street-art-nijmegen

Street art in Nijmegen: historische murals en toffe nieuwe street art!  

Street art in Nijmegen. We kwamen er niet speciaal voor, maar ontdekten het per toeval. Mooie historische murals, de zogenaamde Waal paintings, maar ook hele vette nieuwe muurschilderingen! In dit blog laat ik je zien welke mooie streetart we in het centrum van Nijmegen tegenkwamen en waar precies.  

street-art-in-nijmegen
historische-mural-nijmegen
street-art-nijmegen

Dagje Nijmegen 

Het regende pijpenstelen toen ik woensdag met vriendin Josefien de trein uit stapte. Dus nee, het was nou niet bepaald het meest ideale weer voor een gezellige wandeling door Nijmegen.

Ik had me het weerzien met de stad waar ik gestudeerd heb en waar ik voor het eerst samenwoonde dan ook anders voorgesteld. Maar goed, we lieten ons niet ontmoedigen en gewapend met paraplu’s betraden we de historische stad, dronken ergens koffie met een Portugese pastel de nata erbij en we beklommen de Stevenstoren.  

combolution-nijmegen

Street art Nijmegen 

Naar street art in Nijmegen waren we niet speciaal op zoek. Ik wist wel dat Hotel Credible ermee versierd was en ook de mooie grote mural van een vogel en het Hof van Eden had ik wel eens op Instagram voorbij zien komen, maar we hadden geen street art route door Nijmegen uitgestippeld ofzo. Nee, Nijmegen is wat street art betreft immers ook niet zo bekend als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of vele andere steden. Maar… het is er wel degelijk!  

Street art in steegjes 

Terwijl het regende, en regende, en regende, lieten we ons niet kisten en wandelden kriskras de binnenstad door. Hier en daar dook ik een overdekt steegje in om even zonder gedrup op mijn telefoon te kunnen kijken. En wat denk je? Ik viel zo een aantal keer met mijn neus in de boter. Wat een mooie murals zag ik!  

Verstopt in steegjes zagen we de mooiste muurschilderingen!  

Niet alleen op opvallende plekken waar volop verkeer en fietsers passeren, maar ook op minder in het oog springende plekken zagen we juist mooie street art, dus dat is toch wel leuk om in een blog te vermelden.  

Historische murals in Nijmegen 

In het Kerkegasje, een zijstraatje van de Burchtstraat, hartje centrum, tussen het stadhuis en de Grote Markt, spotte ik de eerste murals. Historische murals. Prachtige afbeeldingen van historische taferelen en bekende plekken in Nijmegen. Niet één, maar twee, tegenover elkaar. Er stond een lelijk hek voor, dus dat heb ik even aan de kant gezet voor de foto’s.  

street-art-kerkegasje
paarden-nijmegen
street-art-combolution

Waal paintings 

Waalpaintings wordt het project genoemd. De speciaal gemaakte murals verbeelden het verborgen verleden van Nijmegen. In totaal gaat het om 15 muurschilderingen en ze zijn gemaakt door kunstenaars uit de regio. Alle murals samen vormen ‘het Nijmeegs Muurmuseun’.  

Muurmuseum Nijmegen  

Kom je net als wij, wandelend door de stad, zo’n muurschildering van een historisch tafereel tegen dan kun je op het bordje ernaast wat uitleg lezen. Er zijn er meerdere van, dus ga er eens naar op zoek. Wij hebben ze ook niet allemaal gezien. Deze die je in het blog ziet wel.  

Street art Kerkegasje   

De muurschildering in het Kerkegasje heet ‘Centrum van Europa’ en vertelt het verhaal van de Vrede van Nijmegen in de zeventiende eeuw. Op de website lees ik:

‘Europa werd in die tijd geteisterd door oorlogen tussen de Republiek, Frankrijk, Spanje en hun bondgenoten. Vertegenwoordigers uit heel Europa kwamen in 1678 naar de Waalstad om te onderhandelen over vrede. De stad was ineens vol pracht en praal. De besprekingen verliepen moeizaam, maar uiteindelijk werd op 10 augustus 1678 vrede gesloten tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Frankrijk.’ 

Ondertekening vredesakkoord 

Aan de ene kant van het steegje zie je de ondertekening van het vredesakkoord, wat in de Franse residentie aan de Burchtstraat gebeurde. Deze prachtige mural is gemaakt door Rosalie de Graaf aka RoosArt. Op dit filmpje zie je haar en Vincent William aan het werk.  

street-art-nijmegen-roos-art
waalpainting-centrum-van-europa

Grote Markt en munt 

Aan de andere kant van het steegje zie je de Stevenstoren, een grote munt, wat kleinere munten en een koets. Mooi om te fotograferen. Op de website lees ik:

De aanwezigheid van de internationale gezanten in de jaren 1676-1679 zorgde voor een spektakel in de stad. Kunstenaars, muzikanten en prostituees trokken naar Nijmegen.’  

Wijnfontein  

De Duitse gezant liet zelfs een wijnfontein op de Grote Markt oprichten vanwege de geboorte van Jozef I, keizer van het heilige Roomse Rijk tussen 1705 en 1711. Terwijl er rode en witte wijn uit deze fontein stroomde, werd er geld rondgedeeld.’  

Een wijnfontein, wauw, waar kan ik die bestellen?! 😉

Wil je alles weten over de penningen en de rol die één van deze penningen tot op de dag van vandaag speelt in het kader van de vrede, lees dan verder op de website Waalpaintings. De mural is gemaakt door Combolution, oftewel Vincent William.  

wijnfontein

Street art in Houthof 

In een zijstraat van de Stikke Hezelstraat spot ik opnieuw street art. Houthof, staat er, een straatje dat nog verder doorloopt, maar de mural zie je meteen als je langsloopt. Zo te zien is het al een wat oudere muurschildering.  

street-art-steegje-nijmegen
street-art-houthof-nijmegen

Nicolaaskapel, Stevenskerk en Valkhofruïne 

De Stevenskerk herken ik direct. Ook zie ik de Nicolaaskapel. De muurschildering is gemaakt door de Verfdokter, een bekende street artist. Ook zie ik een beeld. Het blijkt het beeld Victoria van Christian Daniel Rauch te zijn. Daarnaast zie ik ook kasteelruïne het Valkhof nog.  

street-art-nijmegen-kerk
valkhof-nijmegen
haas-vlinder-nijmegen

Where is Wally 

Als je goed kijkt zie je op de mural van de Verfdokter ook nog een Wally. Helemaal rechtsonder, net achter de fietsen. Ik las er later over, anders had ik ‘m niet gezien. Ik zie ‘m nu alleen als ik m’n foto heel ver inzoom.  

street-art-verfdokter

Lange Hezelstraat

Terwijl de regen nog steeds met bakken uit de hemel komt wandelen we door de Lange Hezelstraat, de leukste winkelstraat van Nijmegen. Je vindt hier niet de bekende ketens, maar juist de kleinere boetiekjes en bijzondere adresjes, niet alleen om te shoppen, maar ook enkele leuke adresjes om iets te eten.  

Street art Gulden Wagengas 

Wandelend richting Kronenburgerpark spotten we in een overdekt zijstraatje ineens een wel heel coole mural van Aretha Franklin, met nog een opvallend figuur ernaast. We lopen het steegje in om een foto te maken.  

street-art-nijmegen-funkenstein

Street art café Funkenstein  

‘Wie zou die andere zijn?’ zegt vriendin Josefien hardop. Vanuit de openstaande zijdeur naar café Funkenstein roept iemand: ‘Bootsy Collins!’ 

De muurschildering blijkt er nog geen maand geleden gemaakt te zijn, dus hij is nog hartstikke nieuw! We vinden het ook meteen met stip de gaafste wall art die we in Nijmegen gezien hebben. Helemaal ‘funky’, zoals zij zelf ook zeggen.  

murals-nijmegen-gulden-wagengas

Wat tof deze recent gemaakte mural! 

mural-funkenstein

Bootsy Collins en Aretha Franklin.

street-art-nijmegen-nieuw

Street art van Faith 71 

Tegenover de gloednieuwe mural zit tegen de buitenmuur van Café Funkenstein een oude die ook nog steeds heel gaaf is. Deze mural, gemaakt door Faith 71 (Donovan Spaanstra) zit er al meer dan 20 jaar! Beide murals vind je ter hoogte van Lange Hezelstraat 80.  

Maar wie is die man op de mural nou? Lang speurwerk leverde het verlossende woord: het is George Clinton, de man naar wie Café Funkenstein vernoemd is, aangezien de funklegende ook bekend stond als Dr. Funkenstein. Aha.

mural-gulden-wagengas

George Clinton prijkt al járen op deze muur.

oude-street-art-nijmegen

Street art vogel Nijmegen 

Ook een hele coole mural in Nijmegen is die van de vogel op de hoek van de Bloemerstraat en de Eerste Walstraat. Deze supergrote mural van maarliefst 120 vierkante meter is in 2017 gemaakt door de bekende street art kunstenaars Super A en Collin van der Sluijs, in opdracht van The Big Draw.  

vogel-street-art-nijmegen

Street art 6 Huizenhof 

Iets verderop, in een zijsteeg van de Bloemerstraat, zag ik weer een werk van Combolution. Het is gemaakt op de muur van het naastgelegen café ‘A good vibration’ dat het overdekte steegje als terras gebruikt. 

terras-met-muurschildering-nijmegen
street-art-6-huizenhof

Street art Café De Plak 

Toen ik in 1997 van Nijmegen naar Den Haag verhuisde verwarde ik regelmatig het Haagse café De Klap met het Nijmeegse café De Plak. Ik versprak me elke keer. Tegenwoordig bestaat de Klap niet meer, maar de Plak viel me nu natuurlijk weer op. Op de buitenmuur van het café spotte ik ook weer street art. Je vindt de mural in de Bloemerstraat, op nummer 90, aan de kant van de Zeigelhof.  

Street art Waalkade 

Vlakbij de Waalkade, niet ver van restaurant Witlof, spotten we twee tonnen op een muur en een man die over een touw loopt. Om de hoek zie je nog een ton. Ik kan er verder niks over terugvinden, maar ik dacht ik deel ‘m toch even.  

Street art olifant 

Echte street art is dit natuurlijk niet, maar in zekere zin ook weer wel. Het olifantje valt op en is leuk om even te fotograferen. We spotten ‘m toevallig op de hoek van de Lage Markt en de Priemstraat.

Even googelen leert me via de website ‘In de buurt’ dat het zeventiende-eeuwse hoekpand waar de olifant te zien is vroeger ‘In den Olifant’ heette en vanaf eind achttiende eeuw een kruidenierswinkel was waar je koffie, thee en andere koloniale waren en producten uit verre landen kon kopen. Het olifantje verwijst naar die verre oorden.  

olifant-nijmegen

Street art hert hotel Credible  

Het hert op het kleurrijke hotel Credible had ik ook graag nog even zelf gefotografeerd, maar we hadden al zo lang door de regen gewandeld dat we natte voeten hadden en rillerig waren. Die bewaar ik dus voor een volgend bezoek aan Nijmegen.  

Street art Vlaamse Gas 

Ook het vrolijk gekleurde Vlaamse Gas had ik wel even zelf willen bewonderen. Zo’n kleurrijke straat past natuurlijk helemaal in de sfeer van dit recente blog over kleurrijke plekken.  

Theepot met tekst 

De rode koffiekan bij het Arsenaal valt natuurlijk ook op. Ik dacht eerst dat het een theepot was, maar het is dus een koffiekan. Deze is weliswaar niet geschilderd, maar van staal, maar zeker ook opvallend. Je vindt de kan rechts van het Arsenaal en hij is gemaakt door Klaas Gubbels.  

theepot-nijmegen

Muurteksten en vloerschilderingen 

Elders in de stad spotte ik nog een muurtekst en ook zag ik paintings op de grond. Verder zag ik hier en daar nog wat kleinere street art, op een elektriciteitskastje of iets anders. 

Meer street art in Nijmegen 

Wat je hierboven hebt gezien is natuurlijk nog lang niet alles. Alleen al van de Waalpaintings (het Nijmeegs Muurmuseum) zijn er nog meer te zien, maar daarnaast is er ook andere, modernere street art in Nijmegen te zien. 

Zowel in het centrum van Nijmegen, echt hartje stad, als daarbuiten is street art te vinden. Ga dus gewoon zelf eens kijken en wie weet heb je wel, net als ik, het geluk dat er weer net ergens nieuwe wall art bijgemaakt is!  

waalpaintings

Plattegrond street art Nijmegen  

Vind je het handig om een kaartje of plattegrond met street art in Nijmegen te kunnen bekijken dan kan dat via Street art cities. Ik heb het in Nijmegen niet gebruikt, en niet alles staat erop, maar ik gebruik het wel eens in andere steden.  

Street art everywhere

Niet alleen in Nijmegen en niet alleen in Nederland vind je street art. Dit jaar spotte ik ook hele toffe murals op het Tunesische eiland Djerba en in San Nicolas op Aruba!

Waar zag jij dit jaar coole street art?

Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *