Mooie zandsculpturen in Zandvoort, ook dit jaar -2021- zijn ze weer te zien! Het jaarlijkse EK Zandsculpturen zou weliswaar al in de open lucht zijn, maar i.v.m. de coronamaatregelen mocht het niet als echt festival doorgaan. Als -coronaproof- expositie mocht het wel, dus je kunt er alsnog naartoe! Ik nam al een kijkje!
Zandsculpturen Zandvoort 2021
Update mei 2021: Ik schreef onderstaand blog n.a.v. de zandsculpturen die van oktober 2020 tot maart 2021 te zien waren, maar er komen weer nieuwe zandsculpturen aan! Voor de tiende editie van het Europees Kampioenschap Zandsculpturen worden van 3 t/m 9 mei 2021 op verschillende plekken in Zandvoort aan nieuwe zandkunstwerken gewerkt. Daarna blijven de sculpturen uiteraard nog staan!
EK Zandsculpturen 2021
Het thema voor 2021 is ‘Landschap door het oog van de meester‘ en dat klinkt alvast goed! Het thema is tevens gekoppeld aan een landelijke campagne die onder de titel ‘Ode aan het Nederlandse Landschap‘ internationaal wordt gevoerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme en diverse Nederlandse provincies, waaronder Noord-Holland.
Hieronder zie je nog de zandsculpturen van vorig jaar. Ook die zijn mooi om hieronder nog even te bekijken, maar de nieuwe zandsculpturen in Zandvoort zijn ongetwijfeld ook weer de moeite waard om te bewonderen!
Lees ook: Wat te doen in Zandvoort en Herten spotten in de Waterleidingduinen.
Zandsculpturen in Zandvoort
Nadat ik vorige week zaterdag bronstige damherten had bewonderd in de Amsterdamse Waterleidingduinen vlakbij Zandvoort, besloot ik toch ook nog even naar Zandvoort zelf te gaan. Als het te druk was zou ik snel weer met de trein naar huis gaan, maar omdat het geen stralend weer was viel het mee.
Ook al had ik tijdens een eerder bezoek aan Zandvoort ook al zandsculpturen in Zandvoort gezien, ik had er niet aan gedacht dat ze er ook nu weer waren, maar ik kwam ze vanzelf tegen. Normaal is het in de zomer (en herfst), maar nu was het naar het najaar en de winter verplaatst.
EK Zandsculpturen 2020
De zandsculpturen van het EK Zandsculpturen 2020 zijn door 6 zandkunstenaars uit Nederland, België, Ierland en Rusland gemaakt. In verband met corona was eerder al besloten om dit jaar geen deelnemers uit het buitenland te laten overkomen. De deelnemers aan de expositie komen allemaal uit Nederland, maar hebben wel ‘roots’ elders in Europa.
Tot afgelopen weekend kon je als bezoeker stemmen op de kunstwerken (over de winnaar lees je verderop in dit blog), maar je kunt de zandsculpturen wel nog tot en met eind februari 2021 bewonderen.
Gratis expositie in de open lucht
Het bekijken van de buitenexpositie van zandkunstwerken kost niks, je kunt ze gewoon gratis bewonderen. Elk kunstwerk van zand is wel een paar meter breed en hoog.
De kunstwerken staan gewoon in de open lucht, op bekende plekken in Zandvoort. Je kunt je eigen zandsculpturenroute samenstellen. Echt veel zijn het er niet en ze liggen niet ver uit elkaar, dus zelfs als je het niet van te voren wist kom je ze wel tegen.
Wanneer zijn de zandsculpturen te zien?
De zandsculpturen staan sinds oktober in Zandvoort, maar zijn ook de komende 4 maanden nog te bewonderen. Je hoeft dus niet allemaal en masse meteen dit weekend te gaan. De kunstwerken zijn te bezichtigen tot 20 februari 2021. Helaas dus net niet meer voor wie de laatste week voorjaarsvakantie heeft, maar je kunt natuurlijk ook altijd tussendoor een keer een dagje naar Zandvoort gaan.
Zorg dat je altijd de 1,5 meter in acht houdt.
Zandsculpturen: ook ’s avonds te bezoeken
Goed te weten: als het donker is worden de sculpturen verlicht door middel van LED lampen. Op deze manier kun je ze dus ook in alle rust in de avonduren bewonderen en ook als het straks in december vroeg donker is.
Zandvoort Goes Wild
Het thema dit jaar is ‘Zandvoort Goes Wild’. Een heerlijk herfstig thema dat niet alleen op de zandsculpturen slaat, maar ook op de bronstperiode van de herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en NP Kennemerduinen bij Zandvoort, op ‘wilde’ watersporten zoals kitesurfen en racen op het circuit van Zandvoort en andere activiteiten die oorspronkelijk gepland stonden. Ook de zandkunstenaars mochten hun eigen invulling geven aan dit thema.
Waar zijn de zandsculpturen in Zandvoort te vinden?
Je vindt de kunstwerken op het Kerkplein (middenin het centrum), het Badhuisplein (vlakbij zee) en het Gasthuisplein in Zandvoort, bij het ‘circus’, ook in het centrum van Zandvoort. De exacte locaties zie je ook op dit kaartje: plattegrond zandsculpturen Zandvoort.
Hier vind je de plattegrond van de Zandsculpturen route.
De meeste zandsculpturen vind je op het Badhuisplein, vlakbij het casino. Je vindt ze aan het eind van de winkelstraat (de Kerkstraat omhoog lopen), vlakbij de boulevard, bij de flat op de Strandweg. Helaas is het door de wel erg verpauperde flat op de achtergrond wel heel lastig om een beetje een mooie foto van de sculpturen te maken. Ik snap dat ze hier zijn neergezet, omdat er ruimte is, maar persoonlijk vind ik dat het de kunstwerken geen recht doet.
QR-code
Op de website Zandsculpturen route lees je meer over de expositie én over de kunstenaars. Ter plekke kun je ook bij elk kunstwerk een QR-code scannen voor meer informatie over de makers en de creaties. Een QR-code scannen kan gewoon met de Foto-functie van je telefoon. Houd je telefoon bij de code en er verschijnt vanzelf een link in beeld.
Foto’s Zandsculpturen Zandvoort
Echt veel kunstwerken zijn het niet hoor, en ik vond ze in Den Haag (WK Zandsculpturen) en Las Palmas (Belén de Arena) eerlijk gezegd iets mooier, maar toch zeker leuk om even te zien!
Hieronder zie je de foto’s die ik zelf van de kunstwerken maakte en lees je ook wat meer informatie. Onderaan lees je wie de winnaar is, nu eerst iets over de kunstenaars en de kunstwerken.
Hanneke Supply: Met de Wind mee
De 39-jarige Hanneke uit Rotterdam is professioneel kunstenaar en illustrator en altijd op zoek naar creatieve projecten. Ze is opgegroeid in het Belgische Brugge en juist die achtergrond heeft haar romantische gevoel voor kunst gevoed, lees ik. ‘Haar ouderlijk huis zag eruit als een middeleeuws kasteel en daarom geloofde ze in haar jeugd dat ze een prinses was. Zelfs nu, als moeder, is ze ervan overtuigd dat de kracht van het geloven in je vrije gedachten groter kan zijn dan een volwassen persoon ooit kan bevatten.’
‘Haar vele reizen over de gehele wereld heeft haar alleen maar gesterkt in de gedachte dat alles mogelijk is, zolang je er maar in blijft geloven,’ zo lees ik op de website Zandsculpturenroute. Een positieve en hoopvolle gedachte.
‘Zelfs nu ze met haar gezin in Rotterdam woont, heeft ze het tot een persoonlijke missie verheven om haar idyllische benadering van het leven tot uiting te brengen in het creëren van vriendelijke en zachtaardige kunstwerken en illustraties, die oud en jong aanspreken. Ze is een groot voorvechter van de empowerment van vrouwen over de hele wereld en ze hoopt daaraan bij te dragen d.m.v. haar bijzondere en stimulerende illustraties.’ Nou, dat klinkt mooi, toch?
Het kunstwerk vind ik ook erg mooi. Samen met het kunstwerk hieronder was het mijn favoriet.
Ik raad je zeker aan ook de website van Hanneke Supply eens te belijken. Daar staan lieve, leuke en erg originele creaties op!
Vadim Gryadov: Laat mij vliegen (surf babe)
Kunstenaar Vadim is in Rusland afgestudeerd als architect, maar woont momenteel in Nederland. Sinds 2008 is hij full time zand- en ijskunstenaar. In Rusland heeft hij verschillende prijzen op zijn naam staan, maar hij heeft ook gewerkt in Amerika, China, Finland, Bulgarije, Duitsland, Spanje en Egypte.
Sinds een paar jaar woont Vadim met zijn vrouw in Rotterdam en reist met haar en hun kind de wereld af om samen zandkunstwerken te maken. Een leuk stel lijkt me als ik ze zo op hun website zie: Gryadov & Van der Meer. Marieke van der Meer heeft aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Universiteit Leiden gestudeerd.
Je vindt zijn kunstwerk van een ‘surf girl’ op het Kerkplein. Persoonlijk vind ik het een gaaf werk!
Susanne Ruseler: Wilde Natuur (de drie hagedissen)
Susanne Ruseler maakte het zandkunstwerk ‘Wilde Natuur’. Susanne is 38 jaar, is geboren in Rotterdam en woont in Utrecht. Ze heeft biologie gestudeerd, met een master animal behaviour en ecologie, maar, zo las ik op de website van het festival, ‘het creëren van sculpturen in zand was haar grote voorliefde en dus startte ze haar eigen sculptuurbedrijfje.’
Op haar website zegt ze: ‘Sand is wonderful and interesting material, I love that its a natural material, every batch is different. You can make very big sculptures in a relatively short time, compared for example to wood or stone.’
Ook schrijft ze dat er verschillende soorten zand zijn: ‘You have to consider the kind of sand, the sand can be strong, weak, clean, dirty, fine, course, all different colours and textures, some sand you can ad on easily and some not at all.’
Behalve met zand werkt ze ook met sneeuw, ijs, foam en beton. Over de hele wereld heeft ze meegewerkt aan projecten, kunstevenementen en competities, zoals in Canada, China, Rusland, Koeweit, Israël, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. Haar zandsculptuur van hagedissen vind ik erg mooi!
Niall Magee: Vossen in het Wild
De Ier Niall Magee woont met zijn kinderen en vrouw (die ook zandsculptuurkunstenares is) in Groningen en is al 28 jaar professioneel kunstenaar. Hij heeft beeldende kunst gestudeerd aan de National College of Art and Design in Dublin en heeft meegewerkt aan vele zandsculptuurprojecten op verschillende continenten.
Mocht je zijn kunstwerk van de vos tegenover de ingang van het ‘circus’ van Zandvoort (het opvallende game centrum) bekijken loop er dan ook even omheen, want aan de achterkant wacht nog een schattige verrassing: een baby vosje! Het is dat een vrouw op een bankje me erop attendeerde, anders had ik het misschien wel gemist.
Waarom überhaupt een vos? In de duinen bij Zandvoort kun je namelijk vossen tegenkomen! Net als in de duinen bij Kijkduin trouwens.
Kijk ook aan de achterkant van het kunstwerk!
Fergus Mulvany: Elementair
De 48-jarige Ier Fergus Mulvany woont in Dublin. Ook al had hij toen hij aan de kunstacademie in Dublin studeerde nooit gedacht dat hij zijn leven zou wijden aan het fenomeen zandsculptuur, als kind speelde hij immers nooit met zand, zo lees ik hier, toen hij toevallig uit alle studenten van de kunstacademie uitgekozen was om Ierland te vertegenwoordigen tijdens het eerste Europese zandsculptuurfestival (in Scheveningen) werd hij er toch door gegrepen.
Net als de meeste zandsculptuurkunstenaars werkt hij ook met andere materialen, zoals ijs, sneeuw, hout, staal, beton en glas. Maar met welk materiaal hij ook werkt, zijn creatieve filosofie blijft altijd hetzelfde, lees ik op de website: ‘Ik laat me meer leiden door de mogelijkheden van het materiaal en het organische proces dan door een vastomlijnd idee’.
Hij werkte onder andere aan zandkunstwerken in Florida en San Diego. Vorig jaar was hij de winnaar van het Europees Kampioen Zandsculpturen in Zandvoort.
Maxim Gazendam: Terug naar de Natuur (hert met gewei)
De naam Maxim Gazendam kwam me bekend voor en dat is niet zo gek. Ik bleek zijn naam al te kennen van het WK Zandsculpturen in Den Haag, waar hij ook aan mee deed. De 39-jarige kunstenaar uit Kortenhoef is geboren in Monster (een kustdorpje bij Den Haag) en begon in 1998 met zandsculptuur, toen hij een zandsculptuurworkshop had gevolgd bij de Zandacademie.
Na het afronden van zijn studie bouwkunde aan de TU in Delft is hij full time zandkunstenaar geworden en sindsdien heeft hij meegewerkt aan evenementen en projecten over de hele wereld, van de UK en de USA tot Zuid-Korea, Indonesië en Colombia. Maxim geeft les in zandsculpturen bij de Zandacademie. Hij is uitgeroepen tot Nederlands én Europees kampioen zandsculptuur in 2015.
Voor deze editie in Zandvoort maakte hij een hert met een opvallend groot gewei. Wie wel eens vaker in de buurt van Zandvoort komt weet ongetwijfeld dat je er niet alleen vossen, maar ook herten kunt spotten. Ook ik deed dat vorige week. Lees mijn blog erover maar: Burlende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Het bijzondere aan dit kunstwerk is dat het gewei in een boom verandert. Het geeft aan dat het hert verbonden is met de natuur. Helaas heb ik dit kunstwerk gemist. Misschien had ik onbewust al genoeg herten gezien die dag, haha. Maar goed, toch jammer.
Ben je benieuwd? Je kunt het hert zien op het Instagram account van Pure Maxim. Pure Maxim (zoals hij zichzelf noemt) werkt overigens niet alleen met zand, maar ook met ijs. Meer van zijn zandkunstwerken vind je hier.
Ga ook eens kijken!
Winnaar EK Zandsculpturen 2020
Gisteren (6 november 2020) werd de winnaar van het EK Zandsculpturen 2020 bekendgemaakt. De Nederlandse kunstenares Susanne Ruseler heeft met haar kunstwerk ‘Wilde Natuur‘ de publieksprijs gewonnen bij het EK Zandsculpturen in Zandvoort. De hagedissen dus!
Europees Kampioen mag ze zich helaas niet noemen, want door de coronamaatregelen (waardoor geen echte evenementen toegestaan zijn) is het dit jaar geen officieel Europees Kampioenschap, maar uiteraard is het toch heel eervol. In 2019 won de Ier Fergus Mulvany en in 2018 won de Spanjaard Sergio Ramirez.
Coronaproof en milieuvriendelijk
Er is gezien de coronamaatregelen overigens voor gekozen alles natuurlijk coronaproof te doen, maar dat niet alleen. De expositie is ook zo milieuvriendelijk mogelijk georganiseerd. Zo is het zand van vorig jaar nu weer opnieuw gebruikt en ook komend jaar zal het zand opgeslagen worden voor hergebruik voor het EK Zandsculpturen 2021. Of dát nou zo coronaproof is weet ik niet, maar goed, dat zal wel goedkomen.
Ook zijn er bewust geen flyers verspreid om niet onnodig veel papier te gebruiken. In plaats daarvan kunnen mensen die meer informatie over de zandsculpturen willen bij elk kunstwerk een QR-code scannen, zoals ik eerder in dit blog al zei.
Overnachten in Zandvoort
In Zandvoort is nog veel meer te zien en te doen, dus je kunt ook eens lekker een nachtje blijven slapen Boek hier je appartement of hotel in Zandvoort. Vanaf het perfect gelegen Amsterdam Beach Hotel kijk je uit op de sculpturen. Kijk maar naar de foto hieronder. Of kies voor een vakantiepark, bijvoorbeeld het goed aangeprezen Qurios of Center Parcs Zandvoort.
Zandsculpturen in Den Haag
In mijn eigen Den Haag waren vorig jaar ook mooie zandsculpturen te bewonderen, in het kader van het WK Zandsculpturen. Deze zijn er nu echter niet meer. Wel zijn er genoeg andere redenen om eens een dagje naar Den Haag te komen. Overnachten kan ook prima en veilig als je zelf gewoon oppast.
Juist nu is het extra voordelig en het grote voordeel in tijden van corona is dat je dan lekker in het hotel kunt dineren, zodat je toch nog ‘uit eten’ kunt terwijl gewone restaurants gesloten zijn.
Boek hier een hotel in Den Haag. Of via Voordeeluitjes. Het fijne (zeker in Coronatijd) is dat zij arrangementen aanbieden met half pension, bijvoorbeeld in het Leonardo Royal Hotel tussen Den Haag en Scheveningen in.
Zandsculpturen in Garderen
Wat in 2020 wél te bezoeken is is het Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen. Naar aanleiding van de persconferentie van 3 november zijn ze helaas van 5 t/m 18 november 2020 gesloten, maar hopelijk kan het aan het eind van dit jaar weer open. Op de website schrijven ze: ‘Wij doen er deze weken alles aan het park mooi te houden en winterklaar te maken en hopen u vanaf 19 november weer te kunnen begroeten.’
De zandsculpturen op de Veluwe zijn niet gratis te bezoeken. En kaartje voor het Veluws Zandsculpturenfestijn moet je van te voren online kopen: ticket Veluws Zandsculpturen festijn.
Zandsculpturen in Oss
Tot nog niet zo lang geleden was er ook jaarlijks een zandsculpturen festival in Brabant, maar in 2018 was voorlopig de laatste editie van dit Zandsculpturen festival in Brabant.
Zandsculpturen in Oostende
Ook bij onze zuiderburen worden wel eens zandsculpturen festivals georganiseerd, aan de Belgische kust. Zo is het bijvoorbeeld eens in Oostende geweest: Sand City Dreams. En ook in Blankenberge.
Zandsculpturen in Las Palmas
In Spanje, op het strand van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, vindt ook jaarlijks een zandsculpturen festival plaats: Belén de Arena.
Het thema is altijd een beetje kerstig. Je kunt de zandsculpturen bewonderen op Playa de las Canteras, bij Plaza Saulo Torón. Ze staan er het grootste deel van december en de eerste week van januari.
Ik zag het zelf ook (hier zie je mijn foto’s: Zandsculpturen op het strand van Las Palmas) en vond het ontzettend mooi. Hier zie je recentere foto’s uit 2019. Als ik de foto’s bekijk lijkt het wel elk jaar indrukwekkender te worden!
Belén de arena 2020
Hoe het inmiddels precies zit ivm de covid-regels weet ik niet, maar in een Spaans krantenartikel van eind oktober las ik dat de sculpturen ook dit jaar weer gemaakt worden en dat het sowieso ook virtueel te zen zal zijn.
Zandsculptuur in Palma
Ook op andere stranden en bestemmingen, waar dan ook ter wereld, zie je wel eens bijzondere zandsculpturen. Deze zag ik toen ik langs de boulevard bij Palma de Mallorca fietste. De sneeuw was overigens nep hoor, daar was het te lekker weer voor. Mallorca is sowieso erg mooi in het voorjaar! Kijk maar: Mallorca in april.
IJssculpturen in Zwolle en Scheveningen
Hou je van zandsculpturen dan vind je het misschien ook wel eens mooi en leuk om sneeuw- en ijssculpturen te bewonderen. Dit kan jaarlijks in Scheveningen in december en in Zwolle. Je las er wellicht al eens meer over in mijn blog over leuke uitjes in de winter.
Helaas gaat het IJsbeeldenfestival in Zwolle dit jaar i.v.m. het coronavirus niet door. Het volgende IJsbeelden Festival wordt georganiseerd van 18 december 2021 t/m 6 maart 2022.
Sculpturen van steen en beelden van brons
Behalve sculpturen van zand of ijs, kun je natuurlijk ook sculpturen van steen of brons bekijken. Beelden van steen zijn op heel veel meer plekken te bekijken. Hier in de stad kan het, in parken kan het. In heel Nederland vind je ze wel. Verspreid over het land vind je zelfs speciale beeldentuinen. En op de boulevard van Scheveningen vind je de Sprookjesbeelden aan Zee waar je hier al eens een foto van zag.
Bij het Zandvoorts Museum vind je ook deze nog:
Houtsculpturen
Houtsculpturen zijn natuurlijk ook mogelijk! Zelfs in speeltuinen vind je soms best mooie houtsculpturen. In Den Haag zie je ze bijvoorbeeld in het Huttenbos, het Apenbos en al wat oudere in het Monkeybos in Meijendel, maar ook zelfs in het Westduinpark, als je weet waar je moet zijn. En soms ook in andere speeltuinen met veel houten toestellen, zoals de specht in deze speeltuin bij de Energiecentrale.
Zelf zandsculpturen maken
Wil je het allemaal veilig en verantwoord doen in coronatijden? Ga dan eens op een rustig moment naar het strand en probeer zelf eens iets moois van zand te maken. Het is ander zand, maar ook in gewoon zand kun je prachtige creaties maken. Misschien is het wel een verborgen talent van je!
Zandcreaties maken is ook leuk om te doen met kinderen, zeker op een zonnige dag als deze! Hier zie je mijn dochter als zeemeermin in wording.
Kijk voor inspiratie ook eens op Instagram bij de hashtag #sandsculpture of #zandsculptuur!
Creatief met zand
Toen ik met de kinderen op vakantie was in Wijk aan Zee maakten ze behalve zandkastelen en kuilen ook deze leuke piramidetjes. ‘Het lijken de Pinnacles wel’ zei een collegablogger toen.
Kinetisch zand
Liever de deur niet uit of zit je in quarantaine? Bestel voor je kinderen (of voor jezelf) een bak speelzand voor thuis en ga aan de slag. Niet alleen in een zandbak buiten (in je tuin), maar ook op het balkon kan het eventueel, bijvoorbeeld met een zand- en watertafel of binnen met kinetisch zand. Leuk voor regenachtige dagen in de herfst of te koude winterdagen. Een beetje aanmodderen met zand is altijd leuk. Met kinetisch zand wordt het niet zo’n troep. Een leuk tip voor Sinterklaas of kerst dus!
Vind jij het leuk om naar zandsculpturen te kijken? Of maak je ze zelf graag? Waar zag jij de mooiste zandsculpturen?