Top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland

Top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland

De mooiste natuurgebieden van Nederland. Welke zijn dat? Nationaal Park Hollandse Duinen, de Wadden, de Veluwe, de Oosterschelde, de Biesbosch, de Weerribben-Wieden? Nederland telt een aantal zeer mooie natuurgebieden. Maar wat is nou het allermooiste natuurgebied van Nederland?

Wat is het mooiste natuurgebied van Nederland?

Mooiste natuurgebieden van Nederland

De afgelopen weken kon heel Nederland op zijn of haar favoriete Nederlandse natuurgebied stemmen. Bijna 88.000 mensen deden dit. Afgelopen maandag werd de uitslag bekend gemaakt in De Wereld Draait Door.

Wat vonden Nederlanders het mooiste natuurgebied van Nederland?

Ik deel hieronder graag de winnaars met je èn de foto’s die ik in de betreffende natuurgebieden maakte. Want ja, ook ik heb de top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland natuurlijk bezocht.

veluwe

Tip: lees ook mijn blog met mooie boeken over de natuur in Nederland.

mooiste-natuurgebied-nederland

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland?

1. Het Nederlands Waddengebied

Veruit het hoogst scoorden de Wadden. Het Nederlandse Waddengebied kreeg meer dan 15.000 stemmen bij de verkiezing mooiste natuurgebieden van Nederland. Wat de Waddeneilanden betreft ben ik op Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geweest. De meeste eilanden bezocht ik alweer wat langer geleden. Vlieland staat nog op míjn lijstje!

Welk Waddeneiland is jouw favoriet?

Onderstaande foto’s nam ik zelf op Schiermonnikoog toen ik er in 2019 terugging. Ondanks het slechte weer was het heerlijk! Een apart blog over Schiermonnikoog wil ik ook nog een keer schrijven. De luchtfoto is een foto van een informatiebord over Schiermonnikoog.

mooiste-natuurgebieden-in-nederland

schiermonnikoog

Bekijk hier hotels op de Waddeneilanden. En wist je dat Landal ook vakantieparken op de Waddeneilanden heeft?

Ook vanuit het vasteland van de provincie Groningen kun je het waddengebied verkennen. De foto’s hieronder maakte ik tijdens een verblijf in Pieterburen, in de plaats zelf en op de dijk bij de Waddenzee.

oog-in-oog-met-zeehondje

mooiste-natuur-nederland

2. De Veluwe

Ook de Veluwe scoorde heel hoog bij de verkiezing mooiste natuurgebied van Nederland. Met meer dan 10.000 stemmen eindigde de Veluwe namelijk op de tweede plaats! Ik geef toe, ik hou veel van de zee en de duinen, maar de Veluwe is wel ook echt heel erg mooi, zeker in de herfst.

Het eind van de zomer is ook een mooie periode voor de Veluwe, als de heide op de Veluwe in bloei staat, bijvoorbeeld bij de Posbank, één van de allermooiste natuurgebieden van Nederland. Sowieso is het hier prachtig wandelen. Dat geldt ook voor andere natuurgebieden op de Veluwe.

mooiste-natuurgebied-nederland

Boek een hotel, huisje, camping of bungalow op de Veluwe en geniet van mooie wandelingen of fietstochten in de natuur. Zelf ontdekte ik met de kinderen o.a. de omgeving van Otterlo en Nationaal Park De Hoge Veluwe. Ik verbleef hier met ze: een bijzonder huisje op een leuk vakantiepark voor kinderen.

Blogger Kampeermeneer fietste met zijn gezin met kinderen op de Veluwe. Op zijn blog zie je zijn fietsvakantie route door de Veluwe en de Achterhoek. Liever wandelen? Blogger Diana van Stripe Away neemt je mee naar het Speulderbos, het bos op de Veluwe dat bekend staat als ‘het bos met de dansende bomen’. Meer inspiratie en tips voor mooie wandelingen op de Veluwe vind je op de website Wandelen op de Veluwe.

Hier vind je een mooi Landalpark op de Veluwe en andere bungalows op de Veluwe. Of verblijf eens in een natuurhuisje, zonder andere mensen om je heen:

herfst-op-de-veluwe

In de herfst is het prachtig op de Veluwe!

knalkleuren-in-de-herfst

3. Nationaal Park Hollandse Duinen

Op de derde plaats in de verkiezing mooiste natuurgebieden van Nederland eindigde Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). Dat is mijn favoriet! Van alle genoemde natuurgebieden in Nederland vind je mij het meest in de duinen, vooral tussen Kijkduin en Scheveningen, maar ook tussen Scheveningen en Wassenaar. De kopfoto maakte ik in het Westduinpark.

Nationaal Park Hollandse Duinen is echter nog veel meer dan duinen en strand alleen en ook nog veel groter dan alleen de duinen bij Den Haag. NP Hollandse Duinen loopt van Noordwijk tot Hoek van Holland en er zijn ook prachtige bossen en landgoederen die tot Hollandse Duinen behoren.

mooiste-natuurgebieden-van-nederland

Lees zeker mijn blog over de mooiste plekken in het Westduinpark, het natuurgebied tussen Scheveningen en Kijkduin, onderdeel van NPHD.

natuurgebieden-schotse-hooglanders

Tip: kom ook een weekendje naar Scheveningen en Den Haag en combineer stad en strand! Bekijk het handige overzicht met strandtenten in Scheveningen of juist de strandtenten in Kijkduin. Lees ook zeker mijn andere tips voor een wandeling in de natuur in Den Haag. In het voorjaar is Landgoed Ockenburgh prachtig en lees je dit in oktober zorg dan dat je een bezoek aan de Japanse Tuin niet overslaat!

In Den Haag kun je je makkelijk een week vermaken, er is zoveel te doen én zoveel groen! En natuurlijk die altijd heerlijke zee… Lees hier mijn tientallen blogs over Den Haag.

duinen-zuiderstrand

Ook naar zee? Hier vind je hotels aan zee en vakantieparken aan de Nederlandse kust.

duinen-den-haag

storm-strand-denise-miltenburg

Uitwaaien op het strand is altijd heerlijk, ook met minder mooi weer!

nederlandse-kust

Zeker met jonge kinderen is het strand altijd leuk!

kijkduin-met-de-kinderen

Met kinderen de natuur in

De drie winnende gebieden zijn allemaal ook zeer geschikt om met kinderen te bezoeken. Duinen en zee zijn altijd fijn, wadlopen en vooral zeehonden spotten zijn natuurlijk extra leuk, maar ook op de Veluwe is er ruimte genoeg om lekker uit te razen, in bossen en zandstuifgebieden.

Behalve de genoemde natuurgebieden zijn er nog veel meer leuke plekken in de natuur om met kinderen te ontdekken. In dit mooie overzicht met leuke dingen om te doen met kinderen staan er ook nog een paar.

in-de-duinen

Lekker naar buiten met de kinderen, in de leukste en mooiste natuurgebieden!

klimduin

jippe-camping-chaam

Overnachten midden in de natuur is natuurlijk nog leuker! Lees hier mijn tips voor natuurhuisjes!

natuur-in-t-gooi

Andere mooie Nederlandse natuurgebieden

Naast deze top 3 mooiste natuurgebieden zijn er natuurlijk nog veel meer mooie natuurgebieden in Nederland. Andere natuurgebieden die in de race zaten om verkozen te worden tot mooiste natuurgebied van Nederland waren Nationaal Park Oosterschelde, de Biesbosch en Grenspark Limburg. Deze gebieden eindigden respectievelijk op de vierde, vijfde en zesde plaats.

Daarnaast scoorden Nationaal Park de Weerribben-Wieden, Nationaal Park Drentsche Aa, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (met o.a. De Kaap en het prachtige Henschotermeer), het in ontwikkeling zijnde Van Gogh Nationaal Park en de Friese WIJlanden ook goed. En, het nieuwste natuurpark in Nederland: Nationaal Park Nieuw Land. Dat bestaat niet alleen uit de Oostvaardersplassen en het Markermeer, maar ook uit letterlijk ‘nieuw land’: de Marker Wadden. Je kunt er zelfs overnachten in een duurzaam huisje van Landal.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland vind je op de site van Natuurmonumenten. Wat dacht je van natuureiland Tiengemeten?

meer-bij-chaam

Ontdek Brabant

Noord-Brabant noemde ik nog niet, maar ook daar is het goed toeven. Hierboven zie je een meertje bij Chaam, waar ik een keer met de kinderen was. We verbleven op een camping vlakbij, in een safaritent.

Een aanrader in Brabant zijn de Loonse en Drunense Duinen, met oneindige zandvlaktes, prachtige paarse heide èn bos. Collegablogger Carolien van Dream the World schreef hier een wandelblog over.

Hier vind je leuke adresjes in Brabant, Limburg en andere provincies: Leuke natuurhuisjes in Nederland.

Ontdek Limburg

Zelf vind ik het landschap in de provincie Limburg ook erg mooi omdat het -vooral in het zuiden van Limburg- zo heerlijk on-Nederlands aandoet. Het heuvelachtige van Zuid-Limburg spreekt me aan, maar ook het stadje Thorn in Midden-Limburg is prachtig!

Wil je naar Limburg? Hier vind je bungalows in Zuid-Limburg. Of ga op zoek naar een leuk natuurhuisje!

zonsondergang-duinen-den-haag

Overnachten in of bij de mooiste natuurgebieden van Nederland

Wil je zelf binnenkort lekker de Nederlandse natuur in en daar dan het liefst ook blijven slapen zodat je lekker rozig aan de warme chocomel, een bijzonder biertje, rood wijntje of glühwein kunt in plaats van nog een end te moeten reizen, of wil je ’s ochtends juist lekker vroeg uit de veren om in alle rust al heerlijk te wandelen of vind je het net als ik gewoon heerlijk om op pad te gaan en mooie foto’s te maken, juist ook bij zonsopkomst of zonsondergang in de duinen? Blijf dan lekker! Boeken kan hieronder.

aan-de-kust

Boek lekker een vakantie bij Landal!

op-de-dijk-bij-de-wadden

Bekijk hier de hotels en andere verblijfsmogelijkheden:

duingebied-den-haag

Natuur- èn reisliefhebber?

Ben jij een natuurliefhebber die graag op reis is? Wereldwijd zijn er natuurlijk ontzéttend veel mooie nationale parken en natuurgebieden. Ook hier op Followmyfootprints deel ik regelmatig mooie plekken, ook in het buitenland, in de natuur, in de sneeuw, en aan de kust.

Verblijfsplekken in de natuur

Lees mijn blogs over mooie verblijfsplekjes in de natuur eens, zoals deze luxe agriturismo. En wat dacht je van dit natuurparadijsje in Ligurië of dit kindvriendelijke eco resort aan de Etruskische kust in Toscane? Of… deze boomhut in Nederland. Of een natuurhuisje. Of een strandhuisje! Of toch een mooi park van Landal? In het bos of bij zee. De keuze is aan jou!

Leestip: 15x bijzonder overnachten met kids in Nederland!

storm-aan-zee

uitzicht-noord-groningen

avondlicht-in-de-duinen

Wat vind jij het mooiste natuurgebied van Nederland?

6 gedachten over “Top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland”

  1. Ik kom van de Veluwe, dus dat vind ik verreweg het mooiste natuurgebied! De Wadden zijn best mooi, maar er gaat voor mij niets boven bossen en heuvels! Momenteel woon ik vlakbij Schiphol, heel iets anders dus! 🙂

  2. Nog meer reden om echt een keertje naar de Waddeneilanden te gaan 🙂 ik vind nde eerste foto van de Veluwe echt super mooi!
    De Loonse en Drunense duimen zijn vlakbij waar ik woon en mijn favo natuurgebied dichtbij. Een aanrader 😉 

  3. Mijn favoriete Waddeneiland? Ik kan niet kiezen! Texel voor de rust en Vlieland kun je heerlijk genieten van de gezellige barretjes en cafés. De Veluwe staat op een verdiende tweede plek. Ik kom zelf uit de buurt van Hoek van Holland dus de zee zal bij mij ook altijd winnen (oeps). 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven