kinderboekenweek

Op reis in kinderboeken: reis mee!

De Kinderboekenweek is begonnen! En het thema is? Reizen! Of eigenlijk: vervoermiddelen. Want het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naartoe. ‘Reis mee!’ is het motto, in welk voertuig dan ook. Op reis in kinderboeken!

Update 2021: het thema van Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wil‘ en gaat dus over beroepen, maar het thema reizen en vervoer blijft ook altijd leuk!

Een boek kopen kan in de boekwinkel of op Bol.com. Koop een boek tijdens de Kinderboekenweek, dat is extra aantrekkelijk! Of bekijk eerst mijn kinderboekentips in dit blog! Onderaan lees je waar ik zelf vroeger fan van was en ja, ook daar kwam het reizen en op avontuur gaan al in voor!

Tip: Koop een boek tijdens de Kinderboekenweek!

Leuk kinderboek

Zoek je een leuk kinderboek over reizen of voertuigen maar weet je niet welk boek je moet kopen? In dit blog vind je tips! Ik geef boekentips per leeftijd.

Aan het eind van dit blog vertel ik bovendien van welke kinderboeken èn jeugdboeken ik zelf fan was vroeger. En wat ik het allermooiste jeugdboek ooit vond!

geronimo-stilton

Op reis in kinderboeken

‘Allemaal instappen!’ staat op de site van de Kinderboekenweek. ‘Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. […] Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt!’

Tijdens de Kinderboekenweek van 2019 staan voertuigen centraal. Reis mee!

Op reis met boeken

Als je mij volgt zal het je niet verbazen dat mijn boekenkast vól staat met reisboeken en reisverhalen. Sterker nog, ik schreef zelf aan twee reisboeken mee! Eén ervan is: Hoe word ik wereldreiziger.

Voordat ik begon met bloggen (16 jaar geleden alweer, lees hier maar) las ik héél veel reisboeken. Ik waande me altijd echt even in een ander land, in een ander leven, op een totaal andere plek dan thuis.

Echt reizen is leuk, maar door te lezen kun je ook het gevoel krijgen zelf op reis te zijn.

boekenweek-reis-mee

Kinderboeken over reizen

Ook voor kinderen zijn er natuurlijk leuke boeken over reizen en vervoer. Je kunt voor jonge kinderen natuurlijk een boek over voertuigen kopen, maar er is nog veel meer!

Boeken die zich echt in een ander land afspelen vind ik het leukst, maar onderstaande tips zijn het meest gericht op het onderweg zijn, op de reis er naartoe. In welke boeken spelen vervoersmiddelen een belangrijke rol? Je ziet het zo.

kinderboek-vliegtuig

Gratis Boekenweekgeschenk

Maar eerst dit: koop je tijdens de Kinderboekenweek (die tot en met 13 oktober duurt) voor minimaal 10 euro aan Nederlandstalige kinderboeken dan krijg je het Kinderboekenweekgeschenk ‘Haaientanden’ van Anna Woltz cadeau. Maar let op: op=op!

Boeken kopen kan in de boekhandel, dat is eigenlijk nog steeds het leukst, maar lukt het je niet om ergens langs te gaan dan kan het ook via Bol.com. Je kunt gewoon op de banner klikken!

Kinderboekenweek 2019
Kinderboekenweek 2019
Krijg je ook een kinderboekenweekgeschenk bij een e-book?

Bij echte boeken sturen ze automatisch het papieren geschenk mee, ook al zie je dat niet in je winkelwagentje. Bij e-books is het digitale geschenk binnen 24 uur beschikbaar. Goed te weten: deze actie geldt niet voor studieboeken, luisterboeken, boeken die je moet reserveren en boeken van externe verkopers.

Gratis Boekenweekgeschenk bij besteding van 10 euro aan boeken.

kinderboekenweek

Heb je weinig te besteden? Naar de bibliotheek gaan kan uiteraard ook!

Kinderboekentips

Hieronder tip ik een aantal boeken over reizen en vervoer, voor kleine èn grotere kinderen. Eerst voor kleuters (vanaf 4 jaar), dan kinderboeken voor jongens en meisjes vanaf 7 a 8 jaar, vervolgens boekentips voor kinderen vanaf 10 jaar en tot slot leuke boeken voor kinderen vanaf 12 jaar.

Er staan voorleesboeken bij, maar ook boeken om lekker zelf te lezen. De meeste boeken zijn nieuw of pas dit jaar verschenen, maar ik noem ook een paar andere populaire boeken.

Boeken over reizen en vervoermiddelen:

Kinderboeken voor kinderen vanaf 4 jaar (kleuters)

nijntjes-verre-reizen

Het Gouden Boek van Nijntjes verre reizen – Dick Bruna

Nijntje gaat met de trein dwars door Europa, door verschillende Europese landen waarin verschillende talen worden gesproken, maar ook naar de Noordpool, naar Afrika en naar het Verre Oosten. Nijntje leert dag zeggen met de neusgroet, met stokjes eten en dat draken niet eng zijn, maar dat ze geluk brengen. Ga mee met Nijntje en reis naar alle hoeken van de wereld!

alle-wielen-in-de-file

Alle wielen in de file – Harmen van Straaten

In dit prentenboek komt Kleintje Beer allerlei verschillende auto’s en vervoersmiddelen tegen. Er zit veel tegen, maar het komt allemaal goed! 

ik-reis-de-wereld-rond-kinderboek

Ik reis de wereld rond op wel 80 manieren – Annemarie Dragt

Dat je met het vliegtuig, de trein of de auto kunt reizen weten kinderen wel, maar er zijn nog veel meer manieren om te reizen. Van een hobbelig ritje op een kameel tot een vlucht met een jetpack, in dit boek komen 80 voertuigen langs van over de hele wereld.

De teksten zijn op rijm geschreven en zijn daarom fijn om voor te lezen. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

de-wereld-rond-in-elk-voertuig

De wereld rond in elk voertuig – Amber Stewart

De familie van Trip (ik moest hier al om lachen) gaat op avontuur. Ze vertrekken in een camper, nemen de metro in Parijs, een taxi in New York en nog meer.

Ook leuk is een magneetboek, bijvoorbeeld het magneetboek Mijn voertuigen.

van-zeppelin-tot-graafmobiel

Van Zeppelin tot graafmobiel – Marianne Busser en Ron Schröder

Vrolijke versjes over voertuigen en reizen!

op-de-luchthaven

in-het-vliegtuig

Op de luchthaven

Mijn kinderen hebben jaren plezier gehad van het boek ‘Op de luchthaven’ van Gaby Goldsack. Een flapjesboek. Het is alleen nog tweedehands te krijgen. Let op, er zijn vergelijkbare titels.

kijk-en-zoek-boek-op-reis

Het Groot Kijk en Zoek Boek op Reis

Een ander boek dat hier lange tijd een groot succes was was Het Groot Kijk en Zoekboek op reis. Zelf kon ik er ook naar blijven kijken. Elke keer als je keek zag je wel weer iets nieuws.

kinderboekenweek-prentenboek

André het astronautje, op zoek naar Laika

Behalve het kinderboekenweekgeschenk dat ik aan het begin van dit blog al noemde is er ook nog een prentenboek speciaal voor de Kinderboekenweek. André, het Astronautje, op zoek naar Laika. Het is geschreven door André Kuijpers.

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2019

‘Iedere reis begint in je hoofd. Een kartonnen doos volstaat om naar verre planeten te reizen. Is jouw kind de dromer die fantaseert? De denker die nieuwe technologie verzint? De doener die bouwt, of de durfal die instapt? Deze kinderen zijn allemaal in de toekomst nodig om de mensheid en onze planeet weer een stapje vooruit te brengen.’

Mooi gezegd!

Kinderboeken voor kinderen vanaf 7 of 8 jaar

pech-onderweg-boek

Pech onderweg – Over barre tochten en rampzalige reisjes

Pech onderweg is een supergrappige verhalenbundel bomvol barre tochten en rampzalige reisjes. Zo reis je met een tijdmachine naar de dinosaurustijd en neemt een spookkarretje per ongeluk de verkeerde afslag in een spookhuis. Hoe loopt dat af?

Pech onderweg is voor kinderen die van humor en spanning houden. De verhalen worden afgewisseld met moderne spreuken, wijsheden, limericks en reistips. Het is geschreven door Jozua Douglas en Tosca Menten (schrijversduo De Gouden Grijns).

niemand-houdt-don-carlo-tegen

Niemand houdt Don Carlo tegen – Oliver Scherz

Vijf maanden, twee weken en zes dagen. Zo lang wacht Carlo al op zijn Italiaanse vader. Zijn moeder heeft zijn vader de deur uitgezet en wil hem niet meer terug. Carlo mist zijn vader enorm en gaat naar Sicilië om hem terug te halen.

Helemaal alleen, in de internationale nachttrein, met de taxi en op de veerboot. Zonder ticket en zonder precies te weten hoe hij moet reizen. Tot hij eindelijk voor zijn vaders deur staat…

Een warm verhaal, vol spanning, achtervolging en humor, over hoe een 11-jarige moedige en gevoelige jongen alleen de reis naar Palermo maakt.

spekkie-en-sproet

Spekkie en Sproet: Complot in de trein – Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet mogen met politieneef Nelson mee naar Duitsland. Met de trein! Daar krijgt Nelson een dringend telefoontje: hij moet voor een belangrijke zaak meteen door naar Wenen. Spekkie vindt het prima, nu kan ze lekker speuren. En dat doet ze dan ook. De nachttrein naar Wenen zit namelijk vol mensen die zich verdacht gedragen…

Spekkie en Sproet is een serie spannende ‘detectives’ voor kinderen, maar het boek is ook prima los te lezen.

Willewete: Op reis met…

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken die bij het thema passen. In de serie Willewete heb je Op reis met de trein, Op reis met de auto, Op reis met het vliegtuig en Op reis met het schip. Leuk als voorbereiding op een vakantie met de kinderen!

apart-voertuig

De Waanzinnige Boomhut

Het hoeft net per se echt over reizen of voertuigen te gaan. De boeken van De Waanzinnige Boomhut (van inmiddels vele verdiepingen) blijven natuurlijk ook leuk. Ook daar kom je soms aparte voertuigen in tegen. Of de nieuwe serie Wombat & Vos, van dezelfde tekenaar: Terry Denton.

Boomhut boekenfan? Slaap zelf eens in een boomhut! Tips vind je op mijn blog over Bijzondere overnachtingen met kinderen.

boeken-vervoermiddelen

De avonturen van Robinson Crusoe

Of de boeken van Geronimo Stilton, bijvoorbeeld De avonturen van Robinson Crusoe: ‘Muis Robinson wil graag naar zee om avonturen te beleven. Hij droomt ervan om rijk te worden door handel te drijven. Al gauw wordt hij gevangen door piraten, maar hij weet te ontsnappen. Na acht jaar over de wereld te hebben gezworven lijdt hij schipbreuk en belandt op een ‘onbewoond’ eiland. Daar start zijn survival met orkanen, aardbevingen en kannibalen, maar ook een vriendschap. Zal hij het eiland ooit nog kunnen verlaten en hoe dan?’

Daniel Defoe, maar dan speciaal voor kinderen. Ik las dit boek een paar jaar geleden voor aan mijn zoon. Hij kan het nu ook zelf lezen.

dummie-de-mummie

Dummie de Mummie

Of… waan je in Egypte met de leuke Dummie de Mummie-boeken!

Kinderboeken voor kinderen van 10 jaar en ouder

de-trein-naar-onmogelijke-bestemmingen

De trein naar onmogelijke bestemmingen – P.G. Bell

Als Suzy midden in de nacht een vreemd kletterend geluid hoort, sluipt ze naar beneden en treft daar treinrails aan, dwars door haar huis! Over deze rails rijdt geen gewone trein, maar de magische Post Express die in de hele Unie van Onmogelijke Bestemmingen pakjes bezorgt. Suzy gaat mee en samen met haar reisgenoten raakt ze in gevaarlijke situaties verzeild. Hoe loopt dat af? Voor 10-14 jaar.

reisdagboek-van-travis-montgomery

Het reisdagboek van Travis Montgomery – Victoria Farkas

Het is het jaar 2173. Via het reisbureau boek je allang geen tripjes meer naar een of andere exotische bestemming op aarde. Mars is nu dé bestemming om je vakantie te vieren. De retourtjes Aarde-Mars zijn populairder dan ooit.

De 12-jarige Travis Montgomery gaat met zijn familie op een drieweekse familiegroepsreis naar Mars. Tijdens zijn reis houdt Travis een reisdagboek bij. De reis verloopt echter niet geheel vlekkeloos. Alles loopt anders, en als de reisleider er ook nog eens de brui aan geeft, dreigt de reis helemaal in de soep te lopen. Hoe loopt dat af?

boreas-en-de-zeven-zeeen

Boreas en de Zeven Zeeën – Mina Witteman

Boreas vaart met zijn ouders de wereld rond in een zeilboot. Hij krijgt online les. Eerst wil hij helemaal niet mee en verveelt zich aan boord, maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Hij maakt leuke en spannende dingen mee, helemaal als zijn beste vriendin Merel een zomervakantie lang met hen meevaart. Gaat hij daarna met Merel mee terug naar Nederland en bij zijn opa en oma wonen, of vaart hij verder mee?

Boreas en de Zeven Zeeën is een spannend verhaal vol actie voor echte avonturiers.

Kinderboeken voor kinderen van 12 jaar en ouder

bestemming-onbekend

Bestemming onbekend – Paul Mosier

Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen moet ze dagenlang in haar eentje met de trein reizen.

Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, maar ook dat een treinreis tijdelijk is en dat ze dus van alle mensen die ze heeft leren kennen ook weer afscheid moet nemen. Maar de indruk die deze mensen achterlaten is onuitwisbaar. En wat zou er in de doos zitten die ze bij zich heeft?

adres-onbekend-boek

Adres onbekend – Susin Nielsen

Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn rat in een camperbusje. Niet voor altijd, alleen voor de zomer, terwijl zijn moeder een baan zoekt. Maar de maanden verstrijken en zijn nieuwe middelbare school begint. Felix mag aan niemand laten weten dat hij geen echt dak boven zijn hoofd heeft, anders zal jeugdzorg hem bij zijn moeder weghalen. Gelukkig heeft hij een plan dat al hun problemen op moet lossen: hij wil meedoen aan zijn favoriete televisieshow én winnen, want dan krijgt hij veel geld. Zal het hem lukken? En kan hij zijn geheim bewaren? Want de leugens stapelen zich op…

Klik op de banner, bekijk de boeken en kies!

Kinderboekenweek 2019Kinderboekenweek 2019

Nog veel meer leuke boeken

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke boeken. Je kunt ook kijken welke boeken anderen het leukst vonden, welke de meeste prijzen hebben gekregen of die het best verkocht worden. Of misschien spreekt jouw) kind net iets heel anders aan. Mijn kinderen hebben deze boeken ook niet allemaal gelezen hoor! Een aantal wel; en sommige las ik voor.

voertuigen-boekenweek

Kinderboekenweek 2019

De Kinderboekenweek duurt van 2 tot en met 13 oktober 2019. Op scholen, in bibliotheken en in boekwinkels is vanalles te doen. Auteurs reizen het land door en er zijn allerlei leuke activiteiten en workshops. Kinderen ontdekken wat voor voertuigen er allemaal bestaan (op reis kom ik vaak hele leuke tegen!) en wat voor avonturen je onderweg kunt beleven.

Bekijk hier in wat voor bijzondere voertuigen ik allemaal gezeten heb!

Hopelijk vind je iets leuks!

kinderboeken

Wat las ik vroeger zelf graag?

Op de lagere school las ik nog niet zo veel. Wel genoot ik van de avonturenboeken van Wipneus & Pim. En ook de boeken van ‘De Vijf‘ (van Enid Blyton) las ik ook graag! Daar gebeurden altijd spannende dingen in. En Remi! Alleen op de wereld.

Wist je dat de boeken met de spannende avonturen van De Vijf nog steeds verkocht worden?

Thea Beckman en Jan Terlouw

Pas rond mijn 12e ontdekte ik het echte plezier in lezen en las ik ineens heel veel. Ik was een enorme fan van de boeken van Thea Beckman en Jan Terlouw. Zo spannend waren die altijd! Echt prachtige jeugdboeken! Kruistocht in Spijkerbroek vond ik het allermooiste jeugdboek ooit. Wel heb ik die vrij laat pas gelezen.

Zelf was ik vroeger fan van de boeken van Thea Beckman. En ook die van Jan Terlouw vond ik heel spannend! Echt aanraders!

Sjakie en de Grote Glazen Lift

Sjakie en de Grote Glazen Lift van Roald Dahl blijft ook leuk natuurlijk. Dit boek kreeg ik als kind voorgelezen op school en toen ik 12 was las ik het zelf. Ik heb ‘m nog, maar online is er nu een speciale Kinderboekenweekeditie van.

sjakie-en-de-grote-glazen-lift-kinderboekenweek

Wat is het favoriete boek van jouw kind? Of wat was jouw favoriete boek vroeger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *