Chocola en ‘bohemien chic’ in Keulen

Chocola en ‘bohemien chic’ in Keulen

Keulen. Köln. Cologne. Een leuke stad, zowel met als zonder kinderen. Bekend om het Kölnisch wasser, de Dom, Gaffel kölsch en natuurlijk de kerstmarkten. Minder bekend om het bohemienachtige Belgisch Kwartier en… het chocolademuseum! De hoogste tijd dus om niet alleen de highlights maar ook die andere kant te gaan ontdekken! Ga je mee, een dagje naar Keulen?

Een dagje naar Keulen? Ook een weekendje Keulen kan natuurlijk. Een hotel in Keulen boek je o.a. via Voordeeluitjes en Kras.

Met de trein naar Keulen

Ik was een dagje in Keulen. Dat is makkelijker dan je denkt. Ik ging gewoon even op en neer met de trein naar Keulen. Ik hou van vliegen, maar zeker ook van treinen. Het is een ontspannen manier van reizen. Een beetje lezen, naar buiten kijken en voor je het weet ben je er. In Duitsland!

Keulen trein ICE NS HiSpeed foto @eventjes 630

Bezienswaardigheden Keulen

Ik kende Keulen nog niet en dus haalde ik eerst bij het toeristenbureau van Keulen een plattegrond, een Köln Card en wat foldertjes van bezienswaardigheden in Keulen die me interessant leken en ging op pad. Los van een paar highlights op mijn lijstje had ik nog niet echt een vastomlijnd plan. Ik vind het heerlijk om gewoon wat rond te dwalen en wel te zien waar ik uitkom. Lekker ontdekken, kijken en proeven. Me laten verrassen.

Wandel je mee?

Keulen where to go foto's Follow my footprints 630

De Rijnkade

De meeste mensen die in Keulen aankomen zullen meteen richting de Altstadt, de binnenstad en de winkels wandelen, maar ik besluit eerst naar de rivier te gaan. De Rijn. Een klein stukje lopen en je staat al op de Rijnkade. Er zijn terrasjes (waar het helaas net te koud voor is), er lopen heel veel 65+-ers (helemaal passend bij het beeld dat ik voor vertrek bij Keulen had), maar er wordt ook fanatiek gefietst en hip gedaan.

Boottochten in Keulen

Wat me ook meteen opvalt zijn de boottochten die je kunt maken. Gewone toeristische tochten of bijvoorbeeld een Sonntags brunch, maar ook speciale, met een thema. Er zijn tochtjes speciaal voor kinderen, zoals piratentochten, feeëntochten en Pippi Langkous (Langstrumpf). Maar je kunt ook, en dat is dan eigenlijk meteen al een reden om een keer terug te komen en te blijven slapen in Keulen –ja, doe eens gek- met vriendinnen naar een leuke 80’s & 90’s party gaan. Jawohl, toll!

Keulen aan de Rijn kade rivier 630

Chocolademuseum in Keulen

Ik wandel nog iets verder langs de kade en duik het Chocolademuseum in. Tja, je houdt van chocola of niet. Ik krijg er geen spijt van. Het is leuk, leerzaam en lekker tegelijk. In de nagebootste tropen(kas) waan ik me een paar minuten in de tropen (waar de cacaoboon vandaan komt).

Eigenlijk weet ik nu pas echt hoe een cacaoboon groeit. Ook kom ik erachter dat chocola vroeger in de apotheek verkocht werd als ‘medicijn’. En… ik mag proeven van de chocola uit de chocoladefontein. Mmmm… Wist je dat daar maar liefst 200 kilo verse Lindt-chocolade in zit?

Leerzaam én lekker, dat Schokoladenmuseum.

Keulen Chocolademuseum reistip foto's @eventjes 630

Origineel vervoer in Keulen

Vanaf het museum loop ik het drukkere gedeelte van de stad weer in. Een gebruinde hippieachtige riskjarijder vraagt vrolijk of ik een dagje met hem rond wil toeren. Leuk natuurlijk, maar ik hou er juist van te lopen.

riskja-keulen

Van treintje tot e-bike en hop on hop off

Ben jij liever lui of wil je iets leuks voor de kinderen, dan zijn er nog tig andere mogelijkheden om je te verplaatsen: met het openbaar vervoer (zorg dan zeker dat je de Köln Card haalt), met een groen met geel treintje (de Bimmelbahn, leuk met kinderen), met een dubbeldekker (de Hop on hop off-bus) of een elektrisch autootje (een e-bike).

Keulen vervoer treintje riksja koelle mobil fiets foto's @eventjes 630

Steeds kom ik vriendelijke gezichten tegen. Het valt me echt op: wat zijn de mensen hier aardig! En dan te bedenken dat Keulen naar aanleiding van de jaarwisseling 2015-2016 zo anders in het nieuws kwam….

Lekkers uit Duitsland

Ook de bakkerijen vallen op. Regelmatig kom ik in de stad de naam Merzenich tegen, broodbakkers sinds 1896. Ik zie niet alleen zo’n heerlijk robuust brood met stevige korst (die koop ik voor thuis), maar ook lekkernijen die ik niet ken. In de vitrine zie ik een rhabarber streuzel. Altijd leuk om onbekende dingen te proberen. Ook pretzeln of brezeln zie je er veel. En natuurlijk ook gewoon friet, en worst. Wat je maar wilt eigenlijk.

Das Belgisches Viertel (het Belgisch Kwartier)

Mijn hoofddoel is het Belgisch Kwartier: das Belgisches Viertel. Ik had gelezen dat dat een leuke wijk moest zijn en was nieuwsgierig. Een beetje bohemien chic begreep ik. Creatief, veel kunstenaars, design, die sfeer. Een upcoming wijk. Altijd leuk!

Een beetje op de gok loop ik er heen. Heb je de plattegrond voor je neus dan is het eigenlijk simpel: vanaf het oude centrum is het –als je met je rug naar de Rijn staat- eigenlijk alleen maar een kwestie van ‘rechtdoor’ lopen. Het beste kun je dan door de Schildergasse, de winkelstraat gaan, bij de Neumarkt nog verder rechtdoor, waarna je wat chiquere winkelstraten tegenkomt. Voorbij de Hahnentor (de arc de triompf) ben je er. Je ziet het aan de straatnamen, die verwijzen naar plaatsen in België.

Tip: Your Travel Guide Online schreef een blog over nog meer leuke wijken in Keulen.

Keulen winkelen shoppen brezel centrum foto's @eventjes 630

Kindercafé

Expres loop ik er als het ware eerst een beetje omheen. Per toeval kom ik een kindercafé tegen: Tante Astrid. Grappig. Met het leuke cursusaanbod echt the place to be voor ouders met baby’s en peuters. Op de Moltkestrasse zie ik een paar kleurrijke terrasjes die bij mooi weer uiteraard vol zitten.

Keulen Kindercafe Tante Astrid Koeln @eventjes 630

Leuke wijk in Keulen

Ik zigzag wat door de wijk. Gewoon op de gok. Het ene moment denk ik ‘Is dit het nou?’, het andere moment doe ik een leuke ontdekking. Hier en daar zitten wat bijzondere koffieplekjes, designer boetiekjes en galeries. Ik kan natuurlijk allemaal adresjes gaan geven, maar het leukste is het om het zelf te gaan ontdekken. Je komt vanzelf iets leuks tegen. Liever precies weten waar wat zit? Neem dan het boekje Chic Belgique mee van de VVV. Het is ook bij de winkeltjes waar je langskomt te krijgen.

Keulen Belgisches Viertel Belgium Quarter foto's @eventjes 630

Brüsseler Platz

Als ik door een straat met bomen gewandeld ben kom ik bij de Brüsseler Platz uit: een beschut ‘plein’ met een kerk, veel groen, een speeltuintje en leuke terrasjes in de buurt. Een beetje bohemien trendy. Het is dat ik net een veel te koude en bewolkte dag tref, maar in de zomer moet dit een heerlijke plek zijn!

Bierbrouwerij Gaffel am Dom

Langzaam loop ik terug. Via een andere route nu. Nog een kleine twee uurtjes te gaan voordat mijn trein terug gaat. Ik loop langs een bierbrouwerij: Gaffel am Dom. De deur gaat net open en ik kijk in een heel grote ruimte. Overal staan en zitten mensen in groepjes aan tafels. Dertigers, veertigers, vijftigers, maar vooral heel veel zestigers en ouder. De sfeer is relaxed. Er wordt gelachen en gepraat. ‘Drink doch ene mit’, een populair Keuls gezegde, past precies bij wat ik zie.

Keulen Gaffel am Dom Brauhaus Koelsch Mamma Nero Kruidenlikeur curryworst 630

Gaffel

‘Ein gaffel?’ vraagt de vriendelijk ober (een Köbe genaamd) als hij ziet dat ik een plekje zoek. Ik ben een wijndrinker, maar hier móet je het bier gewoon proeven. Een Gaffel kölsch. Typisch Keuls is het en het mag alleen door brouwerijen in Keulen en omgeving worden gebrouwen.

Dat Duitsers goeie bierbrouwers zijn, blijkt wel: het smaakt me prima. Ik kom eindelijk bij. Laat ik dan ook maar even op de kaart kijken voor een hapje eten. Currywurst met friet.
Hoe Duits wil je het hebben?

Kräuterlikör

Mijn oog valt nóg ergens op. Mamma Nero Kräuterlikör. (Rechtsboven op de foto.) Of het moment van de dag nou klopt of niet, ik bestel een glaasje. Dát is lekker!

Hauptbahnhof Keulen

Terug naar het station, de Hauptbahnhof van Keulen. Eigenlijk is dat één groot winkel- en eet-‘paradijs’ op zich, boordevol tentjes en shops. Ik koop nog een reep Lindt-chocola en dan zoek ik mijn trein weer op.

De Dom

Denk je: ‘Dom, dom, ze is het belangrijkste vergeten!’ Nee hoor, hier is hij. Hij staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en je kunt er niet omheen. Zelfs als je ín het station staat zie je hem nog: de Dom. Immens groot. Imponerend!

Keulen Dom Cologne Koeln foto's @eventjes 630

Nouveau de cologne

Eventjes wachten op de ICE terug naar Nederland. ‘Echt Kölnisch wasser 4711’ staat in grote, niet te missen letters, in het station. Ik neem me voor dat als ik nog een keer naar Keulen ga dat ik dan daar heen ga, naar het museum ervan: het Farina-Haus en House of 4711. Met niet alleen aandacht voor de ouderwetse eau de cologne, maar vooral voor de nieuwe nouveau de cologne. Leuk gezegd. Je kunt er trouwens zelfs een workshop parfum maken volgen.

Keulen trein ICE ns hispeed 1e klas @eventjes 630

Panorama Lounge in de trein

Dan stap ik weer op de trein. Aan de kant van de Panorama Lounge. Gaaf! Die had ik op de heenweg nog niet eens gezien. Het eerste half uurtje is het druk, daarna is er weer plek zat. En –fijn!-  ik kan mijn telefoon opladen in mijn stoel. Je kunt natuurlijk ook wat rondlopen, of een drankje in de bistro (de restauratiewagon) doen, wat altijd een beetje een vakantiegevoel geeft vind ik, maar eigenlijk zit ik prima.

Overige bezienswaardigheden in Keulen

Ik lees nog wat na, over nog meer dingen die ik gemist heb en kruis meteen aan wat ik nog wil zien mocht ik nog eens terug gaan. Hoe meer ik lees, hoe meer ik nog wil doen. Het NS-DOK met het NS-Dokumentationszentrum in elk geval. (Voorheen heette dit het EL-DE-Haus.) En nee, het heeft niets met de NS te maken maar met de naziperiode. Je ziet er o.a. de voormalige Gestapo-gevangenis.

Streetart of een culinaire wandeling in Keulen

Maar ook luchtiger dingen wil ik nog wel doen, zoals toch die riksjatour. Of meer streetart bekijken (in de wijk Ehrenfeld bijvoorbeeld). En ook een culinaire wandeltour in de oude stad spreekt me erg aan. Ik heb inmiddels al een heel nieuw lijstje voor als ik nog een keer ga!

Keulen met kinderen

Keulen met kinderen bezoeken? Mocht ik nog eens met de kinderen naar Keulen gaan dan zijn de Zoo en (van april t/m oktober) de kabelbaan bij de Zoobrücke zeker een optie. Of lekker fietsen langs de Rijn. Keulen is erg kindvriendelijk.

Max 2,5 uur met de trein

Gelukkig is Keulen ook nog eens super dichtbij. Met de ICE ben je er zo. Vanaf Amsterdam in 2 en een half uur en vanaf Utrecht in 2 uur en 10 minuten. Woon je in Arnhem dan is het helemaal peanuts. Ik ging niet eens zo gek vroeg weg en ‘al’ om 19:15u terug en had toch het gevoel dat ik eenmaal daar echt een flinke dag de tijd had. Ik heb heel wat afgewandeld!

Bekijk hier de treintickets naar Keulen.

Kerstmarkt in Keulen

Wil je naar de kerstmarkt in Keulen? Ook dat kan. Zelf ben ik niet zo heel vaak op Duitse kerstmarkten geweest (om eerlijk te zijn word ik sowieso niet heel blij van kerstmarkten), maar ik weet dat veel mensen het geweldig vinden.

Als je gaat proef dan eens Reibekuchen. Ik at deze warm gebakken hartige aardappelkoek eens op een koude dag op een andere Duitse markt en vond het heerlijk!

De Keulse kerstmarkt is vanaf ongeveer de 3e week van november t/m 23 december 2019. Het is o.a. bij de Dom, op de Neumarkt, de Alter Markt, de Stadtgarten en bij de haven, ter hoogte van het Chocolademuseum.

Ben je dol op kerstmarkten? Lees dan dit blog van Hip & Hot over de leukste kerstmarkten in Europa.

chocolademuseum-keulen

Weekend Keulen

Weet je wat? Blijf gewoon lekker een heel weekend! Hier vind je hotels in Keulen. Wacht niet te lang, want in de periode van de kerstmarkt zit alles snel vol.

Wat kost een treinticket naar Keulen?

Als je bijtijds boekt kost een enkeltje Keulen maar 19 euro. Behalve naar Keulen kun je ook naar steden als Düsseldorf, Antwerpen en Brussel, of wat verder weg: naar Parijs (vanaf 35 euro), Berlijn (vanaf 39 euro) of Londen (vanaf 59 euro). Check de site van NS Internationaal maar.

Bekijk hier de prijzen van treintickets naar Keulen.

Meer trips naar Keulen

Met Bebsy naar de kerstmarkt in Keulen. Je zit dan in een 4-sterrenhotel. Wel net buiten Keulen, maar je betaalt maar 39 p.p. voor een nachtje, en 79 p.p. voor 2 nachten. Of zoek zelf je hotel uit op Booking.com.

Hoezo Keulen?

Mocht je denken: hé, waarom een blog over Keulen als je eigen vooral over Zuid-Europa en bestemmingen verder weg schrijft? Nou, omdat ik het zonde vind om niks meer met deze blogpost te doen.

Ik schreef dit blog 2 jaar geleden voor VrouwOnline (dat nu niet meer online is), in opdracht van NS HiSpeed (zoals NS International toen heette). Ik heb het nu opnieuw hier gepost en een kleine update gegeven.

De focus van mijn blog ligt weliswaar op de Méditerranée, soms doen andere bestemmingen het ook goed. Mijn blog over Wenen wordt bijvoorbeeld ook goed gelezen. Niet alleen dit blog met lekkere adresjes in Wenen, maar die ook dit blog met leuke activiteiten in Wenen.

Meer bestemmingen in Duitsland

Overweeg ook Frankfurt eens: met de trein naar Frankfurt. Of een andere Duitse stad. Tip: een andere blogger schreef ‘De verborgen schatten van Frankfurt’, een blog over Frankfurt.

Hier vind je nog meer treintickets naar Duitsland.

Meer reistips

Wellicht kom je hier via Google terecht omdat je op zoek was naar tips voor een dagje Keulen of een leuke citytrip in Duitsland. Nou, dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt gehad én dat je nog even rondkijkt naar wat er nog meer voor mooie bestemmingen op mijn blog staan. Of dat nou stedenreizen of dagjes naar een stad of reizen naar de zon zijn. En wat dacht je van een weekendje of dagje Den Haag?

Hier vind je meer citytrips in Europa.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *