kroonluchter-escher-in-het-paleis

Zulke kroonluchters zag je nog nooit! (kunst van Hans van Bentem in Escher in het Paleis) 

Een haai, een zeepaardje, een vogel en een spin. Een pijp, een paraplu, een gitaar en een globe. Een doodshoofd zelfs. Het zijn niet bepaald standaard kroonluchters die je bij Escher in het Paleis ziet.

De bijzondere kroonluchters in het Eschermuseum zijn ontworpen door beeldend kunstenaar Hans van Bentem en leuk om te zien. Ze zijn niet nieuw hoor, ze hangen er al een tijdje.  

Kroonluchters in Escher in het Paleis 

Toen ik vorig jaar eindelijk het Eschermuseum bezocht, vielen de kroonluchters direct op. Überhaupt bleek ‘Escher in het Paleis’ (zoals het museum heet) heel anders dan ik gedacht had! De kroonluchters, de gevarieerde kunst en het paleis an sich, het verraste me!  

Paleis Lange Voorhout 

Paleis Lange Voorhout heette het achttiende-eeuwse paleis vroeger en pas toen ik er was ontdekte ik het (koninklijke) verhaal erachter, te beginnen met Emma van Waldeck Pyrmont, die met de 40 jaar oudere Koning Willem III trouwde en de moeder van Koningin Wilhelmina was.  

escher-museum

Emma  

Koningin-moeder Emma woonde in het paleis. Later gebruikten ook Koningin Wilhelmina, Koningin Beatrix en Prins Bernard het paleis nog als werkplek. Ook de balkonscène op Prinsjesdag vond lange tijd hier plaats, toen het nog niet in Paleis Noordeinde was.   

emma-escher

Escher in Het Paleis 

Inmiddels staat het paleis al 20 jaar bekend als het Eschermuseum. Op 16 november 2002 werd museum Escher in Het Paleis geopend door de toenmalige premier Balkenende en sindsdien is het een geliefd museum bij bezoekers uit zowel binnen- als buitenland. Het werk van Escher (1898-1972) is immers wereldberoemd.  

eschermuseum

Wat te zien in het Escher museum? 

Ga je naar Escher in het Paleis dan verwacht je de bekende kunstwerken van Escher te zien. En die zie je er ook. De ‘oneindige’ tekeningen met trappen, de prenten van vissen die in vogels veranderen, zijn litho’s als ‘Klimmen en dalen’ en ‘Belvedère’, de beroemde waterval en de vele andere optische illusies als je naar zijn kunst kijkt. Iedereen kent ze. Niet? Google maar op Escher of bekijk hier enkele van Eschers topstukken en je zegt meteen ‘O ja!’  

belvedere-escher

Escher in Italië 

Waar ik echter vooral verrast door was waren de vele houtsneden die Escher in Italië en andere mediterrane landen gemaakt heeft. Ondanks dat ik eindexamen kunstgeschiedenis heb gedaan en mediterrane studies heb gestudeerd wist ik niets over zijn Italiaanse periode. Hier zie je er foto’s van.  

escher-italie

Houtsnedes Escher

Pas in het paleis las ik dat Escher in Italië gewoond had. Hij maakte er prachtige houtsnedes van Zuid-Europese landschappen en stadjes. Ze spraken me zo aan dat ze me direct naar de dorpen op de foto’s deed verlangen. Escher was daarmee postum ineens een soort travel influencer voor me, schreef ik eerder al. Kijk maar op Facebook of Twitter.  

Maar dat was nog niet alles… 

eschermuseum

Bijzondere kroonluchters  

Wandelend door het museum vielen ook de kroonluchters op! In elke kamer hing een wel heel bijzondere koonluchter in een vorm zoals je ze nog nooit gezien hebt. Geen standaard kroonluchter die je als consument gewoon in de winkel of online koopt, zoals deze, deze, deze, deze of deze kroonluchter (wat een prijs!) of deze modernere, maar écht heel anders!

De kristallen kroonluchters zijn niet door Escher gemaakt, maar door Hans van Bentem.

doodshoofd-kunst

Kroonluchters van Hans van Bentem 

Beeldend kunstenaar Hans van Bentum ontwierp speciaal voor elke kamer in het Paleis een aparte kroonluchter. De vormen zijn geïnspireerd op het werk van Escher en op het paleis. Uiteindelijk zijn de kroonluchters door vakmensen in Tsjechië gemaakt, in de Bohemen, waar al lange tijd traditioneel kroonluchters worden gemaakt van lokaal kristal, maar kroonluchters als deze zag je nog nooit!

Verspreid door Den Haag kun je nog meer kunstwerken van Van Bentum tegenkomen, ook gewoon in de openbare ruimte. In de Grotemarktstraat bijvoorbeeld, maar ook elders in en om Den Haag. Keramiek maakt hij ook veel.  

Foto’s kroonluchters Escher in het Paleis 

Op m’n foto’s hieronder zie je een tiental kroonluchters die te zien zijn in Escher in het Paleis, maar er zijn er nog meer. Een kroonluchter in de vorm van een boek en zijn ‘hemellichamen’ fotografeerde ik niet, maar veel andere wel. Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf.

kroonluchter-haai

Kroonluchter in de vorm van een zeepaardje, haai of gitaar?

Het zeepaardje, de haai en de gitaar zijn mijn favorieten, en de aardbol natuurlijk omdat het me direct aan reizen doet denken, maar ook de rest is verrassend of passend, zoals de passer met meetdriehoek, hoewel de hangende persoon mijns inziens een beetje luguber oogt. Hier zie je ze:  

kroonluchter-zeepaardje
kroonluchter-gitaar
hans-van-bentem-kunst

De bijzondere ontwerpen van Van Bentem.

kroonluchter-vogel
globe-escher-paleis
spin-kunst

Is Escher in het Paleis ook leuk met kinderen?  

Kinderen kun je gerust meenemen naar het Eschermuseum. Zowel van Bentem’s als Escher’s kunst verrast ook kinderen. Niet alleen de opvallende kroonluchters, maar juist ook Escher’s kunstwerken waarin vogels in vissen veranderen en trappen nooit op lijken te houden vallen op.  

eschermuseum-den-haag

Leuke dingen in Eschermuseum

Hoe verder je in het museum komt, hoe hoger eigenlijk, hoe meer leuks er te zien is, van de glazen bol tot audiovisuele dingen met licht en vormen. Maak ook zeker een grappige foto in ‘De kamer van Escher’.  

kamer-van-escher
glazen-bol-escher

Eschermuseum met kinderen 

In dit blog liet ik alleen de kroonluchters zien, maar ook voor kinderen (en hun kunstminnende, creatieve of gewoon speelse ouders) is Escher in het Paleis grappig en verrassend. Er zijn bovendien regelmatig workshops voor kinderen (gezinnen) en er zijn speciale museumlessen voor scholen, zowel voor basisscholen als voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.  

eschermuseum-etages

Ticket Escher in het Paleis 

De entreeprijs voor Escher in het Paleis is 11 euro. Kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar betaal je 6,50 en ook voor jongeren van 13 tot en met 17 jaar krijg je korting; zij betalen 8 euro. Op vertoon van een collegekaart betalen studenten 10 euro.  

Bestel hier je ticket voor Escher in het Paleis en ga binnenkort ook!  

Het Eschermuseum is dagelijks geopend van 11:00u tot 17:00u, alleen op maandag is het gesloten

escher-blog

Gratis naar Escher in het Paleis 

Omdat Escher in het Paleis precies 20 jaar bestaat kan iedereen die Emma of Maurits heet dit weekend (het jubileumweekend 19 en 20 november) gratis naar het Escher museum! Neem wel je ID mee om aan te tonen hoe je heet (of hoe oud je bent)! 

Waarom Maurits? Omdat Escher’s volledige naam Maurits Cornelis Escher was. En waarom Emma? Omdat Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina, de eerste bewoner van het paleis was.  

Op 19 en 20 november 2022 mag je gratis naar Escher in het Paleis als je Emma of Maurits heet

escher-den-haag

Waar ligt het Escher museum?  

Het Escher museum (Escher in Het Paleis) ligt middenin het Museumkwartier in Den Haag. Op het prachtige Lange Voorhout, op steenworp afstand van Des Indes en dichtbij de Hofvijver, vind je het.

Een museum dat je écht een keer gezien moet hebben!

Gaat het Eschermuseum verhuizen? 

Ik las dat er plannen dan wel geruchten zijn dat het Eschermuseum gaat verhuizen naar de voormalige Amerikaanse ambassade, vlakbij Escher in het Paleis, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren weet ik niet.

In WEST, zoals het gebouw van de voormalige ambassade bekend staat, worden al regelmatig kunsttentoonstellingen gehouden. Ik ben er zelf ook geweest. Ik postte er hier op Twitter over. Het gaat om hedendaagse kunst.

Overnachten in de buurt van Escher in het Paleis 

Wil je overnachten in de buurt van het Eschermuseum? Overnachten in stijl kan bij Des Indes. Of zoek zelf een ander mooi, fijn of betaalbaar hotel in Den Haag uit.  

Museumkwartier in Den Haag 

Andere musea waar je echt een keer geweest moet zijn en waar je vanaf Escher in het Paleis en Des Indes zo naartoe wandelt, zijn het Mauritshuis (uiteraard!), het Haags Historisch Museum en de Gevangenpoort. Ook de Koninklijke Schouwburg zit er vlakbij. Ietsje verder lopen, maar ook zeer de moeite waard is Panorama Mesdag. In mijn blog over Panorama Mesdag lees je meer. Behalve deze musea zijn er nog veel meer musea in Den Haag.  

Blogs Den Haag

Ken je Den Haag niet goed? Ik schreef er tientallen blogs over. Hier vind je al mijn blogs over Den Haag en Scheveningen.  

Ik bezocht het Eschermuseum niet op uitnodiging, maar gewoon zelf. Dit blog bevat enkele affiliatelinks.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *