Royal Christmas Fair The Hague: de kerstmarkt in Den Haag 

Royal Christmas Fair The Hague: de kerstmarkt in Den Haag 

Ook al weet ik al jaren van het bestaan van de Royal Christmas Fair af, ik was er zondag voor het eerst! Op onze eigen kerstmarkt in Den Haag dus. Ik dacht niks met kerstmarkten te hebben, was altijd wars van elk overdadig kerstgebeuren, maar om eerlijk te zijn: het was eigenlijk best leuk!  

Update 2023: van 7 t/m 23 december 2023 is de Royal Christmas Fair weer!

Dagelijks van 12.00 tot 21.00u kun je langs tientallen kersthuisjes kuieren, onder de door duizenden led-lichtjes verlichte bomen van het romantische Lange Voorhout. Sfeervolle vuurtjes, glühwein en gezelligheid… Ga dus zeker even kijken. Wie weet loop je de Kerstman wel tegen het lijf.

Let op: donderdag 7 december is de kerstmarkt vanaf 17:00u geopend. Op maandag 18 december is de kerstmarkt gesloten. Bekijk hier nieuwe beelden van de kerstmarkt in Den Haag in 2023!

royal-christmas-fair-den-haag-2023

Royal Christmas Fair 

Ik dacht altijd dat die Royal Christmas Fair een verschrikkelijk kerstmeukachtig iets was, met vooral kerstspullen overal, maar dat is het helemaal niet. Of niet helemaal. Eigenlijk is het gewoon één groot vreetfestijn!  

Zowel met het woord ‘kerstmeuk’ als het woord ‘vreetfestijn’ doe ik de Royal Christmas Fair zwaar tekort, want er is meer te zien en te koop dan kerstspul en bratworsten alleen. Het is een leuke en prachtig gelegen kerstmarkt.  

Wat zie je zoal op de Royal Christmas Fair in Den Haag?  

kerstmarkt-den-haag

Wat vind je op de Royal Christmas Fair? 

Kraampjes met mooie producten uit diverse landen, ik zag vanalles op de Royal Christmas Fair: van luxe handschoenen van rendierleer tot wollen mutsen en warme jassen, houten producten uit de Méditerranée, Nepalees handwerk en Provençaalse lavendel. Vazen en sieraden, noem maar op.  

royal-christmas-fair-nepal

Kerstspullen op de kerstmarkt 

Prachtige handgemaakte kerststerren ook en oké, ook nog wat echte kerstrommel en kerstspullen, tot foute kersttruien aan toe (‘I’m sexy and I snow it’), maar menigeen leek het allemaal juist leuk te vinden. Bij de grote keet van Christmas Village Scheveningen stond zelfs een rij!  

Ik had nooit veel met kerstmarkten. Wars van overdadig kerstgebeuren liet ik de Royal Christmas Fair dan ook jaren links liggen, maar eigenlijk was het best leuk!  

kerstmarkt-den-haag-royal-christmas-fair

Kerstmarkt Den Haag 

Nadat ik zondag eerst in mijn eentje al een kijkje had genomen, wat ondanks de erge kou een drukke en gezellige dag voor de kerstmarkt bleek te zijn, trok ik mijn pubers er dinsdag ook even overheen. Ze waren vrij, dus dat moesten ze even zien. Ook die waren immers nog nooit op een echte kerstmarkt geweest en stiekem vonden ze het volgens mij best leuk.  

Ga bij voorkeur als het donker is, dan is het nog gezelliger! Kijk hier maar.

royal-christmas-fair-den-haag

Royal Christmas Fair met kinderen 

Wil je de Royal Christmas Fair met je kinderen bezoeken, met een baby, peuter of kleuter of juist met je tieners, dan kan dat prima. Het terrein is veilig voor kinderen. Enkel bij een vuurtje hier of daar moet je wel even extra opletten, maar er liepen heel veel mensen met kinderwagens en mensen met jonge kinderen.

Maak zeker een foto in de arrenslee of eentje op de andere fotospot van de kerstman. Een ‘echte’ Kerstman liep er ook nog rond.  

royal-christmas-fair-kerstman

Kerstmarkt Den Haag ervaring 

Jaren werd ik altijd een beetje verdrietig van te veel kerstgedoe. Hoe leuker iedereen het leek te hebben hoe lastiger ik het vond, maar dat heb ik volgens mij wel achter me gelaten nu. Ik genoot oprecht van de sfeer op de Christmas Fair in Den Haag.  

royal-christmas-fair

Is de Royal Christmas Fair een aanrader?  

De Royal Christmas Fair is zeker een aanrader! Plan een dagje Den Haag en kom kijken! Woon je in Den Haag, fiets er dan gewoon even naartoe. Even de gezellige sfeer proeven zoals ik deed. Met name in het donker is het extra sfeervol! Bekijk hier mijn nieuwe foto’s van de Royal Christmas Fair in 2023 maar!

Wie weet kom je nog wel een bekende tegen en kun je even gezellig een glühweintje drinken samen.

royal-christmas-fair-the-hague

Ik ging puur om wat foto’s te maken en niet om vanalles te gaan kopen, maar dat kan natuurlijk wel. Luister even naar een kerstkoor of haal ergens een drankje. Gewoon even genieten, ik ging ook niet lang.

Praktische zaken lees je onderaan. Nu eerst een filmpje en dan de foto’s!

royal-christmas-fair-kerstmarkt

Filmpje Royal Christmas Fair

Op het filmpje dat ik zondag al op Twitter deelde krijg je ook een goede indruk van de kerstmarkt overdag.

Foto’s Royal Christmas Fair 

Hieronder zie je de foto’s die ik van de kerstmarkt maakte. De meeste foto’s maakte ik afgelopen zondag, maar ook dinsdag nog een paar toen het veel rustiger was, maar toen het met de lichtjes erbij toch sfeervol was. Update: bekijk ook mijn foto’s van de Royal Christmas Fair in het donker!

Ga je echt in het donker, dan is het met alle lichtjes natuurlijk nog sfeervoller!

Ik geef vooral een indruk van het terrein en de kraampjes met producten, maar eten is er ook genoeg, ook iets wat ik nog nooit gezien had en waar ik zelfs nog nooit van gehoord had! Met de food-foto’s erbij werd het zoveel dat ik daar nog een apart blog over wil schrijven, als dat er nog van komt, want het zijn drukke dagen.

Update december 2023: Een jaartje later, maar hier alsnog het blog over food op de Royal Christmas Fair!

Wat kun je eten op de kerstmarkt? 

Zorg dat je met een licht hongerig gevoel naar de kerstmarkt gaat en geniet van winterkost uit verschillende landen. Wil je geld besparen, ben je op dieet of eet je het liefst wat gezonds? Eet dan wel van tevoren, want als je aan de lijn doet zijn de verleidingen wellicht te groot.  

Je vindt er typisch kerstmarktfood zoals bratworsten en zoetigheden, maar ook raclette en minder bekend traditioneel eten uit het buitenland, waar ik in een apart blog op terug kom. Wil je vandaag al gaan wandel dan zelf langs de vele kraampjes en foodtrucks. Lees ook: 25x food op de Christmas Fair.

Toiletten op de kerstmarkt 

Goed te weten is dat er toiletten zijn op de Christmas Fair. Ze zijn schoon, maar je betaalt er wel een euro voor. Persoonlijk vind ik dat erg duur, maar ja, eigenlijk is alles duur. Een broodje worst kost je ook 6 euro. Maar goed, als je er dan bent is het wel lekker warm nu.  

Mag de hond mee? 

Misschien heb je een hond en vraag je je af of die mee mag naar de kerstmarkt. Ja, dat mag! Althans, ik zag zoveel honden dat ik er vanuit ga dat het mag.  

Is het terrein buggyproof of rolstoelproof?  

Ook met een kinderwagen, buggy, rollator of rolstoel kun je naar de kerstmarkt. Het is geen glad pad, maar glad genoeg om ook dan te gebruiken.  

Kerstmarkt Den Haag bezoeken 

Hou jij in principe ook niet zo van kerstmarkten of heb je er net als ik een bepaald beeld bij, ga dan toch eens kijken. Je hoeft niks te kopen en het kost niks, dus kijken kan geen kwaad. Wellicht loop je nog een bekende tegen het lijf en voor je het weet sta je gezellig een glühweintje te drinken.  

Mensen kijken is ook altijd leuk. Het publiek was zeer divers, van Haagse kak tot Haagse Harries, van expats tot toeristen en dagjesmensen.  

Tot wanneer is de Royal Christmas Fair?  

De kerstmarkt in Den Haag is er van 7 december tot en met vrijdag 23 december. Op 24 december kun je er helaas niet meer naartoe en ook tussen Kerst en Oud en Nieuw is het niet meer. Ga dus voor Kerst gezellig kijken!

Openingstijden Royal Christmas Fair 

De eerste dag (7 dec) gaat de kerstmarkt om 17:00u open. Daarna is de kerstmarkt in Den Haag elke dag van 12.00 tot 21.00u te bezoeken. De laatste dag van de Royal Christmas Fair is 23 december.

Let op: Maandag 18 december is de Royal Christmas Fair gesloten.

Waar is de Royal Christmas Fair?  

De Haagse Christmas Fair is op het Lange Voorhout. Het Lange Voorhout is die prachtige promenade vol bomen in het centrum van Den Haag en loopt in een knik. Je kunt de kerstmarkt vanaf drie kanten betreden. 

Ingang Royal Christmas Fair 

Er zijn drie ingangen: er zit een ingang aan de kant van het Toernooiveld (vlakbij de Hofvijver), aan de kant van de Kloosterkerk (vlakbij de Kneuterdijk) en aan de kant van hotel Des Indes (vlakbij de Denneweg). De ingangen zijn ook uitgangen, dus kijk zelf wat voor jou handig is.  

Vanaf Den Haag Centraal naar de Kerstmarkt  

Ben je normaal ter been dan kun je prima vanaf Den Haag Centraal naar de kerstmarkt wandelen. Een klein stukje met de tram kan ook. Vanaf station Hollands Spoor is het wel ver wandelen. Huur eventueel een fiets!  

Waarmee kun je de kerstmarkt combineren?  

De kerstmarkt ligt middenin het Museumkwartier van Den Haag, dus je kunt je wandelingetje over de kerstmarkt ook met een museumbezoek combineren.

Het Eschermuseum en Den Haag West (moderne kunstmuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade) liggen direct bij de Royal Christmas Fair, maar ook het Haags Historisch Museum, Museum Bredius, de Gevangenpoort en het Mauritshuis liggen vlakbij. Tickets voor de verschillende musea kun je hier kopen. Lees eventueel ook mijn vele andere blogs over Den Haag.  

the-hague-museumkwartier

Royal shopping 

Ben je na je bezoek aan de kerstmarkt nog niet uitgeshopt? De luxe Hoogstraat, de ‘royal’ shopping street, ligt vlakbij, net als de mooi verlichte Passage (met kerstboom) en diverse winkelstraten in Den Haag. Ook horeca is er genoeg in de buurt, op de Plaats, op het Plein en elders in de stad.  

royal-the-hague

The Hague Highlights 

Vorige week (dec 2022) was ook The Hague Highlights, een gratis evenement met mooie lichtprojecties, maar dat is helaas alweer afgelopen. Ik redde het zelf ook niet. Het was jammer dat het maar zo kort was en normaal fiets ik wel even op en neer, maar met die gladheid… 

Meer kerstmarkten 

Hou je van kerstmarkten dan zijn de Duitse kerstmarkten natuurlijk the place to be, of de gezellige kerstmarkt van Antwerpen, maar ook in eigen land kun je nog veel meer kerstmarkten vinden, van Amsterdam (Museumplein) tot Valkenburg (de kerstmarkten in de grotten). Die laatste zijn niet gratis.  

Ook het Franse Lille is leuk om eens te bezoeken eind december. Hier lees je m’n blog over Lille in kerstsfeer, ook met een kerstmarkt trouwens en die Marché de Noël is er nog wel na Kerst nog een paar dagen. De kerstmarkt in Antwerpen gaat ook tijdens en na Kerst nog door!

Typical food op de Christmas Fair

Het eten op de kerstmarkt en dan met name de typische producten uit diverse landen wilde ik nog apart delen, maar vandaag gaat dat niet meer lukken. En als het wel lukte liet ik het even, want ik heb volgens mij weer een nieuw virusje te pakken. Ik ben al de hele dag hartstikke misselijk, maagpijn, rillerig, etc. Hopelijk is het snel weer over, want ik vond corona laatst wel genoeg eigenlijk! 

Wat te doen met Kerst 

Jij in elk geval alvast fijne kerstdagen gewenst, wat je ook gaat doen met Kerst. Kom gerust ook tussen Kerst en Oud & Nieuw nog even kijken hier, want ik ben nog niet klaar met bloggen voor dit jaar!  

Wil je de kerstperiode benutten om alvast vakantie-inspiratie op te doen, bekijk dan m’n blogs over mooie eilanden in Europa, vakantiebestemmingen in Zuid-Europa waarvoor je niet te lang in het vliegtuig hoeft te zitten, landen waar het heerlijk warm is of zoek zelf per werelddeel of land.  

Ga jij nog naar een kerstmarkt? Of zeg je: nee, ik verdiep me straks liever weer in zonniger bestemmingen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven