Natuur in Servië: dit zijn de mooiste plekken van Servië!

Natuur in Servië: dit zijn de mooiste plekken van Servië!

Zoek je een originele vakantiebestemming en is je oog op Servië gevallen, maar vraag je je af hoe de natuur is in Servië? Nou, dat zal je verbazen. De natuur in Servië is overdonderend mooi! En dat weet haast niemand! Echt, Servië heeft schitterende natuurgebieden! De hoogste tijd voor een blog over de mooiste plekken van Servië.

De mooiste plekken van Servië. Hier vind je ze!

natuur-servie

Natuur in Servië

In het onontdekte Servië vind je echt nog ongerepte natuur en wildernis. Er zijn 5 nationale parken, 15 natuurparken en vele natuurreservaten in Servië. Tara National Park vond ik zelf één van de absolute hoogtepunten, maar er is nog veel meer schitterende natuur in Servië. Wat moet je zeker zien in Servië?

servie-mooie-natuur

Mooiste natuurgebieden Servië

Tara, Uvac, Djerdap en Mokra Gora, het is allemaal indrukwekkend en komt in dit blog allemaal aan bod. Net als het totáál andere landschap van Djavolja Varos, op de foto hierboven. En dat is nog niet alles. Ook andere delen van Servië zijn de moeite waard, van de Donau en de Drina tot de Dinarische Alpen.

Waarom weten zo weinig mensen dat de natuur in Servië zó mooi is?

Waarschijnlijk had je je er nog nooit in verdiept. Op de een of andere manier dénken mensen bij het uitzoeken van een vakantie of het plannen van een mooie trip in de natuur niet aan Servië. Daar moet maar eens verandering in komen.

mooiste-plekken-in-servie

Bergen, rivieren en natuurparken

In de bergen, bij uitzichtpunten, maar ook langs machtige rivieren met kloven, canyons en hooggelegen stuwmeren, steeds weer was ik overdonderd door de schoonheid van de natuur in Servië. Wat was het groen!

En dat water in meren of rivieren ook: soms was het echt fel turquoise! Servië heeft weliswaar geen zee, maar wel meren en rivieren en heel veel ander moois! Ja, Servië was toch echt wel een grote verrassing!

Grote kans dat jij na het lezen van dit blog ook zegt: ‘Ik wist niet dat de natuur in Servië zo mooi was!’

mooie-plekken-servie

Mooiste plekken Servië

In dit blog laat ik je de mooiste plekken van Servië zien. Plekken die ik zelf bezocht heb en waar ik echt van onder de indruk was en ook nog enkele natuurgebieden in Servië die ik daarna nog ontdekte. Ga je dus op vakantie naar Servië, een mooie rondreis maken in Servië of roadtrippen in Servië, dan mag je dit blog over de mooiste plekken in Servië echt niet missen!

Ga wandelen, geniet van de rust en maak mooie foto’s in dit stukje ongerept Europa!

onbekend-servie

Waar ligt Servië?

Eh, wacht even hoor. Ja, je durft het misschien niet toe te geven, maar misschien denk je stiekem: waar lígt Servië eigenlijk ook alweer precies? Je bent niet de enige hoor. Lang niet iedereen kan feilloos Servië op de kaart aanwijzen.

Ligging Servië

Servië (Srbija op z’n Servisch) ligt op de Balkan, in voormalig Joegoslavië, en grenst aan maar liefst 8 landen! Met het rondje mee zijn de buurlanden van Servië: Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Noord-Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kroatië.

Wie vroeger naar Joegoslavië ging (ja, ik ook!) ging vooral naar de kust van het huidige Kroatië, maar juist het binnenland van de Balkan is ook bijzonder mooi en veel minder ontdekt! O, en denk trouwens niet dat Servië een klein land is. Qua oppervlakte is het net iets kleiner dan bijvoorbeeld Portugal, maar groter dan Oostenrijk!

mooiste-plekken-van-servie

De mooiste plekken van Servië

  1. Tara National Park

Tara National Park is echt een must see! In dit National Park op de grens met Bosnië-Herzegovina vind je nog ongerepte natuur. Het is een bergachtig natuurgebied met beboste heuvels, rivierkloven en meren waar je heerlijk kunt wandelen. Er groeien speciale sparren en er leven vele vogels, reptielen en zoogdieren, niet alleen wolven en vossen, maar zelfs nog bruine beren! Er zijn vele wandelroutes in het park.

mooie-wandeling-servie

  1. Banjska Stena

Het op 1.080 meter hoogte gelegen Banjska Stena is het gaafste uitzichtpunt van Servië. Je vindt het in Tara National Park dat ik net al noemde. De wandeling er naartoe is heel goed te doen, dus dit mag je echt niet overslaan. Het uitzicht op buurland Bosnië, de Drina rivier en het bijna onwerkelijk fel turquoise meer van Perucac is echt spectaculair! Hopelijk tref je net een heldere dag, want het is fantastisch mooi! Dit was wat mij betreft echt het allermooiste stukje natuur in Servië.

mooiste-plekken-servie

  1. Meer van Perucac

Het azuurblauwe meer van Perucac is een kunstmatig aangelegd stuwmeer. Het is geen bezienswaardigheid op zich, maar rij je de route naar Tara National Park dan geniet je onderweg van het prachtige uitzicht op het meer. Perucac was de tweede elektrocentrale ter wereld, uitgevonden door de beroemde Nicola Tesla die hier vandaan kwam. Niagara was de eerste, ook die bouwde hij.

meer-servie

Een ander kunstmatig meer hier vlakbij is het meer van Zaovine. Je kunt hier kajakken, zwemmen en relaxen.

  1. Drina rivier

De Drina Rivier is een rivier die de grens tussen Servië en Bosnië-Herzegovina vormt. In het noordwesten van Servië mondt hij uit in de Sava. Bij sommige mensen zal er bij het woord Drina rivier wellicht een beelletje gaan rinkelen: het stond bekend om de gruwelijke moorden bij de brug over de Drina in het Bosnische Visegrad in de jaren 90, maar tegenwoordig oogt het gelukkig allemaal een stuk vrediger.

Je kunt kanoën op de Drina, vissen, een boekje lezen aan het water of gewoon genieten van de rust en de natuur in Servië. Grappig te weten: jaarlijks wordt er eind juli een regatta op de Drina gehouden. Dan is het er ineens wél druk!

bootje-drina

  1. Huisje op de Drina

Ook een bekend plekje in Servië is het huisje op een rots in de Drina. Ben je in de buurt (het ligt net buiten de plaats Bajina Basta) dan is het zeker leuk om hier even te gaan kijken. Maak foto’s, geniet van de omgeving, drink een kopje koffie met uitzicht op de rivier, maak een kanotochtje of ga lekker lunchen. Ik wil nog een keer iets meer over het huisje in de Drina vertellen, maar kun je niet wachten lees dan het verhaal over het huisje alvast op de website Serbia.com.

wandelen-in-servie

  1. Kapija Podrinja

Aan mooie uitzichtpunten geen gebrek in Servië. Wat dacht je van deze? ‘Gate of Podrinje’ kom je tegen op wegnummer 170 die tussen Bajina Basta en Valjevo loopt. Het viewpoint bevindt zich op een hoogte van 925 meter en je hebt een heel weids uitzicht op het groene berglandschap. Ook dit is weer een mooi stukje natuur in Servië. Je vindt hier vlakbij ook de Tresnjica Gorge, een prachtig wandelgebied.

kapija-podrinja

natuur-roadtrip-servie

  1. Mokra Gora natuurpark

Ook een mooie omgeving is Mokra Gora. Het staat bekend om de Sargan Eight, een historisch treintje dat je zeker moet nemen als je op vakantie gaat naar Servië. Ik nam ‘m ook! De trein slingert zich een weg door het groene landschap. Je ziet de Mokra Gora vallei, tussen het Tara gebergte en Zlatibor.

natuur-in-servie

Je ziet ook het bijzondere dorpje Drvengrad in de verte liggen, wat sowieso een must see is! Zowel hierover als over de Sargan Pass wil ik nog een keer apart vertellen. De treinrit is een beetje toeristisch, maar toch leuk om te doen, zeker ook als je met kinderen naar Servië gaat.

trein-natuur-servie

  1. Bergen bij Zlatibor

Zlatibor is een wintersportbestemming in Servië. In de winter kun je skiën in Tornik ski resort, maar uiteraard kun je er ook in de zomer naartoe. Je kunt er wandelen, paardrijden of ethno village Sirogojno bezoeken. Voor kinderen is er ook nog een dinopark. Hier vind je accommodatie in de omgeving van Zlatibor.

zlatibor

Wij zijn door het district Zlatibor gereisd en ook in een wintersportplaats op de Balkan geweest, maar volgens mij was dat niet deze. Nu ik achteraf nog wat google zie ik dat er wel wat bijzondere plekjes bij Zlatibor zijn, zoals Stopica Cave. Deze grotten had ik eigenlijk niet willen missen, het ziet er heel bijzonder uit!

Stopica Cave had ik eigenlijk niet willen missen, het ziet er wel heel bijzonder uit!

  1. Duivelsstad Davolja Varos

Wel weer een hele unieke plek in Servië is Davolja Varos. Je zag het ook al op één van de foto’s bovenaan. Davolja Varos wordt ook wel Devil’s Town genoemd. Het is geen stad, maar een bijzonder natuurfenomeen. Je ziet er kegelvormige bergen die aan foto’s van Brice Canyon doen denken. Het is een natuurmonument en zeker een bezoek waard.

Davolja Varos ligt in het zuiden van Servië, niet ver van de grens met Kosovo. Het is niet zo groot, maar wel een bijzonder stukje natuur in Servië. Je maakt er een korte wandeling en moet wat trappen op, maar dan zie je het!

servie-landschap

  1. Donau

De meeste mensen kennen de Donau door een vakantie in Duitsland, Oostenrijk of Hongarije, maar hij gaat nog veel verder! De meer dan 2800 kilometer lange Donau is de op één na langste rivier van Europa en stroomt niet alleen door Centraal-Europa maar ook door Zuidoost-Europa.

Belgrado, de hoofdstad van Servië, ligt aan de Donau, maar ook Novi Sad, een stad die iets meer in het noorden van Servië ligt. Ook grenzen diverse nationale parken in Servië aan de Donau, zoals National Park Fruska Gora en National Park Derdap.

Wat je misschien nog niet bedacht had: je kunt ook een Donau cruise maken! Ideaal voor wie niet wil vliegen en ook niet zelf wil rijden, maar wel veel plekken langs de Donau wil zien, ook in Servië! Deze foto van de Donau nam ik trouwens zelf wel vanuit het vliegtuig. Je ziet de Donau hier als grens tussen Servië en Kroatië.

grens-kroatie-servie

  1. National Park Derdap

National Park Derdap (ook wel Djerdap) is het grootste nationale park van Servië en ligt op de grens met Roemenië. Ik ben in die hoek niet geweest ben, maar het lijkt me wel erg mooi, mits je ook echt gaat hiken. Alweer wat langer geleden zag ik er eens een stukje van in een promo video van Servië, van die bergachtige omgeving in combinatie met de Donau, en op de een of andere manier deed het me zelfs een beetje aan de fjorden in Noorwegen denken.

Mocht je die kant op gaan dan zie je wel een heel mooi stuk van Servië. Je vindt er de zogenaamde IJzeren Poort (Iron Gates), een lange diepe kloof met daartussen de rivier. Mis ook de bijzondere sculptuur van koning Decebal, een metershoog, uit de rotsen gehouwen hoofd niet. Verder zijn er in dit gebied watervallen, zoals Blederija. En sla ook kasteel Golubac niet over. Check eventueel deze website over Djerdap nog.

Overnachten in de omgeving van Djerdap? Hier vind je accommodatie in de buurt van Djerdap en Iron Gate. Let wel even op, sommige accommodaties liggen aan de Roemeense kant. Booking komt met opties in Eselnita en Orsova. Wel staan er echt hele leuke en goedkope plekjes bij, zoals de NOAH River house, mocht je toevallig aan de andere kant zitten en op dit blog terecht zijn gekomen.

  1. Uvac

Tot slot een supermooie plek in Servië die helaas niet op onze route lag, maar die me geweldig gaaf lijkt: Uvac nature reserve! Uvac wordt door Nederlanders minder vaak bezocht dan bijvoorbeeld Tara National Park, omdat Uvac toch net weer wat verder ligt, maar heb je de tijd ga er dan zeker naartoe!  De Uvac river canyon ziet er adembenemend mooi uit!

Echt, deze beelden moet je even zien: Uvac canyon. Zo mooi zoals de rivier hier tussen die kloven door meandert. Serbia.com noemt Uvac nature reserve: ‘A nature’s masterpiece’.

‘A nature’s masterpiece’.

uvac-canyon

Mooiste gedeelte van Servië

Wil je het mooiste gedeelte van Servië ontdekken maar heb je geen tijd om álles te zien, dan raad ik je aan voor het grensgebied met Bosnië-Herzegovina te kiezen en dan één gedeelte van West-Servië in het bijzonder. Als je de kaart van Servië bekijkt zie je aan de westkant een scherpe punt die Bosnië-Herzegovina in steekt.

Vooral bij die punt, vlakbij de grens met Bosnië, een grens die gevormd wordt door Tara National Park en de rivier de Drina, vind je hele mooie natuur! Veel van de tips waar ik mee begon liggen in deze omgeving. Je vindt dit gedeelte bij de blauwe stip op de kaart:

mooiste-gedeelte-servie

Wandelen in Servië

In veel van de genoemde natuurgebieden in Servië kun je prachtig wandelen. Er zijn vele wandelroutes, zowel voor beginnende wandelaars als spannende trails voor fervente hikers. Ook ik heb uiteraard gewandeld in Servië. Geen megalange afstanden of zo hoor, maar toch wat mooie stukken.

mooiste-plekken-servië

Via Dinarica

Ook kun je een stukje wandelen van de epische Via Dinarica, een langeafstandwandeling, een trail door 7 landen in de Balkanregio. Het Taragebergte dat ik bij tip 1 noemde hoort ook bij de Dinarische Alpen en volgens de website Parks Dinarides zijn de Dinarische Alpen ‘The largest karst region of Europe in conjunction with the Mediterranean’.

National Geographic Traveler noemde de Via Dinarica Trail 2 jaar geleden nog bij de beste bestemmingen ter wereld om eens te bezoeken. Hier zie je het verslag van iemand die dat eens gedaan heeft door Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kosovo. Sowieso is het daar ook mooi wandelen.

SNP Natuurreizen heeft deze mooie reis: wandelreis Balkan naar Albanië, Montenegro en Kosovo. Maar ook kun je via SNP momenteel verschillende etappes van de Via Dinarica boeken, in samenwerking met de Volkskrant. Toevallig net niet in Servië, maar ook de andere Balkanlanden hebben een prachtige natuur en zijn zeer de moeite waard! Hier zie je welke routes je kunt lopen:

Etappe 1 Via Dinarica: Slovenië en Kroatië
Etappe 2 Via Dinarica: Kroatië en Bosnië
Etappe 3 Via Dinarica: Bosnië en Montenegro
Etappe 4 Via Dinarica: Montenegro en Albanië

Ga je liever op eigen gelegenheid naar Servië lees dan hieronder verder hoe of wat.

weer-servie

Als je Servië mooi vindt, vind je Montenegro waarschijnlijk ook prachtig!

onontdekt-servie

Overnachten in Servië

In Servië vind je hotels, eco hostels, vakantiehuizen, appartementen en campings. Ook kun je in Servië overnachten in berghutten of cabins. Wil je bijzonder overnachten in Servië ga dan eens overnachten in een ethno village. Servië heeft er meerdere en ook ik heb er één bezocht: Drvengrad. Op Serbia.com lees je meer over verschillende etnodorpen in Servië. Kijk zelf eens op Booking.com om inspiratie op te doen. Hier zie je overnachtingsmogelijkheden in Centraal Servië.

vakantiehuizen-mokra-gora

Kamperen in Servië

Ook kamperen in Servië is populair. Reis je rond met een caravan of camper of hou je gewoon van kamperen en zoek je een camping in Servië kijk dan eens op de website van de camping association of Serbia. Hier zie je een kaart met campings in Servie.

waar-slapen-in-servie

Hoe lang naar Servië?

Ga je maar kort naar Servië en wil je echt mooie natuur zien dan moet je keuzes maken. In dat geval zou ik voor het ruige en ongerepte westen gaan, waar je in punt 1, 2, 3, 4 en 5 over las. Ook tip 6, 7 en eventueel 8 kun je dan nog meepakken. Dit ligt allemaal vlak bijelkaar en kan goed als je een week de tijd hebt en ook wat wandelingen wil maken.

1 of 2 weken naar Servië?

In 1 week kun je al best een mooi stukje van Servië zien, maar heb je meer tijd zoek dan ook de andere uithoeken van Servië op, op de grens met Montenegro bijvoorbeeld, of juist het gebied vlakbij de grens met Roemenië. Of Kosovo, waar ik onderaan dit blog nog op terug kom. Reserveer ook zeker genoeg tijd voor Belgrado en een paar kleinere steden. Wil je echt alles zien dan kun je ook 3 weken zoet zijn.

Tip: ga wat langer en combineer Servië met het noorden van Montenegro!

servie-plekje-natuur

restaurant-op-rivier-servie

Het weer in Servië

Eind juli, begin augustus had ik heerlijk warm zomers weer in Servië. Af en toe wat bewolking en één avond kregen we een staartje mee van het noodweer dat boven Noord-Italië en Slovenië flink huishield, maar de overige dagen was het zeer aangenaam weer met temperaturen boven de 25 graden (in Belgrado heter) en vaak zon. Een goede periode om Servië te bezoeken is mei tot en met september. Voor wandelen kunnen april en oktober ook fijn zijn.

landschap-servie

Is Servië veilig?

Goed te weten is dat Servië al lang weer een veilig land is waar je dus prima naartoe kunt. Op Nederland Wereldwijd kun je het reisadvies Servië checken en zoals je ziet is het land groen gekleurd. Dit betekent: geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

beer-servie

Kun je met een ID-kaart naar Servië?

Je hebt voor Servië geen visum nodig en kunt er behalve met een paspoort ook met een ID-kaart naartoe. Ik had het zelfs allebei bij me. Iets verder naar onderen lees je waarom. Reis je puur naar Servië, dan is een paspoort òf ID-kaart voldoende. Check uiteraard wel even of het nog niet verlopen is.

mooie-natuur-servie

Bellen en internetten in Servië

Waar ik van te voren hélemaal niet bij na had gedacht is dat ik met mijn bezoek aan Servië buiten mijn bundel ging. Servië ligt immers wel in Europa, maar hoort niet bij de EU en dus betaal je hoge kosten voor internetten! Normaal kan ik ook in het buitenland vanalles online doen, maar Servië valt er niet onder. Let daar dus op en zet je data roaming in Servië uit! Stuur niet uit enthousiasme meteen allemaal foto’s of zoek van alles op via de 4G, maar wacht tot je wifi hebt. Zelfs mijn Alles in 1 Wereld was zo op! Ik deed amper iets en kreeg al heel snel een melding dat ik al op 80% zat. Dus wees gewaarschuwd!

ongerept-servie

Hoe naar Servië?

Je kunt met het vliegtuig, de auto, de trein of de bus naar Servië. Hemelsbreed is het 1400 kilometer. Ga je vliegen dan kan dat naar Belgrado. Ook naar Nis zie je wel eens rechtstreekse vluchten, maar veruit de meeste vluchten gaan naar Belgrado.

Ga je rijden dan is het uiteraard een paar honderd kilometer meer. De meeste Nederlanders zullen vanuit Kroatië naar Servië rijden, maar vanuit Hongarije of Bosnië kan het ook. En uiteraad ook vanuit de andere omringende landen, maar dan heb je kennelijk al een grote ronde gemaakt.

natuur-servie-bosnie

Auto huren Servië

Een auto huren in Servië kan uiteraard ook. Een betrouwbare autoverhuurmaatschappij is Sunny Cars. Als je hier voor kiest weet je vrijwel altijd dat het goed zit en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je kunt je huurauto ophalen in Belgrado, maar ook in Nis.

Wil je toch nog graag andere verhuurmaatschappijen en tarieven vergelijken kijk dan op Easyterra.

onderweg-in-servie

Verkeer Servië

Qua verkeersveiligheid scoort Servië niet zo goed. In Bulgarije en Roemenië komen nog meer verkeersdoden voor, maar in Servië ook relatief veel. Ik heb ze echter geen vreemde toeren uit zien halen en het zag er echt totaal niet zo chaotisch uit als op sommige plekken in Italië, zoals Sicilië, maar wees voor de zekerheid gewoon een beetje voorzichtig.

Taal Servië

In Servië wordt srpski gesproken, een variant op het Servo-Kroatisch. Het is een Slavische taal. De borden van plaatsnamen staan in elk geval gewoon in voor ons normaal schrift, dus niet alleen in het Servisch.

borden-servie-taal

Van Servië naar Kosovo

Wil je vanuit Servië ook even op en neer naar Kosovo dan is het goed te weten dat Servië (in tegenstelling tot veel andere landen) Kosovo niet als apart land ziet. Kosovo heeft in 2008 de onafhankelijkheid uitgeroepen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland ziet Servië Kosovo niet als aparte staat, maar als onderdeel van Servië. Een grensovergang is er wel en houd er rekening mee dat dat lang kan duren! Ook wij hebben terug Servië in (vanuit Kosovo) behoorlijk lang moeten wachten.

Via een ander land naar Kosovo en dan terug naar Servië

Servië via een ander land verlaten en dan via Kosovo terug naar Servië willen kan problematisch zijn. De kans dat je er vanaf Kosovo dan niet in mag en dat je dus om moet rijden (via Noord-Macedonië bijvoorbeeld) is heel groot. Wij hadden hier een oplossing voor: behalve een paspoort hadden we ook een ID-kaart mee. Deze hadden speciaal van te voren aangevraagd.

Paspoort èn ID-kaart

Wij zijn vanuit Nederland Servië binnen gereisd met een paspoort en vervolgens met onze ID-kaart van Servië naar Bosnië, Kroatië, Montenegro, Kosovo en weer terug naar Servië gereisd. Je hebt dan geen Servische douanestempel in je paspoort staan. Heb je dat wel dan word je niet toegelaten, maar zo voorkom je dat dus. Het blijft echter even een spannend moment of het daadwerkelijk lukt, dus plan het allemaal niet te krap op een eventuele vlucht vanuit Servië weer terug naar Nederland.

Als vrouw alleen naar Servië

Ik reis veel als vrouw alleen, maar Servië bezocht ik met een groepsreis. Belgrado kun je prima als solo reizende vrouw bezoeken, maar ik wilde in korte tijd graag veel zien, had geen eigen vervoer en was totaal onbekend op de Balkan dat ik voor deze manier van reizen koos. Hieronder zie je één van de deelneemsters uit mijn groep.

wandelvakantie-servie

Single reis Servië

Ben je nog onder de 36 (ik niet helaas, haha) dan is deze avontuurlijke groepsreis Servië voor singles een leuke aanrader: singlereis Servië. Er zijn reizen in 2 leeftijdscategorieën. Simi zegt:

‘Ontdek een land waar toerisme nog in de kinderschoenen staat en waar je geniet van ongerepte natuur en unieke belevenissen.’

Tijdens deze reis naar Servië ga je kajakken over de Drina Rivier en wildwaterkajakken op de Ibar Rivier, maak je een prachtige bergwandeltocht en een spannende grottentocht, bezoek je watervallen en doe je aan canyoning en ga je wildkamperen bij de Gradaç rivier.

Op avontuur buiten de gebaande paden dus!

Wandelvakantie Servië

Waarom er vrijwel geen wandelvakanties naar Servië worden aangeboden is me een raadsel, want wandelen kan juist heel goed in Servië! Wil je dus een wandelreis Servië dan heb je maar een heel beperkte keuze via kleinere reisorganisaties of je moet het wiel zelf uitvinden. Hopelijk heb je dan in elk geval iets aan mijn blog gehad.

Bekijk hier mogelijke wandelroutes in Servië: best trails in Serbia. Voor trekkings in de bergen van Servië check je de website Trekking Serbia. Check het en ontdek één van de mooiste nog ongerepte gebieden van Europa!

Op de Balkan vind je de laatste ongerepte berggebieden van Europa!

Sultans Trail

Na het schrijven van dit blog ontdekte ik Natuurlijkreizen.nl. Natuurlijk Reizen biedt in juni en september een wandelreis naar Servië aan. En niet zomaar een wandelroute, maar een wel heel bijzonder trail, namelijk de Sultans Trail. Hou je van natuur en wandelen, maar ook van geschiedenis en cultuur, loop dan in groepsverband mee. Je wandelt over een historische wandel- en fietsroute die van Wenen naar Istanbul liep.

De Sultan’s Trail loopt van Oostenrijk, via Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland naar Turkije. De wandelroute volgt grotendeels de tocht die de beruchte sultan Süleyman de Grote, de grote machthebber van het Ottomaanse Rijk, in de 16e eeuw maakte. De totale lengte is ruim 2000 kilometer, maar met deze wandelreis in Servië kun je er een stukje van doen. Bijzonder!

Filmpje Servië

Nog niet overtuigd? Bekijk de eerste 30 seconden van dit filmpje over Servië! O, en tot slot: Servië is niet alleen maar natuur hoor. Ook de steden zijn de moeite waard. Daar kom ik een andere keer terug.

rivier-servie

Linkjes

Dit blog bevat enkele affiliatelinks, maar ook heel veel linkjes die ik er gewoon zelf heb ingezet omdat ze me handig lijken voor jou bij het plannen van je reis en het oriënteren op de verschillende plekken die je kunt bezoeken in Servië. Alle foto’s heb ik afgelopen zomer zelf gemaakt.

reisblog-servie

Wist jij dat de natuur in Servië zo mooi was? Waarschijnlijk niet! Ben je er wel al geweest en weet je nog mooiere plekken in Servië? Reageer vooral! 

8 gedachten over “Natuur in Servië: dit zijn de mooiste plekken van Servië!”

  1. Ik kom heel toevallig op jouw site om eigenlijk te kijken naar een stuk over wolven in Servië. Ik vind het echt prachtig hoe jij alles beschrijft zo positief ook, dank je. Ik woon zelf ondertussen al bijna 9 jaar in Servië met mijn gezin en ik kan je zeggen het is de beste stap die ik met mijn gezin genomen heb. Het land is echt prachtig, de mensen super vriendelijk en over veiligheid voor vrouwen gesproken, ik voel me hier stukken veiliger dan in Nederland wat dat betreft. Ook voor kinderen. Het leven hier is niet te vergelijken met Nederland. Prachtige natuur, heerlijk eten en wat betreft groenten en fruit zo veel smaakvoller maar dat komt vast ook door het groeien in de zon. Trouwens de jaargetijden hier zijn ook prachtig. Van strenge winters naar heerlijk xonnig weer in de lente, de zomers kunnen heet zijn maar daar tegenover zijn de nachten stukken aangenamer dan in Nederland. Oh ja ik ben bijna de herfst vergeten, we kunnen hier nog met gemak heerlijk barbecuen in oktober/november.
    En nogmaals dank je om jouw ervaringen en foto’s erbij hier te plaatsen.

    Groet Nicky

    1. Hi Nicky wat leuk om te lezen waar in Servië woont u..ik ben namelijk zelf van plan naar Servie te verhuizen..liefst in t gebergte. Ergens hoog..niet in een dal…alleen tis een zoektocht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven