Art had ik een paar stroomhuisjes gezien die ik graag wilde fotograferen, maar meestal ging ik gewoon op de gok. Gewoon zigzaggend de stad door; de ene straat in, de andere uit, vooral op plekken waar het me logisch leek dat ik ze misschien wel tegen kwam. Ze staan namelijk ook niet allemaal op de kaart van The Hague Street Art!

Elektriciteitshuisjes in Segbroek

Vooral in stadsdeel Segbroek zie je veel street art op elektriciteitshuisjes, met name in de buurt waar ik woon. Onlangs zijn er daar zelfs nog een paar bijgekomen! Ik woon in het Regentessekwartier, maar ook in het Valkenboskwartier en in de Bomenbuurt zie je overal beschilderde stroomhuisjes.

Steeds meer transformatorhuisjes in Segbroek en in de rest van Den Haag zijn de afgelopen jaren beschilderd door graffiti kunstenaars. Ook onlangs nog!

Je vindt er meerdere op de Regentesselaan, de Beeklaan, de Thomsonlaan en de Valkenboskade, maar ook op andere plekken, zoals je zo op de foto’s hieronder zult zien. Wellicht valt je door de foto’s ook op dat er eigenlijk best veel bomen in Den Haag zijn en daar ben ik blij om!

thomsonlaan

Elektriciteitshuisjes in Escamp, Centrum en Scheveningen

Behalve in Segbroek, zie je ook street art op elektriciteitshuisjes in andere Haagse stadsdelen zoals Escamp en het centrum; je ziet ze in wijken als de Schilderswijk, het Zeeheldenkwartier, Duinoord en Scheveningen. Ik ga ze zo allemaal laten zien! Nou ja, bíjna allemaal!

Waar vind je transformatorhuisjes?

Vaak staan transformatorhuisjes in een middenberm (of hoe noem je dat, zo’n groenstrook in het midden van een laan), op een plein of op een kade langs het water. Als je een beetje oplet kun je ze bijna overal tegenkomen in Den Haag, gewoon gratis en lekker in de open lucht! Zo’n openlucht tentoonstelling is ideaal in coronatijden!

Gratis kunst kijken, lekker in de buitenlucht! Juist in tijden van corona een goed idee!

vogelhuisje

Beschilderde elektriciteitshuisjes

Ik hou nog steeds het meest van grote murals (in dit street art blog zie je er veel), maar wat ik leuk vind aan de elektriciteitshuisjes is dat ze aan meerdere zijden beschilderd zijn. Dat geeft het vaak net een extra dimensie.

Juist omdat de elektriciteitshuisjes aan meerdere zijden beschilderd zijn geeft dat vaak een extra mooi effect!

Soms loopt een staart van een vogel, vos of pauw door om de hoek van het huisje of zie je nog iets verrassends. Bekijk de huisjes dus zeker van verschillende kanten!

daal-en-bergselaan-pauw

Kijk eens naar details!

De afgelopen tijd ben ik er echter actief naar gaan speuren en echt stil gaan staan om eens goed te kijken wat ik eigenlijk zag. Niet meer in een flits terwijl je er gehaast voorbij racet dus, maar meer bewust. Want als je alleen maar voorbij rijdt of fietst en op het verkeer moet letten zie je dat allemaal niet!

street-art-transformatorhuisje-den-haag

Kijk eens naar details!

beschilderd-transformatorhuisje

Stop eens in plaats van maar door racen, dan zie je veel meer!

kunst-elektriciteitshuisje

Vogels en bloemen

Vooral als het vogels of bloemen zijn vrolijkt het de boel op vind ik persoonlijk, hoewel abstract ook mooi kan zijn. In het straatbeeld vind ik figuratief (natuurgetrouw) het mooist staan; en dan vooral dat wat letterlijk en figuurlijk natuurlijk oogt.

Met van die drukke cartoon-achtige kunst heb ik niet zo veel en met ‘griezelige’ graffiti of schreeuwerige street art al helemaal niet. Maar daaruit blijkt waarschijnlijk toch dat ik 48 ben en geen 16, zoals mijn zoon zei, haha.

Met cartoon-achtige kunst, ‘griezelige’ graffiti of schreeuwerige street art heb ik niks. Om eerlijk te zijn: dat vind ik afschuwelijk!

Onderwerpen die bij de buurt passen

Veel onderwerpen zijn zo gekozen dat ze bij de sfeer of naam van de wijk, buurt of straatnaam passen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is de abrikoos in de Abrikozenstraat, een fruitboom in de vruchtenbuurt, het elektriciteitshuisje met piraten in het Zeeheldenkwartier, maar ook uitvinders en wetenschappers in mijn buurt of de sportieve schilderingen in het ‘sportkwartier’ in Escamp.

piraten-tasmanstraat

Wie heeft de elektriciteitshuisjes beschilderd?

De kunstwerken zijn niet alleen door lokale kunstenaars gemaakt, maar ook door nationale en internationale graffiti kunstenaars. Ze zijn de afgelopen 10 jaar gemaakt, veel ook de afgelopen 5 jaar, maar ook sinds vorig jaar en zelfs vorige maand is er nog nieuwe street art bijgekomen! Ik heb er heel veel op de foto gezet, van meerdere kanten.

Route langs elektriciteitshuisjes in Den Haag

Ook jij kunt lekker in Den Haag gaan speuren naar dit soort huisjes. Op de fiets is dat het handigst, of je hier nou woont of van buiten Den Haag komt, maar lopend kan ook. Dit blog is niet specifiek bedoeld als route om te volgen, maar kan uiteraard wel ter inspiratie dienen.

Een groot deel van de stroomhuisjes heb ik op enigszins logische volgorde achter elkaar genoemd. Ik noem er steeds meerdere tegelijk die qua ligging bij elkaar liggen.

Street Art Map Segbroek

Voor een route langs elektriciteitshuisjes in Segbroek (en andere street art in Den Haag) raad ik je aan op de website van The Hague Street Art te kijken. Er zijn echt ontzettend veel stroomhuisjes in Segbroek beschilderd. Een deel gebeurde onder leiding van projectleider Ringo Mollinger, die zelf ook graffiti artist is, maar die focust zich nu weer op het zelf maken van kunst. Het huidige team bestaat uit Yscha Werdmuller von Elgg, Tobias Becker Hoff en Nanne Boere.

Transformatorhuisjes die niet op de kaart staan

Via de genoemde website kun je een route uitstippelen, wandelend of op de fiets. Niet alle transformatorhuisjes die ik laat zien staan op de betreffende kaart, dus wil je meer zien dan wat zij laten zien, dan moet je zeker even bekijken wat ik hieronder allemaal laat zien. Voor een eerste tour of eerste indruk kom je met de betreffende website wel al een heel eind.

Kunst op stroomhuisjes

Hieronder laat ik zien welke kunstwerken op elektriciteitshuisjes er zoal zijn. De meeste foto’s heb ik dit jaar of zelfs pas onlangs gemaakt.

sweelinckplein-elektriciteitshuisje

Elektriciteitshuisje op het Sweelinckplein

Toen ik laatst -googelend naar iets anders- dit kunstwerk op het Sweelinckplein ontdekte, dacht ik: ‘Waarom heb ik dit nooit gezien?!’ Ik fiets al zo’n 10 jaar lang bijna elke dag over het Sweelinckplein en zat tussen 2007 en 2011 regelmatig op een bankje in het park daar, onder de bloesems of met de kinderen in het gras, maar dit elektriciteitshuisje kende ik niet! Hoe kon ik dit gemist hebben?

Het transformatorhuisje op het Sweelinckplein blijkt echter pas vorig jaar beschilderd te zijn en gewoon net aan de andere kant te zitten, niet aan de kant van de Reinkenstraat, waar ik altijd fiets, maar bij de Banstraat en de 1e Sweelinckstraat.

elektriciteitshuisje-sweelinckplein

Ik ben blij dat ik het ontdekt heb, want ik vind het echt een prachtig perspectief-werk. Een echt knap gemaakte trompe-l’oeil van Jille van der Veen, alias Hé & Jille. Sta je er op de juiste plek voor dan is het net alsof je dóór het huisje naar het park kunt lopen, waardoor het voorheen lelijke transformatorhuisje letterlijk niet meer in de weg staat.

Het is echt net alsof je dóór het huisje naar het ‘park’ kunt lopen en past perfect bij de locatie.

Vanuit welke hoek je ook kijkt, het valt zo mooi natuurlijk weg in de omgeving dat het huisje bijna niet meer opvalt. Ik vind dit stroomhuisje sowieso prachtig, vanuit welk punt of perspectief ik de foto ook maak. Dit is de website van Jille en Helen: Wonderwall.

mooie-street-art

Met kunst kun je optisch meer natuur in de stad creëren.

Elektriciteitshuisjes op de Regentesselaan

Vanaf het Sweelinckplein ben je zo op de Regentesselaan. Je hoeft alleen de gezellige Reinkenstraat (met terrasjes en winkels) maar door te lopen of fietsen en je bent er al bijna.

Op de Regentesselaan vind je meerdere transformatorhuisjes op een rij. Als je steeds een paar straten verder loopt of fietst zie je de volgende al. Ik begin even bij het transformatorhuisje dat het dichtst op de hoek met de Laan van Meerdervoort staat.

regentessekwartier-street-art

Elektriciteitshuisje Mr. Wany

Dit door Mr. Wany beschilderde huisje vind je ter hoogte van de Stephensonstraat. Op Graffiti Beasts lees ik dat Mr. Wany een Italiaan is. Hij is in 1978 geboren in Brindisi, Puglia. Al in 1990 was hij populair in de graffiti scene in zijn stad en niet lang daarna was hij één van de Italiaanse pioniers op dit gebied.

Hij studeerde cum laude af aan de International School of Comics in Rome. In 2007 opende hij in Milaan zijn eigen studio The Amazing Art. Het meeste wat hij maakt is niet mijn stijl en vind ik persoonlijk niet zo mooi, maar deze vind ik wel vrolijk.

regentesselaan

mr-wany

Elektriciteitshuisje Christian Olsen

Ietsje verder op de Regentesselaan, tussen de Columbusstraat en de Copernicusstraat, vind je een abstract werk van een Deense graffiti kunstenaar: Christian Olsen. De bedoeling was dat het huisje zou passen bij de omgeving. Wat vind jij?

elektriciteitshuisje-regentesselaan

Elektriciteitshuisje Tom Goulden

Vlakbij de hoek met de Galileistraat vind je een elektriciteitshuisje in cartoon-stijl, gemaakt door de Brit Tom Goulden. Persoonlijk hou ik hier helemaal niet van en vind ik het totaal niet bij de buurt passen, maar in de graffiti scene is zoiets altijd wel populair.

transformatorhuisje

Elektriciteitskastje Regentesseplein

Een heel klein stukje verder zie je een klein elektriciteitskastje. Ook die is beschilderd ziet er ook leuk uit. Wandel of fiets je verder dan kom je nu bij het Regentesseplein. Hier kun je iets drinken bij café Emma of bij Lorelei, of net over het plein heen, bij Canterbury Tales.

street-art-route-den-haag

Beschilderd stroomkastje op het Regentesseplein.

beschilderd-elektriciteitskastje

Elektriciteitshuisje 1885

Hoe zag Den Haag er in 1885 uit? Dat zal ongetwijfeld het onderwerp van dit stroomhuisje op de Regentesselaan zijn geweest dat je ter hoogte van de Van Marumstraat vindt en waar ik elke dag langs kom. Het is gemaakt door Patrick Goos alias Artdrenaline.

Het jaar 1885 was het jaar dat gestart werd met de bouw van het Regentessekwartier. De wijk (mijn wijk!) is namelijk tussen 1885 en 1910 aangelegd, in de voormalige polder ’t Kleine Veentje, lees ik op Wikipedia. De naam verwijst naar Koningin-Regentes Emma, de tweede vrouw van koning Willem III, die van 1890 tot 1898 waarnemend staatshoofd (regentes) was voor haar minderjarige dochter Wilhelmina.

regentessekwartier

Hoezo 1885? Het is het jaar waarin de bouw van het Regentessekwartier begon.

elektriciteitshuisje-street-art

Behalve het jaartal 1885 zie je op dit transformatorhuisje ook een tekening van een paard, nog wat sierlijke vormen en… Einstein! En dat past weer bij wat ik hieronder vertel.

einstein

Elektriciteitshuisje met wetenschappers en uitvinders

De wijk hier bij de Regentesselaan en ReVa (Regentesse Valkenbos) wordt ook wel de Uitvinderswijk genoemd. Je vindt er straten als de Edisonstraat, Galileïstraat, Newtonstraat, Ohmstraat en Daguerrestraat. Een wijk van uitvinders, wetenschappers, natuurkundigen en wiskundigen dus. En dat zie je terug in de muurschilderingen op de elektriciteitshuisjes in de Regentesselaan.

the-hague-street art

Op dit door Sophia den Breems beschilderde transformatorhuisje op de Regentesselaan, ter hoogte van de Cartesiusstraat, zie je Galileo Galilei, Isaac Newton, Benjamin Franklin en Archimedes afgebeeld.

transformatorhuisje-regentesselaan

Welke wetenschappers herken je?

stroomhuisje-regentesselaan

Pas toen ik onderstaande foto gemaakt had -in de #blijfthuis tijd- zag ik dat er boven het huisje twee voetjes uit het raam steken.

regentesselaan-elektriciteitshuisje

Tip: Nadat je dit huisje bewonderd hebt kun je verder gaan met wat je hieronder ziet of eerst richting de Beeklaan gaan, wat verderop in dit blog aan bod komt.

Street art op de hoek van de Newtonstraat en de Suezkade

Niet zo ver van de Regentesselaan vandaan, op de hoek van de Newtonstraat en de Suezkade, vlakbij Wijkpark de Verademing, vind je een elektriciteitshuisje met een ooievaar, een zwaan en een paar eenden erop. Het is beschilderd door Sjors Kouthoofd (Maedist).

Elektriciteitshuisje met ooievaar en eenden

Ik vind het een leuk huisje, het onderwerp spreekt me aan en ik vind het typisch zo’n voorbeeld van een transformatorhuisje dat de directe omgeving echt een beetje opfleurt. Ik las dat buurtbewoners konden meestemmen over het ontwerp en dat ‘Vogels in het water’ uiteindelijk de meeste stemmen kreeg.

transformatorhuisje-newtonstraat

Kijk, wat grappig, met die duiven erbij. Die voelen zich ook helemaal thuis op het huisje!

transformatorhuisje-den-haag

Elektriciteitshuisje in de Zeeheldentuin

Vanaf het huisje hierboven is het niet ver fietsen naar het Zeeheldenkwartier. In de Tasmanstraat, een zijstraat van de Prins Hendrikstraat, vind je de Zeeheldentuin. In de buurttuin met speeltuintje staat een elektriciteitshuisje. Het is beschilderd met piraten, passend bij zeehelden natuurlijk, en door de speelse manier van schilderen past het ook bij het speeltuintje.

hans-van-der-spek-zeeheldentuin

Wat ik leuk vind is dat het bekende waarschuwingsbordje met de stroomflits erop echt in het kunstwerk verwerkt is. Eén van de piraten houdt het bord vast: ‘Levensgevaarlijk! Hoge spanning!’

transformatorhuisje-zeeheldenkwartier

Het waarschuwingsbordje is onderdeel van het kunstwerk geworden.

hoogspanning-elektriciteitshuisje

Nieuw beschilderd elektriciteitshuisje in het Zeeheldenkwartier

Een vriendin tipte dat er binnenkort trouwens nog twee transformatorhuisjes in het Zeeheldenkwartier beschilderd gaan worden met als thema de Haagse rockgeschiedenis. Op het transformatorhuisje op het Prins Hendrikplein komt een afbeelding van Shocking Blue zangeres Mariska Veres (van Venus, weet je wel?) en op de blinde muur van het hoekpand van de Zoutmanstraat en de Elandstraat komt de tekst van de eerste hit van The Motions te staan. Beide beroemde bands hadden in de jaren 60 hun thuisbasis in het Zeeheldenkwartier.

Update: sinds eind augustus 2020 prijkt Mariska Veres op het elektriciteitshuisje op het Prins Hendrikplein. Vanaf het plein zelf zie je de mural helaas niet, maar wel als je er omheen loopt. Ik vind deze schitterend!

street-art-prins-hendrikplein-den-haag

Lees ook: De mooiste bloesempleinen in Den Haag!

Vanaf hier kun je richting centrum of Schilderswijk fietsen, maar daar zijn niet zoveel beschikderde elektriciteitshuisjes. Het komt wel aan bod nog, maar eerst spring ik nu weer even terug naar de andere kant van Den Haag, naar de Bomenbuurt.

Elektriciteitshuisjes op de Ieplaan

Ook in de Bomenbuurt is street art te vinden. Het huisje hier is beschilderd door William Rosewood. Dit elektriciteitshuisje met bloemen erop vind je op de Ieplaan, niet ver van de Thomsonlaan. Ik kwam ‘m tegen toen ik een keer terugfietste van het strand en weer eens net een andere route nam dan normaal.

street-art-ieplaan

ieplaan-elektriciteitshuisje

Tip: Vanaf de Ieplaan kun je ook richting de stroomhuisjes op de Beeklaan gaan (die zometeen aan bod komen), maar ik neem je nu eerst even mee richting de Thomsonlaan.

elektriciteitshuisje-den-haag

Street art op de Thomsonlaan

Op de Thomsonlaan zelf zag ik nóg twee omgetoverde transformatorhuisjes. In beide gevallen zijn dieren dan wel vogels het thema. Alleen jammer dat er dan nog zo’n klein elektriciteitskastje voor wordt gezet. Het is mooier als die daar niet stond of als hij op was gegaan in het geheel.

elektriciteitshuisjes-in-den-haag

Aan elke kant een andere kleur vogel!

street-art-thomsonlaan

Elektriciteitshuisje met vogels

Vlakbij de kruising met de Fahrenheitstraat, zag ik deze mooie vogel. Twee vogels zelfs, want aan de ene kant is hij geel met blauw en aan de andere kant blauw-turquoise met paars.

vogel-thomsonlaan

Elektriciteitshuisje met vos en duif

Wat ik een erg mooi transformatorhuisje-kunstwerk vind is deze van de vos en de duif op de Thomsonlaan, op de hoek met de Valkenboskade. ‘Dualism’ heeft het. De buurtbewoners hadden expliciet gevraagd om iets met het thema natuur en dieren die in Den Haag voorkomen en zoals ik eerder al zei hou ik van dat soort thema’s, dus ik vind dit een zeer geslaagd voorbeeld van kunst op een transformatorhuisje.

Het kunstwerk is gemaakt door Tobias Becker Hoff (Klash) en Sjors Kouthoofd (Maedist). Het staat op een mooie opvallende plek op de Thomsonlaan en zeker nu de omgeving zo groen is past het nog beter. Humor zit er ook in trouwens. Op The Hague Street Art lees ik: ‘De vos probeert op de schildering zijn eigen eten te tekenen en de duif daarentegen het roofdier weg te gummen.’

street art elektriciteitshuisje-den-haag

Het bebladerde dak maakt het extra mooi vind ik! Dat zouden ze vaker moeten doen!

kouthoofd-street-art

Tip: Als je niet zo heel ver wil fietsen of wandelen kun je vanaf hier je street art speurtocht verder gaan op de Valkenboskade, maar ik neem je eerst nog even mee de andere kant mee op. Er is namelijk ook nog een mooi elektriciteitshuisje in de Vruchtenbuurt te vinden.

Street art in de Vruchtenbuurt

street-art-elektriciteitshuisje

abrikozenstraat

Elektriciteitshuisje in de Abrikozenstraat

Deze mooie abrikoos in de Abrikozenstraat mag je ook niet missen vind ik. Fiets je richting de Vruchtenbuurt dan kom je dit turkooizen transformatorhuisje met abrikozen tegen op de kruising van de Abrikozenstraat en de Mient.

De muurschildering is gemaakt door Marilou Klapwijk. Ik vind het één van de mooiste schilderingen op elektriciteitshuisjes in Den Haag, helemaal met de bloesem er zo bij. Het doet daardoor zelfs een beetje Japans aan vind ik.

kunst-transformatorhuisje

Rond gebouwtje met fruitboom

Hier tegenover zie je ook nog een rond gebouwtje in het groen staan. Ook deze is beschilderd. Er staat een fruitboom op, dus ook weer helemaal passend in de vruchtenbuurt.

vruchtenbuurt-fruitboom

Ik hop nu weer even terug naar de buurt waar ik je eerder wat transformatorhuisjes liet zien. Nadat je over de Regentesselaan bent gefietst (wat eerder aan bod kwam) kun je namelijk ook al de Beeklaan mee pakken. Dit ligt niet ver van elkaar vandaan.

Street art op de Beeklaan

Op de Beeklaan vind je ook weer meerdere tot kunst omgetoverde transformatorhuisjes. Heel recent werd dit huisje vlakbij de hoek met de Laan van Meerdervoort en de Stephensonstraat beschilderd. Wie graag bij Franklin komt heeft ‘m vast al gespot.

enigma-geometricks

street-art-den-haag

Elektriciteitshuisje op de Beeklaan

Het kunstwerk is pas net nu in coronatijd gemaakt. ‘Het doet een beetje Escheriaans aan’, merkte de redacteur van AD op die me interviewde over street art in Den Haag. En dat klopt inderdaad. Het is gemaakt door Enigma Geometricks, Erwin Verkade, Micha de Bie en Dario Goldbach, in opdracht van Meldpunt Graffiti van de Gemeente Den Haag. Als je rond het huisje loopt zie je de namen van de makers erop staan.

dario-goldbach

erwin-verkade

Elektriciteitshuisje Roelof Schierbeek

Ietsje verderop op de Beeklaan vind je ook dit elektriciteitshuisje nog dat bespoten is door Roelof Schierbeek. Hij is één van de twee mannen van het duo Karski & Beyond en maakt vaak mega murals. Ik ben er echt fan van en je kunt dan ook meerdere muurschilderingen van ze zien in dit street art blog dat ik eerder schreef.

In 2013 werkten Karski & Beyond zelfs mee aan de grootste muurschildering ter wereld op Yas Island in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook hun mega murals op de Laakweg en de Haagse Hogeschool vind ik heel gaaf!

Hoe dan ook, dit is een wat kleiner werk, maar het is niet vreemd dat juist hij dit gemaakt heeft. Roelof is namelijk in deze buurt geboren. Het ontwerp is een abstracte interpretatie van de route van zijn geboortehuis naar het strand.

Op The Hague Street Art lees ik: ‘In het werk zijn de duinen, de ribbels in het zand en de blauwe lucht aan zee te herleiden. Maar ook de drukke route naar deze rust toe met veel verkeer en een stedelijk aanzien is hierin verwerkt en geeft een contrast in het werk. Dit contrast vormt een geheel met de rustgevende aspecten.’ Het is leuk om dit te weten, want dan ga je er toch anders naar kijken.

transformatorhuisje-beeklaan

Niet alleen vuilnis, maar ook die glasbak ervoor vind ik zonde.

stroomhuisje-beeklaan

Nu nog even bellen voor een wonder, haha. (Ik heb even gegoogeld en zie dat het het nummer van het Museum Catharijneconvent in Utrecht is.)

Elektriciteitshuisje I love hiphop

Nog iets verder vind je nóg een elektriciteitshuisje op de Beeklaan: op de hoek met de Daguerrestraat, tegenover Emmaus. Het is gemaakt door een kunstenaar die op uitnodiging in Den Haag was in verband met de I love HipHop Week. Ik hou hier persoonlijk niet zo van. Het is mooi gemaakt, maar niet helemaal mijn stijl. Ik vind het te donker en te druk. Toch misstaat het niet echt.

elektriciteitshuisje-beeklaan

beeklaan-street-art

Elektriciteitskastje Daguerrestraat

Sla voordat je bij de kruising met de Weimarstraat komt trouwens ook nog even de Daguerrestraat in. Hier zie je behalve een muurschildering ook nog een klein beschilderd elektriciteitskastje.

elektriciteitskastje

Elektriciteitshuisje op het Newtonplein

Vanaf de Weimarstraat is het maar kort fietsen naar het Newtonplein. Op het Newtonplein (waar je tevens een speeltuin vindt) staat ook een beschilderd transformatorhuisje. Er staat niet alleen een vogel op, maar ook een peace teken en armen in de lucht, die je net al voorbij zag komen.

Kunstenaar (en oprichter van The Hague Street Art) Jochem Cats mailde mij na het publiceren van dit blog dat hij dit energiehuisje samen met ongeveer tien kids uit de buurt heeft gemaakt, tijdens een workshop. ‘De kinderen hebben zelf de thema’s gekozen en samen met mij alles gespoten,’ schrijft hij.

peace-den-haag

Mooi met die gouden regen er zo bij…

newton-vogel

Elektriciteitshuisje geometrische vormen

Op de hoek van de Loosduinseweg en de Fahrenheitstraat staat door de glans en de kleur goud een vrij chique ogend huisje. Net als het nieuwe street art kunstwerk op de Beeklaan is ook deze gemaakt door Enigma Geometricks. Zoals je ziet past die naam hem goed. En kijk eens wat hij nog meer voor mooie geometrische kunstwerken heeft gemaakt!

Je ziet wiskundige vormen en een soort mandala’s. Ik zou dit huisje eerder in een andere buurt verwachten, maar ik vind ‘m wel mooi en origineel!

loosduinseweg-fahrenheitstraat

Street art op de Valkenboskade

Als je het huisje hierboven hebt bewonderd kun je op de Loosduinseweg rechtsaf slaan naar de hoek met de Valkenboslaan en de Valkenboskade. De transformatorhuisjes op de Valkenboskade zijn alweer wat langer geleden beschilderd. Bij het pompstation vind je dit kunstwerk. Het is gemaakt door het kunstenaarscollectief Booyabase.

Elektriciteitshuisje bij benzinepomp

Al weer lange tijd geleden won dit huisje de publieksprijs voor ‘mooiste huisje van Segbroek’, lees ik. ‘De combinatie van donker uitziende machines, robotica en industriële architectuur met het spel van warme kleuren zorgen ervoor dat het eruit ziet als een zeer diep en dramatisch beeld,’ staat op The Hague Street Art.

stroomhuisje-den-haag-valkenboskade

Elektriciteitshuisje met valk

Op de hoek Valkenboskade en Mient vind je deze valk. Daar hou ik dan weer meer van. De valk is natuurlijk niet voor niets gekozen, je bent hier immers op de Valkenboskade.

valkenboskade-vogel-valk

Elektriciteitshuisje dansende vrouw op plattegrond

Dit eveneens al wat oudere werk, ook op de Valkenboskade, is weer heel anders. Het vrolijke grafische kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Leo Heusdens. Wat je ziet is een kaart van Segbroek in een speciaal perspectief.

valkenboskade

Elektriciteitshuisje Haagse Harry

Haagse Harry is niet alleen de bekende stripfiguur als stereotype beeld van de typische Hagenees en het bekende standbeeld op de Grote Markt, je vindt Haagse Harry ook op een elektriciteitshuisje. De inmiddels overleden tekenaar van Haagse Harry, Marnix Rueb, heb ik lang geleden eens ontmoet. Het beschilderde huisje staat voor zijn ouderlijk huis.

haagse-harry

Haagse Harry op een stroomhuisje.

valkenboskwartier

Street art in de Heesterbuurt

In de Heesterbuurt kom ik normaal nooit, maar nu, tijdens één van mijn vele dwalingen door Den Haag, was ik er wel.

Elektriciteitshuisje Kamperfoeliestraat

In de Kamperfoeliestraat, vlakbij de begraafplaats, zag ik ineens dit huisje. Het is al wat langer gelden beschilderd en het ziet eruit als een vogelhuisje. Op het huisjes staat niet alleen ‘Ciao’, maar ook de website Electrograff.com, een afkorting voor electro graffiti natuurlijk, oftewel graffiti op elektriciteitshuisjes. Natuurlijk ging ik meteen even kijken, maar deze website is niet langer actief.

kamperfoeliestraat

Elektriciteitshuisje bij Segbroek College

Toen ik op een avond over de Segbroeklaan fietste, zag ik tussen de flats ineens een paadje dat ik nog niet kende en waar je normaal voorbij zou fietsen: het Blauwe Druifjespad. Ik besloot even te gaan kijken, spotte een geheim speeltuintje en toevallig ook een elektriciteitshuisje. Ik bleek aan de achterkant van Segbroek College Goudsbloemlaan te zijn.

stroomhuisje

Hier moet je van houden. Ik heb er niet zoveel mee.

electrograff

Update 2 september 2020: ik zie net dat hier inmiddels een nieuw kunstwerk verschenen is. Je ziet het op het instagram account van Outliner. Tip: volg mij daar ook meteen even.

Elektriciteitshuisje met pauw

Eén van de vele keren dat ik richting het altijd mooie Westduinpark fietste spotte ik op de hoek van de Sportlaan en de Daal en Bergse Laan deze pauw die ik al wel eens online had gezien, maar zelf nog niet had gezien. Nu wel dus. Prachtig en parmantig siert de pauw de buurt, mooi tussen de klaprozen.

sportlaan

Dit is nou zo’n voorbeeld van een elektriciteitshuisje waar je echt even bij stil moet gaan staan, want rijd je er snel langs dan zie je óf zijn hoofd óf de pauw in zijn geheel, maar zijn staart is ook mooi. Die zag je al op één van de eerste foto’s in dit blog.

Update: Dit huisje is in augustus 2023 opnieuw beschilderd door Ringo in fellere kleuren, met de zee, de zonsondergang, meeuwen, een Schotse Hooglander en Escher-motieven erop. Ook mooi, maar de pauw vond ik juist altijd prachtig!

pauw-den-haag

Een mooie pauw op het transformatorhuisje op de Sportlaan, op de hoek met de Daal- en Bergselaan.

daal-en-bergse-laan-street-art

Tip tussendoor: Als je hier fietst zit je al vrij dichtbij Kijkduin. Veel mensen die naar Kijkduin gaan doen dat vanwege het strand en de strandtenten, maar heb je Landgoed Ockenburgh wel eens bezocht? En het Hemels Gewelf? Dat zijn ook echte aanraders!

Richting zuidwest Den Haag

Tip: Fiets je niet door naar Kijkduin dan kun je ook naar links afbuigen en richting stadsdeel Escamp gaan. Dat is wel weer even een stukje fietsen. Wat hieronder aan bod komt kon je ook bezoeken nadat je de Regentesselaan, de Valkenboskade of de Beeklaan hebt gedaan. Vanaf daar fiets je zo naar Rustenburg, Oostbroek, het Zuiderpark en verder.

Op naar Den Haag Zuidwest!

Elektriciteitshuisjes in Rustenburg

Onderweg kun je nog even een stop maken bij dit elektriciteitshuisje op een speelplaatsje in de Voorthuizenstraat, vlakbij de Apeldoornselaan. Je ziet onder andere een basketbal en een ‘Love yourself’-hartje. Je ziet ‘m op de foto hieronder.

Vanaf het huisje met de geometrische vormen en de gouden mandala’s (die ik eerder liet zien) kon je hier trouwens ook naartoe. Die lag er niet ver vandaan.

Elektriciteitshuisje met hartje

Ik kwam het huisje per toeval tegen, maar zag later dat het toch ook op The Hague Street Art staat. Het verhaal achter dit huisje en de crowdfundingactie voor het transformatorhuisje is te lezen op hun website van The Hague Street Art.

Het was een initiatief van buurtbewoonster Tanja van der Valk-Partal en is tot stand gekomen dankzij Stichting Mooi, Fonds1818, Buurtbewoners Organisatie Rustenburg-Oostbroek, The Hague Street Art en de gemeente Den Haag. De betrokken kunstenaars waren Davy de Ronde, Marilou Klapwijk en Joy Chiquita. Leuk: ook de buurtkinderen zijn erbij actief bij betrokken geweest!

rustenburg

Elektriciteitshuisje in het Zuiderpark

Ook in het Zuiderpark is een elektriciteitshuisje te zien. Veel mensen zal het niet eens opvallen, ook al fietsen of rijden ze er misschien wekelijks voorbij, onderweg naar voetbal of atletiek. Het transformatorhuisje staat op de Meester P. Droogleever Fortuynweg, tussen de skatebaan (die ook voorzien is van graffiti) en de Sportcampus, links van de ingang naar de voetbalvelden.

street-art-elektriciteitshuisje-zuiderpark

Het transformatorhuisje staat vlakbij de muurschildering van Adriaan Mansveld, een voormalig Nederlands voetballer die voorheen op de muur van het oude ADO stadion te zien was.

zuiderpark-elektriciteitshuisje

Als je gewoon snel voorbij dit huisje fietst zie je het eigenlijk niet goed. Het oogt wat schreeuwerig, maar zet je je fiets even neer, dan zie je ineens veel meer.

elektriciteitshuisjes-street-art

Dit detail hierboven vond ik bijvoorbeeld erg mooi. Het is net of het beestje (wat is het?) eruit komt.

transformatorhuisje-vrouwengezicht

Aan de achterkant (zijkant) is weer wat anders te zien: een vrouwengezicht. Door de hoge begroeiing is het bijna niet zichtbaar, dat is zonde. Wel zag ik er nog een reiger!

transformatorhuisje-zuiderpark

Elektriciteitshuisje in het Sportkwartier

Escamp wordt wel eens het Haags Sportkwartier genoemd. Ook hier kun je als je goed zoekt kunstwerken op elektriciteitshuisjes vinden. Op THSA lees ik: ‘Tobias Becker Hoff maakte een schildering waarop teamsporten worden afgebeeld en Richard Cosh individuele sporten.’ Ik heb slechts 1 van de 2 gespot. Deze zag ik in het Eeldeplantsoen.

Tip: Vanaf hier ben je overigens niet ver verwijderd van deze grote muurschildering van een giraf, die ik zelf erg mooi vind, en deze grote mural van de haven en de Noordzee en een stukje Haagse geschiedenis erop.

sportkwartier-street-art

Elektriciteitshuisjes in de Schilderswijk

Heb je nog niet genoeg van de transformatorhuisjes in Den Haag dan kun je ook nog richting centrum en Schilderswijk fietsen, want daar zijn er ook nog een paar te zien. Op het Oranjeplein spotte ik deze robot-achtige schilderingen. Ze staan niet op de map van The Hague Street Art.

oranjeplein

stroomhuisje-schilderswijk

Elektriciteitshuisjes in het centrum

In het Helena van Doeverenplantsoen bij de Johan de Wittschool aan de Glasblazerslaan ontdekte ik, zomaar eens zigzaggend door de buurt, per toeval dit huisje. Ook dit is weer een plattegrond van de stad.

elektriciteitshuisje-johan-de-witt-school

helena-van-doeverenplantsoen-transformatorhuisje-plattegrond

Elektriciteitshuisje in Scheveningen

Persoonlijk vind ik deze schildering op een elektriciteitshuisje in Scheveningen ook erg mooi, vooral ook vanwege de ligging. Ik weet overigens niet 100% zeker of dit ook echt een elektriciteitshuisje is, zo dichtbij was ik niet, maar het leek er wel op. Je vindt ‘m bij de parkeerplaats bij La Cantina, ten zuiden van de haven, in de duinen.

elektriciteitshuisje-duinen

Elektriciteitshuisje bij Madurodam

Vlakbij de ingang van Madurodam ontdekte ik dit elektriciteitshuisje nog. Of zou het iets anders zijn? Het is beschilderd door Karski & Beyond. Hun andere werken vind ik mooier. Echt, vooral in Laak. Kijk hier maar eens: mooiste muurschilderingen van Den Haag en Street Art in de Binckhorst.

Meer street art in Scheveningen vind je o.a. in mijn andere blog over mooie mural art.

karski-beyond-madurodam

Overal vind je street art op elektriciteitshuisjes

Nou, het lijkt me duidelijk. Op heel veel plekken in Den Haag zie je street art op elektriciteitshuisjes. Het zijn er echt tientallen! In mijn eigen buurt en misschien ook wel in die van jou. Van sommige wist ik dat ze bestonden en had ik wel eens een foto gezien, andere kwam ik totaal onverwachts tegen of kende ik nog niet.

Ga ook eens op zoek!

robot-oranjeplein

Transformatorhuisjes in Amsterdam, Rotterdam en Leiden

Niet alleen in Den Haag, ook in steden als Amsterdam, Rotterdam en Leiden worden steeds meer transformatorhuisjes tot kunstwerk omgedoopt. En waarschijnlijk ook in andere steden. Zie jij het in jouw stad veel laat het dan weten bij de reacties!

Waar vind je nog meer street art op elektriciteitshuisjes?

Street art plattegrond

The Hague Street Art heeft een speciale plattegrond waarmee je makkelijk een street art tour door Den Haag kunt uitstippelen, ook langs de elektriciteitshuisjes in Segbroek. Je hebt dan een route die je op je telefoon kunt volgen. Ik heb het zelf niet op die manier gedaan, maar op zich is dat natuurlijk wel handig, zeker als je niet uit Den Haag komt.

tour-the-hague-street-art

Fiets huren

Kom je van buiten Den Haag dan raad ik je aan een fiets te huren. Vanaf het station deze kant op fietsen is echt niet ver. In een kwartier ben je er. Met de auto moet je dit absoluut niet doen. Dat is niet handig. Wil je fietsen dan is het fijn om te weten dat op veel plekken in Den Haag fietsstroken zijn, maar niet overal.

Hier zie je mijn kinderen fietsen op de mooie Regentesselaan. Ook zie je een elektriciteitshuisje.

street-art-route-fiets-kinderen

Wandelen langs transformatorhuisjes

Wil je wandelend transformatorhuisjes ontdekken, kies dan een gedeelte uit wat je aanspreekt, want alles zien lukt je dan niet. Een mooie straat om doorheen te wandelen is de Regentesselaan. Hier vlakbij ligt de Beeklaan die je nog kunt combineren met de Ieplaan en de Thomsonlaan. Kies je voor deze route dan heb je hier en daar een terrasje of tentje in de buurt waar je bij minder weer in kunt duiken.

Tip: lees ook mijn blog over een wandelroute langs koffie hotspots in Den Haag. Inmiddels zijn er nog meer leuke koffie en lunchadresjes bijgekomen!

Route langs grotere kunstwerken

Je kunt er ook voor kiezen om juist grotere kunstwerken te gaan bewonderen, bijvoorbeeld in het Laakkwartier of de Binckhorst. Dit is makkelijker vanaf het station te doen. Ik schreef daar in mijn andere street art blogs al over. De grotere graffiti kunstwerken in Den Haag zijn eigenlijk nog veel gaver om te zien!

THSA tour

Hopelijk gaat The Hague Street Art weer groepstours doen. Ze hebben street art tours voor scholen gedaan, maar ik zie al een tijdje dat er ook andere tours aan komen (langs veel locaties en inclusief borrel!), maar vooralsnog staat daar nog steeds ‘coming soon’ bij.

Wellicht dat ze het van plan waren (en volgens mij al wel gedaan hebben), maar dat corona roet in het eten heeft gegooid, dus wie weet komt het alsnog. Ik heb het nog niet gecheckt.

Street art tour met gids

Ook al heb ik er inmiddels al heel veel zelf gezien, het lijkt mij persoonlijk erg leuk om ook eens onder begeleiding van een speciale gids langs de kunstwerken te gaan. Echt met iemand die meer kan vertellen over de unieke kunstwerken, de kunstenaars, de achtergrond, het maakproces en nog meer interessante wetenswaardigheden.

Street art en graffiti kunstenaars

Wil je weten wie al die street art artiesten en graffiti kunstenaars zijn kijk dan eens onder het kopje ‘artiesten’ op The Hague Street Art. Je leest er wie ze zijn en wat ze gemaakt hebben. Niet alle kunstenaars die ik in dit blog heb genoemd staan ook op de website, maar een deel wel.

Elektriciteitshuisjes projecten

Misschien vraag je je af wie deze projecten betaalt en wie bepaalt welke kunstenaar iets mag maken. Er zijn verschillende projecten geweest. Vaak is iets in opdracht van de gemeente Den Haag gemaakt, meestal in samenwerking met een stadsdeel; zo was er onder andere een samenwerkingsproject van stadsdeel Segbroek, het Gemeentemuseum en The Hague Street Art.

Ook zijn er enkele crowd funding campagnes voor street art geweest. The Hague Street Art is er sowieso vaak bij betrokken. Op sommige elektriciteitshuisjes staat electrograff.com, maar die website bestaat niet meer.

Segbroek project

Na het publiceren van dit blog kreeg ik een mailtje van Jochem Cats van We Are Cats. Hij schrijft: ‘Als voormalig oprichter van The Hague Street Art en mede organisator van o.a. het Segbroek project geniet ik nog steeds met volle trots van deze mooie energiehuisjes. De meeste staan er na 12 jaar nog steeds goed bij. Alle huisjes met vogels zijn van mij en kunstenaar Roelof Schierbeek, behalve de Japanse vogels op de Mient. Dat huisje is samen met Sjors Kouthoofd en Leo Heusdens gedaan.’

Ook schrijft hij: ‘Als je goed kijkt zie je dat o.a. de Valkenboskade, Thomsonlaan en Daal en Bergse laan allemaal grote letters zijn waar de vogels in afgebeeld worden: Valk, Thom, D&B.’ Leuk om te weten, want dat was mij nog niet opgevallen.

Had jij een deel van deze elektriciteitshuisjes al eens gespot? En deze mooie nieuwe en grote muurschilderingen ook al?

Interview met mij in AD

Door mijn blog over de mooiste murals in Den Haag (en mijn eerdere blog over street art in de Binckhorst) ben ik door AD benaderd voor een interview.

Vorige week werd ik op de foto gezet door fotograaf Frank Jansen van AD en daarna maakte ik samen met redacteur Bart Lelieveld een korte tour door Den Haag. Terwijl ik hem wat street art liet zien interviewde hij mij. Zodra het online staat zal ik het laten weten. Hier heb je alvast een voorproefje: ‘Ik zie elke keer iets nieuws’. De foto’s van street art in het artikel in de krant maakte ik zelf.

denise-miltenburg-AD

Dagje of weekend naar Den Haag? Op vakantie in Den Haag of woon je in Den Haag? Hier lees je bijna 80 blogs over Den Haag!

sweelinckplein-transformatorhuisje

Foto’s elektriciteitshuisjes

De foto’s van de stroomhuisjes in dit blog maakte ik allemaal zelf. Ik maakte ze in de stadsdelen Segbroek, Escamp, Centrum en Scheveningen. De foto’s graag niet zonder overleg los op je eigen social media delen, tenzij je één van de makers van de kunstwerken bent. Vermeld sowieso mijn naam als naam van de fotograaf en bij voorkeur ook dit blog.

Kunstenaars

Mocht jij één van de kunstenaars zijn van wie ik werk heb getoond in dit blog en heb ik je naam niet of niet goed genoemd of is er iets wat je nog over de betekenis van jouw werk wil vertellen, laat het me weten, dan pas ik het aan.

Wil je dit blog op social media delen dan vind ik dat natuurlijk leuk!

Street art in het buitenland

In het buitenland ging ik tijdens city trips en vakanties trouwens al vaak op zoek naar street art. In Athene zag ik afgelopen oktober ontzéttend veel street art (tip: lees mijn blog over de leukste wijken van Athene!), in Belgrado afgelopen zomer ook heel veel. Maar ook in Malaga, Valencia en Palermo.

Ook in het buitenland ging ik tijdens city trips al vaak op zoek naar street art.

Ook dit jaar, in februari nog, in Lissabon heb ik er heel veel op de foto gezet. Echt hele gave murals en totaal andere dan er online al te vinden zijn, dus volg Follow my footprints op Facebook zodat je dat niet mist, want dat komt nog!

Wist jij dat er zoveel street art te zien is in Den Haag? En worden in jouw stad (of stad in de buurt van waar je woont) ook elektriciteitshuisjes tot kunstwerken omgetoverd?

2 gedachten over “Street art op elektriciteitshuisjes in Den Haag: kunst op tientallen transformatorhuisjes!”

  1. Lia Vogelzang

    Ik heb genoten van dit blog. Muurschilderingen in Den Haag waren mij al eerder opgevallen maar beschilderde electriciteitshuisjes nog niet. Ik ga ze zeker bekijken. Bedankt voor de mooie foto’s. Het geeft mij een ander beeld van onze mooie stad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven