Kerstmarkt in Antwerpen (waar, wanneer, locaties en foto’s) 

Kerstmarkt in Antwerpen (waar, wanneer, locaties en foto’s) 

De o zo gezellige kerstmarkt in Antwerpen is er weer! Dit jaar (2023-2024) vind je de markt gedeeltelijk op andere plekken dan normaal. Waar moet je zijn? Van wanneer tot wanneer is de kerstmarkt in Antwerpen, wat zijn de openingstijden en wat is er zoal te koop? Je leest het in dit blog! 

Bekijk ook zeker de foto’s van de verschillende locaties van de kerstmarkt iets verderop in dit blog. Alle foto’s maakte ik zelf.

Wanneer is de kerstmarkt in Antwerpen?  

De kerstmarkt in Antwerpen is van vrijdag 8 december 2023 tot en met zondag 7 januari 2024 gratis te bezoeken. Twee maanden lang dus! Vrijdagmiddag was het openingsfeest, maar vanaf nu kun je er dagelijks vanaf 12:00u terecht.  

Goed te weten: ook op Eerste en Tweede Kerstdag is de kerstmarkt in Antwerpen gewoon open! Waar er in Nederland vaak geen klap te doen is op Eerste Kerstdag, gaan de festiviteiten in Antwerpen beide kerstdagen gezellig door! 

Openingstijden kerstmarkt Antwerpen 

Elke dag om 12:00u gaat alles open en het gaat tot in de avond door. Op het Operaplein kun je elke dag tot 20:00u terecht, maar op de andere locaties van de kerstmarkt kun je nog tot in de (latere) avonduren gezellig langs kraampjes wandelen.

Van zondag tot en met donderdag zijn de meeste kerstactiviteiten tot 22:00u en op vrijdag en zaterdag zelfs nog tot 24:00u! De precieze openingstijden vind je op de website Winter in Antwerpen. Scroll iets verder door, voorbij ‘programma’, en je vindt de openingstijden en uitzonderingen, per datum en locatie, zodat je precies weet van hoe laat tot hoe laat je overal terecht kunt.  

Waar is de kerstmarkt in Antwerpen?  

Wat me vorig jaar verbaasde tijdens mijn bezoek aan Antwerpen op Eerste Kerstdag was dat er niet één kerstmarkt in Antwerpen is, maar meerdere. De Antwerpse kerstmarkt ligt dus eigenlijk verspreid over verschillende pleinen in het historische centrum, waardoor het echt een enorme kerstmarkt is. Toch voelt het overal knus aan, zoals hieronder, op de Grote Markt.  

Kerstmarkt Antwerpen  

Traditioneel vindt de kerstmarkt van Antwerpen vooral plaats op de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt, de Suikerrui en het Steenplein. In verband met werkzaamheden aan de Scheldekaaien is er dit jaar echter geen kerstmarkt op het Steenplein, maar zijn er wel een aantal nieuwe locaties voor de kerstmarkt.  

Locaties kerstmarkt Antwerpen 2023-2024 

De kerstmarkt en andere kerstactiviteiten in december 2023 en januari 2024 vinden niet alleen op de Grote Markt, de Groenplaats, de Handschoenmarkt en de Suikerrui plaats, maar ook op het Koningin Astridplein, het Operaplein (bij de hoek met de Keyserlei) en het knusse Hendrik Conscienceplein. In totaal op zeven verschillende plekken dus!  

Kerstmarkt Antwerpen vanaf station 

Zodra je het station van Antwerpen uitstapt vind je op het Koningin Astridplein het grote reuzenrad al. Ook het Operaplein waar dit jaar een deel van de festiviteiten plaatsvindt ligt op steenworp afstand, vlakbij de Keyserlei. Je vindt hier de eerste kraampjes al.

Via de bekende Meir wandel je vanzelf de mooie binnenstad in en daar vind je op verschillende plekken en pleinen hartje centrum nog veel meer kraampjes en kerstsfeer: op de Groenplaats, de Handschoenmarkt, de Grote Markt en de Suikerrui.  

kerstmarkt-antwerpen-2023

Route kerstmarkt Antwerpen  

Ben je voor het eerst in Antwerpen dan ben je misschien bang dat je alles niet zo een twee drie kunt vinden, maar maak je geen zorgen: alles ligt op loopafstand van elkaar en een routebeschrijving voor de kerstmarkt heb je niet eens nodig. Lichtjes en wandelende mensen leiden je vanzelf de juiste kant op.  

Lichtjes en wandelende mensen leiden je vanzelf de juiste kant op. 

Denk in elk geval niet bij het eerste het beste plein dat je tegenkomt: is dit het nou? Want de markt ligt dus verspreid en dat maakt het extra verrassend. Verderop in dit blog zie je m’n foto’s van de verschillende locaties! 

Plattegrond kerstmarkt Antwerpen 

Vind je het toch fijn een idee te hebben wat waar ligt? Er is geen officiële plattegrond van de kerstmarkt in Antwerpen beschikbaar, maar op dit door mij gemaakte kaartje staan de locaties aangegeven. Uiteraard kun je de afzonderlijke locaties ook altijd zelf even in Google Maps opzoeken, dan zie je meteen hoe je moet lopen en hoeveel minuten het duurt vanaf de plek waar jij op dat moment staat. Voor de locatie Operaplein heb ik voor het gemak de Opera gekozen.    

Het Steen

Ondanks dat er dit jaar geen kerstmarkt op het Steenplein is heb ik Het Steen (het mooi verlichte kasteeltje) er wel op de kaart bijgezet, aangezien de VVV/Tourist Office (Visit Antwerp) dat erin zit wel gewoon open is en daar ook nog een winterbar is! Bovendien vermoed ik dat de kerstmarkt in 2024 wél weer gewoon op het Steenplein is, dus het is zonde om het níet te laten zien.  

Hoe is de kerstmarkt in Antwerpen?  

De kerstmarkt in Antwerpen is echt ontzettend leuk. Met het fenomeen kerstmarkt op zich had ik nooit zoveel, maar sinds vorig jaar ben ik toch een beetje om. De locaties doen het ‘m. De kerstmarkt op de Grote Markt is natuurlijk een klassieker. Sowieso is dit al een iconische plek met het stadhuis, de Brabofontein en de prachtige oude panden, maar met Kerst is het helemaal supersfeervol!  

Wat wordt er verkocht op de kerstmarkt? 

In de leuke houten ‘kersthuisjes’ wordt vanalles verkocht, zowel producten van hout, wol of leer, als sieraden en diverse cadeauartikelen, maar vooral: eten. Het aanbod kan per jaar iets verschillen, maar op het gebied van food kom je vaak hetzelfde tegen: van traditionele smoutebollen (oliebollen) en andere zoetigheden als wafels, nougat, noten, honing, kokosmakronen, churros, marsepein en Gentse neuzen tot hartig: worsten, kazen, kruiden, tartiflette en flammkuchen. Drankjes ook uiteraard: naast bier en wijn natuurlijk warme dranken als gluhwein en warme chocolademelk. 

Foto’s kerstmarkt Antwerpen 

Om je een goed beeld te geven van wat er zoal verkocht wordt én van de sfeer, laat ik je nu mijn foto’s van de kerstmarkt in Antwerpen zien. Ik maakte de foto’s op Eerste Kerstdag (25 december afgelopen jaar), in de regen, maar ondanks dat hing er een gezellige sfeer. Je ziet de foto’s per locatie.  

kerstmarkt-antwerpen

Foto’s kerstmarkt Grote Markt Antwerpen 

De kerstmarkt op de Grote Markt vind ik het meest betoverend. Het is zo’n mooie locatie! De 22 kerstchaletjes rond de fontein, het verlichte stadhuis, de grote versierde kerstboom en al die mooie historische panden… Prachtig!  

kerstmarkt-grote-markt-antwerpen

Kuier tussen de kraampjes door en geniet van de kerstsfeer op de Grote Markt. 

Foto’s kerstmarkt Suikerrui 

De Suikerrui verbindt de Grote Markt met het Steenplein. Je kunt er door een tunnel van lichtjes wandelen, met aan weerszijden kraampjes met drank of iets te eten. Andere jaren zag je vanaf hier het verlichte reuzenrad al. Dat staat dit jaar bij het station, maar de lichtjeslaan blijft leuk om te zien en ook hier vind je weer allemaal kraampjes.  

De ‘lichtjeslaan’ maakt de Suikerrui supersfeervol, zelfs in de regen. 

Foto’s kerstmarkt Steenplein 

Het Steenplein was één van de meest betoverende locaties van de kerstmarkt, zo direct aan de Schelde en met het reuzenrad erbij, dat dit jaar op het Koningin Astridplein staat. In verband met werkzaamheden is de kerstmarkt dit jaar niet op het Steenplein, maar hopelijk is de kerstmarkt in 2024 weer terug op deze plek, want wij vonden juist dit een erg leuk gedeelte van de kerstmarkt, zeker met het zo mooi verlichte kasteeltje (‘Het Steen’) erachter!   

Hopelijk is de kerstmarkt in 2024 weer terug op het Steenplein.   

kerstmarkt steenplein antwerpen

Foto’s kerstmarkt Groenplaats 

De Groenplaats is vooral het toneel van de overdekte schaatsbaan en de winterbar eraan vast, maar je vindt er ook een zestiental kraampjes, in de vorm van kleine chaletjes. Vorig jaar werd er o.a. tartiflette verkocht, maar ik zag ook snoep en andere dingen. Dit centraal gelegen plein zul je sowieso een keer passeren.  

Foto’s kerstmarkt Operaplein, Hendrik Conscienceplein en Astridplein

De Kerstmarkt en activiteiten op het Koningin Astridplein, Operaplein en Hendrik Conscienceplein heb ik nog niet kunnen fotograferen, want deze locaties zijn nieuw dit jaar en de kerstmarkt begint nu net pas! Wel fotografeerde ik de kerstboom voor het station (op de foto hieronder) en het reuzenrad al eerder. Mocht ik toch nog kans zien ook dit jaar naar de kerstmarkt in Antwerpen te gaan dan zal ik dit blog zeker aanvullen met nieuwe foto’s.  

astridplein-antwerpen

Ervaring kerstmarkt Antwerpen  

Ondanks mijn vroegere aversie tegen kerstmarkten vond ik de kerstmarkt in Antwerpen oprecht heel leuk, juist ook omdat de kraampjes op verschillende plekken in de stad staan in plaats van één groot plein met eindeloze rijen kraampjes. Ik moet echt zeggen: het overtrof mijn verwachtingen! Ook een ritje in het reuzenrad vonden wij oprecht heel leuk! Vorig jaar stond het reuzenrad op het Steenplein (op m’n foto hieronder), dit jaar op het Koningin Astridplein bij het station.

Wat vind/vond jij het leukste gedeelte van de kerstmarkt in Antwerpen?  

reuzenrad-kerstmarkt-antwerpen

Hoe kom je op de kerstmarkt in Antwerpen?  

De kerstmarkt in Antwerpen begint dit jaar al direct bij het station, dus het is ideaal om met de trein naar Antwerpen te komen. Ook de bus (zoals wij deden) is een optie. Dit duurt wat langer, maar is wel vaak een stuk voordeliger.  

Boek nu je bus naar Antwerpen, voordat het vol zit! 

Via Slangen Reizen kun je overigens ook een dagje Antwerpen met de bus boeken. Dit kan het hele jaar door op diverse data, maar in de kerstperiode is het natuurlijk extra sfeervol. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Parkeren in Antwerpen 

In de periode dat de kerstmarkt in Antwerpen is is het vaak erg druk in Antwerpen, dus kom bij voorkeur niet met de auto. Wil je dat toch? Kijk dan onder het kopje auto/taxi op SlimNaarAntwerpen.be. De auto parkeren en overstappen kan op een van de 9 park and rides aan de rand van Antwerpen. Parkeren in het centrum van Antwerpen is niet toegestaan voor bezoekers.   

Hotel in Antwerpen 

Aangezien de kerstmarkt nog tot laat in de avond open is en je misschien in één middag of avond nog lang niet uitgekeken bent, is het natuurlijk wel lekker om in Antwerpen te blijven slapen. Een hotel in Antwerpen boek je snel via Booking.com.  

Tip: Het Radisson BLU (Astrid Plaza) ligt op het Koningin Astridplein, direct tegenover het station. Ideaal als je met de trein naar Antwerpen komt!  

Via TUI, Trivago of  Weekendje Weg kun je ook een fijn hotel in Antwerpen boeken.

Kerstmarkten in 2023 

Afgelopen weekend bezocht ik trouwens ook de kerstmarkt in Luik (die al eerder begonnen was) en afgelopen donderdag de kerstmarkt in Den Haag die ook net geopend is.

Ik bezocht de kerstmarkt in Antwerpen zelf. Alle foto’s zijn door mij gemaakt. In dit blog staan enkele affiliate links.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven