Top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland

Top 3 mooiste natuurgebieden van Nederland

Nationaal Park De Hollandse Duinen, de Wadden, de Veluwe, de Oosterschelde, de Biesbosch… Nederland telt een aantal zeer mooie natuurgebieden. Maar wat is nou het mooiste natuurgebied van Nederland?

De afgelopen weken kon heel Nederland op zijn of haar favoriete Nederlandse natuurgebied stemmen. Bijna 88.000 mensen deden dit. Afgelopen maandag werd de uitslag bekend gemaakt in De Wereld Draait Door. Ik deel hieronder graag de winnaars met je èn de foto’s die ik in de betreffende natuurgebieden maakte. Want ja, ook ik heb de top 3 mooiste natuurgebieden wel eens bezocht.

Tip: lees ook mijn blog met mooie boeken over de natuur in Nederland.

mooiste-natuurgebied-nederland

Wat zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland?

1. Het Nederlands Waddengebied

Veruit het hoogst scoorden de Wadden. Het Nederlandse Waddengebied kreeg meer dan 15.000 stemmen. Op de foto’s hieronder zie je het waddengebied bij de provincie Groningen. Ik maakte de foto’s tijdens een verblijf in Pieterburen. In de plaats zelf, in een dorpje vlakbij en op de dijk bij de Waddenzee.

Wat de Waddeneilanden betreft ben ik ook op Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog geweest, maar dat is allemaal al langer geleden. Welk eiland is jouw favoriet?

Tip: bekijk hier de scherpe deals van D-reizen naar hotels en dergelijke in Nederland of iets verder, met kortingen tot wel 80%!

oog-in-oog-met-zeehondje

mooiste-natuur-nederland

op-de-dijk-bij-de-wadden

wadden-zeehonden

2. De Veluwe

Op 2 eindigde de Veluwe, met meer dan 10.000 stemmen. Ik geef het toe, ik hou vooral van de zee, maar de Veluwe is wel ook echt heel mooi, zeker in de herfst. Boek een bungalow en geniet van mooie wandelingen.

Hier vind je bungalows op de Veluwe.

Tip: bekijk hier de scherpe deals van D-reizen naar hotels en dergelijke in Nederland of iets verder, met kortingen tot wel 80%!

veluwe

herfst-op-de-veluwe

knalkleuren-in-de-herfst

3. Nationaal Park Hollandse Duinen

Op de derde plaats eindigde Nationaal Park Hollandse Duinen. Van alle genoemde natuurgebieden in Nederland vind je mij het meest in de duinen, of eigenlijk vooral tussen Kijkduin en Scheveningen, aan zee.

Tip: kom ook een weekendje naar Scheveningen en Den Haag en combineer stad en strand! Bekijk ook het handige overzicht met strandtenten in Scheveningen en lees je dit in oktober zorg dan dat je een bezoek aan de Japanse Tuin niet overslaat! Of lees mijn andere tips voor een wandeling in de natuur in Den Haag.

Overnachten aan zee? Dat doe je natuurlijk in een strandhuisje bij Kijkduin.

Hier vind je meer vakantieparken aan de Nederlandse kust.

duinen-zuiderstrand

havenhoofd-scheveningen

duinen-den-haag

storm-strand-denise-miltenburg

nederlandse-kust

kijkduin-met-de-kinderen

Met kinderen de natuur in

De drie winnende gebieden zijn allemaal ook zeer geschikt om met kinderen te bezoeken. Duinen en zee zijn altijd fijn, wadlopen en vooral zeehonden spotten natuurlijk extra leuk, en ook op de Veluwe is er ruimte genoeg om lekker uit te razen.

Behalve deze natuurgebieden zijn er nog meer leuke plekken in de natuur om met kinderen te ontdekken. In dit mooie overzicht met leuke dingen om te doen met kinderen staan er een paar.

jippe-camping-chaam

in-de-duinen

klimduin

natuur-in-t-gooi

Andere mooie Nederlandse natuurgebieden

Naast deze top 3 zijn er natuurlijk nog veel meer mooie natuurgebieden in Nederland. Andere natuurgebieden die in de race zaten om verkozen te worden tot mooiste natuurgebied van Nederland waren Nationaal Park Oosterschelde, de Biesbosch en Grenspark Limburg. Deze gebieden eindigden respectievelijk op de vierde, vijfde en zesde plaats.

Daarnaast waren er nog Nationaal Park de Weerribben – Wieden, het Van Gogh Nationaal Park, Nationaal Park Drentsche Aa, Nationaal Park Heuvelrug en de Friese WIJlanden. En, het enige natuurpark waar ik nog nooit van gehoord had: Nationaal Park Nieuw Land. Qua verzamelnaam althans niet, want de Oostvaardersplassen en het Markermeer ken ik uiteraard wel.

Meer mooie natuurgebieden in Nederland vind je op de site van Natuurmonumenten.

meer-bij-chaam

Ontdek Brabant en Limburg

Wil je eens naar Limburg? Hier vind je bungalows in Zuid-Limburg. Of ga voor Noord-Brabant. Hierboven zie je een meertje bij Chaam, waar ik een keer met de kinderen was. We verbleven op een camping vlakbij, in een safaritent.

Ook mooi in Brabant zijn de Loonse en Drunense Duinen, met oneindige zandvlaktes, prachtige paarse heide èn bos. Collegablogger Carolien van Dream the World schreef hier een wandelblog over.

zonsondergang-duinen-den-haag

Overnachten in of bij de mooiste natuurgebieden van Nederland

Wil je zelf binnenkort lekker de Nederlandse natuur in en daar dan het liefst ook blijven slapen zodat je lekker rozig aan de warme chocomel, bijzonder bier, een rood wijntje of glühwein kunt in plaats van nog een end te moeten reizen, of wil je ’s ochtends juist lekker vroeg uit de veren om in alle rust al heerlijk te wandelen of vind je het net als ik gewoon heerlijk om op pad te gaan en mooie foto’s te maken, juist ook bij zonsondergang (zoals deze hierboven in de duinen)? Blijf dan lekker! Boeken kan hieronder.

aan-de-kust

Bekijk hier de hotels en andere verblijfsmogelijkheden:

Lastminute een mooie deal pakken

Tip: bekijk hier de scherpe deals van D-reizen naar hotels en dergelijke in Nederland of iets verder, met kortingen tot wel 80%!

duingebied-den-haag

Natuur- èn reisliefhebber?

Ben jij een natuurliefhebber die graag op reis is? Wereldwijd zijn er natuurlijk ontzéttend veel mooie nationale parken en natuurgebieden. Ook hier op Followmyfootprints deel ik regelmatig mooie plekken, ook in het buitenland, in de natuur, in de sneeuw, en aan de kust. Van de Costa Brava tot de Cinque Terre. Van de Azoren tot Zakynthos. En van Marokko tot Turkije. Ver weg is de natuur vaak helemaal overweldigend, maar ook dichterbij kun je verrast worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Chalkidiki? En, heel anders dan Nederland, maar met zó’n bijzonder: Lanzarote!

Verblijfsplekken in de natuur

Of mooie verblijfsplekjes in de natuur, zoals deze luxe agriturismo? Of dit natuurparadijsje in Ligurië of dit kindvriendelijke eco resort aan de Etruskische kust in Toscane? Of… (leuk met kids!): deze boomhut in Nederland. Of een strandhuisje!

Leestip: 15x bijzonder overnachten met kids in Nederland!

storm-aan-zee

uitzicht-noord-groningen

 

avondlicht-in-de-duinen

Wat vind jij het mooiste natuurgebied van Nederland?

6 Comments

  1. Lizette

    Nog meer reden om echt een keertje naar de Waddeneilanden te gaan 🙂 ik vind nde eerste foto van de Veluwe echt super mooi!
    De Loonse en Drunense duimen zijn vlakbij waar ik woon en mijn favo natuurgebied dichtbij. Een aanrader 😉 

  2. Gabrielle

    Mijn favoriete Waddeneiland? Ik kan niet kiezen! Texel voor de rust en Vlieland kun je heerlijk genieten van de gezellige barretjes en cafés. De Veluwe staat op een verdiende tweede plek. Ik kom zelf uit de buurt van Hoek van Holland dus de zee zal bij mij ook altijd winnen (oeps). 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *