5 onbekende landen in Europa voor je bucketlist

5 onbekende landen in Europa voor je bucketlist

Onbekende landen in Europa, zijn die er nog? Ja! Wil je op vakantie in Europa, lekker rondreizen, maar niet naar een land waar iedereen al naartoe gaat? Zoek je een niet-toeristische bestemming? In dit blog tip ik 5 minder bekende landen in Europa, met name in Oost-Europa, maar ook in Zuidoost-Europa. Interessante landen waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had!

Onbekende landen in Europa

Voor unieke ervaringen en onvergetelijke ontmoetingen hoef je namelijk niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Vorig jaar op de Balkan bezocht ik landen die de meeste mensen nog niet kennen en werd ik echt overdonderd door de schoonheid van sommige plekken, maar in dit blog noem ik nóg weer een paar andere landen! Het kan dus echt nog.

Oost-Europa

Reis dus ook eens naar minder bekende landen in Oost-Europa en Zuidoost-Europa in plaats van alleen naar de bekende landen in Zuid-Europa. Niet dat er iets mis is met Zuid-Europese bestemmingen, ik ben er immers dol op, maar gewoon omdat er nog meer te ontdekken valt.

Ik moet eerlijk bekennen dat Oost-Europa (en dan met name voormalig Joegoslavië) mij vorig jaar ook echt heel erg verrast heeft, vooral qua natuur. Deze foto maakte ik bijvoorbeeld in Montenegro, bij het trein traject Virpazar-Podgorica, niet ver van de Albanese grens. Prachtig toch?

trein-oost-europa

Originele bestemmingen in Europa

Ook reisorganisatie Better Places wil zich meer op dit soort bestemmingen richten. De wat originelere vakantiebestemmingen dus! Zij zeggen: ‘Met onze nieuwe bestemmingen laten we zien dat zelfs de doorgewinterde reiziger nog verrast kan worden door Europa.’ Nou, dat is absoluut waar!

Zelfs de meest doorgewinterde reiziger kan nog verrast worden in Europa!

roemenie-foto-jessica-lokker

Tips voor je bucketlist

Landen die nog helemaal niet ontdekt zijn, zijn er niet meer, maar zoek je een niet zo toeristisch of net wat minder bekend land, denk dan eens aan één van deze 5 onbekende landen in Europa. Landen met een schitterende natuur, vriendelijke mensen en vele bezienswaardigheden. Minder toeristische landen waar je nog één kunt zijn met de natuur.

Wedden dat jouw bucketlist zometeen alleen maar gegroeid is?

yvonne-van-der-laan

5x onbekende landen in Europa

Hieronder lees je 5 mooie tips voor reizen naar onbekende landen in Europa, in willekeurige volgorde. Van enigszins ontdekte bestemmingen tot (bij het grote publiek) nog bijna totaal onbekende landen in Europa. Ook ik heb ze nog niet allemaal bezocht. Van enkele bestemmingen had ik dan ook zelf geen foto’s. Onderaan het blog lees je wie ze gemaakt heeft.

1. Slovenië

Van de landen die ik in dit blog noem is Slovenië denk ik het meest bekend bij de doorsnee toerist, ook al komt de ‘massa’ er nog steeds niet. Van de 5 landen in dit lijstje ligt Slovenië het dichtstbij. Het ligt op de rand van Centraal Europa en zelfs een klein stukje aan de Middellandse Zee!

Slovenië is een prachtig land dat makkelijk te combineren is met een bezoek aan Oostenrijk, Italië of Kroatië en dit wordt dan ook veel gedaan door mensen die met de auto naar Slovenië gaan.

Slovenië kent hoge berggebieden, zoals de Julische Alpen, maar ook lieflijker landschappen en een klein stukje mediterrane kust, tussen Italië en Istrië. Enkele plaatsen aan de kust zijn Koper, Piran (op één van de foto’s hieronder) en Portoroz, en ook Strunjan nature reserve met de mooie steile kliffen (op de foto hieronder) is de moeite waard, maar de meest bekende plekken in Slovenië zijn de hoofdstad Ljubljana, Maribor (dat bekend staat om de wijnen), Lake Bled (op de foto’s hieronder), Lake Bohinj en de Logar vallei.

Wat je zeker niet mag missen in Slovenië is Triglav National Park met de Tolmin-kloof. Wandel ook de Soca Trail langs de felgroene Soca-rivier. Dat staat in elk geval op mijn lijstje! Kijk wat mooi dit is: de soca river valley. Daar wil jij ook naartoe!

Wil je naar Slovenië en daar een mooie rondreis maken? Bekijk hier de mogelijkheden voor een individuele rondreis Slovenië.

Slovenië is trouwens ook heel geschikt om met kinderen te bezoeken. Het is niet zo ver weg en je vindt er -zoals je hebt kunnen lezen- prachtige natuur, maar ook grotten en kastelen, zoals het kasteel van Predjama. Daarnaast zijn er veel sportieve activiteiten in de natuur te ondernemen, zoals raften of beren spotten. Meer tips vind je op de website Slovenië met kinderen.

meer-van-bled-foto-karlijn-meulman

meer-van-bled-foto-karlijn-meulman

slovenie-foto-karlijn-meulman

2. Georgië

Georgië ligt aan de zuidkant van de Kaukasus, een gebergte met hoge toppen dat helemaal doorloopt tot aan de Zwarte Zee. Naast de hoofdstad Tbilisi vind je in Georgië nog echt ongerepte natuur, met hoge bergen, glooiende heuvels, bossen en steppen. Ook zie je er nog een vleugje uit de Sovjet tijd.

Doordat het programma Wie is de Mol zich in 2018 in Georgië afspeelde kreeg het wat meer bekendheid, maar nog altijd gaat de massa er niet naartoe en weten mensen er relatief weinig van terwijl het heel veel te bieden heeft. Toch komen steeds meer mensen daar achter.

In Georgië kun je terecht voor een actieve vakantie in zomer èn winter. Je kunt er hiken, mountainbiken, paardrijden en raften. Maar ook cultuur- en wijnliefhebbers komen er aan hun trekken. Je kunt in Georgië vele mooie kerken en kloosters bezoeken. O, en wijnproeven, zei ik dat al?

Een gedeelte dat je niet mag missen is Svaneti. In deze provincie vind je het bekende plaatje van dat landschap van Georgië met die wachttorens. Je ziet ze op de foto hieronder ook.

Ongerepte natuur, grottensteden, hangbruggen, kerken, kloosters, wachttorens en wijnhuizen…

Heb je hulp nodig bij het uitstippelen van je reis? Via Better Places kun je een rondreis Georgië boeken of verder informeren naar de mogelijkheden. Wil je ervaringen lezen van andere reizigers? Annemarie van reisblog ‘Is het nog ver’ bezocht met haar man en kinderen o.a. de hoofdstad Tbilisi. Haar tips lees je hier: Zien en doen in Tbilisi.

georgie-foto-yvonne-van-der-laan

3. Albanië

Al tijdens mijn studie mediterrane studies was ik nieuwsgierig naar dit land aan de Middellandse Zee waar ik zoveel minder van wist dan van alle andere landen in het Mediterrane gebied. Toen ik er in 1997 slechts 2 kilometer vandaan was en ik vanuit het Griekse eiland Corfu de machtige bergen al zag liggen kon ik er niet naartoe in verband met de burgeroorlog die nog woedde, maar toen ik ruim 5 jaar geleden op YouTube een filmpje van de stranden van Albanië zag wist ik zeker:

‘Dáár moet ik een keer naartoe!’

Albanië heeft niet alleen prachtige stranden, maar ook interessante plaatsen en bijzondere stadjes als Berat, Gjirokastër en natuurlijk Tirana. Sla ook het Koman meer niet over. Wandelliefhebber? Je kunt wandelen in de Valbona vallei en Theth, de Albanese Alpen of het Llogara Nationaal Park.

Dit jaar zat ik op een boot op het schitterende Skadarmeer (je zag er al wat foto’s van in mijn jaaroverzicht en mijn blog over de Balkan), een heel groot meer dat vanuit Montenegro helemaal doorloopt tot in Albanië en dat aan deze kant het Meer van Shkodër wordt genoemd. Weer was ik vlakbij Albanië en nog steeds wil ik meer zien. Albanië blijft dus hoog op mijn bucketlist staan! Blogger Amy van Home Made Adventures was er al wel. Zij maakte in 2 weken een roadtrip door Albanië.

Staat Albanië ook op jouw bucketlist en wil je er in 2020 echt eens naartoe? Kijk dan hier naar de mogelijkheden voor jouw ideale rondreis Albanië. Tip: Reis je met je gezin dan kun je ook rondreizen met een auto met chauffeur.

albanie-foto-linda-bezemer

4. Montenegro

Montenegro stond ook al heel lang op mijn bucketlist. Dit jaar bezocht ik het eindelijk en het heeft me zeker niet teleurgesteld. Wat een ontzéttend mooi land! Enkele stukken aan de kust zijn toeristisch, zoals Budva; en in het gezellige en pittoreske Kotor waan je je ineens in een Italiaans stadje met ook wat hogere prijzen, maar de rest van het land is weer heel anders!

Montenegro heeft ook echt schitterende onontdekte natuur waar je amper een toerist tegenkomt.

Eén van de voordelen van Montenegro is dan ook dat het zo divers is: je hebt er èn de Middellandse Zee kust èn de baai van Kotor (dat meer als een heel groot bergmeer aandoet) èn het supergave bijna Aziatisch aandoende Skadarsko Jezero (het Skadarmeer dat ik net bij Albanië al noemde). Maar ook Biogradsko Jezero en het nationaal park erbij was heel bijzonder! En daarnaast ook nog het indrukwekkende binnenland en de bergen waar je prachtige routes kunt rijden.

Ik vond Montenegro echt machtig mooi! Bijkomend voordeel van Montenegro is dat je er met de euro kunt betalen. En, ook fijn: de wijn is er erg goed! Het is niet meer één van de meest onbekende landen in Europa, maar zeker de moeite waard!

Laat je hier verder inspireren voor een mooie vakantie of rondreis Montenegro.

onbekende-landen

Heel veel natuur, maar ook cultuur!

onbekende-landen-in-europa

5. Roemenië

Roemenië stond lang niet op de toeristenradar. Als je mensen vroeg iets over Roemenië te zeggen kwamen ze vaak niet verder dan Ceausescu, Boekarest en Dracula. Ook ik kwam niet veel verder moet ik bekennen. Alleen wist ik nog dat het Roemeens een Romaanse taal is, wat ik -als kenner van o.a. Spaans en Italiaans- dan wel weer interessant vond.

Lang vonden mensen Roemenië kennelijk net te ver, te onbekend of te Sovjet-achtig; wat de reden ook was, het is tijd om daar verandering in te brengen, want Ceausescu is inmiddels al 20 jaar niet meer aan de macht en Roemenië heeft veel te bieden.

Wil je naar Roemenië neem er dan de tijd voor. Natuurlijk kun je een keer een stedentrip Boekarest of zelfs Timisoara doen, maar wil je echt een rondreis maken en wat van het land zien dan is het fijn als je minimaal twee weken de tijd hebt. Roemenië is namelijk een groot land; het heeft bijna de grootte van heel voormalig Joegoslavië bijelkaar: Slovenië, Servië, Bosnië, Montenegro, Macedonië en Kroatië.

Roemenië staat misschien niet bekend als het allermooiste land van Europa, het is wel nog een heel pure bestemming met ontzettend aardige mensen, oerbossen waar zelfs nog wolven, lynxen en beren leven, oude steden in Transsylvanië, dorpen op het platteland van Roemenië, vele kastelen, een bijzondere zoutmijn en een wel heel spectaculaire autoroute.

En hou je van spectaculaire autoroutes dan is de Transfagarasan Road één van de allergaafste routes die je kunt rijden.

Op de website van Better Places staan voorbeeldroutes voor een rondreis Roemenië. Van de Donau delta en de Karpaten op de grens met Servië tot de Zwarte Zee, er is genoeg te zien! Ook blogger Janet van That One Time maakte een roadtrip in Roemenië. Bekijk hier haar reisroute door Roemenië.

Wil je eens een originele road trip bestemming of echt naar een nog onbekend land in Europa? Ga dan naar Roemenië.

beer-roemenie-jessica-lokker

roemenie-foto-jessica-lokker

roemenie-foto-yvonne-van-der-laan

Heb ik je overtuigd?

Nou, ik durf te wedden dat je wel wat reisinspiratie hebt opgedaan met dit blog. Toch?!

Kort vliegen of niet vliegen

Vliegen is heerlijk, ik hou er echt van (ik ben als een kind zo blij als ik een window seat heb en lekker uit het raam kan turen), maar korter vliegen of niet vliegen is gewoon echt beter voor het milieu. Je kunt ook prima met de auto, bus of trein naar Oost-Europa of nog verder.

Met de trein naar Oost-Europa

De meeste landen die ik hierboven noemde kun je ook gewoon met de trein bereiken. Dat is avontuurlijk èn beter voor het milieu. En ja, ook naar Oost-Europa en Zuidoost-Europa kan dat.

Met de trein naar Slovenië of Albanië? Het kan! Leuk toch? Er zijn prachtige routes mogelijk! Je kunt bijvoorbeeld met de trein naar Puglia en dan met de boot naar Albanië of Montenegro! Of reis via interessante steden als Salzburg, Wenen en Boedapest naar Boekarest in Roemenië. Pak je die steden mooi ook nog even mee!

Met de auto op vakantie

Met je eigen auto naar Slovenië, Montenegro, Albanië of Roemenië kan ook, mits is genoeg tijd hebt, maar naar Georgië wordt toch een beetje lastig. Oké, ook Montenegro is met je eigen auto wel echt ver rijden, maar het kan wel. Het is net zo ver als de Costa Blanca en ook daar rijden genoeg Nederlanders naartoe.

Zeker als je met een heel gezin reist is met de auto op vakantie gaan relatief goedkoop. Het leuke is dat je onderweg nog veel meer mooie plekken in midden- en Oost-Europa aan kunt doen. Of neem de boot vanaf Italië!

Welk land wordt het?

Maar goed, je moet het zelf beslissen. En of je nou gaat vliegen of de auto, trein of bus neemt, eerst moet je nog kiezen wáár je naartoe gaat. Welke van de genoemde landen spreekt je aan? Of laat je het van het weer afhangen misschien? Hieronder vertel ik nog wat over het weer in de verschillende landen.

Wat voor weer is het in Oost-Europa of Zuidoost-Europa?

Weer Slovenië

In de winter is het koud in Slovenië, in de zomer is het er gemiddeld 25 graden, soms iets meer. In het voorjaar kan het wisselvallig zijn, maar staat er al wel het een en ander in bloei. Wie niet van warmte houdt kan in de zomermaanden de koele bergen opzoeken. September is nog een fijne maand om naar Slovenië te gaan zeker als je voor de middellandse zeekust kiest.

Weer Georgië

In Georgië kan het in de zomer erg warm worden; in juli en augustus is het er rond de 30 graden, afhankelijk van waar je bent. Hou je niet van te veel warmte ga dan in het voorjaar of najaar naar Georgië. Qua temperatuur èn regen is het najaar iets gunstiger dan het voorjaar. In de winter is het er kouder dan bij ons en vriest het ’s nachts vaak. In het noorden van Georgië kun je dan zelfs skiën.

Weer Albanië

Albanië heeft droge warme zomers. Het voor- en najaar kunnen ook heerlijk zijn, maar het beste is tussen juni en september. Albanië heeft een mediterraan klimaat, maar in de bergen kan wel sneeuw liggen hoor!

Weer Montenegro

In Montenegro is het in de zomer heerlijk warm. Het kan er wel af en toe even flink regenen, maar in juli en augustus wel minder dan de rest van het jaar. Ondanks dat ik inderdaad ook zo’n bui heb meegemaakt is het wel echt een ontzettend mooi land. Laat je daar dus niet door weerhouden!

Van april tot en met oktober is een bezoek aan Montenegro het fijnst, dan is het er tussen de 15 en de 30 graden. In de zomermaanden (juni tot september) is de temperatuur in Montenegro meer dan 25 graden gemiddeld. In het bergachtige noordoosten is het veel frisser; hier kun je in de winter immers skiën.

Weer Roemenië

De mooiste maand om -qua weer- naar Roemenië te gaan is september. Het is er dan niet te heet, maar wel lekker warm en het regent weinig. In juli en augustus is het er warm, in de winter is het er koud. Ga je in de zomer naar de Zuidelijke Karpaten of naar de Transsylvanische Alpen dan is het koeler dan in de rest van het land. Het klimaat aan de Zwarte Zee is uiteraard ook weer anders dan in de bergen.

Niet ver vliegen

Om al deze onontdekte plekken en onbekende landen in Europa te ontdekken hoef je dus echt niet ver te vliegen. Sterker nog, je hoeft überhaupt niet te vliegen om iets bijzonders te zien. Ook in Europa kun je je nog laten verrassen en overdonderen, ook dichterbij, dat blijkt wel weer. Tijdens mijn rondreis over de Balkan was ik ook zo verrast steeds!

Minder ver vliegen of niet vliegen en toch iets echt bijzonders zien!

Vliegduur Oost-Europa

Wil je wel vliegen, maar niet te ver? Hier zie je als voorbeeld de vliegtijden naar enkele bestemmingen in Oost-Europa:

Vliegduur Praag 1.30u.
Vliegduur Zagreb 1:50u.
Vliegduur Boedapest 2.00u.
Vliegduur Boekarest: 2.45u.
Vliegduur Georgië: 4.15u

De vluchtduur naar Montenegro en Kosovo is vaak langer omdat dit niet altijd rechtstreeks wordt aangevlogen. Wel kun je kijken naar vluchten vanaf België of Duitsland.

Zoek het eens dichterbij huis, maar wel heel anders!

onbekende-landen-europa-montenegro

Liever geen massabestemmingen

Wil je niet naar massabestemmingen, maar naar een wat puurdere plek die nog niet is platgelopen door toeristen? Begeef je je graag buiten de gebaande paden èn reis je ook nog graag verantwoord? Denk dan sowieso eens aan Better Places.

Ze hebben nog meer mooie bestemmingen waar je waarschijnlijk nog niet aan gedacht had. Wat dacht je bijvoorbeeld van Armenië, Azerbeidzjan of Moldavië?

Had je al eens aan Armenië, Azerbeidzjan of Moldavië gedacht?

Bestemmingen dichterbij bij Better Places

Better Places bood al veel verre bestemmingen aan, maar met het oog op het milieu en de toekomst, het besef van steeds meer mensen dat het beter is om minder te vliegen of niet te vliegen en het ook eens dichterbij huis te zoeken, heeft Better Places nu dus ook aanbod naar bestemmingen dicht(er)bij. Het Europa-aanbod is uitgebreid, maar dan wel naar de minder geijkte vakantiebestemmingen.

Lees ook: Rondreis door 5 Balkanlanden.

Better Places

Better Places richt zich op duurzaam reizen en reizen met een positieve impact èn is aangesloten bij ANVR, SGR en stichting garantiefonds Reisgelden, dus dat is fijn om te weten. Maar ook het persoonlijke contact met de lokale reisexpert is handig. Ook tijdens de reis zijn de reisexperts van Better Places namelijk makkelijk te bereiken via WhatsApp, telefoon of mail.

De makers van de foto’s in dit blog

Normaalgesproken maak ik alle foto’s altijd zelf, maar omdat ik niet al deze bestemmingen bezocht heb tref je hier ook beelden van andere fotografen aan. De foto’s in dit blog heb ik van Better Places gekregen en met toestemming gebruikt.

De foto’s van Slovenië zijn gemaakt door Karlijn Meulman (inclusief de kopfoto van dit blog).
De foto van Albanië is door Linda Bezemer gemaakt.
De foto’s van Georgië en Roemenië (die van de vrouw in de auto en de vrouw op het land aan het werk) zijn door Yvonne van der Laan gemaakt.
De overige foto’s van Roemenië heeft Jessica Lokker gemaakt, ook de mooie foto van de bergen in Roemenië die boven het kopje ’tips voor je bucketlist’ staat.
De foto’s van Montenegro en een enkele tussendoor (zoals de spoorlijn en het klooster) heb ik zelf gemaakt.

Ik schreef dit blog in opdracht van Better Places. Voor de credits van de foto’s zie hierboven. De tekst heb ik zelf geschreven. 

Welke van de genoemde landen staat op jouw bucketlist?  

10 gedachten over “5 onbekende landen in Europa voor je bucketlist”

  1. Slovenië is inmiddels niet meer onbekend toch, volgens mij is dat al aardig populair aan het worden. Ik heb echter nog geen enkel land van je lijstje bezocht, dus er is nog genoeg werk aan de winkel haha. 

    1. Ja, klopt. Dat schreef ik er ook bij. In eerste instantie zou Slovenië ook niet in het rijtje staan, maar Kosovo, maar dat wilden ze ineens liever omwisselen; toen had ik de rest van het blog (ook de titel ed) al af.

  2. Ik mis Slowakije in het lijstje! ? een prachtig, nog onontdekt vakantieland, met mooie natuur, kastelen, burchten, grotten, spa’s en nog zoveel meer! Wij zijn verliefd geworden op het land en wonen er sinds 2018. We zijn een vakantieboerderij begonnen en het is de beste keuze ooit geweest! ?

    1. Wat leuk! Ik geloof zeker dat Slowakije ook mooi is. Ik ben daar nog niet geweest. Wel in Tsjechië en Hongarije. Veel succes met jullie vakantieboerderij!

  3. Ik was vorig jaar in Roemenie, dat is echt een land met veel potentieel, prachtige natuur en zoveel UNESCO werelderfgoed, zeker een plaats om te bezoeken.

  4. Twee landen reeds gezien, Albanie (vanaf Corfu inderdaad) en Slovenië. Al lijkt dat laatste land me niet bepaald onbekend. Montenegro en zeker Roemenië heb ik beide ook op de radar staan. Daarbuiten zou ik ook wel eens naar de zwartezeekust willen….

    1. Beste Maud, ja, dat heb ik en dat staat er netjes bij, onderaan het blog.
      Ik gebruik altijd eigen beeld en als dat niet zo is, vermeld ik het duidelijk. In dit geval heb ik niet alleen toestemming van de opdrachtgever maar ook nog van de bloggers die ik persoonlijk ken, juist om problemen te voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven