reisgids-thailand-costa-rica-laos-bangkok

Hoe word ik wereldreiziger?

Op wereldreis gaan, is dat jouw droom? Verschillende landen ontdekken, iets van de wereld zien? Ja, je leest dit waarschijnlijk niet voor niets. Stiekem wil je gewoon wereldreiziger worden, toch? Maar hoe word je wereldreiziger?

Reizigers, backpackers, digital nomads…

Of je nou een backpacker, flashpacker of glampacker bent, en of je nou een landenverzamelaar of juist een slow traveller of digital nomad bent (ja, dat laatste is helemaal hot), het kan allemaal. De insteek en beleving is misschien anders, en er is de afgelopen 10 jaar heel wat veranderd, maar één ding hebben bijna alle echte reizigers gemeen:

Zin om te reizen, de wereld te ontdekken of op een andere plek te zijn, ver van hier!

Reislust!

Reiskriebels. Reislust. Exploratiedrang! Daar begint het mee, en als je het eenmaal gehad hebt komt het altijd weer terug. Het bekende reisvirus.

Steeds wéér wil je weg! Herkenbaar?

Op wereldreis of gewoon vaak opnieuw de wereld in

Echt op wereldreis ben ik nooit geweest, ik zou mezelf dan ook geen wereldreiziger noemen, maar ik ben wel vaak weg geweest, ook met m’n rugzak; niet alleen in Zuid-Europa, maar ook in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika.

Reizen in je eentje

Eind jaren 90 ging ik 5 x per jaar op pad, terwijl ik echt niet veel te besteden had. Als ik de kans had ging ik, ook al was het maar kort. Dat schreef ik in m’n bio ook al. Meestal in mijn eentje, naar Maleisië bijvoorbeeld, naar Thailand ook, en naar Venezuela.

Soms ging ik met een vriendin, naar Laos of Costa Rica. Of met partner, naar Sri Lanka, Cuba… Als je de werelddelen in het overzichtje aanklikt zie je waar ik geweest ben. Met mijn rugzak meestal (hij staat op de foto hieronder), en (meestal) de Lonely Planet.

Maleisie-backpacken

Backpacken…

Voor mij was backpacken dit. Met je rugzak warm en bezweet ergens aankomen, samen met andere reizigers die je in de lokale bus hebt ontmoet. Om er bij het betreffende hostel achter te komen dat het vol zit en je met je Lonely Planet of Rough Guide onder je arm en je rugzak op je rug op zoek moest naar de volgende. En nee, je kon niet even iets posten of online opzoeken tussendoor. Maleisië, in 2000.

slowboat-Laos

Ook deze foto is er zo een. Op de slowboat in Laos. Je zat er 2 dagen op, dus ja, iedereen was het inmiddels bést een beetje zat. Niemand had een smartphone, iedereen een houten kont. Want je zat gewoon maar wat te zitten. Je keek naar de omgeving, en soms kletste je wat, of je las in je reisgids.

Hoe word ik wereldreiziger?

UPDATE: De nieuwste druk van Hoe word ik wereldreiziger is beschikbaar op 1 januari 2018. Je kunt het boek reserveren! Ik schreef 2 hoofdstukken van dit boek, o.a. het hoofdstuk Literaire Wereldreizigers.

Er is ook een e-book beschikbaar:

Champagne backpackers

Een nieuw soort wereldreizigers: de ‘champagne backpackers’

In de loop van de tijd is er veel veranderd. In het boek lees je o.a. een interview met de oprichter van Lonely Planet: Tony Wheeler. Hij vertelt over het nieuwe soort wereldreizigers, de ‘champagne backpackers’, de reizigers met tablets en smartphones. Wat voor tip geeft hij?

Interview met Floortje Dessing

Ook staat er een interview met Floortje Dessing in. Hoeveel reizigers zijn niet jaloers op wat zij jarenlang voor 3 op reis heeft gedaan of kijken maar al te graag naar het programma ‘Naar het einde van de wereld’.

Ervaringen van mensen die op wereldreis gingen

Daarnaast lees je ervaringen van mensen die op wereldreis gingen met kinderen. De leuke kant ervan, maar ook de soms minder leuke kant. En een hoofdstuk over Britt Das, die -inmiddels al weer even geleden- helemaal van Amsterdam naar Tibet liep! Door landen als Oekraïne, Tadzjikistan, Pakistan en Afghanistan.

Praktische informatie over reizen

Een praktisch deel ook: over risicogebieden, bespaartips en als vrouw alleen op reis. Ideeën ook voor je reisuitrusting; want wat neem je nou eigenlijk wel en niet mee als je met een rugzak op (wereld)reis gaat?

Reisforums

Het hoofdstuk Informatiebronnen, ook van mijn hand, zou elke maand wel geüpdatet kunnen worden. Ongelofelijk, in de begintijd van internet haalde ik mijn informatie altijd van travel forums en startpagina’s over backpacken of een bepaalde bestemming. En ik zocht vaak in Thorn Tree van de Lonely Planet, wat nog steeds kan trouwens. Hoe deed jij dat? En hoe doe je het nu?

Ook las ik veel boeken, die ik gewoon bij de bibliotheek haalde. En ik kocht wat naslagwerken. Tegenwoordig kan vrijwel alles natuurlijk online, maar soms is een boek ook wel heel fijn.

Literaire wereldreizigers denise miltenburg

Selectie

Harri Theirlynck, voormalig hoofdredacteur van REIZEN magazine selecteerde de 10 leukste hoofdstukken uit Hoe word ik wereldreiziger, waaronder één van de hoofdstukken die ik geschreven heb: Literaire wereldreizigers. Is dat eens even leuk! Een hoofdstuk dat ik alweer enige tijd geleden schreef, maar waar ik best wel trots op ben.

RODW intro hoofdstuk denise

Is op wereldreis gaan anno 2015 nog dapper? Zijn we niet allemaal ‘vliegende kantoortjes’ geworden, zoals Harri Theirlynck het zo mooi verwoordde? Lees het en je weet het.

Zijn we niet allemaal vliegende kantoortjes geworden?

Backpacker, glampacker en flashpacker

O ja, en vraag je je na het lezen van dit stuk af wat het verschil nou eigenlijk is tussen een backpacker, glampacker en flashpacker? Grofweg gezegd komt het hier op neer: een backpacker is de budget rugzakreiziger van weleer, zoals ik het nog ken (zei het oude wijf, ha ha). Een glampacker wil iets meer luxe en stijl. En een flashpacker heeft ook wat meer te besteden, maar hecht naast comfort vooral waarde aan wifi.

Digital nomad worden

Hoe dan ook, heb je plannen op wereldreis te gaan, dan is dit dus een must read. Niet alleen voor twintigers die de wereld pas net echt gaan ontdekken, maar ook voor dertigers die met kinderen lang op reis willen, of veertigers en ouder die overwegen alles te verkopen of op te slaan en gewoon te gáán… Of daar stiekem van dromen. Digital nomad worden!

Een heerlijk reisboek

‘Hoe word ik wereldreiziger’ (van uitgeverij Lannoo, tevens de uitgever van de leuke Trotter-reisgidsen) is gewoon een heerlijk boek om helemaal in de reisstemming te komen. Of zoals op de achterflap staat:

‘Een boek voor het begin van een weergaloos avontuur. Want het leven is toch meer dan keurslijf en regelmaat?’

Lezen dus!

Hoe word ik wereldreiziger boek

Bestellen kan hier: Hoe word ik wereldreiziger.

Nog een mooi boek: De kunst van het reizen.

Alvast veel leesplezier!

12 gedachten over “Hoe word ik wereldreiziger?

 1. Suzanne

  Wat een leuk, interessant artikel. Ik wil dat boek ook eens lezen. En wat een geweldige foto’s van hoe het ‘vroeger’ was. Dat lijkt mij stiekem wel gaaf om nog eens te doen, helemaal zonder smartphone of stap. Maar dan moet iedereen wel meespelen 😉 Tegelijkertijd maakt het de wereld ook een stuk kleiner en makkelijker, dus profiteer daar ook maar van 🙂

  xx

  1. Denise

   Haha, ja, dat kan ik me voorstellen. Als anderen wél een smartphone mee hebben en jij niet is het ook niet ideaal. Gewoon allemaal zonder inderdaad!

 2. Naomi in Wonderland

  Wat een leuk en interessant boek. Ik ben nu 23 en ik reis al sinds m’n 16de, maar ik heb op zich (bijna) altijd met smartphone/iPad gereisd dus het opzoeken van informatie ging natuurlijk heel wat sneller dan zoveel jaren terug. Ben ik stiekem wel heel gelukkig om

 3. Lotte

  Wow, supergaaf dat je nog hebt gereisd in de tijd zonder smartphones en internet… Dat is wel echt anders! Wat betreft boeken op reis, ik neem eigenlijk structureel de Lonely Planet van mijn bestemming mee en doe inderdaad vooraf onderzoek online. Maar op bestemmingen als Nieuw Zeeland is het wel heerlijk dat je op heel veel plekker nog geen wifi hebt en dus totaal disconnected bent en niks anders kunt dan een boekje (of in mijn geval e-reader;-) lezen en genieten van de natuur, heerlijk!

 4. Yvonne

  Ik wist niet dat jij 2 hoofdstukken voor dit boek schreef! Ik heb de van voor 2007 versie hier liggen, toen we zelf voor lange tijd op reis vertrokken en idd zie ik jouw fotootje er nu achterin staan. Leukleukleuk! 🙂 Overigens ging ik tot afgelopen december gewoon zonder smartphone op reis, deze laatste reis ben ik ook overstag gegaan, hoewel ik me in de laatste week realiseerde dat ik het ding al dagen niet meer gezien had en serieus mijn spullen moest doorzoeken om m te vinden. 😉

 5. ivonne

  Ik herken het verschil wel, we hadden het er gisteren nog over . Waar ik “vroeger” (zei het andere oude wijf”) nog een muntje in de telefooncel gooide om vanuit Frankrijk naar huis te bellen en dagen onbereikbaar was op verre reizen is de wereld nu een stuk kleiner geworden. Wij lieten ons vaak afzetten in een straat waar diverse hostels bij elkaar zaten (Uit de LP) en als de één niet beviel liepen we door naar de ander. Dat doen we trouwens nog steeds geregeld, lang leve de vrijheid!

 6. antonette

  Leuk artikel en bedankt voor de tip van het boek, die ga ik op mijn verlanglijstje zetten. Tegenwoordig is reizen anders dan pak ‘em beetje 15 jaar geleden, toen ik voor het eerst als backpacker op reis ben. Ik denk niet dat het per definitie slechter is geworden omdat we nu allemaal een mobieltje en een laptop hebben, maar wel anders uiteraard. Toen wij bijvoorbeeld door Azië reisden, was de Lonely Planet onze bijbel, vooral wat accommodaties betreft. Dan stapten we ergens uit de bus en gingen we vragen of er plek was. Soms belden we. Tegenwoordig regel je alles op booking.com want daar staan reviews en dan weet je of het iets is of niet… iets wat ik best handig vind. Reizen is minder spontaan geworden, maar ook kun je op die manier meer uit je tijd halen, en dat is me eigenlijk ook wel wat waard… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *