Katten kijken bij Largo di Torre Argentina in Rome

Katten kijken bij Largo di Torre Argentina in Rome

Op een historische plek, tussen de ruïnes en resten van eeuwenoude tempels in Rome, vind je ze: katten. Niet zo maar toevallig één of twee, maar tientallen. Waar precies? Op Largo di Torre Argentina.

Katten in Rome

Largo di Torre Argentina is een ‘plein’ in het centrum van Rome. Het is niet alleen een belangrijke archeologische vindplaats, maar ook de plek waar Julius Ceasar vermoord werd. Een wel heel bijzondere plek voor een kattenopvang!

torre-argentina-katten

Kattenopvang Torre Argentina

‘Torre Argentina Cat Sanctuary’ heet dit kattenasiel tussen de ruïnes in hartje Rome. Samen met mijn dochter wandelde ik naar de Area Sacra del Largo Argentina toe en nam een kijkje bij deze inmiddels best wel bekende (en toch bij de massa nog onbekende!) kattenkolonie van Torre Argentina.

katten-kijken-rome

Kattenliefhebbers mogen dit zeker niet missen in Rome!

kat-in-de-zon-in-rome

archeologische-plek-rome

cat-sanctuary-rome

kat-rome

Katten tussen ruïnes

Juist omdat de Romeinse katten hier tussen de tempels lopen is deze kattenopvang extra bijzonder. Ook jij kunt er als toerist naartoe en van een afstandje tussen de ruïnes en zuilen naar katten speuren of ze met een beetje geluk zelfs aaien.

katten-kijken-bij-torre-argentina

Sowieso is het forum mooi om te zien!

bijzondere-plek-rome

Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina is geen echt plein, maar meer een open ruimte die iets lager ligt dan de straten en huizen in de buurt, een paar meter onder straatniveau, waar je als je niet oplet, misschien zo voorbij loopt!

En toch is dit forum, net als het Forum Romanum en het Forum van Augustus, een unieke plek in Rome! Vanwege de katten wordt dit oude forum ook wel het kattenforum genoemd. Het is leuk om te bezoeken!

Het ‘kattenforum’ in Rome!

kattenforum

Weinig katten?

Als je aankomt zie je de pilaren al, maar in dit geval kwamen we voor de katten. Kijk je over de glazen reling dan denk je in eerste instantie misschien: ‘Is dit het nou?’ Ook wij hadden dat even. We zagen maar één kat!

Maar toen we er langer stonden, om het forum heen liepen en goed keken zagen we er steeds meer. ‘Kijk daar!’ ‘O, en daar!’ ‘En deze… Ahhhh….’

katten-rome

Hoe langer we bij Largo di Torre Argentina zijn, hoe meer katten we spotten!

kat-ruines-rome

In de ’tuin’…

poesje-rome

 … èn dichtbij!

Hoeveel katten zitten er?

Eerst zagen we er drie, later telden we er vijf en niet veel later ontdekten we dat er nog veel meer zaten. Het is even zoeken of gewoon even geduld hebben en dan ineens zie je er steeds meer.

Op de website van de opvang –Gatti di Roma– staat dat er maarliefst 150 katten wonen! En er komen nog steeds nieuwe katten bij.

historische-plek-rome

Historisch decor

Aan de lange zijde van het ‘park’ staat een bord waarop je kunt zien wat vroeger waar stond. Ik vond het echt bijzonder om de katten in zo’n historisch decor te zien. Soms moest je even zoeken. Kijk, dit is echt een zoekplaatje:

zoek-de-poes

Je mag niet tussen de ruïnes lopen. De katten mogen dat wel!

largo-di-torre-argentina-kat

Goed te weten:

-‘Vietato dare cibo ai gatti!’ staat op een bord. Oftewel: Je mag de katten niet voeren!
-Alle katten die bij Torre Argentina leven zijn gesteriliseerd en gevaccineerd.
-Je mag niet tussen de ruïnes lopen. De katten mogen dat wel!
-Als je het trapje afgaat kom je bij de opvang zelf, maar toen wij er waren was het helaas niet open.

torre-argentina-cat-sanctuary

Openingstijden kattenopvang Rome

Ik had van te voren niet stilgestaan bij openingstijden. Buiten kijken is het leukst. Wil je naar binnen om meer informatie te krijgen ga dan op het juiste moment:

Maandag t/m vrijdag van 12:00u tot 18:00u.
Zaterdag en zondag van 11:00u tot 18:00u.
Wij waren er op zondagochtend, net te vroeg dus.

largo-di-torre-argentina-rome

Katten tussen oude Romeinse tempels

Leuk te weten is dat Largo di Torre Argentina deel uitmaakt van het oude Marsveld van Rome. Je ziet er de restanten van vier Romeinse tempels uit de 4e tot 1e eeuw voor Christus. De Area Sacra del Largo Argentina is dan ook een belangrijke archeologische vindplaats uit de Romeinse tijd.

waar-werd-julius-ceasar-vermoord

Waar Julius Ceasar vermoord is

Bovendien zou Largo di Torre Argentina de plek in Rome zijn waar Julius Ceasar in 44 voor Christus door Brutus werd vermoord. Op de website hebben ze daar iets leuks van gemaakt:

‘Almost 20 centuries have passed since then, but Caesar’s spirit surely lives on in some of our aristocratic cats at rule over their temples with pride.’

torre-argentina-rome

Het was zo leuk! Sommige katten kwamen echt poseren!

Hoe is de kattenopvang in Rome ontstaan?

De Italiaanse Lia Dequel en Silvia Viviani zijn in de jaren 90 met de kattenopvang voor zwerfkatten begonnen en inmiddels is Torre Argentina het thuis van vele katten. Hier lees je meer over de geschiedenis van het kattenasiel in Rome.

Eenogige kat Nelson

In de loop der jaren hebben vele Italiaanse en internationale vrijwilligers zich ingezet voor de Romeinse katten. Vrijwilligster Deborah D’Alessandro schreef in de jaren 90 zelfs een boek over 1 van de katten in het asiel: Nelson, the one-eyed king, over de eenogige kat Nelson.

Romancats.com

Het is alweer even geleden, maar dankzij de Nederlanders Christiaan Schipper en Micha Postma en kreeg het Santuario di Torre Argentina in het jaar 2000 internationale bekendheid. Zij ontwierpen de website Roman Cats, over de katten in Rome en de kattenopvang. Inmiddels zijn er dus 2 websites, ook de nieuwere die ik al noemde.

torre-argentina

Meer kattenkolonies in Rome

Niet alleen het Santuario op Largo di Torre Argentina staat erop, maar ook twee andere plekken in Rome waar veel wilde katten leven: de kattenkolonie op begraafplaats Campo del Verano en Il Gatti della Piramide (de Cats of the Pyramide). Apart! Kijk hier maar.

Ook de DVD Cats of Rome van Michael Hunt droeg bij aan de bekendheid van de kattenopvang in Rome. En nu we meer online zijn weten mondjesmaat ook meer toeristen het.

En toch weet nog lang niet iedereen dat dit bestaat!

kattenopvang-rome

De katten in Rome steunen

Wil je iets doen voor de katten in Rome? Dat kan. Je kunt de kattenopvang steunen of een kat adopteren, ook vanuit Nederland. Je kunt hier een kat uitkiezen (bij elke kat staat een verhaaltje) en krijgt af en toe updates hoe het met jouw adoptiekat gaat.

largo-argentina

Waar ligt Largo di Torre Argentina?

Largo di Torre Argentina ligt midden in Rome! Het ligt op de hoek van de Via Florida en de Via di Torre Argentina, op 5 minuten lopen van het Pantheon en ook niet ver van Piazza Venezia. Echt in hartje Rome, dus wat je ook gaat doen in Rome, je komt er ongetwijfeld een keer in de buurt. Kijk, hier ligt het: Torre Argentina.

largo-di-torre-argentina-roma

Wat je ook gaat doen in Rome, je komt er ongetwijfeld een keer in de buurt. Zeker als kattenfan is het zonde om te missen!

Op zaterdag kwamen wij er toevallig al met de toeristenbus langs, op zondag liepen we er zelf naartoe en op maandag waren we op de fiets alweer in de buurt.

hop-on-hop-off-langs-torre-argentina

Website Torre Argentina

De officiële website van de kattenopvang van Torre Argentina is Gatti di Roma, de katten van Rome. Op de website lees je meer over de ‘kattenkolonie’ van Torre Argentina, de ‘colonia felina di Torre Argentina’. Felina betekent katachtige. Ook in het Engels trouwens: feline. Ik kende het woord niet eens! Ook ‘feral feline’ niet, wilde kat. Nou ja, weer wat geleerd.

Plannen

Op de website Rome Nieuws lees ik overigens dat er plannen zijn met Largo di Torre Argentina. Zo wordt Torre Argentina wellicht toch toegankelijk voor publiek en komen er loopbruggen. Het geld ervoor zal beschikbaar worden gesteld door het exclusieve juwelenhuis Bulgari lees ik op een blog met nieuws over Rome. Mocht je naar Rome gaan en hier al iets van zien laat het hieronder vooral weten!

area-sacra-del-largo-argentina

Meer blogs over Rome:

Verboden te eten, zitten of chillen op de Spaanse Trappen
Op de fiets langs de hoogtepunten van Rome
Fietsen in Rome, is dat niet gevaarlijk?
Tours en tips voor wie Vaticaanstad wil bezoeken

Rome met kinderen: dit moet je weten!

2 gedachten over “Katten kijken bij Largo di Torre Argentina in Rome”

  1. Wat leuk om weer te zien! Wij kwamen daar (jaren geleden) per toeval terecht en ik was helemaal vergeten om foto’s te maken. Het is inderdaad heel bijzonder.
    In Barcelona gingen wij een kijkje nemen op een begraafplaats en daar barstte het ook van de katten die op de graven lagen. Ze liggen daar natuurlijk ook lekker rustig als een soort wachters/bewakers…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven