dagje-weg

Dagje weg in de winter: overdekte en winterse uitjes

Wil je een dagje weg in de winter? Hier vind je leuke uitjes voor de wintermaanden. Overdekte uitstapjes maar ook typische winteruitjes voor een dagje weg in winterse sferen. Er staan ook veel verrassende en onbekende uitjes bij! Met een update voor 2020!

dagje-weg-winter

Ik weet zeker dat je nog niet alles gedaan of gezien hebt!

dagje-strand-uitwaaien

Dagje weg in de winter

Hoe dan ook, in dit blog vind je tips voor een dagje weg in de winter. Leuke ideeën voor uitjes in november, december, januari, februari en maart. Veel activiteiten kunnen vanaf april ook nog, maar de focus ligt nu even op de winterperiode: voor wie er in de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie of tussendoor op uit wil.

Een leuk dagje weg in het weekend of op een doordeweekse dag in de winter.

dagje-weg

Uitstapje met partner, kids, een vriend(in) of in je eentje

Dus… wil je met je partner, je kinderen, met opa en oma, een vriendin of gewoon in je eentje een dagje of half dagje iets leuks doen in Nederland? Actief of juist ontspannend? Lees dan zeker verder.

Het ene uitje is geschikt voor gezinnen, het andere is juist leuker met z’n tweetjes, met vrienden of vriendinnen, of alleen. Op 1 na heb ik alle uitjes zelf getest. De foto’s zijn ook zoals altijd van mij.

Uitjes voor volwassenen, maar de meeste zijn ook geschikt voor gezinnen met kinderen!

dagje-weg-kerstvakantie

Uitjes binnen en buiten

Ik tip niet alleen overdekte uitjes waar het lekker warm is zodat je de kou even kunt ontvluchten of waar je naartoe kunt als het regent, maar ook leuke dingen om juist lekker buiten te zien en te doen als je het binnen zitten zat bent. Kortom:

Wat is er allemaal te doen in de winter in Nederland?

dagje-weg-amsterdam

uitjes-winter

12 leuke uitjes in de winter

Met sommige van ondergenoemde uitjes kun je een dag zoet zijn, andere zijn meer iets voor een paar uur of iets korter. Uiteraard kun je het altijd met andere leuke dingen in de buurt combineren zodat je echt een dagje weg bent.

Tip: op sommige attracties gelden speciale acties en aanbiedingen; kijk dus zeker even op welke dagattracties je eventueel korting kunt krijgen.

1. IJsbeeldenfestival Zwolle

Van 14 december tot en met 1 maart 2020 kun je naar het ijsbeeldenfestival in Zwolle. Het Nederlands IJsbeelden Festival is er dus niet alleen in de kerstvakantie, maar ook in de voorjaarsvakantie nog! Vorig jaar was het thema ‘wereldberoemde verhalen’, dit jaar is het thema “R-IJS DOOR DE TIJD”.

Update 2020-2021: helaas gaat het IJsbeeldenfestival in Zwolle dit jaar i.v.m. het coronavirus niet door. Het volgende IJsbeelden Festival is van 18 december 2021 t/m 6 maart 2022.

Wel kun je in de winter van 2020-2021 in plaats van ijssculpturen zandsculpturen bewonderen!

dagje-weg-winter

IJsbeelden Scheveningen

Op het strand van Scheveningen (vlakbij de Pier) kun je in het kader van Cool Event Scheveningen van zaterdag 7 december 2019 t/m zondag 12 januari 2020 ook weer de mooiste ijssculpturen bewonderen! De Ice Expo is in een tijdelijke hal (tent) op het strand. Kleed je goed warm aan, want het is er héél erg koud: min 15!

Het koudste uitje van Nederland!

Het is niet zo heel groot, dus je hebt het best snel gezien, maar het is wel heel mooi gemaakt. Het thema voor 2019-2020 is Frozen Magic! Het thema van vorig jaar (waar je de foto’s van ziet) was ‘Tales of Steam & Ice’ en dus zag je sculpturen die de tijd van de industriële revolutie weergeven, maar ook enkele andere mooie ijsbeelden.

Ik vond het vorig jaar in elk geval erg leuk om al die prachtige sneeuw- en ijssculpturen te zien. Hier zie je meer foto’s van de Ice Expo. De Ice Expo is onderdeel van het Cool Event Scheveningen. De sculpturen zijn tot en met 12 januari te zien, schaatsen kan nog tot en met 26 januari 2020. Meer Scheveningen-tips vind je hier: Scheveningen.

Cool Event is dit jaar van 9 november 2019 tot en met 12 januari, dan wel 26 januari 2020.

uitje-ijsbeelden

2. Auto’s kijken in het Louwman museum

Een museum dat niet veel mensen kennen is het Louwman museum in Den Haag, op de grens met Wassenaar, aan de rand van het Haagse Bos. Zelfs in Den Haag kennen veel mensen het museum niet of zijn er nog nooit geweest, terwijl het een heel groot en mooi museum is.

Ik heb totaal niks met auto’s, maar ik vond het echt ontzettend leuk en interessant! Je ziet koetsen van vroeger, auto’s van vroeger, Amerikaanse auto’s, auto’s uit bekende films, hypermoderne auto’s, racewagens, vanalles. Echt auto’s in alle soorten en maten. Mijn zoon was er al eens geweest met school, maar nu ik zelf ging was ik echt verrast.

Een bijzonder automuseum en echt een aanrader!

dagje-weg

cool-museum

dagje-weg-wassenaar

oude-auto-uitje

Tip: heb je niks met auto’s maar meer met vliegtuigen? Ga eens naar Luchtvaartmuseum Aviodrome!

3. The 5D flight experience in This is Holland

The ultimate flight experience van This is Holland in Amsterdam is wel het allergaafste wat je in Nederland kunt doen. Wat ontzéttend mooi! Je vindt het direct achter het EYE Filmmuseum en naast de A’DAM Toren. Ik schreef er al een keer uitgebreid over, maar ik wil het hier zeker weer noemen.

Echt, gaat dat zien! Nadat ik al een keer alleen ben geweest ben ik ook nog een keer met mijn kinderen en mijn moeder geweest. Wil je ook? Boek hier je ticket en ga met korting naar This is Holland!

Via mijn blog kun je tijdelijk met korting naar This is Holland!

Je gaat zitten in een paar stoeltjes waarin je een hele aparte ervaring gaat hebben: een ‘vlucht’ waarbij het voelt alsof je als een vogel over Nederland vliegt: over molens, akkers, deltawerken, over steden en landschappen en zelfs over zee. En dat voel je! Ik kan het niet beschrijven, je moet het meemaken.

Schitterend!

uitje-winter-met-kinderen

Deze 5D flight experience vergeet je nooit meer! Zó mooi is het!

dagje-weg-amsterdam

4. Het wonderlijke Panorama van Mesdag

Ook erg indrukwekkend als je het voor het eerst ziet is Panorama Mesdag. Ik ben er twee keer geweest en was beide keren overdonderd door wat ik zag. Het is echt niet zomaar een schilderij, het is alsof je persoonlijk op een duintop in Scheveningen staat in plaats van midden in het centrum van Den Haag. Alsof je in het verleden staat. Erg mooi! Maak er een compleet dagje weg van door ook mijn andere Den Haag tips te lezen.

Panorama Mesdag moet je echt een keer zien!

bijzonder-museum

uitjes-in-de-winter

5. Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum is een ontzettend leuk museum om met kinderen te bezoeken. Het is ruimtelijk, er is veel te zien, het is afwisselend, er staan mooie oude treinen, je kunt een tourtje met koptelefoons op doen waarbij je je in het verleden waant en kinderen kunnen buiten met een treintje meerijden.

Kidstip!

Het museum is grotendeels binnen, maar ook een beetje buiten. In de kerstvakantie kun je er tijdens ‘Winterstation’ altijd schaatsen, dat heb ik toen ook gedaan met de kinderen. Ik was er een paar jaar terug met familie (och, wat waren mijn schatjes een paar jaar geleden nog klein!) en vond het heel anders dan ik gedacht had, maar verrassend leuk!

De kopfoto van dit blog nam ik overigens ook in het Spoorwegmuseum.

dagje-weg-kinderen

Kijk hier en ga met korting naar het Spoorwegmuseum!

dagje-weg

Ondertussen droom ik (hierboven in het Spoorwegmuseum kijkend naar de trein hieronder) even weg bij het idee dat je in vroeger tijden helemaal met de Oriënt Expres van Parijs naar Constantinopel kon (Istanbul) kon reizen. Nou ja, vroeger? Het kan nog steeds. Sommige luxe treinen bestaan ook nu nog, voor wie voldoende budget heeft: de Venice Simplon-Oriënt-Express.

dagje-weg-trein

6. Een mooie (onbekende) stad bezoeken

Of wandel een dagje door een mooie stad. Niet om ergens naar binnen te gaan, maar juist lekker buiten te wandelen als het weer het toelaat. Geniet van de architectuur, van bijzondere gebouwen, van street art (wat je tegenwoordig bijna overal ziet) en de winterse sfeer. Een dagje stad hoeft niet veel te kosten en je bent er toch lekker uit.

(Bijna) gratis dagje weg naar een stad.

Je kunt voor bekende steden als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag kiezen (ook met kids), maar ga ook eens naar een wat kleinere of minder bekende stad. Wat dacht je van één van de mooie vestingsteden of Hanzesteden, zoals Zutphen (op m’n foto hieronder), Deventer (blogster Anne schreef over leuke adresjes in Deventer), Doesburg of Kampen? Of een Brabantse stad, zoals Den Bosch? Blogger My Wanderlust Diary heeft alvast wat leuke tips voor vintage en tweedehands winkels in Den Bosch. Ook echt heel mooi is het witte stadje Thorn in Limburg!

Of bezoek een stad net over de grens, in België, bijvoorbeeld Antwerpen, Gent of Brugge. Of Keulen in Duitsland!

Behalve naar een Nederlandse stad kun je natuurlijk ook een mooie Belgische of Duitse stad bezoeken! Zo ver is het niet!

dagje-weg

7. Food hall

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar bezoek eens een food hall. Veel grote steden hebben er tegenwoordig wel een en ze zijn allemaal overdekt. Lekker een beetje kijken, proeven van street food en exotische gerechten en gewoon lekker genieten. Misschien doe je ideeën op voor recepten die je zelf nog eens wil uitproberen of ontdek je kruiden of etenswaren die je nog niet kende.

Dit uitje kan zowel overdag als (vroeg) in de avond. Gewoon een hapje en drankje doen, gezellig kletsen of naar het langs slenterende publiek kijken is ook altijd leuk.

Bekende food hallen in Nederland zijn de Foodhallen in Amsterdam en de Markthal in Rotterdam, maar kende je MingleMush in Den Haag, de Fenix Food Factory in Rotterdam en World of Food in Amsterdam-Zuidoost al? Of Barn47 in Den Haag (meer een restaurant), FoodHall Breda, Downtown Gourmet Market in Eindhoven, FoodDock in Deventer of (tip van een lezeres) de Twentsche Foodhal in Enschede?

Tip: in Den Haag is er in oktober 2019 ook weer een nieuwe foodhal bijgekomen: de Foodhallen in de Haagsche Bluf.

dagje-weg

dagje-weg-rotterdam

De ene foodhal is meer een ‘markt’ waar je wat lekkere dingen voor thuis kunt kopen, de andere zijn meer een restaurantconcept. De meeste zijn niet zo groot dat je er uren kunt doorbrengen, maar de Bazaar in Beverwijk bijvoorbeeld (die al lang bestond voordat foodhallen bekend werden) is wel heel groot.

dagje-weg

8. Een winterse wandeling maken

Omdat je in de winter veel binnen zit is het natuurlijk ook lekker om een keer een mooie wandeling in de natuur te maken. Vooral fijn als de zon schijnt of, nog leuker, als het sneeuwt. Wandelen kost niks en doet altijd goed. Een gezond dagje weg dus!

Lekker uitwaaien op het strand of in een mooi natuurgebied!

Ga naar het bos, de heide, de zee in Zandvoort, het strand van Scheveningen of de kust van Kijkduin (begin maart worden de strandtenten weer opgebouwd), of één van de vele andere mooie plekken en natuurgebieden in Nederland om te wandelen.

dagje-weg-in-de-winter

uitje-strand

En natuurlijk sluit je af met warme chocolademelk!

winter-uitje

9. Schaatsen op een leuke ijsbaan

Een typisch winter-uitje is natuurlijk schaatsen. Schaatsen op natuurijs is uiteraard het leukst, maar vriest het niet en wil je toch schaatsen dan kan dat op heel veel plekken in Nederland. Je kunt kiezen voor een bekende ijsbaan als de Jaap Edenbaan in Amsterdam (lekker buiten!), de Uithof in Den Haag of Thialf in Heerenveen, maar ook voor tijdelijke ijsbanen die je vaak op heel veel plekken in Nederland ziet.

Ieder jaar kun je schaatsen op de kleine overdekte schaatsbaan bij het Kurhaus in Scheveningen (het Cool Event duurt nog t/m zondag 20 januari 2019), maar ook op de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam (schaatsen tijdens Ice Amsterdam kan t/m 3 februari 2019).

Update Cool Event 2020-2021: als de coronamaatregelen het toe laten kun je van 14 november 2020 t/m 17 januari 2021 weer schaatsen op onze overdekte ijsbaan op het Kurhausplein.

schaatsbaan-museumplein

Of ga eens naar Flevonice in Biddinghuizen (t/m 3 maart 2019) of één van de vele andere leuke tijdelijke ijsbanen in Nederland. Google zelf even of er ook een ijsbaan bij jou in de buurt is en tot wanneer je er kunt schaatsen. Je hoeft zelf geen schaatsen te hebben, huren kan bijna altijd.

schaatsen-jaap-edenbaan

De foto’s hierboven zijn van het Museumplein en de Jaap Edenbaan in Amsterdam, de foto hieronder is van mijn dochter op de schaatsbaan op het Kurhausplein tijdens het Cool Event in Scheveningen.

dagje-weg-in-winter

10. Spa en wellness

Wil je liever ontspannen dan inspannen en even echt lekker opwarmen in de winter dan is een bezoek aan de sauna, spa of een mooi wellness centrum natuurlijk helemaal heerlijk. Het ideale dagje weg in de winter. Dit mag meestal niet met jonge kinderen, maar is ideaal als je zelf behoefte hebt aan ontspanning.

Even een dagje helemaal niets: geen telefoon, geen prikkels, alleen maar badderen en relaxen. Neem je partner, een vriendin, je moeder of je zus mee of ga lekker alleen om nóg beter tot rust te komen. Zelf ben ik ook alweer veel te lang niet geweest.

dagje-weg

Een mooi wellness resort uitkiezen en straks heerlijk ontspannen!

Jaren geleden was ik bij Thermae 2000. Een aanrader! Maar er zijn er meer. Zoek zelf een mooi wellness resort uit. Op Voordeeluitjes.nl vind je ook verschillende wellness arrangementen. Je vindt vast wel een heerlijke spa, sauna of wellness centrum bij jou in de buurt. Wordt het de Veluwse Bron? Of de Zwaluwhoeve? Of een andere? Bekijk hier de wellness aanbiedingen:

Wil je liever geen bekenden tegenkomen of niet met allemaal andere mensen en onbekende blote lijven rondlopen? Een privé sauna of privé wellness bestaat ook, voor als je wat privacy wil.

wellness-uitje

11. Naar een kerstmarkt

Ik had dit blog met tips voor uitjes in de winter al begin december online willen hebben, maar dat lukte niet, maar wellicht lees je dit aan het eind van het jaar, in november of december 2019, omdat je hier googelend op ‘dagje weg in de winter’ of iets dergelijks terecht bent gekomen, dan zijn ze er weer: de kerstmarkten. Niet alleen de bekende kerstmarkten in Duitsland, maar er zijn ook gezellige kerstmarkten in Nederland.

Wat dacht je van de drijvende kerstmarkt in Leiden, de kerstmarkt op het Vrijthof in Maastricht of de jaarlijkse Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag. Of kies voor de bijzondere kerstmarkt in Valkenburg en blijf lekker slapen! Hier vind je een kerstmarktarrangement. Je hebt dan gratis entree tot de kerstmarkt in de gemeentegrot. Of ga van 22 tot en met 28 november 2019 naar de Margriet Winterfair als je daar van houdt.

kerstmarkt-uitje

Liever iets in Scandinavische sferen? Wat dacht je van de Zweedse Kerstmarkt in de Suikerfabriek in Groningen? Of de Noorse kerstmarkt in de Noorse staafkerk in Rotterdam? Deze laatste is al van 7 tot en met 17 november 2019. Ik liep er toevallig pas langs:

kerstmarkt-zeemanskerk-rotterdam

Bijzondere kerstmarkten in Nederland!

Toch liever naar een kerstmarkt in Duitsland? Kijk dan eens op de site van OAD: OAD kerstmarkten. Een nachtje blijven slapen is namelijk wel zo relaxt.

12. Een sledehondentocht!

Niet in Noorwegen, maar gewoon in Limburg kan het: een tocht maken met sledehonden! Als dat geen bijzonder uitje is?! Je gaat het een echte musher en Syberische husky’s op pad. Hier lees je meer: sledehondentocht.

13. Een brouwerij bezoeken

Nog zo’n uitje waar je niet zo snel aan denkt: bezoek eens een brouwerij! Maak bijvoorbeeld een rondleiding door de fabriek van Grolsch. Een erg populair en leuk 18+ uitje. Het is door het publiek zelfs gekozen tot beste uitje van 2018.

Denk je: ‘Grolsch? Ik ben meer een Heineken-liefhebber!’, breng dan eens een bezoek aan de Heineken Experience. In 1988 werd deze oudste brouwerij van Heineken, in het centrum van Amsterdam, gesloten, maar het is nu een attractie. Je kunt het bezoeken en zo alles te weten komen over het erfgoed van Heineken, het brouwproces, innovaties en het verhaal achter de ster in het logo van Heineken.

Leuk met een partner, maar ook met een groepje vrienden of als mannenuitje.

dagje-sneeuw

14. WONDR Experience

Update: bezoek pop up museum en instagram walhalla WONDR! Dit is dé plek voor een paar uur plezier en mooie foto’s maken. Een superleuk én origineel uitje! Ik ging ook en hier lees je meer: WONDR Experience.

Let op: in de voorjaarsvakantie (van 22 februari 2020 t/m 1 maart 2020) is het elke ochtend kids time! Is 1 of meer van de kinderen met wie je wil gaan 10 jaar of jonger? Dan moet je verplicht tijdens ‘kids time’ gaan! Ook moet er per kind onder de 11 een volwassene mee. Tickets moet je van te voren bestellen. Check m’n blog over WONDR Experience

uitje-winter

Blijven slapen op de plek waar je bent

Heb je geen zin om na een gezellig dagje weg ’s avonds nog terug te moeten rijden? Boek dan als het maar even kan lekker een nachtje in een hotel. Tip: bij Trivago vergelijk je gemakkelijk de prijzen van hotels in Nederland. Of… boek eens een écht bijzondere overnachting! Dan is slapen een uitje op zich!

Ook een dagje weg? Ik wens je alvast heel veel plezier!

Uitjes

Ik verzamelde de uitjes op eigen initiatief en uit eigen ervaring. Ik krijg geen geld als jij één van de uitjes doet. Alleen Booking.com, Trivago, de spa’s, de Vlaamse steden en Voordeeluitjes.nl zijn affiliatelinks. Als je via zo’n link iets boekt krijg ik een heel klein percentage. Ook als je dit boek bestelt:

Tips delen!

Vond je dit blog met tips leuk? Deel het of tag je vrienden, familie of partner op Facebook en laat ze weten welk uitje je wel een keer met ze zou willen doen. Heb je zelf nog leuke tips? Reageer dan vooral. En kijk ook zeker eens bij mijn andere blogs. Misschien vind je hier ook wel een leuke vakantie!

Met welk uitje heb ik je op een idee gebracht?

9 gedachten over “Dagje weg in de winter: overdekte en winterse uitjes

  1. Denise Bericht auteur

   Haha, dank je Elly. Het ziet er leuk uit, dus ik heb ‘m erbij gezet. Ik twijfelde zelf of ik er foodhal of food hall van moest maken, maar zo te zien twijfelen meer mensen daarover. Nu werkt de link in elk geval wel. 😉

 1. Yvonne

  Wat een super leuke uitjes heb je allemaal verzameld. The 5D flight experience in This is Holland kende ik helemaal niet, maar je hebt me helemaal enthousiast gemaakt. Zodra de verbouwing hier klaar is wil ik ook echt weer wat meer in eigen land (en bij de buren) gaan doen.

  1. Denise Bericht auteur

   Ja, echt, dat moet je echt doen! Zo gaaf is dat! Echt schitterend! Ik heb die blog erover best vaak gedeeld vorig jaar, maar kennelijk had je ‘m gemist.
   Best veel mensen hebben er nog nooit van gehoord, maar het is echt zo mooi!

 2. Schuurman

  Zutphen is de plaats waar de foto van de kade met witte koopmanshuizen en de kerktoren op de achtergrond is gemaakt. Je kunt hier een prachtige stadswandeling of fietstocht maken. De Walburgiskerk , zoals de kerk op de foto heet, is te bezoeken en heeft een inpandige kettingbibliotheek. Een fraai UNESCO monument. Ik heb een stadswandeling gemaakt met de St. Stadswandeling en Arrangementen (stadswandeling-zutphen.nl). Fantastische gidsen die met plezier en kennis de mooiste plekjes laten zien! Een echte aanrader voor jong en oud in elk jaargetijde!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.