Waar naartoe op reis? Lonely Planet tipt!

Waar naartoe op reis? Lonely Planet tipt!

Jaarlijks komt Lonely Planet met een lijstje bestemmingen waar je het jaar daarop naartoe moet. Moet? Moet? Ik ken veel mensen die wars zijn van zulke lijstjes en meestal vind ik het zelf ook nogal merkwaardige overzichten, maar het is toch altijd wel leuk om even te zien en nog wat inspiratie uit Lonely Planet’s top 10 te halen. Dit is de meest recente lijst: Best in Travel 2024.

Ik schreef dit blog in 2018, in het kader van de Best in Travel 2019, maar ook voor een vakantie in 2024, 2025 of 2026 is het (op 1 bestemming na) nog prima bruikbaar!

Lonely Planet

Lonely Planet ken je natuurlijk van de reisgidsen. Want wie heeft er nou géén reisgids van Lonely Planet in de kast staan. Los van de bekende travel guides geven ze ook reisboeken uit. En… ze komen elk jaar met een lijstje tips voor de beste bestemmingen voor het jaar erop!

Een blog ter inspiratie voor je volgende vakantie of verre reis!

Best destinations to visit

Behalve een lijstje met de landen die je volgend jaar moet bezoeken, komt Lonely Planet ook altijd met een top 10 regio’s en een top 10 steden. Daarnaast tippen ze ook nog 10 bestemmingen waar je het meeste waar voor je geld krijgt. Al deze landen, steden, regio’s en ‘best value’ bestemmingen staan in het jaarlijkse boek: ‘Best in Travel‘. In onderstaand blog staan de landen die voor 2019 getipt werden. De meeste landen zouden ook nu -anno 2024- nog getipt kunnen worden.

Van Sri Lanka tot Kirgizië en Sao Tomé & Príncipe.

Je gezonde verstand zegt misschien ‘O, dan moet ik dus in die landen, steden en regio’s juist níet zijn, want iedereen gaat er al heen’, maar volgens mij valt dat heel erg mee. Sri Lanka was al flink populair, maar landen als Kirgizië en Sao Tomé & Príncipe worden heus niet ineens platgelopen.

Waar naartoe op reis?

Top 10 landen die je volgend jaar moet bezoeken

In de top 10 landen die je volgens Lonely Planet in 2019 moet bezoeken staan o.a. Sri Lanka, Jordanië en IndonesiëSri Lanka is zeker de moeite waard (hier lees je meerdere blogs over Sri Lanka), maar als ik eerlijk ben vond ik veel andere landen in Azië mooier.

Ook Bali is me heel goed bevallen. Lees hier mijn blogs over Bali; er volgen er nog meer! Maar… Jordanië overtrof mijn verwachtingen echt. Met name Jordanië zou ik zelf dan ook echt in de top 10 zetten!

Dit is de top 10 van Lonely Planet (in 2019):

1. Sri Lanka
2. Duitsland
3. Zimbabwe
4. Panama
5. Kirgizië
6. Jordanië (tip!)
7. Indonesië
8. Wit-Rusland (let op: momenteel geldt hiervoor een negatief reisadvies)
9. Sao Tomé & Príncipe
10. Belize

Van Indonesië wil ik nog meer zien en Panama en Belize wil ik ook graag eens bezoeken. Maar ook Kirgizië en Sao Tomé & Principe spreken me aan. Dit zijn niet de meest voor de hand liggende bestemmingen. Het meest haalbaar voor ons Nederlanders is natuurlijk Duitsland.

Wat ik opvallend (én jammer!) vind is dat er helemaal geen Zuid-Europese en Mediterrane landen in de top 10 staan! Ook rond de Middellandse Zee vind je nog steeds mooie onontdekte gebieden.

Top 10 regio’s die je volgend jaar moet bezoeken

Los van de landen tipt Lonely Planet ook nog een aantal regio’s die je echt eens moet bezoeken.

1. Piemonte in Italië
2. Catskills (Amerika)
3. Noord-Peru
4. The Red Centre (Australië)
5. Schotse Hooglanden en Schotse eilanden (Tip: Lees hier het reisblog van Travelaar voor een mooie route door Schotland. Wil je met kinderen naar Schotland? Lees dan zeker dit blog van Marieke over een mooie rondreis Schotland met kinderen.)
6. Het Verre Oosten van Rusland
7. Gujarat in India
8. Manitoba (Canada)
9. Normandië in Frankrijk
10. De Valle del Elqui in Chili

In Normandië (in Noordwest-Frankrijk) en Piemonte (in Noord-Italië) was ik al geïnteresseerd. De Red Centre van Australië (Uluru!) blijft natuurlijk ook trekken en Schotland past weliswaar niet zo goed bij m’n blog maar lijkt me onwijs mooi. De Elqui-vallei zei me nog niks, maar lijkt me mooi, en India en Peru staan ook nog steeds op mijn lijstje, alleen dan wel toch net een ander deel.

Regio’s die ik zelf aanraad

Zelf tip ik ook graag een aantal minder ontdekte regio’s die zeker een bezoek waard zijn:

Top 10 steden die je volgend jaar moet bezoeken

Van de top 10 steden die je volgens Lonely Planet (in 2019) moet bezoeken bezocht ik er 3: Kathmandu, Dakar en Meknes. Stuk voor stuk zijn het interessante steden! Zeker ook leuk omdat niet iedereen er geweest is. M’n foto’s zijn vrij oud, maar wie weet schrijf ik er nog eens iets over. Denemarken, Mexico en Kroatië bezocht ik ook, maar net niet die steden.

1. Kopenhagen (Denemarken)
2. Shenzhen (China)
3. Novi Sad (Servië)
4. Miami (Amerika)
5. Kathmandu (Nepal)
6. Mexico-Stad (Mexico)
7. Dakar (Senegal)
8. Seattle (Amerika)
9. Zadar (Kroatië)
10. Meknes (Marokko)

Van deze steden bezocht ik Kathmandu (de kopfoto), Meknes en Dakar!

Steden die ik zelf aanraad

Steden die ik zelf graag wil aanraden zijn vooral de kleinere en minder bekende steden in de Méditerranée, maar ook een aantal andere:

Top 10 bestemmingen waar je het meeste waar voor je geld krijgt

Tot slot komt Lonely Planet ook met een lijstje ‘Best Value Destinations’. Voor wie op zoek is naar een ‘eerste klas reis’ zoals Lonely Planet het noemt, maar dan zonder al te veel te betalen. Een top 10 droombestemmingen voor prijsbewuste reizigers dus.

1. Zuidelijke Nijlvallei (Egypte)
2. Lodz (Polen)
3. Great Smoky Mountains (Amerika)
4. Malediven
5. Houston (Amerika)
6. Argentinië
7. Bangladesh
8. Albanië
9. Ecuador
10. Slovenië

Bucketlist-bestemmingen

Albanië, Slovenië en de Nijlvallei stonden al op mijn lijstje, Bangladesh kreeg ik toevallig afgelopen zomer als tip, tegen Argentinië en Ecuador zou ik ook geen nee zeggen en de Great Smoky Mountains moeten ook wel heel mooi zijn.

De Malediven verwacht je niet in dit lijstje, maar bekijk het filmpje maar en je snapt hoe het toch kan. Ik wil wel, jij?

Lees ook: Opkomende bestemmingen volgens Tripadvisor.

Reisgidsen en reisboeken van Lonely Planet

Enthousiast geworden? Keuze gemaakt? Zoek alvast een mooie reisgids uit van Lonely Planet. Of bestel één van de andere mooie boeken van Lonely Planet.

Waar zou jij graag naartoe willen? Denk jij al over een mooie reis voor volgend jaar na? Een mooi eiland misschien?

2 gedachten over “Waar naartoe op reis? Lonely Planet tipt!”

  1. Wat leuk dat je er ook jouw eigen toevoegingen en tips aan hebt toegevoegd Denise! Ik vind Jordanië ook nog steeds een van de mooiste en meest fotogenieke bestemmingen waar ik tot nu toe ben geweest 🙂 Net als de Zuidelijke Nijlvallei trouwens (Aswan is zó leuk)! Gek genoeg heb ik momenteel niet echt een specifiek land of specifieke stad op mijn bucket list, dus hier kan ik wel even wat inspiratie uit halen 🙂

  2. Wij gaan volgend jaar toevallig naar Kopenhagen, maar verder hebben we nog geen plannen. In het lijstje staat nog wel een aantal landen die ik graag nog wil bezoeken. Wie weet komt het er volgend jaar van!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven