Waar ligt… Nederland, Europa, de wereld?

Waar ligt… Nederland, Europa, de wereld?

Waar ligt…? Wat is de hoofdstad van…? Welk land ligt naast…? Met een puzzel leer je (kinderen) de topografie van Nederland, Europa en de wereld spelenderwijs. Provincies, landen, hoofdsteden en bezienswaardigheden. Doe een puzzel en het is niet alleen leerzaam maar ook leuk! Maar welke landkaarten legpuzzel kies je?

Leuk en leerzaam puzzelen

Omdat het vandaag -29 januari- internationale puzzeldag is (ja, dat wist je niet hè?) pakte ik de puzzels die ik in huis heb er even bij. Dat zijn gewoon gezellige puzzels die eigenlijk al lang niet meer zijn aangeraakt (van Jungle Book en Planes tot een grote dierentuin), maar ook wat meer educatieve puzzels van Nederland en Europa. Op de foto hieronder zie je mijn zoontje Jippe een puzzel maken.

Jippe-puzzel-Planes

Provincies en hoofdsteden

Zelf vind ik het leuk, maar het is ook een manier om je kinderen spelenderwijs alvast met Nederland kennis te laten maken. Welke vorm heeft het? Welke provincies zijn er? Welke steden herken je? Waar wonen wij? Waar woont oma? Welke provincies liggen aan zee?

Andere landen: Waar ligt…

Ook andere landen kunnen ze zo al een beetje ontdekken. Welke landen grenzen aan Nederland? Waar komt Sinterklaas vandaan? Waar heeft papa een appartement? Waar zijn we op vakantie geweest? Waar liggen SpanjeFrankrijkGriekenlandTurkijeTunesië en Egypte?

Spelenderwijs leren ze zo (hoop ik) meer over Europa, over welke landen er aan de Middellandse Zee liggen, welke eilanden er zijn, dat Afrika ten zuiden van Europa ligt, etc.

Waar-ligt-wat-in-Europa

Topografie leren

Op de basisschool krijgen kinderen sowieso topografie. Mijn dochter moest laatst voor aardrijkskunde in groep 5 de provincies en hoofdsteden van Nederland weten en binnenkort nog meer. Dan moeten we ook met een blinde kaart oefenen. Europa komt er ongetwijfeld ook een keer aan, net als de rest van de wereld. In de loop van groep 5, 6, 7 of 8 krijgen kinderen in Nederland het sowieso.

Al genoeg huiswerk

Persoonlijk vind ik dat kinderen al genoeg moeten leren en vooral lekker moeten spelen. Het huiswerk vind ik in groep 5 soms gewoon echt te veel. Ik had vroeger geen huiswerk op de lagere school, alleen af en toe iets voor topografie. Tegenwoordig is dat wel anders; in elk geval op de school waar mijn kinderen op zitten. Maar kennelijk wordt er ook steeds meer van kinderen, leerkrachten én ouders geëist.

Waar ligt-Middellandse-Zee

Gewoon gezellig samen puzzelen

De bedoeling van deze blog is vooral dat kinderen topografie ook op een leuke manier kunnen leren, gewoon tussendoor, zonder dat ze het gevoel hebben dat het móet. Gewoon gezellig samen een puzzel van Nederland of Europa doen, ook als dat (nog) niet hoeft van school.

Puzzelstukjes-Nederland

Aantal stukjes en prijs: welke puzzel kopen?

Maar stel dat je nog geen puzzels van Nederland, Europa of de wereld in huis hebt, maar dat eigenlijk wel leuk zou vinden, welke landkaarten legpuzzel kun je dan het beste kopen en waar moet je op letten?

Uiteraard let je op leeftijd en het aantal stukjes. Op het materiaal wellicht ook: wil je kartonnen stukjes, magnetische stukjes of een houten puzzel. Ook de prijs kan bepalend zijn: je vindt ze al onder de 10 euro (ook de goede!), maar er zijn ook puzzels die wel een paar tientjes kosten.

Speelgoed algemeen

Wat is kwalitatief de beste puzzel?

Als je dan een puzzel voor je kind uitzoekt is het wel handig als dat een beetje een goede is, zowel in het gebruik als wat erop staat. Zelf heb ik bijvoorbeeld een goedkope houten puzzel van Europa gekocht waarvan de stukjes heel lastig en irritant los en zelfs ook vast gaan. Dat is dus niet zo handig.

Wat wel handig is is een puzzel te kiezen die overeenkomt met wat volgens de CITO geleerd moet worden. Dat zijn er een paar van Ravensburger die je straks bij de linkjes tegenkomt. Eén staat ook hier rechts op mijn site (als je op een desktop kijkt), onder de boeken die ik aanbeveel.

Geen gedateerde puzzel met landen die niet meer bestaan

Ook is het slim (dat geldt overigens ook als je een wereldbol koopt) even te checken of het niet een gedateerde puzzel (of wereldbol) is waar Joegoslavië zoals dat vroeger bestond nog op staat, of bijvoorbeeld Tsjecho-Slowakije in plaats van Tsjechië en Slowakije apart. Toen ik de puzzel van Europa gekocht had zag ik bijvoorbeeld thuis pas dat Servië en Montenegro er niet apart op vermeld stonden.

De taal waarin de landen en steden vermeld staan

Net als wanneer je een wereldbol koopt is het ook bij het kopen van een puzzel slim even te kijken in welke taal alles staat. Natuurlijk is het in het Engels mooi internationaal, maar misschien wil je het juist graag in het Nederlands. Zelf heb ik bij een bekende speelgoedwinkel wel eens bijna een wereldbol gekocht waarop alles in het Italiaans stond. Dat vind ík wel leuk, omdat ik Italiaans spreek, maar voor kinderen die net een beetje leren waar wat ligt of nog niet zo goed kunnen lezen is het dan weer niet ideaal.

Puzzels bestellen bij Bol.com

Uiteraard kun je net als ik ergens een keer een puzzel kopen als je er een tegen komt, ook tweedehands, maar je kunt ze ook via Bol.com bestellen. Er staan erg leuke puzzels bij! Hier een paar tips:

Puzzel provincies-steden-Nederland

Puzzel van Nederland

Deze Puzzel van Nederland van Ravensburger heeft 100 stukjes en is voor kinderen van 6 jaar en ouder. De provincies staan erop met de hoofdsteden (onderstreept) en ook andere grote steden en rivieren.

Houten-puzzel-Europa

Puzzel van Europa

De Puzzel van Europa is een kwaliteitspuzzel van 300 stukjes en bevat de CITO basistopografie. Hij kost maar 9,99 en is voor kinderen vanaf 9 jaar. Ook leuk (en voor kinderen net wat aantrekkelijker misschien), is een puzzel met bezienswaardigheden in Europa. Let op, deze heeft wel 1.000 stukjes!

Middellandse-Zee-landen

Puzzel van de wereld

Een Puzzel van de hele wereld? Ook dat kan uiteraard. Deze van Schmidt heeft 2000 stukjes en is voor kinderen vanaf 12 jaar; meer voor kinderen op de middelbare school dus. Of kies deze Reis om de wereld puzzel van 1000 stukjes, van Ravensburger. Voor tieners vanaf 14 jaar, maar het lijkt mij ook wel eerder kunnen.

Een erg mooie puzzel is deze van Janod: Vloerpuzzel van de wereld. Let op: deze is Engelstalig! Of ga voor een puzzel in de vorm van een wereldbol.

Puzzels van steden

Ook bestaan er magnetische puzzels van de wereld en van verschillende steden apart zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Leeuwarden, Maastricht, Antwerpen, Gent, Brussel, Brugge, Barcelona, Berlijn, Florence, Londen, New York, Parijs, Rome en Venetië.

Of gewoon andere mooie zoals deze:

Puzzels met foto’s van mooie bestemmingen

Daarnaast zijn er natuurlijk puzzels met grappige afbeeldingen en ook vaak van mooie reisfoto’s, zoals deze verzameling puzzels van mooie bestemmingen, zoals Manarola in Ligurië, de Franse Dordogne, Krabi in Thailand, Cuzco in Peru en de Taj Mahal in India. Allemaal puzzels van 1000 stukjes. Leuk om een keer cadeau te geven aan echte puzzelfans. Of deze verzameling puzzels van 3 Europese steden: Amsterdam, Londen en Venetië.

Zo wordt aardrijkskunde, geografie of topografie vanzelf leuk!

Zo wordt aardrijkskunde, geografie of topografie een stuk leuker, toch? Ja. Maar eh.. zeg eens eerlijk: zit je zelf met je kinderen dit elke dag te doen? Nee, niet dagelijks. En ook niet wekelijks. Ik vind dat ze al best veel moeten, maar af en toe samen puzzelen of spelletjes doen vinden ze wel heel leuk.

Speelgoed algemeen

Puzzels om mee op reis te nemen

Overigens neem ik op een vakantie met de kinderen ook altijd puzzels mee. Niet zo’n grote doos (ik heb immers geen auto en moet altijd op volume en gewicht letten), maar meestal minipuzzels in kleine doosjes die ik dan ergens tegenkom; of ik neem alleen de stukjes mee in een zakje, met het voorbeeld erbij, zoals je op de onderste foto (toen Bo nog kleiner was) ziet. Dit zijn dan vaak niet de educatieve puzzels, maar andere.

puzzel-vakantie

Bo-spanje-2012

Heb jij naast gewone puzzels ook puzzels van Nederland, Europa of de wereld in huis? Welke vindt/vinden jouw kind(eren) leuk? En had je het zelf vroeger? 

Tip: Bekijk ook dit jeugdboek boordevol weetjes over steden in de wereld.

7 gedachten over “Waar ligt… Nederland, Europa, de wereld?”

  1. Wat een leuk en goed idee! Ik vind die puzzel van Europa superleuk. Goede prijs en leerzaam. Maar met 4 jaar (bijna 5) is ze net te jong vermoed ik. Ze houdt overigens heel veel van puzzelen (en memory) en is er ook echt al goed in. Goed om te onthouden. Dank voor de tip!

  2. Ik vind deze echt heel erg leuk als aardrijkskundefanaat! Waarschijnlijk krijg ik ze ook zo in elkaar, haha! Hoe lang heb je erover gedaan om ze in elkaar te zetten?

  3. De puzzel van Nederland hebben wij en die ligt regelmatig op tafel. Die van Europa is een goede tip ook. En een goede puzzel, dus qua kwaliteit, is zo belangrijk. Zo vaak dat ik een puzzel koop waarbij het amper te zien is welke stukjes naast elkaar horen.

  4. Het plaatje van de puzzel van Europa, is niet degene in de link. Het plaatje is er eentje met 96 stukjes. Heb je misschien een idee waar die te koop is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven