Het Huttenbos in Den Haag: speelbos met hutten en houtsculpturen

Het Huttenbos in Den Haag: speelbos met hutten en houtsculpturen

Een wandeling door het bos maken is sowieso lekker, maar ken je het Huttenbos al? Speelbos Huttenbos ligt in het Haagse Bos, vlakbij de grote vijver en op loopafstand van Paleis Huis ten Bosch. Ik nam er zondag een kijkje voor een blog. Dit speelbos in het Haagse bos is een kleine, maar leuke en unieke plek om even met jonge kinderen naartoe te gaan.

speelbos-huttenbos

Speelbos Huttenbos

In dit blog lees je meer over Het Huttenbos, vertel ik waar het precies ligt en zie je enkele foto’s van het Huttenbos. Onderaan zie je waar in Nederland nog meer speelbossen te vinden zijn.

foto-huttenbos

Kunst in het bos: houtsculpturen

Wat vooral opvalt in het huttenbos zijn de houtsculpturen, de beelden van hout die helemaal bij het bos passen. Ik zie een hertje, een eekhoorn, een eikel en een specht. Leuk om te zien en voor kinderen leuk en inspirerend om daartussen te spelen.

huttenbos

leuk-bos-in-den-haag-kinderen

Klimmen en klauteren

De houtsculpturen zijn meer om naar te kijken, maar er zijn ook enkele andere natuurlijke ‘speeltoestellen’. Kinderen kunnen in een boomstronk klimmen (hé, een vosje!) en in een auto gemaakt van een boomstam. Je ziet het op de foto’s die ik maakte.

met-kinderen-naar-het-bos-in-den-haag

het-huttenbos

speelbos-den-haag

Hutten bouwen

Ook kunnen kinderen uiteraard hutten bouwen van takken. Het heet niet voor niets een huttenbos! Van alles wat je met kinderen kunt doen in een bos is hutten bouwen natuurlijk überhaupt wel het leukst! Stiekem vinden heel veel grote mensen dat ook nog leuk. Ik althans wel.

Hutten bouwen in het bos!

Ik zag eerst maar 1 hut, maar toen ik later weer langskwam waren er een paar kinderen (en vaders) met een tweede hut bezig. Ik kreeg spontaan zin om ook mee te gaan doen, maar omdat ik mijn eigen kinderen niet bij me had voelde dat een beetje stom.

hutten-haagse-bos

het-huttenbos-den-haag

Is het Huttenbos leuk?

Een huttenbos, ik vind het alleen al leuk klínken. Het is niet zo groot, maar wel leuk om even te gaan kijken. Toevallige passanten reageerden allemaal verrast op de houten beelden in het bos.

Maar het leukst is natuurlijk om een hut te bouwen. Als je kinderen eenmaal bezig zijn met hutten bouwen willen ze vast niet meer weg. Ik ga die van mij er binnenkort ook eens even mee naartoe nemen. Dan kan ik tenminste ongegeneerd meedoen.

huttenbos-staatsbosbeheer

Hond mee naar het speelbos?

Honden mogen wel mee naar het Haagse Bos, maar zijn niet toegestaan op het stukje Huttenbos.

houtsculptuur-haagse-bos

Waar ligt het Huttenbos?

Vanaf Den Haag Centraal en het centrum van Den Haag gezien ligt speelbos het Huttenbos wat verder weg in het Haagse Bos, aan de kant van Wassenaar. Het Huttenbos ligt vlakbij Paleis Huis ten Bosch en vrijwel aan de vijver. Let met kleine kinderen dus wel op dat ze niet weglopen.

vijver-haagse-bos

Huttenbos in Haagse Bos

Het Huttenbos ligt aan de grote vijver in het Haagse Bos. Het is bereikbaar via de ingangen van het Haagse Bos aan de Boslaan of de Bezuidenhoutseweg. Via het verharde pad is het Huttenbos ook bereikbaar met een kinderwagen of voor mindervaliden.

Met de auto of het openbaar vervoer naar het Huttenbos

Kom je met de auto dan kun je aan de Bezuidenhoutseweg parkeren. Met het openbaar vervoer kan ook prima. Er stoppen meerdere bussen vlakbij. Hou je van lange wandelingen dan kun je ook vanaf Den Haag Centraal naar het Haagse Bos wandelen. Of kom op de fiets. Een fiets huren kan op het station.

Speelbos Huttenbos in Google Maps

Tip: typ gewoon even ‘speelbos huttenbos’ in op de Google Maps app op je telefoon en je vindt de exacte locatie van het Huttenbos. Let even op als je in de buurt wandelt, want het valt niet zo erg op.

speelbos-huttenbos-den-haag

Speelbossen in Den Haag

In Den Haag zijn 2 speelbossen van Staatsbosbeheer:

Robin Hood is meer speeltuinachtig, maar wel met natuurlijke speeltoestellen, en het Huttenbos is vooral een plek waar kinderen vrij kunnen spelen met alles wat de natuur te bieden heeft.

huttenbos-den-haag

Meer speelbossen van Staatsbosbeheer

In heel Nederland vind je nog meer speelbossen van Staatsbosbeheer. Kik op de link en kijk op het kaartje om te zien of er eventueel een speelbos bij jou in de buurt zit. Misschien kende je het nog niet eens! Check het eventueel ook als je een weekendje een huisje huurt of ergens op vakantie bent in Nederland.

Speelbossen in Nederland

Voorbeelden van andere speelbossen in Nederland: speelbos Zuiderzee, Banjerbossie, Biesbush, het Wijland, Hooge Nesse, de Balij, Bentjingle, Gagelbus, Nieuwe Wulven, Belevenissenbos, Sallandse Heuvelrug, Sparjebird, Drents-Friese Wold, het Hossebos, ‘t Gasselterveld en Avonturenbos Groesbeek.

Naar het speelbos met een peuter, kleuter of kinderen van 4 tot 12 jaar

Alle speelbossen zijn officieel voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Iets jonger kan ook wel lijkt mij. Het Huttenbos lijkt mij persoonlijk ook leuk met een dreumes, een peuter of bijna kleuter, juist ook vanwege die sculpturen van dieren.

mooi-bos-den-haag

Ben jij wel eens met je kinderen naar een speelbos geweest? Welke is jouw favoriet en wat maakt juist dat speelbos zo leuk?

Meer leuks met kinderen in Den Haag:

6 gedachten over “Het Huttenbos in Den Haag: speelbos met hutten en houtsculpturen”

  1. Super leuk! Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit lijkt me een hele leuke activiteit voor kinderen. Hutten bouwen is natuurlijk altijd goed en helemaal in de natuur. Ik vind speelbossen sowieso heel tof en ga zelf ook wel eens naar een natuurspeeltuin met kinderen.

      1. Beste Marta, sorry dat ik je reactie nu pas zie. Het is inderdaad vlakbij het paleis. Eigenlijk tussen het paleis en het water in. Mocht je al gegaan zijn dan hoop ik dat je het gevonden hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven