Wat te doen in Weesp: tips, activiteiten en bezienswaardigheden in Weesp

Wat te doen in Weesp: tips, activiteiten en bezienswaardigheden in Weesp

Weesp is een pittoresk vestingstadje in Noord-Holland. Het barst er niet van de musea en bekende bezienswaardigheden, maar er is genoeg te zien en te doen in Weesp, ook op sportief of actief gebied! Het is een leuke kleine en nog best wel authentieke stad om een keer naartoe te gaan!

Dat het mijn geboortestad is vertelde ik al in mijn vorige blog, maar in dit blog geef ik concrete tips voor een bezoek aan Weesp, ook wie Weesp met kinderen wil bezoeken. Wil je blijven slapen? Overnachten kan in het centrum, maar ook heerlijk landelijk als je wil. Overnachtingstips staan onderaan.

fort-uitermeer-weesp

Wat te doen in Weesp

Zeker als je van gezellige terrasjes, bootjes kijken, lekker fietsen of wandelen en van cultuur en historie houdt, kun je je hart ophalen in Weesp. Het typisch Hollandse Weesp heeft molens, historische houten huizen, bastions uit de vestingtijd, bijzondere kerken, onverwachte kunst, een reeks rijksmonumenten en tot de verbeelding sprekende forten, maar ook een eeuwenoude winkelstraat, een leuke speeltuin en de eerste theetuin van Nederland.

fotogeniek-weesp

Ga eens een dagje naar Weesp!

dagje-weesp

Activiteiten in Weesp

Wil je vestingstad Weesp bezoeken, woon je er net of leg je er deze zomer met je boot aan en vraag je je af wat er te zien en te doen is in Weesp? In dit blog lees je niet alleen over lokale bezienswaardigheden om te bekijken tijdens een wandeling door Weesp, maar ook over leuke (en originele!) sportieve activiteiten.

Dagje Weesp of weekend Weesp

Ook al is Weesp op het eerste gezicht geen stad voor een lange stedentrip, het is wel een gezellig stadje om een paar uur in rond te slenteren, aan te leggen of om, gezien de ligging tussen Amsterdam en ’t Gooi, toch eens wat langer te verblijven. Ook direct rond Weesp is het namelijk erg mooi.

Wil je blijven slapen? Niet alleen ín maar ook net buiten Weesp vind je bijzondere adressen om te overnachten. Tips lees je onderaan.

vestingstadje-weesp

Waar ligt Weesp?

Weesp ligt hier, aan de rand van de provincie Noord-Holland, vlakbij Amsterdam èn vlakbij de provincie Utrecht, in de Gooi- en Vechtstreek. De Vechtstreek is een stukje typisch Holland, vol natuurschoon, heerlijke terrassen en andere mooie plekken, maar eerst nemen we in dit blog een kijkje in het historische stadje Weesp zelf, een stad met een kleine 20.000 inwoners.

Weesp ligt in de Gooi- en Vechtstreek, wat ook wel ‘de streek voor levensgenieters’ wordt genoemd.

Op de foto hieronder die ik een keer vanuit het vliegtuig naar Zuid-Europa maakte zie je Weesp duidelijk liggen. Ter oriëntatie heb ik er bij geschreven welke plaatsen (alsook rivieren, kanalen en plassen) in de omgeving van Weesp liggen.

weesp-omgeving

Weesp vanuit de lucht en Weesp op de kaart.

bezienswaardigheden-weesp-kaart

Tips Weesp

Wat zijn mooie bezienswaardigheden in Weesp of leuke sportieve activiteiten? Waar kun je leuk overnachten in Weesp? Wat is er verder te doen in Weesp, ook met kinderen? Hieronder volgt een mooie lijst en dat is meer dan je op de kaart van Weesp hierboven ziet! De bezienswaardigheden hierboven zijn weliswaar de belangrijkste, maar er is nog meer te zien!

Wat mag je niet missen en wat moet je zeker zien èn doen in Weesp?

waar-naar-toe-in-weesp

Bezienswaardigheden Weesp

De meer dan 30 bezienswaardigheden en meer dan 20 overige tips hieronder staan deels in volgorde van belangrijkheid, maar ook enigszins logisch wat qua ligging bijelkaar ligt in het centrum van Weesp. Kijk dus zeker ook nog wat verder naar onderen, want ook daar staan nog interessante bezienswaardigheden in Weesp tussen. Per tip zie je 1 of 2 foto’s die ik er maakte.

wat-te-doen-in-weesp-tips

Fort Ossenmarkt

Het Torenfort op de Ossenmarkt is de meest opvallende bezienswaardigheid in Weesp. Gezien de strategische ligging van Weesp, aan de Vecht, werd er in 1861 een fort bij de zeventiende-eeuwse bastions gebouwd dat moest helpen bij de verdediging van Amsterdam: het Torenfort. Het fort maakte onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Hier zie je een foto van hoe ze indertijd het fort bouwden.

Tegenwoordig fungeert Fort Ossenmarkt als bedrijfsverzamelgebouw en muziekschool. Op speciale dagen, zoals Open Monumentendag, wordt het fort soms opengesteld voor publiek. Ook al mag je er normaal niet in, ook van buiten is het bijzonder om te zien. Het gras op het dak, de gracht eromheen; het spreekt toch tot de verbeelding! Vanuit het centrum van Weesp wandel je zo over de brug naar het fort.

Je kunt dit fort niet zomaar in, maar het andere fort dat zo aan bod komt wel!

tips-weesp

Oorlogsmonument

Vlak voor het fort op de Ossenmarkt zie je een beeld van een vrouw met een kind. Het is een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de inwoners van Weesp die zijn omgekomen of vermist tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Weduwe met Kind’ heet het. Er staat 1940-1945 bij, de duur van de Tweede Wereldoorlog uiteraard, alsmede een tekst van de in Weesp geboren kinderboekenschrijfster Mies Bouhuys: ‘De doden herdenken is een teken van leven. Het is levend houden wat nooit geschiedenis of dood kan zijn. Het is ons eigen overleven als mens.’

standbeeld-weesp

Lange Vechtbrug

Niet alleen voor een kijkje rond het fort, maar ook voor het maken van een pittoresk plaatje van Weesp, moet je zeker even richting Lange Vechtbrug lopen, bij de Hoogstraat. De witte houten brug samen met de bootjes, bloemen en het fort in de verte is een schilderachtig tafereel.

vestingstad-weesp

Bastion Nieuwe Achtkant

Vestingstad Weesp maakte onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Als je inzoomt op de kaart van Weesp zie je nog een gedeelte van de stervormige vesting. Oorspronkelijk zou de vesting Weesp acht bolwerken krijgen, maar slechts de helft kwam er.

Behalve het fort zijn er in Weesp dus nog vier bastions uit de vestingtijd: bastion Agtkant/Achtkant, bastion Bakkerschans, bastion Draaierschans en bastion Roozeboom. Niet overal is nog evenveel van te zien, maar Bastion Bakkerschans en Bastion Nieuwe Achtkant liggen bij het fort aan de Ossenmarkt.

In 2010 is bastion De Achtkant gedeeltelijk gerenoveerd. Middels een reconstructie en doorsnede kun je het verschil zien tussen de oorspronkelijke wal uit de zeventiende eeuw en de latere uit de negentiende eeuw.

Je kunt wandelen bij de bunkers bij het gerenoveerde bastion De Nieuwe Achtkant.

Theetuin op Bastion Bakkerschans

Op bastion Bakkerschans, een bastion uit 1674, ligt de bijzondere Theetuin van Weesp, een verborgen oase op een historische plek. De Weesper theetuin was de eerste theetuin van Nederland.

De Theetuin is een paradijsje vlakbij de stad, verscholen achter de oude vestingwal.

Het meer dan 100 jaar oude houten Theehuis bij de theetuin zit in een oude munitieloods. Helaas is het theehuis niet standaard open, alleen voor inspiratieweekenden en verhuur, dus even een theetje doen in de theetuin of het theehuis is er niet bij, maar de tuin bewonderen is ook al leuk.

De modeltuin met vijver staat bekend om de mooie plantencombinaties en is aangelegd door bloembollenexpert Jacqueline van der Kloet. Ben je een echte tuinliefhebber dan moet je hier naartoe. En mocht je nog een bijzondere trouwlocatie zoeken: hier kan het! Het Theehuis huren voor verjaardagen, recepties of vergaderingen kan ook, als de coronabeperkingen voorbij zijn.

Voor een gewoon bezoek is de tuin het hele jaar door te bezichtigen, maar van april tot oktober is de Theetuin op zijn mooist, zeker nu met de vele tulpen. Deze foto’s zijn deze maand gemaakt, door mijn moeder die er speciaal even naartoe ging. De tuin is open van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Op zondagen en feestdagen is de tuin gesloten.

theetuin-weesp

doen-in-weesp

De andere twee bastions zijn op de kaart van bovenaf nog echt als punten van de ster waar te nemen en vind je als je de Nieuwstad helemaal uitwandelt. Je ziet dan in de verte ook de gekleurde vuurliniehuisjes op de Utrechtseweg al liggen.

Gekleurde vuurliniehuisjes

Wat zijn ze fotogeniek en leuk, de houten huisjes aan de rand van Weesp! Op de Utrechtseweg, niet ver van de molens, vind je een rijtje kleurrijke huizen. Prachtig groene, turquoise en lichtblauwe huizen van hout. Ik heb ze zelf niet gefotografeerd (en ja, daar baal ik een beetje van, want ik hou juist zo van dit soort huisjes!), maar mijn moeder is er voor dit blog speciaal vanuit Abcoude naartoe gegaan om een paar foto’s te maken.

Vuurliniehuisjes zijn het en ze stammen nog uit de vestingtijd. Ze werden destijds van hout gemaakt, omdat ze in het schootsveld stonden van Fort Nieuwersluis. Het voordeel van houten huizen was dat die snel konden worden neergehaald als de vijand eraan kwam en ze een vrij schootsveld nodig hadden. Niet alleen in Weesp, maar ook op andere plekken langs de waterlinie zijn nog van zulke karakteristieke houten huizen te vinden.

Wat zijn ze fotogeniek deze mooie gekleurde houten huizen: de vuurliniehuizen.

De huizen zijn zo bijzonder dat ze een rijksmonument zijn geworden. Een fragment over de huisjes beluister je met de audiotour door Weesp. Vanaf bastion De Rooseboom kijk je uit op de kleurrijke houten huizen. Hier hoor je er meer over.

gekleurde-huisjes-weesp

Varen met rondvaartboot De Vuurlinie

Weesp is echt een waterstad, dus een boottochtje mag niet ontbreken. De meest bijzondere boot in Weesp om een tochtje mee te maken is de Vuurlinie rondvaartboot. De boot oogt als de houten huisjes die ik net al noemde, maar dan drijvend!

Op vaste dagen per week is (straks als de beperkingen hopelijk voorbij zijn) een rondvaart weer mogelijk, o.a. naar Fort Uitermeer! Vorig jaar zag ik de Vuurlinie al in de verte, maar zelf wil ik dit ook graag nog eens doen!

Varen met de bijzondere rondvaartboot De Vuurlinie!

bastion-weesp

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer ligt op een klein eilandje in de Vecht, een stukje buiten het centrum van Weesp. Het was een verdedigingswerk en onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. De mooiste foto zag je al vrijwel bovenaan in dit blog, maar hieronder zie je er meer.

Je kunt om de ruïne heen wandelen en er een kijkje in nemen, ook nu in coronatijd. Het fort is gewoon gratis te bekijken. Ga je ook naar Fort Uitermeer dan is het leuk om deze wandeling te doen en zo wat meer te weten te komen. Ook zit er een restaurant bij Fort Uitermeer: Paviljoen Uit & Meer.

fort-weesp

fort-uitermeer

Extra wetenswaardigheid tussendoor: weinig mensen weten het, maar ooit stond hier waarschijnlijk zelfs een kasteel! Kasteel Huis ten Bosch. Nee, niet paleis Huis ten Bosch in Den Haag (in het Haagse Bos), maar kasteel Huis ten Bosch in Weesp! Op I love Weesp las ik over het verdwenen Weesper kasteel. En niet alleen daarover, maar ook over het vroegere galgenveld in Weesp, vlakbij de nieuwe woonwijken van Weesp.

Hoe meer ik teruglees over Weesp hoe meer interessante historie er naar boven komt!

Molens in Weesp

Molens zorgen ook altijd voor een mooi Hollands plaatje en die heeft Weesp ook! Lang geleden telde Weesp tien molens. Tegenwoordig zijn er helaas nog maar drie van over: molen De Eendragt, molen De Vriendschap en molen ’t Haantje. Molen ’t Haantje is een unieke wipkorenmolen, maar omdat deze molen bewoond wordt, is deze niet te bezoeken. Wel kun je de molen van een afstandje van buiten bekijken. De molen ligt op de Korte Stammerdijk.

Als ik in mijn jeugd van Nigtevecht naar Weesp fietste, kwam ik er altijd langs. Eerst de Casparus villa en dan molen ’t Haantje. Indertijd woonde Fred Oster in de molen. Wie net zo oud is als ik (of ouder) weet ongetwijfeld wie ik bedoel.

molens-weesp

Molen de Vriendschap en Molen de Eendragt

De andere twee molens, molen de Vriendschap en molen de Eendragt, liggen nog idyllischer en daar is er wél een van te bezoeken. Je vindt de molens op de Utrechtseweg, aan de Vecht! Voor een pittoresk plaatje moet je dus hier zijn òf ze juist van een afstandje fotograferen.

Molens aan de Vecht!

Molen de Vriendschap is in 1900 gebouwd op de plek van de molen die er daarvoor stond. Op I love Weesp lees je een verhaal over de molen die er eerst stond. Het is een ambachtelijke korenmolen die -met behulp van maalstenen- nog steeds gebruikt wordt voor de productie van meel- en bakproducten.

Bezoek je Weesp met kinderen dan is een kijkje bij de molens een must. Het is leuk en leerzaam! Veel kleine kinderen zijn gefascineerd door draaiende wieken. Bezoeken is nu i.v.m. de coronamaatregelen niet mogelijk, maar hopelijk binnenkort weer. De molen is op zaterdag van 10:00 tot 16:00u te bezoeken, gewoon gratis! Je leest er meer over op Weesper Wieken.

Hieronder zie je mijn zoon toen hij jaren geleden met oma op pad was. Ook zie je -in het andere blog over Weesp– mij wat langer geleden met op de achtergrond molen de Vriendschap en de Eendragt.

weesp-met-kinderen

Stadhuis Weesp

Blijf zeker niet alleen aan de rand van Weesp, maar duik ook echt de binnenstad in. Het oude centrum van Weesp is namelijk ook erg mooi! Een must is het stadhuis van Weesp. Het stadhuis is een mooi monumentaal gebouw uit de achttiende eeuw. Het is in neoclassicistische stijl gebouwd en ontworpen door architect Jacob Otten Husly die ook het stadhuis van Groningen en Felix Meritis in Amsterdam bouwde. Als kind ben ik wel vaker in het stadhuis geweest. Ik herinner me vooral de tegelvloer! Op Oneindig Noord-Holland lees je meer over het stadhuis.

In het pand van het stadhuis bevindt zich ook Museum Weesp.

Museum Weesp

Hier krijg je een mooi kijkje in de geschiedenis en hoogtepunten van Weesp. Er is een expositie over de allereerste bewoners van Weesp, maar ook over bier en jenever (die beide belangrijk waren voor Weesp), Weesper porselein en cacaofabriek Van Houten. Wie Weesp echt wil leren kennen mag dit natuurlijk niet missen.

In Museum Weesp leer je meer over het Weesp van weleer.

Ook met kinderen kun je er prima naartoe als de musea straks weer open mogen. Op de website van Museum Weesp proberen ze kinderen daar alvast warm voor te maken: ‘Ga op zoek naar ‘dieren’ in het museum en maak zo spelenderwijs kennis met het stadswapen van Weesp, de prachtige schilderijen van de stad, het bijzondere Weesper porselein en andere kunstwerken uit de schatkamer van Weesp.’

stadhuis-weesp

De Grote Kerk of St. Laurenskerk

Weesp heeft twee kerken met bijna dezelfde naam: de St. Laurenskerk en de St. Laurentiuskerk.

De St. Laurenskerk op de hoek van de Kerkstraat en de Nieuwstraat, vlakbij het stadhuis, wordt ook wel de Grote Kerk genoemd. Deze gotische kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd op de plek waar eerder een romaanse kerk had gestaan. In de zestiende eeuw werd het een Protestantse kerk. In tegenstelling tot de Laurentiuskerk die zo aan bod komt is de Laurenskerk nog steeds als kerk in gebruik.

laurenskerk-weesp

Hier zie je de kerk van buiten en van binnen.

laurenskerk-weesp-binnenkant

Laurentius kerk

In de Rooms-Katholieke Laurentiuskerk aan de Herengracht liggen veel herinneringen. Ik ben er gedoopt, mijn ouders zijn er getrouwd en we maakten er meerdere uitvaarten mee. Een plek van een lach en een traan dus. Ook vroeger al. In de zeventiende eeuw was het namelijk de schuilkerk voor de katholieken.

De kerk waar ik gedoopt ben is tegenwoordig een brouwerij en proeflokaal!

laurentiuskerk-weesp

Brouwerij Wispe

In het andere blog over Weesp kon je al over terrassen, restaurants, bars en borrelplekken in Weesp lezen, maar brouwerij Wispe is bezienswaardig genoeg om ook apart bij de bezienswaardigheden te noemen. Het is namelijk een brouwerij in een kerk! Afgelopen september nam ik er een kijkje.

De in 2020 geopende Brouwerij Wispe heeft een Proeflokaal waar je echt Weesper bier kunt proeven. Bier uit Weesp was in een ver verleden al bekend, ook elders in de wereld. Weesp voorzag de stad Amsterdam van bier en bevoorraadde zelfs de VOC-schepen.

wispe-brouwerij

Een brouwerij in een kerk!

brouwerij-weesp

Clock Tower

Het kan nog gaver: je kunt ook nog slapen in het waanzinnig mooi gerenoveerde topje van de kerk! Vijf jaar geleden stond de kerktoren in brand, maar het is gerenoveerd en de Clock Tower biedt nu het mooiste uitzicht over Weesp wat je je maar wensen kunt!

Om de luxe suite in de spitse toren te bereiken moet je 150 traptreden op, maar dan… dat uitzicht! Dat moet geweldig zijn. Wauw!

Tuur eens omhoog als je voor de kerk staat; onder de klok zie je de gordijnen van de suite!

clock-tower-weesp

De Kom van Weesp

Je vindt de Laurentiuskerk bij De Kom van Weesp, het water tussen de Zwaantjesbrug en de Sluisbrug. Het is het leuk om hier vanaf een terrasje of gewoon vanaf de kade naar de bootjes te kijken. De Kom is niet zo zeer qua naam als wel qua plek één van de meest bekende plekken in Weesp. Heel veel straten in het centrum van Weesp komen er bij uit en er is altijd wat te zien. De Kom ligt aan het Binnenveer, de Herengracht en de Achteromstraat. Neem de Sluisbrug en wandel verder een mooi stukje Weesp in.

activiteiten-weesp

De Kom is dé aanleg- en ontmoetingsplek in Weesp.

kom-van-weesp

Achteromstraat

Een leuke straat om doorheen te wandelen is de Achteromstraat. Wandelend langs fraaie historische panden waan je je even in het verleden. Niet alleen de huizen zijn mooi om te zien, ook zie je leuke details, zoals deze gevelsteen van de IJsfabriek bij de Heksenketel op Achteromstraat 8. Het stamt uit de achttiende eeuw en is een rijksmonument.

zien-in-weesp

Ook dit pand hieronder is erg fotogeniek.

achteromstraat-weesp

Vroeger lette ik er allemaal niet op, maar nu zie ik hoe mooi het eigenlijk allemaal is.

weesp-bezienswaardigheden

Historische gevelreclame

Je verwacht het misschien niet in Weesp: een gevelreclame met Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij erop. Dat bier en Weesp goed samen gaan weten we nu wel, maar Zuid-Hollands verbaast natuurlijk enigszins in een Noord-Hollands stadje. Of zat de Haagse bierbrouwer hier gewoon vroeger ook? Ja, en daarvoor zat er een oude jenevermouterij en een limonadefabriek begrijp ik.

Toen ik er in september langs liep en een foto van de mooie gevel maakte, was hij net gerestaureerd, met dank aan de Historische Kring Weesp, ontdekte ik. Ik las erover op de Facebookpagina van de Wispe brouwerij die ik net al noemde.

Gerestaureerde muurreclame van de oude Zuid-Hollandsche bierbrouwerij in het Noord-Hollandse Weesp.

oude-bierbrouwerij

Slijkstraat

Heb je niet zo veel met al die bezienswaardigheden en ga je liever shoppen? Dan moet je in de Slijkstraat zijn, hartje stad. De Slijkstraat is de bekendste winkelstraat van Weesp. Het is zelfs de oudste straat van Weesp.

Wandelend door de gezellige Slijkstraat is het dus zeker aan te raden niet alleen in de winkels te kijken, maar ook naar de soms eeuwenoude gevels. De Slijkstraat is autovrij, dus je kunt hier veilig shoppen of wandelen. Je moet je geen Kalverstraat voorstellen ofzo, maar wel een straat die je tijdens een wandeling door Weesp niet mag missen.

slijkstraat-weesperplein

Een ijsje halen bij Nelis

Eén van de bekendste plekken in de Slijkstraat (en in verre omstreken) is IJssalon Nelis. Al in de jaren 70 en 80 haalden we hier regelmatig een ijsje. Zelfs toen we al lang in Nigtevecht wonden gingen mijn zusje en ik vaak op zaterdag met onze strippenkaart met de bus naar Weesp, liepen er een rondje en kochten er tot slot altijd een ijsje.

Nelis is na al die jaren nog steeds een begrip en in de zomer hebben mensen de lange rij er graag voor over. In 2020 won ijssalon Nelis nog de horecaprijs voor Beste ijssalon van Nederland.

IJssalon Nelis, al decennia lang een begrip in Weesp!

ijssalon-nelis-weesp

Duivenprieel

Wat er in mijn tijd nog níet was, was het Duivenprieel met de gouden vogels op het Binnenveer, vlakbij de Slijkstraat. Het is gemaakt door Marte Röling in het kader van het 650-jarig bestaan van Weesp in 2006. Vijftien jaar geleden; toch alweer een hele tijd dus!

De 17 goudkleurige duiven zijn gemaakt van kunststof met bladgoud en verwijzen naar het aantal gemeenteraadsleden in Weesp destijds. Mijn soort kunst is het niet helemaal, maar wil je het zien dan vind je het prieel bij het water, tussen de Zwaantjesbrug en de Slijkstraat. Op m’n foto hieronder zie je het duivenkunstwerk net onder de kerktoren.

Inmiddels bestaat Weesp in 2021 al 665 jaar en in 2022 dus 666 jaar!

weesp

Bakker met Weespermop

Weespermoppen, je hebt ze vast wel eens in de supermarkt zien liggen, maar… ze komen uit Weesp! Aangezien ik in Weesp geboren ben, zeiden mensen vroeger vaak ‘Je bent een Weesper mop!’, maar het is dus ook een koekje. Een ‘niet hard niet zacht’ koekje met amandelspijs erin. Al sinds jaar en dag worden ze door de bakkers in Weesp gebakken.

Weespermoppen zijn de bekendste koekjes uit Weesp: amandelspijskoekjes die een beetje krokant zijn van buiten, maar zacht van binnen.

In 1988 werd de grootste Weesper mop ter wereld gebakken: een Weespermop van ruim 1 meter bij 1 meter, met een gewicht van 115 kilo. Ter gelegenheid van dit record dat in het Guiness Book of Records kwam (ja, dat boek van weleer bestaat nog steeds, klik maar!) maakte Siemen Bolhuis een beeldje van een bakker met een reuze Weesper mop. Je vindt het beeld naast het Duivenprieel.

grootste-weespermop

guinness-book-of-records

De Zwaantjesbrug

Een brug die iedereen in Weesp kent, is de Zwaantjesbrug. Hij is niet zo zeer mooi, maar menig Weesper heeft er vaak voor moeten wachten, zeker in de zomermaanden als zeilboten en motorboten af en aan varen.

Nog altijd verloopt de inning van het bruggeld op traditionele wijze: een klompje aan een touw wordt naar je boot toe gezwiept, waarna je het bruggeld erin kunt doen. Hoewel ik in een artikel uit 2019 op Weespernieuws.nl las dat deze traditie misschien zou gaan verdwijnen, zag ik het hengelen naar geld afgelopen september 2020 nog wel. Hier zie je de brugwachter die het klompje net weer terug heeft nadat hij het naar de mannen in het bootje had geworpen om het bruggeld te betalen.

Terwijl ik dit blog net af had las ik dat de traditie van het innen van het bruggeld met het klompje nu net gestopt is.

bruggeld-weesp

Nieuwstad

De Nieuwstad is een mooie historische straat langs de gracht en leuk om even doorheen te wandelen. Voor mij persoonlijk is het meer dan zomaar een straat, aangezien mijn geboortehuis er staat. Op 24 februari 1972 werd ik hier, op Nieuwstad 18, boven de (destijds) Keurslagerij van mijn vader, geboren.

Het pand is een rijksmonument en pas nu, 49 jaar na dato, besef ik voor het eerst dat ik eigenlijk in een ‘grachtenpand’ geboren ben, ook al was het niet zo groot. Van de drie raampjes boven was het linker raam mijn kamertje.

Ook toen we later in Ankeveen en Nigtevecht woonden kwamen we nog vaak in de slagerij. Op zondag, als de winkel dicht was, moest mijn vader er nog wel eens iets halen en mochten we mee. Mijn zusje en ik doken dan altijd achter de toonbank om op het knopje te drukken waarmee je kon zien welk nummer aan de beurt was, we pikten wat aluminium bakjes mee om mee te knutselen of verstopten ons in de grote koelcel tussen de kadavers. Met een grote witte jas aan hielp ik op koopavond zelfs wel eens stiekem gehaktballetjes draaien!

Momenteel zit wijnoutlet World Wide Wine op dit adres. Dat kan geen toeval zijn, iets met de wereld en wijn op de plek van mijn geboorte; ook ik hou namelijk erg van world wide (reizen!) èn van wijn. Update 2024: Inmiddels is het een fietsenwinkel geworden. Ook toepasselijk, aangezien ik geen auto heb en vrijwel alles op de fiets doe!

Een world wide wine winkel in mijn geboortehuis, dat kan geen toeval zijn!

keurslagerij-miltenburg-weesp

rijksmonument-weesp

nieuwstad-weesp

Kindje aan de waterkant

Als je goed oplet op de Nieuwstad zie je aan de overkant, op de Oudegracht, een beeldje van een kindje dat bij het water zit: ‘Jongetje aan de Waterkant’ heet het. Van een afstand vond ik het meer op een meisje lijken, maar kom je dichterbij dan zie je dat hij achterstevoren een petje op heeft. Kijk je goed dan zie je ook het bijbehorende bootje in het water. Het bronzen beeldje staat (zit) er inmiddels alweer 11 jaar las ik en is gemaakt door kunstenares Burney Bavelaar uit Utrecht.

Ben je een kunstliefhebber? Hier vind je meer beelden in Weesp. Maak in coronatijden eens een ommetje en ontdek ze allemaal.

gracht-weesp

Maarten Luther kerk

De historische Maarten Lutherkerk op Nieuwstad 36 is aardig om even van buiten te bekijken. Van binnen is het geen kerk meer; er zit tegenwoordig een tandarts in. Vorig jaar stond de kerk in de steigers, maar hieronder zie je hoe de toren er in 2005 uit zag.

bezienswaardigheden-in-weesp

Van Houten kerk: het Chocoladekerkje

Op de Oudegracht 79 (tegenover de Nieuwstad) vind je de Van Houtenkerk; in de volksmond ook wel ‘het Chocoladekerkje’, omdat het in opdracht van de dames Anna en Jet Van Houten gebouwd is.

De Chocoladekerk is een rijksmonument en verwijst naar de tijd dat Weesp internationale bekendheid genoot door Van Houten chocolade. Ook jij kent -als je wat ouder bent- Van Houten vast nog wel van het cacaopoeder dat je vroeger kocht om warme chocomelk van te maken of van heerlijke repen chocolade.

Nostalgie:


Cacaofabriek Van Houten stond vroeger ook in Weesp en veel Weespers werkten er indertijd. De beroemde cacaofabriek in Weesp sloot in 1971 de deuren. Ik werd pas in 1972 geboren en toch hoort cacao bij mijn jeugdherinneringen. Ik herinner me dat het bij een bepaalde windrichting buiten vaak naar cacao rook, ook bij Muiden volgens mij. Maar waar dat dan vandaan kwam? Was dat een andere cacaofabriek?

Herinneringen aan het roemruchte Van Houten tijdperk.

Hoe dan ook, het ‘Chocoladekerkje’ bestaat nog. Op de website van de Van Houten kerk lees ik: ‘Dit architectonisch fraaie gebouw werd in 1906 gebouwd in opdracht van de dames van Houten en heeft, na het verdwijnen van de chocoladefabrikanten Van Houten uit Weesp, historische en culturele waarde als een van de laatste bouwwerken die herinneren aan het roemruchte Van Houten tijdperk.’

Wil je meer weten dan is ook het artikel: ‘De kerk van de zusters Van Houten’ op de website Oneindig Noord-Holland interessant leesvoer. Of bezoek de Van Houten tentoonstelling in Museum Weesp als de musea weer open mogen. Omdat ik er geen foto van had, heeft mijn moeder deze foto’s er onlangs nog van gemaakt.

De merknaam Van Houten is overigens ook nog in gebruik (Van Houten cacao is nog te koop), maar het valt nu onder het Belgische bedrijf Baronie.

chocoladekerk-van-houtenkerk-weesp

Oude Porseleinfabriek

Weesp stond niet alleen bekend om cacao, maar ook om porselein! Van het porseleinfabriekje zelf is niks meer te zien, alleen met een gevelsteen word je er nog aan herinnerd, maar sla je vanaf de Nieuwstad of de Achtergracht de Kromme Elleboogsteeg in dan loop je door het steegje waar in de achttiende eeuw een porseleinfabriek zat.

Een Duitse graaf in Weesp liet Duitse porseleinmakers porselein met bloemen en andere tierelantijnen maken. Van het zeldzame maar beroemde Weesper porselein is een deel nog te zien in Museum Weesp.

porselein-weesp

Weesper Automaten Kabinet

Toen ik een rondje om de St. Laurenskerk wandelde die ik eerder al noemde, ontdekte ik in de Middenstraat per toeval het Weesper Automaten Kabinet. Ik herinner het me niet uit mijn jeugd, maar de leeuw en de afbeeldingen op de ramen vallen uiteraard meteen op.

Door even te googelen kwam ik erachter dat het een museum is geweest, gespecialiseerd in historische automaten, zoals een Chinese gokautomaat, ’s werelds kleinste fruitautomaatje en Amerikaanse automaten, maar dat het nu gesloten is. Het is alleen nog op afspraak te bezoeken voor groepen. Toch is het leuk om er even langs te lopen.

leeuw-weesp

oud-museum-weesp

Synagoge

Op borden in de stad wordt ook de synagoge genoemd als één van de bezienswaardigheden in Weesp. Voor zo ver ik me kan herinneren ben ik er nooit binnen geweest, maar wellicht kun je er een keer een kijkje nemen. Hier lees je over de geschiedenis van de synagoge in Weesp. Kijk ook zeker even op de website Oneindig Noord-Holland, waar sowieso veel lezenswaardige artikelen op staan.

synagoge-weesp

joden-weesp

Theater City of Wesopa

Dé plek voor cultuur en theater in Weesp is City of Wesopa. Momenteel is er natuurlijk even niks te zien in verband met de coronamaatregelen, maar normaalgesproken treden in Theater City of Wesopa altijd tal van bekende cabaretiers en andere artiesten op.

Waar overigens ook regelmatig beroemdheden optraden was in de POC in Weesp. Het is alweer heel wat decennia geleden, maar mijn ouders en opa en oma hadden het er vaak over. De POC was dé uitgaansplek in Weesp destijds. Herman Brood, het Goede Doel, de Nits, de Time Bandits en Brigitte Kaandorp traden er o.a. op.

city-of-wesopa

Weespers aan de wand

Ben je een kunstliefhebber? Ga dan met Pinksteren naar Weesp voor de Weesper Ramen Route. In plaats van het jaarlijkse ‘Weespers aan de Wand’ kun je dit jaar in het Pinksterweekend een alternatieve kunstroute door Weesp wandelen. Diverse Weespers hebben een raam van hun huis beschikbaar gesteld waarachter kunst getoond zal worden. De kunstwerken zijn te bewonderen van vrijdag 21 mei t/m maandag 24 mei 2021. De route vind je op de website Weespers aan de Wand.

Weesper specialiteiten shoppen in Weesp

Hou je van shoppen? In Weesp vind je vooral veel leuke kleine speciaalzaken van lokale ondernemers. Winkels in sfeervolle straatjes en vaak in mooie oude panden. Trendy boetiekwinkeltjes maar ook winkels met Weesper specialiteiten, zoals Weesper moppen en Anker jenever.

Een blik Weespermoppen is natuurlijk een echt souvenir uit Weesp. Of neem een ander ambachtelijk Weesper product mee. De winkels zijn in elk geval weer open!

weesp-sluitingstijd-winkels

Shoppen in Weesp? Inmiddels kan het weer!

winkels-weesp

Winkels in Weesp

Vroeger had je een vaste winkel voor alles. De meeste winkeliers in Weesp kende je ook, in elk geval van naam. Brood haalde je bijvoorbeeld bij Mühl, kaas bij Pronk, sigaren (of in ons geval strippenkaarten) bij Van Kassel, tennis- of skispullen bij Bijvoet, gordijnen bij Wagenaar, verf bij Pover, lingerie bij ’t Zwaantje, een horloge bij Luijer, een bril bij Carrière, speelgoed of schoolspullen bij Ruitenbeek, snoep bij de Zoete Inval en een ijsje bij Nelis. Als ik terugdenk aan de oude apotheek Ballintijn ruik ik weer hoe het in authentieke apotheken hoort te ruiken.

Ze bestaan niet allemaal meer en misschien vergeet ik nog wel wat namen; neem het me niet kwalijk, ik ben inmiddels ook bijna 50, haha. Dat je voor het vlees bij Miltenburg moest zijn weet ik als slagersdochter natuurlijk nog wel. Tot begin jaren 80 dan, want toen ging het roer om en werd mijn vader fotograaf, totdat hij zich op het organiseren van mooie autorally’s richtte. Maar goed, nu dwaal ik af.

Je mag Weesp natuurlijk niet verlaten als je geen Weespermop of Wispe hebt geproefd.

weesp-hotspots

Restaurants, cafés en terrassen in Weesp

Heb je zin in een lekker drankje of zoek je een gezellig of goed restaurant in Weesp? Lees dan de tips onderaan mijn andere blog over Weesp: Wandeling en terrassen in Weesp! Voor een hapje en een drankje kun je namelijk ook prima in Weesp terecht. Er zijn fijne terrassen aan het water, goede restaurants en horeca op historische locaties.

Lekker eten of drinken in Weesp? In mijn andere blog over Weesp vind je fijne adressen: terrassen aan het water, goede restaurants en horeca op historische locaties!

Supermarkt in Weesp

Wil je gewoon even wat boodschappen halen in Weesp om ergens tijdens een fietstocht te kunnen picknicken of om op je boot te nuttigen dan zijn er meerdere grote supermarkten te vinden, zoals Albert Heijn, DEEN, Vomar en de Spar.

Markt in Weesp

Ben je doordeweeks in Weesp dan is het leuk om even naar de markt in Weesp te gaan. Elke dinsdag van 8:00u tot 13:00u is er markt in de Nieuwstraat en het Grote Plein bij het Stadhuis van Weesp. Op vrijdag is er van 9:00u tot 14:00u bovendien een biologische markt op de kruising van de Nieuwstraat en de Slijkstraat.

Sluis- en Bruggenfeesten

Hét hoogtepunt van het jaar waren altijd de Sluis- en Bruggenfeesten waar menigeen naar uitkeek, niet alleen mensen uit Weesp, maar ook uit omringende plaatsen. Traditioneel elk laatste weekend van augustus was het feesten geblazen. Ontstaan in 1978 ter ere van de restauratie van de sluis en de bruggen in het centrum van Weesp, maar al decennia populair. Drie dagen lang braderie in de straten, spelletjes, muziek, terrassen en veel gezelligheid. In 2020 was er wegens corona geen Sluis- en Bruggenfeest. In 2021 ook niet lijkt me.

Het Sluis- en Bruggenfeest was altijd weer het hoogtepunt van het jaar!

Weesp met kinderen

Weesp is ook leuk om met kinderen te bezoeken. Mijn kinderen zijn er -als baby, peuter en kleuter- maar een paar keer geweest, meestal omdat we naar een familiefeestje gingen, maar voor een weekendje weg of vakantie in de omgeving van Weesp is het ook leuk.

Je kunt lekker gaan fietsen, kanoën, varen of langs het fort wandelen. Een bezoekje aan de molen is ook een must! Ook is er een leuke speeltuin, zie hieronder. En de beroemde ijssalon Nelis mag je natuurlijk ook niet overslaan!

Speeltuin Don Bosco

Speeltuin Don Bosco is al decennia een begrip Weesp. De leuke grote buitenspeeltuin langs het spoor is nog steeds een geliefde plek. Mijn moeder was er jaren geleden met mijn zoon. Hieronder zie je mijn zoon (in het groene shirt) spelen.

Behalve de vele leuke speeltoestellen die er al waren is er sinds enkele jaren ook een apart gedeelte voor de allerkleinsten: Don Boscobouterland. Zo kan ook je baby, dreumes of peuter veilig spelen of schommelen. Ook is er een waterspeelplaats.  De speeltuin is gratis voor kinderen onder de 2 jaar. Vanaf 2 jaar kost het 2,50 entree. Momenteel wordt -ivm de coronamaatregelen- aangeraden je bezoek vooraf te boeken.

speeltuin-weesp-don-bosco

speeltuin-don-bosco

Strandjes bij Weesp

Zwemmen in natuurwater bij Weesp kan het veiligst bij Muiderberg en in de Spiegelpolder. Wij kwamen hier vroeger ook vaak, zowel vanuit Ankeveen als vanuit Nigtevecht. In Muiderberg heb je het Muiderstrand (waar mijn ouders vroeger altijd gingen surfen), maar de Spiegelpolder was ook altijd leuk. Ook zwommen we vroeger in de Gaasperplas en ook Blijburg is niet echt ver.

Zwembad Weesp

Aan de rand van Weesp, naast de golfbaan, de Spa en de moestuintjes, vlakbij het Amsterdam Rijnkanaal, ligt het zwembad van Weesp: het Victoriabad. Het zit op de plek van het vroegere zwembad Blijwater, zoals ik het nog ken uit de tijd dat ik fanatiek aan wedstrijdzwemmen deed, bij Triton.

Tegenwoordig is het een groter zwembad, maar vroeger was het maar een klein badje. Toch trainde ik er knetterhard. Elke dinsdag- en donderdagavond fietsten we van Nigtevecht naar Weesp om te trainen voor wedstrijden. Op zondagochtend vroeg moesten we ervoor naar Naarden, maar in de zomer zwommen we op zaterdagochtend in het koude 50-meterbad buiten. Met mooi weer was het leuker om gewoon voor de lol naar het buitenbad te gaan en met een groepje vriendjes op je handdoekje in de zon te liggen.

Ik vond nog een oud artikel van toen ik op mijn zestiende 1.04 op de 100m vrije slag zwom. Wat was ik trots!

triton-weesp-wedstrijdzwemmen

Spa Weesp

Heb je zin in een dagje of een paar uurtjes ontspanning of regent het tijdens je verblijf in Weesp? Ga dan lekker naar de spa! Aan de rand van Weesp ligt Spa Weesp. Momenteel zijn sauna’s, spa’s en wellness resorts gesloten, maar hopelijk kan het over een paar maanden weer. Ook als je op vakantie bent in de omgeving van Weesp en een regenachtige dag treft is het natuurlijk lekker.

Golfbaan

Naast het zwembad en de spa ligt de golfbaan van Weesp. Ook al kwamen we er jaren geleden ook nog wel langs als we weer eens naar Nigtevecht gingen, op de baan zelf ben ik nooit geweest.

wandelen-in-weesp

Wandelen in het centrum van Weesp

Je kunt net als ik zelf een rondje door Weesp wandelen langs de mooiste plekken in Weesp. Volg je liever een bepaalde route doe dan de route van Welkom in Weesp: wandelroute Rondje Weesp. Of de wandelroute Verken Vesting Weesp of Waterlinieommetje Weesp.

Wandelen in Weesp en omgeving!

Wandelen in de omgeving van Weesp

Vanuit Weesp kun je bovendien naar Fort Uitermeer wandelen (wat ik eerder in dit blog al noemde en wat altijd toegankelijk is), maar ook nog verder, naar Muiden, Nederhorst den Berg, Ankeveen of Abcoude. Kijk hier voor recente foto’s van Abcoude.

Niet alleen Weesp heeft forten, ook bij Abcoude en Nigtevecht zijn forten. Die in Abcoude is niet altijd open, maar hier kun je ze virtueel bekijken: Fort Nigtevecht en Fort Abcoude. De wandeling Groene Wissel Weesp is ook een aanrader. Of doe de NS-wandeling Gein en Vecht. Meer routes vind je op Wandelnetwerk Noord-Holland of kijk op Komoot voor wandelingen rond Weesp.

Audiotour Weesp

Toen ik dit hele blog geschreven had ontdekte ik online een rondleiding door Weesp waarbij er ontzettend veel verteld wordt. Deze audiotour is een aanrader als je veel meer wil weten dan wat er in dit blog staat! Je kunt ‘m thuis beluisteren of als wandelroute door Weesp volgen.

fietsen-weesp

Fietsen bij Weesp

Vooral fietsen wordt veel gedaan in Weesp en omgeving. Maak een mooie lange fietstocht langs de Vecht. Doe de fortenfietsroute vanaf Weesp langs Muiden, Muiderberg en de Ankeveense plassen. Of ga op de fiets richting Nigtevecht, neem in Nigtevecht het pontje naar Nederhorst den Berg of fiets door het konkelende Gein naar Abcoude. Ook Loenen, Vreeland en andere dorpjes liggen mooi. Hieronder zie je mijn zoon als peuter bij het pontje in Nigtevecht.

pontje-nigtevecht

In de omgeving van Weesp kun je prachtig fietsen of lekker aan het water zitten!

aan-de-vecht

Step huren in Weesp

Ook kun je een bijzondere step huren in Weesp om prachtige steptochten te maken in de omgeving van Weesp, bijvoorbeeld naar Amsterdam, Muiden, Muiderberg, Naarden Vesting, ’s Graveland, Abcoude, Vreeland, Loenen of Almere. Er zijn volop mooie routes bij Weesp. Hier vind je de meest populaire step routes rond Weesp.

Fluisterboot of sloep huren in Weesp

Varen wordt ook volop gedaan in de omgeving van Weesp; vaak door mensen die zelf een boot hebben. Wil je een boot huren in Weesp? Voor een elektrische sloep kijk je op BoothurenWeesp.nl. Je vertrekt vanaf café ’t Helletje, aan de Vecht, vlakbij het station.

bootjes-weesp

Kanoën in Weesp

Ben je liever zelf actief dan is kanoën in Weesp ook een optie! Een kano huren kan in de Kom van Weesp. Vanuit Weesp kun je vervolgens vanuit je kano de prachtige omgeving van Weesp bewonderen.

kano-huren-weesp

Kanoën, suppen of fietssuppen, wat wil jij echt eens doen?

kano-sup-weesp

Suppen in Weesp

Suppen is de laatste jaren ook ineens razend populair geworden. Het ziet er leuk uit en is leuk om te doen. Ik deed het vorig jaar ook voor het eerst, ergens anders. Wil je Weesp dus vanaf het water ontdekken, denk dan eens aan een sup.

Fietssup huren

Nóg aparter dan een sup is een fietssup! Die kende je waarschijnlijk nog niet! Fietsen op een sup! Wat ontzettend leuk! Mij lijkt het een superleuke ervaring! Hier zie je ze op Instagram. Tip: volg mij daar ook meteen even!

Schaatsen in Weesp

Eén van de mooie jeugdherinneringen aan Weesp is het schaatsen op de Vecht. Over de Vecht vanuit Nigtevecht naar Weesp schaatsen. Wat was dat bijzonder! Zo mooi als je de molens in zicht kreeg. Dit jaar kon het weer! Hier zie je foto’s van Weesp in de winter.

Hier zie je een filmpje van het schaatsen in Weesp dit jaar.

Wat te doen in de omgeving van Weesp?

Blijf je wat langer in Weesp dan kun je lekker gaan fietsen, wandelen of toeren (roadtrippen zoals het tegenwoordig heet) in de omgeving van Weesp. Je ontdekt dan mooie dorpjes en nog meer vestingsteden. Een paar tips:

  • Vestingstad Naarden en Muiden ontdekken.
  • Dagje Gooi: Hilversum, Bussum, Laren, Blaricum. Hier vind je de heerlijkste terrassen in ’t Gooi en de Vechtstreek. Pak aan het eind van de zomer ook zeker de heide mee!
  • Dagje Amsterdam met kinderen.
  • Amsterdam Noord ontdekken met o.a. This is Holland (dat is echt een must see als het weer open is) en street art spotten op de NDSM-werf (dit kan nu -in coronatijden- ook gewoon; een blog volgt nog).

Overnachten in Weesp

Wil je lekker een drankje kunnen drinken op een terras of in de kroeg in Weesp of ben je gewoon nog niet uitgekeken in Weesp? Blijf dan slapen! Overnachtingstips in Weesp en omgeving vind je onderaan dit blog!

Overnachtingstips in Weesp vind je onderaan dit blog!

bezienswaardig-weesp

Bereikbaarheid Weesp

Weesp is goed bereikbaar, zowel met de auto als met de trein of de boot. Met de fiets uiteraard ook!

Met de trein naar Weesp

Weesp is heel goed bereikbaar met de trein, dus doe dat zoveel mogelijk als de coronabeperkingen straks voorbij zijn. Er zijn verbindingen met Amsterdam, Bussum, Hilversum, Almere en ook vanuit vele andere bestemmingen ben je er dus zo.

Met de trein van Weesp naar Amsterdam en v.v. duurt slechts 15 minuten. Hilversum, Almere en Amsterdam Rai zijn ook maar 15 minuten met de trein. Of wellicht is er voor jou een handige route via Duivendrecht of Amsterdam-Zuid. Ook is er een rechtstreekse verbinding met Utrecht. In 35 minuten ben je er.

Als je aankomt op het station in Weesp kom je bepaald niet in het mooiste gedeelte van Weesp uit. Laat je daar niet door afschrikken; na nog geen 5 minuten wandelen ben je in het gezellige centrum.

weesp-kinderen

Met de bus naar Weesp

Behalve met de trein kun je ook met de bus naar Weesp. Er zijn busverbindingen vanuit Amsterdam-Zuidoost en de Gooi & Vechtstreek:

  • Lijn 49 vanaf station Bijlmer Arena (GVB)
  • Lijn 106 vanaf Hilversum en Nederhorst den Berg (Connexxion)
  • Lijn 110 vanaf station Naarden-Bussum, Naarden, Muiderberg en Muiden (Connexxion)
  • Lijn 522 (klein busje) vanaf Vreeland, Loenen en Nigtevecht (Syntus)

Check zelf actuele dagen, tijden en routes bij de lokale vervoerder of via www.ov9292.nl of Google Maps.

Parkeren Weesp

Op de website van de gemeente lees ik dat betaald parkeren in Weesp is uitgebreid. In de omgeving van het station, Leeuwenveld I en II, het Herensingelkwartier en delen van Zuid I en de Schildersbuurt geldt betaald parkeren van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het parkeertarief voor het parkeren op straat in Weesp is 1,20 per uur met een maximaal dagtarief van 7,50. Let op: in het centrum van Weesp geldt in een aantal straten een maximale parkeerduur van 2 uur.

Een alternatief is het P+R terrein bij het station in Weesp. Parkeren in Weesp kon daar altijd gratis, maar sinds eind maart 2021 is het betaald parkeren geworden, maar de prijzen vallen mee. Het parkeergeld voor P+R Weesp bedraagt van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur: 1,20 per uur en maximaal 3,00 per dag. Ook ’s nachts (maandag tot en met zondag) moet je van 02.00 tot 06.00u betalen: 1,20 per uur met een maximum van 4,50 per nacht. Houd er rekening mee dat tijden of tarieven altijd kunnen wijzigen, dus check het zelf goed.

Met de boot naar Weesp

Heb je een eigen boot en wil je naar Weesp varen? Hier lees je waar je kunt aanleggen. Wil je zelf met een boot naar Weesp varen dan kan dat via de schilderachtige Vecht met molens en forten of via het Amsterdam Rijnkanaal. Zoek je de haven van Weesp of plekken om aan te meren, kijk dan op Havengids.nl bij Stadshaven Weesp.

Weesp is een gezellig stadje voor een paar uurtjes, maar een nachtje slapen in Weesp of omgeving is ook fijn.

zien-in-weesp

Superdeluxe overnachten in Weesp

Ik noemde ‘m al even, maar de allermooiste plek om te overnachten in Weesp is ongetwijfeld in de toren van de Laurentiuskerk. Helemaal bovenin de kerktoren is enkele maanden geleden The Clock Tower geopend.

‘De mooiste hotelkamer van Nederland’, zeggen ze zelf. Het ziet er inderdaad geweldig uit! Super stijlvol en met een waanzinnig mooi uitzicht over Weesp. Goedkoop is het niet, maar zoek je een mooi en echt bijzondere plek voor een huwelijksnacht, heb je wat te vieren met z’n tweetjes of is geld geen issue en wil je uniek overnachten? Hier moet je zijn!

Foto’s van de Clock Tower zie je op Instagram. Tip: volg Follow my footprints daar dan meteen ook even, dan lees je nog eens vaker leuke tips!

Origineel overnachten in Weesp

Ben je juist van het back to basic en zou je wel op het water willen slapen? Dan is dit jouw droomplekje! Niet zo duur en wel heel origineel!

Back to basic slapen op het water!

overnachten-weesp

Natuurhuisje Weesp

Zoek hier een leuk natuurhuisje in Weesp, Muiden, Abcoude of Nederhorst den Berg. Wat dacht je van deze woonboot tussen Weesp en Muiden?

Heerlijk slapen op een woonboot tussen Weesp en Muiden.

Boerderij in Weesp

Wil je een rustige en landelijke plek? Kies dan voor een appartement in Boerenhofstede De Overhoorn of een huis of stacaravan bij Boerderij Honswijck tussen Weesp en Muiden, een ander bezienswaardig plaatsje dat ik in dit blog over vestingstadjes ook al noemde.

Bijzondere plekjes vlakbij Weesp!

Ook heel leuk lijkt me Vecht & Weide tussen Fort Uitermeer en Fort Hinderdam, ook niet zo ver van Nigtevecht, het dorp waar ik ook lang gewoond heb.

Mooi huisje of appartementen in Weesp

Behalve bovenstaande opties is ook dit huisje net buiten Weesp erg mooi (de Koeienstal of de Paardenstal); je vindt ze hier en hier: deze en deze. Of deze studio.

Hotel in Weesp

Hoeft overnachten van jou allemaal niet zo uniek of afgelegen en zit je juist graag middenin de reuring? Boek dan gewoon lekker een hotel in Weesp. Het enige echte hotel in het centrum van Weesp is Het Hart van Weesp. Dan kun je vanaf dat heerlijk terras gewoon naar huis rollen zonder een trap af te vallen of het water in te donderen. Hoewel… dat blijft oppassen in Weesp.

Echt veel hotels zijn er niet in Weesp, het toerisme bestond lang vooral uit bootjesmensen, maar een nachtje op een boerderij bij Weesp kan ook!

Overnachten in de buurt van Weesp

De omgeving van Weesp is ook erg mooi. Wat dacht je van dit mooie vakantiehuis in Nigtevecht? Of deze roof top studio in Muiden of dit appartement in Muiden? Abcoude is ook erg mooi! Je kunt overnachten op dit mooie plekje in Abcoude: B&B De Vink. Liever een hotel? Over hotel De Witte Dame schreef ik al eens. Hier vind je nog meer leuke overnachtingsmogelijkheden in Abcoude. Of zoek zelf naar iets in Bussum of Hilversum.

Camping bij Weesp

Wil je kamperen in de buurt van Weesp dan weet ik zo gauw alleen de Gaaspercamping, maar wellicht dat er her en der nog wat kampeermogelijkheden zijn.

Weesp wordt onderdeel van Amsterdam

Ik vind het zelf nog steeds een raar idee, maar in 2022 zal Weesp onderdeel worden van de gemeente Amsterdam. Voor een stadje dat zo eigen en authentiek is is dat best wel gek. Wat komt er in een eventueel volgend paspoort dan te staan? Dat ik in Amsterdam geboren ben in plaats van Weesp?

Wijdemeren en Stichtse Vecht

Persoonlijk vind ik Weesp meer passen bij de gemeente Wijdemeren (waar de dorpen Ankeveen, Breukeleveen, ’s Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg onder vallen) en het er vlakbij gelegen Stichtse Vecht met de dorpen Breukelen, Kockengen, Loenen aan de Vecht, Loenersloot, Maarssen-Dorp, Maarssenbroek, Nieuwersluis, Nieuwer Ter Aa, Nigtevecht, Oud-Zuilen, Tienhoven, Oud Maarsseveen, Maarsseveen, Molenpolder, Bethunepolder en Vreeland. Dat voelt vertrouwd en meer vergelijkbaar, maar het wordt dus Amsterdam.

Blogs over Amsterdam en leuke tips in de omgeving van Amsterdam lees je hier: blogs Amsterdam en omgeving.

blauw-huisje-weesp-boot

Tips of foutjes

Zo, dat was het! Ik had beter een reisgids Weesp kunnen schrijven geloof ik. Nou, mocht je in Weesp wonen en een foutje zien of nog iets te vertellen hebben, laat het dan vooral weten. Ook als je zelf nog een leuke ‘Wat te doen in Weesp’-tip hebt natuurlijk! Ik weet ook niet alles meer en ben er natuurlijk al heel lang weg. Met één middag foto’s maken en tips verzamelen kan ik niet alles terughalen. Het blog was bedoeld voor bezoekers van Weesp (toeristen en dagjesmensen in Weesp), maar hopelijk vond jij het ook leuk om te lezen.

Dit blog bevat enkele affiliatelinks naar accommodaties die op Booking.com en Natuurhuisje.nl staan. Als je die via dit blog boekt krijg ik een heel klein beetje commissie; voor jou maakt dat qua prijs niet uit, maar voor mij is het een kleine dank voor het vele werk dat ik aan dit blog heb gehad. Van de luxe Clock Tower heb ik helaas geen affiliatelink. Deze heb ik er, net als vele andere linkjes, vrijwillig ingezet, ter informatie en inspiratie voor jou.

vuurlinie-huisjes

De foto’s in dit blog heb ik zelf gemaakt en enkele zijn door mijn moeder Anneloes Recker gemaakt, alsmede die waar mijn zoontje als peuter op staat. De foto van het Wispe-biertje is door mijn vader Henny Miltenburg gemaakt en 1 foto is van een accommodatie-aanbieder. De foto’s mogen niet zomaar elders gebruikt worden. Dit blog delen op social media mag uiteraard wel! Graag zelfs! 

6 gedachten over “Wat te doen in Weesp: tips, activiteiten en bezienswaardigheden in Weesp”

  1. Wow, ik ben hier wel eens doorheen gelopen, maar heb echt nooit geweten dat er zoveel te doen was! Het lijkt me erg leuk om daar nog een keer een rondvaart te doen, dank voor de tip.

  2. Prachtig stuk, maar ik mis onze bed and breakfast Boerenhofstede de Overhorn, aan de Vecht, al ruim 20 jaar een begrip in Weesp, Vlakbij Uitermeer en met uitzicht op het Naardermeer

    1. Die staat er wel degelijk in hoor! Je vindt ‘m onder het kopje ‘Boerderij’, na het kopje ‘Natuurhuisje’, ook hier bijna onderaan. Ik heb de accommodaties een beetje gegroepeerd per ‘soort’, ook al is het een voormalige boerderij.
      Het is een link naar Booking omdat een blog schrijven als deze ontzéttend veel werk is (dagen werk zonder dat ik iets verdien) en ik zo nog een heel klein beetje terug zou kunnen verdienen als iemand door dit blog iets boekt ipv dat ik allemaal gratis directe links plaats.

    2. Je staat er zelfs dubbel in, omdat ik de Natuurhuisjes in en om Weesp ook noem.
      Ik zou het dus leuk vinden als je dit blog vol tips in Weesp zou willen delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven