IJsbeelden festival Zwolle: What a wonderful world! Schitterende ijssculpturen met het thema reizen, wildlife en wereldculturen!

IJsbeelden festival Zwolle: What a wonderful world! Schitterende ijssculpturen met het thema reizen, wildlife en wereldculturen!

Wauwwwwww, wát een gave ijssculpturen! Ik had ze al eens in Scheveningen gezien, maar de ijsbeelden in Zwolle zijn nog veel gaver! De beelden zijn gemaakt door de beste ijskunstenaars ter wereld en je kunt ze bewonderen op het IJsbeelden festival Zwolle. Tip: Boek je ticket inclusief treinretour via de Spoordeelwinkel!

Update 2023/2024: van 16 december 2023 tot en met 25 februari 2024 naartoe! Het thema is ‘Mythen en Legenden’. Hieronder zie je foto’s van de meest recente editie.

IJsbeelden festival Zwolle  

Toen vriendin Josefien me van de week foto’s van de ijssculpturen in Zwolle doorstuurde, viel mijn mond letterlijk open. Wát prachtig! Van Afrikaanse dieren tot Aziatische tempels, zo gaaf!  

Tempels in Azië en dieren in Afrika als ijsbeelden. Prachtig!  

ijsbeelden-festival-zwolle

Thema ijsbeeldenfestival 2022-2023 

Het thema van het IJsbeelden festival 2022-2023 is: What a wonderful world. En ja, ook al voelt het met oorlog, verdriet en andere zaken soms niet als een wonderful world, als je een beetje je best doet en goed om je heen kijkt is het dat natuurlijk ook nog wèl.  

Zoals ze op de website zeggen: laat je verwonderen door de mooie dingen in het leven: liefde, kunst, architectuur, flora & fauna en mooie mensen.   

Thema ijsbeelden festival 2023-2024

Update: het nieuwe thema voor 2023-2024 is ‘Mythen en Legenden‘.

Op de website Tiqets staat: ‘Van de Griekse mythologie, met personages als Medusa en Icarus, tot de mystiek van de Chinese dierenriem en de eeuwenoude raadsels rond het monster van Loch Ness.’ Wat deze verhalen opmerkelijk maakt, is dat ze de tand des tijds hebben doorstaan en ons blijven boeien en inspireren. Zowel het heroïsche verhaal van Koning Arthur als de mysterieuze onderwaterwereld van Atlantis zijn herkenbaar voor jong en oud en worden nu tentoongesteld in ijs en sneeuw.’

Foto’s ijssculpturen Zwolle  

Het thema van vorig jaar sprak me iets meer aan, vooral de reisgerelateerde sculpturen: een Thaise tempel, met iemand met een krathong ervoor, de Indonesische Borobudur en het Chinees Nieuwjaar. Zo waan je je –zelfs bij deze temperaturen- vanzelf even weg in Thailand, China, Japan of Indonesië.  

ijsbeelden-tempel
Een Thaise tempel en Loi Krathong.
ice-sculpture-japan
Een Japans tafereel.
borobudur-beeld
Boeddhabeeld bij de Borobudur.
ijsbeelden-china
Chinees Nieuwjaar.

IJssculpturen van dieren 

Ook zie je veel dieren: vlinders, vogels en een honingbij, maar ook dieren van ver: pinguïns, een walrus en een ijsbeer, en, uit warmer oorden: zebra’s en giraffen onder een baobab, een leeuw, een tijger, een olifant en een neushoorn.  

Wat prachtig gemaakt allemaal! Omdat het zo mooi verlicht is ziet het er extra sprookjesachtig uit. 

ijsbeelden-festival-2023

Zebra’s, giraffes, een olifant en een leeuw van ijs. Mooi!

ijsbeelden-blog
tijger-ijssculptuur

IJsbeelden van bekende bezienswaardigheden 

Op het ijsbeelden festival (2022-2023) kun je ook bekende kunstwerken en beroemde bezienswaardigheden zien: ik spot de David van Michelangelo, het Meisje met de Parel, de Sfinx van Gizeh, hiërogliefen, een ridder of Romein en Cristo Redentor, het beroemde beeld in Rio.

Wandelend tussen de ijsbeelden waan je je dus het ene moment in Egypte en dan weer in Italië, om vervolgens ineens in Brazilië of op de Noordpool te zijn. 

Van de Sfinx van Gizeh tot de David van Michelangelo, ze zijn prachtig nagemaakt van ijs.  

ijsbeeld-indiaan

Video ijsbeelden Zwolle 

Online vond ik een video van het ijsbeelden festival waarop je een goede indruk krijgt wat er allemaal te zien is. De video is gemaakt door ene HansZ. Die ken ik niet, maar hij heeft er een mooi filmpje van gemaakt:

Ik spot veel dieren in het filmpje, maar ook kunst, Wajangpoppen en een hilltribe-vrouw met ringen om haar nek, zoals de bergstam de Padaung en de Karen.

Tip tussendoor: Hou je van wereldse thema’s in eigen land? Dan word jij vast ook blij van dit boek: Werelds Nederland.  

giraffes-ijsbeelden

IJsbeelden festival Zwolle bezoeken 

Nu ik de foto’s van vriendin Josefien kreeg doorgestuurd en ik de video heb gezien, zou ik er het liefst zelf ook naartoe gaan, maar Zwolle ligt niet naast de deur, dus komt het er de komende dagen niet van. Ik heb werk af te maken, ga nog op familiebezoek en zelfs nog naar een crematie helaas…  

Wil jij gaan? Je tickets kun je hier bestellen: IJsbeelden festival Zwolle.

vlinder

IJsbeelden fotograferen 

Gelukkig duurt het ijsbeelden festival nog best even, dus wie weet grijp ik mijn kans nog! Want alles zelf zien en fotograferen is natuurlijk het allerleukst.  

Wist je dat je via Camera.nu zelfs een workshop ijsbeelden fotograferen kunt doen?  

ijsbeelden-zwolle

Tot wanneer is het IJsbeelden festival?  

Het Nederlands IJsbeelden festival in Zwolle is niet alleen in de kerstvakantie, maar ook daarna nog te bewonderen, in januari en februari. Fijn, want nu, eind december, ben je wellicht al druk genoeg met reeds geplande uitjes of verplichtingen. Of misschien ben je gewoon aan het werk.  

Update: Dit jaar zijn de ijssculpturen te zien van 16 december 2023 tot en met 25 februari 2024!

Openingstijden IJsbeelden festival Zwolle 

In de vakanties kun je de ijsbeelden dagelijks bezoeken van 10:00u tot 17:00u. Alleen met Kerst en op 1 januari 2023 is het gesloten. Buiten de vakanties om is het ijsbeeldenfestival geopend van dinsdag tot en met zondag, dus alleen niet op maandag

Tickets  

Tickets kun je vooraf kopen of ter plekke. Vooraf online via IJsbeelden festival Zwolle is voordeliger dan ter plaatse, maar misschien weet je nog niet precies wanneer en hoe laat je wil gaan. Je moet namelijk een specifieke datum en tijdslot kiezen. Kom in dat geval dus ook echt op dat tijdstip en niet te laat. Het tijdslot geldt voor binnenkomst.  

Hoe lang je binnen blijft bepaal je zelf. Als het niet te druk is kun je een stempel krijgen en eventueel dezelfde dag voor een tweede keer naar binnen. Dit kan niet altijd. Je ticket(s) aan de kassa kopen kan ook. Goed te weten: je kunt NIET cash betalen, maar alleen met PIN.

Op een drukke dag is reserveren echter wel aan te raden, want vorig jaar was het eind december uitverkocht!

Kosten IJsbeelden festival 

Een bezoek aan het ijsbeelden festival is niet goedkoop, maar wel onvergetelijk. De prijs voor volwassenen is online via Tiqets 18 euro of 19 euro, afhankelijk van de dag waarop je gaat. Kijk hier maar: IJsbeelden festival Zwolle. Aan de kassa betaal je 20,50.

Tip: Bekijk ook de NS deal in de Spoordeelwinkel waarbij je je treinticket heen en terug zit inbegrepen bij je entreeticket: ticket ijsbeeldenfestival inclusief treinretour.

IJsbeelden festival met kinderen 

Uiteraard is het ook superleuk om met je kinderen naar het ijsbeeldenfestival te gaan. Ook zij zullen, van jong tot oud, onder de indruk zijn van de prachtige ijssculpturen. De online prijs voor kinderen van 4 t/m 10 jaar bedraagt 12,25 (aan de kassa 13,50). Deze prijzen golden voor 2022/2023. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor een bezoek met kinderen zie ik via Tiqets geen aparte prijs staan momenteel, dus boek het in dat geval eventueel via de website zelf of ter plekke.

IJsbeelden festival korting 

Met je Museumjaarkaart krijg je geen korting. Vorig jaar kreeg je via de website Tiqets korting, maar nu niet. Wel kun je daar gemakkelijk boeken. Ben je van plan met de trein te gaan dan is het interessant om het via de Spoordeelwinkel te boeken!

ijsbeeld-indiaan

FAQ’s  

Wil je het ijsbeeldenfestival met een rolstoel of scootmobiel bezoeken (dat kan), vraag je je af of je je baby er kunt verschonen (ook dat kan), of de hond mee mag (ja) of heb je een andere vraag, kijk dan op de website van het ijsbeelden festival voor alle FAQ’s.  

Warme jas aan!

Kleed je warm aan, want het is tussen de –8 en de –10 graden in de vrieshal!

Hoeveel tijd kost je bezoek? 

Je kunt er in ongeveer een half uur doorheen wandelen, maar wil je uitgebreid foto’s maken dan ben je wellicht wat langer zoet. Ook kun je er lekker wat warms drinken als je het koud hebt gekregen van al dat ijs.  

Met de auto of trein naar het IJsbeeldenfestival 

Je kunt natuurlijk met de auto naar het ijsbeeldenfestival gaan, maar met de trein is ook fijn. Vanaf het station gaat een speciale bus naar het event. NS heeft zelfs een speciale combideal via de Spoordeelwinkel

Tip: Boek je ticket inclusief treinretour via de Spoordeelwinkel!

Waar is het ijsbeelden festival? 

Je vindt het ijsbeeldenfestival hier, in de IJsselhallen Zwolle, ten westen van de binnenstad van Zwolle. Het adres is:

IJsselhallen Zwolle, Rieteweg 4, 8011 AB Zwolle 

ijsbeelden-festival-met-kinderen-bezoeken

Wat te doen in Zwolle 

Uiteraard kun je je bezoek aan de ijsbeelden combineren met een bezoek aan de stad Zwolle zelf. Zwolle is een gezellige en mooie stad waar veel te zien en te doen is. Wandel dus zeker even lekker rond in de binnenstad en bewonder de Sassenpoort, bezoek Museum de Fundatie of neem een kijkje in de indrukwekkende boekhandel Waanders in de Broerenkerk. Of ga net als ik lekker eens in de zomer naar Zwolle!

Behalve de ijsbeelden heeft Zwolle nog meer interessante bezienswaardigheden en mooie plekken!  

Overnachten in Zwolle 

Krijg je spontaan zin om een nachtje Zwolle te boeken? Kijk op Booking.com of er nog een leuk hotelletje of andere accommodatie in Zwolle beschikbaar is. Zit je niet aan de kerstvakantie vast ga dan lekker op een rustiger moment naar de ijsbeelden en naar Zwolle.

IJssculpturen in Scheveningen

Wil je ijssculpturen zien, maar is Zwolle te ver? In Scheveningen kun je ook ijssculpturen zien: ijssculpturen in Scheveningen. Zeker voor kunstliefhebbers een must! En ook leuk en leerzaam voor kinderen. Foto’s van de beroemde kunstwerken uit ijs gehouwen zie je hier. Update 2023/2024: deze kerstvakantie komen de ijssculpturen in Scheveningen helaas niet terug.

Combineer het Cool Event eventueel met een bezoek aan LEGO Discovery als je met jonge kinderen bent. Lees eventueel mijn blog over Den Haag en Scheveningen met kinderen. Hier vind je nog meer uitjes in Scheveningen. Lees ook zeker het blog Nieuw in Scheveningen.

Zandsculpturen 

Als je ijssculpturen mooi vindt, vind je zandsculpturen waarschijnlijk ook mooi om te zien. Ga bijvoorbeeld eens naar het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen.  Zelf zag ik zandsculpturen in Zandvoort en Den Haag, maar ook op Gran Canaria!

Meer leuke winteruitjes   

Meer winterse uitjes vind je in mijn blog over leuke winteruitjes. Ook mijn blog over Valkenburg in de winter is zeer de moeite waard: Valkenburg in december en januari.

Brrrrr…  

Vind je al dat ijs en die winterse uitjes veel te koud? Verwarm je dan door lekker met een dekentje op de bank wat blogs over warme bestemmingen te lezen. Heerlijk wegdromen bij bestemmingen als Bali, Curaçao, Kaapverdië of andere landen waar het warm is. Lekker 30+ ipv -10! Ook niet verkeerd toch?

De foto’s van de ijsbeelden in dit blog zijn deze week gemaakt door vriendin Josefien. Het lijkt mij zelf ook erg leuk om er nog naartoe te gaan! Normaal deel ik alleen eigen beelden, maar dit wilde ik jullie graag even laten weten, juist omdat het zo’n leuk reisachtig thema heeft! 

1 gedachte over “IJsbeelden festival Zwolle: What a wonderful world! Schitterende ijssculpturen met het thema reizen, wildlife en wereldculturen!”

  1. Wauw, wat prachtig zeg. Zo bijzonder hoe ze dit soort kunst kunnen maken van ijs. Jammer dat je er zelf niet bent geweest. Lijkt me gaaf om er rond te lopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven