Valletta met kinderen: citytrip of dagje

Valletta met kinderen: citytrip of dagje

Valletta met kinderen. Is dat leuk? Wil je op citytrip naar Valletta en vraag je je af of de hoofdstad van Malta wel geschikt is voor een stedentrip met kinderen òf ben je op vakantie op Malta met kids en wil je graag een dagje naar Valletta, dan lees je hier waar je moet zijn.

Van musea en cultuur tot parken, uitzichtpunten, boottochtjes en ander leuks in Valletta. Wat is er met kinderen allemaal te doen in Valletta?

Wat te doen in Valletta met kinderen?

valletta-met-kids

Valletta, de hoofdstad van een klein landje

Wat meteen al leuk is om te vertellen aan je kinderen is dat Malta één van de kleinste landen ter wereld is! In Europa zijn Vaticaanstad, Monaco, San Marino en Liechtenstein kleiner, maar Malta is (samen met buureilanden Gozo en Comino) ook maar een klein landje. De hoofdstad van Malta is Valletta. En daar gaat dit blog over!

Valletta op de Werelderfgoedlijst van Unesco

Sowieso is Valletta echt een schitterende stad. Net als het Italiaanse Matera en het Kroatische Dubrovnik staat de oude stad van Valletta op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De straatjes van Il-Belt (zoals Valletta in de volksmond genoemd wordt; in het Maltees betekent il-belt namelijk ‘de stad’) zijn heerlijk om doorheen te wandelen en oneindig veel foto’s te maken. De kalksteen-kleurige huizen, de mooie façades met gekleurde balkons, de mooie deuren…

Valletta is één groot openluchtmuseum.

wasdag-valletta

Valletta: Culturele hoofdstad 2018

In 2018 is Valletta ook nog eens Culturele Hoofdstad van Europa. Een extra reden dus om deze mooie stad te bezoeken. Zet Valletta dus maar alvast op je lijstje! En niet alleen Valletta trouwens, heel Malta is de moeite waard!

Wie weet ga jij in de meivakantie of zomervakantie wel met de kinderen naar Malta. Bezoek dan zeker ook Valletta met de kinderen. Hieronder lees je waarom.

valletta-centrum

Citytrip Valletta of dagje Valletta tijdens een vakantie op Malta

Valletta kun je boeken als heerlijk weekendje weg zonder kinderen, maar zeker ook mét kinderen. Ook als je met kinderen al op vakantie bent op Malta is een dagje Valletta echt een must!

Een groot deel van de stad is voetgangersgebied en de hoofdstraat Republic Street (groten)deels autovrij, dus dat maakt het extra aantrekkelijk voor een citytrip met kinderen. Bovendien zijn veel bezienswaardigheden voor kinderen gratis! Ga je met tieners dan kunnen ze mooi oefenen met Engels, want er wordt Engels gesproken op Malta!

ridder-malta

Valletta, een stad aan zee

Met slechts 7.000 inwoners is Valletta de kleinste hoofdstad van de Europese Unie. Klein, maar fijn! En het ligt ook nog eens aan zee! Ideaal dus. In dit blog lees je mijn tips voor een dagje Valletta met kinderen of voor een citytrip naar Valletta. Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard met kinderen en wat is er verder voor leuks te doen?

valletta-met-kleuter

Zien en doen in Valletta met kinderen

St John’s Co Cathedral

Waarschijnlijk staat een kathedraal bezoeken niet bovenaan het lijstje van je kinderen, maar de St John’s Co Kathedraal is echt erg indrukwekkend, ook voor kinderen. Deze grote barokke kerk uit 1577 moet je eigenlijk gewoon van binnen gezien hebben. Voor kinderen tot 12 jaar is het gratis!

Prijs voor volwassenen: 10 euro. Senioren en studenten: 7,50. Kinderen onder de 12 gratis.

st-johns-co-kathedraal

St Georges Square

Op het autovrije Saint Georges Square (het San Gorg plein) hebben kleine kinderen de ruimte om even lekker rond te rennen. Ideaal als je met een peuter of kleuter reist die af en toe even wat energie kwijt moet. Lokale Maltese kinderen zaten er ook met hun lunchtrommeltjes.

Tip: in de zomer staan de fonteinen op het plein aan (die je hier net niet ziet). Leuk om er dan met kinderen even verkoeling te zoeken!

valletta-san-gorg

valletta-kids

Grand Master’s Palace

Het Grand Master’s Palace is het paleis van de grootmeesters. Er zijn verschillende kamers te bezoeken met vanalles over de grootmeesters. Kinderen zien er ridders en soldaten, harnassen, wapens en meer. Helaas lees ik net dat het paleis momenteel voor het publiek gesloten is wegens opknapwerk, maar hopelijk is het paleis snel weer open.

grootmeesterspaleis

Casa Rocca Piccola

Een oud 16e eeuws paleisje. Leuk om te bekijken! Je wandelt als het ware door een ‘levend’ museum. Met hele kleine kinderen die net lopen zou ik het niet doen, maar met iets oudere is het wel leuk om de verschillende vertrekken te zien. Je ziet niet alleen het interieur zoals het in vroeger tijden was, maar ook oude kostuums, serviesgoed en de patio met de papegaai.

patio-casa-rocca-piccola

papegaai-casa-rocca-piccola

De familie praat vol passie over hun paleis. Let ook zeker op de mooie tegelvloeren. Ik heb hier zoveel foto’s gemaakt dat het eigenlijk nog een aparte post verdient.

Casa Rocca Piccola is dagelijks geopend van 10 tot 16:00u. Op zondag is het gesloten. Rondleidingen zijn ieder uur. De entreeprijs voor volwassenen is 9 euro. Studenten 5 euro. Kinderen onder de 14 jaar kunnen gratis naar binnen! Ben je zonder kinderen? Op vrijdagavond hebben ze speciale champagnetours.

Adres: 74 Triq Ir-Repubblika (Republic Street), Valletta, Malta

casa-rocca-piccola-kinderen

Toy Museum

Het Toy Museum zit tegenover Casa Rocca Piccola. Het is een klein museum, verdeeld over drie etages en het kost niet veel. Er is speelgoed uit de jaren 50 en een aantal decennia erna te zien. Kinderen kunnen er niet met het speelgoed spelen, maar er wel naar kijken. Voor ouders en vooral ouderen is het een plek om herinneringen op te halen aan speelgoed van vroeger.

Open van maandag t/m vrijdag van 10:00u tot 15:00u. Volwassenen betalen iets van 2,50, voor kinderen is het gratis.

Adres: 222 Triq Ir-Repubblika (Republic Street), Valletta, Malta

toy-museum-valletta

malta-met-kinderen

Upper Barrakka Gardens

Een must do met kids! Sowieso trouwens. De Upper Barrakka Gardens is een hoog gelegen park waar vandaan je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de Grand Harbour, de jachthaven en ‘de 3 steden’: Birgu, Bormla en Isla, de steden die later tot Vittoriosa, Cospicua en Senglea omgedoopt werden.

Het is eigenlijk een park bovenop de vestingmuren. Een fijne plek om even tot rust te komen op een bankje, onder een palm of op het terrasje bij de kiosk.

koffiekiosk-in-upper-barrakka-gardens

upper-barrakka-gardens

Het uitzicht vanaf de Barrakka Gardens is echt fenomenaal.

uitzichtpunt-valletta

uitzicht-barrakka-gardens

Kanonnen

Kijk je vanaf de Upper Barrakka Gardens naar beneden dan zie je vlak onder je de kanonnen van weleer. Nog altijd worden hier om 12:00u ’s middags de kanonnen afgevuurd.

kanonnen-valletta

Barrakka lift

Leuk om te doen: neem vanaf de Barrakka Gardens de Barrakka-lift naar beneden om bij de haven uit te komen. Een bijzondere lift die je voor 1 euro in luttele seconden van 58 meter hoogte naar beneden brengt of juist omgekeerd van de Grand Harbour en de cruiseterminal beneden naar de Barrakka Gardens boven. De lift verbindt de haven met de stad en bestaat sinds eind 2012.

Adres: Xatt Lascaris, Valletta, Malta

barrakka-lift-valletta

Met een dghajsa naar de overkant

Een dghajsa is een typisch Maltees bootje, een soort gondel, waarmee je naar Birgu (Vittoriosa) aan de overkant kunt varen. Het is maar een korte overtocht van slechts een paar honderd meter maar toch leuk om even te doen. Vroeger waren er veel meer van deze traditionele bootjes, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar van over.

varen-met-dghajsa

Als je naar het water loopt zie je de mannetjes met hun dghajsa’s vanzelf.

De gele watertaxi’s die je daar ook ziet zijn het overigens niet. Je moet echt een zoeken naar de bootjes die een beetje op Venetiaanse gondels lijken, zoals op de foto hierboven en hieronder.

dghajsa

De drie steden

Tegenover Valletta liggen de drie steden die ik net al noemde: Vittoriosa, Cospicua en Senglea. Wij namen het bootje ook (naar Birgu), maar hadden geen tijd om de steden te bezoeken. Jij wel? Doe het dan zeker. Het schijnt absoluut de moeite waard te zijn. Senglea wordt zelfs Klein Venetië genoemd.

Op het uiterste puntje van Senglea liggen de Gardjola Gardens. Deze (kleine) tuinen zijn een rustig plekje waar vandaan je Valletta mooi kunt zien liggen.

malta-boottrip-met-traditionele-boot

The Waterfront

Maak je geen tochtje naar de overkant dan kun je ook gewoon even wandelen langs de ‘waterfront’. De grote cruiseschepen en andere schepen zijn een indrukwekkend gezicht.

malta-cruisehaven

Een tour met een electric car

Je kunt de drie steden die ik net al noemde ook met een electric car bezoeken. Misschien fijn in het geval van moeie kindervoetjes. Tijdens een 2 en een half uur durende privétour van Rolling Geeks vertelt je elektrische auto over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Dit kan ook in het Nederlands/Belgisch. Als je zwanger bent wordt het afgeraden.

Prijs: voor 1 of 2 volwassenen met kind(eren) kost de tour 75 euro. Zonder kids of met volwassen kinderen? Met 3 volwassenen kost het 85 euro, met vier 95 euro.

Toeristentreintje

In Valletta rijdt ook een toeristentreintje rond. Het treintje vertrekt tussen 10:00 en 17:00u ieder uur vanaf de kathedraal. In een half uurtje rijdt de trein langs een aantal bezienswaardigheden en onder andere langs de Grand Harbour.

Prijs: voor volwassenen kost het 5 euro, voor kinderen 3 euro.

toeristentreintje-valletta

Hop on hop off bus

En tour met de hop on hop off bus kan ook. Zowel de noord- als de zuidroute doen Valletta aan. Wil je puur Valletta zien dan is het niet handig, wil je juist meer van Malta zien, dan wel. Meer info over de routes vind je op Citysiteseeing.com.

hop-on-hop-off-bus-valletta

Een rit met een karozzin

Wil je het liever traditioneel, maak dan een ritje met een karozzin, een paardenkoets. De koetsier vertelt onderweg wat je allemaal ziet. Zorg ervoor dat je van te voren duidelijk een prijs afspreekt. Paardenkoetsjes rijden ook in het mooie Mdina. Daarover lees je in een andere blog een keer meer.

City cab

Zijn de kinderen (of jij zelf) erg moe en heb je een taxi nodig? Er rijden enkele elektrische city cabs door de stad.

valletta-city-electric-car

Ook die doen trouwens tours. Prijzen zie je hieronder:

taxi-tours-valletta

Winkels, terrasjes en souvenirs

As je Valletta in loopt kom je langs een aantal nieuwe gebouwen (met het oog op Culturele hoofdstad 2018 wordt er nog meer gebouwd en opgeknapt) en daarna loop je bijna vanzelf de hoofdstraat van Valletta in: Republic Street. Wil je nog een souvenir kopen of mogen je kinderen een klein cadeautje als herinnering aan Malta uitzoeken? Dan vind je hier een aantal winkels. Op zondag is er markt in de stad.

valletta-souvenirs

markt-valletta

Overige musea en tips voor Valletta met kinderen

In Valletta zijn bovendien nog een aantal musea die ik zelf niet bezocht of gezien heb, maar die wel geschikt zijn voor een bezoek met kinderen. Ook zijn er nog andere leuke activiteiten mogelijk:

  • National War museum in Fort St Elmo
  • Lascaris War Rooms
  • Archeologie museum (volwassenen 4 euro, kinderen onder de 18, senioren en studenten 3,50, kinderen onder de 12 2,50, t/m 5 jaar gratis)
  • Willen jouw kinderen graag een fort bezoeken dan kun je naar Fort Rinella (net buiten Valletta).
  • The Malta Experience. Voor wie in de geschiedenis van Malta wil duiken. Een 45 minuten durende film in een auditorium. ‘A must-see audio-visual treat, The Malta Experience will enrich your understanding of the islands, its people and the places you’ll see on your visit,’ staat op de site. Dagelijks vanaf 11:00u ieder uur een show; doordeweeks tot 16:00u, in het weekend tot 14:00u.
  • Malta 5D. Nog zoiets: een korte 5D show over de geschiedenis van Malta. Adres: 7 Old Bakery Street, Valletta.

valletta-tentoonstelling

valletta-met-kinderen

valletta-madonna-kind

Valletta met een kinderwagen of buggy

Op de meeste plekken kun je gewoon een kinderwagen gebruiken. Er zijn echter wel een paar straatjes in de oude stad waar het door het hoogteverschil even flink duwen kan zijn (o.a. de vrij steile maar leuke Strait Street), of waar een paar tredes zijn.

valletta-republic-street

Wandel je bijvoorbeeld naar Casa Rocca Piccola (zie de foto hierboven) dan bestaat de stoep uit lange lage tredes, maar is de weg ernaast wel gewoon met de buggy te berijden, dus komt er niks aan dan wandel je gewoon even een stukje over straat.

De meeste plekken zijn wel met een buggy of kinderwagen bereikbaar, maar soms is het toch echt gewoon een kwestie van even tillen. Is je kindje nog klein, dan is een buik- of rugdrager natuurlijk het fijnst.

valletta-met-baby

mooi-malta

Overnachten op Malta

Tijdens de persreis verbleef ik in het Corinthia hotel St George’s Bay aan de rand van St Julians. Je ziet het op de foto. Malta heeft veel grote hotels, maar ook kleinschalige accommodatie. Kijk maar eens bij Eliza was here. Wil je liever in Valletta zelf zitten lees dan verder.

hotel-in-st-julians

Overnachten in Valletta (van hotel tot eigen appartement)

Als je echt op citytrip naar Valletta wil of tijdens een langere vakantie één of meer nachtjes in Valletta wil verblijven, bekijk dan hier de hotels, appartementen, guesthouses en studio’s in Valletta.

grand-harbour-hotel

Geweldig gelegen is het Grand Harbour Hotel in Valletta. Wil je een luxe hotel met zwembad? Ga dan voor Grand Hotel Excelsior of Palazzo Consiglia. Dit zijn wel vrij grote hotels. Alle drie de genoemde hotels hebben in elk geval erg goede reviews.

Is een zwembad geen voorwaarde, maar gratis wifi, een eigen keukentje en mooi uitzicht wel, selecteer daar dan op. Ook nog huisdiervriendelijk? Ga dan voor Valletta Harbour View Apartment.

valletta-boutique-hotel

Hou je van boetiekhotels? Dan is Luciano Valletta misschien een optie. Kinderen zijn er welkom. Of ga voor Ursulino Valletta met familiekamers en een shuttleservice vanaf de luchthaven. Of Valletta Seafront met een balkon met uitzicht op zee. Of The Mint, een luxe ‘villa’ met uitgebreide keuken en kinderstoel. Keuze genoeg!

valletta-citytrip-kids

Valletta in 1 dag

Verblijf je al elders op Malta dan kun je in 1 dag ook vrij veel van Valletta zien. Wil je echter alle musea bezoeken of uitgebreid lunchen en rustig aan doen dan heb je iets meer tijd nodig.

Handig te weten: vrijwel alle genoemde bezienswaardigheden zijn op loopafstand van de bus terminal.

vissersbootje-malta

Meer van Malta zien?

Ga je op citytrip naar Valletta dan is het ook zeker aan te raden om meer van Malta te bekijken! Malta is één van de kleinste landjes ter wereld, maar er is genoeg te zien! Er zijn een paar highlights die je absoluut niet mag missen als je met kinderen naar Malta gaat, zoals de Blue Grotto, Marsaxlokk en Popeye Village, maar ook zeker de Azure Window op Gozo! (Update: helaas is de Azure Window op 8 maart 2017 ingestort. Hier lees je er meer over.)

Meer tips voor Malta en Gozo volgen nog, zowel voor reizigers met als zonder kinderen en zowel voor een citytrip als voor wie het eiland rond wil reizen of er op strandvakantie is.

Op de foto hieronder zie je de Azure Window op buureiland Gozo nog wel. En daaronder een foto die ik maakte tijdens een boottocht naar de Blue Grotto.

azure-window-followmyfootprints

Ik bezocht Malta en de hoofdstad Valletta tijdens een persreis van Visit Malta en Malta.nl. Mijn kinderen konden niet mee, maar met het oog op deze blogpost heb ik tijdens de reis extra goed opgelet wat zij leuk zouden vinden en wat voor mensen die met kinderen naar Malta gaan interessant kan zijn. Heb je zelf nog tips? Laat het gerust weten.

blue-grotto-malta

Meer blogs over Malta:

Andere stedentrips met kids:

Ook leuk met kinderen:

4 gedachten over “Valletta met kinderen: citytrip of dagje”

  1. Leuk artikel Denise. Valetta lijkt me een mooie stad (en Malta stond al op mijn bucketlist). Hoorde wel dat je veel tijd kwijt bent om er te komen ivm de grote verkeersdrukte op Malta (relevant als je een dagje op en neer wilt). Of heb jij daar niets van gemerkt?

  2. Leuk je blogs over Malta! Ik heb net een reisje geboekt met mijn meisje. Sinds vorig jaar zijn we begonnen met onze travel bucketlist. We zijn dol op reizen. Even op jouw site ideeën opdoen waar we zeker naartoe moeten gaan. Bedankt voor je (reis)inspiratie! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven