Jaaroverzicht 2019: 11 trips, 10 landen, 5x Italië

Inhoudsopgave

Jaaroverzicht 2019: 11 trips, 10 landen, 5x Italië

Het Follow my footprints jaaroverzicht 2019! Maar liefst 11x pakte ik mijn trolley of rugzak en vertrok. Meestal zonder de kinderen, een paar keer mét. Ik reisde dit jaar maar liefst 5x af naar Italië, maar daarnaast bezocht ik nog 9 andere landen! Ook maakte ik nog wat korte tripjes in eigen land.

Jaaroverzicht 2019

In dit blog lees je waar ik allemaal was, wat de hoogtepunten waren en hoe het met reisblog Follow my footprints gaat. Ook krijg je een klein inkijkje privé. Alle foto’s maakte ik zoals altijd zelf.

terugblik-reisblog

mykonos

cycladen

bijzondere-plekken

mooie-plekken

mooiste-reizen-2019

follow-my-footprints-blog

reisblog-europa

travel-blog

Nieuwe bestemmingen in Europa

Wie mij al een tijd volgt weet dat ik niet alleen dol ben op Azië en vooral Zuidoost-Azië, maar ook echt op Zuid-Europa. Ik ben er al ontelbaar vaak geweest en ook dit jaar bezocht ik weer nieuwe bestemmingen in Italië, Griekenland en Frankrijk, en ging op herontdekking in Portugal, Kroatië en Vaticaanstad.

reisblogger-griekenland

Mooiste plekken 2019

Matera was magisch. Elba was beeldschoon. Mykonos stad voelde als een sprookje. De Cycladen sowieso. En in het toffe Athene voelde ik me helemaal thuis. Maar het absolute hoogtepunt van 2019 was de verbluffend mooie Balkan. Wat was ik verrast door de natuur van minder bekende landen als Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië en Kosovo. Landen waar ik me soms in Azië waande!

Magisch Matera, beeldschoon Elba, sprookjesachtig Mykonos, tof Athene en de verbluffend mooie Balkan. En dat was nog niet alles!

onontdekte-plekken

Reisblogs

Ik heb nog lang niet over al het moois dat ik dit jaar gezien heb geschreven. Als het een persreis of samenwerking betrof uiteraard wel, maar bij het uitwerken van alle ideeën die ik zelf had werd ik na terugkomst vaak ingehaald door de waan van de dag.

Foto’s op Facebook

Wel deelde ik altijd direct vanaf de bestemming al veel mooie foto’s. Wil je dus alles terugzien scroll dan zeker eens door de berichten op de Facebookpagina van Follow my footprints. Je kunt daar ook alleen de foto’s bekijken. Of de korte video’s.

Hier zie je foto’s die ik tijdens reizen dit jaar op Facebook plaatste.

reisblog-denise

Vliegtuig, trein, bus, boot, fiets en benenwagen

Ik reisde met vliegtuigen, treinen, bussen en boten. Ook wandelde en fietste ik op verschillende bestemmingen. In Zuid-Italië wandelde ik meer dan 20 kilometer per dag! Dagelijks bijna 30.000 stappen, terwijl ik in Nederland soms de 3.000 niet eens haal.

denise-reisblogger

Ik vloog nog teveel, maar daarnaast legde ik ook een paar duizend kilometer met de bus af (op de Balkan -hieronder- en naar Toscane) èn nam ik vaak de trein, vooral in Italië.

djoser-balkan

Wat gebeurde er dit jaar?

Ik miste een vlucht naar Athene (oei!), mocht meekijken met een Kosovaarse bruiloft, snorkelde in het donker in de Tyrreense Zee, had gezellige ontmoetingen in Puglia en Basilicata (als solo reizigster raak je veel sneller aan de praat), had een avond noodweer in Servië, werd samen met mijn medereizigers bijna vergast in een oud busje in Belgrado, stond op de top van de Monte Bianco en vierde Oud & Nieuw op het grote plein in Lille.

feestdagen-lille

Noro virus

Op Elba werd ik door het noro virus geveld. Uitgerekend de allerlaatste nacht bracht ik (net als vele anderen eerder die week) in het donker kotsend naast m’n tent door. Me zo beroerd voelend moest ik ’s ochtends alles nog inpakken, de dag zonder bed doorbrengen èn dan de lange busreis terug naar Nederland nog doorkomen, duimend dat de kinderen het niet ook kregen. Mijn dochter ontsprong als één van de weinigen de dans, maar mijn zoon kreeg het de eerste nacht thuis alsnog.

Solo, met kinderen, met een groep of een vriendin

Ik reisde 3x solo, 2x met de kinderen, 1x met een vriendin en 1x met een groepsreis. Ook ging ik 2x op persreis met een groep en deed ik een aantal keer iets in opdracht. Daarnaast ging ik dagjes weg. Of een nachtje. Alleen, met de kinderen of met familie.

Flitstrips

De meeste reizen die ik maakte waren flitstrips. Reizen waarin ik in een paar dagen tijd zoveel mogelijk wilde zien. Ik sta dan vroeg op en ga laat naar bed en wil alles meemaken, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn blog, voor jou dus. Het is waarschijnlijk niet de manier waarop jij zo’n bestemming bezoekt, want de meeste mensen zouden het niet volhouden.

Erop uit!

Zomaar wat aanmodderen of chillen op een hotelkamer? Nee, ik wil eruit, op pad! En dus doe ik niks langer dan nodig is. Of, zoals de vriendin met wie ik het laatste tripje van het jaar maakte opmerkte: ‘Je hebt het wereldrecord douchen verbroken.’

Slechts bij een glaasje wijn neem ik even rust.

reizen-blog

Follow my footprints jaaroverzicht 2019

Ik ontdekte bekende en onbekende bestemmingen. Toeristische plekken en nog totaal onontdekte regio’s! Hieronder lees je chronologisch waar ik allemaal was.

Wanneer was ik waar? Je leest het hieronder.

In februari naar Schiermonnikoog

De eerste trip van het jaar was naar een eiland. Geen tropisch warme bestemming, maar een Waddeneiland: Schiermonnikoog. Samen met mijn vader fietste ik over Schiermonnikoog. Het was berekoud en vies nat, maar ’s avonds genoten we, samen met zijn vrouw, van een drankje en hapje. Het blog erover hebben jullie nog steeds tegoed!

tripje-nederland

In de voorjaarsvakantie naar Rome en Vaticaanstad

Rome, ik was er al eens geweest, maar nu was ik er met mijn dochter, mede dankzij een bijdrage van mijn moeder èn dat ze op mijn zoon wilde passen die niet wil vliegen. Rome is één van de allermooiste steden op aarde, maar wát een toeristen! Het was pas februari en al zo druk! Mijn dochter kreeg hoge koorts, maar toch hebben we genoten.

piazza-navona-rome

In totaal schreef ik 6 blogs over Rome en Vaticaanstad:

Top 5 Rome met kinderen: deze 5 dingen vond mijn tiener het allerleukst om te doen in Rome!
Katten kijken in Rome: meer dan honderd katten op de plek waar Julius Ceasar werd vermoord.
Wat je NIET moet doen op de Spaanse Trappen in Rome
Tips voor een bezoek aan Vaticaanstad
Fietstour langs de hoogtepunten van Rome
Fietsen in Rome: is dat niet gevaarlijk?

rome-met-dochter

Puglia in maart

Begin maart vloog ik naar Brindisi en ontdekte Puglia. Ik was er al eens geweest; lang geleden was ik helemaal in mijn eentje met bussen en treinen naar het zuiden van Italië gereisd, maar nu wilde ik nog veel meer zien. Ook nu reisde ik rond met de trein en dat was spotgoedkoop!

Met een voorzichtig lentezonnetje op mijn gezicht bezocht ik superleuke stadjes als Ostuni (op de foto hieronder), Otranto (op de foto’s daaronder), Polignano en Monopoli. En ook Lecce, waar ik al wel eens eerder was. Ik wandelde belachelijk veel en genoot daarnaast van de keuken van Puglia en de Salento, het diepe zuiden in de hak van de laars.

jaaroverzicht-reisblogger

Tot nu toe schreef ik slechts een paar blogs over Puglia, terwijl ik nog zoveel te vertellen heb! Wil je ook naar Puglia lees dan alvast deze blogs:

Wandelen in Puglia
Lekker eten in Puglia

leuke-adresjes-puglia

reisblog-terugblik

Eind maart naar de sneeuw in Noord-Italië

Eind maart mocht ik mee op een wintersportpersreis naar Valle d’Aosta in het noorden van Italië. Valle d’Aosta is een schitterend stukje van de Alpen waar je niet struikelt over de Nederlanders. Mocht je nog op wintersportvakantie willen boeken overweeg dit dan echt eens!

Vanuit Italië kun je naar Frankrijk skiën (ook ik deed dat!) en je kunt naar de top van de Italiaanse kant van de Mont Blanc! De vlucht naar Milaan was één van de mooiste ooit. Hier zie je een kort filmpje.

Blogs over Valle d’Aosta:

Skiën op het dak van Europa
Valle d’Aosta: skiën tussen de Mont Blanc en de Matterhorn
Naar de top van de Mont Blanc

persreis-noord-italie

Niet alleen de bergen waren toppers, ook het hotel was dat!

persreis-italie

In mei naar Puglia & Basilicata

In mei ging ik voor de tweede keer dit jaar naar Puglia. Ik was er nog niet uitgekeken! Deze keer vloog ik op Bari en bezocht ik niet alleen Puglia, maar ook Basilicata, en dan vooral de meest bijzondere stad van Italië: Matera.

In 2019 was het culturele hoofdstad van Europa, maar voor zoveel mensen is het nog totaal onbekend. Matera was een stad zoals geen andere, met al die grotwoningen en grotkerken. Je ziet er foto’s van in dit blog: Fabelachtig Matera.

matera-2019

Matera, een stad als geen andere. De meest bijzondere stad van Italië!

followmyfootprints-jaaroverzicht-2019

Trani en Bari in mei

Maar ook Bari (hierboven en hieronder) en Trani waren erg leuk! Over Bari schreef ik al wat je er kunt doen als het onverhoopt slecht weer is, maar zeker ook met mooi weer is het heerlijk om door de oude stad te dwalen.

Vanuit Bari ben je met de auto of trein zo in Trani, een kleine havenstad stad die ook echt de moeite waard is, of je nou van het bezoeken van bezienswaardigheden houdt of van gezellige terrasjes. Ook is het een fijne stad om met kinderen te bezoeken.

Op dit moment is het trouwens heerlijk weer in Bari! Het is de komende 2 weken 14 graden en zonnig. Voor begin januari is dat superfijn!

jaaroverzicht

Friesland met Hemelvaart

Met Hemelvaart was ik in Friesland. Gewoon privé, met mijn moeder en mijn zusje. Ik sliep in Sint Nicolaasga en samen met mijn moeder ontdekte ik o.a. het schattige Friese plaatsje Sloten. Sleat is de kleinste stad van Friesland.

In juli naar Kroatië, Bosnië, Servië, Montenegro en Kosovo

De eerste 3 weken van de zomervakantie waren de kinderen bij hun vader. Terwijl zij gingen wandelen in de Alpen, startte mijn rondreis door 5 Balkanlanden: Servië, Bosnië, Kroatië, Montenegro en Kosovo. Slovenië en Albanië stonden eigenlijk al veel langer op mijn lijstje, maar uiteindelijk werden het de landen er tussenin.

Ik reisde met een groep, met Djoser. De rondreis was geregeld, maar in de steden kon je alles op eigen houtje doen en dat was fijn. Hier zie je hoe ontzettend mooi de Balkan is, zowel de natuurparken als de steden.

reistip

De Balkan was de grote verrassing van 2019!

followmyfootprints-terugblik

Kotor, Sarajevo en Mostar waren allemaal mooi, maar ook kleinere en minder bekende steden waren interessant om te zien. In de zomer kon je al lezen over mijn wandeling in Dubrovnik (op de foto hierboven), een stad waar ik al wél eens geweest was, maar dan in de winter.

Eind december postte ik een blog over de verrassend mooie natuur in Servië, maar dat was niet het enige land dat mooi was, ook Bosnië en Montenegro waren onwijs mooi, dus er volgt nog een keer meer over de Balkan.

Tip: zou je ook wel naar de Balkan willen, naar de landen die ik bezocht, of naar Slovenië, maar dan liever op eigen gelegenheid? Bekijk dan het aanbod van Pharos Reizen eens.

followmyfootprints-reistips

jaaroverzicht-reizen

reisblog-follow-my-footprints

newborn-monument

verrassende-bestemmingen

Een nachtje in de trein

Begin augustus was ik terug, werkte nog even heel hard en had de dag voordat ik met de kinderen op vakantie ging nog een zelf geregelde last minute opdracht voor mijn blog: een nachtje in de Train Lodge! Het was best krap, maar wel heel leuk! De kinderen waren in elk geval dolenthousiast. Het is zeker grappig om dit eens een nachtje te doen. De trein waarin je slaapt staat op het station, dus je bent zo in het centrum van Amsterdam.

Tip: zoek je voor één van de vakanties dit jaar een leuk verblijf met kids? Of een keer een nachtje weg? De Train Lodge is één van de vele leuke tips in mijn blog met bijzondere overnachtingen met kinderen.

reisblogger-met-kinderen

In augustus naar Elba

Als je zoon vliegangst heeft, jij geen rijbewijs hebt en weer op interrail met kids te duur wordt, wat moet je dan? In Nederland blijven? Nee, ik wilde toch echt graag met de kinderen naar het buitenland. En dus werd het de bus. En de boot.

In dit openhartige blog vertelde ik al dat mijn zoon (die veel meer behoefte heeft aan zekerheid en vastigheid dan mijn dochter en ik) graag op 1 plek wilde zitten, met Nederlandse kinderen, een zwembad en een voetbalveld.

leuke-vakantie-voor-kinderen

Want ík hou dan wel van ver en exotisch en het liefst alles zo niet-Nederlands mogelijk, maar een vakantie moet voor ons alle drie fijn zijn. Dus werd het kamperen op Elba, op een plek waar zeker te weten ook Nederlandse kinderen waren.

Om eerlijk te zijn hou ik niet zo van kamperen (de hele dag tig keer op en neer lopen naar de douche, de wc, de afwasruimtes, etc), maar de camping was geweldig, echt schitterend gelegen en ook Elba is ontzettend mooi, zowel de stranden als de ‘bergen’. Kijk maar:

family-travel-blogger

Heb je nog geen vakantieplannen of ga je op vakantie naar Toscane denk dan zeker ook aan Elba! Hier lees je mijn blog vol tips voor Elba met kinderen.

vakantie-elba

In oktober naar Griekenland

Al vrij vroeg in het jaar checkte ik Skyscanner (zie de banner iets verder hieronder) en zag een supergoedkoop retourtje Mykonos, voor vertrek in oktober. Als je dat ziet moet je het meteen boeken. Een vakantie naar Mykonos en zelfs een ticket naar Mykonos is namelijk meestal erg duur. Het stond al jaren op mijn bucketlist, dus dit was mijn kans!

Omdat de heenreis echter niet uitkwam met de dagen waarop ik de kinderen heb, besloot ik naar 2 enkeltjes te kijken. Ook dat was erg goedkoop. Heen naar Athene en terug vanaf Mykonos. Van Athene naar Mykonos vliegen kan, maar ik besloot de boot te nemen.

reisblogger-jaaroverzicht

Pas een paar dagen voordat ik ging boekte ik uiteindelijk de boot en mijn accommodaties: hotel Bjur in Athene (aanrader!) en een eenvoudige kamer van Studio Eleni in het o zo leuke gedeelte van Mykonos stad.

jaaroverzicht-follow-my-footprints

Mykonos, Syros en Delos

Omdat de boot via Tinos en Syros ging besloot ik ook nog een nachtje op een onbekend eiland te verblijven. Het werd Syros. Op Syros sliep ik bij Habit met uitzicht op het centrale plein in de hoofdstad Ermoupolis, op loopafstand van de haven.

Het mooie onbekende Syros

followmyfootprints-jaaroverzicht

Op Facebook deelde ik al veel foto’s, maar zowel over Mykonos als over Syros en Delos (een ooit dichtbevolkt en nu onbewoond eiland) wil ik nog vertellen! Lijkt dit je wel wat maar doe je het liever niet alleen? Met Shoestring kun je met een groep eilandhoppen op Syros, Tinos en Andros.

Mykonos, Syros en Delos zijn drie totaal verschillende Cycladen-eilanden.

reisblogger

Vliegen naar Mykonos? Een ticket in de eerste week van mei kost nu 160 euro retour. Voor de meivakantie valt dat mee! Of ga net als ik in oktober als het vaak nog heerlijk weer is. Zoeken kan via deze banner:

reisblog-jaaroverzicht

Athene in oktober

Athene deed mijn mediterrane hart in elk geval weer helemaal opwarmen. Wat was het er ontzettend gezellig! Ja, de stad ziet er hier en daar best vies en onverzorgd uit, en het gaat zeker niet overal goed, maar tegelijkertijd heerst er zo’n heerlijke sfeer! Er zijn volop leuke barretjes en terrasjes, overal zie je street art en de verlichte Akropolis blijft even mooi als altijd.

De blogs die ik al over Athene schreef:

Hippe, historische en andere leuke wijken in Athene
Fietsen in Athene
Perfect gelegen hotel in het centrum van Athene

followmyfootprints-reisblog

In november naar Portugal

In november mocht ik mee op een persreis naar Portugal. Ik ben al vaak in Portugal geweest, maar de Algarve was al ruim 30 jaar geleden! Zestien was ik! Hoe was het er nu? Was het er nog steeds zo mooi als in mijn herinnering? Ja, de kust van de Algarve is nog steeds waanzinnig mooi, maar deze keer bezocht ik ook het bergachtige binnenland en dat kent lang niet iedereen!

algarve-all-year

We stonden op het mooiste uitzichtpunten, wandelden over de rotsen, dronken medronho en aten cataplana en kip piri piri.

algarve-foto

We ontdekten stadjes, proefden wijn, sliepen in een fantastisch mooi hotel en maakten onophoudelijk foto’s. Hier zie je de 2 blogs die ik er tot nu toe over schreef:

De Algarve in de herfst
Hotel Vidamar resort Algarve

jaaroverzicht-reisblog

Lille in december

En dan de laatste trip van het jaar: Lille! Samen met een vriendin ontdekte ik de stad die ik eigenlijk eens in de zomer wilde ontdekken, maar waar we nu uiteindelijk met Oud en Nieuw naartoe gingen. Vele andere steden hadden de revue gepasseerd, van Lissabon tot Tel Aviv, van Santiago de Compostela tot Sevilla en van Napels tot Milaan. Het meeste werd te duur in deze tijd, dus werd het Lille! Dichtbij en toch heel anders!

lille-december

We boekten een betaalbaar hotel in het oude centrum en reisden er voor 75 euro pp op en neer naartoe met de trein. Door stakingen in Frankrijk viel één traject van onze treinen terug helaas uit, maar we zijn toch teruggekomen en Lille is zeker een aanrader. Het is echt een sfeervolle stad waar je -als alles mee zit- supersnel bent. Een blog met tips in Lille volgt uiteraard nog.

wintersfeer-lille

Bonne année!

oudejaarsavond-in-lille

Buiten het hoogseizoen

Best veel bestemmingen bezocht ik buiten het hoogseizoen, zoals Puglia, de Algarve en enkele Griekse eilanden. Het is er dan stukken rustiger en ook nog goedkoper. Zit je niet aan de schoolvakanties vast doe dat dan zeker ook.

Kies eens voor een andere vakantie!

Maar ook als je wel afhankelijk bent van de schoolvakanties raad ik je aan sommige bestemmingen eens in de herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie of meivakantie te bezoeken in plaats van de zomervakantie. Je hebt niet altijd 100% mooiweergarantie (hoewel Griekenland echt nog héérlijk was in oktober), maar kunt vaak wel vanalles ondernemen.

Verre reizen

Pas nu ik dit overzicht heb geschreven besef ik dat ik dit jaar helemaal niet buiten Europa ben geweest, ook al voelde het soms wel zo. Sarajevo is bijvoorbeeld een heerlijk oosterse stad! En ook in Montenegro waande ik me af en toe echt even in Azië.

Ik hou van ‘anders dan hier’ en verlang juist altijd naar bestemmingen verder weg, maar soms kan het even niet of maakte ik andere keuzes. Vorig jaar bezocht ik nog wel het wonderlijk mooie Jordanië en het eveneens prachtige Bali, maar dit jaar dus vooral Europa. Wel schreef ik blogs over bestemmingen buiten Europa, zoals deze:

Verre groepsreis met kinderen (juist ook met tieners/pubers/volwassen kinderen!)
Op reis naar Midden-Amerika: welk land is het meest geschikt voor jou en waarom?
Mooie landen in Afrika voor een rondreis (Botswana, Malawi, Mauritius, Oeganda en meer!)

Altijd al eens naar Mauritius gewild? Je verwacht het misschien niet, maar het kost je nog geen duizend euro!

Zuid-Europa en Zuidoost-Europa

Zelfs in Spanje was ik het hele jaar niet! En dat komt niet vaak voor. Ik hou van Spanje. Spanje voelt altijd als thuiskomen, ook al bezoek ik een totaal nieuwe stad. Gelukkig liggen er nog steeds tal van half afgeschreven blogs over Spanje te wachten, dus geen nood als je juist een Spanjefan bent.

Kun je niet wachten en wil je graag naar Spanje? Wat dacht je van een citytrip Spanje in mei?

Dagjes weg

Behalve de trips die ik in het jaaroverzicht noemde ging ik ook dagjes weg. Ik bezocht Rotterdam en Amsterdam weer vele malen, ik ontdekte het stadsstrand van Gouda, ging naar gezellig Delft en met de kinderen naar de Open Studio Dagen in Hilversum.

Samen met boyband Fource schaatsten we voor het Rode Kruis in de Uithof, ook gingen we weer eens met zijn drieën naar Drievliet, ik ging na jaren terug naar de Euromast en samen met oma en de kinderen ging ik opnieuw naar This is Holland, omdat dat zó mooi is!

Ook fietste ik een street art route in mijn eigen stad. En verder bezocht ik dit jaar Parkpop en ook het Embassy Festival weer, op de tweede foto hieronder.

mooie-street-art-2019

Van street art route tot Embassy Festival, ook mijn eigen stad Den Haag is altijd leuk!

internationaal-festival-den-haag

Wil je deze winter nog een dagje weg in eigen land? Lees dan mijn blog vol leuke winterse uitjes!

mamablogger

Wondr

Het leukste uitje van het jaar was -volgens mijn kinderen- WONDR, een pop up museum in Amsterdam waar je je kunt verwonderen, waar ook grote mensen ongegeneerd mogen spelen en waar je toffe foto’s kunt maken voor instagram. En grappige slow motion filmpjes!

Samen met mijn schatten wegdromen in een droomwereld bij Wondr.

WONDR

Beurzen, media en pers events

Ook bezocht ik dit jaar weer diverse beurzen, borrels, media events en gastronomische events. Ze vonden plaats in hotels, ambassades en op andere locaties, zoals in de Kunsthal. Ik was uiteraard op de Vakantiebeurs in Utrecht, maar ook op een event van Catalonië, een food event van de regio Valencia, van Umbrië, van Tunesië ook, en bij de opening van het health lab op de Pier in Scheveningen. Over vrijwel alles postte ik op de Facebookpagina van Follow my footprints.

Ook mocht ik lunchen bij een nieuw restaurant in den Haag.

nieuw-restaurant-den-haag

Wel deed ik minder van dit soort dingen dan andere jaren, want ik kon niet altijd en als je alles doet, kom je niet meer aan schrijven toe en aan al het andere dat er bij een blog komt kijken, tot aan de BTW aan toe.

culinair-event

Producten testen

Ik mocht een reistas testen van Eagle Creek. En winterboots van Sorel. Bikini’s ook, maar dat liet ik even. Ook tipte ik zelf wintersportkleding in de sale; met als kopfoto één van de allermooiste of in elk geval schattigste foto’s die ik ooit van mijn dochter maakte.

Blogs die je niet had mogen missen

Naast blogs over bestemmingen waar ik recent geweest ben schreef ik ook andere blogs. Een paar blogs die ik graag nog even wil tippen omdat ze leuk zijn om te lezen of gewoon handig zijn voor een volgende trip:

De mooiste eilanden van Europa
Leuk vervoer op reis
Parkeertips Schiphol
Luxe zonvakantie
Hier is het in de winter 30 graden!

Daarnaast schreef ik over Malaga, Saint-Tropez en de Sacré Coeur in Parijs. Blogs die écht de moeite waard zijn om te lezen, zeker als je er naartoe gaat!

reisblog-jaaroverzicht

Goedkope tickets

Als ik door mijn agenda van 2019 blader (ja, ik ben nog zo iemand met een ouderwetse papieren agenda, en nog steeds geen agenda online) zie ik eindeloos veel bestemmingen met ticketprijzen staan. Elke maand weer. Tripjes die ik heb uitgezocht en graag wilde doen, maar wat er niet van kwam. Goedkope tickets en mogelijke reizen. Meestal slechts een paar dagen.

griekse-mannen

Persreizen

Aanbiedingen voor mediareizen of persreizen komen minder nu de concurrentie groter is. Ik kan om de week, maar soms komt het net niet overeen met mijn kinderloze dagen. Soms ook word je samen met vele anderen gevraagd voor een persreis, maar moet je nog afwachten of jij het wordt.

Soms kan ik net niet en is het gewoon pech, maar soms kan ik wèl en doet het echt pijn als het niet lukt. Dat had ik dit jaar bij een persreis van een Zuid-Italië specialist. Het was naar de Italiaanse regio Calabrië, waar ik al zó lang naartoe wilde en die zó goed bij mijn blog en lezers past, maar helaas…

luxe-hotel-algarve

Reacties van opdrachtgevers

Gelukkig kreeg ik dit jaar wel superenthousiaste reacties van opdrachtgevers, met name voor deze 2 blogs die ik naar aanleiding van een persreis naar de Algarve schreef:

De Algarve in de herfst
Luxe hotel in de Algarve

Als je dan spontaan door het verkeersbureau opgebeld wordt, speciaal om je te bedanken voor je pas geposte blog en je bedankt wordt voor je mooie foto’s, dan is dat wel echt heel erg fijn en echt een blijk van waardering! De foto hierboven maakte ik daar ook. En in 2020 komt er nog meer aan!

reisblogger-denise

Waarom met mij in zee?

Als je als verkeersbureau of pr-bureau Follow my footprints vraagt weet je dat je mij krijgt en niemand anders. Oké, ik ben geen meisje van 20 of 30 meer die bij elke foto op instagram duizenden likes krijgt. Ik ben niet meer rimpelloos (oh, help, over 2 jaar ben ik al bijna 50!), maar ik weet wel waar ik het over heb en maak altijd veel werk van mijn blogs.

Ik schrijf uitgebreide blogs en maak mooie foto’s (ja, zelfs gewoon met mijn iPhone) en in de loop der tijd plaats ik vaak nog meer blogs over de bestemming. Ook heb ik relatief veel volgers op twitter.

regen-kotor

Reacties van collega’s

Bloggende collega’s reageren niet altijd op blogs of posts (wat ik snap, ik volg ook echt bij lange na niet alles), maar doen ze dat wel dan is dat leuk. Een collega reisblogger met dezelfde voornaam als ik reageerde zo leuk spontaan en enthousiast toen ik in oktober steeds foto’s deelde op Facebook van de plekken waar ik in Griekenland was:

‘Ik krijg van jouw posts helemaal zin om naar Griekenland te gaan!’

follow-my-footprints-jaaroverzicht

Reacties van lezers

Ook mijn lezers (jullie, jij misschien!) zeiden hele lieve dingen. Laatst op Facebook nog, toen ik vroeg of iemand nog een leuke of gekke vraag had. Ik kom daar later nog op terug, maar los van de vragen kwamen er ook spontane reacties.

Patti schreef: ‘Een compliment voor je interessante verhalen.’
Conny reageerde met: ‘Blijf vooral delen! Het is zo fijn om mee’ te reizen.

En ook Frank omschreef het erg mooi:

reactie-lezer-reisblog

Welk blog heeft je het meest verrast of indruk gemaakt?

Ook vroeg ik jullie op Facebook: ‘Welk blog dat je dit jaar op www.followmyfootprints.nl las heeft indruk op je gemaakt, heeft je verrast of maakte dat je een bestemming meteen op je bucketlist zette?

Was het Matera, Malaga of Mexico? Was het Elba, de Balkan of Gran Canaria? Midden-Amerika, Afrika, of iets anders? Vertel het bij de reacties!’

‘Welk blog dat je dit jaar op followmyfootprints.nl las heeft indruk op je gemaakt, heeft je verrast of maakte dat je een bestemming meteen op je bucketlist zette?‘

mooie-plekken-europa

Influencer

Bijna unaniem antwoordden jullie ‘de Balkan’! Daarmee ben ik nou eens echt wat je zegt een influencer geweest! Ook Matera werd genoemd. Dirk schreef:

‘Matera triggerde mij enorm. Lijkt me prachtig om te fotograferen.’

Een andere lezeres noemde Afrika en Midden-Amerika. Maar ook het blog dat ik eerder al over Jordanië schreef werd nog weer 2x genoemd. Zelf ben ik ook nog steeds best wel trots op de foto’s in dat blog. En op deze hieronder, die ik dit jaar in Montenegro maakte, vanuit een rijdende bus!

follow-my-footprints-jaaroverzicht-2019

Vragen van lezers

Op Facebook vroeg ik vorige week ook of jullie als lezers nog vragen hebben. Of er dingen zijn die je altijd al hebt willen weten, over mij, mijn leven, mijn reisblog of wat dan ook. Die vragen wilde ik dan in het jaaroverzicht beantwoorden, maar ik had niet verwacht dat er zoveel leuke reacties kwamen, dus ik bewaar ze voor een apart blog. Heb je nog een vraag zet ‘m er gerust bij op Facebook of hieronder bij de reacties als je geen Facebook hebt.

onbekende-plekken

Waar naartoe in 2020?

Waar ik dit jaar met de kinderen naartoe ga? Geen idee! Als het aan mijn zoon ligt gaan we weer op eenoudervakantie. Bij terugkomst van Elba vroeg hij het al: ‘Gaan we volgend jaar weer met Estivant?’

Het was leuk, maar past niet bij mij. Ik heb echt aardige mensen ontmoet, er zaten ook echt wel leuke mannen bij en ik sluit niet uit dat ik het nog eens doe, maar met ons drietjes weg zijn en meer zien vind ik veel leuker. Vliegen (meteen boeken als je een mooie deal ziet) met een goedkoop appartementje of hotelletje kan veel goedkoper, maar dat zit er nog niet in en dat maakt het behoorlijk ingewikkeld. Ook de vakantieverdeling met de vader van mijn kinderen ligt nog niet vast, dus ik weet het allemaal echt nog niet.

creatief-met-playmobil

Balans

Mocht je door de vele reizen denken dat mijn leven perfect is, dat is het niet. Ik kan reizen omdat ik er verder bijna alles voor laat en zelden iets koop of mezelf iets gun.

Op reis voel ik de energie stromen en kan ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moeiteloos doorgaan zonder moe te worden, maar in het dagelijks leven ervaar ik vaak teveel stress van allerlei dingen en kan ik me vaak erg slecht concentreren. De laatste tijd ben ik zelfs extreem vergeetachtig.

Mijn leven is niet perfect.

Ik heb mijn leven voor mijn gevoel dan ook niet helemaal op orde. Ik ren maar door en toch krijg ik sommige dingen maar niet voorelkaar, zoals een opgeruimd huis. Het is de kunst om volgend jaar eindelijk eens wat meer balans in alles te vinden.

reisblogger-thuis

Het anders aanpakken

Ook zakelijk moet ik in 2020 een aantal zaken anders aanpakken. Door Google updates en toenemende concurrentie van niet zo zeer andere reisbloggers maar grote websites waar in je eentje moeilijk tegenop te boksen valt verliep 2019 niet zoals ik verwacht had.

Cijfers 2019

Ik behaalde weliswaar een fantastisch mooi nieuw record in juli (dik 70.000 unieke bezoekers in 1 maand!), maar november en december vielen helaas erg tegen. Ook al is dat elk aar zo, ik schrik er toch altijd weer van.

Aan de andere kant: ik moet ook niet te streng zijn voor mezelf. Als er in een jaar tijd 890.288x (bijna een miljoen keer!) op je blog gekeken is doe je toch ook veel wél goed. Ik vergelijk mijn blog altijd maar met de groten, maar ik doe het alleen en dus mag ik hartstikke trots zijn! In mijn eentje ben ik ook groot!

bezoekersrecord-followmyfootprints

Inkomsten

Toch voel ik wel echt de gevolgen van de toenemende concurrentie van bepaalde websites. Qua inkomsten merk ik dat direct. Omdat een paar van mijn voorheen beste blogs niet meer in de top 3 in Google staan merk ik dat ze minder lezers trekken en er dus ook relatief minder via de linkjes in die blogs geboekt wordt. Frustrerend, want ik werk meer dan full time (in november werkte ik 240 uur!) en ik moet er wel van leven met de kinderen.

media-events

Ergernis

Als dan een of andere grote site gewoon even wat stockfoto’s of instagramfoto’s van anderen bijelkaar zoekt en er even een kort artikeltje van brouwt die vervolgens boven me komt te staan in Google omdat de site nou eenmaal meer autoriteit heeft frustreert me dat enorm.

Blogs en reissites

Dit soort zaken baren me wel echt zorgen. Had ik vorig jaar vaak moeite met hoe het er in de blogwereld onderling aan toe ging, dit jaar was het jaar waarin ik vooral merkte dat je als solo blogger steeds moeilijker zichtbaar bent tussen de grote websites. En dat is zo zonde!

Veel reissites ook die puur uit SEO en winstoogmerk zijn opgestart en niet uit passie. Maar die nu ineens wel op veel bestemmingen waar ik over schreef boven me staan. Dus ja, ik maak me wel zorgen om deze ontwikkeling en ook om wat Google gaat doen.

Iets boeken via banners en linkjes

Ik zou het dan ook superfijn vinden als je iets via een banner of linkje in mijn blogs boekt. Niet alle links zijn affiliatelinks, maar veel wel. En wees niet bang, ik zie niet dat jij het bent, alleen wát er geboekt is.

O, en heb je een keer toevallig iets nodig van BOL, koop het dan via deze link (klik op het woordje BOL!) of via de banner rechts op mijn blog. Alle beetjes helpen!

Privé

Tja, en dan privé. Wat zal ik erover zeggen? Ik ben vaak gewoon druk, te druk, ook privé. Met het vele op en neer fietsen, overal naartoe. Met helpen met huiswerk of het aansporen tot. Er moet altijd wel wat. Ook voetbalde ik dit jaar heel wat af met mijn zoon. Totdat ik in oktober met mijn voet óp de bal terecht kwam en vol op mijn snufferd ging, midden op straat.

lente

Stress

Ook dit jaar zat ik weer nachten wakker met pijn in mijn slokdarm, met zo’n eng drukkend gevoel op je borst dat het lijkt alsof je dood gaat, maar dat lijkt alleen maar zo. Het is stress, maar ik weet niet hoe ik het anders moet doen. Minderen kan niet, want dan komt er te weinig binnen, maar ánders moet het wel. Ik spaar niet eens voor later.

Geen auto, partner of opvang

Tegelijkertijd mag ik trots op mezelf zijn. Ik doe het allemaal mooi wel. Zonder auto, zonder partner, zonder opvang, zonder afwasmachine, zonder eigen werkruimte en zelfs zonder eigen slaapkamer. Ja, ik slaap tegenwoordig in de woonkamer, zodat de kinderen allebei een eigen plekje hebben.

travel-blogger-home

Buren

Vrijwel elke nacht word ik wakker van de bovenbuurman, van zijn geruzie, zijn zware voetstappen of van de oergeluiden die hij produceert. Ik hoor de vering zelfs als hij zich omdraait in bed. Soms denk ik woonden m’n vroegere buren er nog maar. Die hoorde je alleen op het hoogtepunt.

Hotelkamers

Snap je nu hoe heerlijk ik het vind om af en toe in een mooie hotelkamer te mogen slapen? Met een regendouche of bad… Zelfs een wastafel heb ik niet!

Op een ander huis maak ik geen kans, maar goed, ik red me wel hoor. En er zijn genoeg mensen op de wereld die niet eens een huis hébben.

chillen-in-de-tuin

Dansen, wijn, vriendinnen en vooral… m’n kinderen!

Waar ik privé het meest van geniet is dansen, een wijntje drinken met een vriendin en in de zomer lekker in de tuin eten met mijn schatten. Ik schrik soms van hun puberbuien, maar geniet vooral van hun knuffels en hun creativiteit. Het zijn mijn kanjers en wat worden ze toch al groot! En knap!

naar-school-fietsen

Mannen

En de mannen dan? Ik ken best hele leuke mannen, maar ik heb er gewoon geen tijd voor. Of denk ik dat alleen maar? Want het zou natuurlijk best wel weer eens gezellig zijn.

Een vriendin met wie ik gisteravond iets dronk vond dat ik maar weer wat actiever op Happn en Tinder moest zijn. Samen swipeten we handenvol griezels naar links totdat we bij een volgend exemplaar ineens tegelijk ‘Oh!’ uitriepen. ‘Naar rechts, naar rechts!’ gebood ze. Ik deed het. Yes, een match. En daarna nog twee. O jee!

Drukke en spannende maand

Nou ja, deze maand ben ik vooral druk met de scholenzoektocht voor mijn dochter, die naar de middelbare gaat. Dat wordt heel wat open dagen en informatieavonden bezoeken dus. Iets wat ik het liefst sámen met haar vader zou willen doen of in goed overleg, maar dat is helaas nog steeds niet mogelijk, terwijl het zoveel fijner en makkelijker kan!

Vakantiebeurs

Maar eerst komt de Vakantiebeurs er nog aan. Zoals altijd ben ik daar aanwezig, op de vakdag. Ik ben zelfs gevraagd als influencer een praatje voor publiek te houden, maar nee, dat durf ik niet. Alleen op reis gaan of alleen uitgaan vind ik niet eng, maar op een podium voor een groep mensen staan? Nee, dat is écht mijn ding niet en nee, ik ga het niet proberen ook. Laat mij maar lekker fotograferen en schrijven. En reizen natuurlijk.

follow-my-footprints-algarve

Mooiste plekken van 2019

Wat waren de mooiste plekken die ik in 2019 zag? Dat is een moeilijke vraag. Was het Mykonos, Matera of Montenegro? Elba of de Balkan? Het gezellige Kotor of het heerlijk oosterse Sarajevo (hieronder)? Of was het de Serra de Monchique die je hierboven ziet? Het was allemaal mooi en allemaal anders. Ook Athene was zo leuk, terwijl ik er in mijn eentje was!

follow-my-footprints-sarajevo

Jullie mooiste plek

Ook jullie vroeg ik naar de mooiste plek waar je dit jaar was. Hier zie je de antwoorden. Van IJsland tot de Molukken. Van de lagune van Aitutaki tot Bled. En nog meer!

mooiste-plekken-2019

Dank je wel!

Leuk dat jullie met zovelen mijn blogs lezen. Daar ben ik blij om. Ik schrijf blogs met reistips, maar ook blogs met een menselijke kant. Blogs vol enthousiasme! Blogs met mooie foto’s die ik zélf gemaakt heb.

Het is altijd leuk als jullie reageren; onder een blog, maar juist ook op Facebook is fijn. Blijf dat dus zeker doen. Tag mensen als je denkt dat iets leuk voor ze is, deel blogs op je eigen social media kanalen (op Facebook, Pinterest of twitter) of lees nog eens wat oude blogs terug.

Zie je ergens een foutje of een link die niet meer werkt, laat het me vooral weten!

Plannen voor 2020

Ook in 2020 komen er weer veel blogs aan. Méér blogs en hopelijk vooral wat kortere blogs; over bestemmingen waar ik al geweest ben en over bestemmingen die nog zullen volgen, ook al weet ik zelf ook nog niet waar ik allemaal zal belanden. Spannend toch? Ik hoop je hoe dan ook dit jaar weer te inspireren met bijzondere bestemmingen. Follow my footprints naar de mooiste plekjes!

Follow my footprints in 2020!

persreis

Heb jij al iets voor 2020 op het oog?

Ja, ik weet het, sommige mensen zijn er altijd vroeg bij en hebben al lang geboekt voor 2020, maar rustig aan hoor. Zoek je nog iets voor jouw vakantie in 2020, kijk dan eens naar de volgende blogs:

Vakanties met vroegboekkorting
Luxe all-in vakantie naar de zon
Top 10 mooiste eilanden van Europa (tip!!!)
Waar in de wereld is het heerlijk warm?
Mooie bestemmingen op maximaal 3 uur vliegen (tip!)

Tip: boek nu je vakantie met vroegboekkorting!

zomervakantie

Een gelukkig 2020 gewenst allemaal, vol geluk en gezondheid, fijne relaxmomenten, bijzondere ontdekkingen, mooie zonsondergangen en onvergetelijke reizen.

scheveningen-follow-my-footprints

Dit blog bevat enkele affiliate links. Alle foto’s in dit blog heb ik zelf gemaakt. Heb je in dit blog iets gezien wat je mooi lijkt, maar waar ik nog geen apart blog over heb geschreven of je wil weten waar het precies is, laat het me weten bij de reacties, dan vertel ik het je. 

9 gedachten over “Jaaroverzicht 2019: 11 trips, 10 landen, 5x Italië”

 1. Wat een mooi blog! En prachtige foto’s weer Denise. Je bent mijn inspiratie! En jij en ik delen dezelfde ergernis. Die keukentafel reizigers die de voordeur niet uitkomen en wel een reisblog hebben. Gruwelijk vind ik dat! Vooral als ze je foto’s inpikken! Ik wens je een geweldig 2020

 2. Ha! Toch gelukt Denise, daarom kwam ik speciaal even lezen, omdat ik weet dat je er veel moeite en tijd in steekt. En je hebt me aan het lachen gemaakt, over de buurvrouw en haar hoogtepunt. 😉 Verder een mooi reisjaar gehad zeg! Dat heb je toch maar weer mooi in the pocket. Ik herken dat wel, wat je zegt over niet moe te krijgen op reis. Vaak als man en kids naar het appartement terug gaan, maak ik NOG een rondje met de camera. 🙂

  Ik schrik wel van je klachten van de stress. Probeer toch om de dingen wat anders in te richten, als dat lukt! Dat 2020 maar een mooi jaar voor je mag worden!!

 3. Denise, neem een coach. Om je leven meer in balans te krijgen. Juist omdát je altijd maar doorrent krijg je het niet voor elkaar, terwijl je denkt dat dat dé manier is. Stress betekent dat je niet in alignment bent met jezelf, dat je tegen de stroom in zwemt en dat je dingen doet die jou niet dienen. Het leven is te kort. Je doet jezelf tekort en dat mág je niet accepteren.

  Fantastisch jaaroverzicht van je, de mijne komt ook gauw. Je mag beretrots zijn op jezelf. Ik wens je alle goeds voor 2020!

  Liefs!

 4. Leuke blog geworden en wat heb je veel gezien dit jaar! Ik ben benieuwd welke grotere sites je dan eigenlijk bedoelt? Ik schrijf voornamelijk over Centraal Azie en heb niet heel veel concurrentie op dat gebied.
  Succes in 2020 en op naar de miljoen bezoekers?

 5. Wat een mooie blog, heb het met plezier gelezen. Behalve het stukje over je stress dan, hoop echt voor je dat dat beter gaat worden het komende jaar. Veel goeds!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven