Loukanikos, de protesthond van Athene, leeft voort

Loukanikos, de protesthond van Athene, leeft voort

In Athene is ontzéttend veel mooie street art te spotten, maar één street art werk dat je in de straten van de hippe wijk Psyri kunt zien heeft een wel heel bijzondere betekenis: dat van de hond Loukanikos, beter bekend als ‘de protesthond’.

Muurschildering van een hond in Athene

Tijdens een fietstour van Baja Bikes in Athene fiets ik langs de mural van Loukanikos. Omdat dit niet zomaar een muurschildering van een hond is, maar er echt een verhaal achter zit, zetten we onze fietsen even neer om naar het verhaal van gids Joost te luisteren.

Tip: lees hier mijn blog over de tour in Athene!

Loukanikos

Loukaniko betekent worstje, maar het is ook de naam van een wel heel bijzondere hond in Athene: Loukanikos. ‘Loukanikos was een Atheense straathond,’ vertelt Joost. Maar niet zomaar één! ‘Iedereen kende hem! Als er protesten of rellen waren in de stad liep Loukanikos altijd voorop.’

Protesthond

Altijd als er iets gebeurde was de hond erbij of liep voorop, waardoor hij al snel tot ‘riot dog’ gebombardeerd werd. Vaak zat hij bij het plein voor het parlement te wachten, zo van ‘gebeurt er nog wat’?

Vaak zat Loukanikos bij het plein voor het parlement te wachten, zo van ‘gebeurt er nog wat’?

Protesten in Athene

Loukanikos werd het symbool van protesten in Athene. De BBC, CNN en de NOS, allemaal hebben ze over hem uitgezonden. Hij werd beroemd! In dit artikel in de Volkskrant zie je foto’s van Loukaniko tijdens rellen.

Traangas

Maar omdat Loukanikos nooit een gasmasker droeg werd hij door al het traangas kortademig. Begin 2014 is hij op tienjarige leeftijd overleden. De Grieken zullen hem echter nooit vergeten. Nog altijd wordt hij ‘vereerd’.

loukanikos

Honden in Griekenland

Loukaniko heeft het beeld van honden in Griekenland echt veranderd, zegt onze gids. Een hond als huisdier hebben was lange tijd helemaal niet zo gewoon, maar steeds meer Grieken zijn van honden gaan houden.

Hij heeft het nog niet gezegd of er komt pardoes een man met twee mooie honden langs wandelen, precies voor Loukanikos langs! Je zou bijna denken dat het in scène was gezet, maar dat was niet zo.

Kijk, en juist daarom is zo’n fietstour zo leuk, want als je hier zelf toevallig langs was gekomen had je een foto gemaakt en gedacht: ‘leuk’ of ‘mooi’. Maar nu ken je het bijzondere verhaal!

Street art Loukanikos

Met dit mooie stukje street art leeft de herinnering aan Loukanikos in elk geval toch nog voort. En waag het niet aan de street art met Loukaniko erop te komen! Wie erover heen kladdert krijgt het zwaar te verduren.

Waar vind je de mural van Loukanikos?

De mural van Loukanikos is gemaakt door skateboarder en graffiti artist Billy Gee, de Amerikaanse muralist Alex Martinez en de Griek Dimirtios Naiplis, alias N_Grams. Je vindt de muurschildering in de straat Riga Palamidou, in de wijk Psyri.

In de buurt overnachten

Wil je in deze wijk vol street art en leuke adresjes overnachten (vooral ’s avonds is het er érg gezellig!) dan kan ik St. Bjur suites van harte aanbevelen! Je wandelt dan in 5 minuutjes naar het startpunt van de fietstour.

Tours van Baja Bikes

Wil jij nou ook graag dit soort interessante informatie horen, over bekende bezienswaardigheden, bouwwerken, ruïnes en andere bekende èn minder bekende plekken in Athene, boek dan een leuke tour in Athene! Hier vind je alle tours die Baja Bikes aanbiedt in Athene. Zelf ging ik mee met de Highlights Athene fietstour, op uitnodiging van Baja Bikes.

Update: hier lees je mijn blog over de fietstocht in Athene!

Naar welke stad je ook toe gaat, een tour met BajaBikes is altijd een goed idee! Ga je binnenkort op citytrip? Kijk snel of jouw stad erbij staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven