Dagje weg in de winter: overdekte en winterse uitjes

Dagje weg in de winter: overdekte en winterse uitjes

Wil je een dagje weg in de winter? Hier vind je leuke uitjes voor de wintermaanden. Overdekte uitstapjes maar ook typische winteruitjes voor een dagje weg in winterse sferen. Er staan ook veel verrassende en onbekende uitjes bij! Met een update voor 2023-2024 (wordt aan gewerkt).

dagje-weg-winter

Ik weet zeker dat je nog niet alles gedaan of gezien hebt!

dagje-strand-uitwaaien

Dagje weg in de winter

Hoe dan ook, in dit blog vind je tips voor een dagje weg in de winter. Leuke ideeën voor uitjes in november, december, januari, februari en maart. Veel activiteiten kunnen vanaf april ook nog, maar de focus ligt nu even op de winterperiode: voor wie er in de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie of tussendoor op uit wil.

Een leuk dagje weg in het weekend of op een doordeweekse dag in de winter.

dagje-weg

Uitstapje met partner, kids, een vriend(in) of in je eentje

Dus… wil je met je partner, je kinderen, met opa en oma, een vriendin of gewoon in je eentje een dagje of half dagje iets leuks doen in Nederland? Actief of juist ontspannend? Lees dan zeker verder.

Het ene uitje is geschikt voor gezinnen, het andere is juist leuker met z’n tweetjes, met vrienden of vriendinnen, of alleen. Op 1 na heb ik alle uitjes zelf getest. De foto’s zijn ook zoals altijd van mij.

Uitjes voor volwassenen, maar de meeste zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen!

dagje-weg-kerstvakantie

Uitjes binnen en buiten

Ik tip niet alleen overdekte uitjes waar het lekker warm is zodat je de kou even kunt ontvluchten of waar je naartoe kunt als het regent, maar ook leuke dingen om juist lekker buiten te zien en te doen als je het binnen zitten zat bent. Kortom:

Wat is er allemaal te doen in de winter in Nederland?

dagje-weg-amsterdam

uitjes-winter

12 leuke uitjes in de winter

Met sommige van ondergenoemde uitjes kun je een dag zoet zijn, andere zijn meer iets voor een paar uur of iets korter. Uiteraard kun je het altijd met andere leuke dingen in de buurt combineren zodat je echt een dagje weg bent.

Tip: Soms gelden speciale acties en aanbiedingen; kijk dus zeker even op LeuksteTickets of Dagtickets op welke attracties je eventueel korting kunt krijgen.

1. IJsbeeldenfestival Zwolle

Van 16 december 2023 tot en met 25 februari 2024 kun je weer naar het ijsbeeldenfestival in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival is er dus niet alleen in de kerstvakantie, maar ook in de voorjaarsvakantie nog!

Voorgaande thema’s waren ‘wereldberoemde verhalen’ en ‘What a wonderful world’. Dit jaar is het thema Mythen en Legenden. Bekijk hier het aparte blog over het prachtige IJsbeelden festival in Zwolle!

In 2022-2023 was het ook in Scheveningen, maar nu niet. Jammer, want ik vond het erg mooi: Foto’s IJssculpturen Scheveningen 2023.

Het koudste uitje van Nederland: schitterende ijssculpturen bewonderen!

uitje-ijsbeelden

2. Auto’s kijken in het Louwman museum

Een museum dat niet veel mensen kennen is het Louwman museum in Den Haag, op de grens met Wassenaar, aan de rand van het Haagse Bos. Zelfs in Den Haag kennen veel mensen het museum niet of zijn er nog nooit geweest, terwijl het een heel groot en mooi museum is.

Ik heb totaal niks met auto’s, maar ik vond het echt ontzettend leuk en interessant! Je ziet koetsen van vroeger, auto’s van vroeger, Amerikaanse auto’s, auto’s uit bekende films, hypermoderne auto’s, racewagens, vanalles. Echt auto’s in alle soorten en maten. Mijn zoon was er al eens geweest met school, maar nu ik zelf ging was ik echt verrast.

Een bijzonder automuseum en echt een aanrader!

dagje-weg

cool-museum

dagje-weg-wassenaar

oude-auto-uitje

Tip: heb je niks met auto’s maar meer met vliegtuigen? Ga eens naar Luchtvaartmuseum Aviodrome!

3. The 5D flight experience in This is Holland

The 5D ultimate flight experience van This is Holland in Amsterdam is wel het allergaafste wat je in Nederland kunt doen. Wat ontzéttend mooi! Je vindt het direct achter het EYE Filmmuseum en naast de A’DAM Toren. Ik schreef er al een keer uitgebreid over, maar ik wil het hier zeker weer noemen.

Echt, gaat dat zien! Nadat ik al een keer alleen ben geweest ben ik ook nog een keer met mijn kinderen en mijn moeder geweest. Wil je ook? Boek hier je ticket!

Je gaat zitten in een paar stoeltjes waarin je een hele aparte ervaring gaat hebben: een ‘vlucht’ waarbij het voelt alsof je als een vogel over Nederland vliegt: over molens, akkers, deltawerken, over steden en landschappen en zelfs over zee. En dat voel je! Ik kan het niet beschrijven, je moet het meemaken.

Schitterend!

uitje-winter-met-kinderen

Deze 5D flight experience vergeet je nooit meer! Zó mooi is het!

dagje-weg-amsterdam

4. Het wonderlijke Panorama van Mesdag

Ook erg indrukwekkend als je het voor het eerst ziet is Panorama Mesdag. Ik ben er twee keer geweest en was beide keren overdonderd door wat ik zag. Het is echt niet zomaar een schilderij, het is alsof je persoonlijk op een duintop in Scheveningen staat in plaats van midden in het centrum van Den Haag. Alsof je in het verleden staat. Erg mooi!

Je ticket voor Panorama Mesdag kun je bestellen via Tiqets. Maak er een compleet dagje weg van door ook mijn andere Den Haag tips te lezen. Ben je bijvoorbeeld al eens in het Eschermuseum geweest? Ook dat is echt een aanrader!

Panorama Mesdag moet je echt een keer zien!

bijzonder-museum

uitjes-in-de-winter

5. Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum is een ontzettend leuk museum om met kinderen te bezoeken. Het is ruimtelijk, er is veel te zien, het is afwisselend, er staan mooie oude treinen, je kunt een tourtje met koptelefoons op doen waarbij je je in het verleden waant en kinderen kunnen buiten met een treintje meerijden.

Tip: Via LeuksteTickets kun je met korting naar het Spoorwegmuseum!

Het museum is grotendeels binnen, maar ook een beetje buiten. In de kerstvakantie kun je er tijdens ‘Winterstation’ altijd schaatsen, dat heb ik toen ook gedaan met de kinderen. Ik was er een paar jaar terug met familie (och, wat waren mijn schatjes een paar jaar geleden nog klein!) en vond het heel anders dan ik gedacht had, maar verrassend leuk!

De kopfoto van dit blog nam ik overigens ook in het Spoorwegmuseum.

dagje-weg-kinderen

dagje-weg

Ondertussen droom ik (hierboven in het Spoorwegmuseum kijkend naar de trein hieronder) even weg bij het idee dat je in vroeger tijden helemaal met de Oriënt Expres van Parijs naar Constantinopel kon (Istanbul) kon reizen. Nou ja, vroeger? Het kan nog steeds. Sommige luxe treinen bestaan ook nu nog, voor wie voldoende budget heeft, zoals de Venice Simplon-Oriënt-Express.

dagje-weg-trein

6. Een mooie (onbekende) stad bezoeken

Of wandel een dagje door een mooie stad. Niet om ergens naar binnen te gaan, maar juist lekker buiten te wandelen als het weer het toelaat. Geniet van de architectuur, van bijzondere gebouwen, van street art, kerstverlichting en winterse sfeer. Een dagje stad hoeft niet veel te kosten en je bent er toch lekker uit.

(Bijna) gratis dagje weg naar een stad.

Je kunt voor bekende steden als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag kiezen (ook met kids), maar ga ook eens naar een wat kleinere of minder bekende stad. Wat dacht je van één van de mooie vestingsteden of Hanzesteden, zoals Zutphen (op m’n foto hieronder), Deventer (blogster Anne schreef over leuke adresjes in Deventer), Doesburg of Kampen? Of een Brabantse stad, zoals Den Bosch? Blogger My Wanderlust Diary heeft alvast wat leuke tips voor vintage en tweedehands winkels in Den Bosch. Ook echt heel mooi is het witte stadje Thorn in Limburg!

Of bezoek een stad net over de grens, in België, bijvoorbeeld Antwerpen (heel leuk eind december, en natuurlijk met de kerstmarkt!), Gent of Brugge. Blogger Worldwife tipt leuke bier hotspots in Brugge voor je. Je kunt er ook naar het biermuseum. Blijven slapen is natuurlijk ook wel fijn. Kijk maar eens bij de mogelijkheden voor een stedentrip België. Of ga gezellig naar een Duitse stad als Düsseldorf of Keulen! Ook niet ver en erg leuk in december: Lille!

Behalve naar een Nederlandse stad kun je natuurlijk ook een mooie Belgische of Duitse stad bezoeken! Zo ver is het niet!

dagje-weg

7. Food hall

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar bezoek eens een food hall. Veel grote steden hebben er tegenwoordig wel een en alle foodhallen zijn overdekt. Lekker een beetje kijken, proeven van street food en exotische gerechten en gewoon lekker genieten. Misschien doe je ideeën op voor recepten die je zelf nog eens wil uitproberen of ontdek je kruiden of etenswaren die je nog niet kende.

Dit uitje kan zowel overdag als (vroeg) in de avond. Gewoon een hapje en drankje doen, gezellig kletsen of naar het langs slenterende publiek kijken is ook altijd leuk.

Bekende food hallen in Nederland zijn de Foodhallen in Amsterdam, de Markthal in Rotterdam, maar kende je MingleMush in Den Haag, de foodhal bij de Haagse Bluf en de Foodhal in Scheveningen al? En de Fenix Food Factory in Rotterdam of World of Food in Amsterdam-Zuidoost? Dat is nog niet alles. Ga ook eens naar FoodHall Breda, Downtown Gourmet Market in Eindhoven of de Twentsche Foodhal in Enschede!

dagje-weg

dagje-weg-rotterdam

De ene foodhal is meer een ‘markt’ waar je wat lekkere dingen voor thuis kunt kopen, de andere zijn meer een restaurantconcept. De meeste zijn niet zo groot dat je er uren kunt doorbrengen, maar de Bazaar in Beverwijk bijvoorbeeld (die al lang bestond voordat foodhallen bekend werden) is wel heel groot.

dagje-weg

8. Een winterse wandeling maken

Omdat je in de winter veel binnen zit is het natuurlijk ook lekker om een keer een mooie wandeling in de natuur te maken. Vooral fijn als de zon schijnt of, nog leuker, als het sneeuwt. Wandelen kost niks en doet altijd goed. Een gezond dagje weg dus!

Lekker uitwaaien op het strand of in een mooi natuurgebied!

Ga naar het bos, de heide, het Henschotermeer, de zee in Zandvoort, het strand van Scheveningen of de kust bij Kijkduin. Wandel het kustpad (juist ook in de winter!), ontdek Nationaal Park Hollandse Duinen of één van de vele andere mooie plekken en natuurgebieden in Nederland.

dagje-weg-in-de-winter

uitje-strand

En natuurlijk sluit je af met warme chocolademelk!

winter-uitje

9. Schaatsen op een leuke ijsbaan

Een typisch winter-uitje is natuurlijk schaatsen. Schaatsen op natuurijs is uiteraard het leukst, maar vriest het niet en wil je toch schaatsen dan kan dat op heel veel plekken in Nederland.

Je kunt kiezen voor een bekende ijsbaan als de Jaap Edenbaan in Amsterdam (lekker buiten!), de Uithof in Den Haag of Thialf in Heerenveen, maar ook voor tijdelijke ijsbanen die je vaak op heel veel plekken in Nederland ziet.

Ieder jaar kun je schaatsen op de kleine overdekte schaatsbaan bij het Kurhaus in Scheveningen. Update 2023: het Cool Event in Scheveningen is dit jaar van 11 november 2023 tot en met 11 februari 2024. Ga dus eens in december naar Scheveningen!

Voorheen kon je ook altijd schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam. Op de website Ice Amsterdam lees ik dat dat helaas dit jaar niet het geval is. Erg jammer!

schaatsbaan-museumplein

schaatsen-jaap-edenbaan

De foto’s hierboven zijn van het Museumplein en de Jaap Edenbaan in Amsterdam, de foto hieronder is van mijn dochter op de schaatsbaan op het Kurhausplein tijdens het Cool Event in Scheveningen wat dit jaar extra lang duurt, nog tot en met 11 februari 2024! Foto’s van januari 2023 zie je hier.

dagje-weg-in-winter

10. Spa en wellness

Wil je liever ontspannen dan inspannen en even echt lekker opwarmen in de winter dan is een bezoek aan de sauna, spa of een mooi wellness centrum natuurlijk helemaal heerlijk. Het ideale dagje weg in de winter. Dit mag meestal niet met jonge kinderen, maar is ideaal als je zelf behoefte hebt aan ontspanning.

Even een dagje helemaal niets: geen telefoon, geen prikkels, alleen maar badderen en relaxen. Neem je partner, een vriendin, je moeder of je zus mee of ga lekker alleen om nóg beter tot rust te komen. Zelf ben ik ook alweer veel te lang niet geweest.

Saunaweken

dagje-weg

Een mooi wellness resort uitkiezen en straks heerlijk ontspannen!

Jaren geleden was ik bij Thermae 2000. Een aanrader! Maar er zijn er meer. Zoek zelf een mooi wellness resort uit. Op Voordeeluitjes.nl vind je ook verschillende wellness arrangementen wellness arrangementen. Je vindt vast wel een heerlijke spa, sauna of wellness centrum bij jou in de buurt. Wordt het de Veluwse Bron? Of de Zwaluwhoeve? Of een andere? Bekijk hier de wellness aanbiedingen:

wellness-uitje

11. Naar een gezellige kerstmarkt

Zoekend naar tips voor uitjes in de winter kom je natuurlijk ook vanzelf uit bij de kerstmarkten. Niet alleen de bekende kerstmarkten in Duitsland en België, maar ook in Nederland vind je gezellige kerstmarkten, van Den Haag tot Valkenburg!

Wat dacht je van de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht of de jaarlijkse Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag? Als het donker wordt is het daar zó sfeervol en gezellig! Of kies voor de bijzondere kerstmarkt in de grotten van Valkenburg (wat sowieso een erg sfeervol stadje is) of voor Wintertijd Heerlen.

Een dagje naar het buitenland? De kerstmarkt in Antwerpen is dichtbij en geweldig leuk! Kerst in Lille is ook leuk!

Boek een leuke kerstmarkt stedentrip of ga een dagje op en neer!

kerstmarkt-uitje

Liever iets in Scandinavische sferen? Wat dacht je van de Zweedse Kerstmarkt in de Suikerfabriek in Groningen? Of de Noorse kerstmarkt in de Noorse staafkerk in Rotterdam? Ik liep er toevallig pas langs:

kerstmarkt-zeemanskerk-rotterdam

Bijzondere kerstmarkten in Nederland!

Toch liever naar een kerstmarkt in Duitsland? Kijk dan eens naar de OAD kerstmarktencruise! Je kunt ook met TUI naar de kerstmarkten in Duitsland! Of ga met de trein naar een kerstmarkt! Kijk ook zeker eens bij Slangen Reizen:

12. Dagje naar de sneeuw

Vind je het niet erg om iets verder te reizen voor een onvergetelijk dagje weg in de winter? Geef iemand een dagje Winterberg als cadeau en ga gezellig samen naar de sneeuw!

dagje-sneeuw

13. Een lichtfestival bezoeken of Fabrique des Lumières

In heel veel steden kun je in december een lichtfestival bezoeken: GLOW Eindhoven, Amsterdam Light Festival en de Grote Schijn in Rotterdam en Arnhem. Ook sfeervol: Gouda bij kaarslicht. Of ga eens naar Fabrique des Lumières.

Tip: je kunt ook een Amsterdam Lights Cruise boeken!

14. Een brouwerij bezoeken

Nog zo’n uitje waar je niet zo snel aan denkt: bezoek eens een brouwerij! Maak bijvoorbeeld een rondleiding door de fabriek van Grolsch. Een erg populair en leuk 18+ uitje. Het is door het publiek zelfs gekozen tot beste uitje van 2018.

Denk je: ‘Grolsch? Ik ben meer een Heineken-liefhebber!’, breng dan eens een bezoek aan de Heineken Experience. In 1988 werd deze oudste brouwerij van Heineken, in het centrum van Amsterdam, gesloten, maar het is nu een attractie. Je kunt het bezoeken en zo alles te weten komen over het erfgoed van Heineken, het brouwproces, innovaties en het verhaal achter de ster in het logo van Heineken.

Ook leuk: ga met de Amsterdamse Brouwbus mee! Een tour langs drie kleine brouwerijen met proeverij! Leuk met een partner, maar ook met een groepje vrienden of vriendinnen, of als mannenuitje.

15. WONDR Experience

Bezoek pop up museum en instagram walhalla WONDR! Dit is dé plek voor een paar uur plezier en mooie foto’s maken. Een superleuk én origineel uitje! Ik ging ook en hier lees je meer: WONDR Experience.

uitje-winter

Blijven slapen op de plek waar je bent

Heb je geen zin om na een gezellig dagje weg ’s avonds nog terug te moeten rijden? Boek dan als het maar even kan lekker een nachtje in een hotel. Of… boek eens een écht bijzondere overnachting! Dan is slapen een uitje op zich!

Ook een winters dagje weg? Ik wens je alvast heel veel plezier!

dagje-weg-winter

Uitjes

Ik verzamelde de uitjes op eigen initiatief en uit eigen ervaring. Bij enkele uitjes staat een affiliatelink. Als je via zo’n link iets boekt krijg ik een heel klein percentage. Voor jou maakt het qua prijs niets uit.

Tips delen!

Vond je dit blog met tips leuk? Deel het of tag je vrienden, familie of partner op Facebook en laat ze weten welk uitje je wel een keer met ze zou willen doen. Heb je zelf nog leuke tips? Reageer dan vooral. En kijk ook zeker eens bij mijn andere blogs. Misschien vind je hier ook wel een leuke vakantie! Want ja, misschien wil je stiekem toch het allerliefst écht weg!

Met welk uitje heb ik je op een idee gebracht?

9 gedachten over “Dagje weg in de winter: overdekte en winterse uitjes”

    1. Haha, dank je Elly. Het ziet er leuk uit, dus ik heb ‘m erbij gezet. Ik twijfelde zelf of ik er foodhal of food hall van moest maken, maar zo te zien twijfelen meer mensen daarover. Nu werkt de link in elk geval wel. 😉

  1. Wat een super leuke uitjes heb je allemaal verzameld. The 5D flight experience in This is Holland kende ik helemaal niet, maar je hebt me helemaal enthousiast gemaakt. Zodra de verbouwing hier klaar is wil ik ook echt weer wat meer in eigen land (en bij de buren) gaan doen.

    1. Ja, echt, dat moet je echt doen! Zo gaaf is dat! Echt schitterend! Ik heb die blog erover best vaak gedeeld vorig jaar, maar kennelijk had je ‘m gemist.
      Best veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar het is echt zo mooi!

  2. Wandelen in de winter is heerlijk! Erna lekker opwarmen met een grote kop thee of chocolademelk. Top! De markthal in Rotterdam staat ook nog op mijn wishlist!

  3. Zutphen is de plaats waar de foto van de kade met witte koopmanshuizen en de kerktoren op de achtergrond is gemaakt. Je kunt hier een prachtige stadswandeling of fietstocht maken. De Walburgiskerk , zoals de kerk op de foto heet, is te bezoeken en heeft een inpandige kettingbibliotheek. Een fraai UNESCO monument. Ik heb een stadswandeling gemaakt met de St. Stadswandeling en Arrangementen (stadswandeling-zutphen.nl). Fantastische gidsen die met plezier en kennis de mooiste plekjes laten zien! Een echte aanrader voor jong en oud in elk jaargetijde!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven