Krater Hemels Gewelf: bijzonder landschapskunstwerk en uitkijkpunt in Kijkduin

Krater Hemels Gewelf: bijzonder landschapskunstwerk en uitkijkpunt in Kijkduin

Als een grote krater in het landschap ligt het daar: het Hemels Gewelf van James Turrell. Dit bijzondere landschapskunstwerk in Kijkduin is iets wat je nog nooit gezien hebt! Prachtig gelegen, aan de rand van de duinen, met uitzicht op zee! Vooral als je de krater in de verte ziet liggen ziet het er indrukwekkend uit!

hemels-gewelf-james-turrell

Het Hemels Gewelf, een wel heel gaaf landschapskunstwerk èn panorama uitkijkpunt in Kijkduin. Eindelijk zag ik het!

hemels-gewelf-tunnel

bijzondere-plek-in-nederland                

Hemels Gewelf

Landschapskunstwerk Hemels Gewelf is weliswaar een kunstmatig aangelegde duinkom, maar het is net een echte krater! De ‘Celestial Vault’, zoals het Hemels Gewelf in het Engels heet, is werkelijk een prachtig staaltje ‘land art’ dat je echt een keer gezien moet hebben. In dit blog lees je hoe je er komt en wat je er ziet.

Deze bijzondere ‘land art’ is echt een must see in Kijkduin!

hemels-gewelf-kijkduin

Celestial Vault

Het gekke is dat bijna niemand het Hemels Gewelf (Celestial Vault) kent. Ook mijn vrienden in Den Haag niet! Deze bijzondere gratis bezienswaardigheid in Kijkduin is er ongeveer al zo lang als ik in Den Haag woon, maar is altijd een beetje een ‘geheimtip’ gebleven.

De Machiel Vrijenhoeklaan kent ‘iedereen’ omdat je er kunt parkeren voor de strandtenten, maar het kunstwerk bovenop de top haast niemand!

machiel-vrijenhoeklaan

Dagjesmensen die daar beneden parkeren weten vaak niet dat dit bestaat!

Foto’s Hemels Gewelf

Het Hemels Gewelf stond al heel lang op mijn lijstje met dingen die ik nog wilde bezoeken in en om mijn eigen stad en toch kwam het er nooit van. Ik was dan ook blij dat ik er eindelijk was. De foto’s die je hier ziet heb ik allemaal zelf gemaakt.

Geheimtip Kijkduin!

krater-den-haag

Grote groene krater in Kijkduin

Het Hemels Gewelf is een grote krater van 30 bij 40 meter. In en op de krater ervaar je in combinatie met het veranderende zonlicht en de wolken, of, vlak voor zonsondergang, toen ik er was, een bijzonder ‘spel’ van licht en ruimte.

Het groene gras contrasteert mooi met de lucht en vanuit het midden van de krater ervaar je -als je gaat liggen- de hemel een beetje als een koepel.

geheimtip-den-haag

Ervaar de hemel als een koepel!

hemels-gewelf-binnenkant

Hoe is de krater ontstaan?

De krater is niet natuurlijk ontstaan (zoals de vulkaankraters in Timanfaya National Park op het Canarische Eiland Lanzarote of de kratermeren op het Portugese eiland Flores, het Griekse vulkaaneiland Santorini of de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië), maar het is door de mens gemaakt en bedacht. Door James Turrell dus.

James Turrell

De Amerikaanse kunstenaar James Turrell woont zelf bij de Painted Desert in Arizona. Hier werkt hij al sinds de jaren 70 aan de Roden Crater. Ook een wel heel bijzonder project. Kijk hier maar naar foto’s van de Roden Crater.

Licht en kleur

Turrell liet zich in zijn werk inspireren door de vroegere Nederlandse sterrenkundige Marcel Minnaert. ‘Het Hemels Gewelf is’, zo lees ik, ‘is geen beeldhouwwerk in het landschap, maar een hulpstuk om naar licht en geluid te kijken.’

‘Het zien van licht als materie -alsof je het aan kunt raken- en de vorm van de hemel is geen natuurkundig verschijnsel, maar een gevolg van je eigen waarneming.’ Het Hollandse licht kan zo zelfs een emotionele en spirituele impact hebben.

Door het veranderende daglicht aan de kust is het Hemels Gewelf op vele manieren waar te nemen.

Hoe kwam het zo ver?

Ik was wel benieuwd hoe dit kunstwerk tot stand is gekomen. Waaróm het er is. Op Stroom.nl lees ik: ‘Het idee om James Turrell uit te nodigen kwam op toen Stroom betrokken werd bij de voorbereidingen van het congres van The International Federation of Landscape Architecture dat in 1992 in Den Haag gehouden werd.’

Het thema van het congres was de relatie tussen landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Turrell kwam indertijd met het voorstel voor de kunstmatige krater. ‘Aanvankelijk was het zo’n grootschalig plan dat niemand geloofde dat het ooit, hoe dan ook, voor elkaar zou komen.’

james-turrell

Natuurlijke plek

Ondanks dat het Hemels Gewelf door de mens gemaakt is en niet door de natuur gevormd is oogt het wel natuurlijk. De krater bestaat uit aarde en gaat echt op in de natuur. De buitenkant beplant met helmgras en planten met roze en paarse bloemetjes. Ook van binnen, in de kom van de krater, is gras aangelegd.

begroeiing-duinen

Op de rand van de krater groeien mooie paarse bloemetjes.

groen-kijkduin

Kunstwerk in de natuur in Kijkduin

Het is overigens geen nieuwe bezienswaardigheid. Dit bijzondere kunstwerk in de natuur bestaat al sinds 1996 (hier zie je oude foto’s van het Hemels Gewelf) en is in 2008 gerenoveerd. Na de restauratie besteedde onder andere de Volkskrant er aandacht aan in het artikel: Een duinkom vol met licht en lucht.

Hemels Gewelf bezoeken

Toch kwam het er op de een of andere manier nooit van Hemels Gewelf met eigen ogen te bewonderen, terwijl ik er vaak genoeg vlakbij was! Als ik in Kijkduin was, was ik er altijd voor iets anders; ik dacht er niet aan of had haast voor een afspraak.

Toen de kinderen nog klein waren was het vaak net niet handig om met de Bugaboo of buggy die heuvel op te gaan, terwijl ik nu denk: ‘Waarom ben ik niet gewoon een keer met de draagzak gegaan?’

Op de fiets naar Kijkduin

Toen ik afgelopen week ter ontspanning en met het oog op mijn blog een paar keer een fiets- en wandeltochtje in eigen stad maakte, besloot ik dan ook eindelijk eens een kijkje bij dit wel heel bijzondere uitkijkpunt in Kijkduin te nemen.

In de avond, toen het rustig was op straat, fietste ik van Den Haag naar Kijkduin, een fietstocht heerlijk door het Westduinpark. Een tocht door de duinen die ik al vaak gemaakt heb, maar die altijd mooi blijft. Ik kwam slechts twee fietsers tegen die ondanks de ‘Houd afstand’-regel naast elkaar bleven fietsen als ik in tegengestelde richting aankwam, maar verder was het rustig.

Machiel Vrijenhoeklaan

Eenmaal in Kijkduin aangekomen fietste ik langs hotel NH Atlantic en de nieuwe woontorens en grote bouwwerkzaamheden voor ‘nieuw Kijkduin’ bij het Deltaplein, over de promenade, langs de gedeeltelijk gesloopte boulevard en winkelcentrum van Kijkduin verder door naar de Machiel Vrijenhoeklaan. Onderweg stond er ineens een vos op het fietspad!

Ingang Hemels Gewelf

Ter hoogte van restaurant De Haagsche Beek parkeerde ik mijn fiets. Direct tegenover het restaurant (waar ik wel eens ontbeten heb met een vriendin en de kinderen, die toen nog baby en peuter waren) is namelijk de opgang naar het Hemels Gewelf: een steile trap omhoog.

uitkijkpunt-in-kijkduin

Verboden toegang?

Ik schrok even van een groot verbodsbord en een afzetting. O nee, ze zouden het toch niet wegens corona hebben afgezet? Ik snap het, maar het zou wel heel jammer zijn als het nu gesloten is, dacht ik. Gelukkig bleek er behalve deze opgang -die zichtbaar is vanaf de parkeerplaatsen bij de Machiel Vrijenhoeklaan, en waar normaalgesproken vooral veel dagjesmensen parkeren- ook aan de zijkant nog een opgang te zijn, ook een steile trap.

En ook vanuit het duingebied erachter leiden wandelpaden naar Het Hemels Gewelf.

wandelen-in-kijkduin

Recreatiegebied Puinduinen Ockenburg

‘Welkom in Recreatiegebied Puinduinen Ockenburg’ stond op het bordje bij de trap aan de zijkant. Ik beklom de treden (het zijn er best veel, maar voor iedereen met een normale gezondheid is het makkelijk te doen). Zodra je op de puinduinen bent ben je al bijna bij het gewelf. Het is nog maar een heel klein stukje over een paadje in de duinen. Ook hier is het al mooi. Mooi groen vooral!

Het Hemels Gewelf ligt op de Puinduinen van Kijkduin.

trap-naar-de-hemel

Wat zijn de Puinduinen?

De Puinduinen is een groen wandel- en recreatiegebied dat letterlijk ontstaan is uit hopen puin van sloopwerkzaamheden in de jaren vijftig en zestig. Het zijn dus kunstmatige duinen die destijds opgebouwd zijn uit puin en afgedekt werden met een zandlaag.

Het is niet alleen leuk om er rond te lopen, het heeft ook een functie: het hoge duin dient namelijk tevens als versterking van de kust.

Omdat het voor ons Nederlanders in dit platte land al snel ‘hoog’ is worden de puinduinen ook wel grappend ‘de Alpen van Den Haag’ genoemd. Wat ik echter niet wist: er bestaat zelfs een heuse Puinduinrun. In januari was het nog.

kijkduin-ockenburg

Zodra je de trap hebt genomen is het uitzicht over Kijkduin al mooi!

uitzicht-kijkduin

Puinbal

Iets verder de Puinduinen in vind je overigens ook nog het Puinduin Monument, een grote stenen bal van puin, maar daar ben ik niet geweest. Dan had ik net een ander paadje in moeten slaan. Het ligt meer ‘landinwaarts’.

mooie-wandeling-kijkduin

Wandelen bij het Hemels Gewelf

Eénmaal boven wandelde ik eerst een half rondje om de krater heen en nog iets verder door, via een paadje naar een hoger gelegen duin met een stenen bank erop: het panorama punt!

Vanaf het bankje op het duin heb je een prachtig panoramisch uitzicht!

uitzichtpunt-kijkduin

Gaaf uitkijkpunt in Kijkduin!

panorama-duinen-kijkduin

Een mooie plek om foto’s te maken in Kijkduin.

uitkijkpunt-kijkduin

Hemels Gewelf vanuit het zuiden gezien

Vanaf hier kun je de krater even vanaf een andere kant bewonderen. Doordat je de flats van Kijkduin in beeld ziet en dus wat horizonvervuiling hebt is het misschien niet de mooiste kant om het kunstwerk vast te leggen, maar wel een intrigerende kant vond ik. Juist omdat vanaf dit punt alles samen komt.

Wauw, wat bijzonder!

james-turrell-den-haag

De tunnel door

Vervolgens wandelde ik terug naar de krater en betrad ik eindelijk het tunneltje aan de zeekant. De tunnel naar de (blik op de) hemel. De tunnel is 6 meter lang en gemaakt van staal en beton, zodat hij niet in kan storten.

ingang-hemels-gewelf

Filmpje Celestial Vault

Op dit filmpje zie je hoe ik de krater betreed:

Filmpje nog invoegen!

wandelen-kijkduin

Hoe kom je op de kraterrand?

Ben je door het tunneltje gewandeld dan sta je in de krater. Vanuit de kom van de krater kun je nog weer een trapje op om op de rand van de krater te komen.

bijzondere-plek-in-den-haag

Toen ik op de rand van de krater stond dacht ik: ‘Waarom heb ik hier zo lang mee gewacht?!’ Het is echt uniek!

krater-in-kijkduin

Op de rand van de krater

Je kunt de kraterrand rondlopen en het uitzicht bewonderen. Bij zonsondergang, toen ik er was, is dat natuurlijk extra mooi! Of ga gewoon even rustig op de kraterrand in het gras zitten en geniet van dit ‘hemelse’ plekje!

celestial-vault-kijkduin

Ga zitten en geniet van dit ‘hemelse’ plekje!

zonsondergang-hemels-gewelf

Wacht tot de zon ondergaat…

hemels-gewelf

Op het bankje liggen

In het midden van de krater staat een bankje. Van een afstand deed het mij in een flits even aan een Egyptische mummie denken, maar als je goed kijkt zie je dat het bankje aan twee kanten een bobbeltje heeft. Je kunt hier met z’n tweetjes tegelijk gaan liggen, met je voeten naar elkaar, om achterover gelegen (met je hoofd dus iets naar beneden!) de kom en de hemel te zien. Zo liggend schijn je het meest bijzondere effect te ervaren.

de-hemel-als-koepel

Liggend naar de hemel staren

Ik had graag even achterover willen gaan liggen om naar de hemel te staren, maar er was net een danseres opnames van zichzelf aan het maken. Ze had al haar spullen over de bank gedrapeerd, niet alleen even een jas of tas die je er snel even af kunt halen, maar ook een hele laptop en toebehoren. Kennelijk was ze bezig met het filmen van een dans, dus ik heb maar niet gevraagd of ze het weg wilde halen. Het zag eruit alsof ze met een of ander project bezig was, dus ik ben alleen even iets lager achterover gaan zitten, maar dat was niet ver genoeg.

bankje-hemels-gewelf

Danseres bij het Hemels Gewelf

Ter compensatie (bedacht ik me dan maar) kon ik wel een stukje van de dansvoorstelling zien, wat eigenlijk best mooi was. Twee vriendinnen, een stel en ik waren de enige toeschouwers. Wellicht deel ik het filmpje deze week even op insta @denise miltenburg.

Onbekende Instagram hotspot

Het leuke is dat dit bijzondere plekje in Kijkduin nog steeds niet door de massa is ontdekt. Het is dé plek voor een gave instafoto, maar dat weet nog lang niet iedereen. Dus sssttt…! Niet zo zeer voor een selfie, maar voor een iets meer ‘arty’ foto is het absoluut een toffe plek.

Het Hemels Gewelf is echt een instaproof plek in Den Haag!

celestial-vault-den-haag

Foto tips Hemels Gewelf

Voor het effect is het vooral mooi als je de foto van onderaf neemt, bij het bankje, als er net mensen over de rand lopen, liefst bij tegenlicht, zoals deze foto op het instagramaccount van This is The Hague.

Ik was er in m’n eentje en kon dat dus niet even makkelijk doen, maar ben je met z’n tweetjes of met je kinderen dan kun je er echt wel iets bijzonders van maken. Ook kun je er leuke springfoto’s maken. En met ‘spring’ bedoel ik dus jump, en niet lente.

Kijk maar eens op Instagram (check de hashtag #hemelsgewelf of zoek op de locatie), dan zie je een paar voorbeelden. Ik deelde er al één gewoon van het uitzicht.

zonsondergang-duinen

Foto’s Hemels Gewelf in Kijkduin

De foto’s in dit blog heb ik zelf gemaakt, maar vooral Hans Tibben heeft echt ontzettend mooie foto’s gemaakt zag ik, zoals deze foto van twee vrouwen met tegenlicht, voor het tunneltje. En ook deze foto bij zonsondergang. Maar ook deze foto van Diazproza van het Hemels Gewelf in het donker is bijzonder. Net als deze jump foto van Some time Some where op de rand van het gewelf. En deze foto van Travelholic vind ik ook gaaf! Ik dacht dat er nog geen reisbloggers geweest waren, maar dus toch.

Mooi uitzicht door het tunneltje

Het jammere is dat nu dus net dat ontzettend lelijke hek en het verbodsbord er staan, precies op het punt wat normaal vanuit het tunneltje heel mooi uitzicht geeft op de duinen, de zee en de zonsondergang.

Het bord lijkt me dan ook niet door een kunstminnend persoon of door iemand met oog voor detail te zijn neergezet, want het ‘verpest’ het kunstwerk. Had de versperring in godsnaam gewoon een paar treden lager gezet, denk ik dan. Maar goed, als ik de foto’s van iets schuin opzij nam zag je het gelukkig niet.

tunnel

Waarom moet die versperring uitgerekend daar staan?

hemels-gewelf-corona

Hemels Gewelf bij bewolking, sneeuw of mist

Nou ja, ik ga in elk geval zeker een keer terug, liefst ook eens op een bewolkte of stormachtige dag met dikke grijze wolken voor weer een heel ander effect. Of als het mistig is! Of in de winter als er sneeuw ligt en dan met een blauwe of juist grijze lucht erboven.

Spelen met licht

Hoe dan ook: spelen met licht is leuk! Niet alleen James Turrell houdt ervan, ik ook! Mooi licht valt mij snel op. Of het nou in een heerlijk land als Portugal is (zoals het mooie licht in het najaar in de Algarve) of gewoon in eigen land, zoals tijdens de zonsondergang op het strand van Scheveningen.

Een foto als deze hieronder (die ik van mijn zoon nam, in een andere Nederlandse badplaats) zou ik graag nog eens willen maken maar dan met de kraterrand erbij in beeld.

jippe-strand-zonsondergang

Hemels Gewelf met de kinderen

Mocht ik binnenkort nog eens gaan, met de kinderen, dan zal ik ook zeker een foto op mijn Instagram-account posten. Meestal mopperen ze dat ze geen zin hebben om naar het strand te gaan als ik het voorstel, en al helemaal niet ‘helemaal naar Kijkduin’ te fietsen (wat ruim een half uur fietsen is), maar ik weet zéker dat ze dit ook heel cool zullen vinden. Foto’s als de tweede en derde foto van deze instapost van een Belgische moeder met dochters zijn natuurlijk leuk om te maken.

Of je nou komt voor de krater op zich, voor het uitzicht of voor het maken van foto’s, het is echt wel bijzonder!

Hemels Gewelf en corona

Of het verbodsbord aan de kant van de grootste trap er in verband met het coronavirus stond (ter voorkoming van drukte) weet ik niet. Ik las dat de trap dit voorjaar ook gerenoveerd werd of wordt dus dat kan ook de reden zijn.

Op Stroom.nl lees ik het volgende: ‘De trap naar Hemels Gewelf is vanaf september 2019 tot voorjaar 2020 gesloten voor renovatie. Gebruik de opgang circa 50 meter naar links (wanneer je met je gezicht naar de trap staat).’

kijkduin-corona-renovatie

Parkeren in Kijkduin

Normaalgesproken kun je parkeren op de Machiel Vrijenhoeklaan. Hier zijn echt tientallen parkeervakken, maar het kan zijn dat dit op drukke dagen -met name in de weekenden en op vrije dagen- wordt afgezet in verband met het coronavirus. Toen ik er dit weekend in de avond was (zaterdagavond) was de parkeerplaats wel open.

Met de kinderen naar Kijkduin

Ook al kwam ik de afgelopen jaren vaak in Kijkduin, meestal puur voor het strand of een leuke strandtent in Kijkduin (wist je dat Den Haag maar liefst 70 strandtenten heeft?!) soms om te fotograferen, maar ook wel eens voor een strandfeest, op de één of andere manier kwam het er nooit van even het duin langs de Machiel Vrijenhoeklaan op te klimmen, naar het Hemels Gewelf. Ook al wist ik dat het er was, ik vergat het vaak toch weer.

Bizar dat dit internationaal bekende kunstwerk in Kijkduin bekend is bij zo weinig mensen!

Hoeveel tijd heb je nodig?

Een bezoek aan de krater is geen dagvullende activiteit (de meeste mensen zullen het in een kwartier wel gezien hebben), maar is echt de moeite waard! Ik zou niet puur voor de krater deze kant op komen, als je van ver moet komen, maar in combinatie met een dagje strand is het zeker leuk! Of combineer dit mooie panorama met Panorama Mesdag. Of met iets anders leuks in Den Haag.

Woon je in Den Haag en heb je het nog nooit gezien, dan is het wel echt een must!

Wat kost het Hemels Gewelf?

Het Hemels Gewelf in Kijkduin kost niets! Het is gratis te bezoeken. Hop er dus gewoon eens langs! Wandelen is sowieso even fijn en het is maar een klein stukje.

route-hemels-gewelf

Voor wie is het Hemels Gewelf de moeite waard?

Of je nou van kunst, cultuur en architectuur houdt of van natuur, sport en ontspanning, van fotografie of gewoon van ‘even iets anders’. Het is voor iedereen een verrassend uitje.

Gratis bezienswaardigheid in Kijkduin!

sportief-in-kijkduin

Het is een heel apart stukje natuur in Kijkduin.

uitzicht-duinen

paarse-bloemen-duinen

helmgras-duinen

fluitekruid-duinen

Wandelen, joggen of sightseeën

Het Hemels Gewelf kun je als bezienswaardigheid bekijken, maar het kan ook een onderdeel zijn van een mooie lange wandeling door Den Haag en Kijkduin. Zowel Landgoed Ockenburgh en het aangrenzende Madestein als het duingebied Westduinpark liggen niet ver weg.
Ook kun je het Hemels Gewelf meepakken in je dagelijkse dan wel wekelijkse jogrondje. Met name de trappen er naartoe zijn een goede oefening.

recreatiegebied-kijkduin

Op de fiets naar het Hemels Gewelf

Woon je in Den Haag ga dan op de fiets naar het Hemels Gewelf. Je kunt door de duinen fietsen, door het Westduinpark, of langs de weg. Er is een fietsstrook en deels een fietspad.

Met de auto naar het Hemels Gewelf

Kom je met de auto naar Kijkduin? Parkeren kan op de Machiel Vrijenhoeklaan.

Houd er echter rekening mee dat dit wellicht tijdelijk niet kan op drukke zomerse dagen. De afgelopen tijd werden diverse parkeerplaatsen afgezet i.v.m. de coronamaatregelen. Als iedereen pal naast elkaar parkeert kan de 1,5 meter afstand niet altijd gewaarborgd worden.

Met het openbaar vervoer naar Kijkduin en het Hemels Gewelf

Momenteel (mei 2020) is in verband met Covid-19 het openbaar vervoer geen uitje en raad ik dan ook af om met de bus naar Kijkduin te komen.  Mochten de maatregelen deze zomer of in het najaar versoepelen dan kun je met de trein naar Den Haag gaan. Reis je naar station Den Haag Hollands Spoor, dan kun je daarna verder met tram 1 en dan overstappen op bus 24. Makkelijker is het om de trein naar Den Haag Centraal te nemen en dan bus 24 naar Kijkduin. De bus doet er 30-45 minuten over. Vanaf de bushalte is het niet ver lopen.

Adres en locatie Hemels Gewelf

Het adres van het Hemels Gewelf in Kijkduin is:

Machiel Vrijenhoeklaan 175
2555 NA Den Haag

Celestial Vault Google Maps

Je vindt het Hemels Geweld in de Puinduinen, tegenover restaurant De Haagsche Beek. Hier zie je het Hemels Gewelf in Den Haag in Google Maps: Celestial Vault Kijkduin.

parkeren-machiel-vrijenhoeklaan

Waar moet je omhoog om bij het Hemels Gewelf te komen?

Tegenover het restaurant gaat een trap omhoog en iets naar links (als je met je rug naar zee staat) nog één. Mocht de grote trap nog afgesloten zijn wegens renovatie van de trap of wegens corona maatregelen neem dan de andere trap iets naar links.

Tips in de buurt

Combineer een kijkje bij het Hemels Gewelf met een heerlijke strandtent vlakbij. Hier zie je alle strandtenten van Scheveningen en Kijkduin op een rij. Liever actief? Breng dan een bezoek aan het mooie Landgoed Ockenburgh of maak een wandeling of fietstocht door het Westduinpark!

Combineer het Hemels Gewelf met een bezoek aan het mooie Landgoed Ockenburgh of maak een wandeling of fietstocht door het Westduinpark!

Overnachten in de buurt van het Hemels Gewelf

Wil je vlakbij deze bijzondere krater in Kijkduin overnachten? De beste optie is vakantiepark Kijkduin. Op Kijkduinpark vind je talloze accommodaties, van stacaravans en tenten tot luxe bungalows. Ook huizen met 3 slaapkamers en sauna of kindvriendelijke bungalows. Ook ik heb wel eens met familie een weekend in vakantiepark Kijkduin doorgebracht.

Woon je niet in Den Haag of Kijkduin, maar zou je het Hemels Gewelf wel eens met eigen ogen willen zien en van het uitzicht bij zonsondergang willen genieten? Boek dan een verblijf op Roompot vakantiepark Kijkduin! Het ligt er vlakbij en vanaf je huisje, bungalow of tent wandel je er zo naartoe! Ook zit je dan vlakbij het mooie Landgoed Ockenburgh. Ideaal!

Of kies voor een strandhuisje op het strand van Kijkduin!

Hotel bij het Hemels Gewelf

Verblijf je liever in een hotel? Het NH Atlantic ligt direct aan zee. Vanaf het hotel heb je zeezicht, als je een kamer met uitzicht op zee boekt. Ook daar vandaan kun je makkelijk lopend naar het Hemels Gewelf. Goed te weten is wel dat er momenteel bouwwerkzaamheden plaatsvinden in Kijkduin en dat dit hotel daar vlak naast ligt. Als ‘Nieuw Kijkduin’ straks af is is het net wat leuker om er te verblijven. Hoewel het Westduinpark waar het aan grenst altijd mooi is!

romantisch-plekje-kijkduin

Lekker de natuur in

Ook straks in de herfst is het heerlijk om er even uit te gaan, niet alleen voor een dagje, maar voor een weekend, midweek of langer. Naar de bossen of de duinen en het strand. Of je nou voor een bungalowpark in Drenthe, iets fijns op de Veluwe of voor Zuid-Holland kiest, het is allemaal heerlijk!

Tip: verblijf in een bungalow of huisje in de duinen direct aan het strand van Kijkduin!

kijkduinpark

Vanaf het park wandel je zo de duinen en de natuur in of het strand op.

puinduinen-kijkduin

Meer lezen?

Ik schrijf regelmatig over het Nederlandse strand, de grote steden en andere plekken in Nederland. Hier vind je de betreffende blogs terug:

Strandtenten Kijkduin
Blogs over Scheveningen
Blogs over Den Haag
Blogs over Rotterdam
Blogs over Amsterdam
Alle blogs over Nederland

hemels-gewelf-den-haag

Kende jij deze bijzondere plek? Of ben je er misschien wel eens geweest?

4 gedachten over “Krater Hemels Gewelf: bijzonder landschapskunstwerk en uitkijkpunt in Kijkduin”

  1. Oh dit is zo dichtbij voor mij, maar ik heb er nooit over geblogd haha. Het is inderdaad een bijzondere plek vooral met die lichtval op je foto’s. Ik denk dat veel mensen in Den Haag en omgeving er ook niet vanaf weten!

  2. Wat een mooie plek om te wandelen! Het lijkt me heerlijk om hier ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat naar toe te gaan. Wat een mooi licht op je foto’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven