Proeven in Puglia: streekgerechten en lokale specialiteiten uit de Salento

Proeven in Puglia: streekgerechten en lokale specialiteiten uit de Salento

Eén van de fijnste dingen aan reizen vind ik toch wel het eten. Ik kan me echt verheugen op het uitproberen van lekkere lokale gerechten en onbekende hapjes op de kaart, op vers geroosterde vis op het strand of gewoon lekker op een terrasje bij de lunch al een glaasje wijn drinken, juist omdat je dat thuis niet doet.

Mijn recente reis naar Puglia was om de regio meer onder de aandacht van mijn lezers te brengen. Op eigen initiatief, maar ter promotie van Puglia, en daar hoort het heerlijke eten wat mij betreft zeker bij.

lokale-specialiteiten-puglia

Lekker eten op reis

Naast veel willen zien en fotograferen betekent reizen voor mij dus zeker ook lekker eten en genieten. Ik kook het hele jaar al, dus op reis geniet ik extra als dat even niet hoeft en word ik blij van iets lokaals eten op een mooi plekje. Dat hoeft niet luxe, integendeel, het kan ook best basic. Zelfs simpel street food is soms al goed.

Zo ook in Puglia.

Alles smáákt in de Méditerranée gewoon beter.

Streekgerechten ‘di mare’ en ‘di terra’

Tijdens mijn bezoek aan Puglia begin maart ontdekte ik een aantal delicatessen en typische producten uit de streek. Streekgerechten uit de zee (di mare) en van het land (di terra). Puur uit Puglia, soms specifiek uit de Salento (het uiterste zuiden van Puglia) en soms iets wat je in heel Zuid-Italië ziet.

Update: in mei was ik er weer, dus ik zal binnenkort nog meer foto’s plaatsen!

Verrassende lokale specialiteiten

Eigenlijk dacht ik wel te weten wat ze eten in Apulië (zoals Puglia door Nederlanders ook vaak genoemd wordt), maar ik werd toch ook weer verrast. Ik kwam best veel gerechten tegen die ik nog niet kende, lokale specialiteiten waar ik nog nooit van gehoord had of delicatessen die ik nog nooit geproefd had. Stond er iets op de kaart wat ik niet kende dan wilde ik het juist.

Tip: staat er iets op de kaart wat je niet kent? Bestel het!

Lekker eten voor weinig

De beste en de duurste restaurants heb ik niet voor je kunnen testen. Ik had beperkt tijd en beperkt budget, en nog niet alles was open, maar ik heb toch heel wat heerlijks kunnen proeven. Eén voordeel heeft Puglia sowieso: je hoeft het er niet duur te maken. Je kunt er al voor heel weinig heerlijk eten; als ontbijt, lunch, diner of iets tussendoor.

specialiteiten-salento

De keuken van Puglia

In dit blog neem ik je mee naar Puglia en laat je een selectie zien van al het lekkers dat Puglia te bieden heeft. Je krijgt een heel klein kijkje in de regionale keuken van het sowieso al prachtige Apulië, maar je moet het vooral ook zelf gaan proeven. Puglia is perfect voor sea food fans en foodies. Maar dat niet alleen!

Ben je een echte foodie? Dan kun je je hart ophalen in Puglia!

Fast food & slow food in Puglia

Het is niet eens allemaal culinair en ingewikkeld maar meestal juist verrassend eenvoudig. Het eten in Puglia is puur, goed en best goedkoop. Woorden als ‘organic’ en ‘slow food’ kom je in Puglia veel tegen, maar street food en fast food ook, en dat laatste is stukken gezonder dan het fast food dat wij kennen. Hieronder lees je wat je moet proberen!

lokale-gerechten-puglia

Italiaanse woorden

In de lijst staan veel Italiaanse woorden, dan leer je die ook meteen een beetje. Dat is wel zo leuk toch? Ongemerkt breid je met dit blog je Italiaanse food vocabulair zo vanzelf een beetje uit. Ik weet zeker dat je van veel dingen nog nooit gehoord had!

wijn-salento

23x proeven in Puglia:

Oké, wat zijn lekkere gerechten uit Puglia? Welke specialiteiten en streekgerechten uit Puglia moet je zeker proeven? Welke typische producten uit Puglia en Zuid-Italië mag je niet missen?

Wat zijn de piatti tipici pugliesi, oftewel, welke gerechten zijn typisch uit de streek Puglia en hoe ziet de cucina tipica salentina (de keuken uit de Salento, het uiterste zuiden) eruit?

Van seafood tot zoetigheden, het komt allemaal aan bod. Wijn ook, en zelfs bier!

Staat er een sterretje bij dan is het echt typisch uit Puglia. Hou je niet van vis? Scroll dan even verder door naar beneden, want er komt nog veel meer.

Delicatessen, regionale gerechten en andere dingen die je zeker moet eten in Puglia:

  1. Ricci di mare

Toen ik ricci op de kaart zag staan dacht ik meteen: dát wil ik wel eens proeven! Ricci, of beter gezegd ‘ricci di mare’ zijn zee-egels. Ze zijn niet typisch van Puglia, maar ze zijn wel volop te vinden in het zuiden van Italië.

zeeegel-eten-in-puglia

Zee-egel dus. Ik was er wel benieuwd naar. Om de prijs hoefde ik het niet te laten, want in het restaurant in Brindisi waar ik de eerste avond beland was, waren ze slechts 1 euro per stuk. Een mooie kans om het uit te proberen.

Allereerst ziet het er natuurlijk erg leuk uit. Die stekels, en dan dat stervormige ‘vlees’ binnenin. Ook de kleur is wel apart. Je eet ze gewoon rauw, zoals ze er echt uit zien. Hoe zou dit smaken?

Ik hoopte dat ze een beetje als oesters zouden smaken (waar ik dol op ben, maar wat ik vanwege de prijs haast nooit eet), maar dit was anders. Het was vrij slapjes. Je verwacht wat textuur, maar het is zacht en zo weg. Eigenlijk proef je niet veel. De ‘stevigheid’ of ‘elasticiteit’ die je van een zeevrucht verwacht heeft het in elk geval niet.

Is het vies? Nee. Is het echt heel lekker. Mwah. Mis je er dus veel aan als je het niet proeft? Nee. Is het leuk om het geprobeerd te hebben? Zeker! Dus moet je het een keer nemen? Ja.

  1. Frutti di mare

Sowieso moet je in een regio die aan zoveel kanten door de zee omringd wordt (Puglia heeft zo’n 800 kilometer kustlijn!) lekker sea food eten. Zeevruchten dus, of, op zijn Italiaans: frutti di mare! Ook in de pasta.

pasta-met-mosselen-puglia

Niet alleen ricci en mosselen, maar ook inktvis of octopus (pulpo), garnalen of kleine schelpjes.

verse-vis-monopoli

Wandelend door de haven van Monopoli zag ik net een vissersboot binnenkomen en keek even mee. De (inkt)vis werd uit het schip geladen en ging direct naar de bestemming, ook naar restaurants vlakbij. Verser krijg je het niet!

visser-zuid-italie

verse-vis-puglia

pescheria-in-monopoli

Verse vis en sea food bij Pescheria La Muraglia in de haven van Monopoli.

Ga je in de zomer? Bestel dan een heerlijke sea food schotel op een terrasje of lekker ergens aan het strand. Deze ene foto heb ik even van mijn moeder gepikt, die er in de zomer was:

seafood-eten-in-puglia

Maar sowieso kun je op veel plaatsen in Puglia heerlijk (inkt)vis en sea food eten. Je hoeft er niet eens voor naar chique restaurants. Een populaire plek is bijvoorbeeld de hippe ‘fast food’ vistent La Pescaria in Polignano a Mare. Ik nam er een foto van, omdat het adresje me opviel, maar ik heb toch wel een beetje spijt dat ik er niet even naar binnen ben gelopen.

pescaria-polignano

Umberto, een in Zweden wonende Italiaan die ik ontmoette (lees hier maar) stuurde me bij terugkomst nog een berichtje toen ik iets over Polignano had gepost: ‘Ahhh, Polignano a Mare! Sweet memories!’ schrijft hij me. ‘It was there I ate the fantastic octopus-sandwich.’ Bij La Pescaria. Als je deze foto ook ziet… Mmmm!

Maar in welk leuk stadje in Puglia je ook bent, slenter gewoon rond, duik steegjes in en je komt overal leuke restaurantjes tegen, met leuke namen ook, zoals Polpo Matto, de gekke octopus.

restaurante-tipico-puglia

Een typisch Salentijns inktvisgerecht is overigens purpu alla pignata: gestoofde stukken octopus. Salentijns komt van Salento, het uiterste zuiden van Puglia zoals ik al zei.

  1. Alici

Ook alici (ansjovis) kom je veel tegen in Italië, op verschillende manieren bereid en gegeten. Warm, op pizza’s (zout), maar vaak gewoon koud (zuur).

Wandelend door de steegjes van het mooie historische hart van Otranto (een stad die je écht moet bezoeken, niet alleen vanwege de stad maar ook om de ongelofelijk heldere kleur van de zee!) ontdekte ik Fishbar La Polpería, een klein nieuw hip adresje met vooral vis en seafood op de kaart. De ideale plek voor een korte break.

Zittend op dit terrasje op het kleine verborgen pleintje bestelde ik alici marinate, gemarineerde ansjovis. De presentatie was top en met de limoen erbij smaakte het verrassend fris. Door de toevoeging van het zoetje van de marmelade-achtige ‘chutney’ was het ook weer niet té zuur of zout. Gewoon perfect. En heerlijk met een witte wijn, uit Puglia natuurlijk.

polperia-fish-bar-puglia

lunchen-in-puglia

  1. Bombette *

Ben je meer een vleeseter? Ga op zoek naar bombette! Bombette pugliesi zijn letterlijk vertaald ‘bommetjes’ uit Puglia. De bommetjes zijn kleine vleeshapjes die er een beetje uitzien als slavinkjes, maar dat is het niet. Het zijn kleine rolletjes varkensvlees, gevuld met kaas.

Ze worden ook wel aan stokjes geregen en dan gegrild, waardoor het een beetje een satétje lijkt, maar heel anders smaakt! Ik ben niet zo van varkensvlees (eigenlijk alleen koud, lekkere plakjes bijzondere worsten en hammen), maar dit had ik wel willen proeven! Ik heb er geen foto van, maar hier zie je ze.

Het is street food, maar ook in restaurants kun je het krijgen. Vermoedelijk in de zomer meer dan toen ik er was. Tip: je kunt ze ook gewoon bij de lokale slager kopen en dan zelf roosteren als je een barbecue bij je vakantieverblijf hebt.

Een variant op de bombette zijn gnummareddi; met orgaanvlees.

  1. Cime di rapa *

Cime di rapa is één van de lokale seizoensgroenten die je ongetwijfeld een keer op de menukaart ziet staan in Puglia. Het zijn groene groenten. Het is iets tussen spinazie, bimi en raapsteeltjes in, maar ook weer niet. In Italië wordt het ook wel broccoletti genoemd.

Ik at het op een toast, maar door de pasta zie je het ook veel. En dan met name door de orecchiette. Wat dat zijn lees je hieronder.

wat-is-cime-di-rapa

  1. Orecchiette *

Orecchiette zijn letterlijk vertaald ‘oortjes’. Zo zien ze er ook een beetje uit. Het is een soort schelpjespasta uit Puglia. Orecchiette met cime di rapa (waar ik het net over had) is nou echt wat je zegt een typisch gerecht van Puglia.

recept-orecchiette

Orecchiette met cime di rape is echt één van dé piatti tipici pugliesi!

De oortjespasta staat vrijwel overal op de kaart, en je kunt het in alle supermarkten en winkeltjes met authentieke producten uit Puglia kopen.

orecchiette

verse-pasta-uit-puglia

Sowieso is veel pasta home made. Wil je echt lekker eten kies dan een restaurantje waar ze de pasta zelf maken, zoals bij Vispa Teresa in Ostuni. De reviews zijn goed. Ook de pizza wordt geprezen.

orecchiette-vispa-teresa

  1. Frise *

Frise (of friselle) zijn ronde stukken geroosterd brood met tomaten, olijfolie en zout. Het lijkt een beetje op bruschetta, maar het is toch net weer anders. Het brood is meer een soort ‘beschuitje’. Je kunt het ook met ricotta (of iets anders) erop eten. En soms zie je ze ook met groenten specifiek uit het seizoen.

En er zijn niet alleen gewone maar ook gezondere varianten zoals (meer)granen (frise ai cereali) of volkoren (frise integrali). Ik testte ze uit op een terrasje in Polignano a Mare. Simpel, maar heerlijk. Zo wil iedereen wel een beschuitje eten. 😉

friselle-puglia

sapori-mediterranei

O, en mocht je denken ‘Wat zijn serafini?’ Dat is geen gerecht, maar de naam van de B&B die erbij hoorde. Ik sliep er niet, maar het lijkt me absoluut een erg leuk plekje om te verblijven in Puglia!!

Leuke accommodatietip tussendoor!

  1. Burrata *

Burrata is een zachte Italiaanse kaas die inmiddels overal bekend is, maar hij komt oorspronkelijk uit Puglia. Het is een verse kaas die op mozzarella lijkt, maar dan romiger en veel lekkerder! Helemaal met een beetje goede olie en wat zeezout erop. Mmmmm!

burrata-proeven-puglia

Je ziet het op de foto hierboven en zag het ook al op één van de friselle. Op sla is het ook lekker.

Burrata komt van oorsprong uit het plaatsje Andria, uit de subregio Murgia (wat toevallig de achternaam van mijn Sardijnse ex is, maar dat terzijde). Het is de streek rond Bari.

O, en zie je in Puglia ergens ‘stracciattella’ staan, denk dan niet meteen aan ijs, want misschien bedoelen ze wel dit.

Behalve burrata zie je ook veel ricotta. Ricotta is in het hele zuidelijk deel van Italië populair en is niet typisch van Puglia, terwijl burrata er officieel wél vandaan komt. Je ziet het hier:

kazen-puglia

  1. Scamorza pugliese *

Aparter om te zien is de scamorza pugliese, een beetje vreemd gevormd kaasje dat eruit ziet als een dichtgeknoopt ‘zakje’ of een vreemdgevormde ballon, maar dan hard. Je ziet het ook op de foto hierboven.

Behalve scamorza bestaat er ook nog caciocavallo, dat is net zo’n vreemdgevormd kaasje; kijk maar naar het borstvormige kaasje wat je ernaast ziet (op de foto hierboven).

Het exacte verschil weet ik niet, maar het is in elk geval typisch Zuid-Italiaans. Ook op de luchthaven van Brindisi zag ik ze nog.

caciocavallo-kaas

  1. Tagliere tipico salentino *

Een tagliere is niet één gerecht, maar een bord of plank met meerdere gerechten. Meestal met antipasti. Bij La Bottega del Corso, een bijzonder wijnwinkeltje annex wijnbarretje met lokale producten in Lecce, met slechts een paar tafeltjes, bestelde ik een tagliere tipico salentino, een bord met allemaal lekkere dingetjes uit de Salento streek.

enoteca-lecce

eten-in-puglia

In de winkel verkopen ze deze prodotti tipici salentini, typische producten uit de Salento, ook. De Salento is het uiterste zuiden van de hak van de laars van Italië. Uit dit prachtige en heerlijke deel van Italië komen natuurlijk ook heerlijke olijven, heerlijke kazen (burrata, wat ik net al noemde), heerlijke salumi (charcuterie) en allerlei andere eenvoudige maar smaakvolle lekkernijen.

Zit je dus ergens in Puglia aan de borrel bestel dan zeker een tagliere met lekkers om samen te delen. Voor een extra fijn vakantiegevoel.

Proef meerdere heerlijkheden in één keer!

la-bottega-del-corso-lecce

  1. Puccia *

Puccia is een traditioneel lokaal ‘gerecht’. Eigenlijk is het meer street food. Het is een gevuld broodje dat er een beetje uitziet als een pitabroodje maar dan iets kleiner en dan van pizzadeeg. Je ziet het vooral in Lecce waar het al sinds 1941 bestaat.

puccia-lecce

Meestal kun je zelf kiezen wat je in je puccia wil hebben. Er zijn zelfs speciale puccerie, pucciazaakjes. Ik bezocht er één in Lecce.

puccia-streekgerecht-puglia

In Ostuni zag ik er ook één: Il vizio del conte. Ze hebben daar ook volkoren pucce en andere lokale (brood)lekkernijen. En ook op de luchthaven kun je ze nog kopen, belegd en wel.

streekgerechten-uit-puglia

gerechten-puglia

  1. Calzone

Wat er een beetje op lijkt, maar ook weer niet, omdat het dicht gebakken wordt (met de inhoud er al in) is calzone. De calzone zie je ook gewoon in Nederland. Als wij vroeger pizza aten bestelde ik vaak een calzone. Tegenwoordig eet ik het eigenlijk nooit meer.

De calzone komt van origine natuurlijk ook echt uit het zuiden van Italië (behalve in Puglia zie je het ook in Campanië, Calabrië en Basilicata). Zoals wij de calzone kennen als een grote dubbelgeklapte pizza, zoals je ze bij een pizzeria krijgt (of in de vriezer van de supermarkt vindt), zo kennen de Italianen het ook als gewoon een snack voor tussendoor, en dan veel kleiner, als street food onderweg.

De echte calzone pugliese, de calzone uit Puglia, eet je overigens met cipolla erin, met ui.

specialiteiten-uit-puglia

Ik dacht een calzone gekocht te hebben, ik had ze in de vitrine van de stationsbar van Maglie gezien, een stadje in het binnenland. Omdat ik nog best een treinrit voor de boeg had kocht ik er één ‘to go’. Later besefte ik dat dit waarschijnlijk een panzerotto was in plaats van een calzone. Daar lees je hieronder over.

street-food-puglia

  1. Panzerotto *

Het lijkt op een calzone, maar het is toch net weer iets anders: een panzerotto! Panzerotti zijn gevulde ‘pasteitjes’ die er weliswaar uit zien als calzone, maar niet hetzelfde zijn. Een panzerotto is vetter omdat het niet in de oven gaat, maar gefrituurd wordt.

Het is ontstaan vanuit de gedachte dat je altijd met wat overgebleven deeg en met ingrediënten die je toch nog in huis hebt iets lekkers kunt maken. Italianen hebben bijna altijd wel tomaten en olijfolie, en meestal ook mozzarella en verse kruiden in huis. Later werden er allerlei varianten op bedacht.

Omdat voor de echt goede panzerotti alleen de beste ingrediënten gebruikt worden is het super smaakvol. Er zijn zelfs speciale panzerotteria’s, zaakjes die echt gespecialiseerd zijn in street food zoals panzerotti. In Polignano a Mare kwam ik zo’n panzerotteria tegen: La Rotellina. Het zit vlakbij het strand, dus neem ze mee of haal ze warm tussendoor, dan heb je voor een paar euro een heerlijke lunch.

Tip: staat een trip naar Puglia niet op de planning maar wil je ze toch proeven? Ga dan naar Panzero’ in Rotterdam. Hier kun je panzerotti en ander typisch street food uit Puglia proberen.

panzerotteria

  1. Acquasale

Net als meerdere gerechten uit de Pugliese keuken was ook Acquasale van oorsprong een armeluismaal. Het wordt niet alleen in Puglia, maar ook in Basilicata en Campanië gegeten, de 3 meest zuidelijke regio’s van Italië. Het zijn tomaten met grote kruimels brood, olijfolie zout en oregano.

  1. Taralli *

Wel weer echt typisch uit Puglia zijn de zogenaamde taralli, kleine broodringetjes uit Alberobello. Je krijgt deze kleine ronde ringetjes vaak als er in een restaurant brood op je tafel wordt neergezet. Ook zie je ze wel bij antipasti of bij de borrel.

taralli

Ze zien er leuk uit hoor, die broodringetjes, maar net als bij soepstengels (waar ze een beetje naar smaken) is het meestal toch een beetje droog. Wel verschilt het waar je bent, want er zijn ook zaakjes die heerlijke varianten hebben waar veel meer smaak aan zit. Deze vond ik namelijk veel beter:

taralli-puglia

  1. Pane di Altamura *

Proef trouwens ook zeker het brood! Ik had héérlijk smaakvol brood bij het ontbijt, met de perfecte korst. Hét bekende brood van Puglia is Pane di Altamura, met een DOP-stempel: Denominazione d’Origine Protetta. Hier lees je er meer over. Dus ga je vanuit Bari (of omgeving) richting Matera stop dan zeker in Altamura voor de enige echte!

Brood doop je natuurlijk in de beste olijfolie!

  1. Olio d’oliva uit Puglia *

Olijfolie, ik ben er dol op en gebruik er veel van. Als ik olijfolie koop, koop ik altijd extra vergine. Vroeger kocht ik het vaak op reis, maar nu meestal gewoon in Nederland. Olijfolie uit Spanje vaak, maar ook uit Griekenland en Italië.

Ook in Puglia kun je heerlijke olijfolie vinden. Dat is niet zo gek, want de hak van de laars van Italië staat vól met olijfbomen. Reis je er net als ik doorheen dan zul je er nog vele tegenkomen.

olijfbomen-puglia

Olijfolie is niet alleen heerlijk over de sla, maar ook om brood in te dopen of het over aardappelen of groenten te sprenkelen. Wil je ter plekke olijfolie kopen, dan vind je het niet alleen in supermarkten en soms bij verkooppunten langs de weg, maar ook veel bij kleine zaakjes met lokale producten (prodotti tipici) uit de streek.

Sommige aziendas agricolas, kleine boerderijtjes, hebben een winkeltje ergens in de stad, waar ze hun producten verkopen. Zoals deze die ik tegenkwam in Ostuni.

olijfolie-uit-puglia

Dono d’olivo is een extra vergine olijfolie van PurOstuni, die samenwerkt met meer dan 100 lokale boeren.

olijfolie-uit-puglia

  1. Vino di Puglia *

Ben je in Puglia of in de Salento dan moet je natuurlijk ook een typische wijn uit de streek proeven. Er zijn ontzettend lekkere wijnen uit Puglia en zeker ook uit de Salento. Ik dronk zowel een rode vino salentino (Salice Salentino, een DOC) als enkele andere vini di Puglia.

wijn-uit-puglia

Hier lees je meer over de Vini di Puglia, wijnen uit Puglia. En mocht je een wijngaard of cantina willen bezoeken, hier vind je alle wijnmakers uit Puglia.

olijfolie-en-wijn-puglia

Uiteraard kun je tegenwoordig ook gewoon hier in Nederland wijn uit Puglia kopen. Het wordt o.a. verkocht bij Gall & Gall, Albert Heijn en via diverse wijnsites zoals Wijny.nl.

wijn-salento

Wijn uit Puglia of specifiek uit de Salento!

tagliere-tipico-salentino

In de Salice zit een bekende druif die ik erg lekker vind: de Negroamaro.

rode-wijn-puglia

wijn-lokaal-bier-otranto

  1. Birra Salento of ander bier uit Puglia *

Behalve wijnen heeft Puglia ook eigen bieren! Dat had je misschien nog niet bedacht. Er zijn best heel veel kleine birrificios, brouwerijen. Ze maken birra artigianale, oftewel, ambachtelijk bier. Bijvoorbeeld Birra Salento. Kijk ook eens op de website van Birra Musa. BirrApulia is er ook één. En ook zag ik Birrozza nog, bier zonder conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Ambachtelijk bier uit Puglia!

bier-puglia

Ben je een ware bierliefhebber en zou je wel een bierroute willen rijden? Huur een auto (tip: doe het via Sunnycars), zorg dat één iemand rijdt en de ander drinkt en ontdek de kleine brouwerijen zelf. Hier vind je alle adresjes in Puglia waar ambachtelijk bier gebrouwen wordt. Van Gruit in Brindisi tot Malatesta (toepasselijke naam) in Lecce. Informeer wel even van te voren of ze open zijn en of toeristen welkom zijn.

Ik kwam deze beer shop nog tegen in Lecce (die gesloten was, het was nog vroeg), met zowel birra artiginanale (ambachtelijk bier) als birra alle spina (van de tap).

beer-shop-puglia-birra-artigianale

Naast lokaal gebrouwen bier vind je in Puglia uiteraard ook gewoon andere bekende Italiaanse biermerken, zoals Moretti.

italiaans-bier

Ben je meer van de likeurtjes? Ga dan voor een grappa uit Puglia. Grote kans dat je er een keer eentje bij de rekening krijgt.

puccia-leccese

  1. Pasticciotto leccese *

Denk jij na dit alles ‘Hé, maar ik hou van zoet! Hoe zit het daar mee?’ Geen paniek, ook voor zoetekauwen is Puglia perfect. Vooral in Lecce zit je goed. Koffiezaken zijn er genoeg en natuurlijk proef je daar een keer een heerlijke pasticciotto bij. Als ontbijt of gewoon als lekkernij tussendoor.

Een pasticciotto tradizionale leccese is een typisch cakeje uit Lecce. Die moet je gewoon geproefd hebben!

Pasticciotti leccesi zijn typische gebakjes uit Lecce. Een cakeje is het eigenlijk meer, maar dan wel heel zwaar. Het is langwerpig en gevuld met crème. Wat het extra lekker maakt is dat het weliswaar cakeachtig is, maar (als hij vers is zoals ik ‘m at) toch iets knapperig en van binnen zacht.

pasticciotto-uit-puglia

pasticciotto-proeven-in-puglia

pasticciotto-leccese

Het is heel machtig en er zitten denk ik heel veel calorieën in, maar ik wilde het geprobeerd hebben. En het was lekker. Neem je dit ‘s ochtends met een cappuccino dan hoef je voorlopig niks meer. Als ik er nu aan terugdenk rúik ik ‘m gewoon weer.

De pasticciotti zijn typisch uit de Salento streek, het echte zuiden van Puglia dus weer. Ook op de airport heb ik er nog één genomen. Daar hadden ze overigens niet alleen grote, maar ook kleinere. Wel zijn ze daar duurder.

pasticciotto

  1. Pasticcino alle mandorle

En er zijn nog meer dolci, zoetigheden. Ik kreeg nog een citroenkoekje; of eigenlijk een amandelkoekje met citroensmaak. Pasticcino alle mandorle di Puglia stond erop. Mandorle betekent amandel, en ik had de smaak limone. Het was een beetje zacht en een heel klein beetje taai, maar dat hoort, net als bij bitterkoekjes die wij kennen. Door de citroen was het toch fris.

dolce-tradizionale-puglia

  1. Ottimini

Ben je met kinderen in Puglia? Dan zul je misschien sowieso eerder een koekje kopen. Voor mijn kinderen kocht ik ottimini, koekjes uit Rutigliano, gewoon in een supermarktje. Deze ‘biscotti’ kun je als ontbijt eten, maar ook gewoon tussendoor. Ze lijken qua vorm op taralli, maar dan zoet.

koekjes-uit-puglia

ottimini

Rond feestdagen als kerst of carnaval zijn er vaak nog weer andere lekkere zoetigheden te koop. Ga dan vooral bij een echte pasticceria kijken.

  1. Gelato

Ook een ijsje mag natuurlijk niet ontbreken in Italië. Ik haal er één bij Il Super Mago del Gelo, oftewel: de super ijstovenaar, en niet zomaar één. Deze ijssalon vlakbij de bekende brug en baai in Polignano a Mare bestaat al sinds 1935 (toen de inmiddels overleden Mario Campanella eerst als amandelverkoper en daarna als verkoper van geraspt ijs was begonnen) en is een begrip in de omgeving.

bekende-ijszaak-puglia

Het stond als tip in de reisgids die ik bij me had. De reviews waren nog steeds goed, dus ik besloot een kijkje te nemen.

Het lekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb, zoals sommigen in de reviews zeggen? Nee, dat niet, maar wel leuk om geprobeerd te hebben en mooi dat het al zo lang bestaat. Misschien had ik één van hun bijzondere koffies moeten nemen, want ook daar staan ze bekend om!

Verwacht geen trendy plek met de meest ‘instagrammable’ ijsjes, wel een populaire plek met een verhaal.

ijsje-polignano

proeven-puglia

Nog meer lekkers uit Puglia

Dit is overigens nog lang niet alles hoor. Ik heb in die korte tijd uiteraard niet alles kunnen proeven. Er zijn nog wel meer typische gerechten uit Puglia, zowel vlees als vis; van lamsvlees (agnello) tot kleine visjes die op een speciale manier bereid worden: scapece salentina heet het, of scapece pugliese. Het ziet er lekker uit! Ook sgagliozze baresi (gefrituurde polenta uit Bari) wil ik een volgende keer even proberen. Ben je met kinderen? Die lusten dat vast ook wel.

Liever meer groenten? Ga dan voor fave e cicoria, een tuinbonenpuree die vaak met ‘cichorei’ erbij gegeten wordt, een groente die een beetje op ‘cime di rape’ lijkt (wat ik at), maar wat toch net weer anders is.

Hier zie je nog een ‘salade’ die ik at: calamari con patate e olive pugliesi. Octopus met aardappel en olijven uit Puglia. Het was heerlijk zacht. Mjammie!

eten-in-puglia

streekgerechten-eten-in-puglia

Kijk gewoon zelf op de kaart wat je aanspreekt. Staat het er alleen in het Italiaans? Google even via Google images en meestal weet je zo wat het is.

Agnello, scapece pugliese, sgagliozze baresi of fave e cicoria. Probeer het! Zoek zelf een leuk adresje uit en geniet.

specialiteiten-puglia

pescheria-la-muraglia

proeven-in-puglia

Gewoon eten in Puglia

Ben je niet zo’n gekke-dingen-eter en denk je nu ‘Ik moet maar niet naar Puglia gaan, want dan moet ik allemaal enge of onbekende dingen eten’? Wel nee. Ook als je niet zo’n avontuurlijke eter bent hoef je je in Puglia geen zorgen te maken hoor.

Pasta hebben ze altijd, pizza vind je altijd, maar ook rijst, patat of aardappel, een lekker stukje vlees als je dat wil, een salade of… nou ja, genoeg! En Puglia is ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

fruit-puglia

Waar eten in Puglia?

Nou, heb je al trek gekregen? Ik heb je een klein beetje op weg geholpen. Nu mag je zelf kiezen waar je van al dit lekkers gaat genieten in Puglia. In stadjes, op het platteland, bij je agriturismo of lekker op het strand. Ik wens je een hele fijne vakantie!

Tip: sla dit blog over Puglia op of stuur ‘m naar je reisgenoot zodat je straks als je gaat nog weet wat je moet proberen.

lokale-produkten-puglia

Typische producten uit Puglia mee als souvenir

O ja, en had je in Puglia iets lekkers voor thuis willen kopen of voor iemand die je planten of katten gedaan heeft in de vakantie, maar kwam het er niet meer van? Op de luchthaven kun je nog iets kopen. Op Brindisi airport zit bijvoorbeeld La Bottega dei Sapori. Je kunt hier pasta’s, kazen, wijn, etc kopen. Ook echt verse kazen en verse orecchiette. Wel is het daar een stuk duurder dan als je het gewoon ergens anders had gekocht. Juist iets uit de kleine lokale winkels in Puglia is wel veel leuker natuurlijk, zoals hieronder in Monopoli:

puglia-proeven

food-puglia

Kookboeken met gerechten uit Puglia

Wil je na je vakantie de herinneringen aan het heerlijke Puglia levend houden en het weer herbeleven? Bestel als je terug bent in Nederland een kookboek met recepten uit Puglia om al die lekkere gerechten uit Puglia nog eens zelf na te maken.

Geniet ervan op een mooie nazomerse avond in de tuin of op je balkon, of tijdens een romantisch diner voor 2 in de herfst of winter. Tip: het is ook leuk om Puglia straks als thema te nemen voor het kerstdiner! Maar goed, daar willen we nog niet aan denken toch?

recepten-puglia

Naar Puglia toe

Ik vloog voor slechts 58 euro retour van Rotterdam naar Brindisi en terug. In maart was dat, een periode waarin het erg goedkoop was. Inmiddels is het veel duurder. Begin mei kan het momenteel voor 180 euro retour, begin oktober voor 120 euro. In de komende schoolvakanties is het helaas duurder (ruim 300).

Goed zoeken loont, en flexibel in je dagen zijn helpt! Naar Bari vliegen kan ook. Zoeken kan bijvoorbeeld via Skyscanner. Zie je een betaalbaar ticket, boek het, want meestal wordt het alleen maar duurder als je wacht en Puglia vraagt erom ontdekt te worden. Een vakantie boeken via bijvoorbeeld Eliza was hereTUI, de Vakantiediscounter of kleinere specialistische reisorganisaties kan ook.

Ter plekke vallen de prijzen in elk geval nog reuze mee!

cime-di-rapa

frise-pugliesi

streekgerechten-eten-in-puglia

Wat vond jij nou echt heel lekker in Puglia? Laat het weten bij de reacties!

O, en wil je al dat lekkere eten er weer af wandelen, lees dan mijn blog over wandelen in Puglia

 

3 Comments

  1. Stef

    Hallo,

    Eerst en vooral is dit een héél leuke en interessante bijdrage over de prachtige streek die Puglia is.
    Wij zijn sinds zondag terug uit deze regio, we verbleven in een B&B in de buurt van Alberobello en daar kregen we als ontbijt panzerottini. Dat zijn mini panzerotti’s vers klaargemaakt door de la mama des huizes. Om de dag mee te starten kan dit wel tellen maar zeer lekker 🙂

    Ook de polpette vind ik heel lekker, is een soort Italiaanse gehaktballen en we kregen dit steeds bij de antipasti della casa.

    Wat de wijn betreft hou ik wel van de lokale primitivo, een lekkere fruitige volle rode wijn.

    Het is een héél leuke streek met leuke dorpjes, prachtige stranden, lekker eten en vriendelijke mensen.

    Groetjes Stef

    1. Denise

      Beste Stef, wat een leuke reactie, dank je wel! Leuk om te lezen wat jij er at. Het klinkt heerlijk, zo vers van een Italiaanse ‘mama’. En ja, het is zéker een mooie streek. Ik ga er nog wel meer blogs over schrijven. Geniet nog maar lekker na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *