symphonic-christmas-concert-fource

Symphonic Christmas: kerstconcert met Stefania, Gioia Parijs, Lucas van Lierop, Krashna Musika en… het afscheidsconcert van FOURCE! (foto’s concert Brabanthallen)  

Niet alleen de afgelopen dagen maar ook op Oudejaarsdag kun je nog op tv kijken naar Symphonic Christmas, een kerstconcert dat op 11 december werd opgenomen in de Brabanthallen in Den Bosch. Wij waren erbij! Een prachtig concert van de half-Griekse zangeres Stefania, de 15-jarige zangeres Gioia Parijs, operazanger Lucas van Lierop en het Delftse studentenorkest Krashna Musika, maar ook (en -voor ons- vooral) met boyband FOURCE!  

Fource 

Een boyband? Waarom schrijf jij over een boyband? Nou, omdat ik heel wat gereisd heb voor deze vier leuke jongens waar mijn dochter (15) de afgelopen 5,5 jaar fan van was. Voor één keer wil ik daar iets over delen, is het niet voor jou als lezer van mijn blog, dan wel voor de fans.  

Fource fan  

In 2017 won Fource het Nederlandse Juniorsongfestival en sindsdien had mijn oudste de Fource-gekte te pakken. Haar broertje en mij sleepte ze daarin mee. Ze luisterde naar hun muziek, steeds weer (steeds weer opnieuw), likete iedere Instagrampost van ze en voor elke verjaardag of Sinterklaas wilde ze een Fource-trui, Fource-kussen, Fource T-shirt of Fource chocoladereep, vooral die eerste jaren. Inmiddels is ze wat ouder, net als de jongens zelf, maar nog steeds kan ze elk nummer meezingen, en haar broertje en ik ook.  

Op reis voor Fource 

Ik treinde heel wat af voor de boyband. Ik reisde voor Fource met de kinderen naar Zutphen, Amsterdam, Bergen op Zoom en Den Bosch. Meerdere keren naar Hilversum ook, naar de Open Studiodagen en afgelopen september nog naar de Xperience Days, wat sowieso leuk is!

Hun optredens in Wassenaar en zelfs een keer op het strand van Scheveningen kwamen niet handig uit, terwijl dat juist dichtbij was, maar wel schaatsten we met Fource in de Uithof hier in Den Haag.  

Uuuuren stond ik in de rij voor het Fource-concert enkele jaren geleden in Amsterdam (ja, ook als ouder moet je er wat voor over hebben) en ook was het lang wachten tussen de fans voor de Meet & Greet in Bergen op Zoom laatst. Maar als je dochter dan zo blij is met de handtekeningen die de jongens daar eigenhandig op haar hoodie hadden gezet, dan is alles weer vergeten. En nee, die trui gaat nooit meer in de was!

Kerstconcert Fource 

Het kerstconcert zouden we eigenlijk niet doen, omdat drie tickets simpelweg wel erg duur werd, maar als de band waar je zó lang fan van bent stopt (ja, Fource is nu gestopt!) en nog één concert geeft, wil je daar natuurlijk bij zijn. En dus besloten we het op het laatst toch te doen. Ze betaalde het zelf, van haar eigen geld, en haar broertje kreeg het als vervroegd kerstcadeau. Voor hem hoefde het niet zo nodig, maar hij zat mooi stiekem ook nog mee te zingen naast me.  

Mainstage Brabanthallen  

Het afscheidsconcert van Fource was onderdeel van een groots kerstconcert met meerdere artiesten. Het vond plaats in de MAIN STAGE hal, in de Brabanthallen in Den Bosch. We gingen voor de goedkoopste tickets en dus hadden we géén plekje vooraan, wat veel fans natuurlijk wilden, maar toch hadden we bij het reserveren een topplek uitgekozen. We kozen voor drie stoelen helemaal achterin, op de tribune, waardoor je juist de hele zaal goed kon zien. Wij vonden het perfect!  

Foto’s Symphonic Christmas

De laatste jaren maak ik de meeste foto’s voor m’n blog met m’n mobiel, maar speciaal voor deze gelegenheid nam ik m’n camera weer eens mee, zodat ik goed kon inzoomen. Terwijl ik foto’s van Fource, Stefania en de andere zangers, zangeressen, het orkest en het koor maakte konden de kinderen lekker genieten. En wauw, wat kon ik de artiesten vanaf ons plekje ver weg mooi dichtbij halen zo!  

Voordat ik de fotoreeks laat zien zal ik nog even iets over de artiesten vertellen, want als je dat weet is het nog leuker om naar ze te gaan kijken en eventueel het Symphonic Christmas concert nog op 31 december op tv of online te gaan beluisteren.  

symphonic-christmas-npo

Fource music

Misschien zei de naam FOURCE je helemaal niets. Dat kan. Toch is/was FOURCE één van de meest succesvolle Nederlandse boybands ooit, met maar liefst 25 nummer-1-hits in de Kids Top 20! En dat is nog niet alles, want ze hadden ruim 25 miljoen streams op Spotify en 45 miljoen views op YouTube, naast de vele optredens en concerten die ze gaven.  

Wie zijn de jongens van FOURCE?  

De populaire boyband FOURCE bestaat uit Max Mies (2003), Ian Kuyper (2004), Niels Schlimback (2005) en Jannes Heuvelmans (2003). Ian komt uit Amsterdam, Niels groeide op in Nijmegen, Jannes in Tilburg en Max in Roosendaal. Hieronder zie je ze.

Zowel deze foto’s als de foto’s verder naar onderen heb ik gemaakt vanaf de achterste rij! 

afscheid-fource

Fource stopt 

Aan het eind van dit jaar stopt Fource er officieel mee (het was hun allerlaatste concert!) en dat is natuurlijk jammer, maar ook wel weer begrijpelijk. De jongens gaan hun eigen weg, in binnen- en buitenland. En nieuwe fase voor hen, en een afsluiting van een tijdperk, zowel voor de jongens als voor de fans, en natuurlijk ook voor de ouders van de fans en uiteraard voor de ouders van de jongens.  

Wil je ze horen zingen, luister dan vooral naar de 2e en de 3e video in deze tweet:  

stefania-liberakakis-concert

Stefania Liberakakis  

Niet alleen de jongens van Fource, ook de beeldschone Stefania heb ik inmiddels al minstens 5x live zien optreden. Want waar Fource was, was zangeres Stefania, of het nou in de Brabanthallen was of in The Box.  

De Grieks-Nederlandse Stefania Liberakakis ken je misschien nog van het volwassenen Eurovisie Songfestival van vorig jaar in Rotterdam. Stefania nam er toen voor Griekenland aan deel met het nummer Last dance. Beeldschoon is ze, ontwapenend ook (ze vertelde zo leuk, lief en wijs op tv een keer, vlak voor het songfestival) en wat een dijk van een stem heeft ze.  

stefania-liberakakis

Wil je een prachtig stukje zang van Stefania tijdens het kerstconcert horen? Luister dan naar dit fragment dat ik al op Twitter plaatste. Wil je meer van haar horen? Kijk dan op tv (zie de tijdstippen onderaan dit blog) of ga eens naar een concert. Ze geeft in april 2023 haar eerste eigen concert, in Tivoli in Utrecht.  

Gioia Parijs 

Ook de pas 15 jaar oude Gioia Parijs hadden we al vaker gezien. Mijn dochter was al eens met haar op de foto geweest op de Open Studiodagen in Hilversum. En nu stond ze daar op dat grote podium, voor al die mensen, in die megazaal. Knap hoor!  

gioia-parijs

Lucas van Lierop 

Van een heel ander genre is de Canadees-Nederlandse zanger Lucas van Lierop. Een operazanger. Ik kende hem nog niet, maar jij misschien wel. Wellicht ken je ‘m dan van zijn lange lokken, maar die heeft hij niet meer. Zingen kan hij echter wel. Tijdens het kerstconcert zong hij samen met de jonge artiesten en dat was mooi om te zien.  

operazanger-lucas-van-lierop

Krashna Musika 

Het bijzondere aan dit concert was dat het een popconcert samen met een symfonieorkest was! Met het concert Symphonic Christmas schreef Fource dan ook geschiedenis: nooit eerder trad een boyband namelijk op met een symfonieorkest en een 50-koppig koor!  

Het orkest heet Krashna Musika en is een studentenorkest uit Delft, een symfonieorkest van 90 muzikanten. Op de foto’s die ik zo laat zien zie je ze, maar dit maakt het wel echt tot een uniek kerstconcert! 

concert-krashna-musika
dirigent-symphonic-christmas
concert-symphonic-christmas

Sosha Duysker 

Het kerstconcert werd gepresenteerd door Sosha Duysker. Sosha begon als presentatrice bij NPO Zapp, o.a. bij het Klokhuis, maar maakte ook andere programma’s. Ze was verbonden aan de programma’s Keuringsdienst van Waarde, Brandpunt+ en Waku Waku en presenteerde het Gouden Kalveren Gala. Sinds dit jaar werkt ze voor omroep KRO-NCRV. Tijdens Symphonic Christmas zong ze zelf ook even mee, maar deed dus vooral de presentatie.  

Sosha-Duysker

Symphonic Christmas 

Het kerstconcert Symphonic Christmas is een bijzonder kerstconcert voor het hele gezin, juist door de jonge artiesten in combinatie met het koor en de algehele kerstsfeer. Persoonlijk ben ik nooit zo snel in de kerststemming, maar dit heeft me toch wel een beetje in de kerstsfeer gebracht.  

ian niels max jannes fource
Ian, Niels, Max en Jannes van FOURCE!

Kerstnummers Symphonic Christmas 

Er werden zowel kerstklassiekers als hedendaagse kersthits gezongen. Niet alle nummers die we tijdens het concert hebben mogen beluisteren zijn ook op tv te horen (ook het stuk uit De Notenkraker van Tsjaikovski niet), maar het grootste deel wel. Mocht je gaan kijken, kijk dan verder dan het eerste nummer, want dat zongen ze het minst sterk vond ik, wat niet gek is, want het was natuurlijk superspannend, maar de rest was erg goed!  

De nummers die je achtereenvolgens hoort zijn: 

 • It’s the most Wonderful time of the year 
 • It’s beginning to look a lot like Christmas 
 • Rudolph the Rednose rendeer 
 • Jingle Bells 
 • My favorite things 
 • Santa Claus is coming to town 
 • All I want for Christmas (Stefania) 
 • Christmas Love (Gioia Parijs met Fource) 
 • Sterren van de hemel (nummer van Fource) 
 • Santa tell me 
 • Hark! The Herald Angels Sing (Gloria in Excelsis Deo) 
 • Do they know it’s Christmas 
 • O, dennenboom 
symphonic-christmas

Op 21 december was het al te zien bij AVROTROS op NPO Zapp, maar het wordt nog herhaald. Voor data zie onderaan dit blog. 

zaal-mainstage-brabanthallen

Foto’s Symphonic Christmas in de Brabanthallen

Zoals ik al zei zat ik op de aller-achterste rij en dus maakte ik de foto’s ook helemaal vanaf de achterste rij, vanaf hier, dus erg ver weg. Desondanks is het me gelukt de artiesten toch in beeld te krijgen, mooi ingezoomd. Dat viel niet altijd mee met het enthousiaste meewiebelen van de tieners, maar ik heb mijn best gedaan. Geniet ervan, of je nou fan bent, familie of wie dan ook.  

Camera 

Ga je ook naar een concert waarbij je graag foto’s wil maken waarop je de artiesten goed dichtbij kunt halen, ook als je ver weg zit? Je hebt daar echt geen extreem dure camera voor nodig. Natuurlijk kan het mooier en beter, ik ben geen expert in dit soort foto’s en het is geen spiegelreflexcamera, maar ook met een fotocamera van een paar honderd euro kan veel.

Ik maakte de foto’s met een al vele jaren oude (in 2015 gekochte) SONY Cybershot met een extra groot zoombereik. De camera ziet eruit als een spiegelreflex, maar heeft een vast Carl Zeiss objectief met maar liefst 50x optische zoom. Alles wat ver weg is haal je zo dichtbij voor de foto. Inmiddels is deze camera helaas niet meer leverbaar, maar zoek je iets vergelijkbaars kijk dan zelf op BOL.com

Suggesties:  

Of ga voor een kleinere compact camera. Kijk zelf op BOL.com wat er allemaal te koop is.  

Waar is Symphonic Christmas opgenomen? 

Symphonic Christmas werd op 11 december 2022 opgenomen in de Brabanthallen in Den Bosch. Hieronder zie je de ingang van MAIN STAGE, de grote zaal van de Brabanthallen. Ik liep er met de kinderen vanaf station Den Bosch naartoe. Dat is te doen. We kwamen nog mooie street art tegen.  

Wanneer is Symphonic Christmas op tv?  

Afgelopen woensdag 21 december 2022 werd Symphonic Christmas voor het eerst op tv uitgezonden bij NPO Zapp en dat was erg leuk en mooi om te zien. Het wordt echter nog een aantal keren herhaald, ook op beide kerstdagen. De data zie je hier: 

 • zaterdag 24 december 2022 (Kerstavond) om 18:05u  
 • zondag 25 december 2022 (Eerste Kerstdag) om 17:20u  
 • maandag 26 december 2022 (Tweede Kerstdag) 14:35u  
 • zaterdag 31 december (Oudejaarsdag) om 13:00u  

Tranen bij het afscheid

Op tv is niet te zien hoe het aan het eind verliep, maar dat was erg mooi. Hun laatste nummer, hun laatste woorden, de tranen en hoe ze elkaar troostten.

Mochten jullie dit blog onder ogen krijgen: dank jullie wel!

boyband-fource
fource-stopt
 fource -stopt

Artiesten

Ook al kwamen we voor Fource, we hebben oprecht genoten van het concert, ook van de andere artiesten. Wil je meer over de achtergronden van de artiesten weten dan kun je ook op de website van EGO Company kijken.  

Symphonic Christmas  

Volgend jaar is Symphonic Christmas weer, maar dan zonder boyband Fource. Het concert is dan live bij te wonen op 9 en 10 december 2023. Tickets zijn nu al te koop.  

symphonic-christmas-website

Voor wie nu denkt: waarom zet je dit niet vóór Kerst online? Uiteraard was dat ook de bedoeling en had ik dat heel graag gewild. Ik had dit blog zaterdag (24 december) af willen maken, maar helaas kreeg ik de middag van Kerstavond een verdrietig telefoontje waardoor het niet meer lukte, maar aangezien ik al erg veel werk in de foto’s had gestoken, besloot ik het alsnog af te maken.
Ik maak zelden dit soort foto’s, en zeker niet van zo ver weg als waar wij zaten, maar ik vond het leuk om een keer te doen. Is het niet voor jou als toevallige lezer dan wel voor de fans van Fource en Stefania. Andere blogs zullen weer over mooie vakantiebestemmingen of dagjes weg gaan.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *