Al jaren bezoek ik wereldse plekken in eigen land. Plekken in Nederland die aan het buitenland doen denken. Soms ga ik er doelbewust naartoe, maar vaak ook overviel het gevoel me spontaan als ik ergens wandelde. ‘Het lijkt Afrika wel!’ Azië ook. Zuid-Europa soms. Of Scandinavië. Het buitenland in Nederland.
‘Net buitenland!’
In coronatijd begon ik aan een blog over on-Nederlandse plekken in eigen land. Plekken waar je een ‘reisgevoel’ bij krijgt en waarvan je bijna niet kunt geloven dat het Nederland is. Wereldplekken in eigen land dus!
Wereldse plekken in Nederland
Inmiddels heb ik een hele reeks wereldplekken in Nederland bezocht en nog steeds komen daar nieuwe bij. Terwijl het blog nog steeds niet af is (ik verdwaal soms in de lengte van mijn eigen blogs), zag ik vorige maand op BOL.com dat het boek ‘WERELDS NEDERLAND’ eind oktober uit zou komen, een boek vol wereldplekken in eigen land. Hé, iemand met hetzelfde idee! Leuk, dat wilde ik zien!
Werelds Nederland
Werelds Nederland heet het, met als ondertitel ‘grenzeloos genieten in eigen land’. Uitgegeven door ANWB.
Ik wilde ANWB benaderen voor een recensie-exemplaar, maar aangezien mijn online zoektocht naar de juiste persoon zo lang duurde en ik het snel wilde hebben, besloot ik het boek gewoon zelf bij BOL te bestellen. Dat kun jij ook doen. Kijk hier maar: Werelds Nederland.
Is dít NEDERLAND?
Meteen de volgende dag had ik het boek al in huis. Ik was er direct blij mee. ‘Is dít NEDERLAND?’ kopt de achterflap, precies de kop die ik als één van de werktitels voor mijn blog had. Want ja, dát is nou precies het gevoel dat ik op verschillende plekken in Nederland vaak gehad heb. Heel herkenbaar dus!
De auteurs van Werelds Nederland
Het boek Werelds Nederland is geschreven door Margot Eggenhuizen (journalist en eindredacteur) en Femke den Hertog (grafisch ontwerper), samen met sidekick Heilina Kloosterboer. Gedrieën vormen ze Studio VRDG.
Hoe is het idee voor het boek ontstaan?
‘We zagen een foto van de heide: een eenzame baobabachtige boom, prachtig oranje gekleurd door de ondergaande zon. Het tafereel leek als twee druppels water op een afbeelding van Afrika, maar was toch écht in Nederland gemaakt. Het idee voor dit boek was geboren,’ lees ik in de inleiding.
Plekken waar je het gevoel hebt in het buitenland te zijn
Ook op andere plekken in Nederland hadden de bedenkers van het boek soms een ‘buitenlandgevoel’. Margot dacht bij de Moerputtenbrug aan de swamps van Louisiana, Femke waande zich tussen de tangodansers in een steegje in Arnhem ineens in Buenos Aires en Heilina was lang geleden in Ladakh, maar een boeddhistisch centrum in Friesland maakte bijna net zoveel indruk.
Buitenlandgevoel in Nederland
Ook ik heb me in Nederland vaak in Azië, Afrika of elders in de wereld gewaand! Ik maakte tientallen foto’s die niet in Nederland gemaakt lijken te zijn, maar ergens anders op de wereld, soms zelf buiten Europa. Foto’s waarbij je denkt: ‘Wauw, waar is dat?!’
Dat gevoel ineens in een heel ander land te zijn had ik bijvoorbeeld hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en zeker ook hier, maar zo zag ik er nog veel meer!
Welke bestemmingen staan in Werelds Nederland?
Benieuwd naar de bestemmingen in WERELDS NEDERLAND begon ik te bladeren. Zouden ze de plekken noemen die ik in mijn blog over on-Nederlandse plekken wil noemen?
Zouden er nog verrassingen in staan? Ik speur namelijk al járen naar dit soort plekken en kende de meeste wel, dacht ik. Uit eigen ervaring of uit eigen verlangen, omdat ze al lang op mijn ‘bucketlist Nederland’ staan. En toch stonden er nog onbekende plekken in! Kijk je even mee?
Grenzeloos genieten in eigen land
‘Grenzeloos genieten in eigen land’ luidt de ondertitel. En ja, zo is het. Ook hier in eigen land kan dat. Nog voordat ik bij de inhoudsopgave aankom, word ik al verrast door een prachtige plek die direct aan Azië doet denken, aan China, of Japan.
‘Je hoeft niet ver te reizen om verrast te worden’ staat in de door Stella Dekker gemaakte foto. Het is niet de Japanse Tuin, maar een andere mooie oosterse tuin in Nederland. En nee, ssttt… ik verklap niet waar je ‘m kunt vinden!
Look a like bestemmingen
Na de inhoudsopgave en de inleiding zie ik verspreid over twee pagina’s een reeks ‘look a like’-bestemmingen. Je ziet ze hieronder. ‘Wat is waar?’ staat erbij. De foto’s aan de linkerkant zijn in het buitenland genomen, de foto’s rechts in Nederland.
Ik herken er direct een paar: de Cenakelkerk in Heilig Landstichting staat al lang op m’n lijstje, maar de Nederlandse Sint-Pieter bezocht ik begin dit jaar al wel, net als de ENCI-groeve waar ik met mijn kinderen was en de wijngaarden (waar je onderaan dit blog laatst al een foto van kon zien). En ja, op de Veluwe waan je je soms inderdaad in Afrika!
Buitenlandse bestemmingen met een ‘look a like’ in Nederland.
Wereldplekken in Nederland
Al bladerend door het boek zie ik veel bekende plekken. Wereldse plekken die ík ken, omdat ik ook altijd op zoek ben naar dit soort plekjes, maar waarvan ik bijna zeker weet dat de doorsnee Nederlander er nog niet veel van kent, terwijl ze zo verrassend leuk zijn! Nederland is zoveel meer dan weilanden vol koeien, kleurrijke herfstbossen en de zo typerende bollenvelden in bloei.
Nederland voelt soms ook écht een beetje als buitenland.
Foto’s Werelds Nederland
Hieronder zie je enkele foto’s van de inhoud van het boek. De foto’s van het boek zijn door mij gemaakt, de originele foto’s zijn door diverse fotografen gemaakt. De foto’s van het boek heb ik met zorg gemaakt en gebruikte ik met toestemming van ANWB ten behoeve van dit blog. Desalniettemin noem ik de fotograaf erbij, als ik weet wie de originele foto gemaakt heeft. Hier en daar kun je doorklikken voor meer foto’s of voor meer informatie.
AZIË
Sinds ik in Bangkok heb gewoond heeft Thailand voor altijd een bijzonder plekje in mijn hart, maar daarnaast bezocht ik ook veel andere landen in Zuidoost-Azië en in de rest van Azië. Ik ben 20x in Azië geweest! Ik bezocht landen als Libanon en Syrië, en Myanmar ook al meer dan 20 jaar geleden, toen veel mensen het nog als Birma kenden, maar ook ‘gewoon’ Bali.
Ook in Nederland word ik blij als ik ‘iets Aziatisch’ zie, of het nou de grote poort naar Chinatown is, die ik hier op mijn fietsje in Den Haag vaak zie, een onverwachte tempel in Amsterdam of laatst deze Japanse dames nog.
Bij het hoofdstuk over Azië spot ik te verwachten plekken zoals de Japanse Tuin in Den Haag, het kersenbloesempark (op de foto hierboven), dierenpark Taman Indonesia en een grote moskee, maar ook een geheime hindoetempel en een waterbuffelboerderij. Bij waterbuffels denk je misschien aan de rijstvelden in Vietnam, maar Gert van den Bosch fotografeerde ze in Son en Breugel.
De theetuin die ik tegenkom staat al lang op mijn lijstje, maar enkele Aziatische restaurants doen me echt nog verrassen, zelfs plekjes in Den Haag die ik nog niet kende! En ja, slapen in een ger is natuurlijk ook leuk. Op de foto die je iets verder naarboven al zag zie je een yurt van Winterwoods, mooi vastgelegd door Evy van Nispen.
AUSTRALIË & NIEUW-ZEELAND
Bladerend door het boek reis ik in gedachten nog wat verder door, naar de andere kant van de wereld: Australië en Nieuw-Zeeland! Zelfs dáár vind je een vleugje van in Nederland. Want zeg nou eerlijk, zo tussen de Texelse schapen waan je je een beetje in Nieuw-Zeeland, toch? En kiwi’s komen niet alleen van ver, ze groeien ook bij ons in Nederland, in Bunnik!
Vuurtoreneiland stond al lang op mijn lijstje, maar de kliffen van Gaasterland kende ik nog niet. Ervaar ons eigen Bondi Beach, ga snorkelen in Zeeland of doe alsof je in de Outback bent en ga op pad met een defender met daktent van Landrover Dream Holiday. Leuk weetje: mijn vader rijdt ook in een Land Rover, een Defender. Rally Events heet zijn bedrijf en hij organiseerde laatst zelfs een rally met allemaal Defenders!
AFRIKA
Afrika dan. Het ‘Out of Africa’-gevoel in eigen land. Ook ik had het vaak, op de Veluwe inderdaad, in zandstuifgebieden, maar zelfs ook gewoon op fietsafstand, in Nationaal Park Hollandse Duinen! Soms waande ik me op de savanne, dan weer in de woestijn.
Het woestijngevoel of het safarigevoel, ja, ook in Nederland kun je dat hebben!
Dat ervoeren de makers van het boek ook. Neem nou de foto van de edelherten die je aan het begin van dit blog al zag. Met een beetje fantasie ben je op game drive in Afrika.
Ook de foto van Jurjen Drenth hieronder doet een beetje aan het buitenland denken. Om wild te spotten hoef je niet naar Afrika: wilde zwijnen, reeën, vossen, Schotse Hooglanders, damherten en edelherten, in Nederland zie je ze allemaal. Moeflons ook, die je ook op eilanden als Corsica, Sardinië en Elba kunt zien.
Naar Afrika om de Big Five te zien? In Nederland kun je ook wild life spotten!
Bladerend door Werelds Nederland ontdek je Afrika-tips in eigen land. Van een Afrika-festival tot Tunesisch restaurant. Bazar in Rotterdam is bekend, maar probeer ook de Eritrese keuken eens of duik in het verhaal over de Algerijnse kruiden en specialiteiten in Le Souk, met natuurlijk ras el hanout.
NOORD-EUROPA
Na de warmte van Afrika trekken we in noordelijke richting: Noord-Europa is aan de beurt! Moet je echt helemaal naar Noorwegen, IJsland of Finland om het Noorderlicht te zien? Nee, met een beetje geluk lukt het in Nederland ook!
En zo’n eindeloze sterrenhemel? Daar moet je toch voor naar verlaten plekken? Nee, ook Nederland heeft twee officiële dark sky parks: Nationaal Park Lauwersmeer en de Boschplaat op Terschelling. De sterrenhemel op de foto in het boek is schitterend vastgelegd door fotograaf Hans Jellema.
Je hoeft niet naar het einde van de wereld te reizen om het noorderlicht of een duizelingwekkende sterrenhemel te zien.
Wil je het Scandinavië-gevoel beleven in eigen land dan zijn er nog meer leuke plekjes. Wat dacht je van deze cabiner in Nationaal Park Drentse Aa, een Deense hygge in Nunspeet of in dit Noorse jachthuis in Gorssel, ooit een cadeautje van de koning van Noorwegen?
Ook in Broek in Waterland waan je je een beetje in Scandinavië. In het boek noemen ze een witte kerk die ik ook wel ken, maar het witte kerkje op de terp in Leidschenveen was ook wel leuk geweest! Van de kleine zeemeermin in Kopenhagen en Stonehenge in Engeland hebben we in Nederland zo onze eigen varianten. Waar? Je leest het in het boek!
Het uitzicht vanaf uitkijktoren Hulzenberg in Montferland -prachtig gefotografeerd door Niels Weijers van Achterhoek Toerisme- doet me een beetje aan Duitsland denken; net als het uitzicht bij De Kaap.
ZUID-EUROPA
Wie mij al een tijdje volgt of wie mijn achtergrond kent weet dat ik erg van de Méditerranée hou. Ik heb mediterrane studies gestudeerd en ben tientallen keren in Zuid-Europa op vakantie geweest of voor werk op pad. Meer dan 20x was ik in Spanje, maar ook ontzettend vaak in Frankrijk, Italië en Griekenland. Het zijn landen waar ik blij van word! Niet om op het strand te liggen, maar juist om veel te zien. Welke leuke Zuid-Europese tips staan er in het boek?
Het witte stadje Thorn natuurlijk. Ja, daar werd ik ook blij van, daar waan je je inderdaad een beetje in Zuid-Europa! De basiliek in Oudenbosch mag ook niet ontbreken nee. Ik was er in februari, op mijn laatste dag als veertiger. Maar ook de wijngaarden bij Maastricht, daar fietste ik zelf ook met mijn kinderen.
De oesters in Zeeland, een beroemd chateau of een dagje toeren in een 2CV. Van de meeste dingen weet ik wel dat ze bestaan of dat het kan, maar er staan toch echt nog wel leuke verrassingen in. Een zin als ‘Het hart van Roermond is net het hart van een Frans stadje’ maakt me nieuwsgierig. Net als ‘het enige bergdorpje van Nederland’.
Ook de ‘Franse’ overnachtingsadresjes in eigen land zien er leuk uit! Benieuwd welke dat zijn? Bestel het boek Werelds Nederland!
NOORD-AMERIKA
Velen dromen van Amerika, vroeger al, maar ook nu heeft menigeen een bezoek aan de States nog op zijn bucketlist staan, vanwege de stad New York of juist de nationale parken. In Rotterdam waan je je soms een beetje in New York. Bij Key West in Utrecht voelt het als Florida en Badhotel Rockanje, waar ik zelf ook sliep met mijn kinderen, heeft volgens de makers van het boek wat weg van een Noord-Amerikaans lodgehotel.
Krijg je er spontaan reiszin van? Bij ANWB boek je de single groepsrondreis ‘Het beste van West-Amerika’, een familiereis, een grand tour of een privé rondreis met een huurauto door Amerika.
Tom’s Diner in Roosendaal is pas echt op en top Amerikaans! Net als Roadhouse Arnhem, niet ver van Oosterbeek. O, en overnachten in een airstream kan in Nederland ook gewoon! In Noord-Brabant, maar ook in Wassenaar in Zuid-Holland. En krabvissers vind je niet alleen in Alaska, maar ook in Lauwersoog.
Arizona, New England, Louisiana, Wyoming en Canada, je vindt het allemaal in Nederland. Waar? Je leest het in het boek! En die Amerikaanse shopping malls? Daar hebben we er ook één van in Leidschendam: The Westfield Mall of the Netherlands. En ja, die is best wel gaaf! Zelfs ik die shoppen haat haalde hier mijn hart op. Het design, de foodcorner boven ook. Je moet er een keer geweest zijn.
Ook voor rooftopbars hoef je niet naar Amerika, die hebben we in Nederland ook genoeg! Op de foto’s hierboven zie je Fontein Rooftop en daaronder mensen op een ander Rotterdams dak, gefotografeerd door Frank Hanswijk. En nog meer Rotterdamse daken. En natuurlijk mag je ook het Depot niet missen. Daar kun je ook op!
MIDDEN- EN ZUID-AMERIKA
Alpaca’s, flamingo’s, watervallen, mayasteden, tabaksplantages en tango op straat. Ja, ook dat vind je in Nederland. Je hoeft er niet voor naar de Cariben, Cuba, Mexico, Venezuela, Argentinië of Peru.
Het Japans-Peruaanse restaurant Maita in Haarlem ziet er wel heel goed uit, evenals restaurant NAZKA in Amsterdam. Ceviche zie je in Nederland nog niet zo lang op de kaart staan, maar ik at het in 1998 in Costa Rica al. Of ga je liever voor Argentijns of Braziliaans? Tips vind je in het boek. Mis ook de leuke latin fiestas en Caribische festivals niet.
Waar ga jij binnenkort eens naartoe? Naar de eco-kathedraal in Mildam (die ik al kort in dit blog over bijzondere bezienswaardigheden in Nederland noemde) of met Suriname Oso op zoek naar de Surinaamse geschiedenis in Delfshaven?
Wil je even weg van alles en iedereen? Huur een blokhutboot en waan je in het Amazonegebied. Je vaart met huisje en al diep de natuur in, door de mooiste en meest afgelegen gebieden. Dat is weer eens wat anders dan een huisje aan het water, wat natuurlijk ook heerlijk is.
Nederland of buitenland?
Ben je net als ik iemand die graag op reis gaat en het liefst wat verder weg, dan haalt Nederland het natuurlijk niet bij andere landen. Hoe mooi Nederland ook is, de geuren en kleuren van sommige Aziatische bestemmingen, de sfeer van Zuid-Europa, de overweldigende landschappen met hoge bergen, jungle of eindeloze woestijnen vind je hier niet, maar soms lijkt het er wel een beetje op.
Zit een vakantie ver weg of een lekker lange rondreis er voorlopig niet in, dan is dit boek een heerlijk zoethoudertje. Even op ‘wereldreis’ in eigen land!
Duurzaam op reis
Als je de plekken uit dit boek bezoekt waan je je hier en daar echt even in het buitenland, zonder dat je ervoor in een vliegtuig hebt hoeven stappen of er honderden kilometers voor hebt hoeven rijden. Je hoeft er zelfs geen vakantie voor op te nemen, want de meeste plekken bezoek je makkelijk in een dagje of slechts een paar uurtjes.
Op een duurzame manier de wereld ontdekken!
Kaart wereldplekken in Nederland
Aan het begin van het boek staat niet alleen de inhoudsopgave maar ook een kaartje waarop je in één oogopslag kunt zien waar in Nederland wereldse plekken en bezienswaardigheden te vinden zijn. ‘De wereld in Nederland’ staat erboven. De kleuren van de bolletjes op de kaart geven de continenten aan: Azië, Australië en Nieuw-Zeeland, Afrika, Noord-Europa, Zuid-Europa, Noord-Amerika en Midden- en Zuid-Amerika.
Hoe is het boek ingedeeld?
Het boek is dus gedeeltelijk ingedeeld per continent, maar niet helemaal. Bij elk continent zie je plekken in Nederland die aan dat continent doen denken en zie je foto’s waarop het lijkt alsof je in het buitenland bent, op dat continent. Er worden natuurgebieden, bezienswaardigheden en andere plekken genoemd. Restaurants ook die bij dat continent passen, maar soms ook andere tips.
Ook staan er interviews in en worden er een aantal thema’s uitgelicht. De thema’s passen soms niet helemaal bij het continent waar ze bij staan, maar zijn sowieso leuk om te zien.
Surfspots en stadsstranden
Eén van de thema’s die ik tegenkwam in het boek is surfspots. Die ken ik natuurlijk van Scheveningen, en ook van Wijk aan Zee; maar het boek tipt er meer, van Brouwersdam tot Texel. Een ander thema is stadsstranden. Van de Costa del Silo, waar ik deze zomer zelf nog met mijn dochter was tot stadsstrand Soap in Apeldoorn, De Kade in Alkmaar en Rose’s beach in Arnhem. Ssstt.. Niet doorvertellen!
Foodhallen, biergartens en wereldse winkels
De meeste foodhallen kende ik wel. MOUT in Hilversum is inderdaad leuk, de foodhal in Breda bezocht ik in coronatijd en Liemès in Utrecht ging direct op m’n lijstje, maar in het boek staan er nog meer. Leuk om deze winter te ontdekken! Wereldse winkels ook trouwens. En biergartens.
Leuke overnachtingsadressen
Leuke overnachtingsadressen staan ook in het boek. Voor wie niet zelf op Vipio of andere websites wil speuren naar een wereldplek om te slapen.
Ga voor een beach house, een safari lodge, sfeervol hotel of een andere bijzondere overnachting. Dit leuke driehoekige huisje op de Veluwe (op een vakantiepark met een heel toepasselijke naam bij dit blog) kan ik ook aanraden trouwens.
Wereldse wandelingen
Waarom wereldse wandelingen ineens nog los achteraan staan weet ik niet; ik vind het een beetje verwarrend, maar ach, mooi zijn ze wel. Bekijk de tips in Werelds Nederland en ga ook eens wandelen in het Toscane van Zuid-Limburg of op één van de andere mooie plekken. Bewandel de Archemerberg, doe de Dutch Mountain Trail, ga naar Siberië of beklim de hoogste duinen. Ik deed het ook!
De wereld om de hoek
Zelf hoef ik niet ver te wandelen om in exotische sferen te zijn. Vanaf mijn huurhuis in een Haagse wijk hoef ik maar twee hoeken om te slaan of ik sta bij een straat vol buitenlandse winkels met tropische delicatessen of Poolse producten, Turkse supermarkten ook, een Marokkaans koffiehuis en zelfs een hindoestaanse feestwinkel ligt om de hoek. Los van dit soort winkels en natuurlijk de vele restaurants weet ik alleen al in Den Haag nog tientallen ‘wereldse’ plekken! Die staan er niet allemaal in, maar wellicht deel ik die zelf nog een keer.
Miste ik verder nog bestemmingen?
Hoewel er tientallen bestemmingen in het boek staan miste ik er toch een paar. Een aantal bestemmingen zag je al in mijn blog over gekke plekken en bizarre bezienswaardigheden in Nederland en andere komen nog in mijn eigen blog over on-Nederlandse plekken in Nederland terug, dus ik verklap niet al mijn geheimtips, maar wat mij betreft had vooral het Henschotermeer er echt bij gemoeten. Die had ik er echt in verwacht. Net als ‘t Nije Hemelriek en het Gasselterveld.
Wereldmusea
Ook miste ik de wereldmusea. Nederland heeft een aantal musea waar je zoveel van de wereld kunt zien! Denk maar aan het Afrikamuseum, het Tropenmuseum, het Museum Volkenkunde, het Wereldmuseum en het Museum van Oudheden, waarvan de eerste drie samen het Nationaal Museum van Wereldculturen vormen.
Musea waar je heerlijk kunt verdwalen en waar je, wandelend tussen mummies of Afrikaanse huisjes, echt even het buitenlandgevoel hebt.
Meer dan 200 pagina’s wereldtips in Nederland
Hoe dan ook, Werelds Nederland heeft 207 pagina’s, dus het is een behoorlijk dik boek waar ik in dit blog maar een klein deel van heb laten zien, om je warm te maken. Er staat genoeg interessants in. Ik kende ook nog lang niet alles!
Middle of nowhere in Nederland
Hoewel vaak gezegd wordt dat Nederland zo vol is, dat je er nooit écht in de natuur kunt zijn, ver van alles en iedereen vandaan, komt het er soms toch een beetje bij in de buurt. Het boek eindigt dan ook met een prachtige foto van Pie Aerts en de tekst ‘The middle of nowhere bestaat nog in Nederland’. Bekijk zeker zijn Instagramkanaal voor het ware reisgevoel.
Aanrader?
Werelds Nederland is echt een must have voor iedereen die van reizen houdt, maar óók voor wie de grens niet vaak over komt, of dat nou om economische, ecologische of gezondheidsredenen is. Het reisgevoel kun je hier ook hebben. De wereld is dichterbij dan je denkt!
Op reis gaan is leuk, maar kan het even niet of wil je niet meer vliegen dan kun je zelfs in eigen land de wereld ontdekken.
Kortom, met Werelds Nederland heb je een heerlijk dik boek in huis om eindeloos door te bladeren, op zoek naar wereldse plekken en reisinspiratie in eigen land of om gewoon even bij weg te dromen. Een ideaal reisboek om cadeau te doen met Kerst of Sinterklaas!
Een heerlijk boek vol wereldse plekken en reisinspiratie in eigen land.
Vond je dit blog leuk? Kom dan zeker nog een keer terug voor mijn blog met eigen wereldtips in Nederland! Ook een leuke leestip is Gekke plekken in Nederland.
Review
Het boek ‘WERELDS NEDERLAND’ heb ik zelf besteld bij BOL.com. Het is uitgegeven door uitgeverij ANWB. Na aanschaf heb ik ANWB alsnog benaderd om ze van het blog op de hoogte te stellen, maar het is geen betaalde review. Ik wilde het gewoon graag delen omdat ik zeker weet dat veel lezers van mijn blog dit soort plekken leuk vinden. Jij ook?
In het blog staan enkele affiliate links.
Foto’s
De foto’s van het boek maakte ik zelf. De originele foto’s zijn door diverse fotografen gemaakt. De van het boek gemaakte foto’s plaats ik hier -ten behoeve van deze review- met toestemming van de uitgever. Van veel (andere) wereldse plekken in Nederland heb ik zelf ook nog foto’s, maar die verschijnen nog een keer in een apart blog.
Echt een boek voor mij. Ik ben ook altijd op zoek naar gekke, onbekende, wereldse plekjes in Nederland. Heb t boek meteen besteld 🙂
Bedankt voor t delen!
Wow wat een ongelooflijk mooi boek zeg!
Zo eentje om regelmatig door te bladeren, alleen al voor de foto’s.
Wat tof, al die originele plekken die aan verre bestemmingen doen denken! Wat een prachtig boek om al die bijzondere plekken te ontdekken. Nederland heeft absoluut prachtige plekken waar ik graag van geniet, al ga ik een paar keer per jaar ook enorm graag op pad in het buitenland!
Wat een super leuk boek zeg! Nederland is echt prachtig. Je hoeft niet ver voor mooie plekken. Leuk om al die plekken die te zien die je doen denken aan exotische verre bestemmingen. Wel jammer op het kaartje, dat de meeste plekken voor ons al best ver zijn om even een dagje heen te rijden.